84806 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Insula verde Gozo

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.03.2018
DE
Avatar irinad
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Târgoviște
înscris/ă în 02.05.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
30 euro
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Insula Gozo: pe cât de mică, pe atât de mare încât să n-o poţi cuprinde doar într-o zi!


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Atunci când eşti în Malta doar pentru câteva zile, indicat ar fi să vizitezi pe îndelete doar ce poţi, fiindcă oricum arhipelagul are prea multe obiective/locuri de oferit pentru o minivacanţă, aşa că în mod clar rămân multe nevăzute, impunându-se un reloaded la un moment dat. De lucrul acesta n-am prea ţinut seama, deşi de el ne-am lovit din ce în ce mai tare pe timpul şederii noastre în Malta, căci, predispuşi spre scotociri şi cutreierări, am considerat Gozo drept un must-see al primei minivacanţe (ne rodea curizitatea, ce să mai vorbim!). Am fi putut să lăsăm mica insulă pe altă dată şi să-i dedicăm mai mult timp, dar nu ne-am putut abţine să n-o includem în program. De ce spun asta? Fiindcă aşa cum am afirmat în titlu, Gozo nu e o insulă pe care să o vizitezi doar într-o zi, ci trebuie s-o simţi pe îndelete. Dar, cum ne-am asumat un program concentrat, pentru Gozo am făcut un plan cu numai câteva obiective, dar pe care am ţinut musai să le vedem, atât cât am estimat eu că am putea vedea într-o zi scurtă de iarnă.

Odată ce am făcut introducerea, voi spune că am plecat spre Gozo imediat după micul-dejun al celei de-a treia zi, adică pe la orele 08,00, luând autobuzul 222 din staţia Sliema Chalet până în nordul insulei, în portul Cirkewwa de unde să ne îmbarcăm pe ferry pentru traversarea în Gozo. Drumul cu autobuzul a durat aproximativ o oră, deşi distanţa directă nu e aşa de mare, însă staţiile destul de dese pe un traseu ocolitor conduc la o călătorie cam lungă, însă bine sincronizată cu plecarea ferryboatului ce era programată peste un sfert de oră. Am cumpărat biletele dus-întors pentru două persoane (9,30 €) pe care le-am validat la dus, urmând ca la întors să nu mai fie nevoie. Călătoria pe mare este destul de scurtă, cam 25 minute, terminându-se în frumosul port gozitan, Mġarr. De-acolo, până în Victoria (Rabat) , capitala insulei, se pot lua mai multe autobuze din reţeaua de transport public maltez, noi am nimerit un 301 cam aglomerat. Trebuie menţionat că în Gozo este valabil acelaşi card de transport pentru şapte zile care permite călătoriile pe toate liniile de transport, autobuzele din Gozo fiind numerotate de la 300 încolo.

Un pic despre Gozo (Għawdex în limba malteză)

Mai întâi de toate, vreau să subliniez că Gozo m-a uimit prin lejeritatea şi relaxarea localnicilor care mi s-au părut nişte gazde perfecte. E adevărat că este o insulă neaglomerată, mult mai liniştită decât surata mai mare Malta, în care viaţa are o lentoare şi un ritm molcom uşor de resimţit, fără stres, o insulă foarte potrivită pentru vacanţa ce are ca scop principal relaxarea.

Gozo este mult mai mică (67 kmp) decât insula principală, Malta (246 kmp), fireşte că are mult mai puţini locuitori (circa 32.000 de suflete), faţă de insula principală (418.000 persoane), iar capitala sa, oraşul Rabat sau Victoria, aşa cum a fost botezată în cinstea reginei Marii Britanii, se află chiar în mijlocul insulei.

Cu un aspect cu precădere rural, mai slab dezvoltată faţă de insula principală, dar mai verde, mai naturală, cu peisaje bucolice şi mai fermecătoare, Gozo încântă privirile oricărui turist. Până anul trecut deţinea simbolul de netăgăduit al Maltei, Fereastra Albastră (Azure Window) , acea arcadă de stâncă, celebră în toată lumea, care în martie 2017 s-a prăbuşit în apă urmare unei puternice furtuni. Se pare că ar mai exista ceva similar în nordul insulei, însă de care am aflat ulterior, pe nume Wied il-Mielaħ Window, şi care, cu siguranţă, nu trebuie ratat pe viitor. Are terenuri mult mai fertile pe care localnicii le cultivă sârguincios, se mândreşte cu ţărmuri stâncoase dantelate, cu singura plajă cu nisip roşu: Ramla şi cu una dintre cele mai însemnate staţiuni de vacanţă, Marsalforn în care vin să-și petreacă concediul mulţi dintre locuitorii insulei principale :). De asemenea, în Gozo se află cele mai vechi temple megalitice neolitice din arhipelag: Ġgantija, ce datează din perioada 3600-3300 Î. C.

Gozo a fost primul pământ maltez locuit, prin 5.000 Î. C. primii băştinaşi proveniţi din Sicilia au sosit şi s-au stabilit în mult mai mica insulă din sud. Ulterior, istoria micuţei Gozo a coincis în linii mari cu cea a Maltei, cu câteva episoade specifice, fireşte, mai multe detalii aici: islandofgozo.org/about/history-of-gozo sau visitmalta.com/en/about-gozo Cel mai trist moment din viaţa insulei s-a consumat în anul 1551 când raidurile piratereşti otomane au cucerit-o, luând în sclavie aproape toţi locuitorii (pe-atunci circa 5.000 de gozitani) pe care i-au îmbarcat şi deportat pe ţărmurile Africii de Nord. Mai apoi, Cavalerii Ioaniţi au ajutat la repopularea insulei, aducând să se stabilească aici locuitori ai Maltei, insula principală.

Mitologic vorbind, Gozo a fost multă vreme asociată cu Ogygia, insula în care nimfa Calypso, cu puterile și farmecele sale nebănuite, l-a ținut ostatic pe eroul Ulise șapte ani, așa cum reiese din Odiseea lui Homer.

Gozo este considerată, astăzi, una dintre cele mai căutate destinații de sporturi nautice și scufundări în apă din Mediterana, în sensul acesta existând în insulă 13 școli de scufundări. Gozo mai este faimoasă și pentru că aici s-au turnat scene din filme sau seriale celebre, precum: Game of Thrones, By the Sea, Inseminoid, The War of Stars, Contele de Monte Cristo.

Capitala Rabat (Victoria)

Desigur că inima micuței Gozo, atât la propriu, cât și la figurat, este capitala Rabat care a fost redenumită în 1887, în Victoria. Abia depășind 7.000 de locuitori, este un oraș în care ai ce vedea și, mai ales, ce face. În Victoria, cel mai renumit obiectiv, cel cu care ne-am început și noi incursiunea, este Citadella, așa cum relevă și numele, o fortăreață cu mai multe bastioane ridicată pe cea înaltă colină, cu ziduri groase de apărare, care găzduiește înlăuntrul lor bazilici și clădiri istorice. A fost recent restaurată, în urma procesului rezultând un edificiu cu adevărat remarcabil, acesta oricum atrăgând atenția datorită excelentei sale amplasări. Din anul 1998 este candidată pentru a fi inclusă pe listele UNESCO.

Lucrul care m-a surprins și mi-a rămas întipărit de-a binelea, a fost că, atunci când am cumpărat biletele de intrare (5 €/persoană, valabile și pentru câteva muzee) , după ce am fost chestionați de unde suntem, domnul de la ghișeu (probabil, impresionat de fețele noastre de iubitori de istorie - glumesc, desigur!) ne-a întrebat dacă ne-ar face plăcere să vizionăm un filmuleț despre povestea insulei. Noi n-am fost în stare să refuzăm o asemenea propunere și ne-am învoit, deși nu stăteam cu timpul prea bine. Ne-a invitat într-o sală micuță (numai pe noi doi că ne-am simțit măguliți, dar şi ciudat) unde am fost pentru câteva minute, spectatorii unui filmuleț 3D, foarte sugestiv și foarte bine realizat.

Apoi, ne-am lansat pe străduțele strâmte și foarte strâmte ale Citadellei, aproape că ne-am cățărat pe zidurile sale de unde priveliștea până la mare era uimitoare. Cea mai importantă clădire din complex este catedrala Adormirii Maicii Domnului, o adevărată operă de artă ridicată între 1697-1711 pe fundația unei mai vechi, în fața sa tronând statuile papilor Pius al IX-lea şi Ioan Paul al II-lea.

După Citadella, ne-am plimbat un pic pe străzile centrale în căutarea bisericii Sfântul Gheorghe despre care aflaserăm că reprezintă ceva special pentru gozitani, acesta fiind protectorul insulei. Am găsit-o în piaţa San Ġorġ, după ce străbătuserăm o străduță din spatele pieței centrale Independenza, dar era închisă. Ne-am îndreptat pașii pe urmă spre terminal, în drum, admirând teatrul Astra, biserica San Gakbu (Saint James), biserica Franciscană, alte clădiri emblematice. De la terminal se poate lua autobuz către orice punct de pe insulă, așa că ne-am propus, mai întâi o escapadă în estul insulei, după care am fi revenit în același punct de unde am fi abordat și vestul, în măsura în care, măria-sa, timpul ne permitea.

La est de capitală

Scopul nostru, după Victoria, era să mergem în localitatea Xagħra unde țineam înadins să vizităm cele două temple megalitice Ġgantija, ca prim obiectiv. Am ajuns repede cu autobuzul 307, iar la casa de bilete am aflat că tichetele (9 €/persoană) includ obligatoriu și un alt obiectiv: moara de vânt Ta'Kola, aflată în imediata apropiere.

Am început cu muzeul amenajat lângă casa de bilete unde am aflat lucruri mai mult decât interesante despre acea civilizație pierdută, dar destul de controversată, lăsând la urmă vizita efectivă afară. Nu voi detalia, fiindcă am în vedere să scriu separat despre templele preistorice ale Maltei, însă pot spune că sunt surprinzătoare, realmente. Ġgantija au fost incluse pe lista monumentelor UNESCO încă din 1980.

Moara de vânt Ta'Kola a fost o încântare, chiar din prima clipă. La parter, se poate admira o colecție de unelte vechi, casnice și de atelier, frumos așezate, după ce înainte de a intra remarci vestitele pietre de moară. Acolo era și atelierul principal. Apoi, urcușul se face pe o scară interioară, spiralată, la fiecare nivel existând diverse încăperi cu destinații precise: bucătărie, cămară, dormitoare, ateliere de țesut. Ridicată în 1725, ctitorie a a marelui maestru Manoel de Vilhena, reconstruită în anul 1780, este din 1992 muzeu și poartă numele ultimului morar care a lucrat aici: Żeppu ta’ Kola.

La ieșire, ne interesăm cum ajungem la Ramla, faimoasa plajă cu nisip roșu. Nu, nu era vreme de plajă, dar merită să-ți clătești privirea cu peisaje splendide în orice anotimp. Am avut noroc că n-am așteptat deloc, a venit imediat un autobuz (322) ce ne-a dus, în coborâre, pe un drum nu prost, ci foarte prost, că toate organele interne mi-au fost zgâlțâite zdravăn. La coborâre, am consultat mersul autobuzelor și am constatat că avem la dispoziție doar jumătate de oră până la următorul, așadar, în mod conștient, tăiem de pe listă peștera nimfei Calypso pe care o reportăm pe viitor.

Plaja Ramla este extraordinară și încercam să mi-o imaginez în sezon, plină ochi de turiști. Până și acum eram destui cei care veniserăm să-i admirăm frumusețea. Culoarea nisipului, acel roșiatic dat de globicerina specifică Maltei, este fascinant, nisipul este fin, mai sunt și pietre pe alocuri, iar plaja este străjuită de dealuri verzi nu foarte abrupte, dar dificil de străbătut în numai câteva minute. Nu-i o plajă mică, însă cred că este destul de aglomerată în mod normal, în apă am sesizat cu privirea, la un moment dat, platformă de stâncă. În mijlocul plajei, care, în spatele său, dispune de foarte multe amenajări, tronează un mic altar dedicat Fecioarei. Soțul meu n-a rezistat tentației, descălțându-se pentru a simți Ramla sub tălpi sau pentru a o avea la picioare, cum a zis el când a pășit pe nisipul fin și roșu.

La vest de capitală

Ajunși din nou la terminalul din Victoria aproape de orele 16,00, se punea problema dacă ne mai înhămăm la o nouă ieșire spre vest sau ba. Ne uităm la orarul autobuzelor, constatăm, că pleacă unul în 20 minute spre Dwejra și ne hotărîm pe loc: mergem! Apoi, ne aşezăm la cea mai apropiată terasă, ne luăm câte trei-patru pastizzi/persoană și vreo două-trei beri să avem ce face până pleacă autobuzul, fiindcă foamea ne cam dădea târcoale de multișor. După ce ne așezăm în stație, vine un taximetrist și începe să ne agaseze cu oferta lui superavantajoasă de a ne duce la Dwejra, coborând prețul cursei de la 10 euro la 6 euro, fără succes, însă, căci noi am rămas neînduplecați: așteptăm autobuzul.

La Dwejra am ajuns relativ repede, doar că seara stătea să se lase în maximum o oră, două. Citim iarăși tabela cu mersul autobuzelor și vedem că avem o oră la dispoziție să stăm prin areal, ceea ce era suficient, că, oricum, soarele era pe duse. Ne atrage atenția un panou pe care scria Inland Sea (Marea Interioară) , citisem eu un pic și ne hotărâm să vedem despre ce e vorba. Inland Sea este o lagună care comunică cu marea printr-un tunel natural cioplit de apă, lung de 50 m. De-o parte şi de alta a debarcaderului ce pătrunde adânc în apă, se desfăşoară un fel de garaje în care sunt „parcate” bărcile cu care se iese pe mare. De altfel, contra sumei de 4€/persoană, barcagii te îmbie la o plimbare de zece minute care începe traversând tunelul, incursiuni în „peşterile albastre” şi pe lângă locul unde era Azure Window. Chiar şi pe noi ne-a abordat imediat un barcagiu, n-a contat că la început eram singurii turişti. Am refuzat politicos, înre timp au mai apărut două perechi care păreau să nu se cunoască între ele, dar dornice de mers cu barca. Soţul mi se adresează rapid: “Hai, ne băgăm şi noi, că pleacă?! ” În ultima clipă, ne învoim şi iacătă-ne pornind spre o aventură nebănuită. A fost „cireaşa de pe tort” a acelei zile, aşa cum am povestit în articolul principal, fiindcă în plină iarnă m-am trezit udată fleaşcă de un val nărăvaş, deşi marea nu era agitată deloc. Se pare că plimbările cu barca nu mă avantajează, aşa cum rezultă din această experienţă şi din cea avută în Siracusa.

După ce am revenit pe uscat, ne-am grăbit spre locul de unde Azure Window era admirată şi fotografiată de o mulţime de turişti. Apusul de soare, chiar şi după perdeaua de nori, era superb, marea era înspumată numai un pic, vânt nu bătea deloc. Mă uitam câţi nostalgici, ca şi noi, veniseră să vadă ceva ce nu mai există, dar, încă un simbol al Maltei în mintea fiecăruia dintre noi.

Referitor la Azure Window, am citit în avion la întoarcere, în revista celor de la Wizzair, că stânca prăbuşită în adâncuri a devenit obiect de studiu pentru împătimiţii de scufundări care o consideră interesantă chiar şi de pe fundul mării, în acest sens, organizându-se plimbări subacvatice care se bucură de real succes.

Aproape că se înserase de-a binelea când a venit autobuzul şi ne-a cules din staţie, ducându-ne în Victoria de unde aveam să facem cale întoarsă până în Sliema.

Concluzie

Gozo, sora mai mică a Maltei, este minunată şi trebuie vizitată în niciun caz pe fugă, ci luată încetul cu încetul, fiindcă asigură delectare şi încântare prin tot ceea ce are. Zilele petrecute în Gozo, sunt, în mod clar, mult mai relaxante, fără agitaţia Maltei, de aceea chiar simţi că eşti în vacanţă, iar gozitanii sunt, ei înșiși, un deliciu.

M-am gândit să fac şi o listă şi cu obiectivele pe care nu am apucat să le vizităm/locurile în care n-am ajuns, în ideea că ar fi folositor pentru altcineva care face planul de bătaie pentru Gozo să ştie ce pune sau ce taie de pe listă: Xlendi, satul pitoresc de pescari, Catedrala Ta'Pinu, satul-staţiune Masalforn, peştera nimfei Calypso, Laguna Albastră la pachet cu insula Comino, biserica Rotonda Xewkija, Wied il-Mielaħ Window, un fel de surogat pentru Azure Window.

Vă rog, atașați următorul videoclip: youtube

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de irinad in 02.03.2018 06:27:46

Validat / Publicat: 02.03.18 08:04:23


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în MALTA
VIZUALIZĂRI: 2416


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  42500 PMA (din 45 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[02.03.18 08:03:57]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[02.03.18 09:13:19]
» mesaj pers

   @webmaster26: Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[02.03.18 11:48:03]
» mesaj pers

   @irinad: Superb totul!

   Felicitări!

   Acum sunt 19 grade acolo, zilnic verific, e mai cald ca in Cipru :)

   Și mie mi-a plăcut Gozo, Comino este doar pentru o vizită scurtă, este foarte aglomerat și este foarte comercial.

   Pe plaja Ramla nisipul juri că e mălai, există șezlonguri 15 euro/setul, este și o terasă/restaurant, parcarea se face pe țărână, e contra cost, apa este plină de meduze mari, pietrele din apă sunt incomode chiar și cu papuci speciali:(Plus că este extrem de aglomerată, noi am fost in Septembrie, nu existau dușuri și toalete:(

   Gozo merită câteva zile, sigur nu te plictisești.

   :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- irinad
[02.03.18 13:13:03]
» mesaj pers

   @krisstinna: Sunt de acord cu tine în totalitate: Gozo merită câteva zile bune de vacanță, putându-se lua „la pachet” și Comino. Mi-am dat seama că plaja Ramla e doar o chestie frumoasă, că e mai puțin practică, dar aspectul ei deosebit face să merite din plin o vizită până la ea. Cred că a intervenit mult și „comercialul” pe acolo.

   Clar, în Gozo nu te plictisești câteva zile, plus că ai parte de imagini idilice, că sigur vii de acolo cu bateriile reîncărcate.

   Mulțumesc de vizită, ecou, comentarii, te pup!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- maryka
[02.03.18 15:15:33]
» mesaj pers

   Superb articolul ca întotdeauna! Am văzut și pozele, mi-au plăcut foarte mult! Într-adevăr e un loc și pe placul meu, îl voi trece clar pe listă, să vedem acum în ce ordine, că sunt așa de multe... :) Soțul meu tot glumește când îi mai arăt câte o destinație sau vreun loc și îmi spune, „stai să ieșim la pensie”! Păi, da, dar mai e până atunci... eu vreau acum... sunt ca un copil mic :p

   Felicitări, foarte frumos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[02.03.18 20:03:21]
» mesaj pers

   @maryka: Mulţumesc mult pentru aprecieri şi scuze în acelaşi timp pentru acest răspuns întârziat, însă uneori, independent de voinţa mea, apar obstacole de tot felul.

   Insuliţa aceasta, Gozo, rămâne şi pentru noi de revizitat la o următoare dată în Malta, când o fi să fie! Ne-au rămas destule de făcut/văzut, dar nu mă plâng, căci m-am împăcat cu ideea că nu poţi face prea mult din prima. Iar, în privinţa listei, aceasta se tot măreşte pe zi ce trece, însă practic se va realiza în mică măsură, sunt sigură! Aşa cum ai spus şi tu, poate la pensie să avem timp mai mult, să sperăm că şi bani să ducem la îndeplinire ceea ce ne-am propus!

   Seară frumoasă şi toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- crismis
[03.03.18 15:43:21]
» mesaj pers

   @irinad: Am citit de ieri articolul și l-am votat, dar abia acum am vreme să-ți și scriu câteva vorbe. Am vizitat și noi Gozo acum 2 ani și aceeași concluzie am tras: nu se poate cuprinde totul într-o zi. Cred că 2-3 ar fi un timp rezonabil (sau chiar mai multe pentru doritorii de plajă și relaxare - evident, nu în februarie, cum am fost noi!).

   Văd că treaba cu ferry s-a schimbat, noi am traversat gratis din Malta în Gozo, în schimb am plătit la întoarcere. Deși aveam abonament pentru transport, am luat un hop on-hop off din port, crezând că vom câștiga timp. Până la urmă n-a fost chiar așa, dar noi am inceput cu vestul insulei: Fereastra Albastră, Victoria și un orășel frumos, Xlendi, unde am și mâncat de prânz. Restul insulei l-am văzut doar din mașină, n-am mai avut timp să coborâm, am ratat și templele megalitice, și moara, deși erau incluse între obiectivele de pe Cardul Malta. Le-am vizitat acum, prin ochii tăi! :)...

   Și noi ne-am propus să mai ajungem cândva pe acolo; visez 2-3 zile de repaus în romanticul Marsaxlock (parcă așa se scrie; știi tu, portul cu bărcute colorate) și încă vreo 4-5 pe Gozo. În rest, am cam văzut Malta...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[03.03.18 18:23:55]
» mesaj pers

   @crismis: Recunosc că şi eu stau destul de rău cu timpul, am vrut şi eu să-ţi scriu un ecou la articolul tău excelent despre Hydra şi nu am apucat, din păcate (mea culpa:(!)

   La ferry se putea plăti atât la plecare în Gozo, cât şi la plecare înapoi spre Malta. Noi am preferat să plătim la început ca să nu ne mai doară capul, atât că a trebuit să pun bine biletul care, din păcate, a fost udat şi el cu tot cu gentuţa în care mai ţineam şi alte nimicuri, deh, valul buclucaş a venit aproape numai pe mine! Nu apucase să se usuce bine până a trebuit să ne îmbarcăm, dar n-am avut probleme.

   Să ştii că şi pe noi ne-au abordat imediat cei cu autobuzele hop on-hop off, zicându-ne că beneficiem de reducere dacă aveam card pe transportul în comun, rezultând că ar fi trebuit să mai achităm doar 8 euro/persoană, dar noi am luat-o de capul nostru, aşa cum facem mai mereu! Acum nu ştiu dacă am făcut bine sau nu, dar aşa am simţit atunci pe moment.

   Mă bucur că te-am "ajutat" să vizitezi templele şi moara, noi nu am ajuns la Xlendi, dar poate vom recupera odată şi-odată!

   Şi mie mi-a plăcut mult la Marsaxlokk, din păcate am stat prea puţin pe-acolo, dar îl voi ţine minte negreşit fiindcă am mâncat cea mai bună supă de peşte cu midii la un restaurant pescăresc de pe faleză. Da, tare romantic Marsaxlokk-ul, mi-ar mai plăcea o tură pe-acolo!

   Mulţumesc mult pentru vizită, ecou, comentarii! Te pup, abia aştept să ne revedem!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- adrianaglogo
[04.03.18 22:31:39]
» mesaj pers

   @irinad: Citesc cu interes serialul despre Malta. Si in acelasi timp cu ingrijorare ca timpul zboara si eu nu imi fac temele asa cum trebuie!

   Sunt in criza mare de timp, mereu se iveste cate ceva de facut. Cand termin acel ceva, sunt obosita si nu mai am spor...

   Oricum, le-am notat ca favorite si trebuie sa ma mobilizez.

   Foarte utile informatiile.

   Felicitari.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- irinad
[05.03.18 07:01:56]
» mesaj pers

   @adrianaglogo: Nu vă impacientaţi, luaţi-o uşor, ştiu că timpul este duşmanul nostru cel mai mare, dar trebuie să ne descurcăm cumva.

   Îmi permit să vă invit să vă stabiliţi câteva obiective mari pe zile la care să nu renunţaţi oricum şi, pe lângă acestea, să adăugaţi altele pe traseele dinainte definite, în funcţie de dorinţă şi de putinţă. Ar fi bine să includeţi şi Gozo printre ele.

   Mă bucur că vă pot fi de folos şi dacă aveţi nevoie de vreo informaţie, nu ezitaţi să întrebaţi, vă voi răspunde cu mare plăcere (dacă ştiu).

   Mulţumesc de ecou, vizită, aprecieri!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- adrianaglogo
[05.03.18 10:52:33]
» mesaj pers

   @irinad: Chiar voiam sa va rog sa imi faceti astfel de recomandari.

   Avem trei zile pline si jumatate in ziua sosirii.

   Multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[05.03.18 16:28:31]
» mesaj pers

   @adrianaglogo: Nu știu în ce localitate v-ați luat cazare, dar dacă ați rezervat aproape de Valletta, v-aș recomanda în prima zi, după ce luați pulsul locului, mergeți să vizitați capitala, chiar dacă se înserează, e foarte frumos și seara. Dacă v-ați luat cazare mai departe de capitală, ar fi bine ca în acea jumătate de primă zi să rămâneți în acel oraș și prin împrejurimi să vă familiarizați cu zona.

   O zi întreagă ar fi potrivită pentru insula Gozo. O altă zi ar putea fi dedicată Mdinei, Rabatului, Mostei cu o scurtă incursiune la Dingli Cliffs, cel mai înalt țărm din Malta.

   Într-o altă zi ați putea merge în Marsaxlokk, satul de pescari din sud, celebru pentru portul său cu bărcuțe colorate, apoi la peștera Għar Dalam din apropiere, apoi la templele de la Ħaġar Qim și Mnajdra, apoi la peșterile albastre, Blue Grotto unde puteți să vă plimbați cu barca dacă e vreme bună.

   O altă zi ar fi bună pentru a vizita capitala Valletta pe lumină, să prindeți, eventual, și Saluting Battery (festivitatea de tras cu tunul) de la orele 12,00. Apoi puteți merge și în cele trei orașe surori din apropierea capitalei: Vittoriosa, Senglea și Cospicua.

   Așa m-am gândit eu în mare, dvs. faceți programul după cum doriți și simțiți, acestea sunt doar idei de la care să plecați.

   Dacă vă mai pot fi de folos, cu drag vă stau la dispoziție!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Yersinia pestis
[06.03.18 16:05:24]
» mesaj pers

   Foarte frumoase fotografiile și, implicit, peisajele surprinse.

   Din păcate pentru mine, Malta este o insulă, iar pe insulă se ajunge fie prin aer (nu concep să mă urc în avion!) sau, pe mare (mai bine merg cu avionul decât cu vaporul!!!)

   Așa că o să mă mulțumesc cu ceea ce descrii tu și alții de-ați fost acoloșa și ne spuneți și nouă! :))

   Votat cu mare plăcere!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- krisstinna
[06.03.18 16:57:55]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Auzi!!!

   Da’ in Croatia cum te-ai plimbat cu vaporul de la Porec la Rovinj?

   Uite că nu ai crăpat!

   Se poate Malta, cu vaporul din Sicilia :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[06.03.18 18:35:42]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Dac-ai şti de când vroiam să vorbesc cu tine despre avioane şi frica de a zbura cu ele, fiindcă am tot citit că te încearcă acest sentiment, dar n-am apucat! Şi eu sunt una dintre acele persoane care s-au urcat foarte târziu (abia acum trei ani) în avion şi au zburat cu mare teamă la început, dar, culmea! , a început să-mi placă la nebunie. Şi să ştii că soţul meu are aceeaşi temere, apoi ne-am gândit că zborul cu avionul, în caz că se întâmplă ceva nasol, prezintă marele avantaj că mori repede, nu te chinui prea mult! :))

   Nu încerc neapărat să te fac să te răzgândeşti în privinţa avionului, dar ţine minte că au mai fost şi alţii în situaţia asta şi le-a trecut.

   Mulţumesc mult pentru vizită, ecou, comentarii, eu vreau să cred că până la urmă îţi iei inima în dinţi şi mai încerci şi variantele avion sau vapor!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Yersinia pestis
[07.03.18 08:21:23]
» mesaj pers

   @krisstinna: Da', buei, da' tu nu știi ce rusoaice frumoase erau pe vaporașul ăla?!

   Și, în plus, eram gașcă mare.

   Iar, al doilea an, am fost de la Porec la Veneția, tot cu vaporul, în fapt, o cursă rapidă, ”Princess of Dubrovnik”.

   Când ne-am urcat, înainte de-a pleca din port, stewarzii au început să ne explice unde sunt vestele de salvare, în caz că, la o adică... Și, mai avem locurile și sub punte, bătea apa-n hublourile alea de ziceam c-acuma se sparg.

   Ha, e ca-n bancul cu ăia de erau condamnați la pedepse mari.

   Primul dintre deținuți spune că are o pedeapsă de 10 ani, pentru un omor.

   Al doilea, 15 ani, pentru dublu asasinat.

   Al treilea, că are condamnare pe viață, fiindcă spărsese un geam.

   -Cum, băi, pe viață pentru c-ai spart un geam?! Ce geam era ăla???!!!

   -A, era hubloul unui submarin, în timp ce eram în submersie !!!

   Și am mai fost și în Thassos, tot cu vaporul, de fapt, ferryboat... hm, uite, am mers ceva cu vaporul...

   Mnneaaah, nu mă păcăliți, numai eu știu ce-o fost în inimioara mea... nu-mi mai doresc! Aferim!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Yersinia pestis
[07.03.18 08:25:39]
» mesaj pers

   @irinad: Răspuns final:”Nu!!! ”, dar, trebuie să recunosc, bună încercarea! :)):)):))

   Trebuie să-nțelegi că și cu telescaunul merg cu mari emoții, cum să mă urc în avion ?!

   Am mai spus-o, am ratat câteva destinații în care fetele familiei mele au mers: Toulouse, Madrid, Bruxelles, Amsterdam și Palermo, doar pentru că deplasarea se făcea cu avionul. Măcar, bine că au mers ele două, am și poze drept mărturie!!!

   De ce nu cu avionul :

   Pasagerii din avion si-au ocupat locurile si asteapta echipajul pentru ca aeronava sa poata decola .

   Intr-un final, pilotul si copilotul apar si incep sa mearga printre scaune catre cabina lor .

   Toate semnele arata ca cei doi sunt orbi.

   Pilotul poarta ochelari mari, negri, are baston alb cu care loveste stanga-dreapta ca sa-si gaseasca drumul .

   Copilotul, are si el ochelari negri si este ghidat de un caine insotitor.

   La inceput, pasagerii se foiesc nervosi, gandindu-se ca e vorba de o gluma, iar cand se pornesc motoarele si avionul incepe sa ruleze usor pe pista, toata lumea se linisteste.

   Deodata avionul accelereaza puternic si panica se instaleaza. Unii pasageri incep sa se roage, in timp ce altii se lungesc pe podea cu mainile la cap. In timp ce avionul se apropie in mare viteza de capatul pistei, vocile devin tot mai isterice, pentru ca atunci cand avionul mai avea de rulat doar 20 de metri pe asfalt, toata lumea sa urle intr-un glas.

   Din fericire, exact in ultima clipa avionul s-a inaltat catre cer.

   In cabina pilotilor, dupa cateva secunde de liniste, copilotul isi desclesteaza dintii :

   – Intr-o zi, nenorocitii astia o sa tipe prea tarziu si o sa murim nevinovati !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- mishu
[25.04.18 17:02:09]
» mesaj pers

   @irinad: Atat articolul tau cat si ecourile postate imi dau tot mai mult de gandit ca ar trebui sa ajung si in Malta.

   Asadar felicitari, un articol superb, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[25.04.18 19:42:10]
» mesaj pers

   @mishu: Păi, în Malta îţi va fi uşor să ajungi, eu aşa cred, după China, Austria, alte ţări unde ai fost sau, cum e cazul Austriei, stai de o vreme încoace. În Malta e nevoie doar să fii hotărâtă clar asupra destinaţiei, restul nu e greu deloc.

   Mulţumesc mult de vizită, cuvinte frumoase, ecoul tău mă bucură ca-ntotdeauna când te opreşti să "vorbeşti" cu mine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- adrianaglogo
[25.04.18 19:45:20]
» mesaj pers

   @mishu: De acord, trebuie sa ajungi in Malta.

   Am fost acolo acum, m- am intors sambata.

   A fost UIMITOR, cu totul neasteptat. Deci pune Malta pe lista scurta!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[26.04.18 07:31:26]
» mesaj pers

   @irinad, @adrianaglogo: Ma bate gandul de o Malta cu atat mai mult cu cat am doi colegi din Malta si asa voi obtine (sper) si mai multe informatii utile. La fel cum imi doresc un Istanbul si la fel sper sa obtin chiar si un ghid pentru acest oras avand in vedere ca am si un coleg turc care a stat in Istanbul. Trebuie sa incep sa lucrez la aceste doua obiective.

   Va multumesc pentru indemn.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[53] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [FEB-2018] Mġarr, Gozo -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948484">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948484"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948484">Şterge vot</a></div><span id="v9948484" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948484)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948484Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948484MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [FEB-2018] Mġarr, Gozo
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P02 [FEB-2018] Portul Mġarr, Gozo -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948485">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948485"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948485">Şterge vot</a></div><span id="v9948485" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948485)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948485Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948485MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [FEB-2018] Portul Mġarr, Gozo
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [FEB-2018] În dreapta era Azure Window -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948486">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948486"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948486">Şterge vot</a></div><span id="v9948486" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948486)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948486Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948486MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [FEB-2018] În dreapta era Azure Window
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [FEB-2018] Catedrala din Gozo, văzută din interiorul Citadellei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948487">Şterge vot</a></div><span id="v9948487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [FEB-2018] Catedrala din Gozo, văzută din interiorul Citadellei
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [FEB-2018] Vedere către Victoria de pe zidurile Citadellei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948488">Şterge vot</a></div><span id="v9948488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [FEB-2018] Vedere către Victoria de pe zidurile Citadellei
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [FEB-2018] O privire până la mare printre zidurile Citadellei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948489">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948489"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948489">Şterge vot</a></div><span id="v9948489" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948489)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948489Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948489MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [FEB-2018] O privire până la mare printre zidurile Citadellei
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [FEB-2018] Dwejra Tower în stânga sus şi insula Fungus Rock -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948490">Şterge vot</a></div><span id="v9948490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [FEB-2018] Dwejra Tower în stânga sus şi insula Fungus Rock
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [FEB-2018] 'Tunelul' prin care am trecut cu barca -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948491">Şterge vot</a></div><span id="v9948491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [FEB-2018] "Tunelul" prin care am trecut cu barca
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [FEB-2018] Peisaj de lângă fosta Azure Window -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948492">Şterge vot</a></div><span id="v9948492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [FEB-2018] Peisaj de lângă fosta Azure Window
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [FEB-2018] Plaja Ramla -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948493">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948493"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948493">Şterge vot</a></div><span id="v9948493" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948493)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948493Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948493MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [FEB-2018] Plaja Ramla
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [FEB-2018] Plaja Ramla în stânga. Undeva, sus, ar fi şi peştera nimfei Calypso -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948494">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948494"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948494">Şterge vot</a></div><span id="v9948494" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948494)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948494Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948494MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [FEB-2018] Plaja Ramla în stânga. Undeva, sus, ar fi şi peştera nimfei Calypso
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [FEB-2018] Pe plaja Ramla -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948495">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948495"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948495">Şterge vot</a></div><span id="v9948495" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948495)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948495Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948495MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [FEB-2018] Pe plaja Ramla
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [FEB-2018] Prin interiorul Citadellei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948496">Şterge vot</a></div><span id="v9948496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [FEB-2018] Prin interiorul Citadellei
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [FEB-2018] De pe meterezele Citadellei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948497">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948497"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948497">Şterge vot</a></div><span id="v9948497" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948497)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948497Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948497MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [FEB-2018] De pe meterezele Citadellei
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [FEB-2018] Privelişte către Għasri din Citadella -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948498">Şterge vot</a></div><span id="v9948498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [FEB-2018] Privelişte către Għasri din Citadella
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [FEB-2018] Catedrala din interiorul Citadellei -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948499">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948499"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948499">Şterge vot</a></div><span id="v9948499" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948499)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948499Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948499MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [FEB-2018] Catedrala din interiorul Citadellei
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [FEB-2018] Stradă din Citadella -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948500">Şterge vot</a></div><span id="v9948500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [FEB-2018] Stradă din Citadella
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [FEB-2018] O privire printr-un crenel din Citadella -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948501">Şterge vot</a></div><span id="v9948501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [FEB-2018] O privire printr-un crenel din Citadella
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [FEB-2018] Pjazza Independenza, Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948502">Şterge vot</a></div><span id="v9948502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [FEB-2018] Pjazza Independenza, Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [FEB-2018] Teatrul Astra din Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948503">Şterge vot</a></div><span id="v9948503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [FEB-2018] Teatrul Astra din Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [FEB-2018] Biserica San Ġorġ,(Sfântul Gheorghe) din Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948504">Şterge vot</a></div><span id="v9948504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [FEB-2018] Biserica San Ġorġ,(Sfântul Gheorghe) din Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [FEB-2018] Lângă terminalul din Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948505">Şterge vot</a></div><span id="v9948505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [FEB-2018] Lângă terminalul din Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [FEB-2018] Suvenire din Gozo pe o străduţă din Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948506">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948506"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948506">Şterge vot</a></div><span id="v9948506" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948506)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948506Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948506MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [FEB-2018] Suvenire din Gozo pe o străduţă din Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [FEB-2018] Pjazza San Ġorġ, Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948507">Şterge vot</a></div><span id="v9948507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [FEB-2018] Pjazza San Ġorġ, Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [FEB-2018] Biserica San Gakbu şi Centrul de Informaţii Turistice din Victoria -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948508">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948508"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948508">Şterge vot</a></div><span id="v9948508" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948508)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948508Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948508MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [FEB-2018] Biserica San Gakbu şi Centrul de Informaţii Turistice din Victoria
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [FEB-2018] Altar de la unul dintre templele Ġgantija -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948509">Şterge vot</a></div><span id="v9948509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [FEB-2018] Altar de la unul dintre templele Ġgantija
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [FEB-2018] În interiorul Ġgantija -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948510">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948510"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948510">Şterge vot</a></div><span id="v9948510" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948510)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948510Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948510MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [FEB-2018] În interiorul Ġgantija
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [FEB-2018] Aşa cum se văd templele Ġgantija în teren -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948511">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948511"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948511">Şterge vot</a></div><span id="v9948511" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948511)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948511Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948511MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [FEB-2018] Aşa cum se văd templele Ġgantija în teren
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [FEB-2018] Zeiţă a fertilităţii de la Centrul de Vizitatori Ġgantija -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948512">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948512"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948512">Şterge vot</a></div><span id="v9948512" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948512)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948512Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948512MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [FEB-2018] Zeiţă a fertilităţii de la Centrul de Vizitatori Ġgantija
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [FEB-2018] Schiţa celor două temple Ġgantija şi posibila modalitate de construire a acestora -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948513">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948513"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948513">Şterge vot</a></div><span id="v9948513" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948513)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948513Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948513MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [FEB-2018] Schiţa celor două temple Ġgantija şi posibila modalitate de construire a acestora
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [FEB-2018] 'Garaje' pentru bărci la Inland Sea -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948514">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948514"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948514">Şterge vot</a></div><span id="v9948514" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948514)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948514Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948514MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [FEB-2018] "Garaje" pentru bărci la Inland Sea
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [FEB-2018] Vine la debarcader barcagiul care ne-a plimbat şi pe noi -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948515">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948515"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948515">Şterge vot</a></div><span id="v9948515" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948515)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948515Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948515MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [FEB-2018] Vine la debarcader barcagiul care ne-a plimbat şi pe noi
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P33 [FEB-2018] Prin tunel cu barca -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948516">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948516"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948516">Şterge vot</a></div><span id="v9948516" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948516)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948516Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948516MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P33 [FEB-2018] Prin tunel cu barca
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P34 [FEB-2018] Bărci şi alte 'garaje' pentru acestea la Inland Sea -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 02.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av948517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv948517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=948517">Şterge vot</a></div><span id="v9948517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(948517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f948517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e948517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P34 [FEB-2018] Bărci şi alte "garaje" pentru acestea la Inland Sea
foto irinad [02.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[53] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.285815954208 sec