86156 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Oslo

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.06.2018
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 5 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Orașul spălat de nori


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

După legendele nordice, Oslo a fost pentru prima oară descoperit de către regele Harold Hardrade, dar mormintele creştine din jurul oraşului datează de peste 2.000 de ani. Din 1299, anul venirii lui Hakon al 5-lea, care a fost considerat primul rege ce avea o reşedinţă permanentă în această aşezare, Oslo este neoficial considerat capitala Norvegiei. După numai 100 de ani, Norvegia a fost unită cu Danemarca şi considerată o co-provincie administrativă a Imperiului Danez.

Oraşul avea să fie distrus în mai multe rânduri de incendii devastatoare şi doar după al 14-lea cataclism de acest fel, în secolul al 17-lea, regele danez Christian al 4-lea dă ordin să se reconstruiască fortăreaţa Akershus. De asemenea, el schimbă numele oraşului în Cristiana şi pune bazele unui adevărat centru comercial şi cultural. După dizolvarea uniunii cu Danemarca, în 1814, apar şi primele instituţii considerate pietre de hotar ale istoriei norvegiene: Palatul Regal, Parlamentul, Universitatea Naţională din Oslo şi Bursa.

Din acele timpuri şi până astăzi, Oslo este obiectul unei dispute seculare dintre provincie şi centru, dispută ce a estompat, în mare parte, dezvoltarea urbanistică a capitalei norvegiene. Mărul discordiei îl constituie aglomeraţia forţată a capitalei în detrimentul zonelor rurale aproape nepopulate.

Centrele uriaşe de cumpărături din jurul Operei - o clădire neprietenoasă ochiului, în forme cubice, Complexul Muzeistic Gustav Vigeland, cu cele 650 de statui ce ilustrează experienţa umană de la naştere până la moarte şi zona de afaceri Vika, fac legătura dintre vechi şi nou în frumoasa capitală a Norvegiei, un oraş în care dimineaţa plouă de regulă până la 10.00.

Ca mai în toată Peninsula Scandinavică, ţinuta străzii nu are nimic comun cu cea din Paris sau Viena. Oamenii dau mai puţină importanţă vestimentaţiei decât unui regim de viaţă echilibrat, bazat pe o alimentaţie preponderent vegetariană, multă mişcare şi saună.

După ora 10.00 se deschid şi magazinele, iar primii pietoni care animă străzile sunt turiştii. Auzi simultan mai multe limbi, dintre care distingi exclamaţiile de mirare ale italienilor şi ritmul sacadat al japonezilor sau al arabilor…

Dacă mâncarea se menţine la un preţ rezonabil, îmbrăcămintea, chiriile, întreţinerea şi serviciile turistice sunt cam de trei ori mai mari decât în bătrâna noastră Europă. Prin magazine şi pe străzi, se vede cu ochiul liber că turistul avizat porneşte către o ţară scumpă, cum este considerată Norvegia, cu un buget bine întocmit şi cu conştiinţa că imaginile pe care ţi le oferă un muzeu, un palat regal, o clădire monumentală de epocă sau strada - o adevărată oglindă a vieţii - valorează mai mult decât o goană nesfârşită după un shopping memorabil. Chiar şi atunci când vor să cumpere un mic suvenir pentru cei de acasă, acesta este întors pe toate feţele. Urmează apoi o scurtă conversaţie documentară cu vânzătorul care, de obicei, dă impresia unui iniţiat în materie. Cumperi sau nu, ţi se mulţumeşte politicos pentru interesul acordat produselor. Cel puţin când vine vorba de preţuri, în niciun oraş din lume nu se potriveşte mai bine proverbul norvegian “Iubeşte-mă puţin, dar multă vreme”.

Testamentul lui Nobel

Paris, 27 noiembrie 1895. Clubul suedezo-norvergian. Cu un an înainte de moarte, Alfred Nobel semnează un adevărat testament pentru omenire prin care o sumă de aproape 200 de milioane de dolari este destinată celor care pe durata anului precedent vor fi conferit cel mai mare beneficiu pentru umanitate. Rudele apropiate au intentat un proces care, în cele din urmă, nu a schimbat nimic din testamentul făcut la Paris.

Ilustrul inventator al dinamitei a mai lăsat un al doilea mesaj pentru omenire: ”Descoperirea mea să fie destinată exclusiv construcţiei de viaducte, tunele sau minerit, pentru a nu duce la pierderi de vieţi omeneşti. ”

Iniţial, savantul s-a gândit să fie premiate cinci domenii: fizica, chimia, literatura, psihologia şi lupta pentru fraternitatea dintre oameni sau lupta pentru pace, cum este cunoscută în zilele noastre. Mulţi contemporani nu au înţeles de ce Premiul Nobel pentru matematică nu a figurat în testamentul lui Alfred Nobel.

Primele patru premii urmau a fi decernate în Suedia, iar cel pentru pace în Norvegia, cu intenţia de a-i spori vizibilitatea internaţională. Acestea urmau a fi decernate indiferent de naţionalitatea candidaţilor, cu condiţia ca aceştia să fie încă în viaţă - un adevărat măr al discordiei pentru contestatari. La urma urmei, vanitatea nu a fost inventată de omul de rând.

S-a stabilit apoi ca data de 10 decembrie, dată ce corespunde cu ziua de naştere a savantului filantrop, să fie şi cea a decernării premiilor. Cât priveşte selecţia şi nominalizarea candidaţilor, procesul este pe cât de riguros, pe atât de îndelungat şi trece prin Comisiile Premiului Nobel, pe specialităţi. Propunerile propriu-zise pornesc de la câteva mii de reprezentanţi ai instituţiilor de profil din lume, după care urmează o primă selecţie a experţilor. Se ajunge la 200 de candidaţi în faza următoare. Apoi, la 15… În cele din urmă, rămân maximum 3 laureaţi pe domeniu - o altă sursă de dispută pentru cei care lucrează în echipă. Premianţii Nobel urmează să primească o medalie de aur şi un cec de aproximativ 1,5 milioane de dolari americani, sumă ce pare să scadă de la un an la altul.

Atunci când Alfred Nobel îşi anunţa lumii invenţia dinamitei, presa vremii consemnează reacţia ironică a Chinei: “Când noi inventam praful de puşcă, Alfred Nobel nici măcar nu se născuse”…

Cu sau fără reacţia Chinei, Premiul Nobel rămâne un simbol suedez, un stindard al celor ce aduc lumină peste petele încă întunecate ale omenirii. Cu sau fără praful de puşcă, chinezii nu au ieşit din propria lor cochilie, la fel cum emanciparea globală nu este nici astăzi o prioritate în China...

---
Impresii încărcate de glcitizen in 02.06.2018 12:01:49

Validat / Publicat: 03.06.18 00:16:04


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ȚĂRILE SCANDINAVE.
VIZUALIZĂRI: 1165


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 0 PMA (std) nota1  &  24 PMA (din 24 voturi) nota2
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[03.06.18 00:11:17]
» mesaj pers

   Publicat 'hors conciurs' (fara PMA STD), considerat 'fragmentare excesiva', cf Regulamentului

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[03.06.18 07:35:09]
» mesaj pers

   @webmasterX: Reviewul este foarte interesant și cred că-și merita dreptul. Informația turistică primează.

   Excesive sunt mâncărurile și cârnații!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[03.06.18 08:53:43]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Iti multumesc. Ceea ce cred ca primeaza in Tarile Nordice este sentimentul de siguranta, viata libera si trai bun.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dana2008
[03.06.18 09:28:18]
» mesaj pers

   @glcitizen: Bună ziua!

   Imi place o deosebită plăcere lectura articolelor tale deosebit de interesante despre viața popoarelor și a locurilor mai greu accesibile.

    Îmi place că știi atât de multe despre viața cotidiană a diferitelor naționalități

   Îți mulțumesc frumos pentru articol.

   Călătorii plăcute si spor la scris și citit!

   Te aștept alte impresii cu mare interes!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- glcitizen
[03.06.18 18:05:39]
» mesaj pers

   @Dana2008: Multumesc mult si sper sa vii cu mine, cel putin cu gindul, de saptamina viitoare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Nasshu
[03.06.18 19:41:39]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu:

@webmasterX: Reviewul este foarte interesant și cred că-și merita dreptul. Informația turistică primează.

   Excesive sunt mâncărurile și cârnații!

   Dacă erai atentă 3/4 din informație este de la ''1901 toamna'', în plus reluată de aici vezi impresii

   Pesemne a pierdut semnul de carte și a uitat unde a rămas!

   Cât despre informația turistică din review-urile ''aducere aminte de la 1900'' sorry dar este egală cu ZERO!

   Bag seama că îți plac ''vechiturile'' având în vedere faptul că review-urile despre Oslo scrise de @robert nu te-au interesat!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + -1 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[04.06.18 10:05:37]
» mesaj pers

   @Nasshu:

   Multumesc pentru comentarii.

   E adevarat, imi scriu review-urile cu reflexii personale și cu observații despre oameni sau locuri valabile si in secolele trecute. Recunosc, la fel, ca mi-am preluat idei din diferite unghiuri de vedere. Nicidecum nu am gresit paginile, cum spune distinsul nostru coleg Nasshu, care are circumstanțe atenuante, cel puțin din doua puncte de vedere: Fie ca nu ne-am cunoscut face to face, fie ca nu mi-a citit review-urile, începând cu cele din Groenlanda, de pilda.

   AFA este o adunare de oameni educati, umblati prin lume, toleranți si cu niste acumulări etice si de limbaj utile celor din jur - cel putin asta este convingerea mea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mihaelavoicu
[04.06.18 13:06:50]
» mesaj pers

   @Nasshu:

Bag seama că îți plac ''vechiturile'' având în vedere faptul că review-urile despre Oslo scrise de @robert nu te-au interesat!

   Ba chiar m-au interesat reviewurile lui Robert, pentru că am fost cu ani în urmă la Oslo și vei vedea că am votat două din ele. Nimeni nu poate cuprinde totul.

   Și apoi informațiile din 1901, așa cum spui, sunt despre Nobel. Și sunt valabile, chiar fac parte din spațiul cultural european. Robert numai a trecut pe lângă Muzeul Nobel. Eu l-am vizitat. Pârtia de schi nu m-a interesat.

   Zice Mama Michi că suntem o familie AFA. Și în familie, așa se adresează?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster13
[23.06.18 10:06:31]
» mesaj pers

   clipul video ataşat se poate şterge sau schimba...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2011] Încă o secvență de toleranță internațională în Oslo. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971045">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971045"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971045">Şterge vot</a></div><span id="v9971045" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971045)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971045Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971045MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2011] Încă o secvență de toleranță internațională în Oslo.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2011] Imaginea unei locuințe clasice pentru trei generații din Norvegia. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971046">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971046"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971046">Şterge vot</a></div><span id="v9971046" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971046)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971046Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971046MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2011] Imaginea unei locuințe clasice pentru trei generații din Norvegia.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2011] Personajele mitologiei nordice, supraveghind străzile. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971047">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971047"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971047">Şterge vot</a></div><span id="v9971047" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971047)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971047Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971047MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2011] Personajele mitologiei nordice, supraveghind străzile.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2011] Turnul cu Ceas, un reper turistic din Oslo. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971048">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971048"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971048">Şterge vot</a></div><span id="v9971048" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971048)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971048Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971048MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2011] Turnul cu Ceas, un reper turistic din Oslo.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2011] -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971049">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971049"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971049">Şterge vot</a></div><span id="v9971049" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971049)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971049Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971049MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2011]
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2011] Regele Christian I, dominând cu privirea peste Norvegia. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971050">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971050"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971050">Şterge vot</a></div><span id="v9971050" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971050)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971050Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971050MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2011] Regele Christian I, dominând cu privirea peste Norvegia.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2011] În vizită la Palatul Regal. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971051">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971051"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971051">Şterge vot</a></div><span id="v9971051" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971051)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971051Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971051MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2011] În vizită la Palatul Regal.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2011] Din nou, o paradă retro pe străzile din Oslo. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971052">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971052"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971052">Şterge vot</a></div><span id="v9971052" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971052)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971052Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971052MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2011] Din nou, o paradă retro pe străzile din Oslo.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2011] Voia bună și veselia nu cunosc vârste. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 02.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971053">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971053"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971053">Şterge vot</a></div><span id="v9971053" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971053)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971053Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971053MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2011] Voia bună și veselia nu cunosc vârste.
foto glcitizen [02.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.111027002335 sec