ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Torockóvár / CetateaTrascăului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ion ardeleanul vine acasă mai devreme de la câmp și aude zgomote în dormitor. Se duce in fugă și-își găsește nevasta dezbrăcată complet, întinsă pe pat, transpirată și gâfâind...

-Ce-i mă, nevastă, ce ai?

-Am infarct... zice ea.

Ardeleanul dă să fugă afară să cheme pe doctor, când copilul lui de 4 ani zice:

-Tată, tată, unchiu' Gheorghe este sub pat în pielea goală...

Ardeleanul fuge înapoi, ridică pătura și-l vede pe Gheorghe sub pat dezbrăcat și zice:

-Păi bine mă, nenorocitule, nevastă-mea moare de inimă și tu umbli ca un bezmetic prin casă in pielea goala de-mi sperii copilul...

În fine bancul de mai sus nu este pentru cei bolnavi de inimă dar e bun pentru cei care știu de glumă.

Într-o zi superbă de sfârșit de aprilie după vizita comunei Rimetea am pornit în grabă către Colțești cu scopul precis de a urca până la cetate. Bineînțeles Colțești înseamnă ceva mai mult decât cetatea doar că acesta este obiectivul principal de vizitat în zonă.

Câteva cuvinte despre Toroczkószentgyőrgy/Colțești

Satul Colțești aparține de comuna Rimetea, din punct de vedere vechime ca și primă atestare apare în 1332. În prezent are doar 542 locuitori conform ultim recensământ din 2011. De atunci pot fi și mai puțini având în vedere situația demografică tristă din țara noastră, vom vedea la următorul recensământ.

Numele satului vine de la Toroczkay un nobil local/edil al satului de pe atunci. Citind istoria satului am aflat că acest nobil a contribuit din punct de vedere financiar din greu la construcția lăcașelor de cult din Colțești. Așa că biserica reformată a fost construită integral din fondurile lui, la biserica unitariană a contribuit cu construcția turnului restul fiind construit cu ajutorul enoriașilor, iar la cea catolică a contribuit chemând călugări franciscani (probabil le-a dat terenul pentru biserică) care au construit pe urmă lăcașul de cult.

Obiective turistice din Colțești

Noi am vizitat doar Biserica Unitariană, Casa memorială Brassai Samuel și Cetatea Trascăului. În afară de acestea mai sînt câteva locuri de vizitat, împreună cu cetatea să zicem că este aproape un tur de o zi pentru turist.

Biserica Unitariană din Colțești

A fost prima oprire imediat după intrarea în sat. În 1643 a fost clădit turnul bisericii de către nobilul Torocykay, pe urmă restul clădirii, nava bisericii, etc de către enoriași. De probleme biserica n-a scăpat cum a fost incendiul din 1703 dar a fost imediat reconstruit.

Biserica reformată și catolică

Așa cum am povestit biserica reformată a fost construită de către nobilul Torocykay. După incendiul din 1703 a fost reconstruită, renovată și a primit forma sa actulă.

Biserica catolică a fost construită mai târziu în 1727, cea originală a fost distrusă în totalitate, cea nouă a fsot construită în 1867.

Casa memorială, conacul și muzeul

Nu departe de centru și biserica unitariană am observat o clădire marcată ca și casă memorială. Brassai Sámuel a fost un renumit om de știință, profesor și lingvist născut în Rimetea, probabil a locuit în această casă.

În apropiere de biserica reformată se va putea vizita Conacul Thoroczkay-Rudnyanszky, ceva mai larg o descriere aici

Cetatea Trascăului

Accesul se face din centrul satului Colțești, dinspre Rimetea în dreptul bisericii unitariene se va vira la dreapta. Înainte să o luăm spre cetate am luat-o către Cheile Siloșului doar atât cât am putut înainta cu mașina, obligatoriu mașină de teren sau Logan. Pe urmă ne-am întors, parcat și început urcușul pe jos către cetate.

Cetatea a fost construită în 1291 de către Familia Toroczkay pe locul unui fost castru roman. De și excelent construită nu a fost distrusă de vreme ci de mâna omului mai exact motive politice familia Torocykay opunându-se regimului de atunci habsburgice. Se întâmpla în 1703 atunci când a fost incendiat întreg satul Colțești.

Vizita noastră

Confundând Loganul cu un Duster 4x4 am încercat să urc pe o porțiune dificilă a drumului de pământ care duce până la baza cetății, de și am văzut că mai tot turistul a parcat jos și un nene care avea terenul pe acolo îmi tot zicea să am grijă de mașină. Până la urmă mea culpa după prima încercarea m-am întors, parcat la umbra unui copac, încălțat cu pantofi sport am luat drumul cetății. Ajuns din nou la locul unde am încercat să urc, mi-am dat seama că dacă treceam urma altă denivelare în pantă mai mare cu semn de întrebare și pentru un SUV 4x4. Drumul pe jos durează aproximativ 30-40 minute așa că nu merită să încercați cu mașina. Cărarea principală ocolește cetatea, se mai poate ataca din partea frontală pe un versant calcaros destul de abrupt. Pe aici a urcat micul AZE sfidând pe toți ceilalți care urcau „normal”.

Ruinele castelului sînt uimitor de bine conservate, sînt convins că dacă cetatea nu era demolată parțial atunci în 1703, acum era într-o stare excelentă. Ca și părți ai castelului cât de cât întregi sînt un turn pătrat și partea de incintă către sat, arată ca niște colți nu degeaba îi spune Colțești. Puțin mai larg despre cetate aici

Și totuși panorama împrejurimilor oferă turistului ceva mai mult decât cetatea în sine. Peisajele sînt uimitoare mai ales pe o vreme cum am prins noi. Observând și Cheile Vălișoarei (care se mai numește și Cheile Aiudului - ro.wikipedia.org/wiki/Che ... 83li%C8%99oarei) de acolo de sus am putut explica pe unde ne vom deplasa mai departe. În prim plan se observă în schimb satul Colțești și Piatra Secuiului de deasupra comunei Rimetea. Pentru vizita cetății se pot aloca 2-2,5 ore, vă invit să vedeți fotografiile făcute de mine de acolo de sus și vă veți convinge de ce merită o vizită aici.

Rog WM sa ataseze, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=i6fgiLcW8fU

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.06.18 01:36:17
Validat / Publicat: 19.06.18 10:42:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 1193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cetatea Trascăului/Colțești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[19.06.18 22:40:01]
»

Interesant review iar pozele denotă că au fost făcute de temerari.

Dana2008
[20.06.18 07:54:17]
»

@AZE: FELICITĂRI pentru articol si fotografiile superbe!

Mare curaj să vă fotografiati pe marginea unui hău!

Călătorii plăcute!

webmasterX
[08.03.19 10:56:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Trascăului [Colțești, AB]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Rimetea și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Trascăului [Colțești, AB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060258865356445 sec
    ecranul dvs: 1 x 1