ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 22.12.17
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O zi neagră în istoria omenirii

TIPĂREȘTE URM de aici

Nagasaki trebuie să fie ultimul loc de pe pământ atins de o bombă atomică.

Așa începea turul prin Nagasaki Atomic Bomb Museum, frază-ecou tradusă în 10 limbi și repetată insistent prin exponate. Era o după-amiază de mai, ușor ploioasă și mohorâtă, însă adevărul din muzeu era mai negru decât orice vreme urâtă.

1945 8 august 11:02. Ceasul din prima vitrină s-a oprit la acel timp și se mai văd urmele desfigurate ale bombei atomice. La trei zile după prăpastia aruncată asupra Hiroshimei, Nagasaki a fost al doilea loc sortit infernului. Tokyo, Yokohama, Kyoto - doar câteva dintre orașele alese pentru a fi ținta unei bombe atomice. În final, Hiroshima și Kokura au fost alese. Ultima țintă a fost abandonată din cauza (datorită?) vizibilității reduse. Bomba și-a schimbat traiectoria și a pornit spre Nagasaki.

Expoziția începe cu o scurtă prezentare a războiului și a bombei. Înainte de distrugere a fost o idee: the Manhattan Project, inițiat de SUA în 1942 și inițiat pentru a avea un avantaj asupra Germaniei. S-a investit o sumă mai mare de bani decât întregul buget național al Japoniei. Astăzi se recunoaște public că, pe lângă a termina războiul, bomba a fost lansată pentru a demonstra succesul proiectului Manhattan.

The Fat Man, cum a fost poreclită bomba, are o replică în mărime naturală: lungă de 3 metri, cu un diametru de 1.5m, echivalentul a 21kt de TNT și nenumărate victime. The Little Boy, bomba căzută deasupra Hiroshimei avea interior pe bază de Uranium, the Fat Man - de plutoniu. Impactul exploziei trebuia să fie mai mare decât cea de la Hiroshima, însă Nagasaki a avut mai puține victime datorită topografiei: munții venerați și sacralizați de atâta vreme au redus impactul. Cei aflați în epicentru au fost radiați. Alții arși. Alții au murit la zile după, malnutriți, bolnavi, distruși de keloizi și de dorințe absurde. Secțiunea cu mărturiile victimelor este impresionantă și poate cea mai emoționantă. O fetiță de nouă ani povestește cum, supraviețuind exploziei, a fugit spre o vale unde se afla o rudă. Casa era distrus și în jur numai cadavre. Însetată, a căutat apă, însă a găsit doar o substanță uleioasă, căzută din cer, pe care au băut-o toti supraviețuitorii. Recomand discreție în această zonă.

Muzeul continuă cu informații despre arme nucleare moderne, despre tratate de pace, dar și despre pericolul depozitării armelor nucleare. Alături se află și Nagasaki National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims, o clădire sumbră, întunecată și în care nu-ți vine să intri.

Plăcuțele sunt întotdeauna bilingve, iar uneori au traducerea și în coreeană și chineză. Ecranele cu filmulețe, lecții de istorie scurte pe care ți le poți alege, 2 mini săli de cinema și numeroase exponate. Există obiecte semi-distruse pe care le poți atinge, de exemplu o sticlă de sticlă, acum având consistența unui plastic întărit și îndoit. Per total, acest muzeu mi se pare cel mai bine realizat din toate cele văzute până acum în Japonia. Sunt săli de studiu, un magazin de suveniruri, o cafenea și o zonă plină de cocori din origami.

După ce am ieșit din muzeu am mai mers puțin către parc. Există o statuie numită Flame of Peace, oferită de guvernul grec care a oferit Flacăra Olimpică. Este una din foarte rarele momente când Flacăra a parăsit teritoriul elen fără vreun motiv legat de Jocurile Olimpice. La câțiva pași se află epicentrul, marcat prin cercuri concentrice. Bomba a explodat la 500 +/-20 de metri deasupra acestui loc.

Fântâna Păcii reprezintă alt monument aflat în parc, fiind dedicat oamenilor care au murit cerșind un pic de apă. Fântâna are formă de aripi, amintind de un cocor și de o fată. Numele de Sadako Sasaki poate nu vă spune nimic, însă sigur vă e familiară povestea unei fete ce a împăturit o mie de cocori înainte să moară. Sadako a murit după zece ani de la explozie, răpunsă de o leucemie indusă de radiații. Ea este exponentul a ce se numește hibakusha, sau bomb-affected person. La ani după tragedie s-au raportat cazuri numeroase de leucemie, în special în cazul copiilor. Sunt și astăzi flori proaspete la Statuia Păcii.

Închei o zi lungă când apune soarele, întrebându-mă câți oameni sunt conștienți de efectul devastator al armelor nucleare.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Tesaria in 29.05.18 15:46:30
Validat / Publicat: 29.05.18 17:28:12

VIZUALIZĂRI: 588 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tesaria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 The Manhattan Project sau cum a pornit totul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[30.05.18 11:44:28]
»

Frumos articol! Sa mergi pe urmele unei istorii de care omenirea trebuie sa se teamă... teama de a nu se mai repeta o astfel de nebunie!

Călătorii frumoase în continuare!

mprofeanu
[30.05.18 20:34:29]
»

@Tesaria: Felicitări pentru review pentru că nu trebuie să uităm astfel de orori!

Poza 07 cea cu cocorii de hârtie împăturiți de copiii niponi în memoria fetiței Sadako mi-a amintit de Hiroshima...

TesariaAUTOR REVIEW
[31.05.18 11:41:30]
»

@Yolanda:multumesc frumos!

TesariaAUTOR REVIEW
[31.05.18 11:43:34]
»

@mprofeanu: multumesc frumos! Sper sa aduc impresii si din Hiroshima la vara

mishu
[10.06.18 17:28:28]
»

@Tesaria: De obicei spun "Felicitari, votat cu mare drag", acum insa nu mai am cuvinte asta deoarece despre aceste doua explozii nucleare am citit inca din adolescenta si m-am gandit cat rau poate face inconstienta umana si cum in acest razboi au murit o multime de oameni nevinovati.

Ar trebui sa avem in minte foarte car cu totii cum intr-o fractiune de secunda se poate prabusi un Univers intreg.

Un articol emotionant pentru care nu pot decat sa iti multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu, Tesaria, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nagasaki:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05185604095459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1