ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Haga, orașul regal de lângă mare

TIPĂREȘTE URM de aici

Haga, orașul regal de lângă mare

Haga îmi pare cunoscută, parcă am mai văzut-o într-un film vechi, oare orasul se deschide cu aceleași chei? am privit-o lung după mulți ani, prin două oglinzi, una veche și una modernistă.

Haga are un stil specific, e un oras plin de comori arhitecturale variate, îngrămădite ca șiragurile de perle în cufărul meu turistic, cea mai strălucitoare fiind desigur expusă de Vermeer la muzeul Mauritshuis.

Am revenit la Haga vara trecută în două zile diferite, odată cu masina până la Ambasada României și odată solo cu trenul pentru scopuri turistice.

Haga, nume schimbător de la o limbă la alta Den Haag, The Hagues, La Haye … este al treilea oraș ca dimensiune al Olandei... e surprinzător de sobru, elegant, mângâiat de briza Mării Nordului, el stă totusi în conul de umbră al minunatului Amsterdam si spre bucuria mea nu e cotropit de valuri de turisti... daca aveti timp, părasiti capitala și veti savura potentialul turistic al urbei în liniste și voie bună.

La descinderea mea în Haga am exersat în piața gării niște forme îndrăznete geometrice arhitecturale, fiind uimită de valul de boom imobiliar... era în capul meu și în sertarul vechi cu amintiri de peste un deceniu, doar bătrâna Hagă, centrul ei regal si parcul în miniatură Madurodam unde văzusem Olanda în miniatură... și nu uitasem barza... aceasta e simbolul orașului Haga, l-am regăsit pe clădiri, ea ține în gură un țipar și e înconjurată de doi lei.

In secolul 14 vechiul burg era plin de berze care -si făcuseră cuib prin oraș și aveau voie să ciugulească resturile de pește de prin piețe, locul lor preferat era în jurul clădirilor din Binnenhof și prin Groenmarkt.

Den Haag sau s ’Gravenhage e, capitala politică si administrativă ’’ a țării la 50 de minute de Amsterdam, e orașul unde arde flacără păcii și a diplomației internaționale, e orașul regal de lângă mare unde gusti liber plăcerea artei și culturii.

Haga e ospitalieră, prietenoasă, oferind un centru istoric compact, are alura regală dar si un aer cosmopolit, nu prea are ea canale, dar deține un mare bonus, plaja și marea Nordului la o aruncătură de băț... cu tramvaiul sau mașina personală.

Gara centrală --- Den Haag Centraal Station

Am plecat din Amsterdam Centraal cu un tren rapid direct la Haga... călătoria dureaza 50 de minute și pretul unui bilet este de 11.70 euro pe un sens.

Gara din Haga, remodernizată la fel ca cea din Rotterdam... e spatioasă, o adevarată catedrală modernă a luminii pe unde trec zilnic 180 000 de pasageri, ea face legătura rapidă cu centrul orașului si zona financiară cam în 15 minute pietonal.

Gara mi s-a părut că are un design sofisticat, peretii și plafonul ei sunt din sticlă, dar cu ochii pe acele ceasornicului am ieșit repede de pe peron, exact ca valiza prin gară... la întoarcere însă am zăbovit mai mult captivată fiind de un tânăr călător asezat pe un o băncuță din lemn în interiorul unui cerc pictat cu albastru, cânta divin la pianul public de la intrare.

Sunetele muzicii lui Chopin au umplut incinta... Am făcut o ușoară conexiune în mintea mea cu tânărul român din gara din Amsterdam care a cântat la alt pian Imnul României, spre deliciul pasagerilor prin 2014. :)

Itinerarii pietonale... Haga, oraș cu aer regal și modern

Presiunea oglinzii moderniste mă apasă în Koningin Julianaplein, cu greu asimilez turnurile de zgâraie nori și noul complex Babilon, un orășel cu birouri, hotel, magazine în interiorul marelui oraș... eu eram cu mintea la Haga clasică, se declansează în capul meu războiul rozelor, între traditie si ultramodernism... cert e că pe finalul zilei, diversitatea m-a cucerit treptat.

Haga a prins aripi în jurul unor palate regale, ea oferă ochiului atent un melanj grozav de arhitectură veche de secol 18, art deco si felii de arhitectură modernă novatoare.

In apropierea gării, mergând pe strada Tufmarkt descopăr întâmplător o fereastră urbană modernă spre Muzenplein , e inima cartierul modern Rezident, o enclavă linistita și scumpă aflată la umbra marilor turnuri, el leagă clădirile joase din centrul istoric de cartierul înalt din centrul de afaceri din jurul gării centrale... ideea arhitecturală apartine lui Adolfo Natalini care s-a inspirat din tema celor 9 muze grecești... admir pe exterior turnul cu nume de nimfă grecească Castalia (104 m), Helicorn, Muzentoren cu un turn octogonal si Zurichtoren, 88 m.

Drumul regal pietonal - Fibrele nostalgice de arhitectura clasică.

Depășesc Piața Muzelor, o tai scurt transversal spre Korte Poten și Lange Potten și voila sunt deja în Plein , o piață elegantă istorică ridicată la 1632, cu un design inspirat din Place des Vosges din Paris, înveselită cu statuia lui William de Orania la mijloc.

Ea aminteste trecătorului că el este fondatorul națiunii olandeze... greu de crezut că aici era grădina de legume a palatului de la Binnenhof... olandezii și turistii sunt evident pe la terase afară, pentru o baie de soare și un pahar cu bere.

Pe fundal se profilează turnurile moderniste, mă uit la ele cu dispreț aristocratic... eu vreau felii clasice arhitecturale... după ora 5 pm ai poate șansa să dai nas în nas cu un ministu care trece prin zonă sau vine să se relaxeze ca orice muritor la o terasă.

Binnenhof – cel mai vechi parlament din lume si sanctuarul politic al Olandei

Prima fotografie obligatorie e în Binnenhof la nord vest de Plein, e un castel medieval legat de soarta orașului... păcat că nu am avut chef și de o scurtă sesiune parlamentară și un foc de întrebări turistice, cu ghid și contra cost, pe bază de programare telefonică, la un centru de informare din apropiere, numit Pro Demo.

Sunt două porți de intrare spre complexul de clădiri, eu am intrat prin Mauristspoort și am defilat prin fața a 8 secole de istorie în inima democratiei actuale olandeze.

In 1250 contele William II al Olandei a construit aici o cabană de vânătoare în stilul unui castel care va fi terminat și locuit de fiul lui Floris V... de atunci el a fost modificat si extins cu alte clădiri.

In mijlocul curtii interioare medievale închise m-am trezit în compania arhitecturii gotice vechi, la capătul estic e Riddererzaal , adică Sala Cavalerilor din vremea lui Floris V... restaurată în secolul 19 pentru scopurile actuale... zici că e o capelă din cărămizi roșii.

Riderzaal a fost ocupată de guvernatori încă de pe vremea lui Maurice de Nassau – Orania.

Astăzi fostul hol de vânătoare și ospețe unde se dădeau serbări de pomină în cinstea Cavalerilor Lânei de aur e folosit pentru receptii si pentru deschiderea sesiunii Parlamentului în a treia marti din septembrie, când regele vine cu caleașca de aur pentru a ține un speech... dacă ajungeti la Haga în septembrie nu ratati festivitatea... procesiunea sosirii și plecării e un spectacol pentru olandezi și turisti și e televizată.

Sala cavalerilor e înconjurata de clădiri din epoci diferite, aripa de nord, o clădire splendidă e sediul Camerei Superioare a Parlamentului, primul ministru are și el propriul birou în Torentje, Turnul Mic, aproape de muzeul de artă.

La vest de Binnenhof e Buitenhof înfrumusetată de o fântână nostalgică cu feronerie dantelată si aurită, ea mă stropeste cu fire regale de apă... statuia aurită din vârf e un omagiu adus regelui William II, el supraveghează tăcut căruciorul unei doamne iesite la plimbare cu bebelușul pe traseul regal. :)

Fântana cu pricina a fost proiectata în sec. 19 de Pieter Cuypers, cunoscut pentru constructia gării din Amsterdam si pentru Risjkmuseum.

La nordul pieței Buitenhof 33 e Gevangenpoort (Poarta închisorii) cu o colectie de instrumente de tortură medievale. Această poartă de intrare spre Binnenhof de la 1296 a devenit închisoare în secolul 15... am aflat că aici au fost ucisi cei doi frati Cornelius si Johan de Witt, acuzați de trădare față de prințul William III.

La începutul sec. 20 vechea închisoare și camerele de tortură au fost deschise publicului amator de senzatii istorice... am băgat doar capul pe acolo și am plecat apoi spre poarta vecină unde e Galeria de pictură William V ... colectia de picturi a format baza celei de la Mauritshuis, ea este deschisă doar între orele 12 -5 pm, este primul muzeu public deschis al Olandei, intrarea 5 euro...

Cladirile Parlamentului se oglindesc pe malurile lacului artificial din sec. 13 numit Hofvijver ... panorama e o adevarată carte poștală.

Muzeul Mauritshuis
- mauritshuis.nl - intrarea 15.50 euro

Revin în Strada Korte Vijverberg trecând prin poarta monumentală din spatele Sălii Cavalerilor pentru o vizită lungă și visată la muzeul Mauritshuis, o clădire superbă de la 1630, ruptă parcă dintr-un palat venețian, casa a apartinut contelui Johan Maurits, un guvernator care a condus Brazilia și jumătate din Compania Indiilor de est... e un muzeu mic plin de capodopere, pentru care voi deschide odată o ușă separată de dragul Fetei cu cercel de perlă a lui Veermer.

După o porție uriașă de artă a secolului de aur, respir printre câteva sculpturi în aer liber în Lange Voorhout , un bulevard celebru vizitat de Carol V prin 1536 care a ordonat plantarea unor tei de o parte si de alta... aud doar aievea tropotul cailor care plimba aristocratia în trăsuri odinioară.

Cladirile vechi au mai mult de 100 de ani si sunt în mare parte monumente nationale... câteva au devenit sediul unor mari ambasade, la capatul strazii, pe colt e [Palatul Lange Voorhout .

Escher in Het Paleis - Lange Voorhout, tramvai 14 sau 17 - escherinhetpaleis.nl

Pe latura de est din Lange Voorhut e Palatul regal de secol 18, transformat prin 2002 într-un muzeu de artă dedicat operei grafice a artistului olandez M. C. Escher , recunoscut ca un maestru al iluziilor optice... Acest palat a apartinut reginei Emma, bunica reginei Beatrix si reginei Juliana care l-a vândut municipalitătii... se vede pe exterior si balconul regal.

Peste drum de palatul–muzeu e Hotel des Indes cu aer oriental, are doar 5 stele, aici a poposit legendara Mata Hari și Josephine Baker, William Churchil sau balerina rusă Ana Pavlova... am ratat ceaiul de la ora 5.

Traseul meu regal de pieton în blugi depăseste Kloosterkerk, o veche biserica dominicană de pe acelasi bulevard umbrit, aflată la colț cu Parkstraat.

Ajung în Hofkwartier , la nord vest de Binnenhof și aterizez lenes pe strada regală Noordeinde, pe unde merge și regina Maxima la shopping... stau cu ochii pe vitrinele luxoase si cu nasul pe sus admirând arhitectura clasică... în câtiva pași de vals ajung la portile Palatului Regal , unde lucrează regele Willem Alexander, vazut de mine doar la televizor si pe copertile revistelor, pe care le rasfoiesc la supermarket, analizând toaletele reginei... intre timp ai mei au grija să umple căruciorul săptămânal.:)

Nordeindee Paleis numit si Het Oude Hof (sec 16 si 17) este reședinta oficială de lucru a regelui din 2013, evident nu e deschis publicului... dar din iulie 2016 pentru prima data publicul a avut acces sa arunce vara în weekend o privire prin palat prin tururi organizate si programate, în zilele de sâmbătă.

In acest palat cu dimensiuni destul de modeste a trăit Willem de Orania si familia sa... statuia dumnealui poate fi admirată peste drum de gardul palatului... pe mine m-a atras și toneta cu înghetata de lânga statuie... am topit un cornet cu mare poftă sub aripa regelui. :)

Am aflat că uneori, miercuri dimineata regele primeste cu pompă regală noii ambasadori care vin cu trăsura escortati de politia călare... ai ocazia să audiezi si imnul national al Olandei, nu că nu l-aș cunoaste suficient, de la meciurile de fotbal.

Am mers și în partea opusă palatului regal descoperind statuia impunătoarei regine Wilhelmina și Holul Gotic din sec. 19, parte a Consiliului de Stat, el mărgineste o grădină închisă.

Revin în Nordeinde și cu ochii pe niște indicatoare stradale, bine marcate în tot orașul, caut strada paralelă din spatele palatului Prinsessewal unde e Paleistuin din secolul 17.

Grădinile palatului sunt deschise gratuit publicului, e un loc secret, o oază de liniște și verdeată folosită astazi ca parc obisnuit de relaxare pentru orice murior... olandezii făceau plaja în costum de baie direct pe iarbă, la doi pași de alteța regală:((... la capătul lui Prinsesswal e Hogewall unde harta mea marchează Grajdurile Regale.

Mergând spre nord pe Nordeinde traversezi un canal și ajungi la Panorama Mesdag unde am avut șansa în trecut să văd celebra pictura circulară a pictorului Hendrick Mesdag de vreo 14 metri de la 1886... intrarea 10 euro... am preferat să merg direct la Schevening pe plajă.

Grote Kerk sau Grote Sint Jacobskerk

Am făcut calea întoarsă coborând spre Kerkplein pentru a vizita desigur austera biserica mare si a face o rugăciune.

Biserica protestantă e cam înghesuit plasată pe Torenstraat, după Binnenhof e una din cele mai vechi clădiri ale orașului, ea poartă numele turnului înalt care are un carillon cu 51 de clopote... In acest lăcaș au fost botezati unii membri ai familiei regale, inclusiv actualul rege și una din cele trei fiice ale lui... am intrat în ea admirand o boltă minunată și niște vitralii interesante.

Biserica e printre puținele lăcașuri din Olanda care păstrează vitralii din secolul 16. După un incendiu devastator din secolul 16 au supraviețuit miraculos 2 ferestre originale, un cadou făcut de împăratul Carol în vizita sa la Haga, unul din vitralii o reprezintă pe fecioară cu copilul.

Grotemarkt – Vechea Primarie - 1565

Oude Stadhuis e sediul vechii primării din sec. 15, ea a fost extinsă cu alte două clădiri și un turn înalt, elegant si gratios. Cladirea renascentistă îmi captivează toată atenția, ea seamănă puțin cu primăria din Anvers al cărei model l-a copiat, partea nouă construită în sec. 18 e în stil Louis 14...rolul ei oficial de astăzi este acela de a înregistra cununiile.

In Groenmarkt am dat de un vechi palat de culoare rosie, e Goude Hooft , un restaurant cu terasă si afară, cu o arhitectura deosebită... această clădire istorică din 1423 a fost cel mai vechi han al orasului si tavernă unde se întâlneau odata cavalerii în vechea piața de legume, prin sec 16, el este renovat de Pieter Post... seria modernizarii lui a continuat până astăzi.

Depasesc Grote Markt pentru a fredona o melodie lungă pe Grote Markstraat, un adevarat paradis al shoppingului international care mă duce lipa lipa în centru... fac o scurtă acoladă în Pasajul vechi acoperit de la 1885, cu un aer parizian, el face legătura între Grote Markstraat și Spuistraat... m-am pus la punct cu ultimele colectii de top din magazine si am făcut o analiză a stilului vestimentar exclusivist.:((

Acest Pasaj inclus în patrimoniul Unesco are si o nouă extensie Nieuwe Passage cu un tavan de sticlă și un nou design realizat de arhitectul Tschumi Bernard.

Ajung pietonal pe Kalvestrat în față palatului de gheața... e Primăria uriașă, a orașului, proiectată de arhitectul american Richard Meyer înainte de anul 2000... intru scurt în ea pentru prima dată... e o clădire gigant de culoare albă modernă care contine si corpul bibliotecii publice... un atrium transparent leagă niște clădiri, lifturi de sticla urca 12 etaje... am rămas fara cuvinte, parca eram într-un Ozn.

In apropiere e Spuiplein cu sala de concerte Anton Philips și Teatrul național al dansului... ajung la punctul terminus al plimbării mele la gara centrala...

Drumul cu masina in cartierul de stat

Am ajuns în nordul orasului cu masina familiei... în Statenkwartier , un cartier departe de centru, în drum spre Scheveningen... e o zona elegantă, chic cu resedinte scumpe de secol 19 și o mare diversitate arhitecturală, unde m-a topit stilul Art Nouveau... am ajuns la Ambasada României, aflată într-o casa veche, pe o stradută, la 5 sau 10 minute pietonal de celebrul Muzeu Municipal pe Stadhoderrslaan. gementemuseum.nl - 15 euro intrarea

Asteptând pe doamna consul român timp de două ore să-mi elibereze un act, am intrat în Gemeentemuseum , o bijuterie de piesă arhitecturală realizată de marele arhitect și părinte al artei moderne olandeze Berlage în 1938... muzeul detine la etaj cea mai mare colecție de picturi a lui Piet Mondrian , o colectie mică de artă clasica modernă si cea mai mare colectie de ceramică de Delft, absolut minunată, se poate ajunge aici cu autobuzul 24 si tramvaiul 17.

Lângă muzeul e Fotomuseum , cu o expozitie de fotografii și cladirea de la

Museon , cu o colectie interactivă de stiință, unde nu am avut timp să intru, mă aștepta marea la doi pasi.

In acest cartier se află în Carnegieplein - Vredespaleis , văzut de mine doar pe exterior din mersul masinii... Palatul Păcii poate fi vizitat vara în tururi organizate si programate on line... 11 euro intrarea... se poate ajunge acolo cu tramvaiul 1.

Am încheiat vizita în împrejurimi pe plaja de la Scheveningen... într-o promenadă lungă pe noul Bulevard, pentru a primi sărutul de gheață al Mării Nordului.


[fb]
---
Trimis de mireille in 06.03.18 08:55:04
Validat / Publicat: 06.03.18 11:20:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 6360 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vedere panoramica asupra Palamentului de pe lacul Hofvijver.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54200 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[06.03.18 15:29:51]
»

@mireille: Un pian intr-o gară... genială idee.

Bine, ăia au gări nu ghetou ca la noiAș fi votat poza 25, cea cu pianul, de două ori

Aș topi și eu o înghețată, ca și tine, dar nu am curaj, mă păstrez pentru Alba.

Felicitări, m-ai plimbat virtual printr-un loc in care nu cred că voi ajunge in viața asta.

mireilleAUTOR REVIEW
[06.03.18 16:02:01]
»

@krisstinna: nu spune niciodată nu...

Da, și mie mi-a plăcut ideea unui pian public într-o gară... e unul și la aeroportul din Amsterdam.

Nu stiu cum a apărut conceptul, oricum e un mod plăcut să stai în picioare și să asculti până vine trenul, o partitură muzicală interpretată de un muzician anonim... ce poate fi mai relaxant într-un spațiu public urban, un pian, un călător, o poveste muzicală... e atat de simplu... merci mult.

krisstinna
[06.03.18 16:53:37]
»

@mireille: Aeroport?? Hmm, bine că au închis Băneasa, era o cocină unde oamenii își mutau izmenele dintr-o plasa de rafie in alta, am trăit acolo momente tragico-comice, o rusine pentru o capitală europeană

Iar la Otopeni e atât de frumos... mai ales când nimerești o aglomerație de nedescris, cu un labirint format din oameni care stau la coadă și stau pe loc, de vină fiind “Ghișeele închise”

Ce pian? Poate intr-o altă viață, noi nu avem nici autostrăzi...

Dacă stau ăia pe loc și nu mai evoluează vreo 20 de ani, noi tot nu îi ajungem din urmă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[06.03.18 18:55:39]
»

@mireille: Binevenită și Haga, mulțumim de info. Mi-ai venit în întâmpinare cum nu-ți imaginezi în ultima vreme. Dar acuma ar trebui să fac și eu ceva firesc, adică să-mi iau biletele de avion, numai că, uite, nu iese, tot amânăm. Mă derutează părerile care sunt împărțite și cei care spun că n-am ce să fac acolo prea multe zile. Nu prea îmi vine nici să împart zilele cu Belgia sau altceva, iar pentru 7-8 zile nu plec de acasă în vacanța mare.

Spune-mi, pleaseee, că am ce să fac în Olanda 12-13 zile...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[06.03.18 21:09:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mihai18
[06.03.18 21:28:23]
»

@Aurici:

Bună seara.

Vă răspund eu în locul colegei noastre @Mireille.

În Olanda chiar aveți ce să faceți 7-8 zile, într-un ritm tihnit. Ajungeți mai ușor de cât în Grecia ori Turcia. Cu avionul - 2 ore și 40 de minte, cu decolare de pe Otopeni aproximativ ora 14. Cum este și decalaj de fus orar, ajungeți cu o oră mai devreme. Desigur, aterizarea este pe Schipol. Recomand să vă stabiliți la un hotel în Amsterdam și de acolo, cu trenul ajungeți ușor în Haga ori Roterdam. Numai pentru Amsterdam, 4 zile este minimum-minimorum. În Amsterdam ai ce să vizitezi.

Dacă vrei să simți că ai fost în Olanda, alege Amsterdam. Roterdamul este cu construcții foarte moderne, este un fel de La Defance În Paris (știe bine @Marius Gaudi).

Revin la Den Hag pentru că acesta este subiectul reviewului. Este un oraș linistit, cu puțini turiști, dar ai ce să vizitezi, Mireille ne-a povestit multe. Neapărat mergeți în curtea parlamentului, cu acea fântână frumoasă în mijloc și unde se circulă liber. Nu ratați Scheveningen, (tramvaiul - 1) să simțiți și dv. „sărutul de gheață” al Mării Nordului (dar de ce să mi se întâmple numai mie, știți vorba cu capra vecinului) și îmbrăcați-vă gros, că doar nu mergeți în Thassos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
mireilleAUTOR REVIEW
[07.03.18 08:22:10]
»

@webmaster: multumesc mult.

mireilleAUTOR REVIEW
[07.03.18 08:31:06]
»

@Aurici: am sa-ți raspund, face to face'' la Alba Iulia detaliat, o sa incerc sa -ti scriu un plan pe zile acolo, banuiesc ca inchiriezi masina, vei avea totusi nevoie de doua cazari daca vrei sa cuprinzi tot teritoriul... e o tară aparent mică, dar e bogată și diversă cultural... dacă va ploua (cu siguranță si vara) ai o listă cu 400 de muzee. ... din Rotterdam te arunci lejer intr-un tren international si vezi macar un oras belgian... ne vom recunoaste la intalnire dupa ecusoane.

nicole33
[07.03.18 21:00:08]
»

@Mihai18:

Ajungeți mai ușor de cât în Grecia ori Turcia. Cu avionul - 2 ore și 40 de minte, cu decolare de pe Otopeni aproximativ ora 14.

Sigur că da!

Când am verificat ultima oară, cu avionul de la Bucureşti la Istanbul făceai doar o oră şi cincisprezece minute, iar direct până în Antalya doar o oră şi patruzeci, maxim o oră şi cincizeci de minute, în funcţie de compania aeriană, în timp ce un zbor direct Bucureşti Amsterdam durează trei ore şi cinci minute .

Cum este și decalaj de fus orar, ajungeți cu o oră mai devreme.

Diferenţa de fus orar nu influenţează în niciun fel durata efectivă a zborului. Tot trei ore stai pe scaun în avion .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
diacrys*
[08.03.18 08:10:24]
»

@mireille: Mă "înscriu" și eu la momentul de informare de la Alba Iulia pe subiectul Olanda - am fost în octombrie la Amsterdam, dar a fost o vizită scurtă și voi ajunge din nou, cel puțin odată.

mireilleAUTOR REVIEW
[08.03.18 12:39:37]
»

@diacrys: da, cu siguranta, ne vedem si stam la un pahar de vorba.

Aurici
[08.03.18 12:45:21]
»

@Mihai18: Mulțumesc mult pentru detalii, sunt binevenite și ele.

@mireille: Abia aștept să vorbim.

Mihai18
[08.03.18 21:41:48]
»

Foarte frumoase fotografile.

La noi în țara deseori se vorbea despre Tribunalul International de la Haga. Eu am fost până acolo si am constatat că denumirea oficială este Tribunalul Păcii. Chiar am postat azi o fotografie cu firma acestuia la reviewul meu - O zi în Haga, P 24 (mulțumesc Webmaster).

Ca cititorii să-l vadă, am fotografiat întreg tribunalul. P-8.

Ca sa înlătur dubii precizez că eu am călătorit cu un avion Boeng 737 al compsaniei KLM și care a durat 2 ore si 30 de minute. Fusul orar s-a schimbat si numai ceasul meu arăta ca am ajuns acolo după 2ore și 30 minute. Acolo ceasurile lor arătau cu o ora mai puțin (GSM-1).

Mult bine cititorilor.

Mihai18
[09.03.18 14:15:27]
»

Mă adresez următorilor membri AFA

- @aurici

- @ crismis

- @Diacrys

- @ Doina c-24

- @ Ghisor

- @ Irinad

- @ Mecuț, și

- tm67bru

La reviewul colegei noastre @Mirerille „Haga-orașul regal de la mare”, la 6 martie 2018 am scris și eu un ecou adresat colegei @ Aurici.

Dragii mei colegi și cititori, de când sunt pe AFA am scris cu mult peste 1000 de ecouri, unele notate cu 1-2 voturi.

În cazul de față, am întâlnit ceva „unic”. Ecoul meu a fost votat de 8 useri (cei sus-arătați). Mulțumesc tuturor.

Am o rugăminte către voi iar răspunsul vostru poate fi facultativ.

Ce v-a plăcut la acel ecou, ca acesta să primescă atâtea voturi?

Pentru mine este important, ași putea deveni mai bine cotat pe AFA și mai util vouă. Rog, dați-mi cheia succesului.

Mulțumesc celor care au citit acest ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
diacrys*
[11.03.18 09:12:58]
»

@Mihai18: Buna dimineata! Eu am votat ecoul pentru ca era informatie utila concentrata (si sunt intr-un moment in care acumulez sfaturi utile despre o destinatie in care sigur voi ajunge in urmatorii doi ani). Am mai fost la Amsterdam in octombrie si am aplicat cu folos sfaturile primite in formula review mireille + ecou Mihai18 . Asadar, multumesc si numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[19.05.18 18:56:25]
»

@mireille: Cu scuzele de rigoare ca am ajuns atat de tarziu la acest articol spun ca lectura mi-a facut placere ca de obicei si toate articolele tale consider ca sunt unde cu miere, aluneca atat de frumos spre suflet incat pot fi citite si pe cea mai puternica furtuna, fac vremea frumoasa in jurul tau.

Iar destinatia spune totul, intotdeauna va avea ceva frumos de oferit.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[19.05.18 19:01:36]
»

@krisstinna: Eu sunt intr-un mare delay cu articolele, insa tot mai sper ca voi ajunge la zi. Povesteam despre cum am petrecut eu ziua de 1 Mai la Munchen si atunci in drum spre casa intr-o salita mica de asteptare am ascultat un tanar cantand la pian, si am crezut ca a fost un moment dat de ziua de 1 Mai, dar la interval de cateva zile am trecut prin aceeasi gara si am vazut pianul in aceeasi sala de asteptare, asta inseamna ca frecvent acolo cineva canta.

Cred ca este relazant ca intr-o gara in care oricum este un trafic teribil sa ai parte de astfel de momente.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[19.05.18 19:05:30]
»

@Mihai18: Si acum ai 10 voturi si asta pe merit. Nu este primul ecou in care arati ca stii multe informatii despre destinatie si le oferi cu mare drag tuturor cu o mare generozitate si precizie, astfel incat voturile sunt mai mult decat meritate iar ecourile sunt la fel de asteptate in continuare.

Aurici
[20.05.18 08:38:01]
»

@Mihai18: Îmi pare rău că nu am văzut acest ecou/întrebare la timpul lui, pentru că am fost nominalizată și nu-mi place să mă fac că plouă.

Sunt întru totul de acord cu colega noastră @diacrys. Și eu votez din toată inima ecourile care conțin informații care vin în completarea articolelor.

Cu strângere de inimă mai votez ecouri care nu spun nimic concret legat de subiect, ci este doar socializare, și cu toate că nu sunt de acord să amestecăm borcanele pentru că ne citesc și alții, nu numai noi, între noi, fac la fel, adică mai bat și eu câmpii, pe lângă subiect. Tocmai asta fac acum.

Așa că mai votez și aiurea pentru că mi se pare nu știu cum ca cineva să mi se adreseze și să nu-i spun că apreciez asta, indiferent că-i adresez la rândul meu vreun cuvânt sau nu. Dar mi-ar plăcea să reușim cu toții să facem distincție între scopul pentru care suntem pe AFA și ceea ce derivă din asta. Să votăm valoarea și socializarea să fie doar un bonus care vine la pachet. Pentru că altfel ne îmbătăm cu apă rece.

Ca să vă răspund și la întrebare, eu cred că drumul către cheia succesului pe AFA este același ca orice drum către succes și mai mult ca sigur știți teoria mai bine decât mine.

Numai bine, călătorii cât mai frumoase!

mireilleAUTOR REVIEW
[27.05.18 07:20:12]
»

@mishu: scuze pentru întărziere, am fost puțin plecată în vacanță... multumesc pentru lectură, e un articol banal, gen ghid, nu tocmai pe gustul meu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, diacrys*, Mihai18, mireille, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Haga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082503795623779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1