ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2010
    DURATA: 2 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Dulcele targ al Iesilor intr-o frumoasa zi de primavara

    TIPĂREȘTE

    Multe orase sunt cladite pe sapte coline…. asa este si Iasi-ul. Este un oras plin de cladiri frumoase, de parcuri, de istorie si cultura, al doilea ca marime din tara, dupa Bucuresti.

    In Iasi a fost infiintata prima Gradina Botanica din Romania si prima universitate, care functioneaza si astazi (Universitatea Alexandru Ioan Cuza).

    Aici au trait si au creat multi oameni de cultura si personalitati care au contribuit la istoria noastra prin gandirea lor si prin legile pe care le-au initiat. Astfel Creanga, Eminescu, Sadoveanu, Otilia Cazimir si Ionel Teodoreanu au contribuit cu operele lor la literatura romana. Despre Mitropolitul Varlaam, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, Alexanru Ioan Cuza, Titu Maiorescau si Kogalniceanu am invatat toti la lectiile de istorie. In Iasi s-a nascut singurul roman care a fost recompensat cu Premiul Nobel; George Emil Palade. Ca semn de respect, multe strazi din oras poarta numele acestor personalitati.

    Chiar imi era dor de acest oras pe care nu il mai vazusem din copilarie. Am plecat din partea de est si m-am indreptat spre centru, intr-o placuta trecere in revista a catorva din frumusetile lui.

    Orasul este curat, frumos si plin de flori; in zona centrala, am intalnit la tot pasul cladiri vechi, foarte frumoase si fiecare avand in spate o frumoasa istorie. Singurul lucru care nu mi-a placut a fost starea jalnica a asfaltului, a drumurilor in general. Mult mai stricate le-am gasit in oras, decat pe drumul de la Bucuresti la Iasi. Nu sunt genul care sa se bucure cand moare capra vecinului, dar daca Bucurestiul este rau, la acest capitol…. atunci Iasi-ul este jalnic. Din acest motiv, am renuntat sa mai folosesc masina atunci cand am plecat in mica mea plimbare. Avantajul a fost ca nu am chinuit masina, dezavantajul a fost ca am vazut mai putine locuri si lucruri.

    Am inceput plimbarea pe str. Anastasie Panu. Prima pe care am admirat-o in trecat a fost Biserica Barnovichi, apoi am intalnit Tribunalul. Mergand mai departe am ajuns la Palatul Culturii, emblema orasului pe care l-am gasit inchis, fiind in preoces de restaurare. (si chiar daca nu ar fi fost, era destul de tarziu si tot inchis ar fi fost). Doauzeci de ani a durat constructia acestui palat, care a fost ridicat pe locul vechii curti domnesti a lui Alexandru Moruzzi. In 1926 a fost inaugurat de Regele Ferdinand. Palatul are 365 de camere, tot atatea cate zile sunt intr-un an. Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National "Moldova" si cuprinde: Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii. In fata sa, sta mandru Stefan cel Mare Calare imortalizat in bronz.

    Langa palat se afla cea mai veche biserica din Iasi, de pe la 1500, ridicata de Stefan cel Mare, Biserica Sfanul Nicolae – Domnesc, care a fost o vreme Catedrala Mitropolitana. Aici ai fost unsi (aprobati in functie, de catre mai mari bisericii) multi domnitori moldoveni.

    Mi-am continuat plimbarea si am intrat pe Bdul. Stefan cel Mare si dupa ce am lasat in drapta cladirea Prefecturii am ajuns la Biserca Trei Ierahi, un alt simbol, de data asta religios, al orasului. Vis –a –vis de ea este Casa Cartii.

    Biserica Trei Ierarhi, este deosebit de importanta in peisajul orasului. A fost ridicata de Vasile Lupu, si este unica in tara, prin multele stiluri arhitecturale pe care le imbina; turcesc, romanesc, armean si persan. Aici isi dorm somnul de veci; sotia lui Vasile Lupu si fiul lor, Alexandru Ioan Cuza si Dimitrie Cantemir.

    Mi-am continuat drumul si am admirat frumoasa cladire a Primariei, care a fost Palatul Roznovanu. construit in sec. XVIII si care a apartinut familiei Rosetti-Roznovanu. Dupa ce palatul a fost vandut statului, a fost folosit de familia regala ca resedinta, iar in cel mai mare si mai frumos birou, regele Ferdinad a avut cabinet personal. Acum, acolo isi are biroul primarul orasului (mare onoare zic eu). Peste drum este Catedrala Mitropolitana.

    Catedrala Mitropolitana sau Mitropolia Moldovei si Bucovinei cum mai este cunoscuta, a fost inceputa pe la 1820, dar se pare ca proiectul nu a fost bun, caci cupola s-a prabusit la putin timp dupa ridicare. Cincizeci de ani mai tarziu, proiectul a fost refacut si astfel catedrala a putut fi inaugurata in 1887 in prezenta regelui Carol I. Cladirea este imensa, impresionanta, pe masura importantei ei, in cadrul bisericii crestin-ortodoxe din Romania si adaposteste mostele Sfintei Parascheva, ocrotitioarea Moldovei.

    Am schimbat directia de mers si nu dupa mult timp am vazut Filarmonica. Cladirea filarmonicii a fost casa familiei Bals, apoi a adapostit calugarite, iar de 60 de ani, adaposteste filarmonica. In aceasta cladire, in prima jumatate a sec. XIX s-a desfasurat primul spectacol de teatru in limba romana.

    Dupa ce am trecut de Filarmonica am dat fata in fata cu Manastirea Golia; inconjurata de ziduri atat de groase si de inalte si cu turnuri de aparare, incat m-a dus cu gandul la o cetate. A fost ridicata la inceputul sec. XVII de Vasile Lupu si de-a lungul timpului, a fost marita si fortificata. Turnul clopotnitei are 30m si de sus (se ajunge urcand o scara), se vede o mare parte a orasului. Acolo isi are sediul Trinitas – Moldova si Bucovina.

    Statuia lui Vasile Alexandri, amplasata in fata Teatrului National (caruia ii si da numele) a fost dezvelita in 1906. Teatrul a fost inaugurat in 1896 si banii incasati in prima zi de spectacol au fost donati saracilor, iar cei din a doua zi de spectacol, artistilor. A fost un gest de umanitate unic in Romania acelor vremuri. Odata cu inaugurarea teatrului si-a inceput activitatea si uzina electrica, deci in acel moment a inceput electrificarea orasului.

    Din pacate timpul a fost scurt, noaptea s-a lasat peste oras, si multe alte lucruri nu am avut timp sa le vad cu aceasta ocazie. Sper din tot sufletul sa nu mai treaca prea mult timp, pana ma voi intoarece in acest oras, incarcat de istorie si cultura.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 27.04.10 19:11:13
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Iasi - Biserica Sf. Nicolae Domnesc
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    mario 110
    [27.04.10 19:35:30]
    »

    intradevar, mai aveti multe de vazut in iasi. pacat ca nu ati ajuns in gradina botanica; in aceasta perioada este superb - toate lalelele sunt inflorite. iar inainte de a ajunge in gradina botanica treceti prin parcul expozitiei, loc in care primaria a facut o surpriza frumoasa si a pus si aici o multime de lalele.

    daca va e sete puteti bea o bere in restaurant Expo (pentru cei cu dare de mana: e scumpicel) sau la Expo Parc (fost Casa Vanatorului).

    magdalena
    [27.04.10 19:44:58]
    »

    Diaura, multumim pentru incursiunea frumoasa facuta!

    Te invidiez pentru team-building-urile tale!!! Ca te scoate asa des din Bucuresti-ul asta prafuit....

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [27.04.10 19:51:02]
    »

    Multumesc pentru sfaturi. Chiar daca am vazut atat de putin, pe unde am fost orasul era plin cu flori, lucru care mi-a placut mult.

    Iata alte motive pentru care acest oras este deosebit si unic;

    - in Iasi a fost montat primul orologiu din tara, in Biserica Trei Ierarhi in 1638 sub domnitorul Vasile Lupu. Tot acolo a fost tiparita prima carte cu legi, scrisa in romaneste.

    - la Iasi s-au pus in circulatie primele timbre din tara (valoarea unui astfel de timbru “Cap de Bour “ este astazi inte 5000 – 100000 Eur).

    - la Iasi au functionat; prima facultate de medicina, prima universitate, prima casa memoriala (cea a lui Ion Creanga) si de aici a plecat Revolutia de la 1848.

    geni
    [27.04.10 20:06:22]
    »

    Si uite asa mi-am adus aminte de perioada studentiei! Primavara, Iasiul este minunat! Desi ajung acolo cam de doua ori pe an, timpul nu mi-a permis plimbarile de altadata. Multumesc!

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [27.04.10 21:36:51]
    »

    dulşili târg nu mai i şe-a fost odat!

    am fost în scurte treceri pe-acolo din 1997 încoace de vreo trei ori. dar cam nimic nu mai este cum era odinioară, când mi-am petrecut vacanţele pe-acolo...

    parcă e alt oraş...

    din ciclul "ştiaţi că?": biserica Trei Ierarhi a fost arsă de turci ca să-i topească foiţa de aur cu care era învelită?

    molko*
    [27.04.10 23:13:46]
    »

    vot cu nr 7. Iasul este un oras care merita mult mai multa atentie, dar pozitionarea in estul Romaniei il trage in jos in defavoarea vestului... asa ca ramane se pare in umbra Timisoarei si a Clujului. Are tot ce trebuie: arhitectura, istorie, cultura, centru universitar.. etc.. Mai trebuie cateva minti destepte in fruntea primariei

    ionescunic
    [28.04.10 04:56:52]
    »

    Multumim Diaura pentru review!

    Ca o picanterie aici la Iasi a facut facultatea matusa mea Kirish nascuta in Harghita la Ciumani , care acum e profesoara de limba romana in Tiszadob , Ungaria. Sa vedeti si sa auziti cum vorbeste unguroaica cu accent modovenesc, foarte simpatica!

    biancuta
    [28.04.10 08:00:02]
    »

    Foarte frumos acest review. Eu inca nu am fost la Iasi, deci aici am multe de vazut . Un vot si de la mine.

    cc_iordachescu
    [28.04.10 08:21:52]
    »

    Diaura - felicitări pentru review!

    Am fost ultima dată în Iaşi anul trecut în primăvară, dar review-ul tău mi-a provocat dorinţa de merge din nou cât mai curând.

    Un vot din partea noastră!

    pepsi70ro
    [28.04.10 08:30:17]
    »

    Si de la mine un vot pentru pasiunea de care ai dat dovada scriind asa frumos despre oras. Se vede ca ti-a placut foarte mult. Felicitari!

    mario 110
    [28.04.10 08:59:22]
    »

    pentru cei care vor sa vina la iasi, recomand sa nu ocoleasca un loc mai putin cunoscut (mediatizat), si anume Manastirea Dobrovat. cei care vin din sud-ul tarii il pot vizita inainte de a intra in iasi. amanunte despre cum se ajunge aici gasiti la review-ul respectiv.

    Maria Smeu
    [28.04.10 09:30:08]
    »

    Imi place descrierea ta. Sper sa ajungi iar pe acolo si sa vii cu completari la fel de utile. Felicitari.

    Demult , cand am fost si eu in Iasi am participat la o cununie religioasa la Biserica Sf.Nicoleae Domnesc si m-a impresionat numarul mare de sfinti si fete bisericesti pictate intr-un stil aparte; sunt peste 280 de personaje zugravite.

    zangela69
    [28.04.10 13:22:23]
    »

    am amanat vizita de anul trecut in Iasi. Mare greseala am facut. citind randurile de mai sus trebuie sa ajung negresit.

    gregorio
    [29.04.10 10:38:27]
    »

    Minunat! Felicitari!

    Nu uitati manastirile Cetatuia si Galata...si faptul ca Iasul este asezat intre 7 coline...ca Roma.

    Si ca sa copletez ...stiati ca statuia ecvestra din fata Palatului Culturii nu il reprezinta pe Stefan cel Mare?

    Maria Smeu
    [29.04.10 13:30:08]
    »

    @gregorio

    Ca Iasiul este pe sapte coline , scrie si in primul rand al povestirii...dar de statuie ce ai sa ne spui, altceva decat se vede cu ochiul liber?

    gregorio
    [29.04.10 20:49:20]
    »

    Ca mi-a scapat este clar...dar dupa 9 ore de condus sub o ploaie torentiala de la Abrud pana acasa, sunt ametit complet.

    Imi cer scuze daca am suparat...cat despre statuie, ceea ce nu se scrie pe nicaieri, este faptul ca statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare,a fost turnata intr-un atelier din Polonia impreuna sau ma rog, in aceeasi perioada cu statuia unui alt rege apusean. Coletele au fost transportate pe Dunare , unde...s-a gresit andrisantul. Adevarul a fost descoperit abia la deschiderea imensului cufar in care a fost transportat. Deranjul ar fi fost prea mare pentru un eventual schimb asa ca a ramas...ca-n tren.

    Apropos...Voi ce ati vazut cu ochiul liber?

    La o studiere cat de cat atenta a statuii, veti vedea ca :

    1. Stefan nu a purtat niciodata barba.

    2. Ati auzit de buzduganul lui Stefan? Eu , nu. Poate de sabie!

    3. Coroana lui Stefan nu avea ca motive ornamentale...cruci.

    Coroanele altora..da.

    Nu ma intrebati de unde stiu povestea...

    Maria Smeu
    [30.04.10 10:57:55]
    »

    @gregorio

    Eu sigur nu m-am suparat. Chiar m-ai facut curioasa cu ce ai spui despre statuie.

    Un lucru este sigur; Stefan cu „ coroana cu cruci „ am mai vazut; in fresce, mozaicuri si chiar pe coperti de carti. E drept ca barba nu a avut, iar buzduganul din mana ar putea fi o „ interpretare artistica a sceptrului „ sau o " confuzie " a artistului. Cu sceptru este este de multe ori infatisat (nu doar cu sabie).

    Nu sunt istoric, dar cautand mai multe informatii, am constat ca sunt doua variante a istoriei acestei statui. ; si ca aceasta dilema; „ este sau nu Stefan „ imortalizat in bronz in aceasata statuie, are cel putin doua raspunsuri, fiecare cu argumentele sale. Prof. dr. Adriana Ioniuc infirmă această teorie (ca nu ar fi Stefan cel Mare) "Total fals. Nu a fost vreo comandă pentru un cneaz polon în atelierul sculptorului. Această legendă a apărut tocmai din înfăţişarea catolică a domnitorului moldovean".

    Eu cand am spus ca se vede cu ochiul liber, m-am referit la ce scrie pe soclu.

    A... si de curiozitate, am cautat pe net o statuie asemanatore din Cracovia si nu am gasit (o posibila statuie cu care sa se fi facut „ schimbul „ pomenit de tine. Poate este, dar nu am gasit eu.

    gregorio
    [03.05.10 17:26:09]
    »

    Nu am spus ca ar fi vorba de un cneaz sau alta spita regala. Iar crucea este cruce, nu forme stilizate, la asta m-am referit. In orice caz, fiecare ramane cu ce stie. Eu am incercat sa spun ce stiu. Cei ce vor citi, vor crede sau nu... este problema fiecaruia.

    P. S.

    Istoricii... tot niste oameni, nu?

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, chelie_d, Diaura*, geni, gregorio, ionescunic, magdalena, Maria Smeu, molko*, zangela69
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071289777755737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1