ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Depozitul de Armăsari de la Dumbrava — pe urmele lui Catalan, calul năzdrăvan al lui Ștefan cel Mare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Depozitul de armăsari este situat la 8,5 km est de Târgu Neamț, pe malul drept al Râului Ozana (Neamț), la sud de satul Dumbrava. Cel mai simplu se ajunge aici plecând din Târgu Neamț în direcția Timișești - Cristești (Pașcani, Roman), iar după ce ați parcurs vreo 6 km pe DJ 15B, din intersecția situată în centrul satului Dumbrava (unde este și un panou cu Depozitul) faceți la dreapta (sud) pe DC17, traversați Ozana (Neamț) și imediat ajungeți la destinație.

Programul de vizitare și de agrement este de marți până duminică, între orele 9:00 - 15:30.

Puteți veni aici din plăcerea pură de a vedea cai de rasă, precum și pentru a călări. Ferma este deschisă tuturor turiștilor pentru vizitare, cursuri de echitație și plimbare călare sau cu trăsura. Pentru călărie, din câte am observat, este bine să dați un telefon înainte. Așa cum vedeți în videoclipul făcut, este un obiectiv vizitat cu multă plăcere de către copii.

”Depozitul de Armăsari” Dumbrava a fost înființat în anul 1903 ca fermă de remontă a armatei. Constructorii italieni care au ridicat grajdurile și manejul în anii 1900-1904, au făcut o treabă foarte bună, aceste clădiri fiind și acum practic neschimbate. De exemplu, manejul, având o deschidere de 36 x 24 m, se păstrează în starea orginală cu arce de lemn care susțin acoperișul.

Intrând pe poarta Depozitului, în drum spre grajduri, lăsăm pe dreapta clădirea administrativă și apoi manejul. În partea stângă vedem un loc deschis, ca un teren de sport: este baza hipică pentru pregătire și concurs. Imediat aleea pe care am intrat se termină și transversal pe ea, în ”T”, este o altă pe care sunt înșirate 6 grajduri (două la stânga și patru la dreapta).

Desigur, unii dintre Dvs. vă veți întreba, pe bună dreptate, de ce se folosește termenul de ”Depozit de armăsari” și nu cel de ”Herghelie”, așa cum ar poate mai de înțeles pentru o fermă de cai. Hergheliile sunt fermele de cai, în general specializate pe anumite rase și în care caii sunt înmulțiți și crescuți în cadrul fermei. Spre deosebire, Depozitele au armăsari de diverse rase, provenind de la diverse herghelii, cu rolul de a fi duși în teritoriu pentru a îmbunătăți efectivele cabaline. Cu alte cuvinte, spre deosebire de herghelii, depozitele de armăsari nu cresc cai, ci doar îi folosesc pentru montă publică. Rolul principal al armăsarilor de la Dumbrava este de a îmbunătăți efectivele de cai din Moldova.

Depozitul de Armăsari Dumbrava deține circa 75 de cai aparținând la 8 rase: Pur Sânge Englez, Pur Sânge Arab, Gidran, Cal de Sport Românesc, Lipițan, Semigreu Românesc, Huțul și Trăpaș. Baza furajeră a fermei este compusă din 234 ha teren agricol, magazii, tractoare, utilaje.

La noi în țară, creșterea și îmbunătățirea raselor de cai este subvenționată de Stat prin Romsilva - Regia Națională a Pădurilor. Romsilva administrează 12 herghelii și 4 depozite de armăsari.

Vizitatorii, dar și cei programați pentru călărie, sunt întâmpinați cu deosebită amabilitate de Dl. ing. Leonte Grădinaru, antrenor, care oferă explicații celor interesați. Intrăm în primul grajd și vedem boxele cu cai, având fiecare o etichetă pe care sunt trecute numele calului, descendența, dangale, rasa, data nașterii și originea. Facem cunoștință cu cai din rasa Cal de Sport Românesc creată la Herghelia Jegălia” (jud. Călărași). În altă boxă este armăsarul Gazal, acesta fiind un cal ”arab” rasa Shagya Arabă, rasă creată din armăsar Pur Sânge Arab cu iepe europene. Linia de cai Gazal provine de la Heghelia Rădăuți specializată pe rasa Shagya Arabă. De la Herghelia Lucina (specializată în rasa Huțul, vizitată și de noi) vedem caii Găman II și Pilot din rasa Cal de Bucovina. Într-o ultimă boxă vedem un Pur Sânge Arab, aici la Dumbrava fiind singurul exemplar din această rasă.

Deoarece dl. Grădinaru se pregătea pentru un curs de echitație, începem să vizităm Depozitul pe cont propriu.

În alt grajd vedem calul Neapoletano, nr. 31, rasa Lipițan, născut în 2008 la Herghelia Beclean. În general, caii ”colaborează” cu vizitatorii, dar tocmai au primit o porție de mâncare și sunt mai puțin interesați de prezența noastră.

Ieșim din grajd și îl vedem pe Dl. antrenor Leonte Grădinaru care tocmai a pregătit un cal pentru inițierea în călărie a unui copil. Armăsarul, superb, este din rasa Cal de Sport Românesc, de la Herghelia Jegălia. Acum pare puțin agitat, dar își revine foarte

repede până să ajungă la manej. Intrăm și noi. O fetiță curajoasă (la cât e ea de mică și calul de mare) primește primele noțiuni de călărie. În ușa manejului facem cunoștință cu un preot care se dovedește a fi tocmai preotul paroh de la biserica pe care am remarcat-o exact înainte de ajunge aici. Ne spune despre vechea biserică de lemn, monument istoric (situată lângă cea nouă, mare) și cu asta invitația dumnealui ne-a convins.

Trebuie amintit și faptul că Depozitul de Armăsari Dumbrava are și o echipă de sport care de-a lungul timpului a obținut rezultate foarte bune. Concursurile se fac prin Clubul Hipic Romsilva care este afiliată la Federația Ecvestră Română.

De la clădirea manejului ne îndreptăm spre următorul grajd. Caii văd muncitorul care le aduce ”micul dejun” și dintr-o dată devin mai bine dispuși. Intrăm în discuție cu muncitorul care este foarte amabil, mândru de caii pe ni-i prezintă cu multă plăcere.

Începem cu un cal rasa Huțul, linia Găman, de la Herghelia Lucina. Huțulii sunt cai de talie mică, singura rasă autohton românească. Rasa Huțul a fost creată la Lucina (în Bucovina), de către armata austriacă la sfârșitul sec. XIX. Caii huțuli sunt foarte rezistenți și au o abilitate excepțională de a urca pe munte.

Următorul cal prezentat este un Pur Sânge Englez provenind de la Herghelia Cislău.

Următorii cai prezentați sunt de talie mare, din rasa Cal de Sport Românesc. Este o rasă care prezintă abilități deosebite pentru sărituri peste obstacole. Bazele acestei rasei au fost puse în 1962 la Herghelia Sâmbăta de Sus (jud. Brașov). Din 1970 caii au fost mutați la Herghelia Jegălia, special construită pentru această rasă. În prezent omologată, rasa provine din armăsari Pur Sânge Englez și iepe preponderent anglo-arabe.

Ne este prezentat armăsarul campion pe nume Ogică, tot din rasa Cal de Sport Românesc, dar din păcate Ogică stă cam prost cu

toaleta în momentul de față. Urmează armăsarul de concurs Cristian, tot din rasa Cal de Sport Românesc, provenind de la Herghelia Jegălia.

Vizităm un alt grajd. Unii cai fornăie a zâmbet... știu că sunt la fotograf. Vedem cai din rasa Semigreu Românesc. Este o rasă omologată, creată la hergheliile Rușețu (Buzău) și Bonțida (Cluj), pentru lucrări agricole și transport greu.

Vedem și alți cai din rasele Gidran și Rasa Semigreu Românesc. Pe unul din cai îl cheamă Tabac și îi atragem respectuos atenția că tutunul dăunează grav sănătății. Altui cal, superb, cu o lungă coamă care îi acoperă ochii, îi atragem atenția să se mai tundă puțin... că nu e frumos să umble așa.

În aura de legendă care învăluie Depozitul de Armăsari Dumbrava se află Catalan, calul năzdrăvan al domnitorului moldovean lui Ștefan cel Mare, un cal Pur Sânge Arab de culoare albă. Catalan este prezentat de Mihail Sadoveanu în romanul istoric ”Frații Jderi”. Pe timp de pace Catalan stătea în ”grajdurile Măriei sale” de la ”Timiș”. Timișești este chiar satul învecinat situat în zona de confluență a râurilor Neamț (Ozana) și Moldova, centru comunal de care aparține și satul Dumbrava. Catalan era strașnic păzit de oșteni, vraci și magi, frații Jder chiar dejucând o tentativă de omorâre a calului. Legenda spune că Ștefan cel Mare va fi biruitor atât timp cât îl va încăleca pe Catalan sau urmașii acestuia, lucru de altfel respectat de voievodul Moldovei care la ceremonii și la război mergea numai cu astfel de cai.

Cele ce v-am povestit despre acest ”Depozit de bijuterii vii” pe care vă îndemn să nu-l ocoliți, găsiți în videoclipul anexat, făcut de mine, cu multe detalii dacă activați subtitrarea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 07.05.18 14:35:00
Validat / Publicat: 07.05.18 21:39:35

VIZUALIZĂRI: 5545 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Iar dumnealui este armăsarul care a cam ocolit frizeria în ultimul timp
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[08.05.18 05:54:39]
»

@Lucien:

Voi urma indemnul tau din finalul articolului si nu voi ocoli acest loc daca voi fi in zona si timpul imi va permite.

Locurile cu cai ca sa folosesc inca un termen in afara de herghelie si depozit de cai sunt fascinante. De fapt caii sunt fascinanti si am impresia ca in ultimii ani s-au strans multi pasionati in jirul acestor animale inteligente. Si oricum puneam intrebarea referitoare la

Desigur, unii dintre Dvs. vă veți întreba, pe bună dreptate, de ce se folosește termenul de ”Depozit de armăsari” și nu cel de ”Herghelie”

Dar ai explicat atat de bine.

Felicitari pentru articol! Numai de bine! ????

webmaster
[08.05.18 08:03:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Zoazore
[08.05.18 17:51:08]
»

@Lucien: Caii! Acete animale inteligente m-au fascinat și pe mine! Și mă mai fascinează!

Până-n 1989, la Râmnicelu, în județul Brăila, a existat un Depozit de Armăsari, Ion Sion se numea. Am avut ocazia să-l vizitez! Cic-ar mai exista, nu mai știu!

M-ai incitat și-aș putea scrie multe despre cai, despre ce trebuie, și, mai ales, ce nu trebuie să faci în preajma lor.

În facultate, la Ploiești, în sesiunea de vară, după ce învățam toată noaptea, mergeam în Hipodrom și mă remontam călărind o oră, în zori, pe rouă.

O singură dată nu l-am respectat pe Codrin. M-a pedepsit, aruncându-mă din șa. Ne-am împăcat, contra unui măr și-un bulgăraș de zahăr.

Amintiri...

LucienAUTOR REVIEW
[08.05.18 18:01:37]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc! Cai prezintă și reprezintă o fascinație. Sunt un simbol. Pentru copii, un deliciu. Ferma de la Dumbrava m-a atras de mic copil (eu copilărind în Târgu Neamț), am vizitat-o în fugă de vreo două ori, dar de abia anul trecut reușind s-o înțeleg mai bine. Nu știu dacă ai citi, dar am scris un articol și despre Herghelia de cai huțuli de la Lucina (Bucovina) care m-a impresionat și mai mult: http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=76564&d=herghelia-lucina--moldova-sulita

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[08.05.18 18:10:37]
»

@Zoazore: Cred că femeile relaționează mult mai bine cu caii. E nevoie de o anumită intuiție și afecțiune. Pentru bărbați, cred că aspectul practic predomină. Cu ani în urmă am văzut și eu (nu pot spune dacă în zori sau spre seară) o superbă călăreață, singură plimbându-se în țarcul foarte mare (privat!), neștiind că este urmărită. Amintirea unei fete morgana...

Zoazore
[08.05.18 18:32:45]
»

@Lucien: Nu musai! Calul, ca și omul, te respectă dacă-l respecți! Calul e un camarad de nădejde, dar cu condiția să nu-l minți! Simte dacă ți-e frică de el, și-atunci se erijează în stăpân! Îi plac multe, dar sunt și multe care-i displac. Calul e un nobil și trebuie tratat ca atare! Arată-i că-ți pasă de el și el va avea grijă de tine!

Nu mă stârni, @Lucien, că nu mai terminăm!

LucienAUTOR REVIEW
[08.05.18 18:37:45]
»

@webmaster: Mulțumesc!

mihaelavoicu
[08.05.18 20:12:41]
»

Superb articol! Meritau și caii un review. iată unul pe măsură!

Și acum funcționează la Ploiești Hipodromul, ce-i drept, cu unele întreruperi. Aflu de la Zo, că ”materia primă” provine, sau provenea și de la Dumbrava-Neamț. Rețin un cal frumos, de mult... îl chema Amigo. Era roșcat și fotogenic, precum cel din P12.

Numai bine, am votat cu drag!

elviramvio
[19.05.18 09:01:04]
»

@Lucien:

Lucien, felicitări! Când ți-am deschis primul articol azi, m-am gândit că restul le voi citi diseară sau mâine! M-ai "legat" însă de tot ce ai scris luna asta. Caii sunt animale deosebite, istoric, economic, cei care au ajutat oamenii să evolueze, oricum vrei spui. În copilăria mea, șareta cu cal era "taxiul " care ne ducea la gară (judetul Brăila), era cel cu care tatăl meu ducea medicamente bolnavilor din cătunele unei comune brăilene, era prietenul, cărăușul și singura legătură cu lumea! Am trăit în preajma cailor, îi respect și iubesc dar niciodată n-am avut curajul de a mă urca pe un cal. Si așa cum spune Zoa, sunt deosebit de inteligenți și au o memorie fantastică, nu-și uită stăpânii care s-au purtat bine cu ei.

Plimbări frumoase!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[19.05.18 09:03:47]
»

@Zoazore:

????

LucienAUTOR REVIEW
[19.05.18 09:18:52]
»

@elviramvio: Mulțumesc! Acum, după copaci și după legende romantice, se adaugă și al treilea element la sensibilitatea specific feminină: caii. Nici nu mai trebuie să detaliez...

elviramvio
[19.05.18 23:34:01]
»

@Lucien:

Păi le-ai adunat pe toate fix in zilele cand eu am lipsit pe aici!! Si ce sa fac, imi plac legendele, animalele frumoase si inteligente, copacii batrani, păsările, muntele si marea când sunt mai pustii. Daca aveai o poveste si cu broscute testoase de munte, pelicani pe lac in mijlocul continentului și ceva cămile, nici nu m-ai scriam despre recenta mea vacanța ????!!

Si de, asta e, imi propusesem azi dimineata sa citesc cate un articol de la fiecare coleg drag, asa frateste, tu le-ai luat fata insă!

Sa ai o duminica frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[20.05.18 08:36:38]
»

@elviramvio: Mulțumesc! Așa este, din puținul văzut în impresiile tale, vacanța ta a fost cu adevărat deosebită. Însă și eu sunt pe calea cea bună Nu am scris despre pelicani în mijlocul continentului, ci despre cufundaci: vezi impresii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, Lucien, mihaelavoicu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Târgu Neamț și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080422163009644 sec
    ecranul dvs: 1 x 1