85267 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Snagov

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.04.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

În mijlocul lacului, pe ostrov – Mănăstirea Snagov


Urmare de aici

Nu trece multă vreme, și vederea se deschide asupra unui lac, pe care păduri vechi îl mărgenesc de o parte. Apele de oțel albăstriu se înfioară de vânt, prelingând malul buruienos al unui ostrov rotund. Din el se ridică, printre cărămizi și pietre risipite de mâna vremii, care se joacă ironic cu clădirile trecătoare ale oamenilor, un turn puternic, pe care anii l-au scrijelat adânc cu dungi de rugină. Dintre aceleași dărâmături se ivește armonioasă și clară o biserică. E mică, precum sunt mici toate clădirile sfinte ale vechimii noastre, menite să strângă la un loc pe credincioșii unui sat sau ai unei singure mahalale puțin locuite – așa descria istoricul Nicolae Iorga contactul cu mănăstirea de pe lacul Snagov.

Aceeași imagine am avut-o în fața ochilor weekendul trecut atunci când am ajuns pe malul lacului și am privit spre ostrov: acoperișul unui turn și turla unei biserici se ițeau deasupra vegetației. În momentul când aud cuvântul „Snagov” gândurile îmi fug către zona de agrement (pădure, lac, etc.), către Palatul Snagov, Dracula și, de ce nu, vestitele țigarete de altădată.

Localizare și acces. Mănăstirea Snagov este situată pe o insulă de circa 3 hectare aflată în nordul Lacului Snagov. Calea principală de acces este DN 1, la ieșire din localitatea Ciolpani, înainte de podul peste râul Ialomița, se virează dreapta pe DJ 101C (spre Siliștea Snagovului), apoi în dreptul unei troițe din nou dreapta pe DJ 110H. După încă vreo două cotituri ajungem la destinație; de altfel, drumul spre obiectiv este bine marcat cu indicatoare. La 100 m distanță de lac, pe strada Mănăstirea Vlad Țepeș, pe partea dreaptă este amenajată o parcare gratuită (desi un bătrân prezent la poartă a încercat să ne ceară 4 lei) având o capacitate de circa 12-15 autoturisme.

Anterior anului 2010 pelerinii sau vizitatorii nu aveau altă posibilitate de a ajunge pe insula mănăstirii decât pe calea apei. Așa am ajuns și eu prima dată pe ostrov, mai mulți localnici, alături de preotul lăcașului asigurând transportul acvatic. Am urcat atunci într-o barcă mică de lemn manevrată de un puști cu ajutorul unui băț lung care se clătina destul de periculos, mai ales la trecerea unor bărci cu motor; puștiul ne-a așteptat la ponton pentru a ne readuce pe mal – interesantă experiență și de neuitat. În toamna anului 2010 a fost inaugurată o pasarelă pietonală metalică care facilitează traversarea lacului astfel că acum vizitatorii „pășesc pe apă” fără probleme.

Taxe și timp de vizitare. S-a scris mult despre taxele de vizitare percepute de preotul care păstorește lăcașul de cult de pe insulă, chiar și acum zece ani când am fost eu acolo îmi aduc aminte că se cereau niște bani. Am citit pe Internet că anul trecut se cereau turiștilor 15 lei pentru vizită și vreo 9 lei pentru foto. Acum am auzit de la câțiva vizitatori că au plătit 5 lei la persoana care stătea în biserică la un birou/magazin improvizat. Eu am dat într-adevăr 5 lei, dar pentru un mic ghid al mănăstirii, iar pentru câteva fotografii am cerut acceptul celui de la birou. Se pare că am avut noroc deoarece preotul nu se afla pe insulă.

Am poposit circa 40 de minute pe ostrov, admirând turnul, biserica și împrejurimile. Se poate sta mai mult, pe pajiștea din spatele bisericii există câteva bănci; undeva spre capătul insuliței o familie cu copii încropiseră un mic picnic pe iarba fragedă.

Scurt istoric. Săpăturile arheologice au demonstrat existența unei locuiri getice în epoca bronzului târziu. Atestată documentar printr-un hrisov al lui Mircea cel Bătrân, dar cu posibile rădăcini mai vechi, așezarea monahală de pe insulă a constituit atât un centru spiritual și cultural, cât și un loc de refugiu în caz de restriște. Insula este situată pe lacul Snagov, înconjurat în acele vremuri de Codrul Vlăsiei, din care se mai păstrează azi la Snagov o rezervație forestieră de 1700 de hectare – un loc perfect ascuns.

Domnul Vlad Țepeș reînoiește ctitoria insulară prin ridicarea unei biserici de zid, clopotniță, chilii, trapeză, fântână și ziduri de apărare. Cel care îi continuă opera este domnul Neagoe Basarab care ne-a lăsat biserica în forma aproximativă pe care o vedem astăzi, reface turnul clopotniță și repară chiliile. Domnitorii Țării românești vor pune umărul nemijlocit la susținerea și întreținerea mănăstirii Snagov. La jumătatea secolului al XVII-lea, Paul de Alep vizitează lăcașul de pe insulă și menționează „un mare pod care duce acolo”.

În epoca lui Constantin Brâncoveanu ajunge stareț la Mănăstirea Snagov ierarhul Antim Ivireanul, care după ce repară chiliile instalează pe insulă o tiparniță. Aici se vor tipări cărți în limba română, greacă, slavonă, dar și arabă. Este perioada de maximă înflorire a vieții spirituale, culturale și materiale a mănăstirii de pe ostrov.

Treptat, anasamblul monahal se degradează, podul din lemn este ars în timpul zaverei din 1821, Nicolae Bălcescu și alți revoluționari de la 1848 sunt închiși o perioadă în clădirile de pe insulă, secularizarea averilor mănăstirești din 1864 silește pe călugări să părăsească insula, iar la 1883 zidurile nu mai existau, cărămida fiind furată de locuitorii satelor învecinate. Ministerul Cultelor mai face câteva reparații la începutul secolului al XX-lea, dar renașterea fostului complex mănăstiresc are loc după anul 1991.

Vlad Țepeș și Mănăstirea Snagov. Brandul turistic „Dracula” care atrage mii de turiști, mai ales străini, în diverse locuri din România a atins și Insula Snagov. Într-adevăr, domnul valah are legătură cu mănăstirea prin lucrările de refacere și construcție poruncite a se desfășura pe ostrovul Snagovului. Dar, restul e legendă... De exemplu tunelul subacvatic care făcea legătura între insulă și Codrul Vlăsiei, cale de refugiu sau scăpare. Tunelul secret a rămas... secret.

În ceea ce privește mormântul lui Vlad Țepeș și în această problemă există controverse și diverse ipoteze. Nicolae Iorga confundă pe Vlad Dracul, ucis în preajmă – la Bălteni, cu fiul său; alți cercetători avansează ideea înhumării domnului la Târgoviște (la baza Turnului Chindiei sau la Mănăstirea Dealu – adevarul.ro/locale/targov ... cf24/index.html), pe când unii istorici susțin că mormântul lui Țepeș se află la Mănăstirea Comana (manastireacomana.ro/unde_ ... ul_lui_vlad.php). A apărut și varianta potrivit căreia trupul domnului se află sub o lespede dintr-o mănăstire italiană din Napoli (adevarul.ro/locale/targov ... ef15/index.html). Misterul persistă...

Vizita. După parcarea autoturismului în locul improvizat (pietruit; parcare gratuită), am mers 100 m până la pasarela solidă de metal care traversează apele Lacului Snagov. Vremea însorită a scos lumea la aer, multe persoane plimbându-se pe insulă. Aer curat, vânt slab, raze de soare, liniște deplină (nici o barcă cu motor pe lac), vile impozante pe maluri. De pe pod am admirat pe partea dreaptă Palatul Snagov, construcție interbelică proiectată de arhitecta Henriette Delavrancea Gibory (fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea) pentru Prințul Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea.

Din capătul podului zărim corpul masiv al turnului clopotniță, zidit în epoca lui Mircea cel Bătrân și întreținut/reparat de mai mulți domni. Inițial a avut rol de apărare și supraveghere a oglinzii lacului, apoi a adăpostit și clopotele mănăstirii. Deși restaurat, porțiuni de zid din piatră și cărămidă stau mărturie a trecutului îndepărtat în care turnul a fost construit.

În fața noastră se află un teren plantat cu viță de vie, lângă care stă în picioare un paraclis de lemn cu hramul „Buna Vestire”, urmaș actual al unui paraclis de secol al XVI-lea, apoi clădirile stăreției și micuțul arhondaric. Trecem prin gangul turnului clopotniță și de sub arcada acestuia privim biserica restaurată.

Admirăm din exterior biserica cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (la care s-au adăugat „Sf. Neagoe Basarab” și „Sf. Antim Ivireanul”), datând din secolul al XVI-lea – domnia lui Neagoe Basarab, este impresionantă, deși aș fi vrut (într-un fel) să văd patina timpului. Se observă prezența stilului atonit al bisericilor bizantine – șiruri de firide și arcade, lanțuri lungi de zimți de fierăstrău, turle zvelte (din care una originală). Pe fațadă ne atrag atenția stâlpii care altădată aparțineau unui pridvor deschis, ulterior spațiile dintre coloane au fost zidite și s-a format pronaosul de astăzi. Am intrat în lăcașul de cult, am privit câteva minute panourile cu fotografii, reproduceri după documente vechi, diplome, am văzut un coș cu diverse artefacte descoperite pe insulă, dar și vechi pietre tombale lângă zidurile bisericii (ex. lespedea mitropolitului Serafim). În naos suntem întâmpinați de farmecul culorilor picturii de secol al XVI-lea, chiar și pilonii sunt învăluiți în chipuri de sfinți. Catapeteasma este din zid, icoanele împărătești sunt superbe. În biserică există două tablori votive, unul în pronaos pe peretele sudic, celălalt pe peretele vestic al naosului. Chipurile îi reprezintă pe domnii Neagoe Basarab și Mircea Ciobanul alături de familiile lor, adevărate tablouri dinastice. În fața ușilor împărătești, pe podea, se află o lespede de piatră sub care s-ar afla trupul lui Vlad Țepeș.

Am ieșit din biserică și am explorat puțin terenul din spatele ei. O fântână construită din tuburi cioplite în piatră datează de acum câteva sute de ani și tradiția spune că a fost construită de prizonieri turci. Un mare spațiu verde se desfășoară în fața noastră, în perimetrul lui se mai pot observa liniile clădirilor închisorii de altădată; un altar de vară se înalță sub copaci, iar spre coada insulei zărim șanțurile rămase în urma ultimelor săpături arheologice – am văzut fragmente de zid din cărămidă. După o plimbare scurtă am pornit spre autoturism și spre orașul zumzăitor.

Concluzii. Până la clarificarea misterului istoric cert este că numele lui Vlad Țepeș – Dracula atrage ca un magnet vizitatori și aduce profituri. Am citit despre intenția de a se construi un muzeu, un centru de restaurare pentru obiecte de cult și ateliere de creație pe terenul de peste 700 mp unde se află acum parcarea.

Chiar dacă se percepe sau nu taxă de vizitare vă invit să mergeți la Mănăstirea Snagov – e o ieșire în natură, dar și prilej de a descoperi un fragment din istoria religioasă și culturală a Țării Românești.

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, primăvara își intră încet în drepturi. Vă doresc să simțiți minunea care se arată tuturor, să aveți speranță și să sărbătoriți Învierea Domnului împreună cu familia și cei dragi.

---
Impresii încărcate de tata123 in 05.04.2018 08:28:29

Validat / Publicat: 05.04.18 09:47:04


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2965


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  35300 PMA (din 37 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- fredutza
[05.04.18 10:44:02]
» mesaj pers

   Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[05.04.18 12:43:37]
» mesaj pers

   @tata123: Un articol interesant, marca „@tata123”. Mi-au plăcut și pozele atașate și articolul! Cât despre locul mormântului lui Vlad Țepeș, se pare că este o practică mai veche, că e vorba de România sau de oriunde în lume, aceea de a-și aroga „paternitatea” locului, a operei, etc.

   Este, cred, o modalitate de a atrage turiștii, pentru profit, cum bine spuneți și în finalul articolului!

   Am votat pentru că mi-a plăcut!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mihaelavoicu
[05.04.18 14:43:24]
» mesaj pers

   Felicitări pentru frumosul rev. și pentru poze. Foarte interesantă mănăstirea Snagov, pe care, spre rușinea mea, nu am văzut-o niciodată.

    (Dar nimic despre postelnucul C-tin Cantacuzino??)

   Sărbători cu bucurii și sănătate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[05.04.18 15:27:06]
» mesaj pers

   @fredutza: Sărbători cu bine, liniște și speranță.

   @doinafil: Societatea de consum a ajuns să dicteze regulile pieței, chiar și a celei turistice. Ce bine că (încă) avem monumente de valoare. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

   

   @mihaelavoicu: Mă bucur că va plăcut articolul - Mănăstirea Snagov e la o zvârlitură de băț de Ploiești.

   Ostrovul Snagovului a văzut și multe fapte sângeroase fiind loc de surghiun pentru adversarii politici și închisoare pentru mișei.

   Postelnicul Constantin Cantacuzino a fost sugrumat pe Insula Snagovului, în trapeza mănăstirii (în luna decembrie 1663), din ordinul lui Grigore Ghica, influențat de alți boieri.

   Revoluționarul pașoptist Constantin D. Aricescu a fost închis pe insulă timp de 10 luni; el va descrie detenția sa insulară într-un volum de memorii (leviathan.ro/memoriile-pa ... daniela-sontica).

   S-au întâmplat multe între zidurile ansamblului monahal aflat pe ostrovul Snagovului, dar îi las și pe alții să descopere istoria :)

   Sărbători pascale liniștite!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2018] Spre Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956500">Şterge vot</a></div><span id="v9956500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2018] Spre Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAR-2018] Pasarela metalică care traversează Lacul Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956501">Şterge vot</a></div><span id="v9956501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAR-2018] Pasarela metalică care traversează Lacul Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2018] Ostrovul Snagovului și fostul ansamblu mănăstiresc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956502">Şterge vot</a></div><span id="v9956502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2018] Ostrovul Snagovului și fostul ansamblu mănăstiresc.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAR-2018] Peste lac - Palatul Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956503">Şterge vot</a></div><span id="v9956503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2018] Peste lac - Palatul Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAR-2018] Primăvara a răzbit - turnul clopotniță. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956504">Şterge vot</a></div><span id="v9956504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2018] Primăvara a răzbit - turnul clopotniță.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2018] Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” - fosta Mănăstire Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956505">Şterge vot</a></div><span id="v9956505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2018] Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” - fosta Mănăstire Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2018] Tablou votiv în pronaos. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956506">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956506"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956506">Şterge vot</a></div><span id="v9956506" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956506)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956506Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956506MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2018] Tablou votiv în pronaos.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2018] Artefacte în biserica Mănăstirii Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956507">Şterge vot</a></div><span id="v9956507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2018] Artefacte în biserica Mănăstirii Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2018] Pietre tombale în pronaos - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956508">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956508"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956508">Şterge vot</a></div><span id="v9956508" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956508)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956508Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956508MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2018] Pietre tombale în pronaos - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAR-2018] Catapeteasma bisericii fostei Mănăstiri Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956509">Şterge vot</a></div><span id="v9956509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2018] Catapeteasma bisericii fostei Mănăstiri Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2018] Presupusul mormânt al domnului Vlad Țepeș - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956510">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956510"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956510">Şterge vot</a></div><span id="v9956510" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956510)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956510Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956510MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2018] Presupusul mormânt al domnului Vlad Țepeș - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2018] Lumină - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956511">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956511"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956511">Şterge vot</a></div><span id="v9956511" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956511)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956511Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956511MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2018] Lumină - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2018] Pictură de secol al XVI-lea în biserica fostei Mănăstiia Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956512">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956512"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956512">Şterge vot</a></div><span id="v9956512" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956512)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956512Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956512MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2018] Pictură de secol al XVI-lea în biserica fostei Mănăstiia Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAR-2018] Fântâna seculară de piatră - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956513">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956513"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956513">Şterge vot</a></div><span id="v9956513" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956513)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956513Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956513MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2018] Fântâna seculară de piatră - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2018] Altarul de vară și urmele fostei închisori - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956514">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956514"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956514">Şterge vot</a></div><span id="v9956514" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956514)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956514Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956514MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2018] Altarul de vară și urmele fostei închisori - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAR-2018] Urmele șantierului arheologic - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956515">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956515"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956515">Şterge vot</a></div><span id="v9956515" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956515)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956515Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956515MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAR-2018] Urmele șantierului arheologic - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2018] Pepinieră pe ostrovul Snagovului. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956516">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956516"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956516">Şterge vot</a></div><span id="v9956516" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956516)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956516Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956516MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2018] Pepinieră pe ostrovul Snagovului.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAR-2018] Debarcaderul de pe insula Mănăstirii Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956517">Şterge vot</a></div><span id="v9956517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2018] Debarcaderul de pe insula Mănăstirii Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAR-2018] Paraclisul „Buna Vestire” - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956518">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956518"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956518">Şterge vot</a></div><span id="v9956518" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956518)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956518Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956518MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2018] Paraclisul „Buna Vestire” - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2018] Turnul clopotniță - cea mai veche mărturie a existenței mănăstirii de pe insulă. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956519">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956519"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956519">Şterge vot</a></div><span id="v9956519" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956519)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956519Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956519MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2018] Turnul clopotniță - cea mai veche mărturie a existenței mănăstirii de pe insulă.
foto tata123 [05.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAR-2018] Podul ne conduce spre mal - Mănăstirea Snagov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av956520">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956520"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956520">Şterge vot</a></div><span id="v9956520" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(956520)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f956520Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e956520MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2018] Podul ne conduce spre mal - Mănăstirea Snagov.
foto tata123 [05.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAR-2018] Imagini vechi - prelucrare Internet. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.04.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av956521">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv956521"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=956521">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAR-2018] Imagini vechi - prelucrare Internet.
foto tata123 [05.04.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.120481014252 sec