Ajunsi cu bine la destinatie dupa mai multe peripetii,am zis sa facem planul de actiune pe zile si zone cu ceea ce voiam sa vizitam pentru ca aveam 7 zile la dispozitie. Gazda noastra, care mai fusese de multe ori la Paris, a creionat un traseu ce urma a fi parcurs in primele 3 zile . Noi, veniti cu chef de vizitat, am crezut ca glumeste cand ne-a atentionat ca dupa doua zile oboseala ne va dobori , dar mai tarziu chiar i-am dat dreptate.
Planul din prima zi a fost sa vizitam Muzeul Louvre , fiind informati ca in prima zi din luna, intrarea este libera. . Ajunsi aici cu metroul, am vazut o coada mare in subteran dar nu aveam habar pentru ce este, am mers la punctul de intalnire cu fetele care au ajuns cu masina gazdei la piramida din afara, iar acolo am avut primul soc vazand cat de mare este coada. Initial am crezut ca se datoreaza faptului ca e prima duminica din luna si de aceea era asa aglomerat dar aveam sa ne lamurim treptat.
Ne-am asezat regulamentar la coada si am inceput sa glumim facand pronosticuri cat timp o sa stam, ca sa treaca mai repede timpul .Am mai iesit din rand, am mai facut o poza, o filmare si uite asa a trecut o ora si jumatate de stat la coada pentru a intra in muzeu. Peste tot se trece prin scanner ca la aeroport (control la bagaje si corporal).
Fiind o zi mohorata , aveam la noi si umbrele pe care am fost nevoiti sa le lasam la vestiare pentru ca nu te lasau sa intrii in muzeu cu asa ceva. Nu am inteles prima data ca trebuia sa platim, dar am fost indrumati la biroul de informatii unde ni s-a spus ca din luna septembrie pana in martie inclusiv este permisa intrarea gratuita in prima duminica din luna,iar noi eram in prima duminica din aprilie-ghinion.
Asa ca ne-am asezat la a doua coada la bilete (deja se facuse ora 13 si noi nu intrasem in muzeu). Cu putina rabdare am luat si bilete, costul unui bilet fiind de 15 euro pentru adulti si un lucru bun pentru cei care mergeti cu copii, toti cetatenii Uniunii Europene care au pana in 26 de ani nu platesc...
Am luat un pliant si am plecat sa vizitam.Citisem despre el ca ar fi unul din cele mai mari muzee din lume dar nu poti crede pana nu vezi. Prima data am fost in apartamentul lui Napoleon si de aici am luat-o la pas prin multe aripi, fermecati de operele de arta expuse aici. Am ramas placut surprinsi de numarul de picturi care mai de care, mari si frumoase, sculpturi incepand din Egiptul Antic, Grecia. Imperiul Roman ori Franta.
Voiam sa o vedem pe Mona Lisa si ne tot intrebam unde era, la cat este de mare muzeul, si am zis doar atat: unde este mai aglomerat, acolo trebuie sa fie. Usor, la pas, am ajuns in zona cu picturi din Italia si pe parcurs ce inaintam aglomeratia era din ce in ce mai mare .Era clar....se simtea,, miros ''de Mona Lisa . Cred ca este cea mai celebra pictura din lume asta dupa ce am vazut acolo, turisti din toata lumea care faceau poze si filmau.
De aici am plecat in zona sculpturilor sa o vedem pe Venus din Milo unde tot asa era mai aglomerat. Dupa un timp, am iesit afara in curtea interioara, am facut poze si am plecat in fata palatului in Gradinile Tuileries. De aici am pornit admirand cladirile palatului, gradinile din fata lui. Am ajuns in Place de la Concorde, o piata foarte mare unde am facut pauza de poze, cafea, dulciuri. In aceasta piata este amplasat celebrul obelisc egiptean si celebra roata unde, pentru un tur, se plateste 12 euro.
De aici am vizitat celebrul bulevard Champs-Elysees in directia Arcului de Triumph. Trebuie sa recunosc ca l-am vazut de multe ori in filme sau la parada de 14 iulie dar nu am crezut ca poate sa fie atat de larg, plin de verdeata, cu mari magazine luxoase, cinematografe, sedii de banci, companii aeriene, restaurante. Ce mi-a placut cel mai mult, fiind pastele catolic a fost faptul ca de la Grand Palais pana la Arcul de Triumph a fost blocata circulatia masinilor si toata lumea se plimba pe bulevard. Accesul se facea dupa un control de securitate, practic fiecare intrare de pe lateral era blocata si controlata. Usor, usor am ajuns si la Arcul de Triumph.
Acesta, cu o statura aproape dubla fata de al nostru de la Bucuresti (50de metri -27metri). Nu am insistat sa-l mai si vizitam pentru ca deja incepuse sa se instaleze oboseala, am decis sa mergem sa vedem Turnul Eiffel de pe esplanada de la Trocadero si de aici am luat-o la pas pe un bulevard admirand cladiri, facand poze pana am ajuns intr-o piata unde ne-am tras sufletul putin si facand ipoteze cam cat ar mai fi de mers pana la turn.
Am traversat piata, am patruns pe esplanada de la Trocadero si atunci am realizat ca aveam in fata marele turn, o senzatie pe care nu stiu daca o pot descrie in cuvinte, doar o traiesti. Turnul il vezi din multe locuri din Paris pentru ca este foarte inalt dar de aici ai cea mai frumoasa panorama. Aici am facut multe poze, am filmat si de aici am plecat la cazare.
Ce pot sa spun dupa o prima zi este ca distantele in Paris sunt mari nici nu iti dai seama cat poti merge, aveti nevoie de incaltaminte comoda, conditie fizica, telefoanele si camerele incarcate si eventual baterii externe pentru ca la cat le-am folosit pe aplicatii de orientare, facut poze si filmari puteti avea sansa sa se descarce.
Ponturi daca pot spune: pentru cei care vor sa intre la Muzeul Louvre e de preferat daca ajungeti cu metroul sa intrati direct pentru ca este mai mica coada decat cea de afara de la piramida. Ceva preturi o apa la 0,5l -3 euro, o Coca-Cola la 0,5l 3,5 euro, o pizza 12-15 euro, intrarea la toaleta 1,1 euro (in muzeu nu se plateste)
Fiti pregatiti sa stati la cozi peste tot la Louvre, am stat la coada la intrare in piramida, la bilete apoi la intrare propriu zis in muzeu si bineinteles fiind foarte multi turisti, la toaleta, recapituland am facut 20 de km pe jos in prima zi. Daca luati bilete online aveti sanse sa scutiti timp pretios . Pe scurt Muzeul Louvre - Gradinile Tuileris-Place de Concorde bulevardul Champs -Elysees , Arc de Triumph -Esplanada Trocadero