ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ciugud, o comună aproape europeană

TIPĂREȘTE

Despre Ciugud am aflat de la televizor în urmă cu câțiva ani.

Printre atâtea știri despre sate fără canalizare, cu școli cu WC-ul în curte și drumuri desfundate, dar cu săli de sport mândre nevoie mare, s-a strecurat un reportaj în care era prezentată cu titlu de exemplu o comună din județul Alba cu aspect european: case îngrijite, trotuare, străzi asfaltate și un parc industrial.

Ulterior, tot la televizor, am văzut că a fost vizitată de prim-ministru și de președintele țării. Am căscat ochii și am ciulit urechile și, curioși fiind din fire, am decis să dedicăm acestei minuni două ore în ziua de sâmbătă, 17 martie, profitând de Întâlnirea AFA 2018 de la Alba-Iulia.

Cum se ajunge

Comuna Ciugud este amplasată pe malul stâng al Mureșului, în Podişul Secaşelor, şi cuprinde șase sate.

Accesul se face pe două căi, pe care le-am urmat și noi, prima din ele în sens invers:

■ venind de la Sebeș către Alba-Iulia pe E81, înainte cu cca. 4 km de intrarea în reședința de județ, se urmează indicatorul ”Oarda de Jos 1 km” și se pătrunde pe DJ 107C (nu știu de ce nu se specifică pe indicator și Ciugud; le-o fost scăpat! :) ). Oarda se traversează iute, apoi urmează primul sat component al comunei, Limba, după care Ciugud, Șeușa (care se întinde în dreapta drumului județean), Drâmbar, Teleac (la intersecția cu DJ 107) și Hăpria, de-a lungul DJ 107

■ din Alba-Iulia pe DJ 107: de pe artera principală - Bd. Ferdinand I (unde se află hotelurile ”noastre”, Parc și Transilvania), rebotezat succesiv piața Ion I. C. Brătianu, str. Ardealului și, în fine, Tudor Vladimirescu, se cotește la dreapta pe Gheorghe Doja și se străbate apoi pe toată lunginea ei (deloc neglijabilă) strada Mărășești, care continuă ca drumul județean 107, trecând pe lângă parcul industrial, până la intrarea în satul Teleac

Distanța față de Alba-Iulia este mai mică de 10 km și, evident, îm ambele variante se traversează câte un pod peste Mureș. În plan există însă construirea unui al treilea pod, din satul Ciugud, care să scurteze drumul și să faciliteze deplasarea navetiștilor și nu numai.

Împrejurimile

Cu excepția Hăpriei, toate satele componente ale comunei se înșiră de-a lungul Mureșului. În spatele caselor se zăresc dealuri domoale, propice pentru pășunat și pentru cultivarea viței de vie și a pomilor fructiferi, în timp ce în lunca râului domină suprafețele plantate cu legume și zarzavaturi.

Zona este fără îndoială frumoasă, cu peisaje care îndeamnă la liniște și relaxare, și mi-a părut rău că în martie, lună lipsită de vegetație, nu ne-am putut bucura de priveliști mai plăcute ochiului. Dar n-au intrat zilele în sac: o revenire la vară se impune!

Realizările

■ Ciugudul este campion la accesarea fondurilor europene: peste 23 milioane de euro!

■ În parcul industrial, construit pe locul islazului comunal, pe DJ 107, în apropierea podului peste Mureș, funcționează 60 de firme cu cca. 700 de salariați, o parte din aceaștia rezidenți ai Ciugudului. Impozitele plătite de acestea asigură cofinanțarea proiectelor europene.

■ Drumurile sunt asfaltate și mai mult decât atât, în 2011 s-a finalizat ”Mini-Transalpina de Ciugud”, o rețea de 30 km care deserveşte 1.500 de hectare de terenuri agricole, dar şi ferme de oi și bovine, o crescătorie de melci şi o fermă piscicolă.

■ Satele au apă curentă și canalizare iar două din ele sunt alimentate electric de la o microcentrală eoliană.

■ S-au amenajat trotuare, șanțuri, piste de biciclete și stații de autobuz moderne.

■ Primăria oferă internet gratuit, folosit de localnici inclusiv pentru plata online a impozitelor.

■ Prin asocierea cu alte comune din județul Alba a luat naștere un ansamblu folcloric, se organizează zile ale satelor și alte evenimente culturale, copiii sunt trimiși în tabere etc.

■ Datorită condițiilor bune de trai și confortului de care beneficiază, mulți orășeni au ales să se mute aici, astfel încât populația comunei s-a mărit de la 2600 de oameni, în anul 2000, la 3200 în prezent. Pe de altă parte, prețul terenurilor a crescut simțitor, ajungându-se la 15 euro/mp, iar casele se vând și cu 60-100.000 euro.

■ Pe viitor se intenționează amenajarea unei zone de agrement pe malul Mureșului, cu debarcader și vase de agrement, construirea unei grădinițe și a unei săli polivalente, investiții în acvacultură.

Vizita

Plimbarea noastră prin Ciugud într-o dimineață de martie mohorâtă, sub o ploicică sâcâitoare, ne-a confirmat în mare măsură cele văzute și citite despre această comună.

Într-adevăr, șoseaua și străzile erau asfaltate (deși cam crăpate pe alocuri, probabil că de cum se va îndrepta vremea vor fi reparate) iar trotuarele erau la locul lor (dar fără borduri). Am remarcat pistele de biciclete, marcajele de treceri de pietoni și chiar un sens giratoriu, precum și casele îngrijite, multe din ele noi sau aflate în construcție. Am zărit și noua clădire a primăriei.

Ce n-am văzut și m-am mirat: magazine! Câte un minimarket, ici-colo, dar foarte puține, semn că localnicii își fac totuși în continuare cumpărăturile în Alba-Iulia. Cât despre celebrul ”bufet” sătesc, am citit pe net că în Limba un investitor care dorea să deschidă o cârciumă a fost refuzat, pe motiv că sătenii n-au timp de băutură!

Zău așa, s-a întors lumea cu fundul în sus! =))

Pentru turiști deocamdată nu există prea multe oferte de cazare: sunt câteva pensiuni, despre care nu știu a spune nimic, dar presupun că oricine s-ar bucura să petreacă la aer curat, în condiții civilizate, câteva zile de relaxare deplină în mijlocul naturii.

În schimb, pot să detaliez oprirea făcută la un obiectiv foarte interesant.

Theodora Golf Club

Pe un teren de 56 hectare concesionat pe 49 de ani, patronul unui important producător de carne de pasăre din România a amenajat un teren de golf cu 18 parcursuri, cel mai mare din sud-estul Europei (o investiție de 15 milioane euro), adăugându-i și o serie de facilități de cazare clasificate la patru stele plus. Inaugurarea complexului a fost făcută în toamna anului trecut, în prezența președintelui țării.

Indicatorul spre resort este de mici dimensiuni și plasat discret la șosea, căci în mod normal neaveniții, așa ca noi, nu au ce căuta într-un loc atât de exclusivist. Cum însă sezonul nu începuse, ne-a fost permis accesul și am reușit să fac câteva poze și să discut un pic cu angajații.

Paznicul a strâmbat din nas la rugămintea mea de a fotografia în incinta complexului, însă ne-a recomandat să consumăm ceva la restaurant, idee la care am marșat imediat și astfel am putut intra pe porțile ”raiului”.

Am pătruns pe o alee care dădea într-o alta, perpendiculară, mărginită pe ambele părți de vile elegante, cu nume de flori și arhitectură modernă. În capătul acesteia se află o parcare de dimensiuni generoase, o construcție ce adăpostește sala de conferințe și o alta cu rol de restaurant, la parterul căreia se află recepția.

Am urcat spre barul și restaurantul spațios (capacitate 150 de locuri), cu decorațiuni tematice de bun gust, numitorul comun fiind, desigur, golful: crose deasupra ușii, tapet cu design original, litografii înfățișând scene din acest sport, așa cum a fost el practicat de-a lungul timpului, mingi ”implantate” în diverse ornamente.

Am ieșit apoi pe terasă și am comandat câte un expresso, pe care l-am savurat admirând terenul de golf, cu câțiva pomișori proaspăt plantați și podulețe peste canale. Încă o dată am regretat că vizita a avut loc într-o perioadă aridă a anului; dacă totul ar fi fost verde în jur, sigur că peisajul ni s-ar fi părut și mai frumos.

Pentru cei interesați: alte detalii găsiți pe site-ul theodoragolfclub.com.

În scurta discuție avută cu băiatul de la bar care ne-a servit am aflat că resortul cuprinde 14 vile și că au deja contractate pe anul acesta peste 20 de turnee. Viitorul sună așadar bine pentru Theodora Golf Club, și dacă proprietarii și angajații vor stăpâni tehnicile de marketing aducătoare de clienți, România va deveni un pol de atracție pentru practicanții acestui sport. Și odată cu ei vor veni și banii, căci unul dintre foarte puținele lucruri pe care le știu despre golf este că e un hobby foarte scump, deloc la îndemâna oricui.

Să sperăm deci că în câțiva ani, cu fonduri obținute de la UE și din taxele și impozitele plătite de firmele din parcul industral și de clubul de golf, Ciugudul își va pune la punct toate micile probleme și se va putea mândri că este o comună 100% europeană, asta inclusiv în beneficiul nostru, al potențialilor turiști.

Așa încât, chiar dacă la clubul de golf nu veți intra decât pentru a bea o cafea, foarte probabil în cel mai scurt timp veți putea să petreceți câteva zile de vacanță într-o pensiune ciugudeană dotată cu toate facilitățile pentru a vizita Alba-Iulia, mănăstirea Râmeț și celelalte obiective din zonă, pentru a pescui sau a vă plimba cu barca pe Mureș sau pur și simplu pentru a sta afară, la soare, legănându-vă într-un balansoar și citind o carte.

Omul sfințește locul

Artizanul marii majorități a proiectelor puse în operă la Ciugud este Gheorghe Damian, primar al comunei din anul 2000. Recent, excluderea sa din partidul de guvernământ a fost aprobată de cel mai înalt for decizional al sus-numitei grupări politice...


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 09.04.18 11:05:13
Validat / Publicat: 09.04.18 13:22:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 3111 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Case frumoase, străzi asfaltate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.04.18 14:50:28]
»

Mă credeţi că în sâmbăta întâlnirii de la Alba chiar am vrut să ajungem şi noi la Ciugud? Nu ne-am înscris la nicio excursie, şi aveam în plan să vizităm câteva localităţi în jurul oraşului, printre care şi Ciugud, despre care la rândul meu vizionasem la tv un reportaj cu ceva timp în urmă. Dar... nu aduce ceasul ce aduce minutul, iar noi ne-am schimbat planul, optând pentru o plimbare la pas prin oraş.

Remarcabile realizările acestei comunităţi din judeţul Alba, ar fi minunat ca tot mai multe localităţi să urmeze exemplul celor de acolo. Despre primar ce să spun, nu a dansat după cum i s-a cântat... altă explicaţie nu am .

Un excelent review. Felicitări!

ANILU
[09.04.18 16:14:55]
»

@Carmen Ion: Ce faci când stai blocat în trafic? Eu citesc pe AFA ca să nu mă enervez.

Și așa am citit pe unde v-ați plimbat voi cu ocazia întâlnirii de la Alba Iulia.

Așa da! La această categorie intră această localitate în frunte cu conducerea ei. Și eu știam tot de la tv despre realizările primarului pentru comunitatea lui.

Mi-a plăcut că ne-ai scris și am văzut și pozele cu resortul Theodora. Așa am văzut și eu ce și cum cu Theodora asta. Frumos dar cam inaccesibil muritorilor ???? ce nu știu juca golf.

Felicitări pentru plimbare.

O primăvară frumoasă.

mihaelavoicu
[09.04.18 17:48:50]
»

Omul sfințește locul! Dacă vrea.

O idee minunată să ne prezinți un sat cu realizările lui! Ce să spun, felicitări nu numai ție, dar și primarului!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.04.18 17:51:48]
»

@Safta Radu: Mulțumesc pentru aprecieri. La PRO TV s-a difuzat un reportaj despre Ciugud în duminica de dinaintea Întâlnirii AFA de la Alba-Iulia, și așa ne-am reamintit de această comună și ne-am decis să o vizităm.

Am fost curioși să vedem un teren de golf, o experiență inedită pentru noi. Mi se pare o idee de afaceri excelentă, desigur cu condiția ca managerii și patronii să găsească soluții de atragere a sportivilor amatori sau profesioniști. Premise există...

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.04.18 17:55:26]
»

@ANILU: Da, Ciugud este o comună-model și bine ar fi dacă exemplul ar fi urmat și de alte comunități.

Ești blocată în trafic? Înseamnă că ai bântuit de Paști, așa că aștept reviewul sau reviewurile.

Mulțumesc pentru vorbele frumoase. O primăvară frumoasă și vouă!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.04.18 17:59:27]
»

@mihaelavoicu: Mersi frumos pentru felicitări. Din păcate nu îl cunosc personal pe primar ca să i le transmit, dar fără îndoială le merită.

ANILU
[09.04.18 18:07:59]
»

@Carmen Ion: Acum suntem acasă, am ajuns intr-un final.

Am fost la țară la socri în Oltenia.

Și ca de obicei în zilele de sărbătoare combinate cu zile libere se blochează toate intrările în București. Noi am stat blocați 20 de km înainte de Pitești după care pe A1.

Am scris deja despre restaurantul de la Jitaru pe care l-am descoperit când am plecat spre Oltenia.

Așa că... următoarele articole după plimbarea următoare...

Toate cele bune.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.04.18 18:11:03]
»

@ANILU: Ți-am citit reviewul despre restaurant. Înțeleg că pentru alte articole trebuie să mai aștept?!!

Zoazore
[09.04.18 18:52:52]
»

@Carmen Ion: Am așteptat articolul ăsta!

Deci... trebuie să m-apuc de jucat golf ca să pot pătrunde în minunea aia? Cât a costat cafeaua?

Și eu cred că vara e extraordinar de frumos, dar... e pentru premianți!

Păcat că oamenii harnici și gospodari, care, cum ai spus, sfințesc locul, sunt răsplătiți cu rău. Important este că oamenii de-acolo-l apreciază și-l respectă!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.04.18 19:02:48]
»

@Zoazore: Bănuiesc că în perioadele de desfășurare a turneelor accesul nu este permis decât participanților. Dar poate mă înșel.

Cafeaua cred că a costat 8 lei, un preț normal.

Eu una n-o să mă apuc de golf: neîndemânatecă, precum sunt, aș da mai mult ca sigur cu bățul (pardon, crosa) în baltă (pardon, canal!)

Cât de mult e respectat don primar de către localnici se va vedea la următoarele alegeri...

Mersi de vizită și vot.

krisstinna
[09.04.18 19:09:56]
»

@Carmen Ion: Păcat că nu era verdeață, anotimpul nu s-a brodit.

Am citit despre clubul de golf, e condus de o femeie școlită, ambițioasă, “bani la bani și păduche la păduche”, unica fată a domnului cu puii.

Știi cum va fi acolo? Ca la ăla cu circuit închis, cu vânătoarea, nu dau nume...

Ehe, nume de nume, personaje de personaje, nu muritori de rând ca noi, oameni pentru care fiecare găurică de-aia in iarbă înseamnă câteva milioane de euro

Felicitări pentru excursie și articol, am citit și am privit pozele cu mare curiozitate.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.04.18 20:21:02]
»

@krisstinna: Da, am văzut filmarea de la inaugurare și fiica patronului fabricii de pui conduce afacerea cu clubul de golf. Vom vedea cât de pricepută este.

Mi-ar părea bine să meargă treaba, e un business foarte profitabil dacă știi ce să faci.

Mersi pentru vizită și aprecieri

Pușcașu Marin
[10.04.18 05:48:10]
»

@Carmen Ion: Eu am un mare defect: spun si scriu exact ce gandesc, asa ca am sa te rog sa nu te superi pentru cele de mai jos.

Intr-o tara normala, acest articol ar fi trecut neobservat, insa intr-o tara macinata de cancerul coruptiei, intr-o tara in care impotenta intelectuala te propulseaza in functii inalte de conducere, acest articol este ceva ce-ti sare-n ochi.

Am vazut si eu la TV cand s-a hotarat excluderea primarului din partid. L-au infierat cu manie proletara si mai aveau putin s-o spuna de-a dreptul ca, in loc sa aduca banii la partid, el a preferat sa faca ce-a facut in comuna.

E trist, dar adevarat. Suntem contemporani cu cei ce preaslavesc impostura, incultura si prostia.

Felicitari pentru articol.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[10.04.18 06:40:27]
»

@ghisor: Ai dreptate, ceea ce este normal nouă ni se pare a fi deosebit.

Și asta spune totul, din păcate.

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, mihaelavoicu, Pușcașu Marin, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ'Excursii opționale' din / prin zona Albei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098414182662964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1