86850 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Porto și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.07.2018
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 3 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
10 €
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Palatul Episcopal al Diocezei Porto


Urmare de aici

Inima oraşului istoric Porto este de fapt acolo unde se află catedrala Se, sus pe o colină de unde priveliştea spre râul Douro este superbă. Catedrala şi curtea este aproape mereu aglomerată. Lăsând să treacă un grup imens de turişti francezi veniţi cu câteva autocare şi care se înghesuiau la poze mai ceva ca asiaticii - măcar aceia sunt mai scunzi şi poţi vedea peste ei - am ales să dăm un tur prin cea ce odată era curtea catedralei - terreiro - şi apoi să intrăm în lăcaş în oarecare linişte. Aşa am descoperit că uşa clădirii laterale unde era Palatul Episcopal se deschide câtorva turişti curioşi.

Am intrat şi noi şi am aflat că se poate vizita peste 1 oră, că ghidajul este doar în limba engleză şi asta, aveam să constatăm la întoarcere, a redus drastic numărul doritorilor, şi aşa puţini, încât am fost la ora stabilită doar patru persoane, 2 români şi 2 englezi, notată fiind naţionalitatea pentru statistică! Am plătit cei 5 € de persoană (nu se fac reduceri cu PortoCard), am întrebat de ceva pliante măcar cu poze, ne-au răspuns că nu au aşa ceva dar putem fotografia gratis în zonele pe care le vom vizita doar însoţiţi.

Faţada Palatului Episcopal arată a clădire barocă cu albul zidurilor scos în evidenţă de granitul cenuşiu al ancadramentelor de la ferestre şi uşa de intrare. Pe faţada principală arată a avea trei nivele dar, fiind o clădire ridicată pe panta unei coline se pare că pe partea opusă sunt mai multe nivele. Deasupra intrării ca şi la primul etaj sunt stemele episcopului Rafael de Mendonça, episcopul în timpul căruia s-au terminat lucrările de renovare, la sfârşit de sec. XVIII.

Am revenit cu 5 minute înainte de ora începerii turului, am găsit alţi turişti dezamăgiţi că nu există ghidaj într-o limbă latină sau măcar audioghid, noi am intrat însoţiţi de o simpatică angajată a clericilor.

Scara dublă şi impunătoare ce porneşte chiar din mijlocul holului de intrare ne-a luat ceva timp. A fost locul cel mai curios ca decor având în vedere că eram într-o clădire a bisericii, plus că poveştile ghidei ca şi cele câteva întrebări au consumat ceva timp, recuperat de altfel în trecerea prin câteva camere elegante dar reci pe care le pot vedea turiştii, restul clădirii, enorme, fiind în folosinţa episcopului de Porto deşi pe multe ghiduri sau articole ale turiştilor apare ca fiind proprietate de stat, azi doar muzeu. Ghida noastră s-a încadrat perfect în cele 30 minute alocate turului, având talentul de a ne da impresia totuşi că noi stabilim ritmul vizitei!

Scara monumentală de granit se desface la jumătatea etajului foarte înalt în două scări paralele, foarte largi şi bogat ornamentate. Dar nu scara ca atare este deosebită ci decorurile de pe pereţi şi tavanul cu luminator, unde picturile, frescele au teme de neexplicat, multe dintre ele chiar ghida ne-a spus că nu se cunosc nici originile şi nici datele exacte ale execuţiei, şi pot să vă asigur că femeia era foarte bine documentată. Ba ne-a mai spus că se ţes adevărate legende asupra lucrărilor de pe zid, tocmai în ideea de a atrage clienţi.

Ajungem la capătul scării, în faţa unei uşi monumentale din două canate largi şi păşim toţi patru cu puţină reţinere pe podeaua veche foarte bine lustruită. Acum despre camere nu vă pot povesti prea mult, sunt, majoritatea, destul de simplu mobilate pentru publicul vizitator.

Sala oglinzilor, prima cameră mare în care intrăm ne atrage prin uriaşele oglinzi de cristal foarte vechi, excelent întreţinute dar mai ales prin lucrătura migăloasă a încadramentelor de lemn aurit. Sala în sine este simplu mobilată, are câteva tablouri pe pereţi, un covor obişnuit dar de calitate şi luminatoare rotunde foarte sus pe pereţi. Dulapurile de lemn bogat decorate au expuse câteva porţelanuri ce au servit la mesele regilor şi clerului de-a lungul secolelor.

Sala Stemei, se zice că a fost şi a armelor. Covorul lucrat în stil persan redă una din stemele episcopiei dar nu ştiu care, n-am reţinut. Oricum aici nu ne-am oprit prea mult.

Sala de primire, de fapt o anticameră pentru cei ce vin în audienţă la episcop sau folosită cu ocazia recepţiilor, mobilată destul de simplu dar elegant, mobilier negru şi covor roşu.

Camera Audienţelor sau Camera Verde, sala folosită de episcop pentru audienţele care se ţin o dată pe săptămână - poate miercuri când palatul este închis publicului - sau se foloseşte pentru ceremonii cu persoane mai puţin importante din ierarhia bisericii sau laici. Este o sală plăcută, un colorit vesel, scaune şi canapele plăcut tapisate cu motive florale, este şi destul de mobilată faţă de celelalte. Piesele de rezistenţă, cele două scrinuri cu decoraţiuni asiatice, ghida ne spune că au fost aduse din India acum câteva secole. Pereţii sunt acoperiţi cu tablouri, cele mai multe portrete ale unor episcopi.

Sala Tronului sau Camera Roşie este sala unde se înscăunează episcopul de Porto sau se ţin ceremoniile deosebite cum ar fi vizitele papilor. Ni se atrage atenţia asupra tavanului şi covorului, ambele au acelaşi motiv, covorul roşu, tavanul din stucatură albă. Tot ghida ne indică pe ambele, frunza de palmier, de fapt numit finic, un simbol al biruinţei lui Isus şi al primilor creştini despre care am mai scris în alte articole.

Sala expoziţiei temporare ne arată câteva obiecte bisericeşti, cruci episcopale, haine, vase de cult, toate foarte valoroase, toate din aur, platină şi pietre preţioase sau brodate cu aceste metale, un fapt pe care nu-l voi înţelege niciodată. Slujitorii pământeni ai Creştinismului au preluat multe de la credinţele păgâne pentru a se apropia de masele sărace dar care plătesc cel mai bine. Cel mai mult au adoptat opulenţa, strălucirea aurului!!!

Camerele palatului sunt cam toate, cele văzute de noi, înconjurate de un coridor cu multe ferestre de unde se poate vedea până departe, peste zidurile Fernandina, spre Douro şi Nova Gaia sau spre catedrală. Plus că se poate trece uşor prin camere, au multe uşi interioare, majoritatea desigur blocate turiştilor şi acoperite cu draperii sau doar transperante. Ghida ne-a deschis câteva geamuri pe coridor să putem admira şi fotografia printre gratiile vechi, solide, frumoasele privelişti. Şi după acest popas ghida noastră numai zâmbet şi amabilitate, ne-a condus la parter de unde începusem vizita şi ne-a urat vacanţă plăcută în Porto.

Palatul Episcopal are multe alte încăperi neaccesibile publicului, de asemeni grădina interioară şi patio cu acces direct în sala Auditorium, renovată şi ultramodernizată acum câţiva ani. Ne spunea ghida că nici ea nu a avut permisiunea de a le vizita şi nici capela privată a episcopului de Porto. Şi este doar un episcop local, dioceză subordonată.

Construită în sec. XII sau XIII, se pare că nu sunt date foarte exacte, clădirea a avut o perioadă de glorie, mai ales că aici s-a celebrat, în 1386, căsătoria portugheză a regelui Joao I sau Ioan I al Portugaliei în sec. XIV, primul Lord de Ceuta, împreună cu Phillipa de Lancaster, regina consoartă a Portugaliei, ei fiind părinţii lui Henric Navigatorul şi ai altor mulţi copii care au adus glorie Portugaliei acelor secole.

Casa se bănuieşte că era deja reşedinţă a Diocezei Catolice din Porto şi aici locuia episcopul. Prin sec. XVIII este angajat Niccolo Nasoni, pictor şi arhitect toscan, pentru renovare şi transformarea clădirii. Dacă a fost terminată de el, nu se ştie, cert este că poartă amprenta sa. Timpurile sunt tulburi, palatul ajunge peste ani depozit de muniţie în timpul invaziei lui Napoleon, bibliotecă, sediu al primăriei iar de ceva timp revine în administraţia bisericii locale.

Vizitarea Palatului Episcopal de către laici a început în vara lui 2016 şi a fost iniţiativa episcopului de Porto care a şi condus, simbolic, primele grupuri de vizitatori. Avea să fie una din ultimele lui fapte pentru care un anumit gen de turişti îi sunt recunoscători. Vizitele se fac între orele 9-13 şi 14-18, la fiecare jumătate de oră pleacă un grup, chiar şi cu 1-2 persoane, în zilele de miercuri şi duminică palatul nu are program cu publicul. Taxa este 5 € pentru adulţi şi copii de la 10 ani în sus, sunt reduceri pentru grupuri.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de elviramvio in 02.07.2018 23:56:45

Validat / Publicat: 03.07.18 10:51:15


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în PORTUGALIA.
VIZUALIZĂRI: 890


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  40250 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- doinafil
[03.07.18 13:28:16]
» mesaj pers

   @elviramvio: Este un palat cam sobru, după părerea mea, scara fiind mai decorată - pe pereți -, și, de asemenea cele două săli: de audiență și sala tronului.

   Poate pentru că este un palat episcopal, de aceea nu abundă în decorații și mobilier!

   Chiar și pe scara principală, decorațiile pereților au culori în tonuri pale, necontrastante cu perții, cum mi-ar fi plăcut mie. Însă, chiar și așa cred că este un loc care trebuie vizitat dacă ajungi colo!

   Felicitări, am votat, ca de obicei, cu drag!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[03.07.18 22:52:53]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulţumesc Doina.

   Camerele sunt mai golaşe dar cred că se mobilează cu ocazia recepţiilor. Le lasă mai goale pentru vizitatori să nu

   atingă exponatele, stii că sunt unii care dacă nu pun mâna pe un exponat nu se simt bine, asta e. Am văzut poze cu Auditorium şi capela episcopului, sunt şi acelea destul de simplu mobilate, după moda secolului nostru.

   Decorul scării e ciudat, nimeni din marele nostru grup de vizitatori, 4, n-a fost încântat, doar amuzat. Cu atît mai mult că nu se ştie ce reprezintă unele opere

   O seară bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[31] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] De la fereastra Sălii tronului, vedere spre Douro şi Vila Nova da Gaia -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980487">Şterge vot</a></div><span id="v9980487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] De la fereastra Sălii tronului, vedere spre Douro şi Vila Nova da Gaia
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Palatul Episcopal, ascuns de o mare de turişti. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980488">Şterge vot</a></div><span id="v9980488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Palatul Episcopal, ascuns de o mare de turişti.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Palatul Episcopal în dreapta, în mijloc o clădire închisă publicului, Tribunalul Clericilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980489">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980489"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980489">Şterge vot</a></div><span id="v9980489" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980489)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980489Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980489MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Palatul Episcopal în dreapta, în mijloc o clădire închisă publicului, Tribunalul Clericilor.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Holul de intrare şi biroul ghizilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980490">Şterge vot</a></div><span id="v9980490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Holul de intrare şi biroul ghizilor.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Scările, de la jumătatea nivelului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980491">Şterge vot</a></div><span id="v9980491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Scările, de la jumătatea nivelului.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Scările privite spre ieşirea din clădire. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980492">Şterge vot</a></div><span id="v9980492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Scările privite spre ieşirea din clădire.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Decor pe tavanul sălii scărilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980493">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980493"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980493">Şterge vot</a></div><span id="v9980493" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980493)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980493Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980493MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Decor pe tavanul sălii scărilor.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Tavanul sălii scărilor şi luminatorul. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980494">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980494"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980494">Şterge vot</a></div><span id="v9980494" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980494)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980494Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980494MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Tavanul sălii scărilor şi luminatorul.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Decor mural pe scări. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980495">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980495"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980495">Şterge vot</a></div><span id="v9980495" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980495)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980495Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980495MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Decor mural pe scări.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Decor tavan sala scărilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980497">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980497"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980497">Şterge vot</a></div><span id="v9980497" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980497)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980497Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980497MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Decor tavan sala scărilor.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Sala Scărilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980498">Şterge vot</a></div><span id="v9980498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Sala Scărilor.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Frontonul uşii sălii oglinzilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980499">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980499"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980499">Şterge vot</a></div><span id="v9980499" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980499)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980499Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980499MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Frontonul uşii sălii oglinzilor.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Decor mural. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980501">Şterge vot</a></div><span id="v9980501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Decor mural.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [MAY-2018] Oglinzile imense şi valoroase. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980503">Şterge vot</a></div><span id="v9980503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Oglinzile imense şi valoroase.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Sala oglinzilor, parţial. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980504">Şterge vot</a></div><span id="v9980504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Sala oglinzilor, parţial.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Covor cu stemă episcopală. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980505">Şterge vot</a></div><span id="v9980505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Covor cu stemă episcopală.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Vas ceramică Asia, de înălţimea mea. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980506">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980506"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980506">Şterge vot</a></div><span id="v9980506" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980506)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980506Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980506MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Vas ceramică Asia, de înălţimea mea.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Camera oglinzilor, privită spre scări. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980507">Şterge vot</a></div><span id="v9980507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Camera oglinzilor, privită spre scări.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Sala de primire. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980508">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980508"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980508">Şterge vot</a></div><span id="v9980508" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980508)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980508Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980508MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Sala de primire.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Camera verde sau Sala de audienţe. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980509">Şterge vot</a></div><span id="v9980509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Camera verde sau Sala de audienţe.
foto elviramvio [03.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Camera verde. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 03.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av980510">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv980510"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=980510">Şterge vot</a></div><span id="v9980510" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(980510)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f980510Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e980510MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Camera verde.
foto elviramvio [03.07.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[31] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.112598896027 sec