84998 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Craiovei

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.03.2018
DE
Avatar fredutza
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 06.01.17
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: TEAM-BUILDING
PREŢ:
5 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Casa Băniei sau Secția de Etnografie din Craiova


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Str. Matei Basarab nr. 16, Craiova
Program marți - duminică 9-17, luni închis
Preț bilet adulți 5 lei; copii, pesionari, persoane cu probleme 2,5 lei.

Casa Băniei, monument de arhitectură medievală și cea mai veche construcție civilă din Craiova, a fost zidită de Boierii Craiovești la sfârșitul secolului al XV-lea. Casa va deveni, odată cu mutarea Scaunului Băniei de la Strehaia la Craiova, și reședința banilor, iar ulterior a Marii Bănii, care a continuat să funcționeze aici fără întrerupere până la stingerea descendenței pe linie masculină a Craioveștilor în 1535. În 1699 Constantin Brâncoveanu reface imobilul și îl îmbogoțește arhitectural. În perioada 1714-1739 Casa Băniei devine sediul administrației austriece în provincie. Între 1810-1811 episcopul Nectarie cedează locul, construcția ajungând ulterior în posesia statului, servind ca local pentru Tribunalul Craiovei, local de școală sau adăpostind Arhivele Statului din Craiova. În 1933 devine sediul Muzeului Olteniei până în 1948. După această dată clădirea este administrată de Mitropolia Olteniei.

Prin decret prezidențial în 1966 în Casa Băniei funcționează Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova. În 2006 a beneficiat de lucrări temeinice de consolidare și restaurare și în 2011 a fost inaugurată aici noua expoziție etnografică de bază.

Secția de Etnografie cuprinde două expoziții: la subsol Facerea pâinii și la etaj Ritmurile vieții.

Expoziți Facerea pâinii este prezentată ca localizare spațio-temporală de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea. Sunt surprinse, cu mijloace specifice, principalele etape și tehnici ale culturii grâului în Oltenia: desțelenitul (aratul) cu plugul tras de două sau trei perechi de boi, semănatul, seceratul, treieratul, precum și utilajele necesare întreținerii culturii: grape de diferite tipuri, din mărăcini, din lemn, din lemn și colți de metal sau numai din metal.

Câteva artefacte și utilaje din patrimoniu relevează însemnătatea acestei culturi atât pentru zonele de câmpie cât și de deal al eprovinciei – mă refer la plugul de desțelenit de la Glodeni (Gorj), la plugul care a brăzdat ogoarele țăranilor olteni în tot secolul al XX-lea, plugul Pork. Este prezentat ritualul barba popii sau barba caprei menite să protejeze magic spațiul cultivat și totodată să atragă belșugul pentru întregirea simbolică a acestei vechi ocupații.

Vatra reprezintă pentru oltean locul sacru al casei si totodată, spațiul de trecere între interior și exterior (prin horn). De aceea, acest topos trebuia protejat de malefic. În gospodăriile oltenești era obligatoriu ca la vatră să nu lipsească pistornicul (sigiliu de piatră sau de lemn cu care se imprimă pe prescuri semnul crucii și inițialele ritual) și icoana de vatră (care era afumată/închisă la culoare).

În ceea ce privește pâinea rituală, diversitatea și sensurile ei sunt multiple și nuanțate. În expoziție sunt prezentate colacii de nuntă, de înmormțntare și colacii rituali de pe ”masa ursitorilor”.

Ceramica oltenească este prezentată atât prin tehnicile de lucru, a uneltelor, a celorlalte mijloace (roata olarului, râșnița de smalț, cuptorul de ars), cât și prin artefactele propriu-zise, specifice principalelor centre de olărit din Oltenia (Oboga, Horezu, Șișești, Vlădești). În sala dedicată ceramicii oltenești sunt prezentate atât piese mai vechi, cât și mai noi.

Nunta oltenească este surprinsă ca un eveniment de excepție, ca un prag, ca o trecere spre un alt statut social, religios, cultural. Sunt expuse câteva ritualuri: adusul (căratul) apei de către mireasă în dimineața zilei de duminică, secvență la care participă și întregul alai și purtatul zestrei. Alaiul de nuntă în provincie are multe personaje fiecare cu rolul ei: mirele, mireasa, nașul, nașa, socrii mari, socrii mici, cumnatul de mână, domnișoarele, cumetrele, colăcarul, pochinzărița (fată care însoțește pe mireasă la casa mirelui) etc.

Trecerea spre camera unde se găsesc obiectele religioase de factură țărănescă / icoane pe sticlă donate de Marieta și Ștefan Jianu se face prin două arcade străjuite de porți bisericești, obiecte ce consfințesc relațiile tradiționalului cu divinitatea. Principalele reprezentări din iconografia țărănescă trimit la sărbătorile și prăznuirile creștine: Nașterea, Botezul, Crucificarea, Învierea și Înalțarea Domnului, la Nașterea și Plângerea Precistei, la alte evenimente din calendarul creștin-ortodox. Sfinții cei mai repezentați pe icoanele oltenești sunt Sfântul Nicolae, Sfântul Petru, Sfinții Constantin și Elena, Sfântul Ioan, Sfântul Ilie, Sfântul Gheorghe.

Scoarțele și covoarele oltenești ocupă un loc deosebit în cuprinsul artelor țărănești, nu doar prin originalitatea și rafinamentul coloristic, varietatea de țesături și motive decorative, cât și prin valorile culturale și estetice acumulate în timp.

Scoarța este principala piesă decorativă de interior din zestrea fetelor de țărani, fiind amintită alături de alte bunuri și în foile de zestre boierești din secolul al XVIII-lea. Confecționarea și posesia de scoarțe confereau prestigiu social fetelor cu îndemânare tehnică, transportarea zestrei la locuința viitorului ginere făcându-se în cadrul unui adevărat ceremonial, unde fiecare piesă era prezentată comunității. De asemenea, scoarța avea dublu rol: atât ca covor pe jos în locuință, cât și pe perete pentru decor și păstrarea căldurii iarna. Remarcabile din perspectivă decorativă și estetică sunt și chilimurile (scoarță îngustă de circa un metru, înflorată) de factură orășenească lucrate în atelierele de ”chilimagioaice” din Craiova și cele din centrele țărănești de la Măceș și Gighera.

Cojocăritul a fost una dintre ocupațiile de soi din Oltenia, mai ales ca tehnică și expresie plastică. în ultima vreme, doar câțiva meșteri mai stăriue asupra acestuia. Cojoacele de la Dăbuleni sau Vădastra sunt cunoscute în toată țara, mai ales prin intermediul expozițiiloe etnografice. Având în vedere noblețea meșteșugului, Muzeul Olteniei a achiziționat în 2007 inventarul atelierului de cojocărit al meșterului Stan Preduș, zis Ghiroante din Dăbuleni. Și eu care ziceam că doar pepenii sunt de la Dăbuleni…

Există în acest moment 5 bunuri culturale ale României pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial Imaterial (PMI) UNESCO:

•Ritualul Căluşului (2008)

•Doina (2009)

•Ceramica de Horezu (2012)

•Colindatul de ceată (2013), dosar comun cu R. Moldova

•Scoarța – tehnica de lucru a covoarelor tradiționale (2016) și

•Mărțișorul (2017).

Pentru a celebra acest lucru, muzeul a inițiat o expoziție-concurs, intitulat Parada Mărțișoarelor martie 2018, unde copii care au dorit să participe, sub atenta îndrumare a profesorilor din atelierele de lucru, au confecționat mărțișoare. Există deja o listă cu câștigătorii.

De asemenea, muzeul are un proiect în colaborare cu Asociația GAG, prin acest demers se încearcă constituirea unei expoziții permanente și interactive. Aici copiii vin cu plăcere fie să picteze (am văzut personaje din benzile desenate transpuse în picturi naive), fie să modeleze lutul sau să încerce să creeze păpuși.

Muzeografii pe care i-am întâlnit aici (acum un secol se numeau custozi, iar britanicii îi numesc curatori) nu fac doar activitatea de îngrijire a colecţiilor şi de organizare a expoziţiilor şi de cea de cercetare – activitate care trebuia să aibă o legătură cu specificul colecţiilor muzeului – sunt niște artiști. A fi muzeograf este nu doar o simplă ocupaţie, este o vocaţie.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de fredutza in 20.03.2018 15:33:05

Validat / Publicat: 20.03.18 16:40:07


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 840


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  26300 PMA (din 28 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- nrs
[20.03.18 21:03:10]
» mesaj pers

   foarte frumos povestit.

   noi avem un ritual care deja anul acesta va fi la a patra editie: mergem la noaptea muzeelor si printesa e foarte fericita sa descopere lucrurile noi care apar in fiecare muzeu.

    anul trecut a fascinat-o expozitia de la subsol cu facerea painii

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 750 PMA1 (din 3 voturi)]
- fredutza
[21.03.18 08:39:29]
» mesaj pers

   @nrs: Am revenit in Craiova dupa 10 ani. Mi s-a parut extraordinar faptul ca oamenii stau si te asculta, te indruma. Am cumparat cele mai frumoase martisoare de la Mercur.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[21.03.18 14:18:07]
» mesaj pers

   Melodia postata se poate sterge sau schimba!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[22.03.18 21:23:51]
» mesaj pers

   @fredutza:

   Este o zonă interesantă etnografic, mai ales Oltenia de sub munte, cum se zice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2018] Ritual de atragere a belsugului -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951100">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951100"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951100">Şterge vot</a></div><span id="v9951100" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951100)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951100Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951100MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2018] Ritual de atragere a belsugului
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAR-2018] Gospodarie olteneasca -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951101">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951101"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951101">Şterge vot</a></div><span id="v9951101" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951101)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951101Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951101MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAR-2018] Gospodarie olteneasca
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2018] Cuptor cu plita -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951102">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951102"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951102">Şterge vot</a></div><span id="v9951102" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951102)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951102Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951102MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2018] Cuptor cu plita
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [MAR-2018] Fotografie veche -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951103">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951103"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951103">Şterge vot</a></div><span id="v9951103" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951103)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951103Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951103MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2018] Fotografie veche
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAR-2018] Cuptor pentru vase de ceramica -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951104">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951104"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951104">Şterge vot</a></div><span id="v9951104" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951104)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951104Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951104MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2018] Cuptor pentru vase de ceramica
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2018] Ceramica de Horezu -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951105">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951105"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951105">Şterge vot</a></div><span id="v9951105" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951105)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951105Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951105MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2018] Ceramica de Horezu
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2018] Vase de lut oltenesti -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951106">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951106"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951106">Şterge vot</a></div><span id="v9951106" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951106)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951106Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951106MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2018] Vase de lut oltenesti
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2018] Cojocaria meșterului Stan Preduș, zis Ghiroante din Dăbuleni -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951107">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951107"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951107">Şterge vot</a></div><span id="v9951107" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951107)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951107Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951107MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2018] Cojocaria meșterului Stan Preduș, zis Ghiroante din Dăbuleni
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2018] Foaia de zestre -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951108">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951108"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951108">Şterge vot</a></div><span id="v9951108" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951108)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951108Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951108MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2018] Foaia de zestre
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P10 [MAR-2018] Caruta cu zestre -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951109">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951109"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951109">Şterge vot</a></div><span id="v9951109" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951109)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951109Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951109MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2018] Caruta cu zestre
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2018] Port popular din diverse zone ale Olteniei -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951110">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951110"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951110">Şterge vot</a></div><span id="v9951110" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951110)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951110Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951110MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2018] Port popular din diverse zone ale Olteniei
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2018] Mirele si mireasa -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951111">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951111"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951111">Şterge vot</a></div><span id="v9951111" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951111)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951111Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951111MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2018] Mirele si mireasa
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2018] Icoane din casele taranesti -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951112">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951112"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951112">Şterge vot</a></div><span id="v9951112" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951112)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951112Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951112MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2018] Icoane din casele taranesti
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAR-2018] Icoane pe sticlă donate de Marieta și Ștefan Jianu -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951113">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951113"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951113">Şterge vot</a></div><span id="v9951113" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951113)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951113Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951113MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2018] Icoane pe sticlă donate de Marieta și Ștefan Jianu
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2018] Adevarate bijuterii - scoarta romaneasca -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951114">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951114"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951114">Şterge vot</a></div><span id="v9951114" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951114)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951114Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951114MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2018] Adevarate bijuterii - scoarta romaneasca
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAR-2018] Chilimurile (scoarță îngustă de circa un metru, înflorată) -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951115">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951115"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951115">Şterge vot</a></div><span id="v9951115" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951115)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951115Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951115MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAR-2018] Chilimurile (scoarță îngustă de circa un metru, înflorată)
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2018] Razboiul -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951116">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951116"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951116">Şterge vot</a></div><span id="v9951116" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951116)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951116Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951116MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2018] Razboiul
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P18 [MAR-2018] Marame... -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951117">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951117"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951117">Şterge vot</a></div><span id="v9951117" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951117)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951117Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951117MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2018] Marame...
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P19 [MAR-2018] Martisoare facute cu mare pricepere de copii -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951118">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951118"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951118">Şterge vot</a></div><span id="v9951118" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951118)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951118Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951118MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2018] Martisoare facute cu mare pricepere de copii
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2018] Pictura naiva, creatiile unor copii -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951119">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951119"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951119">Şterge vot</a></div><span id="v9951119" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951119)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951119Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951119MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2018] Pictura naiva, creatiile unor copii
foto fredutza [20.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAR-2018] Modelare in lut -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 20.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av951120">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv951120"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=951120">Şterge vot</a></div><span id="v9951120" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(951120)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f951120Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e951120MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2018] Modelare in lut
foto fredutza [20.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.112967967987 sec