ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Turnu din Parcul Național Cozia, Călimănești, jud. Vâlcea

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi, de dimineață am pornit spre cascada Lotrișior. Odată ajunși în parcare, am fost întâmpinați de un bărbat responsabil cu taxarea turiștilor. Pentru că a plouat, ne-a recomandat sa ne întoarcem cu încălțăminte adecvată, pentru că avem de mers mult pe jos iar pe drum este apă, noroi și pietre pe care se alunecă. Nu am vrut să ne întoarcem la hotel, așa că am reconfigurat traseul.

Localizare

Am văzut un indicator pe șosea spre Mânăstirea Turnu și am hotărât să o vizităm. Nu știam nimic despre această mănăstire, care se află la o distanță de doar doi kilometri în amonte de renumita ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, Mănăstirea Cozia.

De la șosea, pe un drum pietruit se ajunge într-o parcare. Locul este foarte frumos, înconjurat de munții Coziei.

Mănăstirea Turnu

Intrarea în mănăstire se face peste un pod care trece peste un pârâu. Curtea este frumos îngrijită și decorată cu arbuști ornamentali, muscate, bănci, sălcii pleșuve și brazi, pâlcuri de ghiocei. Liniștea care te cuprinde instantaneu te face să îți dorești să rămâi mult timp acolo, desprins de gândurile cotidiene și să te bucuri cd acea pace pe care o găsești la doar la mănăstire.

De la pod, se înaintează pe alei pavate cu piatra care te duc spre două chilii situate în partea dreaptă, pe care le veți putea vizita după ce urcați, cu grijă pentru că alunecă, un perete de stâncă, destul de abrupt. Este bine să fiți macar două persoane ca să vă acordați sprijinul reciproc la urcare si coborare. Este impresionant ce pot face oamenii dintr-o stâncă.

Numele "Turnu" al mănăstirii este de la un turn masiv de observație, construit în sec. II de legiunile romane din Castrul Arutela, aflat pe muntele din fața mănăstirii.

Cuvioșii sihastrii" Daniil duhovnicul "și "Misail nacealnicul" sunt întemeietorii Mănăstirii Turnu, în sec. XVII.

Aceștia, s-au retras sub muntele Cozia, și-au săpat în stâncă fiecare câte o peșteră, în care au trăit vreme de 20 de ani.

Aceste peșteri se află în curtea Mănăstirii Turnu și pot fi vizitate. În interiorul peșterilor sunt mai multe iconițe, lumanari, iar în crăpăturile pereților turiștii au lăsat bilețele cu dorințele lor, cred.

Istoricul mănăstirii

La jumătatea sec. XVII, Misail a ridicat aici o biserică de lemn cu hramul "Intrarea în biserică, a Maicii Domnului", întemeind astfel "Sihăstria lui Daniil și Misail". La scurt timp după răposarea celor doi sihaștrii, în anul 1676, Varlaam, Mitropolitul Țării Românești, a zidit din piatră o mică biserică la Turnu, așezând sub temelie moaștele celor doi cuvioși.

Biserica mică, are formă de corabie, cu un zid de 80 cm. făcut din piatră și cărămidă tencuită, cu pictura executată în frescă stil bizantin.

Lungimea bisericii este de 9,50 m. iar lățimea este de 3,60 m. Pe dinafară biserica este decorată cu un brâu de piatră și cărămidă, cu ferestrele cu ramele lucrate cu modele în relief, cu pictură care înconjoară biserica pe sub acoperiș, reprezentând chipurile sfinților, iar deasupra ferestrei de la altar este zugrăvit chipul Maicii Domnului.

La fondarea bisericii în anul 1676, Chir Varlaam, mitropolitul Țării Românești, a fost ajutat și de marele negustor Ene Lipscanu, al cărui tablou se găsește în pronaos în părțile laterale ale ușii de la intrare. Acesta ține biserica pe mâini și o oferă Maicii Domnului în dar.

În anul 1897, Episcopul Gherasim Timus pune temeliile unei noi construcții în spatele Bisericii Vechi, pe care o termină în anul 1901.

Această nouă construcție are la parter chilii iar la etaj o nouă biserică mai mare. Hramul bisericii este "Schimbarea la fața a Domnului nostru Isus Hristos", care devine hramul principal al Mănăstirii Turnu.

În timpul războiului din 1916-1918, armatele nemțești devastează mănăstirea, luând cele cinci clopote în greutate de 1000 kg.

Un incendiu arde chiliile și acoperișul Bisericii Vechi în februarie 1932.

Deasupra ușii de la intrarea in biserica scrie ca aceasta a fost restaurata cu pictura in fresca, atat in interior cat si in exterior, realizată între anii 1935-1936 de către pictorul Belizarie, fara plata.

Fântâna din curte a fost construită de starețul Ambrozie în anul 1911, care a captat apa unui izvor aflat la 300 m. depărtare si a adus-o cu țevi până în curtea mănăstirii, toate acestea fiind inscripționate pe o lespede din marmură.

Pe partea dreaptă, după chiliile săpate în stâncă se află magazinul de obiecte bisericești din care am cumpărat ca de obicei un magnet ca amintire, o broșură cu date despre mănăstire, cruciulița pentru junior și lumânări pe care le-am aprins în încăperea special amenajată de lângă magazin.

În curtea mănăstirii este un cimitir in care sunt ingropati episcopi, stareti.

Va recomand sa vizitati Mănăstirea Turnu, este foarte frumoasa si este amplasata intr-un cadru natural exceptional.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 13.04.18 11:34:06
Validat / Publicat: 13.04.18 12:33:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 3253 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mănăstirea Turnu din Parcul Național Cozia, Călimănești, jud. Vâlcea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

iulian68
[13.04.18 14:06:27]
»

Nici nu stiam cate locuri sunt de vizitat acolo in zona. Desigur, nici nu am stat acolo mai mult de o noapte, insa foarte potrivit articolul tau care m-a convins că nu m-as plictisi pe acolo !????

Dana2008AUTOR REVIEW
[13.04.18 17:48:48]
»

@iulian68: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Noi am stat 5 zile si nu ne-am plictisit.

Ne-am pornit pe jos pe malul Oltului cu gașca spre schitul Ostrov... dar nu am ajuns pentru că nu toată lumea poate merge pe jos distanțe mari.

Mai avem ce vizita și noi data viitoare pentru că ne-au rămas obiective suficiente.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[15.04.18 07:07:32]
»

Mulțumesc Dana pentru frumusețea expusă. E o splendoare de Biserică!! Începând de la intrare, te izbește acel frumos ancadrament al ușii cu torsada cadrelor alăturate, ce bate bine la ochi.

Ești o valoare!! Felicitări!

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.04.18 14:24:09]
»

@mihaelavoicu: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Merită să îi faci o vizită. Mânăstirea Turnu este specială!

Călătorii plăcute!

tata123 🔱
[17.04.18 13:05:53]
»

@Dana2008: Un monument deosebit situat pe malul stâng al Oltului, la poalele pădurii, în apropierea steiurilor de stâncă. Tocmai amplasarea un pic mai retrasă față de șoseaua aglomerată de astăzi îi conferă stropul de liniște necesar instalării stării de bine. Chiliile săpate în piatră întăresc rolul de vatră monahală a complexului religios de astăzi. Fiecare anotimp aduce imagini deosebite la Mănăstirea Turnu.

Cu mulți ani în urmă, într-o zi de toamnă, am plecat din curtea mănăstirii pe traseul prin pădure către Mănăstirea Stânișoara. A fost o incursiune interesantă, cu peisaje superbe (vezi impresii).

Zile frumoase și excursii reușite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[17.04.18 13:19:49]
»

si mie mi-a placut aceast lacas de cult, fiind mai retras nu e atat de "comercial" cum e Cozia. singurul lucru care m-a indignat a fost poza "barbosului sef" pusa pe un jilt. m-a indignat nu prezenta ei (am inteles ca asa e traditia) ci opulenta care o emana. eu vad bisericile (generic vorbind) si pe slujitorii lor ca pe niste locuri unde oamenii care au nevoie se duc pentru ajutor, ori nu inteleg de ce trebuie totul sa fie imbracat in aur, sa fie imens si alte alea, cand sunt atatia copii fara parinti (apropo tot biserica este impotriva avortului) care ar putea fi ajutati cu banii investiti in luxul "barbosilor"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[18.04.18 06:56:24]
»

@tata123: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Ai dreptate, starea de bine, de pace sufletească se instalează în condiții de liniște. La Mănăstirea Cozia nu am simțit această stare doar în locul amenajat cu bănci pe malul Oltului unde se ajunge din curtea mănăstirii pe aleea din partea stângă.

Am citit articolul despre Mănăstirea Stanisoara și abia aștept să ajung acolo și eu pentru că la Căciulata vom reveni cu siguranță.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[18.04.18 07:08:23]
»

@nrs: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Sunt de acord cu ceea ce ai scris. Nu are nici o legătură cu divinitatea opulența afișată de biserică, idee pe care nu o agreez nici eu.

Din păcate mănăstirile cu o valoare patrimoniala mondială au o mare încărcătură comercială, aglomerație care nu îți permite conectarea la liniștea spirituală, scopul pentru care au fost construite.

La Mânăstirea Turnu am găsit multă liniște datorată probabil și momentului vizitei... în timpul săptămânii, înainte de prânz.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nrs †
[18.04.18 08:09:31]
»

am vazut ca ai in plan si Stanisoara, sa vezi acolo liniste si spirtitualitate. e clar, cu cat e mai departe de sosea un astfel de lacas cu atat e mai aproape de ce imi inchipui eu ca ar trebui sa fie un loc de inchinaciune si reculegere

webmaster
[31.07.18 10:57:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Turnu [Călimănești], RÂMNICU VÂLCEA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Excursii cu plecare din Călimănești-Căciulata]

Dana2008AUTOR REVIEW
[31.07.18 12:04:51]
»

@webmaster: Multumesc frumos. Îmi cer scuze pentru încadrarea inițială greșită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, iulian68, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067269086837769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1