83642 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Roșiori și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.12.2017
DE
Avatar Safta Radu
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Rosiorii de Vede
înscris/ă în 16.04.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2017
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Mănăstirea Plăviceni - o nestemată a ortodoxiei româneşti, cu o puternică încărcătură istorică


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Cu noi e dreptul şi dreptatea, cu noi e cauza cea bună, cu noi e Dumnezeu!

Mihai Viteazul, Şelimbăr, octombrie 1599

Câtă dreptate are @tata123, când spune, în [pen]ultimul său review, de altfel unul excelent, că numai călătorind pe şoselele României, prin unghere de ţară, străbătând păduri sau căi mai puţin umblate de turişti, putem găsi locuri superbe. Numai atunci ne dăm seama de frumuseţea acestor locuri, şi mai ales de valoarea lor.

Cu ceva timp în urmă, citisem câte ceva despre Mănăstirea Plăviceni, din comuna Plopii-Slăviteşti, un loc atât de strâns legat de numele marelui domnitor Mihai Viteazul, culmea, situată doar la 37 de kilometri de casa mea! Pun mâna pe telefon şi sun un coleg de serviciu, care cunoaşte foarte bine zona în care se află mănăstirea, propunându-i ca într-o bună zi să vizităm acest sfânt lăcaş. Colegul meu nu numai că a fost de acord, dar s-a oferit să dea şi câteva telefoane, dacă-l putem găsi acolo pe stareţul mănăstirii, programul de vizitare, şi alte amănunte de acest gen.

Arzând de nerăbdare, ne-am întălnit cu acesta şi cu soţia sa, într-o frumoasă zi de sâmbătă, era cald, o zi anormală de iarnă ar spune unii, termometrul arăta 11 grade! Din centrul localităţii Plopii-Slăviteşti am plecat către mănăstire, există un indicator la circa 200 m de primărie, urmând să mergem cam 10-11 kilometri până acolo. Imediat după ce am ieşit din sat, am intrat în pădurea Plopii-Slăviteşti, pe un drum desfundat, anevoios, cu hârtoape, formate în urma ploilor din zilele trecute.

De menţionat că pădurea, pe care există şi un fond de vânătoare, aparţine unor apropiaţi ai liderului politic absolut al judeţului Teleorman, domnul acela cu păr grizonat şi mustaţă, cu zâmbetu-i şarmant, cel mai iubit dintre pământeni :), cred că vă daţi seama repede de cine e vorba, pe o porţiune din aceasta fiind montat gard din sârmă electrificat, având din loc în loc plăcuţe de atenţionare. Cu oareşce dificultate reuşim să parcurgem distanţa mai sus menţionată, ieşind din pădurea fermecată :).

Pe stareţul mănăstirii, Teoctist Moldovanu, nu l-am găsit acolo, era plecat să rezolve unele probleme administrative, dar colegul meu l-a sunat iar acesta a apărut după circa 30 de minute, timp în care am avut posibilitatea să fac câteva fotografii întregului ansamblu monahal, aflat în stare de degradare, situat în sud-estul comunei Plopii Slăviteşti, pe raza satului Dudu, în lunca râului Olt, la numai câteva sute de metri de acesta, la hotarul cu judeţul Olt.

Ce am găsit noi aici? Din ansamblul mănăstiresc au mai rămas turnul-clopotniţă, parţial dărâmat, biserica, aflată într-o avansată stare de degradare, având hramul ,,Arhanghelul Mihail", de altfel singurul lăcaş de cult din ţară care are doar hramul unuia din cei doi arhangheli, şi ruinele zidului de incintă. În stânga bisericii, la câţiva metri, se află marcat locul unde în anul 2010 a fost descoperit un schelet incomplet, fără cap, clavicule şi coaste, despre care unele surse afirmă că ar fi al domnitorului Mihai Viteazul, dar despre aceste aspecte vom discuta puţin mai târziu.

Legenda spune că în aceste locuri, în vremuri de restrişte, Doamna Stanca, soţia domnitorului Mihai Viteazul, fiind urmărită de turci, s-a urcat într-un alun, ascunzându-se astfel de năvălitori, drept mulţumire faţă de Dumnezeu ridicând o bisericuţă din lemn, din acest motiv mănăstirii spunându-i-se şi Alunişul. Alunul a fost tăiat, iar trunchiul acestuia a servit drept masă în altar.

Pe locul acestei bisericuţe a fost ridicată o altă biserică, din piatră, între anii 1637-1648, de către marele vornic Dragomir Dobromirescul, fiul lui Dobromir, marele ban al Craiovei, lucru atestat de către pisania ce poate fi văzută la intrarea în biserică. La moartea ctitorului său, în 1652, ca urmare a faptului că nu a avut urmaşi, mănăstirea este înzestrată cu toate averile acestuia, 448 ha de pădure şi 230 ha teren arabil.

Lucrări de refacere a ansamblului au avut loc la sfârşitul sec. XVII, când au fost adăugate chiliile şi anexa situate pe zidul de sud al incintei. În urma cutremurului din 1802, complexul este grav afectat, unele lucrări de refacere având loc între anii 1815-1820, an când complexul este desfiinţat ca mănăstire şi apare în documente ca biserică de mir metoh al bisericii Kretzulescu din Bucureşti. La sfârşitul secolului XVII şi începutul secolului XVIII, în documente este menţionat ca egumen la această mănăstire Eremia Cacavela, unul din mentorii domnitorului Dimitrie Cantemir.

În anul 1926, vizitând zona, istoricul I. C. Filitti menţiona că a găsit ,,în stare de ruină zidurile înconjurătoare al mănăstirii de altădată, şi biserica, frumos exemplar de biserică mare din vremea lui Matei-Vodă, rămasă fără geamuri, complet golită de mobilier, dar plină de moloz în urma recentei prăbuşiri a turlei principale şi gata a primi ploaia şi zăpada. O privelişte jalnică." Fapt atestat în perioada următoare, când datorită stării avansate de degradare, biserica a fost folosită de localnici ca adăpost pentru animale, în interior, pe pereţi, putându-se observa cu uşurinţă ,,semnele" civilizaţiei moderne, cu scrijelituri gen ,,Gicu + Jeni = LOVE ".

După anul 1995, au fost efectuate unele lucrări de refacere, fiind reparat parţial acoperişul, iar în prezent aici se pot ţine slujbe.

În anul 2010, câţiva muncitori care făceau curăţenie în curtea mănăstirii, au dat foc unor gunoaie chiar lângă zidul bisericii. Observând că pământul unde fusese făcut focul s-a surpat, părintele stareţ Teoctist Moldovanu le-a spus muncitorilor să stingă focul şi să dea pământul la o parte, ieşind la iveală nişte cărămizi ce împrejmuiau un zid care ascundea nişte oseminte, un schelet uman, fără cap, membrele superioare, claviculă şi coaste, care potrivit documentelor din epoca lui Mihai Viteazul, ar corespunde cu modul cum a fost ucis domnitorul, la 9 august 1601, şi cum a fost mutilat trupul acestuia.

În cronica sa, Istvan Szamoskovy, cronicar maghiar contemporan cu Mihai Viteazul, face următoarea relatare:

,,Unul din căpitani, cu numele de Bori (Iacobus Beaurius) dacă a intrat în cort împreună cu încâ câţiva a pus mâna pe Mihai zicând: eşti prins! Mihai i-a zis: Ba! şi cu aceasta a pus mâna pe sabie s-o scoată. Un valon ţintind cu puşca a slobozit-o şi l-a lovit în mâna stângă cu care a căutat să scoată sabia, căci Mihai Vodă era stângaci. Alt valon i-a străpuns îndată pieptul cu sabia, al treilea valon l-a împuşcat în spate, şi astfel prăbuşindu-se i-au tăiat capul cu propria sabie. Şi jefuindu-l şi împărţindu-i toată prada ce o avea în cort şi vitele de afară, i-au tăiat capul în cort şi a zăcut trei zile gol, la marginea drumului. Capul, cu barbă cu tot, l-au pus pe hoitul unui cal, care murise acolo, tot atunci şi astfel a stat capul acolo mult timp. Tăiat-au nemţii bucăţi mari de piele din trupul voievodului despuindu-i spatele şi coastele, umerii, şi le-au oprit ca amintire. În cele din urmă, aşa scârbos cum era, l-au înmormântat nişte sârbi într-o groapă mică, să nu-l mânce câinii. "

Unele surse istorice menţionează faptul că la jumătatea secolului XVII osemintele lui Mihai Viteazul au ajuns în Valahia Transalpină, fiind îngropate la o mănăstire din apropierea râului Olt.

Pentru a elucida acest aspect, părintele stareţ Teoctist Moldovanu a solicitat efectuarea unui test ADN, fiind folosit materialul luat de la osemintele descoperite şi de la osemintele mamei domnitorului, Teodora Cantacuzino, înmormântată la Mănăstirea Cozia. Raportul medico-legal a arătat faptul că osemintele descoperite corespund ca dimensiuni cu cele ale lui Mihai Viteazul, în următoarea perioadă aşteptându-se o confirmare oficială din partea instituţiilor abilitate, dacă osemintele descoperite sunt sau nu sunt ale domnitorului Mihai Viteazul.

Dacă se va face o confirmare oficială, vom avea un nou caz Prislop? Doar ştim cu toţii ce s-a întâmplat acolo, Mănăstirea Prislop a fost luată cu asalt de credincioşi după ce au fost mediatizate din plin viaţa şi realizările Părintelui Arsenie Boca. Cert este faptul că şi aici, la Plăviceni, vin mulţi oameni, din toată ţara, pentru a vizita mănăstirea.

Pe parcursul şederii noastre la mănăstire, părintele stareţ ne-a arătat şi biserica nouă, ridicată cu mari eforturi la circa 200 metri lângă vechea mănăstire, o biserică foarte frumoasă, cu picturi superbe, având acelaşi hram, urmând ca aici să se ţină slujbe, cu speranţa că într-o bună zi vechea biserică a mănăstirii va fi refăcută. Cum spunea şi părintele, speranţa moare ultima, lucrurile tărăgănează, banii pentru renovare nu vin, parcă nu se doreşte reabilitarea, sunt şanse destul de mici ca în viitorul apropiat să se facă ceva pentru salvarea acestui ansamblu monahal.

Am vizitat un loc încărcat de istorie, fiind fascinaţi de cele văzute şi auzite, de frumuseţea locurilor, de explicaţiile oferite cu zâmbetul pe buze de către stareţul mănăstirii, plecând de-acolo cu speranţa că în viitor lucrurile vor intra pe făgaşul normal, iar Mănăstirea Plăviceni va redeveni ceea ce a fost odată. Vă invit să veniţi aici, nu veţi regreta!

Sărbători Fericite tuturor!

 

Webmaster, cu mulţumiri, rog ataşaţi https://www.youtube.com/watch?v=RzpY32dmLYY.

---
Impresii încărcate de Safta Radu in 18.12.2017 17:53:17

Validat / Publicat: 18.12.17 19:46:21


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1771


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  67000 PMA (din 50 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[18.12.17 19:36:03]
» mesaj pers

   Bună recomandarea

   Mutat în rubrica "O zi în Roșiori și împrejurimi, ROȘIORI de VEDE" (nou-creată pe sait)

   --

Webmaster, cu mulţumiri, rog ataşaţi youtube.

   Hmmm... linkul duce spre un video ce pare inaccesibil - mai verifici te rog o dată adresa (Webmaster, cu mulţumiri, rog ataşaţi htpps://www.youtube.com/watch?v=RzpY32dmLYY.)?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu
[18.12.17 20:00:23]
» mesaj pers

   @webmasterX: Mulţumesc pentru apreciere. Am verificat adresa, e scrisă corect. E un fragment din filmul, Mihai Viteazul", cu marele Amza Pellea, scena în care este ucis la Turda, durează 2,43 min.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster26
[18.12.17 20:15:50]
» mesaj pers

   @Safta Radu: sper că l-am nimerit.

   Adresa nu e scrisă corect: HTPPS vs HTTPS! si pesemne mai e ceva greșit pe acolo că doar simpla corectură de mai sus duce la ''video indisponibil''!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[18.12.17 20:32:14]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[18.12.17 20:52:22]
» mesaj pers

   @Safta Radu: adresa nu era totuși (integral) corectă - primul z era mare (Z), nu mic (z).

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[18.12.17 22:09:39]
» mesaj pers

   Așa singuratecă și stingheră aruncată în mijlocul câmpului, ruinată, îmbătrânită, chiar deteriorată, cu silueta elegantă a turnului-clopotniță și acel albastru superb din interior, cum Dumnezeu să nu-ți placă! Frumos și votat cu drag!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu
[18.12.17 22:13:14]
» mesaj pers

   @webmasterX: Eu aş fi vrut altceva, dar nu-i problemă, e foarte bine şi aşa, poate am greşit eu adresa, nu mai contează. Mulţumesc mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[18.12.17 22:26:43]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Interesant articol. Interesantă, însă, mi s-a părut și relatarea cronicarului maghiar Istvan Szamoskovy.

   Cruntă moarte a mai avut Mihai Vodă!

   Păcat că nu se renovează un așa loc plin de istorie! Dar, poate... Speranța moare ultima!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[18.12.17 22:27:57]
» mesaj pers

   Ca probe ADN nu poate fi "folosit" capul domnitorului de la Manastirea Dealu? Cred ca pentru romanii adevarati descoperirea corpului lui Mihai Viteazul ar fi de mare insemnatate.

   Calatorii tot mai interesante pe anul care vine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu
[18.12.17 22:36:04]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Mulţumesc mult. Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu
[18.12.17 22:44:15]
» mesaj pers

   @Zoazore: Modalitatea în care a fost ucis marele nostru domnitor a fost relatată de mai mulţi cronicari ai vremii, fiecare însă a descris-o în felul său, cu menţiunea că între aceste cronici există multe asemănări. Am citit multe despre moartea lui Mihai Viteazul, însă relatarea cronicarului maghiar mi s-a părut cea mai interesantă, cred eu că e cea mai apropiată de realitate. Cu renovarea mănăstirii, trebuie să mai curgă multă apă pe albia Oltului până se va rezolva problema. Mulţumesc pentru vizită şi vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Safta Radu
[18.12.17 22:56:04]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Tocmai aici e problema, dacă despre capul de la Mănăstirea Dealu se ştie că este al marelui domnitor, trebuie clarificată apartenenţa osemintelor descoperite la Plăviceni, nu se pot lua probe pentru efectuarea ADN-ului din altă parte. Cred că în cazul unei confirmări oficiale venite din partea statului român, locul vizitat de mine va căpăta o mare însemnătate, poate atunci autorităţile îşi vor întoarce faţa şi către acest sfânt lăcaş. Mulţumesc de vizită şi vot.

    Multe călătorii frumoase în 2018!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- webmaster
[18.12.17 23:19:19]
» mesaj pers

   @Safta Radu: pe viitor recomand pentru indicarea linkurilor (youtube, dar, evident, nu numai) folosirea comenzilor COPY / PASTE.

   E mai simplu și mai ”error-free” :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[18.12.17 23:45:16]
» mesaj pers

   @Safta Radu:

   Mi-ai reamintit satul unde cândva mă ducea taică-miu în vizită la rude. Pe atunci drumul era mai bun decât acum dar nu asta e important. S-ar putea ca acel lăcaș vechi de cult să se năruie și asta se dorește probabil și așa dispar multe urme.

   Mă întreb dacă ai vizitat și muzeul de istorie al orașului, eu cred că da. Nu vrei să scrii puțin despre el? L-am cunoscut pe întemeietorul lui, prof. Voivozeanu Petre, soția lui mi-a fost profesoară. Erau artefacte interesante cândva acolo, obiecte din era trecută, din limesul roman, toate descoperite în zonă. Oare sunt tot acolo sau au fost preluate de alte muzee?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- doinafil
[19.12.17 12:15:22]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Mulțumesc pentru aceste bune informații!

   Ansamblul monahal vechi pare tare trist, parcă azvârlit în câmp, părăsit. Interiorul este și mai trist.

   Ce păcat că se investesc mii și mii de euro în așezăminte noi, nu că acestea n-ar fi necesare, însă cred că mai întâi ar trebui ca BOR-ul nostru să se îngrijească de refacerea și restaurarea vechilor lăcașuri de cult, mai ales că ele sunt bogăția trecutului nostru, istoria noastră, a românilor!

   Felicitări pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Safta Radu
[19.12.17 13:11:58]
» mesaj pers

   @elviramvio: Poate o să vă surprindă, dar nu am vizitat muzeul de istorie, deşi trec pe lângă el în fiecare zi, când merg la locul de muncă. În viitorul apropiat, cine ştie? Oricum, m-aţi provocat, aţi stârnit curiozitatea din mine, şi totodată dorinţa de a-l vizita. Revenind la review-ul meu, cam asta ar urma să se întâmple dacă nu vor fi făcute lucrări de restaurare a complexului mănăstiresc, se va alege praful şi pulberea. Mulţumesc pentru vizită şi vot.

    Sărbători Fericite!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- adrianbogdan
[19.12.17 13:13:18]
» mesaj pers

   Buna!

   Interesanta si frumoasa prezentarea ta, chiar daca Web a ilustrat altceva decat ti-ai dorit sa sti ca mie imi place si chiar se potriveste cu review-ul.

   Cateodata ma intreb ce mai poti vizita prin Teleorman si articolul tau imi da un posibil raspuns pozitiv.

   Si eu sunt curioasa sa vad ce spun cercetatori in legatura cu identitatea acelor oseminte.

   Sarbatori fericite!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Safta Radu
[19.12.17 13:14:51]
» mesaj pers

   @doinafil: Aveţi dreptate, se investesc sume mari de bani în biserici şi mănăstiri noi, dar nu se găsesc bani de renovare a celor vechi, deşi acestea sunt o parte din istoria noastră, au fost un pilon de bază în menţinerea credinţei noastre ortodoxe în vremuri de restrişte, au menţinut unitatea neamului nostru. Stareţul mănăstirii ne spunea că deşi mănăstirea pare aruncată într-o zonă izolată, pe câmp, vara este foarte frumos acolo, când totul e verde, păsărelele se aud cântând în pădure, Oltul e aproape... Mulţumesc de vizită şi vot.

    Sărbători Fericite !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Safta Radu
[19.12.17 13:43:46]
» mesaj pers

   @adrianbogdan: Câteodată auzi de un obiectiv aflat la mică distanţă de tine, şi normal că te întrebi: eu de ce n-am ştiut de el până acum? Cu adresa youtube a ieşit bine până la urmă, îmi place şi aceasta.

    Legat de osemintele descoperite la Plăviceni, nu ştiu ce să zic, cât o mai fi de aşteptat până la aflarea adevărului, Dumnezeu ştie...

    Mulţumesc de vizită şi vot.

    Sărbători Fericite!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[19.12.17 13:48:50]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Surpriză! Un obiectiv inedit pe care îl tot „urmăresc” de vreo doi ani. Am fost de multe ori în preajmă, dar de fiecare dată mi-a fost teamă de drumul de pământ care duce la mănăstire.

   Monument istoric aflat în proprietate publică, Mănăstirea Plăviceni se află pe o listă de monumente în stare avansată de degradare și care necesită lucrări urgente de conservare-restaurare, listă elaborată de Prefectura Teleorman. Mănăstirea deține un proiect tehnic de restaurare, dar lucrările stagnează de peste 5 ani de zile. Soluții identificate? Nu există momentan...

   O clipă de istorie strâns legată de familia lui Mihai Viteazul se scurge la granița dintre județul Teleorman și județul Olt. Urmează Anul Centenarului...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Safta Radu
[19.12.17 14:10:41]
» mesaj pers

   @tata123: Când plouă, nu prea e bine să mergi pe acolo. Deşi traversează pădurea, drumul este destul de circulat, mai ales de autovehicule cu gabarit mare. Când timpul este bun, se poate circula fără probleme, drumul prin pădure este pitoresc, poţi vedea căprioare, mistreţi, fazani şi alte vieţuitoare ale pădurii. Bine zis, o clipă de istorie legată de familia lui Mihai Viteazul, de care, din păcate, puţini ştiu...

    Mulţumesc pentru completare.

    Sărbători Fericite!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- mishu
[24.12.17 13:03:22]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Un articol foarte interesant si o fila de istorie. Trebuie sa ajung si eu pe acolo insa nu prea stiu exact cand. Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici



---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[24] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [DEC-2017] Prin pădure, în drum spre mănăstire. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930986">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930986"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930986">Şterge vot</a></div><span id="v9930986" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930986)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930986Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930986MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [DEC-2017] Prin pădure, în drum spre mănăstire.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [DEC-2017] Ne apropiem de locul cu pricina. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930987">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930987"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930987">Şterge vot</a></div><span id="v9930987" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930987)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930987Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930987MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [DEC-2017] Ne apropiem de locul cu pricina.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [DEC-2017] Turnul-clopotniţă, parţial dărâmat. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930988">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930988"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930988">Şterge vot</a></div><span id="v9930988" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930988)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930988Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930988MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [DEC-2017] Turnul-clopotniţă, parţial dărâmat.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]



P04 [DEC-2017] Biserica Mănăstirii Plăviceni. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930989">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930989"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930989">Şterge vot</a></div><span id="v9930989" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930989)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930989Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930989MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [DEC-2017] Biserica Mănăstirii Plăviceni.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [DEC-2017] Biserica, din alt unghi. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930990">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930990"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930990">Şterge vot</a></div><span id="v9930990" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930990)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930990Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930990MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [DEC-2017] Biserica, din alt unghi.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [DEC-2017] Locul unde au fost descoperite osemintele domnitorului Mihai Viteazul. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930991">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930991"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930991">Şterge vot</a></div><span id="v9930991" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930991)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930991Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930991MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [DEC-2017] Locul unde au fost descoperite osemintele domnitorului Mihai Viteazul.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [DEC-2017] Ruinele zidului împrejmuitor. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930992">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930992"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930992">Şterge vot</a></div><span id="v9930992" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930992)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930992Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930992MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [DEC-2017] Ruinele zidului împrejmuitor.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [DEC-2017] Curtea ansamblului monahal. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930993">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930993"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930993">Şterge vot</a></div><span id="v9930993" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930993)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930993Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930993MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [DEC-2017] Curtea ansamblului monahal.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [DEC-2017] Catapeteasma bisericii, fără picturile originale. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930994">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930994"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930994">Şterge vot</a></div><span id="v9930994" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930994)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930994Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930994MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [DEC-2017] Catapeteasma bisericii, fără picturile originale.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [DEC-2017] Picturi din interior, din păcate degradate. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930995">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930995"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930995">Şterge vot</a></div><span id="v9930995" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930995)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930995Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930995MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [DEC-2017] Picturi din interior, din păcate degradate.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [DEC-2017] Imagine din interiorul bisericii. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930996">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930996"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930996">Şterge vot</a></div><span id="v9930996" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930996)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930996Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930996MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [DEC-2017] Imagine din interiorul bisericii.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [DEC-2017] Imagine din interiorul bisericii. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930997">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930997"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930997">Şterge vot</a></div><span id="v9930997" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930997)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930997Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930997MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [DEC-2017] Imagine din interiorul bisericii.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [DEC-2017] Mormintele vornicului Dragomir Dobromirescul şi al soţiei sale. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930998">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930998"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930998">Şterge vot</a></div><span id="v9930998" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930998)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930998Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930998MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [DEC-2017] Mormintele vornicului Dragomir Dobromirescul şi al soţiei sale.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [DEC-2017] Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av930999">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv930999"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=930999">Şterge vot</a></div><span id="v9930999" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(930999)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f930999Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e930999MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [DEC-2017] Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [DEC-2017] În interiorul bisericii. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931000">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931000"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931000">Şterge vot</a></div><span id="v9931000" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931000)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931000Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931000MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [DEC-2017] În interiorul bisericii.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [DEC-2017] Vedere de ansamblu, cu mănăstirea şi împrejurimile. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av931001">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931001"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931001">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [DEC-2017] Vedere de ansamblu, cu mănăstirea şi împrejurimile.
foto Safta Radu [18.12.17] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [DEC-2017] Osemintele descoperite la Mănăstirea Plăviceni. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av931002">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931002"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931002">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [DEC-2017] Osemintele descoperite la Mănăstirea Plăviceni.
foto Safta Radu [18.12.17] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [DEC-2017] Pârâul care reprezintă hotarul dintre Teleorman şi Olt. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931003">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931003"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931003">Şterge vot</a></div><span id="v9931003" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931003)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931003Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931003MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [DEC-2017] Pârâul care reprezintă hotarul dintre Teleorman şi Olt.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [DEC-2017] Biserica nouă, ridicată la 200 m de cea veche, dar pe teritoriul jud. Olt. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931004">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931004"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931004">Şterge vot</a></div><span id="v9931004" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931004)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931004Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931004MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [DEC-2017] Biserica nouă, ridicată la 200 m de cea veche, dar pe teritoriul jud. Olt.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [DEC-2017] Picturi din biserica nouă. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931005">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931005"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931005">Şterge vot</a></div><span id="v9931005" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931005)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931005Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931005MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [DEC-2017] Picturi din biserica nouă.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [DEC-2017] Picturi din biserica nouă. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931006">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931006"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931006">Şterge vot</a></div><span id="v9931006" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931006)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931006Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931006MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [DEC-2017] Picturi din biserica nouă.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [DEC-2017] Picturi din biserica nouă. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931007">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931007"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931007">Şterge vot</a></div><span id="v9931007" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931007)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931007Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931007MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [DEC-2017] Picturi din biserica nouă.
foto Safta Radu [18.12.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [DEC-2017] Un citat la care trebuie să luaţi aminte! -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931008">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931008"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931008">Şterge vot</a></div><span id="v9931008" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931008)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931008Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931008MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [DEC-2017] Un citat la care trebuie să luaţi aminte!
foto Safta Radu [18.12.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [DEC-2017] Înapoi, spre casă, prin pădurea fermecată! -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 18.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av931009">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv931009"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=931009">Şterge vot</a></div><span id="v9931009" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(931009)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f931009Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e931009MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [DEC-2017] Înapoi, spre casă, prin pădurea fermecată!
foto Safta Radu [18.12.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[24] foto . Click pe oricare pentru a le mări




  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.13267493248 sec