ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2009
    DURATA: 7 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Kazaviti - o asezare unde timpul parca a stat pe loc

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Astazi se implineste exact un an de cand am cumparat biletul de vacanta in Thassos, frumoasa « insula de smarald » cum este prezentata in brosurile agentiilor de turism. M-au napadit, din nou, amintirile despre acest loc pe care l-am indragit de la prima vedere.

    V-am povestit cu putin timp in urma despre Limenas, orasul unde am petrecut un sejur de vis in Limenas, despre “muntele de la mare” cum il numea cineva asa frumos pe batranul Ypsario, dar nu v-am spus nimic despre una dintre cele mai vechi asezari de pe insula, Kazaviti, si care este mai putin mediatizata decat Theologos, satul traditional de munte unde ajung majoritatea turistilor.

    Localitatea se gaseste in partea de vest a insulei si este ascunsa de la soseaua principala, fapt care explica linistea care te cuprinde de indata ce apuci acest drum. In Prinos o luam, asadar, la stanga, pe un drum asfaltat foarte bun pe care l-am parcurs fara nicio problema cu masinuta noastra de inchiriat. Traficul era extrem de redus, rar venea cate o masina din sens opus astfel incat ne-am putut bucura din plin de frumusetea peisajului: livezi de maslini, vita de vie, iarba de un verde crud.

    Dupa doar 4 kilometri ajungem in Mikro Kazaviti (Micul Kazaviti) care ne intampina cu casele lui solide din piatra, despartite de alei inguste pavate din acelasi material. Reusim sa gasim un loc unde sa lasam masina, ocazie cu care am apreciat inca o data dimensiunile mici ale masinutei si pornim, incet, la pas, pe stradutele scufundate in tacere.

    Am initial impresia ca ma gasesc intr-o cetate-muzeu intrucat nu vedem pe nimeni in fata portilor. Arunc cate o privire timida catre o usa intredeschisa dar nici inauntru nu intrevad vreo miscare. Cred ca unele locuinte sunt, in continuare, parasite. Citisem ca pana la jumatatea secolului trecut satenii obisnuiau sa se retraga toamna in Prinos, localitatea de mai jos, pentru a se ocupa de culturile de maslini si reveneau in Kazaviti primavara. De la o vreme, insa, multi sateni si-au abandonat cu totul locuintele, stabilindu-se permanent aproape de coasta, doar cateva familii ramanand sa locuiasca aici in tot timpul anului. Astfel, satul si-a pastrat infatisarea traditionala de odinioara si impresioneaza si in prezent prin simplitatea elementelor arhitecturale, atmosfera rurala linistita si peisajul natural deosebit. Casele sunt construite intr-un stil autentic macedonian, au ziduri trainice din piatra si acoperis din ardezie. Cele mai multe au balcon sau terasa si accesul se face pe trepte din piatra. Ne-am plimbat in liniste, respectand tacerea satului parca obosit de incercarile grele prin care a trecut de-a lungul veacurilor. Revenim apoi la masina pentru a ne continua drumul spre urmatoarea asezare, Megalo Kazaviti (Marele Kazaviti), cand, spre surprinderea noastra, ne intalnim, in sfarsit, cu un localnic care nici nu pare sa observe prezenta noastra.

    Dupa doar jumatate de kilimetru, ajungem si in Megalo Kazaviti, o asezare mai populata, construita in acelasi stil arhitectonic traditional din piatra si lemn. Un farmec aparte il are scuarul din centrul satului si platanii batrani la umbra caruia s-a amenajat o terasa. Aici intalnim cateva grupuri de turisti straini, in special nemti si birtanici. Kazaviti a devenit, in ultimul timp, o destinatie turistica foarte cautata de acestia din urma si nu sunt putini cei care au cumparat case aici, la preturi modice, din dorinta de a scapa de galagia si agitatia marilor orase europene.

    Interesant de stiut este faptul ca se poate gasi cazare si aici, pentru cei care nu doresc sa stea doar la plaja sau prefera sa se retraga seara, departe de zonele aglomerate din apropierea plajelor.

    Ma indepartez de “centru” pe stradutele de piatra la fel de inguste, coplesita de frumusetea si simplitatea asezarii. La fel ca si Mikro Kazaviti, Megalo Kazaviti este construit sub forma de amfiteatru si multe case sunt asezate in panta, in acelasi mod ca majoritatea locuintelor de pe insulele grecesti. Pe masura ce inaintam, zarim si aici case ce dorm linistite, imbratisate cu generozitate de vegetatia abundenta. Cel mai mult ma fascineaza detaliile arhitecturale prezente la tot pasul: picturile de pe peretii exteriori, infatisand scene casnice sau fragmente din legende, vasele pictate asezate in fata portilor, florile de leandru si trandafirii ce zambesc sfioase in soarele de dimineata. Ajung si la bisericuta din sat dar, spre marea mea parere de rau, poarta este incuiata. Ne gandim atunci sa mergem la Manastirea Sfantul Pantelimon si sa ne continuam, astfel, drumul, spre varful muntelui. Parasesc cu regret acest sat pitoresc, neatins de arhitectura moderna, dar ocrotit de castani, nuci si platani si unde, cu fiecare pas, esti mai aproape de trecut.

    Urmam, asadar, indicatorul spre manastire, bucurandu-ne ca drumul este in continuare foarte bun. La putin timp dupa ce iesim din localitate, muntele ni se deschide in fata ochilor in toata splendoarea. Vedem, de aici, cele doua asezari Kazaviti ingropate in verdeata, dar si marea ce parca atinge cerul. Dupa cativa kilometri, insa, bucuria noastra ia sfarsit intrucat drumul devine foarte accidentat si hotaram sa lasam masina langa utilajele care reparau drumul. Am continuat sa mergem pe jos desi soarele ardea tot mai tare si nu era niciun pic de umbra. Au trecut pe langa noi mai multe masini cu garda inalta, dar, cum toate erau pline, ne-am resemnat cu gandul ca, daca am urcat noi pe Ypsario, ajungem noi si la manastire. Din fericire, niste muncitori care mergeau si ei la manastire s-au milostivit de noi si ne-au luat in masina lor pana sus. Dupa o bucata de drum am observat ca soseaua era iarasi buna pana la manastire.

    Manastirea Pantelimon - Agios Panteleimon - este o manastire de calugari, foarte cautata in special de ziua sfantului Pantelimon, in 27 iulie, cand au loc mai multe manifestari religioase. Este o manastire micuta, construita din piatra de pe munte si acoperis din ardezie, cu pereti albi acoperiti cu icoane simple. In apropierea ei se gaseste o pestera cu un bazin cu apa rece ca gheata, inchinata memoriei sfantului care se spune ca a facut mai multe minuni. Pestera se poate vizita, poti aprinde lumanari sau poti sa te rogi la icoana sfantului. Se spune totodata ca daca bei apa sfintita de aici, te vindeci de boli si suferinte.

    Este un loc linistit, incarcat de legende si sacralitate si unde, pentru cateva clipe, am simtit ca timpul a stat pe loc. Drumul de intoarcere l-am parcurs in totalitate pe jos, dar apa rece luata de la izvorul manastirii ne-a dat puteri si nu am simtit deloc oboseala si caldura arzatoare. Cred ca, intre timp, drumul a fost terminat dar, daca doriti sa veniti la manastire, intrebati cel mai bine inainte localnicii.

    Inchei acum, seria impresiilor din Thassos,Cucerirea muntelui Ypsario , Must see an do in Limenas si Hotel Angelika Limenas cu mentiunea ca aceste review nu este punctabil, conform regulamentului. Am tinut sa scriu aceste ultime randuri pentru ca asa am simtit eu acum si pentru ca mi-a facut placere sa imi amintesc de aceasta insula binecuvantata de natura si istorie.


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 24.04.10 16:38:07
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 16132 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Casa traditionala in Mikro Kazaviti
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    [1 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7600 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    20 ecouri scrise, până acum

    webmasterXY* [24.04.10 17:17:43] »

    Conform regulamentului asa cum afirmi si tu, fiind al patrulea review din aceasta destinatie va ramane fara punctele standard, dar cu voturile celor care iubesc Grecia.

    krondia* [24.04.10 18:01:18] »

    As dori sa adaug, daca se poate, acest fundal muzical. Multumesc.

    http://www.trilulilu.ro/costi17/bda57735cd5673

    magdalena [24.04.10 18:05:21] »

    Se pare ca despre Thasos nici-un review nu poate acoperi indeajuns tot ce se poate vizita in el...

    Imi pare rau ca nu m-am informat mai indeaproape despre aceasta insula inainte de a pasi pe ea...

    webmasterXY* [24.04.10 18:06:35] »

    Atasata melodia propusa, faina tare!

    Florina38* [24.04.10 18:33:04] »

    Frumoasa descriere a peisajelor iar descrierea caselor sunt exact ca in cartea pe care o citesc acum

    poll [24.04.10 22:51:17] »

    O prezentare superba pentru care te felicit.

    La fel si pentru atentia acordata detaliilor.

    amely* [24.04.10 23:38:28] »

    Imi pare tare rau ca nu ajung in Thassos anul acesta, desi o sa merg intr-o croaziera cu yacht-ul in Marea Egee, Thassos nu este inclusa in destinatie.

    Mi-ar fi placut mult sa vizitez insula, pentru ca am auzit numai de bine si am un bun prieten grec, care se numeste Thassos.

    Oricum o sa vizitez insula in viitor, deci multumesc mult pentru impresii

    nicolettab* [24.04.10 23:57:11] »

    Inca o prezentare de 400 de puncte pt. tine, krondia. Felicitari, se vede clar cat de mult iubesti aceasta insula.

    Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.04.10 00:20:04] »

    Desi am fost si eu de 2 ori in Thassos nu stiam de Kazaviti si manastirea Pantelimon.

    Multumesc krondia pentru informatii , iar pozele P03 si P05 sunt chiar deosebite.

    pepsi70ro [25.04.10 09:05:36] »

    Un review interesant pentru un loc deosebit care mi-ar place sa-l vizitez intr-o zi. Felicitari Krondy!

    ileanaxperta* [25.04.10 11:23:06] »

    Draga mea krondy, ma faci sa o iau pe aratura in Thassos...zau ca nici nu stiu incotro s-o mai apuc cand voi ajunge in sept. din nou aici. Sa ma vezi pe mine si pe Rose cum dam din colt in colt prin insula asta plina de mistere...dar cam multe elucidate de tine....Dar mai lasa, draga si la altii sa mai gaseasca poteci neumblate...vii tu aci si le dezvalui pe toate...

    Dar pentru efortul depus in ale scrisului atat de frumos si util, ca sa nu mai scriu si atat de sensibil, nu doresc decat sa te "pedepsesc"cu 400 de pupicimultiacum (PMA)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    krondia* [25.04.10 11:29:32] »

    Adevarul este ca pe Ypsario si in Kazaviti nu am auzit vorbindu-se romaneste desi erau multi romani pe insula, in special in zona plajelor si in Potos. Nu te ingrijora, ileana, nu am ajuns nici eu peste tot desi as fi vrut, este o insula mica dar daca vrei sa faci si plaja si baie si sa mai si vezi cate ceva iti dai seama ca timpul este prea scurt si nu stii ce sa faci mai intai. Eu nu am ajuns la Kastro, satul parasit din munti, la piscina naturala, "giola" si nu am facut nici croaziera in jurul insulei... Sa speram ca data viitoare...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    dananecula [25.04.10 23:42:52] »

    Amintirile te chinuiesc

    Amintirile te rascolesc

    Te cred ca nu le poti uita

    Si uite ca si dup-un an, draga mea

    Cu dragoste mare le povestesti

    iar pe mine din nou ma uimesti

    In Thassos n-am fost niciodata

    Dar citindu-ti randurile in data

    As inchide ochii si-ntr-o secunda de visare

    As ajunge si eu o clipa acolo-ndepartare

    S-admir frumusetile povestite de tine

    Care m-au fermecat tare pe mine.

    Eu cu gandul PoateMaAmagesc

    Dar sincer pe tine te ,,pedepsesc''

    Cu 400 PMA si te pupicesc !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    trandafir 1970 [27.04.10 01:17:53] »

    Despre Thassos se scrie in primul rand cu sufletul,apoi cu ochii mintii...

    adaiulia [01.05.10 20:33:37] »

    draga krondia ma faci sa-mi para rau ca nu ajung anul acesta in thassos (asta se intampla cand mergi in grup, exista si dezavantaje), dar sigur anul viitor... un vot si de la mine

    cupcake* [23.05.10 13:06:44] »

    buna ziua,

    am si eu 2 intrebari. din kazaviti pana la manastire cam cati km sunt, aprox. ? drumul este chiar asa de nasol? il pot face cu o bicicleta sau cu un enduro?

    multumesc

    krondia* [24.05.10 20:54:54] »

    @cupcake, din Kazaviti pana la manastire cred ca sunt in jur de 10 km. Drumul era bun, doar o portiune era in lucru, posibil ca intre timp sa se fi incheiat lucrarile. Drumul urca si are numeroase serpentine, un sportiv bine antrenat probabil ca il poate parcurge cu bicicleta. Pe insula sunt mai multe trasee off-road, se poate urca si pe Ypsario, dar nu sunt semnalizate pe hartile turistice.

    cupcake* [24.05.10 21:26:24] »

    multumesc pentru informatii

    raduu1972 [19.09.10 19:41:21] »

    nu ma pot declara ca sunt un bun cunascator al acestei insule, dar am fost si eu acolo in 2 randuri, si abia astept sa ajung din nou. a ramas un loc minunat in care mereu ma intorc cu placere

    webmasterX [26.11.17 11:34:45] »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Kazaviti» (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adaiulia, amely*, cupcake*, dananecula, ileanaxperta*, krondia*, limac, magdalena, nicolettab*, poll, raduu1972, trandafir 1970
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Kazaviti:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04452109336853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1