85345 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Kladovo

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
11.04.2018
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 4 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Din nou la Kladovo, din nou la Fetislam


În urmă cu aproape patru ani am petrecut un weekend pe malul Dunării, în Serbia, iar la întoarcere am vizitat - cam în goană - și orașul Kladovo. A fost o vizită scurtă, dar suficientă pentru a păstra acestui orășel o amintire plăcută. Atunci când am aflat că se pune la cale o miniîntâlnire AFA de Paște, la Kladovo, inima mi-a tresărit de bucurie. Bucuria a fost și mai mare atunci când am constatat că "programul de viață" al soțului meu îi permite câteva zile de delectare pe malul Dunării și că ne putem și noi alătura grupului deja în formare.

Nu știu dacă voi descrie în amănunt, într-un articol distinct, modul în care am petrecut sărbătorile pascale, dar știu sigur că în acest articol n-am s-o fac. Intenționez să mă refer doar la vizita la un monument istoric demn de toată atenția celor împătimiți de istorie, de trecut, de legende… și aș vrea să le transmit dintru început că dacă ajung vreodată în Kladovo și nu sunt presați de timp, să acorde Cetăţii Fetislam măcar o oră din viața lor. Cred că este cel mai important obiectiv de vizitat în oraș.

Cetatea Fetislam se află aproape de intrarea în Kladovo (venind dinspre punctul de frontieră), pe malul Dunării, ascunsă parțial de vegetație. De pe șosea se vede doar o intrare arcuită, nu foarte înaltă, care străpunge zidul gros, înierbat. Cel mai bine se vede de pe apă, într-o plimbare cu barca sau cu vaporașul, două dintre turnurile sale (sau ceea ce a mai rămas din ele) străjuind și acum malul Dunării. Cum fluviul a fost vreme îndelungată hotar între mai multe țări sau imperii, este de la sine înțeles că cei ce stăpâneau zona au fost interesați de consolidarea puterii și poziției lor.

În antichitate, această parte a Dunării făcea parte din Imperiul Roman, dovadă Cetatea Diana aflată în imediata apropiere, tot pe malul fluviului. Mult mai târziu, în urma bătăliei de la Nicopolis din 1396, zona în care se află în prezent orașul Kladovo a căzut sub stăpânire otomană. Prin construirea Cetății Fetislam, la începutul sec. XVI, turcii și-au întărit controlul asupra fluviului și și-au mărit posibilitățile de atac sau apărare, cetatea fiind inclusă într-un lanț de fortificații amplasat de-a lungul Dunării (Belgrad, Smederevo, Ram, Golubac, Fetislam).

Conform informațiilor citite pe panoul de la intrare, în 1524, aici a fost ridicat un fort cu rol de apărare împotriva ungurilor, dar și ca bază militară pentru o intervenție peste Dunăre, în țările românești. Istoricii numesc această parte a cetății "orașul mic". Mult mai târziu, în timpul războaielor cu austriecii (1717-1739), vlăguiți de bătălii lungi și forțați să acorde atenție mărită apărării teritoriilor deja ocupate, turcii au văzut necesitatea întăririi și lărgirii cetății. Așa a apărut "orașul mare". Deasupra porților care duceau în Cetatea Fetislam au fost fixate plăci de marmură albă cu inscripții islamice. Intrarea dinspre oraș este și în zilele noastre decorată cu o astfel de placă. Sub arcadă, în partea dreaptă, se poate vedea încăperea străjerului. Din păcate acum este loc de depozitare gunoaie. Nu am intrat. În zidul exterior, camuflat cu iarbă, sunt foste adăposturi, depozite de arme și armuri, pulberării și altele.

Pe aleea de cărămidă, lărgită cu beton, am străbătut curtea întinsă în care pomii își arătau verdeața fragedă, de primăvară. Pentru distracția copiilor aici au fost înstalate câteva leagăne. Până a ajunge la intrarea în fort, lăsăm în dreapta clădirea unui restaurant abandonat, iar în stânga, pe deal, două terenuri de sport.

Intrarea în fort este impresionantă. Ziduri groase de cărămidă mâncată de vreme și o arcadă pietruită, înaltă, se profilează dincolo de adâncitura șanțurilor de apărare, cândva umplute cu apă din estuarul natural al Dunării și traversate de două poduri mobile. Turnurile circulare, din piatră și cărămidă, cred că șase la număr, domină fortul. Ele sunt robuste și străpunse de goluri orientate diferit pentru a surprinde inamicul în foc încrucișat.

În partea dinspre Dunăre se pare că exista o ieșire care permitea celor din interior să se retragă la ambarcațiuni și să părăsească cetatea în caz de asediu. Astăzi nu se mai vede decât unduirea lină a fluviului, cele două turnuri mult diminuate de trecerea vremii, precum și niște rămășițe de ziduri. De asemenea, se poate vedea o întinsă zonă terasată, invadată de vegetație sălbatică, foarte asemănătoare unui amfiteatru.

Undeva am citit că se intenționează transformarea Cetății Fetislam într-un loc de maxim interes turistic, în afara conservării și reamenajării obiectivului istoric, în curte planificându-se a se construi un centru pentru vizitatori, un muzeu, un hotel și un restaurant. Este adevărat că Fetislam, după părerea specialiștilor cetatea cel mai bine conservată din Serbia, a suferit și suferă încă din cauza trecerii timpului, dar și din cauza lipsei de îngrijire. Zonele cele mai frumoase din cetate se străbat greu, potecile sunt denivelate, pline de pietre și năpădite de vegetație crescută haotic. Nu te poți apropia să explorezi toate intrările. În plus, ești expus riscului de a fi lovit de vreo bucată de cărămidă în cădere de pe ziduri.

Dacă sârbii vor reuși să treacă peste obstacolele și limitările impuse de regulile protejării monumentelor cu valoare patrimonială, viitorul ne-o va demonstra.

Pentru mine aspectul părăsit, sălbatic al locului nu a fost deranjant. N-am întâlnit țipenie de om la Fetislam. Era atâta liniște!!! O șopârlă mică se încălzea la soare pe o piatră, un melc se ascundea în iarbă și din când în când o pasăre în zbor.

După ce ne-am terminat periplul în fortificația lui Suleyman Magnificul, abandonată în 1869, ne-am întors în oraș comentând cât de interesantă este această zonă din punct de vedere al patrimoniului cultural și al trecutului istoric.

---
Impresii încărcate de iulianic in 11.04.2018 19:05:38

Validat / Publicat: 11.04.18 19:57:18


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SERBIA.
VIZUALIZĂRI: 1253


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29450 PMA (din 31 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de iulianic? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- nicole33
[11.04.18 21:05:43]
» mesaj pers

   @iulianic:

Nu te poți apropia să explorezi toate intrările. În plus, ești expus riscului de a fi lovit de vreo bucată de cărămidă în cădere de pe ziduri.

   Pe mine m-a deranjat acest lucru. Spre deosebire de tine, eu nu am avut curaj să intru în turnul din pozele P09 şi următoarele, deşi curiozitatea era mare.

Este adevărat că Fetislam, după părerea specialiștilor cetatea cel mai bine conservată din Serbia, a suferit și suferă încă din cauza trecerii timpului, dar și din cauza lipsei de îngrijire.

   Nu am vizitat vreo altă cetate din Serbia pentru a putea face comparaţie, dar dacă Fetislam este cel mai bine conservată, înseamnă că restul sunt deja dărâmate :D.

   Păcat că nu fac ceva pentru o adevărată conservare a ruinelor şi care să permită şi vizitarea acestora fără riscuri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- iulianic
[11.04.18 22:08:43]
» mesaj pers

   @nicole33:

Nu am vizitat vreo altă cetate din Serbia pentru a putea face comparaţie, dar dacă Fetislam este cel mai bine conservată, înseamnă că restul sunt deja dărâmate.

   Da, cam așa este. Pe lângă Fetislam pe care am văzut-o a doua oară (prima oară cam în grabă atunci când am trecut prin Kladovo) am avut ocazia să văd și alte două fortificații din linia de apărare turcească de la Dunăre și anume Cetatea Golubac și Cetatea Ram.

   Prima, deși la drum (trece șoseaua prin ea și pe sub ea) este în mare parte inundată de Dunăre după construirea barajului. N-am mai văzut-o de patru ani, dar am auzit că se fac niște lucrări pe acolo. Nu știu dacă pentru conservarea ei sau pentru repararea drumului. Ciudățenia este că drumul trece chiar prin ea și deci construcția medievală are greu de suferit la fiecare trecere de camion greu.

   A doua, foarte izolată, are porțiuni de zid care abia se mai țin. Este acolo (sau era atunci când am fost noi) un panou care menționează faptul că Turcia și-a adus aportul la conservarea Cetății Ram, dar nu prea se vede ceva.

   În orice caz, decât Cetatea medievală Severin - reconstruită cu piatră și ciment, cu dale pe jos ca în zonele pietonale din orașele moderne - prefer o cetate care să-mi insufle fiorul trecutului îndepărtat. Desigur, am mare grijă pe unde calc și ce cărămizi ar putea să mă lovească.

   P. S. Am observat că ai scris despre Kladovo. Voi citi în curând.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- nicole33
[11.04.18 22:40:50]
» mesaj pers

   @iulianic:

Am observat că ai scris despre Kladovo.

   Am povestit şi eu despre experienţa inedită pentru mine de Înviere de la biserica din Kladovo şi despre plimbarea la Fetislam.

   Am fost acolo tot sâmbătă ca şi tine, de mă mir cum nu ne-am întâlnit.

   Multe din pozele postate de tine sunt asemănătoare cu ale mele, mai puţin cele din turnul în care eu nu am intrat de frică să nu-mi cadă vreo piatră în cap :))

   Mai erau şi altele de văzut, dar sigur va mai urma o altă vizită în zonă, poate chiar la acelaşi hotel :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- msnd
[11.04.18 22:53:28]
» mesaj pers

   @iulianic:

   Foarte interesant! Nu am știut de existența unui asemenea obiectiv. Îmi pare rău că l-am ratat.

   Interesant însă este faptul că la un moment dat an încercat pe internet o căutare de tipul „De văzut în Kladovo”. Nu am găsit mai nimic. Un singur sait îmi propunea „10 lucruri de văzut în apropiere de Djerdap”. Când l-am deschis, am găsit 12, și nu 10 obiective, și toate erau în... Drobeta Tr. Severin. Am renunțat.

   Mai târziu am aflat că Djerdap nu este numai numele hotelului, ci este echivalentul Porților de Fier ale noastre.

   Mulțumesc pentru informații!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- iulianic
[12.04.18 08:13:38]
» mesaj pers

   @msnd: Despre Cetatea Fetislam eu știam de la vizita mea precedentă în Kladovo. Atunci a fost mai pe fugă. Tot aproape de Kladovo, în drumul spre punctul de frontieră, se află Cetatea Diana, romană, în prezent foarte împuținată.

   În Kladovo am observat mai multe panouri care popularizează trasee pentru biciclete. Unele dintre ele includ și obiective din Drobeta Turnu-Severin. Interesante sunt cele care duc în susul Dunării, pe malul sârbesc, dar probabil că pentru sârbi mai interesante sunt cele de pe malul românesc. Dacă noi mergem la ei, de ce să nu vină și ei la noi?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[12.04.18 09:02:40]
» mesaj pers

   @iulianic: Interesantă fortificația turcească, am citit și articolul despre precedenta ta vizită acolo. Îmi plac fortificațiile vechi, măiestria construcțiilor care au rezistat până astăzi și ingeniozitatea soluțiilor de apărare.

   Forma de azi a cetății otomane datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când a fost amplasată și plăcuța cu inscripția în limba turcă, în cinstea sultanului Mahmut al II-lea. Interesant că în interiorul zidurilor exista un hamam și o moschee. Fortificația avea rampe și platforme speciale pentru piesele de artilerie.

   Ar fi în interesul turiștilor de pretutindeni o reablitare a fortului otoman de la marginea orașului. Așa cum ai precizat există proiecte (ekapija.com/en/real-estat ... iju-fetislama-u), dar nu există fonduri bănești, probabil. În această primăvară chiar și autoritățile din Drobeta Turnu Severin încearcă să implementeze un proiect intitulat Secretele cetăților medievale de-a lungul Porților de Fier care presupune reconstrucția „orașului mic” din Kladovo (primariadrobeta.ro/wp-con ... /Punctul-23.pdf).

   P. S. Cetatea Golubac se află în plin proces de reabilitare și amenajare a zonei înconjurătoare de câțiva ani. Aici aveți imagini recente: itinari.com/the-guardian- ... c-fortress-jj0n.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- iulianic
[12.04.18 17:12:53]
» mesaj pers

   @tata123:

Ar fi în interesul turiștilor de pretutindeni o reablitare a fortului otoman...

   Da, ar fi în interesul tuturor, chiar și al edililor care speră să obțină niște venituri din dezvoltarea turismului pe plan local, numai că nu mi-ar plăcea să se intervină prea mult în aspectul vechi, original, al obiectivelor. Cetatea medievală a Severinului reconstruită cu piatră și ciment, cu alei pavate ca în zonele pietonale ale orașelor actuale, moderne, nu m-a impresionat deloc.

   Cât despre intenția autorităților din Drobeta Turnu Severin de a se implica în proiectul de reconstrucție a "orașului mic" din Kladovo… lăudabil! Dar lucrările la Piciorul podului lui Traian (cel de pe malul românesc), precum și amenajările de la Băile Romane și din tot restul castrului când se vor termina? Am trecut de curând pe acolo și… e jale mare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- fredutza
[13.04.18 10:36:33]
» mesaj pers

   Privind pozele postate P 13-15 si 18-19 mi-am adus aminte de Manastirea Vacaresti. Chiar daca eram un copil atunci, inca imi aduc aminte de acele ziduri ale istoriei.

   Sper, asa cum ati scris, ca sirbii sa vada valoarea asezamantului si sa nu il transforme in mall.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[35] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea principală. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957545">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957545"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957545">Şterge vot</a></div><span id="v9957545" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957545)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957545Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957545MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea principală.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Inscripții islamice deasupra intrării. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957546">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957546"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957546">Şterge vot</a></div><span id="v9957546" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957546)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957546Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957546MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Inscripții islamice deasupra intrării.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Alături de intrare, o altă plăcuță. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957548">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957548"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957548">Şterge vot</a></div><span id="v9957548" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957548)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957548Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957548MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Alături de intrare, o altă plăcuță.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea și zidul văzute din interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957549">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957549"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957549">Şterge vot</a></div><span id="v9957549" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957549)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957549Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957549MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea și zidul văzute din interior.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea arcuită. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957550">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957550"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957550">Şterge vot</a></div><span id="v9957550" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957550)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957550Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957550MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea arcuită.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea arcuită văzută din incintă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957552">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957552"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957552">Şterge vot</a></div><span id="v9957552" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957552)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957552Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957552MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea arcuită văzută din incintă.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea în fort. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957553">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957553"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957553">Şterge vot</a></div><span id="v9957553" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957553)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957553Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957553MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea în fort.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957554">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957554"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957554">Şterge vot</a></div><span id="v9957554" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957554)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957554Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957554MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare. Interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957555">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957555"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957555">Şterge vot</a></div><span id="v9957555" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957555)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957555Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957555MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare. Interior.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare. Interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957556">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957556"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957556">Şterge vot</a></div><span id="v9957556" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957556)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957556Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957556MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare. Interior.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. În turn, orificii pentru observație și tragere. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957557">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957557"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957557">Şterge vot</a></div><span id="v9957557" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957557)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957557Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957557MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. În turn, orificii pentru observație și tragere.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Ziduri exterioare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957558">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957558"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957558">Şterge vot</a></div><span id="v9957558" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957558)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957558Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957558MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Ziduri exterioare.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Pietre și mister. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957559">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957559"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957559">Şterge vot</a></div><span id="v9957559" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957559)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957559Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957559MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Pietre și mister.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Ziduri medievale. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957560">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957560"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957560">Şterge vot</a></div><span id="v9957560" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957560)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957560Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957560MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Ziduri medievale.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957561">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957561"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957561">Şterge vot</a></div><span id="v9957561" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957561)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957561Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957561MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. În amfiteatru, coborârea la Dunăre. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957562">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957562"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957562">Şterge vot</a></div><span id="v9957562" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957562)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957562Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957562MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. În amfiteatru, coborârea la Dunăre.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. În amfiteatru, coborârea la Dunăre. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957563">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957563"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957563">Şterge vot</a></div><span id="v9957563" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957563)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957563Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957563MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. În amfiteatru, coborârea la Dunăre.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Orificii de tragere. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957564">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957564"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957564">Şterge vot</a></div><span id="v9957564" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957564)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957564Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957564MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Orificii de tragere.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Orificii de tragere. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957565">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957565"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957565">Şterge vot</a></div><span id="v9957565" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957565)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957565Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957565MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Orificii de tragere.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Ziduri medievale. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957566">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957566"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957566">Şterge vot</a></div><span id="v9957566" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957566)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957566Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957566MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Ziduri medievale.
foto iulianic [11.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Fortul văzut de lângă terenurile de sport. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957567">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957567"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957567">Şterge vot</a></div><span id="v9957567" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957567)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957567Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957567MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Fortul văzut de lângă terenurile de sport.
foto iulianic [11.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea în fort. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957568">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957568"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957568">Şterge vot</a></div><span id="v9957568" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957568)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957568Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957568MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Intrarea în fort.
foto iulianic [11.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957569">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957569"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957569">Şterge vot</a></div><span id="v9957569" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957569)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957569Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957569MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam.
foto iulianic [11.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957570">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957570"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957570">Şterge vot</a></div><span id="v9957570" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957570)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957570Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957570MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam.
foto iulianic [11.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Urme moderne pe ziduri medievale. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957571">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957571"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957571">Şterge vot</a></div><span id="v9957571" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957571)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957571Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957571MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. Urme moderne pe ziduri medievale.
foto iulianic [11.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 11.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av957572">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv957572"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=957572">Şterge vot</a></div><span id="v9957572" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(957572)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f957572Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e957572MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [APR-2018] Kladovo - Cetatea Fetislam.
foto iulianic [11.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[35] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.11181306839 sec