ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 2 zile
prieteni
9 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

In trecere prin Poiana...

TIPĂREȘTE

Dupa frumoasa drumetie (evident pe jos) in Prapastiile Zarnestiului -vezi impresii, ne hotaram sa mergem, pana la urma si spre casa. Toate bune si frumoase, numai ca unii vor sa mearga direct acasa, altii doresc sa mai intarzie (era putin dupa ora 14). Pana la urma cei care se grabesc urca intr-o masina si urmeaza ca de la intersectia DN 73 (Pitesti-Brasov) cu DN 73A (Rasnov –Izvorul Rece-Predeal) cele doua grupuri sa se desparta. Cei care se grabesc urmeaza drumul spre Predeal- Sinaia-Bucuresti, iar noi, cu doua masini, intram in Rasnov si ne continuam drumul spre Cetatea Rasnov. In parcarea de unde urca drumul la cetate, o alta discutie, ce alegem: urcare si vizitarea cetatii sau urcam la Poiana Brasov si apoi prin Brasov, acasa. Cum la Cetate mai fusesem cu un an in urma, iar in Poiana nu mai fusesem de mult, cap compas Poiana Brasov, mai ales ca pe acest drum nu mai fusesem niciodata in Poiana. Drumul este foarte bun si foarte frumos si, mai ales, liber in comparatie cu urcarea traditionala din centrul Brasovului.

Incerc sa va prezint, sau sa va reamintesc, cateva date despre cea mai mare statiune de schi din tara, care este Poiana Brasov.

Comform unor documente, prima mentiune dateaza din anul 1427, ca loc de practicare a oieritului, activitate cu vechi traditii in zona.

Statiunea a fost infiintata in 1895, ca loc de vacanta pentru locuitorii Brasovului, cand au aparut primele amenajari pe muntele Postavarul. Prima intrecere sportiva este mentionata in anul 1906, dupa unele surse, 1909 dupa altele. Dezvoltarea statiunii este mai rapida dupa anii’ 50, cand incep sa se construiasca mai multe hoteluri si vile, cele mai multe constructii fiind realizate in anii 1970-1980. De construit s-a mai construit si dupa 1990, fiind vorba de investitii private in unitati de cazare sau de alimentatie publica sau agrement.

In Poiana Brasov functioneaza peste 40 de hoteluri de 2 – 4 stele (Royal, Alpin, Escalade, Crisalpin, Bradul, Piatra Mare, Teleferic, Orizont, Acasa la Dracula, Aurelius, Poiana, Poiana Ursului, Rina Tirol, Rina Vista, Ruia, Sport, Princess, Condor, Monterai, Miraj, Intim, Caraiman, Ciucas, etc), peste 20 de pensiuni de 2 – 4 margarete (Colina, Pedroni, Top Mountain, Casa Vlasin, Casa Vinga, Cassandra, Cristal Frost, Poiana Cristian, Alexandra, Casa Viorel, Crocus, Heraldic, Andrei, Limor, etc), vile (Ludosana, Daria, Claris, Alpina, Casa Viorel, s. a) un sat de vacanta (Traveland) un complex turistic (Brandusa), cabane (Marian, Fantanita cu Brazi, in statiune, Postavarul, la 1604 m altitudine). Singura mentiune despre capacitatea de cazare a statiunii am gasit-o intr-un articol din Ziarul Financiar din 18.01.2013 si se refera la 2800 locuri in unitatile de cazare de toate categoriile.

Cele mai multe hoteluri si pensiuni dispun de propriile unitati de alimentatie publica, dar in statiune veti gasi si unitati distincte, cu specific romanesc (Coliba Haiducilor si Sura Dacilor) vanatoresc (Vanatorul), traditii zonale (Stana turistica, Miorita) club de noapte (Favorit).

Nici agrementul nu este neglijat. Astfel statiunea dispune de o baza sportiva cu teren de fotbal si pista de atletism (care iarna se poate transforma in patinoar), un lac de agrement, un centru de echitatie care organizeaza plimbari calare prin statiune, plimbari cu caruta cu coviltir, caleasca, sania. La cerere se pot organiza si demonstratii de calarie. Se pot organiza si excursii calare pe mai multe trasee din imprejurimile statiunii.

In statiune exista numeroase sali de conferinte cu capacitati de 100 – 200 locuri, folosite pentru conferinte, simpozioane, consfatuiri, cursuri de perfectionare, etc, ca o dovada a interesului crescand pentru turismul de afaceri in statiune, atat vara, cat si iarna.

Putini stiu, probabil, ca in 1951 la Poiana Brasov aveau loc jocurile Mondiale Universitare de iarna, unde echipajul roman de bob de doua persoane (Gigi Hogea-Dumitru Teodoroiu) obtinea medalia de aur, continuand traditia inceputa in anii’ 30 de Dumitru Papana si anticipand medalia de bronz luata in 1968, de bobul de doua persoane (Ion Panturu- Nicolae Neagoe) si locul patru al achipajului de patru. Din pacate pe aceasi partie s-a inregistrat atunci si decesul unui bober roman, Alexandru Budisteanu, aruncat din bob la penultimul viraj, in cursa de bob patru persoane. Cu ocazia aceluiasi eveniment sportiv se construieste si hotelul Sport si prima linie de teleferic Poiana- Postavarul.

Apropierea de Brasov a facut ca statiunea sa devina cartier al orasului cu dotari specifice unei asemenea asezari umane (post Politie, Dispensar, Oficiu Postal, etc) si sa fie legata de Brasov de o linie de autobuze care pleaca din centrul orasului. Recensamantul din 2002 consemna existenta a 350 de locuitori.

Statiune se afla la o altitudine de circa 1030 m, la poalele masivului Postavarul, care in Vf. Cristianul Mare (sau Postavarul) atinge altitudinea de 1799m. Alte varfuri mai cunoscute sunt Crucurul Mare (1435 m) sau Tampa (960m).

Diferenta de altitudine intre Poiana Brasov si Brasov, face ca uneori sa functioneze inversia termica, astfel ca in Poiana Brasov poate fi mai cald cu circa zece grade fata de oras, mai ales atunci atunci cand este ceata in Brasov.

Statiunea Poiana Brasov dispune de o retea importanta de unitati de cazare, de doua, trei, sau patru stele, de alimentatie publica, unitati de divertisment si de petrecere a timpui liber, de o baza sportiva cu teren de fotbal si pista de atletism (care iarna se transforma in patinoar), un lac de agrement, un centru de echitatie. In statiune exista numeroase sali de conferinte cu capacitati de 100 – 200 locuri, folosite pentru conferinte, simpozioane, consfatuiri, cursuri de perfectionare, etc.

Iarna statiunea este de departe liderul practicarii sporturilor specifice anotimpului alb. Statiunea dispune de un numar de 12 partii de schi, de diferinte lungimi si grade de dificultate (Stadion 300m, Kanzel 350 m, Bradul 458m, Subteleferic 1 495m, Ruia 540m, Subteleferic 2 2220 m, Sulinar 2441m, Lupului 2860m, Drumul Rosu 3821 m), deservite de 2 telecabine (Capra Neagra si Kanzel) o telegondola (Postavarul) 4 linii de telescaun (Bradul, Ruia, Stadion, Subteleferic) si mai multe instalatii de teleschi. Vremea este si ea favorabila practicarii sporturilor de iarna, zapada avand o grosime medie de 50 – 60 cm, de la sfarsitul lunii octombrie (pe varful muntelui) pana la sfarsitul lunii martie. Iarna in afara de schi sau patinaj mai puteti sa va bucurati de o plimbare cu sania trasa de cai, practicarea saniusului.

Nici vara turistii nu se vor plictisi. Numeroase trasee montane indruma la drumetii, cum ar fi:

-Restaurant Capra Neagra – Drumul Vechi – Pietrele lui Solomon marcaj banda rosie, durata 1.5 – 2 ore

-Patinoar – Vanga Mare – Avenul Groapa de Aur marcaj punct rosu, durata 1.5 – 2 ore

-Restaurant Capra Neagra – Prapastiile Lupului – Izvorul din Pietris – Cabana SKV Postavarul marcaj cruce rosie, durata 1.5 – ore

-Patinoar – Vanga Mica – Cabana SKV Postavarul marcaj cruce albastra, durata 1.5 – 2 ore

-Restaurant Poiana Ursului – Poiana Drester – Pestera de Lapte – Culmea Crucurului – Refugiul Sulinar – Partia Bradul marcaj punct albastru, durata 1.5 – 2 ore.

Toate aceste trasee sunt de dificultate medie si sunt practicabile pe tot parcursul anului, iar un echipament mediu este suficient.

Bazele sportive din statiune permit practicarea tenisului de camp, volei, handbal, minigolf, schi pe iarba, plimbari cu barca sau hidrobicicleta pe lac, cursuri de calarie sau echitatie in manejul centrului, sau pe aleile statiunii. Nici cei mici nu sunt neglijati, pe langa hoteluri fiind mai multe spatii de joaca pentru copii.

Cei care prefera sportul in sala au la dispozitie piscine, (cu sauna si masaj), popicarie, mese de ping-pong si biliard. Pe scurt in Poiana Brasov sansa de a te plictisi intr-un concediu de o saptamana este foarte redusa, mai ales ca vremea racoroasa pe timpul verii este o atractie suplimentara.

Sa revenim insa la impresiile din aceasta excursie.

Ajungem, entuziasmati de drum, in Poiana, parcam masinile intr-o parcare si plecam pe jos prin Poiana, incercand sa ne reamintim, dupa multi ani, locurile prin care mai fusesem. Am revazut, cu placere, hotelurile Alpin, Ciucas, Piatra Mare, apoi am traversat spre biserica, am trecut pe langa Restaurantul Capra Neagra, unde am mancat de multe ori, am urcat apoi spre Hotelurile Sport si Bradu, apoi am mers spre Hotelul Teleferic, unde am fost in prima excursie cu actuala mea sotie (25-26 11.1972).

Pentru ca nu ne mai saturam de mers prin statiune si riscam sa se intunece fara sa mai mergem si prin centrul Brasovului, amanam pentru alta data urcarea pe munte si plecam spre Brasov, pe care nu il mai vazusem de ceva timp.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de liviu49 in 03.12.17 09:49:23
Validat / Publicat: 03.12.17 11:36:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIANA BRAŞOV.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1415 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Alte "casute" crescute in padure.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.12.17 11:45:22]
»

@liviu49:

Sa dau start vot! ????

Poiana Brasov nu a avut lipici la mine. Am fost de mai multe ori la Poiana, fie iarna, fie vara.

Cu sporturile de iarna nu le am asa ca o tentatie mai putin pentru aglomeratia din aceasta statiune.

Sunt vreo 10 ani cred de cand nu am mai urcat in Poiana. Oricum daca e sa ajung in Poiana prefer sa urc mai la altitudine pe jos sau cu telecabina la Postavarul sau undeva.

Felicitari pentru articol! Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[03.12.17 12:24:02]
»

@Dan&Ema: Sa fie primit! Ma invatasem cu @mishu sa dea startul. Sper sa ai mana buna, desi nu prea pun mare pret pe strangerea de voturi.

De la data excursiei prezentate nu am mai fost prin Poiana. Nu inseamna ca nu mi-e dor. Din pacate, a capatat un statut, ca si Mamaia, de statiune de fite. De fapt preturile in Poiana si pe vremea lui nea Nicu au fost ceva mai mari ca in Sinaia sau Predeal. Dupa 1981, cand s-a desfiintat punctul turistic de la Branesti, am mai condus doua grupuri de turisti pe Transfagarasan, organizate de OJT Ilfov, cu cazare la hotelul care imi devenise familiar, Teleferic. Au fost si ultimele grupuri pe care le-am condus pe Transfagarasan.

Daca nu ar fi preturile care gonesc foarte multi potentiali turisti, in Poiana ar fi inghesuiala permanenta. Multi prefera sa se cazeze in Brasov, sau Rasnov, iar de acolo in maxim 20 de minute ajung in Poiana.

Multumesc inca o data pentru vizita, vot si ecou.

Numai bine si calatorii placute!

PS. Sa stii ca desi, imi place foarte mult peisajul hibernal la munte, nu prea le am cu sporturile de iarna.

mishu
[10.12.17 08:26:41]
»

@liviu49:

Ma invatasem cu @mishu sa dea startul.

va fi o adevarata loterie acest lucru pentru mine de acum inainte si asta pentru ca am multe articole de recuperat si incerc sa le acord respect colegilor si sa citesc la rand, dar daca mi se va intampla sa fiu pe faza cu primul vot o voi face cu cel mai mare drag.

Minunata excursia facuta, iar informatiile valoroase se cunoaste maiestria unui ghid.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[10.12.17 08:44:12]
»

@mishu: Acum am venit de la doua runde de cumparaturi si, cum am deschis calculatorul, am dat de primul ecou, scris de cine? Evident de @mishu.

Ma bucur ca ai ajuns cu cititul la ecourile, pardon articolele (deh, obisnuinta sa scriu numai ecouri) mele.

Sa stii ca uneori regret vremurile cand conduceam grupuri, mai ales pe Transfagarasa, cand trebuia sa fii o enciclopedie ambulanta, sa fii pregatit sa raspunzi chiar si unor intrebari, sa zicem ciudate. Imi aduc aminte ca, incercand sa formez un grup pentru o excursie la manastirile din Bucovina, am fost intrebat de un viitor turist de ce sa bata drumul pana in Moldova, cand poate vedea aceleasi tablouri religioase si in biserica din satul unde locuia. In cazul lui, pe loc am gasit solutia. Eu sa merg sa vizitez biserica din satul sau, iar sa mearga in Bucovina sa vada bisericile manastirilor de-acolo. Dupa vizita in Bucovina ma intreba, la servici (pentru ca era colegi de servici) cand mai mergem in excursie la manastiri. Am uitata sa precizez nivelul studiilor sale scolare. Asa cum declara singur, avea cu doua clase mai mult ca trenul, dar a reusit sa faca deosebirea. Si a fost cu mine si in excursie la manastirile din nordul Olteniei si pe Transfagarasan si la Piatra Neamt.

Dar iar m-am intins la vrajeala cu amintirile care plictisesc pe unii.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂPoiana Brașov, așa cum am văzut-o eu...:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.5783519744873 sec
    ecranul dvs: 1 x 1