ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Las Ramblas un must see al Barcelonei

TIPĂREȘTE

Avand in vedere ca timpul era limitat si orasul foarte mare si cu o multime de puncte de interes am incercat sa’ cuplam’ obiectivele in asa fel incat sa nu pierdem mult timp deplasandu-se de la unul la altul. Asa ca unul din obiectivele noastre a fost Las Ramblas.

Asa cum Parisul are celebrul Champs Elysees, nici Barcelona nu putea ramane mai prejos, asa ca annual, milioane de turisti sunt purtati de pasi pe celebra Las Ramblas. Din Piata Catalunya si pana pe malul Marii Mediterane o strada in linie dreapta isi croieste drum prin inima orasului, netulburata in niciun fel de vreo intersectie sau alt obstacol.

Pe aceasta strada, indiferent de anotimp este un aer de continua vacanta, buna dispozitie, cu lume pestrita, unii mai grabiti, altii mai lenti, dar toti curiosi sa descopere palatele ce strajuiesc bulevardul, sa isi piarda vremea stand pe bancile asezate de o parte si de alta, cu o cafea sau un suc in mana, sa faca zeci si sute de fotografii. Inainte de a continua cu aceste mentiuni va trebui sa fac o scurta informare despre istoria acestei strazi:

Se spune ca in vremuri de mult apuse, pe cand Barcelona era un oras medieval inconjurat de ziduri, un parau cu apa tulbure sapase in apropiere un vad putin adanc. In limba araba “raml” inseamna albia raului, cuvant care a ajuns in spaniola “rambla”. O intrebare fireasca ar fi de ce nu s-a numit ‘La Rambla “ (bulevardul) ci pluralul ‘Las Ramblas’. Pentru ca sunt de fapt cinci bulevarde care alcatuiesc ‘Las Ramblas” pe lungimea sa de 1,2 km din Piata Catalunya pana in Port Vell si anume La Rambla de Canaletes, La Rambla dels Estudis, La Rambla de Sant Josep, La Rambla dels Caputxins si La Rambla de Santa Monica. Toate aceste denumiri vor fi observate doar daca veti putea urmari cu atentie pe placutele de pe palate, altfel nu va veti putea da seama de asta pentru ca, asa cum am mai spus strada si scuarul sau pietonal nu sunt intrerupte in niciun fel.

Dupa ce traversezi trecerea de pietoni din Piata Catalunya vei intra pe La Rambla de Canaleta. Numele isi are originea de la o mica fantana inca de la anii 1800. Se spune ca cine bea din apa acestei fantani se va intoarce candva pe aceste locuri.

Bancile de pe scuar, putine insa la numar, sunt tot timpul ocupate de turistii care se odihnesc pentru o vreme admirand totodata Piata Centrala si tutmultul celor care intra pe bulevard. Pe partea cealalta buticurile cu suveniruri, inghetata, reviste si orice sunt asaltate tot timpul zilei pana tarziu in noapte de turistii fascinate si dornici sa cumpere ceva.

Pe Rambla dels Estudis, cândva se afla o universitate (Estudis Generals), demolată în 1843, de unde si denumirea sa.

Mergem mai departe, pe Rambla de Sant Josep si vom vedea insiruite micile chioşcuri cu flori parfumate, de unde şi numele popular de La Rambla de les Flors. Pe locul vechii mânăstiri din secolul XVI, în partea dreaptă a bulevardului s-a construit Mercat de Sant Josep de la Boqueria, o piaţă alimentară cu de toate, de la peşte proaspăt, la fructe exotice, legume felurite şi dulciuri tradiţionale pe care este obligatoriu sa o vizitati. Arata intr-un fel unic si va veti simti coplesiti de abundenta de aici si de felul in care sunt asezate spre vanzare diversele marfuri… Algomeratie, reclama verbala facuta de unii negustori veseli si pusi pe glume, abundenta de produse, toate astea merita macar vazute, chiar daca din diverse motive nu veti cumpara nimic… Am sa fac un review separat cu acest loc, pentru ca merita mai multa atentie.

Într-o descriere simplă a bulevardului Las Ramblas ar intra câteva imagini: un spaţiu pietonal median, umbrit de cele două şiruri mărginaşe de copaci; două benzi de circulaţie laterale, mai tot timpul aglomerate; pe fiecare parte, palate, teatre, locaţii rezervate artelor, restaurante, magazine, librării, cafenele şi tot ce ar mai putea atrage privirile şi interesul trecătorilor. Şi fiindcă mulţi dintre aceştia sunt turişti, hotelurile cu pretenţii au rezervate balcoanele de deasupra bulevardului pentru cei cu venituri serioase.

Atmosfera specială de pe Las Ramblas e dată însă chioşcurile cu suveniruri, magazinele cu flori, terasele restaurantelor, artiştii ambulanţi şi picturile multicolore din zona pietonală de mijloc. La capătul acestei părţi de bulevard, Plaça de la Boqueria are pavajul sub forma unui mozaic realizat de Joan Miró, unul dintre marii artişti catalani. Decorul acesta al scuarului va face trecerea noastra pe ultimele doua “ ramble” deosebite datorita atmosferei speciale date de imbinarea artei cu bucuria si atmosfera de vacanta care salasuieste aici, ca in toata Barcelona dealtfel.

La Rambla dels Caputxins vine de la faptul ca o data in vechime, aici a fost o mânăstire a călugărilor capucini. Aici se afla acum Gran Teatre del Liceu, celebra operă la care au cântat marii interpreţi ai lumii, printre care Enrico Caruso, Maria Callas, Montserrat Caballé, José Carreras şi Plácido Domingo. Liceu este una dintre cele mai spaţioase opere europene. La ieşirea de la spectacol, o parte a acestor iubitori de muzică obişnuieste să se oprească în cafeneaua de peste drum, Café de l’Ópera, renumita pentru cafeaua si ciocolata calda.

Terasele şi barurile continuă să ocupe părţi şi din ultima porţiune a bulevardului, La Rambla de Santa Mónica, care va incheia periplul nostru în marele sens giratoriu de lângă Port Vell. Pe partea dreaptă a fost in vechime o manastire care acum a fost transformata intr-un centru de artă. Aici se organizeaza constant multe expoziţii gratuite cu lucrări ale pictorilor şi sculpturilor contemporani. În faţa acestei clădiri moderne, precum şi în faţa celui mai vechi teatru barcelonez, Teatre Principal, veti trece in revista picturi, gravuri si multe desene ale artistilor ambulanţi expun picturi, gravuri, schiţe şi desene, aducand arta si lucrarile lor cat mai aproape de ochii si atentia miilor de turisti.

Îndreptându-se spre Mediterană, bulevardul Las Ramblas va ajunge intr- o intersecţie largă, cu arcuri de clădiri somptuoase şi cu şiruri de palmieri. Străzile ocolesc coloana din mijloc, de pe care statuia lui Columb veghează asupra Portului Vell si a barcilor si yachturilor adapostite aici. Pulsul orasului cred ca se simte aici cel mai bine: energic, galopant, cu arome marine. La Rambla de Mar, podul mobil din lemn care duce pietonii spre spaţiul comercial al portului modern, lungeşte Las Ramblas spre mare. De la un capăt spre celălalt, din Piaţa Catalunya şi până la monumentul lui Columb, bulevardul Las Ramblas, cu toate atractiile sale isi pune puternic amprenta asupra tuturor celor care s-au plimbat pe el. Si daca tot ati ajuns aici ar fi pacat sa nu traversati podul acela mobil si sa va opriti o ora vizitand Acvariul Barcelonei! Pentru ca nici nu stiti ce pierdeti! :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 27.03.18 16:41:05
Validat / Publicat: 27.03.18 19:22:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 1754 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.03.18 19:19:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicu
[27.03.18 20:31:40]
»

O singură zi ați stat în Barcelona? M-aș mira! Aștept și alte impresii.

Dar până atunci, votat cu drag!

iulian68AUTOR REVIEW
[27.03.18 20:34:12]
»

@mihaelavoicu: Am stat 3 zile, abia am început să scriu! ????????

mihaelavoicu
[27.03.18 20:39:32]
»

@iulian68: Așa, da!

DOINITA
[28.03.18 13:48:09]
»

Am prins votul cu nr 20, deci si SB. Bravo, mie, dar bravo, bravo tie pentru informatiile trasmise si pentru "plimbarea" pe Las Ramblas si aducerea aminte a momentelor de vacanta de acum ceva ani!

iulian68AUTOR REVIEW
[28.03.18 14:22:25]
»

@DOINITA: Multumesc! Nu sunt decat 2 ani dar a fost inainte de atentate... Din pacate nicaieri nu mai exista siguranta... Din cauza asta nu am ajuns in Egipt, desi imi doresc enorm sa ajung si sa vad Piramidele, Nilul, Valea Regilor si cate altele despre care sunt 'toba de carte' insa practica ma omoara!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, iulian68, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050845861434937 sec
    ecranul dvs: 1 x 1