ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
3 AD. + 1 COPII -- v: 13

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cazanele Dunarii – peisaj unic la intrarea Dunarii in tara noastra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Poate ar fi trebuit sa intitulez altfel articolul acesta, pentru ca in aceasta excursie nu am calcat cu niciun pas in tara noastra! Pe de alta parte, titlul nu contine nicio greseala, nicio manipulare!

Adusi la Kladovo in Serbia de Mini-Intalnirea AFA si ajunsi pe la orele 15 la hotel, hai 15:30 gata cu tras aer sarbesc in piept, am aflat ca familia @Denisa13, vrea sa viziteze, pana la cina de la orele 19, malul sarbesc al Dunarii dupa ce il parcursese pe cel romanesc. Mie si lui Emi nu ne-a trebuit mult sa spunem: “Mergem cu voi! ”. Hopa top in masina si la drum pe malul sarbesc al Dunarii in amonte.

Traseul

Urmam drumul 35 circa 10 km pana in dreptul barajului hidrocentralei Portile de Fier I (Djerdap la sarbi) si apoi tot inainte, daca se poate spune asa drumului 34 pe care il vom urma pana la Cetatea Golubac. Total 114 km sau 1 ora si 41 minute cf Google Maps.

Ne luam la revedere de la Drobeta pe care o zarim pe malul opus, si pornim in lungul Dunarii. Traversam in viteza Kladusnica si Davidovac, trecem si de baraj iar de aici incolo OCHI SA AI! . La inceput, atat pe malul romanesc cat si pe cel sarbesc al Dunarii soseaua urmeaza foarte indeaproape malul fluviului ale carei ape se strang in lacul de acumulare de la Portile de Fier I.

Depasim si locul unde candva era insula Ada Kaleh, inghitita “strategic” de apele Dunarii. Apoi pe malul romanesc recunoastem gura larga de varsare a Cernei in Dunare si Orsova (Noua). Pentru o perioada soseaua romaneasca se ascunde ca sa reapara la Eselnita.

Traversam Tekija si nu dupa mult timp salutam si fotografiem Chipul lui Decebal.

Langa Dunare, mult sub cota noastra caci soseaua sarbeasca serpuieste la altitudine mai mare oferind perspective mai spectaculoase decat cea romaneasca, pe malul ros galben albastru zarim Manastirea Mraconia.

Urmeaza superbul, peisaj oferit de Cazanele Mari, care din masina pot fi admirate numai din Serbia, caci soseaua romaneasca ocoleste din nou stancaria. O inlantuire de tuneluri fac parcursul si mai spectaculos.

Pe marginea soselei sunt foarte multe locuri de parcare amenajate. el putin cat am traversat Cazanele am oprit in fiecare ca sa admiram peisajele din diferite unghiuri si sa fotografiem.

Drumul se bifurca la un moment dat si noi trebuie sa urmam soseaua din dreapta in lungul Dunarii, drum care va traversa un pod mare, caci cea care continua pe directia inainte urmeaza firul unui rau secundar. Locul se numeste Naselje Obljaga Mare. Mai urmeaza Varovski Potok, Kapetan Misin Breg, Hladne Vode, Boljetinsko Brdo, Mala Orlova, Velika Orlova. Inainte ca Dunarea sa iasa, in fapt ea intra, (d) in clisura, vedem Pestera Gaura cu Musca si …. Inchidem gura sa nu intre musca ….

Caci pe un varf de stei cetatea Golubac domina si vegheaza la tot ce misca in zona.

Intoarcerea am realizat-o pe acelasi drum. Am remarcat insa ceva ce la dus nu vazusem. Pe partea dreapta a soselei, cum ne intorceam, pana sa intram in Cazanele Dunarii, in dreptul unui loc unde se putea parca in afara soselei, o cascada frumoasa cu debit consistent ne-a fermecat. De la distanta seamana cu un urias in deplasare care paseste cu piciorul stang. Apa tasnea cu acest debit dintr-un izbuc precum multele asemanatoare din Muntii nostri Apuseni. Cu exceptia acestui popas si a inca unuia pentru a poza un curcubeu, am venit glont spre Kladovo, la cina.

Pe drum am mai traversat o cariera de piatra si intr-o localitate am vazut un animalut care se rotea la protap. Pofta buna!

Scurta prezentare a obiectivelor

Portile de Fier I

Construirea barajului hidroenergetic de la Portile ed Fier I este cea mai mare lucrare de gen din Romania. Ea s-a realizat in colaborare cu fosta RSF Iugoslavia, la inaugurare santierului in 1964 participand Gheorghe Gheorgiu Dej si Iosif Broz Tito, al carui nume il vedem reliefat pe malul sarbesc. Barajul apartine jumatate Romaniei si jumatate Serbiei, fiind construit in oglinda. Marea realizare inginereasca functioneaza din anul 1971 si asigura 50% (!) din energia hidro a Romaniei. Nu ocoliti Muzeul Portile de Fier unde aflati informatii mai compete si foarte foarte interesante vezi impresii.

Ada Kaleh

Insula Ada Kaleh nu mai exista! In 1970 a fost inghitita de apele lacului de acumulare din amontele barajului de la Portuile de Fier I, lucrare strategica pentru care s-a sacrificat o lume aparte care vietuia pe Insula Ada Kaleh. Insula se afla la 3 km in amonte de Orsova (Veche) si ea scufundata. Avea o populatie de 600 turci care ocupau suprafata de circa 1 kmp al insulei. Comertul pe insula era scutit de impozite (!). Renumite erau tutunul si dulciurile turcesti, dintre care eu imi amintesc din frageda copilarie de rahatul de Ada Kaleh. Ada Kaleh inseamna Insula Fortareata. La Muzeul Portile de Fier I este amenajat un spatiu dedicat insulei Ada Kaleh.

Chipul lui Decebal

Stiati ca este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa? 42 metri inaltime si 25 metri latime. Stiati ca figureaza in top 5 cele mai spectaculoase statui din lume? Maiestuos apare stanca sculptata cu chipul regelui dac Decebal cand strabati Cazanele Dunarii. Perspectiva de pe malul sarbesc este coplesitoare. Probabil si mai impresionanta este imaginea daca parcurgi Cazanele intr-o ambarcatiune, in zona fiind organizate asemenea plimbari.

Manastirea Mraconia

Manastirea a fost ridicata in anul 1523. Un timp a fost punct de observare si dirijare a navigatiei pe Dunare. Poarta hramul Sf. Arh. Mihail si Gavriil si Sf. Treime. Silueta ei chiar pe buza Dunarii in defileu nu poate trece neobservata.

Cazanele Dunarii

Am sa spicuiesc cateva informatii de pe saitul www.cazaneledunarii.com.ro dar si din alta sursa. Inainte de ridicarea barajului, navigatia pe Dunare in zona stramtorii de la Cazane ridica multe probleme, fluviului devenind nervos cand era silit sa isi inghesuie apele intre stanci. Zona este rezervatia naturala si acopera o suprafata de 215 ha care se intinde de la Ogradena la Ogasul Turcului.

Cazanele Mari au o lungime de 3,8 km si se intind de la Plavisevita pana la bazinetul (largirea) Dubova si sunt marginite de Vf. Ciucaru Mare (318 m alt.) si Vf. Veliki Strbac (768 m alt.), iar Cazanele Mici sunt lungi de 3,6 km si flancate de Vf. Ciucaru Mic (313 m alt.) si Vf. Mali Strbac (626 m alt.).

Cuvintele sunt de prisos, pentru mine impresia de la fata locului nu poate fi comparata cu nicio imagine sau filmulet.

Cetatea (fortareata) Golubac

Cetatea este construita cu 7 secole in urma la intrarea Dunarii in Cazane, in locul unde o intindere imensa de apa incepe a se strange in chingile Clisurii. Cetatea a avut prin urmare rol de supraveghere a traficului fluvial, dar si terestru si a fost punct de taxare / vamuire.

Noi am gasit fortareata inchisa, in curs de renovare.

Concluzie – invitatie

O plimbare superba pe care o recomand musai daca sunteti in zona. Soseaua de pe malul sarbesc al Dunarii ofera perspective cu siguranta mai faine, pe de o parte pentru ca este construita mai sus decat cea romaneasca, dar ea urmareste permanent malul Dunarii traversand zeci de tuneluri spre deosebire de cea romaneasca. Mai mult vedem localitatile de pe malul romanesc al Dunarii – Drobeta Turnu Severina, Orsova, Eselnita, Dubova, Svinita, Berzasca, Coronini si in zare chiar Moldova Veche, prima localitate romaneasca dupa intrarea Dunarii pe teritoriul romanesc - si obiectivele de pe malul Romanesc – Chipul lui Decebal, 2 pesteri, varfurile Ciucaru, Manastirea Mraconia si zona intesata de pensiuni.

Rog inserare video

https://www.youtube.com/watch?v=4vuok-pP_t0

Multumsec


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 12.04.18 19:51:55
Validat / Publicat: 12.04.18 20:23:48

VIZUALIZĂRI: 3915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 o superba cascada pe care am zarit-o in ultima clipa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.04.18 20:22:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.04.18 20:35:43]
»

@webmasterX: multumesc

Mitica.2017
[12.04.18 21:11:34]
»

Foarte frumos material. Felicitari!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.04.18 21:14:14]
»

@Mitica. 2017: Multumesc de aprecieri. Nu mai fusesem in Cazane niciodata

Denisa13
[12.04.18 21:18:08]
»

Foarte frumos ai reusit sa descri mica noastra aventura. Va multumim pentru companiei si transport, iar Denisei si Emei ca au avut grija de Stefania cat noi am colindat. A fost o plimbare foarte, foarte placuta.

Soseaua sarbeasca lasa la vedere o vedere mai ampla a cursului Dunarii decat cea romanesca. Recomand acest experiment si ii multumesc lui @adrianbogdan pentru pont.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.04.18 21:27:11]
»

@Denisa13:

Multumim ca ati pomenit cuvantul magic “cazane” si ca ne-ati liat cu voi. Chiar daca cu masina noastra. Am aflat cum e cu farurile, cu stropitorile de faruri, desi tot nu sunt convins, si mai ales ne-a placut dupa cum stiti compania voastra.

Acum cand am postat articolul si am vrut sa incarc poze, am constatat ca parca am fotografiat mai putin ca niciodata in ultimii 2 ani.

Ce lipsuri! Asta a usurat insa alegerea pozelor atasate articolului. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13
[12.04.18 21:47:35]
»

@Dan&Ema: Incerc sa-mi fac timp maine sa incarc eu niste poze deoarece nu cred ca pot descrie mai bine de atat expeditia asta.

Cat despre faruri, stropitori, lumini... mai studiem si alta data

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.04.18 21:49:48]
»

@Denisa13:

De exemplu la mare pe 31 aprilie ????

Denisa13
[12.04.18 22:14:24]
»

@Dan&Ema: Nu cred ca va fi posibil dar discutam...

mprofeanu
[13.04.18 09:33:50]
»

@Dan&Ema: Foarte interesant și binevenit acest review despre o zonă atât de frumoasă!

Am văzut și pozele și m-am bucurat să observ ce bine arată Cetatea Golubac. În vara anului 2012 când am fost într-un circuit în Croația cu agenție am făcut popas acolo și nu era atât de frumoasă. S-a recondiționat foarte mult, este deosebită, poate cei ce vor ajunge acolo o vor putea vedea și în interior... Din poze se observă și loc nou amenajat pentru popas?!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13
[13.04.18 10:03:16]
»

@mprofeanu: Cetatea este in renovare si nu l-am putut vizita. Exista un muzeu, o terasa si o parcare asfaltata cu plata. Cel putin asa am perceput eu din masina. Era ora 17:50 si programul era pana la ora 18. Noi am observat cetatea de pe malul romanesc si am mers expres sa-l vedem de aproape.

fredutza
[13.04.18 10:08:54]
»

Cand am plecat spre Serbia imi facusem temele de acasa, adica citisem rewiev-ul iulianic despre cetatea Golubac. Dar acum lecturand impresiile tale si citind ca cetatea era in renovare ma bucur ca nu am mers mai departe.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.04.18 11:03:49]
»

@fredutza:

Acum dupa ce am citit proaspatul tau articol constat ca ati vrut sa va intoarceti la Bucuresti in jurul orei 12 noaptea in loc sa mai circulati o ora dus si o ora intors in plu pe meleaguri sarbesti.

Poate aveati norocul sa fi terminat renovarea cetatii, mai stii? ????

Data viitoare sa n-o ratati ca sa ne povestiti si noua! ????

Felicitari pentru articol si pupati-l pe Decebal inca o data din partea noastra!

Numai de bine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.04.18 11:09:13]
»

@mprofeanu:

La baza ei este o ditamai constructia care si ea era inchisa prin care se pare ca se face accesul catre cetatea din varg. Este un loc ce pare sa aiba facilitatile de popas organizat autentic cu mancare, cafele, poate si ceva muzeu.

Sunt organizate si multe locuri de parcare (cu taxa).

Arata foarte bine si cred ca atunci cand va fi totul gata va atrage multi vizitatori.

Locul mie mi-a placut foarte mult, chiar spui ca esti in poveste sau in film unde in varful stancii este cetatea si poti adauga ce vrei in continuarea povestii. Fain!

Multumesc pentru lectura si ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.04.18 11:11:33]
»

@Denisa13:

De pe malul romanesc pe cel sarbesc ati trecut inot sau cu privirea?

Zoazore
[14.04.18 09:54:11]
»

@Dan&Ema: Mama, ca de obicei, esti maret! Pictor trebuia sa te faci! Superb articol!

Daaar... dintre minunile din poze, cea mai minune e cea galbena! Tu... dupa! E un banc:

Cica-n al doilea razboi mondial, un neamt alerga un polonez sa-l omoare.

Din cer se-aude o voce:

"Lasa-l in pace! Va fi viitorul Papa! "

"Si eu, Doamne? ", intreaba neamtul.

"Tu? Dupa! "

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.04.18 11:28:44]
»

@Zoazore:

Foarte misto bancul! ????

La chestia cu pictatul nu m-am gandit niciodata dar un lucru e cert: as picta numere (de ex 69 69) as picta formule matematice (de ex unul si cu una fac 4) as picta peisaje (ex pesteri) dar daca nu am timp de asa ceva mai bine lasa. Pe altii!

Si as picta in germana asta in cazul in care cineva nu ar intelege tablourile sa poata cauta o explicatie si in gradina proprie. Cei care se pricep la cele de mai sus, ma vor intelege! ????

????????????

Am terminat de mancat o vafa! Prima pe anul asta, start vafe! ???????? si alte inrudite!

Multumesc de aprecieri, numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[23.04.18 22:25:19]
»

@Dan&Ema:

Foarte frumos! Anul trecut când am mers spre Croația am prins vreme urâtă din păcate.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.18 19:01:31]
»

@elviramvio:

Sunt locuri unice in Romania. Mi-a placut mult!

Pe vreme mohorita si gri parca iti taie elanul sa te opresti din 100 in 100 de metri sa surprinzi unghiuri noi.

Multumesc de lectura si sa ne vedem sanatosi!

Trebuie sa ai mult curaj sa te urci in baloanele alea faine din Cappadoccia? Intrebare venita din partea unui fost montaniard, paradoxal cu rau de inaltime...

elviramvio
[24.04.18 19:26:49]
»

@Dan&Ema:

N-ai nici o treabă, dacă vrei, nu amâna prea mult, toamna și primăvara e cel mai bine. Curaj, merită! Vorbim la... schimb, după 18 - 19 mai. Acum, în cateva zile, plec iar.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.04.18 19:33:11]
»

@elviramvio: ok

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Denisa13, elviramvio, fredutza, Mitica.2017, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074970960617065 sec
    ecranul dvs: 1 x 1