ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Floreasca sub parfumul florilor de tei

TIPĂREȘTE

De câtva timp mi-am făcut obiceiul ca dimineaţa la primele ore să ies din casă cu treburi sau pur şi simplu la o plimbare de jumătate până la o oră. Altfel aş rămâne claustrată între zidurile apartamentului.

De data asta, piaţa fiind făcută, facturile plătite la zi, - cum la ora zece era încă răcoare- mi-am zis să mă plimb prin parcul Floreasca. Douăzeci de minute dus, douăzeci întors, mers pe alei, iată că scot peste o oră de mişcare, suficient pentru canicula zilei.

Parcul Floreasca este un parc relativ nou (1961-1963) comparativ cu Parcurile Herăstrău sau Bordei (ambele din 1936). Parcul este delimitat la vest de str. Radu Beller, la est de Calea Floreasca, la sud de str. Protopopescu şi la nord de bul. Mircea Eliade. Pe partea cealaltă a acestui bulevard se află lacul Floreasca în curs de amenajare dar această amenajare e cu cântec, şantierul bate pasul pe loc şi fondurile europene alocate s-au pierdut. Urmează să fie- când? - cel mai important obiectiv turistic şi de agrement al Bucureştiului.

Parcul Floreasca a fost amplasat pe locul gropii Floreasca, un perimetru sordid plin de gunoaie locuit de ţigani şi borfaşi. Cum de s-a asanat groapa şi locuitorii au fost mutaţi la ˝bloc˝în condiţii civilizate? În 1953 în timpul Festivalului Mondial al Tineretului, cea mai mare parte a manifestaţiilor sportive se ţineau la Sala Floreasca construită modern după standardele anilor cincizeci. Acest complex sportiv se afla vis-à-vis de ghetoul mizer al gropii Floreasca. De ruşine, primăria l-a încercuit cu garduri de lemn înalte de 2m ca să nu vadă străinii ˝realizările socialiste˝. Printr-un decret de naţionalizare din 1962 s-a pus la dispoziţia statului terenul gropii de 5,5 ha. Toate locuinţele şi coşmeliile insalubre au fost demolate iar locuitorii lor mutaţi pe categorii: familiilor în care cel puţin un membru lucra cu Carte de Muncă li s-a repartizat un apartament în cartierele noi; cei care trăiau din expediente au fost realocaţi în afara Bucureştiului; bătrânii fără susţinători au fost internaţi în azile.

Până în octombrie 1960 terenul a fost curăţat. Iniţial parcul avea o suprafaţă aproximativ circulară cu un vast gazon în mijloc şi lateral puieţi de arbuşti de diferite esenţe.

În anii care au urmat, înainte de 1989, parcul a fost dotat de fosta întreprindere de Agrement şi Produse pentru Turism cu echipamente, instalaţii şi un patinoar. După 1989, în urma privatizării parcul a ajuns în posesia lui Omar Hayssam care i-a smuls aproape jumătate din suprafaţă intenţionând să ridice un hotel de 18 etaje cu o înălţime de 70 m.

Este al doilea caz de încercare de distrugere a unui parc după ce Costică Constanda voia să desfiinţeze parcul Bordei dându-i destinaţia de complex de clădiri. Agresiunea asupra parcului Floreasca continuă.

La câţiva metri de intrarea dinspre str. Protopopescu pe locul în care erau atelierele Ford (astăzi o construcţie dezafectată) se va construi un centru comercial cu 4 turnuri a 67m înălţime, respectiv blocuri de 15-16 etaje pentru birouri şi unul de 19 etaje rezidenţial. Protestele locuitorilor din zonă referitor la poluare, zgomot, aglomeraţie şi distrugerea oazei de verdeaţă care e parcul Floreasca nu au fost luate în seamă. Șantierul e în plină activitate.

Parcul Floreasca a intrat în atenţia municipalităţii în 2008 sub administrarea APLAB (administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti) care a făcut amenajări şi modernizări. S-au trasat alei acoperite cu pişcoţi în două culori, coborâri pe trepte pe porţiunile de teren în pantă şi rampe pentru biciclete şi cărucioare, iluminat nocturn. În partea centrală unde era vechiul gazon s-a realizat un loc imens de joacă pentru copii. De jur împrejur sunt o mulţime de bănci pentru părinţi şi bunici.

Un alt loc de joacă mai mic se află în apropierea clubului. Aici este un tobogan foarte înalt care acum câţiva ani era o adevărată atracţie pentru nepoţii mei. De aproape trei ani este închis şi nimeni nu se gândeşte să-l repună în funcţiune pentru bucuria copiilor.

Patinoarul Floreasca a fost închis câţiva ani, până în 2009 când a intrat în proprietatea Club White. Are o suprafaţă de 1800mp şi este răcit cu o instalaţie ecologică. În ultimii ani din nou a fost închis. Vara, în locul lui, funcţionează o piscină a Grădinii Floreasca. De jur împrejurul ei sunt mese sub umbrare, aerul e răcoros datorită apei din piscină şi se pare că seara este un refugiu pentru mulţi bucureşteni moleşiţi de căldură.

Pentru cei mai puţini fiţoşi în parc este şi o cafenea în care poţi servi o bere rece sau un suc. Nu vrei să intre nici la cafenea? Ai la dispoziţie o tonetă triplă cu sucuri, dulciuri, pop corn.

Parcul Floreasca este raiul câinilor de companie, aceştia scăpaţi din lesa stăpânilor fac tumbe, socializează între ei şi aleargă prin iarba proaspătă.

Din punct de vedere cultural, nivelul parcului s-a ridicat prin amplasarea unor sculpturi ale marilor noştri sculptori Gg. Apostu, Ion Vlasiu, Victor Roman.

Vizitaţi parcul Floreasca şi nu veţi regreta!


[fb]
---
Trimis de Michi in 09.06.18 08:37:16
Validat / Publicat: 09.06.18 09:21:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1593 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am intrat în parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[09.06.18 09:25:26]
»

@Michi:

Start vot! Ma bucur ca dupa plimbarea reala de 1 km pe care am facut-o deja in aceasta dimineata inainte de ora 8, am savurat si aceasta iesire pe aleile Parcului Floreasca cu draga mea Mama Michi! Va pup cu drag! Miscare si plimbare!

Mersul pe jos face piciorul frumos!

Dar mai ales intretine organismul sanatos! Va admir, va admir, va admir! ????

cristina47*
[09.06.18 12:57:34]
»

Un articol placut si util.

N-am mai fost de vreo doi, trei ani in Parcul Floreasca, si, marturisesc ca nu aveam atatea informatii cate ne-ati dat dumneavoastra aici.

Nici macar nu stiam ca este o piscina acolo. Stiam doar ca nu mai exista patinoarul, ca a fost inchis (distrus), asa precum "s-au inchis" multe in ultimii 20 si ceva de ani.

"Amenajarile" lacului Floreasca au uratit salba de lacuri. Ma tem ca se vrea, efectiv, doar terenul.

Voi merge si eu zilele astea sa trag cu ochiul la piscina, sa ma plimb si sa sed "la terasa pentru cei mai putin fitosi", sa ma racoresc.

Sa veniti si in Parcul Circului, ca e frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.06.18 08:35:34]
»

@Michi: Bine ați revenit pe site, doamna Michi! Ne bucură relatările dumneavoastră pline de informații utile. Eu, cel puțin, n-am fost niciodată în Parcul Floreasca, dar e vremea teilor înfloriți și trebuie să ne plimbăm. Oriunde.

tata123 🔱
[11.06.18 12:16:00]
»

@Michi: Un colț de natură unde te poți „ascunde” de poluarea de orice fel din Capitala României.

La început aici a fost o groapă de nisip pe care au acaparat-o treptat țiganii din jurul Bucureștiului. În perioada interbelică în Groapa Floreasca puteai vedea ce mărci de automobile se importau în țară - țiganii foloseau drept locuințe cutiile de lemn înscripționate (Ford, Chevrolet, Oldsmobile) în care soseau automobilele din străinătate.

Lucrările de asanare a lacurilor de pe valea Colentinei au constituit o operă edilitară de mare impact, acțiune efectuată de „Uzinele Comunale București”.

Inginerul N. G. Caranfil scria la 1936: ... Dâmbovița a fost pierdută pentru orașul București ca element de agrement; din fericire ea poate fi înlocuită. Lacurile din Nordul Capitalei cu regiunea viitorului Parc Național, vor constitui refugiul pentru desfătarea ochiului și odihna minții. Nu știu în ce stadiu se mai află lucrările de amenajare turistică a salbei de lacuri din Nordul Bucureștiului.

MichiAUTOR REVIEW
[11.06.18 14:51:25]
»

@tata123:Mulţumesc Tata pentru completările făcute, pertinente ca totdeauna. Acum câteva luni, lucrările de amenajare de pe malul lacului Floreasca, băteau pasul pe loc, erau la stadiul de anul trecut. Porţiunea din jurul lacului care avra o cărare, bănci şi în special multă linişte, acum este impracticabilă, pe drum fiind utilaje, cam tot ceeace implică un şantier. Măcar de s-ar lucra!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, Dan&Ema, iulianic, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077484130859375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1