ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2018
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 20.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 4 zile
prieteni
1 AD. + 1 COPII -- v: 13

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Minunatul oraș de pe Vistula

TIPĂREȘTE URM de aici

Acum câteva zile ne-am întors (eu și fiul meu) dintr-o excursie de grup (cu ghid) în Polonia. Am plecat din Timișoara, în 28 aprilie, la ora 7 dimineața, cu autocarul. Am străbătut Ungaria, Slovacia, iar la ora 18 (ora Poloniei) eram la destinație.

Pentru că era încă devreme, am făcut chiar atunci un mic tur în centrul Cracoviei, ca o previzualizare a ceea ce urma să vizităm a doua zi. Chiar și așa, pe înserate, am fost impresionată de ceea ce am găsit acolo. Cracovia, fostă capitală a țării, și în prezent centrul ei cultural și istoric, este superbă și are marele avantaj de a fi scăpat nebombardată în timpul celui de al doilea război mondial. Astfel, clădirile ei milenare ne încântă și astăzi.

După un mic tur și o cină frugală, ne-am cazat la hotel Vinci (recenzia pentru acesta am scris-o separat, vezi impresii). A doua zi, pe la 9, am pornit ”în recunoaștere”. Primul popas a fost pe colina Wawel, unde se află Castelul regal. Aici, ghida ne-a făcut rezervări pentru a-l putea vizita. Nu se fac rezervări on line, după câte am înțeles, și erau enorm de mulți turiști. Organizarea cam lasă de dorit. Cozi mari peste tot. Se pot face 7 tururi diferite ale castelului, noi am ales 2. Până ghida a făcut rezervările a durat cam o oră, dar în timpul acesta noi ne-am plimbat pe colină - spațiul este enorm - și am făcut fotografii.

În jurul castelului se află Catedrala și tot felul de alte clădiri istorice. Este impresionant, dar deoarece clădirile datează din epoci diferite - începând cu sec. XI, stilurile arhitectonice sunt diferite: de la romanism, trecând prin gotic și baroc, până la influențe renascentiste.

Mie, personal, acest aspect mi s-a părut cam obositor, un amalgam de clădiri, ziduri și stiluri, fiecare rege construind câte ceva în maniera specifică timpului său, după nevoile și interesele fiecăruia. Cum vizita în- cepea pe la ora 14, am luat-o pe Calea regală, strada care duce de la colină la piața cea mai veche a orașului, admirând fiecare clădire în parte, căci întreaga zonă are în spate o întreagă istorie. De altfel, aceasta face parte din patrimoniul Unesco.

Am mers pe ulița Kanonicza, unde a locuit Papa Ioan Paul al II-lea, de origine din Cracovia, pe care polonezii îl venerează, am admirat bisericile Sf. Andrei, Sf. Petru și Paul, iar în piață - biserica Sf. Maria. Trebuie precizat că polonezii sunt foarte credincioși, în oraș existând nu mai puțin de 60 de biserici. Tot în această piață se află Hala țesăturilor, în stil renascentist, Turnul primăriei, mica bisericuță Barbara. Și foarte, foarte multe terase, localuri, magazinașe cu suveniruri.

În hala țesăturilor, preponderent, se pot achiziționa bijuterii de chihlimbar, mie mi s-au părut cam scumpe. Întorcându-ne la palatul regal, am ales să facem două tururi: apartamentele regale și tezaurul. Ambele mi-au plăcut, au fost impresionante și decorațiunile, tapițeriile, mobilierul din apartamente, dar și obiectele de tezaur expuse: bijuterii, vase, arme (nu am avut voie să facem poze).

Colina pe care se află palatul străjuiește râul Vistula, care stăbate Cracovia, panorama fiind minunată și de jos, și de pe colină. După-amiaza a fost dedicată relaxării și micilor cumpărături, apoi am mai făcut o plimbare până la vechea poartă de intrare în oraș, turnul florentin.

Alte impresii despre oraș, de data asta nu din centrul istoric: deși au traversat și ei perioada comunistă, parcă blocurile lor de locuit nu sunt atât de gri, urâte și neinteresante ca pe la noi. Sunt spații mari între ele, multe părculețe și chiar și aceste clădiri au câte un element arhitectonic care le mai scot din banal. Asta, desigur, din ce am reușit noi să vedem din autocar, traversând orașul în diverse direcții.

A treia zi am avut rezervate două excursii opționale, la care a participat mai toată lumea: Prima - Auschwitz. Se află la o distanță de aproximativ 80 de km de Cracovia.

Am vrut să vizităm mai întâi Auschwitz I - clădirile administrative, de fapt. Când am ajuns, era puhoi de autocare și o coadă imensă în curte. Ne-am pus la coadă, dar aproape imediat au venit doi angajați, care au spus că se poate intra doar după ora 16, așa că am renunțat și ne-am îndreptat spre Auschwitz - Birkenau, care a fost, de fapt, lagărul de exterminare.

Ce să spun despre ce am văzut acolo? Crematoriul și camerele de gazare au fost aruncate în aer de naziști când s-au retras, se mai vede doar locul unde au fost, în rest - o parte din barăci, câteva clădiri, linia ferată pe care veneau trenurile cu deținuți, câteva panouri cu explicații și imagini din acele timpuri. Voi pune câteva poze, pentru că nu sunt în stare să spun ce am simțit și voi preciza că am plecat cu toții răvășiți, deprimați, înspăimântați și cu lacrimi în ochi.

Tot drumul până în Cracovia l-am făcut într-o tăcere mormântală. Apoi ghida ne-a dus în cartierul evreiesc - Kazimirsc, care inițial fusese un oraș construit de regele Kazimir - de unde și numele - iar apoi s-a alipit orașului, devenind un cartier al acestuia. A fost ghetoul în timpul războiului. Am luat acolo masa, iarăși multe localuri, terase, am vizitat trei sinagogi și am făcut mici cumpărături.

A urmat a doua excursie opțională: Wieliczka, cea mai mare mină de sare din lume, dacă am reținut bine, și aceasta aflată în Patrimoniul UNESCO. Ei bine, eu așa minunăție nu am văzut niciodată. Trei ore a durat turul, cu ghid polonez în limba franceză, dar ne-a tradus ghida noastră în română și vreau să spun că există acolo în subteran inclusiv o catedrală imensă săpată în totalitate în sare - picturi, paviment, candelabre, basoreliefuri, sculpturi, 67 de ani a durat realizarea acesteia.

Marele regret al meu este că mi s-a descărcat telefonul și nu am reușit să fac poze aici. A fost interesant turul, cu tot felul de exponate, povești și legende. Și foarte obositor :)), deși oboseala am simțit-o la sfârșit, noi tot căscând gura și nemaiprididind în ce parte să privim mai degrabă. Seara târziu am ajuns în camera de hotel, iar a doua zi am plecat spre țară, refăcând drumul în sens invers.

Alte informații: polonezii mi-au plăcut mult, mi se par un fel de... germani dezinhibați, o combinație reușită, zic eu. Oameni calzi, corecți, prietenoși. Moneda este zlotul, 1 zlot=1,10 lei. Noi am avut euro și am schimbat în zloți la o casă de schimb, foarte convenabil. Intrarea la Palat a costat, pentru cele două tururi, în jur de 70 de zloți (două persoane).

Intrarea la Auschwitz e liberă, dar dacă aplezi la un ghid de-al lor (numai în germană și poloneză), acesta costă 50 de euro. Dar nu e obligatoriu. La salină am plătit 94 de zloți intrarea de persoană. Merita chiar și mai mult!

Nu pot recomanda localuri anume unde să serviți masa, căci noi cam pe fugă am făcut-o, ba un kebab (foarte mult mi-am plăcut) de ici, ba un șnițel de dincolo, ceva ce mergea rapid, fiindcă nu aveam timp. Vremea a fost superbă, doar o mică ploicică de vară, care ne-a mai răcorit.

Mi-am promis să mă întorc, să reiau mai pe îndelete la vizitat totul, să mă plimb pe malurile Vistulei, să zăbovesc la o terasă în centrul istoric (apropo, o atmosferă foarte boemă acolo). Doar la Auschwitz nu aș mai suporta să merg. Sper că au fost de folos impresiile mele și voi încheia cu hotărârea fiului meu (13 ani): când va fi mare, își va lua o casă în fiecare din aceste orașe: Abu Dhabi, Belgrad, Cracovia și Chișinau!


[fb]
---
Trimis de asilvioaiei in 03.05.18 18:18:14
Validat / Publicat: 03.05.18 18:53:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 3036 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (asilvioaiei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vistula
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Costi
[03.05.18 20:02:19]
»

@asilvioaiei:

Ai văzut într-adevăr locuri frumoase, pe care le-am vizitat și eu în 2010, dar pe cont propriu.

În legătură cu Auschwitz, din păcate informațiile tale sunt pe alocuri inexacte, cu această ocazie constatând eu (a câta oară?) cât de superficială este, mai mereu, pregătirea excursiilor de către agenții și ghizi.

În primul rând, Auschwitz I nu este nicidecum doar „Auschwitz I - clădirile administrative, de fapt. ”, așa cum spui. Ca să te lămurești, este suficient să citești pe saitul oficial, aici: auschwitz.org/en/visiting ... plan-your-visit, unde se subliniază că este esențial să vizitezi ambele părți ale lagărului, atât Auschwitz I, cât și Auschwitz II.

Și ceva mai jos, se spune că „Auschwitz I a fost locul unde naziștii au făcut primele experimente cu Zyklon B, unde au omorât în masă primele transporturi de evrei, unde au efectuat primele experimente criminale pe prizonieri, unde au efectuat majoritatea execuțiilor prin împușcare... ”

Probabil, ghida, ca să nu se complice, v-a spus această informație falsă, despre „clădirile administrative”, dar nu e nici pe departe așa. Dacă dorești și ai timp, citește review-ul meu despre Auschwitz.

De fapt, se poate intra și înainte de ora 16, dar așa cum se precizează pe saitul aficial, din cauza numărului mare de vizitatori (în 2017 numărul acestora a depășit două milioane!) a trebuit să se introducă noi reguli, începând cu 2018. În primul rând, au limitat numărul de vizitatori care se pot găsi la un moment dat în zona de vizitare și au introdus rezervarea online.

Așa cum ai spus, vizita este gratuită, dacă o faci individual și fără ghid. Problema însă este aceea că, în acest caz (situație în care ați fost și voi) locurile rămase libere sunt limitate.

Și când am fost noi era la fel și ca să intrăm mai repede ne-am alăturat unui grup de francezi și, pentru ghidaj, am plătit 38 de zloți de persoană (aproximativ 10 € la acea dată). Acum, văd că prețul (50 €, de care vorbești tu) se plătește pentru tot grupul. Mai exact, pentru o vizită obișnuită, se plătește o sumă de 430 zloți pentru maxim 10 persoane, indiferent dacă sunt 10 sau doar una.

O altă informație inexactă este cea pe care o dai când spui: „dacă aplezi la un ghid de-al lor (numai în germană și poloneză) ”... În realitate, așa cum scrie și pe saitul oficial, ghidajul este oferit în: croată, cehă, olandeză, engleză, franceză, germană, ebraică, maghiară, italiană, japoneză, norvegiană, poloneză, rusă, sârbă, slovacă, spaniolă și suedeză.

Dar, cum spuneam, agenției cu care ai fost nu prea i-a păsat, iar ghidei ni i-a trecut prin minte să se informeze pe saitul oficial.

Păcat, pentru că ce era mai important de văzut, era la Auschwitz I. Practic, ați cam fost degeaba acolo. Pe de altă parte, poate că a fost mai bine, asta în ce-l privește pe fiul tău, prea mic pentru o astfel de vizită. De altfel și pe saitul oficial se recomandă ca vizitatorii să aibă cel puțin 14 ani.

În sfârșit, m-am lungit cu vorba și trebuie să mă opresc, nu înainte de a remarca faptul că ai surprins exact felul de a fi al polonezilor: au luat acea rigurozitate a nemților, păstrând totuși căldura sufletească a slavilor, neam din care fac parte.

Îți urez să mai mergi în Polonia și altă dată, sunt multe lucruri frumoase de văzut la ei.

asilvioaieiAUTOR REVIEW
[03.05.18 20:49:16]
»

@Costi: Mulțumesc pentru precizări, probabil am unele informații inexacte, nici nu am insistat asupra subiectului prea mult și se poate să nu fi reținut eu exact informațiile ghidei, în general mi s-a părut bine pregătită. Știu că se putea intra și înainte de ora 16, dar, cum am spus, din cauza afluxului de turiști, în acea zi nu mai erau locuri și noi nu aveam timp să stăm până la ora aceea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[04.05.18 09:49:24]
»

Frumos orașul! L-am văzut cu o mulțime de ani în urmă și m-a impresionat. Mi-a plăcut în mod deosebit biserica Sf. Maria. Și Universitatea Iagelonă, înființată la câțiva ani după Sorbona. Mă gândeam atunci că la momentul ăla, când polonezii făceau universitate, noi cam aveam o pată neagră în istoria noastră, adică nu se prea știe ce era pe aici.

La Auschwitz nici eu n-aș mai merge. E mult prea trist și impresionant.

Felicitări pentru excursia frumoasă pe care ați făcut-o!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
asilvioaieiAUTOR REVIEW
[04.05.18 11:44:44]
»

@RoxanaGRS: Multumesc. Au, intr-adevar, o istorie impresionanta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
asilvioaiei, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.47316002845764 sec
    ecranul dvs: 1 x 1