ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ghimbav
ÎNSCRIS: 30.07.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Moara Firiz

TIPĂREȘTE

Daca nu era Cornel si propunerea lui de a ciocni sarbeste de Paste nu cred ca as fi ajuns curand in aceasta zona, era pe lista nostra si ne doream mult dar distanta ne facea sa renuntam repede la gandul de a ajunge aici. Sortii au fost favorabili si am ajuns mai repede decat am crezut. Deoarece ne-am inscris in grupul ce va petrece Pastele in Serbia ne-am gandit ca ar fi o ocazie buna sa mai luam doua nopti in zona si sa vedem defileul Dunarii, cascada Bigar si lacul ochiul Bei. Acestea erau pe lista nostra de must see.

Am plecat de acasa la ora 6 si in jurul orei 13 eram in camera pensiunii. Ne-am gandit ca avem o jumatate de zi in care putem sa facem plimbarea pe Dunare cu barca, ramanandu-ne a doua zi sa colindam obiectivele judetului. Cum socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea din targ asa si la noi. Nu sunt turisti si barca nu pleaca de la mal fara 6 turisti sau contra sumei de 300 lei; si se tot insista cu suma de 300 lei. Noi am refuzat sa dam 300 de lei pentru o plimbare care ar fi costat 100 lei si am renuntat. Ni s-a spus ca poate reusesc sa stranga turisti a doua zi.

Pai daca barca – NU atunci hai la Bigar. Mancam repede o ciorba si incercand sa aflu de la receptionera cum este mai ok sa ajungem aici pe la Bozovici sau pe la Moldova Noua aceasta ne spune ca daca mergem la Bigar sa vizitam si morile de apa de la Eftimie Murgu. Nu stiam nimic despre ele dar aruncam un ochi pe trasee (doamna de la receptie nu prea a stiut sa ne dea un sfat pertinent in ceea ce priveste calitatea asfaltului) am hotarat sa plecam spre Bozovici sa vedem morile de apa, apoi Bigar si apoi Ochiu Bei … daca nu este prea tarziu … si a fost, dar asta va voi povesti alta data.

Calitatea asfaltului de la Orsova pana la Bigar este una superioara. Soferul a afirmat ca este cel mai bun drum din Romania pe care a circulat. Pentru a ajunge la morile de apa se face stanga pe un drum de 5 km cu un asfalt deplorabil. Pe drum am intalnit un fazan care a trecut soseaua prin fata masinii nostre. Am ajuns relativ repede in sat si urmand indicatoarele am ajuns pe cursul unei apei, raul Rudarica. Am intalnit o bariera unde era afisat “5 lei/ persoana taxa de vizitare” dar nu era nimeni asa ca ne-am continuat drumul pana am intalnit panoul care indica existenta morilor, am trecut un pod si am parcat masina. De aici aveam 500 m pana la moara cu tunel. Am luat-o la pas fiind o vreme superba, cu soare, 27 grade si cu foarte putini turisti, vreo 8 in total. Am vizitat pe rand mai multe mori, care nu functionau in acel moment, erau incuiate – cu exceptia uneia pe care am gasit-o deschisa si am aruncat si noi o privire inauntru. Langa unele mori puteai simti mirosul de malai proaspat macinat, semn ca moara a fost folosita de curand. Pe una dintre mori am vazut afisat randul la macinat. Au urmat cursul apei si ne-am minunat de frumusetea locului, de culoarea apei, de liniste. Pe partea dreapta am intalnit si o cascada destul de mare si foarte frumoasa.

Dupa ce am vizitat toate morile ce ne-au iesit in cale ne-am intors in sat unde am avut o mare surpriza. La bariera era un domn, care probaabil ne vazuse cand am urcat si ne-a invitat sa vedem moara Firiz care functiona. Nu am ratat invitatia si am coborat. Ghidul nostru, om al scolii – nu a vrut sa ne spuna mai mult – ne-a prezentat moara, modul de functionare si ne-a spus niste povesti frumoase. Se simtea in glasul lui pasiunea si dorinta de a da mai departe, un om cu care iti face o deosebita placere sa stai de vorba. De la el am aflat cate ceva despre Eftimie Murgu si dr. Ioan Sarbu, ambii nascuti in Rudaria si luptatori pentru drepturile romanilor. Tot de la el am aflat despre Casa “ La Moara din Gradina” care este o pensiune moderna, cu apa curenta, care ofera posibilitatea camparii in gradina in cazul in care se doreste acest lucru. Tot de la el am aflat ca ai unde servi masa in sat si ca specialitatea locului este mamaliga cu branza, mamaliga facuta cu malai macinat in morile din sat. De aici puteti cumpara malai obtinut la moara, tuica sau palinca – n-am inttrebat ce-I , magneti de frigider, mileuri si decoratiuni lucrate manual de sotia domnului (fost profesor care a renuntat la invatamant si s-a apucat sa croseteze si sa coasa ii) dar si niste traiste vechi de 60-70 ani. Tot de la acest om minunat am aflat ca in sat exista un muzeu al satului inchis la acea ora si un centru de informatii. Pe langa aceste informatii pretioase domnul ne-a prezentat niste materiale despre sat, scoala, mori, Eftimie Murgu si Dr. Ioan Sarbu si chiar m-a lasat sa le fotografiez.

Pentru ca eu nu ma pricep prea tare la cuvinte o sa citez cateva ceva din materialele fotografiate deoarece cuprind informatii pretioase.

Localitatea Eftimie Murgu de azi a purtat mai intai numele de Garlistea, apoi Rudaria, de la apa ce strabate localitatea si pe care sunt construite cele 22 de mori de apa functionale azi.

“Localizarea rezervatiei – Se afla situata pe teritoriul comunei Eftimie Murgu din judetul Caras-Severin, in partea de sud-vest a Romaniei pe valea raului Rudarica. Pe cursul acestui rau, localnicii au construit mori cu apa cu ciutura pentru macinarea grauntelor folosind forta apei. Debitul constant al apei pe tot parcursul anului si diferenta de nivel au facut posibil acest lucru. In perioada interbelica existau 48 de mori, dupa venirea comunismului si colectivizarii agriculturii au mai ramas doar 22, functionale toate.

Morile se afla in proprietatea a 15-20 familii care le intretin si transmit proprietatea randului la moara din generatie in generatie. Atractia acestor mori de apa cu ciutura este data de legendele fiecarei mori, modul arhaic de functionarea, precum si de peisajul salbatic al zonei.

Asezate ca niste salbe de margele de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km, in sat si in afara satului, morile valorifica, intr-o conceptie hidroenergetica si constructiva care invedereaza o mare experienta si abilitate “inginereasca”, potentialul energetic modest al raului Rudaria datorat unei diferente de nivel nesemnificative. Explorand la maximum avantajele terenului, corectand ingenios aspectele dezavantajoase – prin strapungeri de tunele in stanca dura, prin acumulari in spatele unor baraje din trunchiuri de arbori, prin instalarea morilor pe ambele maluri si realizarea admisiei pe ambele parti ale axului hidraulic vertical al rotilor de apa (pe partea dreapta, traditionala, obisnuita, ca si pe partea stanga, netraditionala si chiar nerituala, ceea ce le-a dat numele de “ mori indaratnice”) – taranii din Rudaria au durat, generatie dupa generatie si veac dupa veac, un complex mulinologic monumental si pitoresc, ingenios si eficient, capabil sa rezolve nevoile de macinare ale celor catorva sute de familii din momentul maximei expansiuni a localitatii.

Denumite in graiul local dupa numele fondatorului (sau familiei fondatoare), morile din Rudaria – asemenea celor din intreg arealul sud-carpatic, din aceasta extremitate sud-vestica a Carpatilor Meridionali pana in cotul Vrancei – au fost cpnstruite si exploatate in sistem asociativ, de mai multe familii avand calitatea de “randasi”.

Frumusetea naturii si destoinicia omului ofera prin cele 22 de mori de apa cu ciutura un loc unic prin peisaj, flora, arhitectura arhaica, legende si povesti. ”

A fost o experienta foarte frumoasa, unica si pe care vi-o recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Denisa13 in 11.04.18 17:19:19
Validat / Publicat: 11.04.18 20:01:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 2725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Denisa13); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 deasupra barajului, in imediata apropiere sunt 4-5 mori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

iulian68
[11.04.18 20:09:34]
»

Foarte frumos scris! Acum, ma gandeam ceva de la Hotel, etc nu scrii? Macar sa vedem ce am pierdut...

Denisa13AUTOR REVIEW
[11.04.18 20:12:57]
»

@iulian68: Sper sa reusesc Iulian... de pierdut ati pierdut distractia Am inceput cu ce era prioritar pentru mine, cu ce am simtit mai pe sufletul meu. Mai am de povestit despre cascade, lacul Ochiul Bei si plimbarea pe Dunare, apoi despre hotel si pensiunea din Orsova.

Din pacate stau foarte prost cu timpul liber.

Zoazore
[11.04.18 20:13:32]
»

@Denisa13: Șiii START VOT!

Și-uite-așa, ați împșcat doi iepuri: România și Serbia! Locuri frumoase, pe care Ștefi s-ar putea să nu mai aibă ocazia să le vadă și de care-și va aminti pedte ani!

Dar și voi vă veți aminti multă vreme de peisajele și oamenii din acele locuri frumoase.

webmaster
[11.04.18 20:19:03]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Denisa13AUTOR REVIEW
[11.04.18 20:25:01]
»

@Zoazore: Asa este. Frumoase locuri, frumosi aomeni, vom reveni cu siguranta... n-am ajuns in cheile Nerei

krisstinna
[11.04.18 20:40:55]
»

@Denisa13: Mi-e ciudă pe mine că am fost de două ori in zonă și n-am ajuns in locul ăsta.

Poate reușesc anul acesta cu toate că am programul destul de aglomerat.

Foarte frumos ne-ai povestit, frumoase sunt și pozele

Denisa13AUTOR REVIEW
[11.04.18 21:07:10]
»

@krisstinna: Multumesc Krisstinna. Si noi am aflat intamplator iar in realitate a fost o experienta mai placuta decat am reusit eu sa o descriu. Am mai spus ca nu ma prea pricep la scris dar nu ma las. Repetitia este mama invataturii, nu?

krisstinna
[11.04.18 21:21:41]
»

@Denisa13: Cum să nu te pricepi?

O faci foarte bine, ai poveste, ai subiect, descrii foarte frumos totul.

Tu continuă, noi te urmărim

Denisa13AUTOR REVIEW
[11.04.18 21:31:37]
»

@krisstinna: Multumesc. As fi vrut sa-ti trimit si eu un pupic dar nu stiu sa folosesc emoticoanele. Doar zambet si trist de pe vremea chat-ului pentru care stiu combinatia de taste

Carmen Ion
[11.04.18 22:01:26]
»

@Denisa13: Am revăzut cu mare plăcere locuri frumoase, vizitate de noi în urmă cu doi ani. Singurul meu regret este că drumul di șoseaua principală până la sat nu a fost reparat.

Felicitări pentru review și pentru pozele superbe!

Denisa13AUTOR REVIEW
[12.04.18 05:02:01]
»

@Carmen Ion:Ma bucur ca v-am produs o amintire placuta. Drumul spre Etfimie Murgu este lung si rau la dus, la intoarcere este mai bun si mai scurt... sau asa am avut eu impresia. Daca compar acest drum cu cel spre Potoc pot spune ca este net superior Acolo sunt adevarate transee.

Zoazore
[12.04.18 08:24:05]
»

@Denisa13: Pai tot din vremea chat-ului, pupicul este doua puncte + steluta, fara pauza.

: + * =

Denisa13AUTOR REVIEW
[12.04.18 09:07:49]
»

@Zoazore: :+*

Zoazore
[12.04.18 09:20:19]
»

@Denisa13: Fara + Mai incearca odata!

tata123 🔱
[12.04.18 09:50:29]
»

@Denisa13: Un loc excepțional, pierdut în timp. Am fost acolo în 2011 când întreg peisajul era înecat într-o vegetație abundentă - Cheile Rudăriei, pigmentate cu aceste căsuțe mici situate pe râu, mori de apă stăpânite în devălmășie, îți aduc în fața ochilor vremuri de altădată.

Chiar dacă natura abia se trezea la viață în martie, ai avut noroc de priveliști mai largi, complete, dar și de un debit mare al râului. Observ câteva schimbări ivite probabil după inundațiile catastrofale de acum câțiva ani - parapeți și alei refăcute, mori restaurate. Și ceva despre care nu auzisem: taxa de intrare în valoare de 5 lei; această taxă nu exista cu ani în urmă, probabil se percepe pentru acces în rezervație (o suprafață de 250 de hectare a fost declarată rezervație naturală în anul 2000 sub numele „Cheile Rudăriei”).

Un articol care stârnește amintiri frumoase și fotografii reușite, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13AUTOR REVIEW
[12.04.18 09:54:38]
»

@Zoazore:

Denisa13AUTOR REVIEW
[12.04.18 09:59:27]
»

@tata123: Multumesc. Probabil ca ai dreptate in ceea ce priveste taxa deoarece am intalnit-o (doar afisata) si la intrare in rezervatia cheile Nerei si am platit-o sa intram spre izvorul Bigar. Am avut parte de doua zile superbe si faptul ca, copacii nu erau decat inmuguriti ne-a dat prilejul sa observam frumusetile intalnite.

iulian68
[12.04.18 11:12:12]
»

@Zoazore: și tu ai pus +! Lasa fata, n-o mai zapaci! ????

Zoazore
[12.04.18 11:58:28]
»

@iulian68: Hai, mai, ca i-a iesit!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Denisa13, iulian68, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMorile de apă de la Rudăria [Eftimie Murgu, CS]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071029901504517 sec
    ecranul dvs: 1 x 1