84339 
nu sunteţi logat. - LOGIN
De vizitat în împrejurimile Bucureştiului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
30.01.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢIE / RELAXARE
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit

NOTA MEDIE rez.:
8.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Clădiri care plâng – Conacul Oteteleșanu din Măgurele


Mai multe drumuri efectuate în ultimii ani în incinta Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de pe Platforma Măgurele mi-au oferit prilejul de a observa clădirea aflată în perpetuă restaurare. Curiozitatea m-a condus către informații uimitoare și povești interesante din epoca modernă și contemporană. Am descoperit locuri încărcate de istorie care încă își mai caută locul și rolul în societatea digitală de azi.

Localizare. Adresa oficială este strada Călugăreni nr. 5, dar se poate intra și prin strada Atomiștilor nr. 409, traversând incinta instituției. Cu puțină bunăvoință găsim locuri de parcare în zonă. De asemenea, se poate ajunge în centrul localității și cu microbuzul din zona bulevardul Ghencea (capătul tramvaiului 41) sau șoseaua Antiaeriană.

Informații acces. Intrarea este liberă, trebuie să apelăm doar la bunăvoința paznicilor și la ajutorul lor pentru a trece de câinii fără stăpân care sălășluiesc pe acolo.

Timp de vizitare. Circa 30 de minute cred că sunt suficiente pentru a înconjura clădirea și a ajunge în parc. Consider că cea mai bună perioadă de vizitat ar fi o zi caldă de primăvară, deoarece vegetația încă nu acoperă priveliștile din parc.

Ioan/Iancu Oteteleșanu. Boierul din Oltenia a ocupat felurite funcții administrative și politice în veacul al XIX-lea, îmbogățindu-se mai ales în timpul concesiunii salinelor, remarcându-se apoi prin viața personală, „bogată” în baluri și aventuri. Se mută de la Craiova la București și devine deputat în Adunarea Obștească și un apropiat al domnitorului Bibescu. Din această postură susține cultura română, devine membru al unor societăți culturale și sprijină trupa de teatru a lui Costache Caragiale. Se stinge în 1876 și este înmormântat la cimitirul Belu.

Scurt istoric al moșiei/conacului. Moșia din Măgurele a aparținut în epoca medievală Doamnei Stanca, soția lui Mihai Viteazul, apoi a trecut prin moștenire sau vânzare la alte mari familii boierești: Leurdenii, Goleștii, Cantacuzinii. La jumătatea secolului al XIX-lea boierul Ioan Oteteleșanu cumpără moșia, moment crucial pentru dezvoltarea ulterioară a așezării.

Pe moșia Măgurele se afla deja un conac construit pe la 1800, vornicul Oteteleșanu modelând locuința în stil neoclasic pe la 1845, apoi din nou după numai 15 ani, pe la 1860 (se vorbește chiar despre aportul arhitectului Xavier Villacros la proiectarea noului conac). Este și momentul când se amenajează și parcul, reședința aristocratică devenind un loc foarte căutat de protipendada Capitalei pentru distracții și baluri. Atât locuința din București, cât și „castelul” de la Măgurele constituiau un punct de reper pentru petrecăreții Bucureștiului, pentru doamnele din înalta societate, pentru mondenii epocii. Dintre personalitățile de marcă care au trecut pragul conacului se numără fostul domnitor Știrbei, domnitorul Carol I și alți membrii ai familiei regale. Imagini din acele vremuri se păstrează într-un album realizat de unul din primii fotografi din Principate: Franz Duschek.

Institutul de fete. În primul rând trebuie menționată „îndreptarea” lui Oteteleșanu prin prevederile testamentului său: După încetarea din viață a soției mele, întreaga mea avere va servi la facerea unui institut de fete românce, cărora li se va da o creștere și educație de bune mume de familie, fără pretenție sau lux, prisosul, ce va rămâne după budgetul anului, se va capitaliza spre a se da zestre acelor fete, care nu va fi nici mai mult nici mai puțin decât două sute galbeni uneia. În al doilea rând trebuie spus că acest testament s-a urmat întocmai, averea revenind lui Ioan Kalinderu (administrator al Domeniilor Coroanei, membru și președinte al Academiei Române, jurist) care întemeiază Institutul, apoi donează totul Academiei Române. Între 1893-1894 se restaurează „castelul” din Măgurele pentru a fi adaptat noilor cerințe de învățământ, iar în toamna lui 1894 are loc prima admitere la institut. Director este numit Ioan Slavici (până în 1908), iar subdirector soția sa. Institutul de fete își schimbă denumirea și structura în 1921 devenind Școala Normală de fete (pregătea învățătoare), iar în 1948 se mută la București în locul fostului liceu „Carmen Sylva”.

În anii de început ai comunismului Institutul de Fizică Atomică preia imobilul și transformă arhitectura acestuia; noi modificări au loc după cutremurul din 1977, iar din 1997 construcția nu mai este utilizată. În prezent se încearcă consolidarea și restaurarea „castelului” pentru a deveni un centru de excelență în cercetare, cu promisiunea deschiderii și a unei expoziții istorice.

În anii de început ai Institutului de fete tinerele intrau în instituție de la 12 ani și urmau cursuri de limba română, aritmetică, geografie, istorie, botanică, zoologie, fizică și chimie. Pe lângă aceste domenii se desfășurau și ore de muzică și desen, dar se predau și noțiuni de psihologie, estetică și etică – necesare fetelor în viitoarea viață de soție și mamă. Din punct de vedere practic se efectuau cursuri de croitorie, bucătărie, grădinărit și creșterea animalelor.

Ion Kalinderu spunea la serbarea de sfârșit de an din 1910: Idealul generosului Ion Oteteleșanu, când și-a exprimat dorința de a vi se da „o creștere casnică și o instrucțiune serioasă” n-a fost să vă educăm numai pentru a deveni cum se zice în testament „bune mame de familie, fără pretențiuni sau lux”, ci și propovăduitoare neobosite a binelui și frumosului.

Școala de la Măgurele a constituit un model instituțional de succes, programa școlară complexă fiind completată cu ore practice efectuate în atelierele și gospodăria proprie a instituției.

Parcul „castelului”. Spațiul verde a fost amenajat la mijlocul secolului al XIX-lea de celebrul arhitect peisagist vienez Karl Meyer, chemat în Țara Românească de domnitorul Gheorghe Bibescu (este cunoscut pentru trasarea planurilor Grădinii Cișmigiu și a Parcului Kiseleff). Arhitectul vienez „construiește” la Măgurele un parc în stil romantico-simbolic, cu alei largi, chioșc de lemn, fântână și un lac de agrement și creștere pește (lacul e betonat și are circa 6000 mp). Pentru întreținerea parcului Academia Română angajează un grădinar și patru ajutoare.

În parc se găsește bustul lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Mihai Onofrei în 1952 (vezi foto). Marele Poet a poposit de câteva ori în parcul castelului, stând ore întregi la discuții cu Ioan Slavici, Mă duceam acolo de cele mai multe ori cu Eminescu, mai ales după amiaza și stăteam până spre miezul nopții, căci plină era grădina mai ales serile, când luna-și revarsă lumina peste lac și peste luminișuri, încât parcă te aflai pe celălalt tărâm, între smei, zâne și feți frumoși. Aici stă castelul singuratic oglindindu-se în lacuri, aici e terasa cu liane, aici erau somnoroasele păsărele care la cuiburi se adună, aici luna iese ‘ntreagă și se’nalță așa bălaie, dar tot aici era și teatrul de păpuși și zvonul de vorbe omenești – scria Ioan Slavici în jurnalul său.

Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”. Situată pe str. Milcov nr. 2, biserica de sfârșit de secol al XVIII-lea a fost refăcută de familia Oteteleșanu la 1853 pentru a se încadra în arhitectura noului conac, amplasat la circa 100 de metri distanță. Pictura interioară e realizată de Gheorghe Tattarescu.

Minusuri. Nu există nici un fel de amenajare turistică, deci nici un indicator – autoritățile locale au promis amenajarea parcului (viitorulilfovean.ro/resta ... rcis-constantin). Aspectul de șantier permanent și pericolul reprezentat de câinii vagabonzi. Posibilul refuz de acces în incintă al paznicilor.

Ponturi. Se poate observa „castelul” intrând prin curtea I din str. Atomiștilor și traversând gangul către curte II. Dacă doriți să faceți fotografii, atenție la camerele de supraveghere (dacă funcționează).

Articole relaționate: Fortul 13 Jilava (vezi impresii).

Într-o localitate limitrofă Bucureștiului cunoscută mai ales prin proiectul laserului cel mai puternic din lume se află un „ghimpe de istorie”. Sper ca măcar parcul să fie amenajat și deschis doritorilor de natură și relaxare!

---
Impresii încărcate de tata123 in 30.01.2018 14:16:32

Validat / Publicat: 30.01.18 14:53:29


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2465


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38450 PMA (din 41 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- krisstinna
[30.01.18 20:07:33]
» mesaj pers

   @tata123: Iar m-am enervat, nu puteam altfel.

   Știi că mă irită nepăsarea, mai ales când e vorba de istoria noastră.

   Alții, in alte țări, îngrădesc cinci pietroaie, inventează o mini poveste, atrag turiști și câștigă bani frumoși.

   Noi? Ne facem propriile castele, furăm și ne mințim propriul popor, nu avem nevoie de turiști:(

   Mulțumesc, mi-am clătit ochii cu pozele tale.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[31.01.18 08:59:14]
» mesaj pers

   @krisstinna: Această supărare apare de fiecare dată când descoperim locuri și fapte incredibile care s-au petrecut pe meleaguri românești. Incapacitatea autorităților de a valorifica obiective și evenimente este rușinoasă... și doare. Promovarea istoriei și spiritualității românești ar trebui să preocupe orice for de conducere de la nivel local și central. Turistul/vizitatorul află accidental informații despre anumite obiective (istorice, naturale, religioase) și este dezamăgit de realitatea găsită la fața locului. Descrieri ori informații punctuale sunt „împrăștiate” prin diverse lucrări și astfel aceste obiective sunt greu de documentat. De aici decurge și rolul AFA...

   Muțumesc pentru lectură, aprecieri și ecou.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- ghisor
[04.02.18 09:15:54]
» mesaj pers

   @tata123: Felicitari nu numai pentru acest articol, ci pentru toate articolele in care ne impartasesti franturi din istoria romaneasca. Pe langa faptul ca se pierd bani frumosi, asa cum bine a specificat krisstinna, daca o sa continuam in ritmul asta, peste cateva generatii ne vom pierde mare parte din identitatea noastra. Sau poate ca asta se vrea, cine stie?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[05.02.18 13:25:33]
» mesaj pers

   @ghisor: Mulțumesc pentru aprecieri. Există în România multe locuri și obiective care au legătură cu evenimente istorice/culturale/religioase importante, locuri puțin cunoscute, lipsite de informații consistente, nepromovate mai deloc și, mai rău, chiar aflate în stare de conservare precară. Nu știm ori nu vrem să ne punem în valoare istoria și cultura.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mishu
[01.03.18 22:19:54]
» mesaj pers

   @tata123: Nu am sa comentez mai mult, sunt de acord cu ecourile deoarece din pacate asta este adevarul.

   Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2017] „Castelul” Oteteleșanu din orașul Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941240">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941240"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941240">Şterge vot</a></div><span id="v9941240" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941240)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941240Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941240MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2017] „Castelul” Oteteleșanu din orașul Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2017] Clădire anexă (posibil Infirmeria) situată lângă „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941241">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941241"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941241">Şterge vot</a></div><span id="v9941241" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941241)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941241Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941241MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2017] Clădire anexă (posibil Infirmeria) situată lângă „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2017] „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941242">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941242"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941242">Şterge vot</a></div><span id="v9941242" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941242)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941242Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941242MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2017] „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2017] Plăcuță informativă - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941243">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941243"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941243">Şterge vot</a></div><span id="v9941243" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941243)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941243Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941243MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2017] Plăcuță informativă - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2017] Turn lateral - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941244">Şterge vot</a></div><span id="v9941244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2017] Turn lateral - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2017] Celălalt turn care încadrează clădirea fostului Institut de fete Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941245">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941245"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941245">Şterge vot</a></div><span id="v9941245" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941245)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941245Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941245MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2017] Celălalt turn care încadrează clădirea fostului Institut de fete Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2017] Starea construcției în aprilie 2017 - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941246">Şterge vot</a></div><span id="v9941246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2017] Starea construcției în aprilie 2017 - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2017] Clădire anexă - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941247">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941247"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941247">Şterge vot</a></div><span id="v9941247" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941247)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941247Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941247MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2017] Clădire anexă - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2017] Turnul clădirii anexă în stil neoromânesc - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941248">Şterge vot</a></div><span id="v9941248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2017] Turnul clădirii anexă în stil neoromânesc - „Castelul” Oteteleșanu - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2017] Parcul Institutului de fete Oteteleșanu din Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941249">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941249"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941249">Şterge vot</a></div><span id="v9941249" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941249)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941249Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941249MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2017] Parcul Institutului de fete Oteteleșanu din Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2017] Fântână - Parcul Institutului de fete Oteteleșanu din Măgurele Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941250">Şterge vot</a></div><span id="v9941250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2017] Fântână - Parcul Institutului de fete Oteteleșanu din Măgurele Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2017] Parcul Institutului de fete Oteteleșanu din Măgurele Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941251">Şterge vot</a></div><span id="v9941251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2017] Parcul Institutului de fete Oteteleșanu din Măgurele Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2017] Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941252">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941252"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941252">Şterge vot</a></div><span id="v9941252" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941252)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941252Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941252MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2017] Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2017] Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” - restaurată - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941253">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941253"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941253">Şterge vot</a></div><span id="v9941253" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941253)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941253Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941253MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2017] Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” - restaurată - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2017] Monumentul Eroilor - Măgurele, Ilfov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941254">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941254"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941254">Şterge vot</a></div><span id="v9941254" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941254)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941254Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941254MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2017] Monumentul Eroilor - Măgurele, Ilfov.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2017] Casa Oteteleșanu de pe str. Biserica Amzei din București construită la 1890 în stil neogotic. Fostele Case Iancu Oteteleșanu și celebra terasă se aflau pe locul de azi al Palatului Telefoanelor și Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av941255">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941255"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941255">Şterge vot</a></div><span id="v9941255" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(941255)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f941255Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e941255MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2017] Casa Oteteleșanu de pe str. Biserica Amzei din București construită la 1890 în stil neogotic. Fostele Case Iancu Oteteleșanu și celebra terasă se aflau pe locul de azi al Palatului Telefoanelor și Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.
foto tata123 [30.01.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2017] Hartă de ansamblu: steluțele galbene reprezintă puncte de acces, iar săgeata roșie indică locul bisericii. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av941259">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941259"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941259">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2017] Hartă de ansamblu: steluțele galbene reprezintă puncte de acces, iar săgeata roșie indică locul bisericii.
foto tata123 [30.01.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2017] Portret Ioan Oteteleșanu - fotografiile de epocă sunt preluate din monografia dedicată Institutului de fete de către directorul Ioan Slavici (1906). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av941261">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941261"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941261">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2017] Portret Ioan Oteteleșanu - fotografiile de epocă sunt preluate din monografia dedicată Institutului de fete de către directorul Ioan Slavici (1906).
foto tata123 [30.01.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2017] Lacul din parcul Institutului de fete Oteteleșanu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av941263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941263">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2017] Lacul din parcul Institutului de fete Oteteleșanu.
foto tata123 [30.01.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2017] Serbare la deschiderea Institutului de fete în toamna lui 1894. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av941265">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941265"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941265">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2017] Serbare la deschiderea Institutului de fete în toamna lui 1894.
foto tata123 [30.01.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2017] Atelier de țesătorie în cadrul Institutului Oteteleșanu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 30.01.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av941267">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv941267"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=941267">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2017] Atelier de țesătorie în cadrul Institutului Oteteleșanu.
foto tata123 [30.01.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.154834032059 sec