ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

O zi în orașul trandafirilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Un ardelean ce călătorea cu trenul pentru prima oară dă să intre în WC-ul de la un capăt al vagonului. Cum deschide uşa, se zăreşte în oglindă şi zice:

- No, pardon, no!

Se adresează după un timp naşului, rugîndu-l să elibereze WC-ul ca să-l poată folosi şi el. Naşul deschide uşa WC-ului cu cheia sa specială, şi se zăreşte şi el în oglindă, după care spune:

- Îmi pare rău, bade, dar nu-l pot da afară pe dînsul, că-i ceferist de-al nostru!

 

Din fericire n-am călătorit cu trenul până la Târgu Mureș, altfel aveam o problemă în caz de necesitate (poate că da poate că nu datorită vitezelor uimitoare a trenurilor ai posibilitatea să-ți fagi treaba la primul pom fugi după aia un pic și te urci din nou în tren-așa sună bancul dar... merită încercat)

Ziua a început trist oarecum deoarece trebuia să ajungem la o înmormântare, timpul liber înainte și după eveniment l-am folosit însă pentru vizita orașului, o revedere a anumitor obiective turistice pe care le cunosc foarte bine în acest oraș. Vizita s-a împărțit astfel în două, în prima parte am luat la pas centrul și cetatea în a doua parte am urcat pe platoul Cornești după care coborât și vizitat zona de agrement Weekend fără baie de această dată, era aprilie. Doar că era aprilie din alt an mai exact 2014. După cum am mai povestit nu prea am reușit să călătoresc în ultima perioadă așa am căutat pe fundul sacului... și am găsit amintiri de călătorie. Dar... vorba dnei Zoazore sacul ăla se termină cam repede și bine scrie, abia mai am de câteva articole.

Cum ajungem în acest oraș?

Dinspre Sibiu și Mediaș se va folosi DN14, DN14A și E60/DN15. Dar pentru scutire niște kilometri și timp am folosit o scurtătură. Din Târnăveni am virat la drepta spre Bălăușeri și undeva la jumătate de drum la stânga spre Târgu-Mureș ieșind undeva în dreptul aeroportului pe E60/DN15.

Dinspre Brașov și Sighișoara se va folosi E60/DN13, dinspre Cluj-Napoca E60 / DN15, dinspre Bistrița și Reghin E578/DN15,15A

Nu trebuie însă să uităm nici de aeroportul internațional Târgu-Mureș denumit și Transilvania construit în 1936, pentru publicul larg deschis doar în 1969, dar nici de căile ferate acolo în schimb puteți întâmpina problema descrisă la începutul articolului.

Pe scurt despre acest oraș

Târgu Mureșul cu o vechime de aproape 800 de ani (atestare documentară1230) are în jur de 134000 locuitori, există o scădere continuă a populației din aceleași motive binecunoscute pentru care emigrează populația României. Geografic se află la 320 m deasupra mării și este străbătut de un important râu care atinge lungimea de 789 km, Mureșul.

Și dacă tot se numește Târgu-Mureș, eu mă gândesc la un important centru economic/cultural/istoric pe malul Mureșului și așa și este. Asserculis a fost în schimb numele de la perioada începuturilor. Cum s-a transformat Asserculis în Târgu-Mureșul din prezent ne va povesti Wikipedia cu informații foarte bogate de această dată. Am citit cu mare interes și vă recomand articolul din wiki sau ceea ce a scris colega noastră AFA de acolo dana2008.

ro.wikipedia.org/wiki/T%C ... 2rgu_Mure%C8%99

vezi impresii

Ce am văzut acolo?

După ce am intrat în oraș pe lângă imensele coșuri de fum de la Azomureș fiind sâmbătă am găsit o circulație relaxantă pe artera principală Gherorghe Doja care ne duce până în inima urbei la o intersecție importantă cu Bulevardul 1 Dec. 1918 (direcțiile Sighișoara, Brașov) și Piața Unirii/Piața Trandafirilor (spre nordul țării) Am căutat loc de parcare în apropierea cimitirului reformat (unde avea loc evenimentul) și am și găsit pe lângă Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian, de acolo se fac pași până la centrul istoric și cetate. Era ora 9.00 iar venimentul programat la 12.00 mi-a dat un timp de vizitare generos 3 ore, asta pentru prima parte a zilei.

Iată și primul obiectiv turistic, acolo unde am parcat. Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian o superbă clădire art-nouveau construit în 1913 cu o lungime/lățime de 60x45 m, 2 etaje și mansardă, se poate admira din exterior și eventual intrarea la interior.

Pentru a ajunge la Cetatea Medievală din Târgu-Mureș trebuia doar să traversăm strada Mihai Viteazul pe la Piața Bernády Győrgy. Am trecut pe lângă Bastionul Dogarilor aflat visavis de colegiul susnumit, undeva la mijloc Bastionul Cojocarilor și după ce am luat la stânga pe lângă Bastionul Tăbăcarilor am și observat intrarea principală care duce direct la Biserica Reformată. Înainte să intrăm am luat-o pe lângă exteriorul cetății pe strada Avram Iancu pănă după colț la Bulevardul Cetății și am mai observat un bastion mic cu denumirea de Bastionul Mic, Bastionul Porții care este mare, și Bastionul Croitorilor pe colț. Nu am mai luat-o spre Bastionul Măcelarilor dar așa se numește cel din partea opusă. De aici ne-am întors și am intrat.

Biserica Reformată din Cetate este cel mai important obiectiv de vizitat din cetate. A fost finalizată în 1490 în stil gotic. Dar construcția parțial finalizată a fost deja sfințită în 1400 de călugării franciscani care au avut și o mânăstire aici. Înălțimea turnului este de 50m, intrând am observat elemente atât gotice cât și baroce.

Ieșind curtea cetății am găsit-o în renovare, dar asta a fost atunci. Am putut să observ galeriile de strajă, o clădire folosită în timpul Austro-Ungariei ca și garnizoană, un parc, fântână, zidurile și bastioanele pe interior și șantierul. Interesant este faptul că cetatea a fost construită după finalizarea mânăstirii și bisericii. În timp au fost și ceva distrugeri pe aici. Mie mi-a plăcut și atunci cum arată, am înțeles că acum după renovarea din fonduri europene este și mai frumos.

Am petrecut o oră în cetate, de acolo am luat-o spre Piața Trandafirilor, datorită acestora Târgu Mureșul se mai numește și orașul trandafirilor. În vizita prezentată nici urmă de această floare, fiind aprilie dar am avut destule ocazii în trecut să observ parcurile pline de trandafiri.

Primele obiective și lăcașe de cult observat imediat după ce ieșim din cetate sînt bisericile Sf. Ioan Botezătorul de rit romano-catolic și Catedrala Înălțarea Domnului de rit ortodox.

Biserica barocă Sf. Ioan Botezătorul a fost construită în 1764. Fațada cu cele 2 turle se integrează în peisaj, între Casa Parohială la stânga și o altă clădire istorică la dreapta. Interiorul am vizitat-o scurt dar am avut ceva experiențe în trecut și am avut ocazia să urc și în chor. Nu s-a zgârcit cu elemente baroce nici în interior indiferent dacă este vorba de altar, chor, amvon sau picturi.

Catedrala ortodoxă cu hramul Înălțarea Domnului a fost finalizată parțial în 1934, decorul interior s-a definitivat în 1986. Stilul arhitectural este bineînțeles cel bizantin. Se află în capătul nordic al Pieței Trandafirilor în celălalt capăt găsim o altă biserică ortodoxă Biserica Buna Vestire. Aceasta a fost construită în 1936 în stil neoclasicist. Am reușit să vizităm pe interior ambele biserici, mi-a plăcut mai mult catedrala. În fașa acestuia găsim statuia lui Avram Iancu.

După ce am trecut trecerea de pietoni la ambele artere de circulație din Piața Trandafirilor am dosit să revizitez complexul Luxor în care sînt integrate mai multe clădiri cea mai importantă fiind Teatrul Național din Târgu Mureș. Mie mi-au plăcut clădirile construite în perioada ceaușistă, mi s-au părut foarte moderne pe vremea respectivă, cu cele 2 magazine Luxor pe mai multe nivele, parcarea subterană, parcul, fântânile arteziene, piața (Piața Teatrului se numește), teatrul, hotelul Continental (am spart o dată un pahar în restaurantul acestuia)

Clădirea Teatrului de Stat tronează în mijlocul complexului mai în spate retras. A fost construită în 1973 într-un stil arhitectural nemaiauzit de mine realism socialist. Am o singură amintire din interior dar din trecutul îndepărtat, o piesă de teatru am văzut atunci.

Îmi place sau nu Piața Teatrului, cert este faptul că comuniștii au făcut un mare păcat aici, și vorbesc de un păcat cu privire la distrugerea unui obiect de patrimoniu, obiectiv turistic important. Biserica Franciscană romano-catolică se afla aici a fost construită în secolul 18 iar în 1971 comuniștii au demolat-o, au lăsat turnul. Corpul bisericii a fost de-alungul bulevardului și „deranja“în proiectul de la Piața Teatrului. Așa cum se observă la turn construcția a avut stil arhitectural baroc.

Circulând la pas spre partea sudică a Pieței Trandafirilor am trecut pe lângă o clădire istorică care găzduiește Muzeul de etnografie și artă populară. Rămânând pe această parte am ajuns și în dreptul Palatului Culturii construite în 1913. Este una din obiectivele de văzut neapărat dacă ești turist la Tg. Mureș. În copilărie nu știam ce este Art-Nouveau vedeam și îmi plăcea doar acoperișul din țiglă colorată. Acum admir toată clădirea. Am vizitat în trecut cred că de două ori clădirea pe interior și cumva îmi aduc aminte că Sala Oglinzilor îmi plăcea mai mult decât restul. N-ar trebui să uităm de cele mai importante evenimente, expoziții, galerii de artă, concerte simfonice care se organizează aici. Dar mai multe citind pe aici:ro.wikipedia.org/wiki/Pal ... 2rgu_Mure%C8%99

După ce am trecut de Palatul Culturii am trecut dincolo dar nu înainte să vizitez Biserica Buna Vestire descrisă mai sus. Pe cealaltă parte m-am uitat puțin la Grand Hotel din exterior, nu am nici o experiență din interior doar că mi-a plăcut că nu și-a schimbat numele de atâția ani.

De aici am luat cale întoarsă că se apropia ora înmormântării, dar nu înainte de a intra pe o stradă ultracentrală și cu multe clădiri istorice strada Bolyai. A fost și un fel de scurtătură spre cimitirul reformat deoarece nu ne-am mai întors pe Piața Trandafirilor. Ce putem vizita aici? Din punct de vedere clădiri istorice vreau să remarc Liceul Teoretic Bolyai Farkas o superclădire veche Art-Nouveau din 1804, în trecut colegiu reformat, funcțional și renumit și în prezent.

Luând-o spre cimitir tot pe strada Bolyai am găsit Biserica Unitariană construită în 1931 din dreptul Pieței și parcul Bolyai. Construcția are un stil arhitectural neogotic.

Am ajuns numai bine și fără să întârziem la în mormântare, după eveniment n-am mai lungit-o, am luat căruța și am urcat pe Platoul Cornești, cu destinația exactă ZOO, neuitând faptul că există și un copil în dotare. Diferența de nivel între platou și oraș este nu mai puțin de 197 m conform saituri (eu am calculat 168 m față de nivelul deasupra mării de 320m menționat pe wiki, este cel mai înalt punct din municipiu cu ăia 488 m cu pădure cu tot. N-am uitat că de multe ori în trecut urcam pe jos, străzile sînt destul de înclinate dar merită efortul și pentru o panoramă nu numai grădina zoologică și zonele de agrement care se mai găsesc pe acolo. De la colegiul Papiu Ilarian unde am parcat mașina am folosit strada cu același nume după ce am virat la stânga pe strada Cornești. Această stradă duce până sus pe platou.

Ce îmi place și mi-a plăcut întotdeauna la Zoo Târgu Mureș înființat în 1964? Mărimea. Învățat în Sibiu cu un zoo relativ mic, veneam aici și îmi toceam picioarele pe cele 20 hectare (acum sînt 40) existând și diversitate aici (120 specii, 500 animale). Nu știu cât am plătit atunci, acum arată saitul lor arata 20 ron/adult, 10 ron/elev, student 5 ron/copil plus posibilitatea de bilete pentru grupuri sau abonamente. Dar despre istoric, animalele prezente acolo și multe altele chiar trebuie vizitat saitul zootirgumures.ro

Nemai rămânând timp pentru a merge cu trenulețul petrecând mai mult de 3 ore acolo (întotdeauna m-a fascinat acest trenuleț care intră în pădurea deasă de fag și stejar cu un punct de plecare aproape de o zonă unde se află parcări, restaurante și alte obiective de acest gen) am coborât să mai vizităm un obiectiv foarte îndrăgit de cei din Târgu-Mureș, Complexul Weekend. Din Piața Trandafirilor am folosit arterele principale strada Republicii, strada Revoluției, bulevardul 22 decembrie 1989, și înainte să ajungem în zona clinicilor am virat la stânga pe strada Secuilor Martiri iar în dreptul zonei de agrement am folosit parcările care se află la dreapta. Am vizitat așa rapid ca în aprilie, fără baie fără agrement până am ajuns la râul Mureș. Ceea ce doresc să precizez că aici am învățat să înnot, să folosesc o barcă cu vâsle... și să joc tenis de masă. A fost o perioadă când fiecare întreprindere avea un fel de bază acolo, o căsuță, o clădire, diferite facilități pentru angajați. O cunoștință avea părinții la Azomureș întreprindere care avea o clădire mai mare în dotare și noi mergeam pe acolo, jucam tenis de masă, sau alte sporturi, și luam bărcile până ne săturam de ape. Ieșeam direct pe Mureș atunci amenajarea avea legătură directă cu râul. Poate vara fac o vizită la complexul mult schimbat în timp. Până atunci mă delectez citind articolele marca dorgo și dana2008: vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii

Aici am încheiat vizita descriind doar esențialul, obiective turistice ar mai fi cu grămada, și lăsând la o parte evenimentul trist la care am participat consider o excursie reușită, sincer recomand oricărui turist măcar o zi în Târgu-Mureș. Rog și WM să atașeze, mulțumesc

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 15.04.18 20:59:14
Validat / Publicat: 16.04.18 09:41:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.

VIZUALIZĂRI: 2135 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Palatul Culturii din Târgu-Mureș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX [16.04.18 09:42:39] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mitica49 [16.04.18 13:49:49] »

@AZE: Acum vreo 4 ani am vizitat Tg. Mureș, cam în viteză, motiv pentru care nu am văzut decât zona centrală a orașului. Din lectura acestui review constat că trebuie să ajungem din nou pe acolo deoarece avem ce vedea. Urmează!

Felicitări pentru articol!

Rofri [16.04.18 16:04:28] »

Frumos oraș, mai ales așa, plin de flori! Excepționale fotografiile, felicitări!

Dana2008 [18.04.18 09:41:24] »

@AZE: Mulțumesc frumos pentru articolul tău frumos și complex despre orașul meu!

De când ai fost, imaginea orașului s-a modificat mult în bine, este tot mai frumos, se fac investiții mari și se observă eforturile făcute de Primărie pentru modernizare.

Ai dreptate, o vizită vara este mai potrivită pentru a te putea bucura de ceea ce are de oferit orașul Tîrgu Mureș.

Călătorii plăcute și te aștept cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [18.04.18 10:57:39] »

@AZE: Un oraș frumos, cu obiective turistice interesante și o istorie bogată în evenimente. Mulțumim pentru această prezentare, dar mai ales pentru fotografiile încărcate de flori de primăvară.

Prin Târgu Mureș am fost „în trecere”, l-am văzut din mersul autoturismului, cu o scurtă oprire la Palatul Culturii acum 10 ani. Cred că e timpul pentru un city-break românesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [21.04.18 08:46:27] »

Bancul tau m-a distrat, e cu talc. Nu am fost de mult in acest oraș, e pe o listă, cândva. Îmi pare rău că acum nu pot vedea și pozele, sunt pe telefon și... copilot la un vitezoman ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, elviramvio, Mitica49, Rofri, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Mureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064020156860352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1