ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
single
- ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rosenheim într-o zi rece de decembrie

TIPĂREȘTE

Pentru acest weekend mi-am propus sa merg in plimbare (pentru targul de Craciun si nu numai) in Rosenheim (Germania) avand in vedere ca este aproape de Kufstein (30 de minute cu trenul), asa ca am lasat Sibiul pe alta data. Nu eram foarte sigura deoarece daca urma sa fie urat afara cred ca ma plimbam loco. Insa cum informatiile (culese de pe net) erau promitatoare, am plecat la ora 8 de acasa (am trecut mai intai pe la Lidl sa-mi iau un covrig si o cafea) apoi instalata confortabil in tren, la ora 9.30 eram in Rosenheim. Cu tableta in mana (descarcasem harta orasului cu ajutorul aplicatiei maps. me – multumesc @Roth) am plecat spre a vizita ce se poate intr-o dimineata rece de decembrie.

Mai intai cateva cuvinte despre acest oras din Bavaria Superioara (sper ca nu am gresit) culese de la prietenul wiki: Este cel mai mare oras din Bavaria superioara cu o populatie de 61000 locuitori cu atestare in jurul anului 1234 dat de o cetate din zona. Ca urmare a dezvoltarii, in 1328 primeste statutul de Piata (de desfacere bunuri) iar statutul de oras il primeste in 1864 din partea regelui Ludwig II.

Prelucrarea lemnului si a sarii duc la dezvoltarea zonei, astfel incat pana in 1958 Rosenheim este centrul de producere/ prelucrare a sarii in Bavaria. La inceputul secolului XX se pare ca existatau si vreo 9 fabrici de bere din care au rezistat doar 2, "Auerbräu" si "Flötzinger Bräu".

Tot wiki ne mentioneaza si nume celebre care s-au nascut sau au trait in Rosenheim si nu le voi mentiona decat pe cele cunoscute de mine:

•Hermann Göring (1893-1946), criminal de razboi

•George Dzundza (nascut 1945), actor, parintii de origine ucrainiana si poloneza, au fost fortati la munca in aceasta zona

Asadar dupa cateva poze prin zona am pornit spre piata Max-Josefs unde este amenajat Tragul de Craciun si am facut cateva poze acum cat inca nu era lume, apoi tot pozand cladiri frumoase m-am pomenit in fata Muzeului tehnicii lemnului, aflat in Piata Max-Josefs, nr 4.

Intrarea este atat de simpla incat poti trece foarte usor pe langa ea. Asadar am trecut de prima usa si am dat de un hol unde te intampina o sectiune dintr-un copac peste care au trecut multe si multe generatii. Pentru muzeu trebuie sa urci scara si uitandu-ma spre varful ei am inghitit in sec si am inceput sa urc. Insa bucurie mare, muzeul este la jumatatea scarii.

Ceea ce aveam sa aflu mai tarziu este ca am urcat asa numita “Scara lui Iacob” despre care m-a lamurit putin tot prietenul wiki: reprezinta conexiunea dintre pamant si rai si alte interpretari cam cu acelasi sens.

Aici mi-am lasat haina in cuier si am patruns in muzeu care este micut insa interesant. Si chiar daca ceea ce este scris peste tot este doar in germana, macar au audio ghid in engleza. Biletul de intrarea fost 4 euro. Asadar nu cred ca are rost sa va impui prea mult capul cu ceea ce inseamna prelucrarea lemnului, important este ca el a dus la dezvoltarea orasului.

Muzeul este relativ nou, el a fost deschis in 1990 si se intinde pe o suprafata de 400 metri patrati. Muzeul putem spuen ca reprezinta si un omagiu dedicat locuitorilor orasului Rosenheim, aici vezi procedee de prelucrare a lemnului, uneltele folosite, produsele rezultate. La final poti chiar sa-ti cumperi ceva obiecte din lemn si care sunt expuse in prima camera a muzeului. Este un loc pe care binenteles specialistii il pot aprecia mai bine, dar si necunoascatorii il pot indragi de asemenea.

Am iesit din muzeu si deja parca orasul incepea sa se mai animeze. Tot asa facand poze la cladiri frumoase pe care eventual mai este scris cate ceva, am citit Muzeul Orasului (noroc ca in germana suna destul de usor de inteles Staedtisches Museum, asa ca am facut o poza si in afara (singurul loc in care informatia era si in germana si in engleza) si am intrat. Din pacate aici am aflat ca toata informatia este numai in germana deoarece mai mult ei sunt vizitatori. As fi vrut sa fiu rautacioasa si sa spun ca daca macar ar exista niste informatii si in alte limbi (macar niste pliante) poate ca ar avea mai multi vizitatori internationali. Dar cum nu le faceam eu strategia de marketing, am platit 4 euro biletul si am patruns in muzeu. Si chiar merita chiar daca nu scrie nimic macar in engleza. Faci cunostinta cu istoria orasului din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre si mi-a placut ca fiecare camera poarta un nume astfel incat iti cam dai seama ce vezi (macar aproximativ si acolo unde te ajuta decorul de fapt) astfel printre cele intelese au fost: bucataria la 1800, bucataria, baia, camera copiilor (asta nici nu era greu), iar pentru altele am recurs la traducere acasa. Este interesant insa ca fiecare camera are atmosfera ei. Pot spune ca in bucataria mai recenta, asa cum erau “asezate” lucrurile, aveam senzatia ca va aparea in orice clipa cineva sa ma intrebe ce caut acolo. In rest unele explicatii le voi oferi la poze, dar este un muzeu unde chiar daca nu beneficiezi de explicatii in limba germana, te poti simti minunat. Sau daca vreti ii puteti lua de interpreti pe @Zoazore, @AZE si altii care cunosc limba germana.

Urmatoarele 2 “obiective” vizitate au fost doua biserici Sf Nicolae si o biserica evanghelica pe care insa maps. me mi-o dadea ca fiind ortodoxa. Au fost dragute amandoua desi foarte simple la interior si uite asa am ocolit pana am nimerit cum s-ar spune, desi am facut intentionat asta, si am lasat pe final Piata de Craciun (cred ca stiam eu de ce).

In primul rand Piata Max-Josefs merita cateva cuvinte, aici casele au fatadele renovate, sau daca nu sunt enovate au ceva aparte in arhitectura, astfel incat stateam cu ochii mai mult pe sus (bine ca nu eram cu nasul pe sus ????).

Targul de Craciun este dragut, sunt tot felul de casute cu tot felul de minuni, obiecte din lemn, globuri, ceaiuri si altele din aceeasi gama, diverse feluri de suveniruri si binenteles ceea ce nu poate lipsi de la nici un astfel de targ, mancarea si bautura. Si pentru copiii mici exista distractii, un trenulet si un carusel.

Acum ce sa spun ma tentau multe, erau gogosele mici pe care le primeai intr-un fel de cornet si le mancai cu betisoarele, floricele de porumb, cartofi prajiti cu ketchup, sandvisuri pregatite si care erau bagate la microunde, ciorbe care se serveau in niste castronele dragute (ti se opera o garantie pentru ele) si aici am vazut printre altele si supa gulas, care m-ar fi tentat, dar cum sa iau ciorba si vin fiert? Parca nu prea mergea, astfel incat am luat un ditamai uriasul de sandvis (erau tonete cu vestitii carnati) si o cana cu vin fiert, din locuri diferite fiecare si sa ma fi vazut cum tineam eu ditamai sandvisul pana am ajuns la toneta cu vin fiert (Gluchwein), eu am ales rosu.

In targ erau vreo 4 (poate sa fi fost chiar mai multe) tipuri de cani, insa ceea ce mi-am luat mi-a mers la suflet din prima, iar de luni o voi avea la servciu ca si cana in care sa-mi beau ceaiul sau cine stie altceva (nu alcool va rog sa nu avem imaginatie bogata).

Normal, nu puteam scapa sa nu fac si o poza ca amintire, asadar sa stiti ca am fost cuminte, am mancat tot si am baut tot. Chiar daca nu erau decat 200 de grame de vin, sau urcat intai la cap si apoi cu viteza luminii au coborat in picioare.

Asa ca acum am luat-o usurel spre gara unde am ajuns cam cu 10 minute inainte sa vina trenul si apoi pot spune ca m-am tarat spre casa dupa circa 7 ore de umblat pe coclauri, timp in care doar mersul cu trenul a insemnat pentru mine a sta.

Dar a fost frumos, am vazut ca mai am locuri de interes acolo, insa voi astepta cel putin primavara deoarece sunt si locuri in natura care merita povestite.

Va doresc o noapte linistita si calatorii placute.


[fb]
---
Trimis de mishu in 10.12.17 00:07:49
Validat / Publicat: 10.12.17 09:20:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2127 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Rosenheim - Si uite asa am vazut si cladirea in care se gasea Muzeul Orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65500 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

crismis
[10.12.17 09:44:36]
»

@mishu: Mi-a plăcut orășelul ăsta, dar cred că ai dreptate, razele soarelui i-ar înzeci farmecul! Să-ți fie de bine (mi-e poftă și mie de un așa cârnat cu muștar!) !

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 09:50:50]
»

@crismis: Iti multumesc pentru vizita si ecou. Vizitarea orasului a venit pe fuga, intentionam sa merg la Innsbruck apoi am cotit-o spre Rosenheim. Si am citit apoi ca am multe de vazut in zona (de fapt unele sunt planuite pentru la vara) dar cum zona in care ma aflu este turistica, dupa ce se face frumos o sa am ce ma plimba si sper sa satisfac dorintele iubitorilor de natura (@liviu49).

Cat despre carnatul cu mustar singurul lucru care ma deranjeaza putin este un anume tip de condiment care nu este chiar pe gustul meu, insa bagheta era crocanta si gustoasa, iar portia a fost imensa.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

liviu49
[10.12.17 10:37:07]
»

@mishu: Macar am prins votul cu numarul 10!

Postasem primul articol despre Bucovina si m-am chinuit sa aleg, din mai bine de 1400 de poze pastrate, ceva care sa va faca sa cititi despre plimbarea mea de o saptamana prin dulcea Bucovina. Dupa mai bine de o ora, cand ajunsem de-abia in a 5-a zi ma trage de maneca un anunt ca s-a terminat portia de poze admise. Si asta in timp ce, alegand poze, tot apareau avertizari de noi ecouri sau articole. Asa-i cand vrei sa faci mai multe lucruri odata.

Acum, ce-o fi, o fi!

Articolul am sa-l citesc mai pe indelete putin mai tarziu si o sa scriu si un ecou.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny*
[10.12.17 12:50:47]
»

Mi-a plăcut să mă plimb în Rosenheim, orășelul acesta cuminte cu muzeele sale micuțe și frumușele, prietenești, așa, de-ale casei.

E genul de loc unde ușor te poți simți ”acasă”

Mulțumiri!

adrianbogdan
[10.12.17 12:56:42]
»

Buna!

Ete ce ne subestimezi, unde ai vazut tu AFA-ist fara imaginatie. !?

Daca cana este cea din poze sa sti ca si mie imi place, ce sa mai ai gusturi. Buey sa ai grija de ea si sa bei ceai nu vin ca doar o sa fi la treaba!

Ti-am mai spus micutul orasel l-am vizitat prin septembrie 2007 si tot asa linistit l-am gasit si noi,

Bafta!

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 13:19:34]
»

@danaeldreny: Ma bucur ca ti-a placut plimbarea si te mai astept prin aceasta zona pitoreasca. O zi frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 13:29:22]
»

@adrianbogdan: Multumesc frumos de vizita si ma bucur ca ti-a placut cana. Eu am putine idei da fixe , trebuie ca ceva sa ma ia de ochi din prima si atunci alegerea e facuta. Asta a fost cana pe care am vazut-o din prima, apoi ca sa fiu convinsa ca asta e am dat un targ targului si gaseam defect la fiecare alta cana gasita: una era en ceramica simpla (nici macar Rosenheim nu scria pe ea), alta era similara cu cele pe care le am de la Viena, alta era mai mica chiar daca era mai grasa, asa ca tot la asta am revenit, iar la final l-am rugat sa mi-o schimbe cu una curata avand in vedere ca voiam sa o bag in geanta ca doar nu era sa defilez cu ea in maini pana acasa precum o pancarta "Priviti, eu tocmai am baut o cana cu vin fiert".

Multumesc de vizita si ecou, o zi frumoasa sa ai.

marius gaudi*
[10.12.17 16:06:57]
»

Am citit cu placere si am vizitat din nou frumosul orasel bavarez.

Am poposit aici pentru 3 ore in septembrie 2000, era primul oras/orasel vizitat din Germania. Ne-am adus aminte cu placere de plimbarea noastra de atunci.

Acolo am vazut pentru prima data un magazin: orice la 1 marca germana (era atunci).

Imi place ca te-ai dus chitita pe vin fiert, puteai sa mananci si floricele... vinul era musai.

ioan marinescu
[10.12.17 16:21:38]
»

@mishu: Ei uite că pe acolo n-am fost. De aceea mi-a plăcut relatarea și am votat-o cu drag!

webmaster
[10.12.17 16:56:21]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[10.12.17 18:10:38]
»

@mishu:

Sprichst Du schon Deutsch, Mischu?

Mi-a placut ideea cu scenetele de deasupra casutelor din lemn din targul de Craciun din oraselul din Oberbayern.

Frumoasa plimbarea,

Chiar daca ai trecut granita, care acum nici nu o mai percepi, 30 minute e mai putin decat aveai nevoie sa traversezi Bucurestiul, catre Beraria H, sa spunem...

Si am vazut ca te-ai adaptat repede in ce priveste Bier und Wurst. Zum Wohl!

Numai de bine / Alles Gute! ????

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 20:30:20]
»

@marius gaudi: De fapt nu stiu daca chiar eram chitita pe vin, ca dupa cateva ore de plimbare o cana de vin te moleseste, eu voiam cana , si cine stie poate mai ajung in vreun targ de Craciun anul acesta.

Multumesc de vizita si ecou.

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 20:32:31]
»

@ioan marinescu: Eu multumesc de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 20:35:20]
»

@webmaster: Multumesc frumos, ma simt onorata. O seara frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[10.12.17 20:42:17]
»

@Dan&Ema: Cred ca daca mai beau o cana de vin vorbesc germana la perfectie , ca altfel nicht.

Inteleg unele propozitii simple de copil de gradinita, asa ca trebuie sa incep lectiile, insa ma bucur ca mai am o colega din Italia (venita de 2 luni) care de abia acum a inceput lectiile si a inceput cu intrebarile: Cati ani ai? si Cum te cheama? . Macar la astea stiu sa raspund.

Mi-am propus sa incerc sa ies in we si sa ma plimb desi incerc sa ma ocup si de instruiri (chiar si acasa) ca sa prind lucrurile mai repede.

Pe de alta parte vremea nu tocmai prielnica ma opreste la plimbari prea lungi. Azi m-am mai uitat (pe net) putin prin regiune (ma refer la toata zona Tirol) si o sa am ce vedea cu brio, de abia astept sa fie vremea mai buna si ziua mai lunga.

Multumesc de vizita si aprecieri, din cate am vazut si tu ai fost plecat asa ca astept impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008
[11.12.17 01:00:23]
»

FELICITĂRI pentru articol și fotografii!

Ce tentante sunt bunătățile din târgul de Crăciun, eu aș fi ales gogoselele dar și gulasul pe care-l prefer întotdeauna, cu atât mai mult că este din altă țară. Cred că și vinul fiert l-aș fi comandat și eu.

Ai mers pe jos 7 ore! Wow în ce formă fizică bună ești!

Multumim că ne prezinți locuri si lucruri interesante.

Călătorii plăcute și spor la scris!

Te pup!

mishuAUTOR REVIEW
[11.12.17 06:01:21]
»

@Dana2008: In continuu nu au fost ca a mai existat și trenul, dar am ajuns acasă rupta, însă a fost frumos. Mulțumesc de vizita și aprecieri. Iar ciorba gulaș as fi luat-o dacă era servita cum am mâncat la Targul de la Viena, adică in pâine ????

Zoazore
[11.12.17 20:32:33]
»

@mishu:

Sau daca vreti ii puteti lua de interpreti pe @Zoazore, @AZE si altii care cunosc limba germana.

Ich habe dich gehört! Hier bin ich, aber Dan und Ema sind genau das, wonach du suchst, weil Dan a făcut grădinița în limba germană când a fost el mic! Și vezi că Glüch= fericire, glüh=fierbinte, incandescent! Gata pe azi cu lecția de germană!

Frumos orașelul, cochețel, curat și liniștit! Iar în muzeul orașului a fost ca și când aș fi fost și eu, cu tine, în vizită la o familie obișnuită de austrieci.

Tare frumos și Târgul, iar vin fiert aș bea și cu nasul! Nici nu contează din ce și după ce!

mishuAUTOR REVIEW
[11.12.17 21:36:40]
»

@Zoazore: Sa stii ca macar asa din amintiri din copilarie, am inteles cred va mai mult de jumatate din ce mi-ai scris acolo, si o sa mai revin in acel orasel cu povesti de primavara-vara, daca ma tin astia pe aici si nu-mi dau papucii , pentru ca mai sunt povesti de spus.

Am multe de vazut in zona si de abia astept vremea buna.

Cat despre Glüch= fericire si glüh=fierbinte, macar sa citesc stiu, asa ca nu as fi gresit, ins orice se poate intampla, asa cum am facut eu in China cand la un audit dupa masa de pranz am decis ca sa ne despartim (eu si colega mea) si sa plecam una la controlul calitatii cealalta la asigurarea calitatii si am gandit ca spun una si am spus alta. Am spus: "Can we sleep (a dormi) now? " in loc de "Can we split (a se desparti/ separa) now? ", iti dai seama cum suna dupa masa de pranz, asta ca tot a adormit un chinez la audit si incepuse si sa sforaie . Chiar daca m-am corectat imediat, faza fusese facuta.

O seara frumoasa iti doresc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[12.12.17 08:54:00]
»

@mishu: Ziceam ca PREZENT! Te-am auzit, dar Dan e mai competent, c-a facut gradinita in limba germana!

Si DA, you can sleep now! Ca io acam asa as facea de n-as fi la munci!

DOINITA
[12.12.17 20:28:20]
»

Tu ai fost la Muzeul Lemnului din Rosenheim, iar eu la Muzeul Lemnului din Campulung Moldovenesc.

Foarte frumos la tine, dar a fost frumos si la mine, chiar o poza pusa de tine poti jura ca e la fel cu ce am vazut eu.

Acum sa trecem la lucruri serioase, mi-a placut sa ma plimb cu tine prin oras, sa vizitez, dar am salivat in gol in fata carnatului si a canii cu vin fiert. Sa-ti fie de bine si sa ne tii la curent cu tot ce faci si ce vezi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[12.12.17 20:53:56]
»

@DOINITA: Multumesc frumos de vizita si aprecieri si ma bucur ca nu m-am plimbat singura. Cat despre bunataturile de la targ, imi pare rau, nu am ce sa fac, nu am putut impartasi cu voi decat pozele. O seara frumoasa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, crismis, Dan&Ema, danaeldreny*, DOINITA, ioan marinescu, liviu49, marius gaudi*, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rosenheim și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073194026947021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1