ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ceva vechi, ceva nou… in Lisabona

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima zi a sederii in Lisabona am dedicat-o Palatului marchizilor de Fronteira si Parcului Natiunilor.

Dupa micul dejun si formalitatile pentru checkout, am pornit curioasa spre locatia propusa: Palatul Marchizilor de Fronteira. Bagajele le-am lasat in custodia celor de la hotel, urmand a ne intoarce la sfarsitul zilei pentru a le recupera. Deoarece locatia este mai putin accesibila, din comoditate se poate opta pentru taxi. Noua ne place sa interactionam cu tot ceea ce inseamna Lisabona, aspecte cunoscute dar si necunoscute de turisti, prin urmare am preferat metroul, dupa care, cu GPS-ul in mana, printre blocuri si traversand un pod suspendat, am ajuns in suburbia Benfica, Largo S Domingos de Benfica 1, la poarta palatului. E important de mentionat ca acesta este un domeniu privat, cu program de vizitare redus, inchis duminica, iar vizitele se fac cu ghid doar la orele 11 si 12. Gradinile pot fi insa vizitate intre orele 11-13 si 14-17, iar sambata 11-13. E de inteles de ce numarul vizitatorilor nu este foarte mare, acesta fiind vizitat doar de cei care isi organizeaza singuri traseele si care doresc in mod special sa-l viziteze.

Mi-am dorit foarte mult sa vizitez acest palat, in special pentru aerul sau specific portughez, datorita abundentei placilor de azulejos, cu care sunt placati peretii atat in interior, redând episoade religioase, scene de pe câmpul de bătălie şi de vânătoare, cat si in exterior, cu scene mitologice.

In curtea palatului ne-am adunat la ora 11.50:2 francezi, 2 rusoaice si inca vreo 2 persoane a caror nationalitate nu am recunocut-o, ne-am cumparat biletele (costa 9 euro) si am asteptat sa fim preluati de o doamna simpatica, care ne-a vorbit in engleza, pentru ca majoritatea am optat pentru aceasta limba. La scurt timp dupa ce incepusem vizita, ni s-au mai alaturat grabiti 2 turisti, care au ratat insa primele explicatii ale ghidei.

Am aflat, mai tarziu, ca au mai existat 2 turisti care au ajuns insa prea tarziu si care, s-au multumit’’ cu vizitarea gradinilor, deoarece accesul in palat a fost restrictionat.

Gradinile si palatul Fronteira au fost construite de primul Marchiz, D. João de Mascarenhas, in jurul anului1670, la marginea de atunci a orasului Lisabona, pe colina impadurita Monsanto, ca pavilion de vanatoare. Desi intalnim arhitectura specifica perioadei Renasterii italiene, palatul este ”foarte portughez” datorita decoratiile cu placi de faianta pictata, care acopera aproape toate fatadele. Este singurul complex din zona suburbana care a suferit foarte putine modificari fata de original. Acesta a fost restaurat si marit in sec. XVIII, transformandu-se in resedinta familiei Fronteria, atunci cand palatul din cartierul Chiado nu a rezistat cutremurului. In prezent este locuit de a 12-a marchiza de Fronteira si de familia sa. Datorita costurilor foarte mari pentru intretinerea acestuia, familia a decis ca palatul sa fie administrat de o fundatie care se ocupa de tot ceea ce priveste vizitarea obiectivelor turistice, desfasurarea de evenimente si alte activitati care pot fi tinute in palat, al carei presedinte onorific este chiar un membru al familiei. Am aflat ca presedintele fundatiei are placerea de a veni in mijlocul vizitatorilor si a sta de vorba cu ei. Pe noi nu ne-a onorat cu prezenta. Cladirea principala este vopsita cu un rosu vermillon puternic, iar intrarea se face pe o scara somptuoasa cu o balustrada din marmura. Urcam la etajul unde exista si o biblioteca cu multe carti rare, pe care le poti rasfoi doar cu acceptul fundatiei. Sala bataliilor este atractia principala deoarece contine azulejos cu scene din Razboiul de Restaurare portughez, iar livingul ne dezvaluie fresce ce ilustreaza nobilimea portugheza. Palatul pare foarte familiar, in special atunci cand ajungem in sala decorata in stil Empire, impodobita cu mobier elegant si rafinat, pe care poposesc foarte multe fotografii de familie.

In interiorul palatului nu poti fotografia, insa ajunsa pe superba terasa Frunzoasa, am profitat de vremea superba si soarele incantator pentru a fotografia fiecare coltisor. Suprafete mari de un albastru intens sunt bordate cu azulejos alb-bleu cu tot felul de personaje sau scene mitologice peste care se revarsa vegetatia luxurianta. Aici se afla nise cu statui reprezentand figuri mitologice: Diana, Afrodita, Apollo, Marte, Jupiter, Saturn, Mercur, dar si azulejos alb-albastre ori galben-violet ce ilustreaza scene religioase sau de vanatoare. Ghida spunea ca placile de culoare alb-albastre ar fi influnta portelanului fabricat in oraselul olandez Delft. Albastrul faiantei are rolul de a feri de insecte, dar si de a speria fantomele.

La capatul acestei terase se gaseste capela, ale carei decoratiuni au o poveste. Se spune ca regele Pedro a fost invitat la inaugurarea palatului. Supertitia era ca tot ceea ce atinge regele sa nu mai poata fi folosit niciodata. Ca urmare, dupa cina, toate farfuriile au fost sparte si cioburile acestora au fost folosite pentru decorarea capelei.

Turul continua cu vizitarea Gradinii lui Venus, unde se gaseste un bazin in forma de S, inconjurat de banci cu azulejos cu scene marine, dar si caricaturi.

Urmeaza Galeria regilor, cu nise ce gazduiesc busturile regilor portughezi si panouri cu calareti ce flancheaza scarile de piatra. Coborand pe scari, ajungem la un bazin cu apa, pe care plutesc lebede albe si negre si pe care doar membrii familiei Fronteirase pot plimba cu barcile.

In Gradina Formala sunt statui cu personaje din mitologia greaca si romana si fantani octogonale alimentate de izvoare naturale.

Ne-am luat ramas bun de la gazda primitoare, care a parasit si ea locatia, programul cu publicul incheindu-se. A fost o incantare sa vizitez aceasta locatie si faptul ca dincolo de usa salii decorata in stil Empire locuiesc inca membrii familiei, te face sa te simti ca un membru al acesteia.

Am iesit pe portile palatului si am asteptat autobuzul, optand pentru alt traseu fata de cel de la sosire. Am urcat in autobuzul care ne-a purtat prin cartierele orasului si am coborat in zona spectaculosului apeduct, pe care l-am vazut chiar din avion. Construit in anul 1746 pentru a aduce orasului apa potabila, este format din 109 arcade de piatra, cu deschiderea dintre ele de 29 m (au fost cele mai inalte arcade de piatra din lume, atunci cand au fost construite) si a rezistat cutremurului din anul 1755. De aici, pe jos, cu GPS-ul in mana, am cautat o statie de metrou pentru a ajunge in zona moderna a orasului, Statia Oriente, la Parcul Naţiunilor.

Statia (gara) Oriente este spectaculoasa datorita acoperisului sprijinit de schelete de otel care arata ca niste frunze, structura acoperita numai cu sticla, astfel incat lumina zilei patrunde in gara in timpul zilei, iar luminile interioare ofera o stralucire diafana pe timp de noapte.

Iesind din gara, am intrat in mall-ul Vasco da Gama, unde am servit masa, admirand de la inaltime Parque das Nacoes, construit in mare parte pentru Expozitia Mondiala Expo98. Astfel, o zona industriala a orasului s-a transformat intr-una dintre cele mai pretuite zone rezidentiale, de agrement si comerciale din Lisabona. Ne-am luat inima in dinti si am pornit in explorarea zonei, care se intinde in vecinatatea Estuarului Tagus, plimbandu-ne printre arbori si ascultand ciripitul pasarilor, pentru ca portughezii au avut grija sa nu distruga habitatul prielnic acestora. Am mers de-a lungul raului, pentru a junge la terminalul de nord al gondolei, situat pe Passeio das Tágides, lângă vechiul turn Vasco da Gama. Instalatia este dotata cu 40 de cabine închise cu o capacitate de 8 calatori, care urca la 30 metri inaltime fata de sol. Pretul unei plimbari este de 3.95 euro, pe un sens, iar calatoria dureaza cca. 10 minute. Panorama este uluitoare, de-a lungul raului Tagus, cu Parcului Natiunilor in partea dreapta si interminabilul pod Vasco da Gama in partea stanga. Este cel mai lung pod din Europa avand o lungime de 17.2 km si este proiectat sa reziste unui cutremur de cinci ori mai puternic decat cel din 1755.

Turnul Vasco da Gama a fost construit in 1998, initial ca un turn de observatie pentru expozitia Mondiala din 1998. Observatorul si restaurantul s-au inchis in anul 2001, iar in 2007 s-a inceput constructia unui hotel de lux de 21 de etaje, dat in folosinta in anul 2013. Platforma de observatie este deschisa publicului.

Am coborat din gondola la terminalul de sud, situat pe Passeio de Neptuno, lângă Oceanarium. Nu l-am vizitat, desi este considerat de specialiști drept cel mai frumos si mai mare din Europa.

Incet, incet timpul a zburat si am fost nevoiti sa ne intorcem la hotel pentru a ne recupera bagajul si a zbura catre casa.

La finalul excursiei noastre de 4 zile in Lisabona, am ramas placut impresionati de cele vazute, intrebandu-ne cum de ne-am gandit atat de tarziu sa vizitam aceasta locatie, in cei 16 ani de cand calatorim prin lume.

Recomand cu caldura Lisabona, pentru tot ceea ce iti ofera, la preturi rezonabile (cred ca este destinatia cea mai ieftina din Europa) si regret ca nu am reusit sa vad si alte zone ale Portugaliei, despre care am citit ca sunt la fel de spectaculoase. Poate alta data, dupa ce vom termina de vizitat toata lumea…


[fb]
---
Trimis de geani anto in 21.05.18 22:14:00
Validat / Publicat: 22.05.18 07:15:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 1288 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[22.05.18 08:46:00]
»

@geani anto:

Foarte frumos. Probabil te vei întoarce acolo, nu numai pentru Lisabona ci și pentru nordul Portugaliei. Am petrecut 7 zile de curând dar au fost absolut insuficiente asa ca planuim deja o Portugalie altfel.

Oceanarium nu este atât de spectaculos pe cât este de lăudat dar merită să-l vizitezi. Este însă raiul copiilor, au fost pentru noi bonusul vizitei.

Imi place mult cum scrii, voi reveni asupra articolelor tale mai vechi.

Vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[22.05.18 12:09:24]
»

Foarte interesant articol, despre lucruri mai puțin cunoscute din Lisabona. Când am planificat excursia la Lisabona n-am găsit nicăieri informații despre acest palat și habar n-am avut de existența lui. Mi-ar fi plăcut să-l vizitez, chiar și numai grădinile care sunt spectaculoase.

De asemenea nu știam că partea modernă a Lisabonei e atât de frumoasă. Noi am vizitat doar partea veche a Lisabonei, care m-a cam lăsat rece, și Belem-ul care mi-a plăcut.

Foarte spectaculos și acel apeduct despre care de asemenea e prima oară când aud.

Lisabona, și Portugalia în general, nu mi s-a părut ieftină, dimpotrivă mi s-a părut peste Spania ca prețuri, iar în sud, pe la Algarve, cred că e chiar destul de scumpă. Am vrut să ajungem și în sud, fapt care până la urmă nu s-a materializat, de aceea am o idee de prețuri. Posibil să pară ieftină dacă o compari cu Franța sau altă țară scumpă.

Felicitări pentru articol! Călătorii frumoase să aveți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[22.05.18 12:37:38]
»

@RoxanaGRS:

Nu pot spune că am aflat totul despre țara asta, 7 zile sunt muuult prea puține dar surprinzător și pentru mine, am mâncat foarte bine la prețuri de Grecia. E drept că am ocolit zonele foarte aglomerate, am mâncat în tavernele de cartier, ale localnicilor, soțul meu avea două preferate de anul trecut (eu am fost prima dată). La fel și în Porto. După Porto am fost la greci, deci comparația e în timp real. Pot spune că sunt mai scumpe cofetăriile dar cum dulcele lor e prea dulce ????, ne-am cam rezumat la a compara pasteis de nata din diferite locuri cu cel din Belem. Sper să mă întorc în Portugalia, mi-a plăcut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[22.05.18 13:06:02]
»

@elviramvio: Mie Portugalia mi s-a părut că seamănă foarte mult cu România, în ceea ce privește aspectele negative. Nici o țară nu mi s-a părut că seamănă atât de mult cu România. Aici am văzut căruțe pe drumul național, autostrada vălurită (măcar la ei există), țigani de-ai lor (mulți), claxoane în trafic, hoți, mizerie etc.

Și scump, nu neaparat mâncarea, mâncarea e cam ca la noi, dar cazarea, transportul, muzeele, totul supraevaluat cumva.

Mi-a plăcut Sintra în mod deosebit, Belem-ul în Lisabona, podul și piața centrală din Porto, și cam atât. Cam puțin ca să revin în Portugalia.

La bisericile lor, deși mi-a plăcut dantelăria de pe exterior, pe interior mi se par mult prea ornamentate pentru gustul meu.

Despre mâncare... vorba ta, dulciurile lor sunt mult prea dulci pentru gustul meu, peștele și fructele de mare nu se compară cu cele din Italia, Grecia sau Spania, friptura de vită e departe tare de cea din Spania. Nu e rea mâncarea lor, dar e banală, cel puțin mie așa mi s-a părut. Plus că mi se părea super enervant faptul că îți aduceau antreuri la restaurant fără să le ceri și apoi te puneau să le plătești. Și nici măcar nu te avertizau despre asta de la început. Noroc că am citit tot pe AFA despre acest aspect și le refuzam din start. Altfel, obișnuiți cu spaniolii, cred că luam plasa asta.

De aceea mi-a plăcut acest articol, pentru că mi-a arătat o altă față a Lisabonei, altfel decât am perceput-o eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[22.05.18 13:31:17]
»

@RoxanaGRS:

Da, sunt zone unde seamănă cu sărăcia noastră, cartierele mărginașe în special. Cu antreurile n-am pățit, ne-au întrebat mereu, plus că am primit în trei locuri și câte ceva din partea casei. Si eu am fost pregătită cu punga cu bani, au scăpat destui fără să facem efort, fără să ne abținem de la nimic ce ne-am dorit să gustăm, surprinzător pentru mine care citisem tot felul de minuni negative. Sper să scriu și eu curând părerile mele. Și mai sper ca la a doua vizită să nu-mi schimb impresiile în rău, Doamne ferește!!

Vacanțe frumoase și anul acesta îți doresc!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057677984237671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1