ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 3 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Hotelul Augusta Spa, vecinul modern al băilor termale romane

TIPĂREȘTE

Am ajuns la Hisarya cu doi ani în urmă, la început de noiembrie, împreună cu micul nostru grup de prieteni plimbăreţi. De câţiva ani buni, la vremea frunzelor colorate de penelul Toamnei, fugim două, trei... patru zile din Bucureşti. Zile de concediu nu prea mai sunt, bani destinaţi vacanţelor nici atât... căutăm cazări ieftine care să menajeze cardurile subţiate de prea multe cheltuieli. Pentru aceste ieşiri cu prietenii alegem pensiuni sau hoteluri de două, trei stele care să mulţumească pe toată lumea. Curat şi linişte să fie că de voie bună nu ducem lipsă!

De la Bucureşti până la Hisarya sunt cam 320-350 km., în funcţie de traseul ales. La dus traseul nostru a fost Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Veliko Târnovo-Kazanlâk-Hisarya. Am trecut Balcanii prin Pasul Haim Boaz (Republika) iar la întoarcerea acasă am ales drumul mai greu dar mult mai spectaculos prin Pasul Shipka pentru a revedea frumoasa mânăstire construită în stil rusesc, Shipka. Un popas de neratat pentru amatorii de peşte este păstrăvăria Biala Reka, aflată chiar pe marginea şoselei, pe malul râului cu acelaşi nume, între Kalofer şi Karlovo. În drum spre Hisarya am oprit pentru o ciorbă şi un păstrăv la grătar iar la întoarcere ne-am cumpărat peşte proaspăt pentru acasă.

Situată la poalele munţilor Sredna Gora, într-o zonă cu climă plăcută, ferită de viscole şi caniculă, Hisarya este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din Bulgaria. Apele termale vindecătoare, cunoscute de pe vremea tracilor, au fost valorificate din plin de romanii care au cucerit Tracia în anul 46 d. Hr. Vestigiile romane din centrul staţiunii datează din timpul Împăratului Diocleţian care a construit fortificaţiile, amfiteatrul, băile romane şi a schimbat denumirea oraşului din Augusta în Diocleţionapolis.

La Hisarya se găseşte cazare pentru toate buzunarele, de la mici pensiuni până la hoteluri luxoase de 4 stele, cu preţuri pe măsura confortului oferit. Cele mai multe hoteluri dispun de piscine interioare sau exterioare cu apă termală şi baze de tratament moderne. Pentru că am mers la Hisarya la începutul lunii noiembrie ne-am gândit că ne-ar prinde bine un hotel cu piscină interioară. Prietenii noştri cunoşteau bine hotelul Augusta Spa unde petrecuseră cu un an înainte Revelionul aşa că alegerea cazarii a fost o problemă rezolvată rapid. Am mers pe mâna lor şi s-a dovedit o alegere bună în raport cu preţul plătit.

Augusta Spa, hotelul ce poartă primul nume roman al oraşului, este amplasat într-o zonă verde, liniştită, pe marginea parcului ce cuprinde o mare parte a Rezervaţiei Arheologice Naţionale Diocleţianopolis. Adresa hotelului este Bd. Gurko nr. 3. Augusta Spa pune la dispoziţia turiştilor 555 de locuri de cazare în camere duble, single şi apartamente. Este un hotel mare cu şase etaje, 4 săli de conferinţe, restaurant cu terasă de vară, piscină interioară, exterioară şi bază de tratament ce poate primi circa 300 de pacienţi pe zi. Parcarea suficient de mare, supravegheată video, este gratuită. Lângă intrarea principală a hotelului se află bancomatul care ne-a rezolvat problema schimbului valutar.

După arhitectură, Augusta Spa pare a fi un hotel construit cu vreo 50 de ani în urmă dar a fost renovat parţial şi se ţine încă bine. Investiţiile au fost îndreptate în special spre baza de tratament şi spre îmbunătăţirea confortului camerelor. Pentru ca hotelul să-şi recapte strălucirea din vremea tinereţii sale ar fi necesară redecorarea spaţiilor de la parter care au un aer uşor prăfuit, demodat. La parter se află recepţia, lobby-barul (cu nişte torturi super...), restaurantul, ghişeul bancar, magazine, mese de biliard, canapele şi fotolii îmbrăcate în piele maro. Prin ferestrele mari am admirat grădina hotelului cu mulţi copaci, arbuşti decorativi şi ronduri cu flori impecabil îngrijite chiar şi în luna noiembrie. Foarte frumoşi arborii ginko-biloba cu frunze galben-aurii ce zburau ca nişte foiţe de aur în lumina blândă a sfârşitului de toamnă.

Am ajuns la hotel după ora 17 şi am primit imediat camerele. Cei care au dorit halate de baie au plătit 6 leva la recepţie. Eu aveam halat de acasă, am plătit doar pentru soţul meu. Suma nu este mare dar mi se părea normal să găsim halatele în cameră. Prietenii noştri, clienţi vechi ai hotelului, au fost la fel de surprinşi ca şi noi. A fost prima oară când au plătit suplimentar pentru halat. În fine, nu ne-a deranjat acest aspect, dar nu puteam să nu-l menţionez.

Hotelul are două lifturi noi, moderne (unul normal, de dimensiunile unui lift de bloc şi cel de-al doilea mare, cu liftieră, folosit mai ales de pacienţii cu dizabilităţi şi de însoţitorii acestora).

Holurile sunt recent renovate, cu tapet în nuanţe plăcute, mochetă de bună calitate şi corpuri de iluminat cu senzori. Am primit o cameră dublă cu paturi separate alăturate,suficient de mare pentru două persoane, luminoasă,cu mobilier aproape nou. Curat, proaspăt zugrăvit dar prea sobru... fără pic de culoare! La impresia de rezervă de spital contribuie din plin lipsa perdelei şi a draperiei de la fereastră, acestea fiind înlocuite cu o jaluzea albă. Mochetă gri-şoricel, cuverturi de pat în nuanţe şterse, corpuri de iluminat în genul celor de birou, un ceas de perete defect sau fără baterie... nimic nu înviorează atmosfera! O perdea albă, o draperie în nuanţe vesele, un tablou ar transforma, fără mare cheltuială, o cameră confortabilă dar rece într-o cameră odihnitoare, plăcută.

Paturile au saltele bunicele, perne cam moi, aşternuturi albe, curate. Am avut două dulapuri (pe holişorul de la intrare şi în cameră), mai mult decât suficient pentru cele trei nopţi de cazare. Televizorul model vechi, cu diagonală mică, este aşezat pe biroul care adăposteşte minibarul. N-am găsit niciun program TV în limba română, nici nu ne aşteptam având în vedere că la Hisarya îşi petrec vacanţele foarte puţini turişti români. În cameră se mai află o măsuţă rotundă, două scaune, cuier pentru haine, două oglinzi... cam tot ce trebuie într-o cameră de hotel de trei stele. Am avut parte de internet wi-fi gratuit în tot hotelul, inclusiv în camere.

Augusta Spa funcţionează tot timpul anului, prin urmare dispune de încălzire centrală, cu calorifere. La începutul lunii noiembrie la Hisarya era cald în timpul zilei şi destul de rece noaptea dar caloriferele nu s-au dezmorţit deloc. Aerul condiţionat ne-a fost de folos, am încălzit bine camera seara, după ce veneam de la piscină. Am rezovat problema căldurii în cameră dar m-a deranjat frigul din hotel în drumul destul de lung şi întortocheat de la piscină până în cameră.

Baia cu cadă este spaţioasă, recent renovată, cu instalaţii sanitare noi şi bare de susţinere pentru persoanele cu probleme de sănătate. Am găsit în baie uscător de păr, mai multe prosoape albe, pufoase, din bumbac de bună calitate, săpun, pliculeţe de şampon şi hârtie igienică foarte subţire, din cea mai ieftină. Prosoapele mari din baie le-am folosit la piscină. Au fost schimbate prosoapele în fiecare zi, am observat că s-a făcut curat în baie... în cameră nu cred, dar nici n-a fost nevoie.

Turiştii cazaţi la Augusta Spa au ocazia să bea apă plată de la robinet şi să facă duş cu apă termală, hotelul având propriul izvor de apă minerală termală utilizată pentru alimentarea cu apă, proceduri de tratament, pentru piscina interioară şi cea exterioară. La hotel se vinde apă minerală îmbuteliată sub marca Augusta, indicată persoanelor cu afecţiuni gastrice şi hepato-biliare.

Toate camerele hotelului au balcoane, destul de măricele dar unitatea aerului condiţionat este aşezată pe jos şi ocupă o mare parte din spaţiul balconului. Rămâne loc pentru o masă mică şi un scaun din plastic. Nu există uscător de rufe pe balcon, am folosit pentru costumele de baie o sfoară pusă probabil de foştii locatari ai camerei.

La parterul hotelului se află restaurantul spaţios, cu terasă de vară pe care am găsit-o închisă în luna noiembrie. Am mâncat de două ori la restaurantul hotelului, mâncarea bună dar au lipsit din meniu preparatele tradiţionale pe care le căutăm de obicei când mergem în vizită la vecinii de la sudul Dunării. Ne-a plăcut în schimb atmosfera, într-o seară am nimerit în toiul unei petreceri organizate de o mare firmă din Sofia, cu muzică live şi distracţie ca de Revelion. Am fost bine primiţi, ne-am făcut curaj şi ne-am prins în hore alături de petrecăreţi. În fiecare seară de vineri în restaurantul hotelului este program artistic cu muzică uşoară şi populară, dans şi voie bună.

Micul dejun, bufet-suedez, a fost destul de variat dar cu multe produse de slabă calitate. Salatele, omleta, crenvurştii, cârnaţii, mezelurile nu mi-au inspirat deloc încredere. Cu toate acestea am găsit în fiecare dimineaţă ce să mâncăm cu plăcere: ouă fierte, brânză, caşcaval, măsline, legume, iaurt, dulceaţă şi gogoşi calde. Cafeaua oferită la micul dejun era proastă, am preferat ceaiul fierbinte şi ne-am cumpărat o cafea bună de la bar. Poate suntem prea pretenţioşi, în acelaşi timp cu noi au fost cazaţi în hotel mulţi turişti ruşi şi evrei care mâncau absolut tot ce se punea pe masă. Special pentru aceşti turişti se pregătea dimineaţa mâncare caldă dar pe noi nu ne-au tentat supa şi tocana servite la ora 8!

Augusta Spa se laudă cu una dintre cele mai mari şi mai bine dotate baze de tratament din Bulgaria cu medici, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi renumiţi. Peste 100 de proceduri sunt efectuate în cabinetele de balneologie, fizioterapie şi recuperare medicală, talasoterapie. La Augusta Spa vin la tratament mulţi turişti din Rusia şi Israel, foarte căutate de doamnele de toate vârstele fiind şi procedurile cosmetice.

Pe holul care duce spre baza de tratament este amenajat un mic muzeu cu ceramică din vremea romanilor, descoperită în timpul săpăturilor pentru fundaţia hotelului. Din vitrinele frigorifice aflate pe acest hol se poate cumpăra apă minerală Augusta îmbuteliată într-o secţie ce aparţine hotelului.

Turiştii care aleg Augusta Spa pentru odihnă şi relaxare au acces gratuit la cele două săli de fitness dotate cu aparate moderne, la sauna finlandeză, salina artificială, zona de relaxare, piscinele cu apă termală. Pentru aquaspining, masaj şi solar se plăteşte separat.

Am mers în fiecare seară la piscina interioară care se închide la ora 21. La Augusta Spa există o piscină pentru copii cu topogan, piscina semiolimpică pentru adulţi şi un jacuzzi în care incap 4-5 persoane. Apa din piscina copiilor şi din jacuzzi era o minune, foarte caldă, în schimb apa din piscina mare mi s-a părut cam rece. Pe un panou era afişată temperatura apei: 30 grade apa din piscina mare, 34 grade apa din piscina copiilor şi 36 grade în jacuzzi. Cu siguranţă apa din piscina mare nu avea 30 grade! Poate a fost o întâmplare... A fost destul de bine dar plecasem de acasă cu speranţe mari în ceea ce priveşte apa termală şi am fost un picuţ dezamăgită.

Aşa cum era de aşteptat, piscina exterioară fusese deja golită de apă. Din mai până în octombrie piscina exterioară cu apă termală este principala atracţie pentru turiştii cazaţi la Augusta Spa. Seamănă foarte mult cu piscinele hotelurilor din zona de parc a Albenei-mare, înconjurată de copaci şi ronduri de flori, cu secţiune separată pentru copii, cu bar care are scaunele scufundate în apă. În apropierea piscinei se află un mic loc de joacă pentru copii. Am observat că există şi în interiorul hotelului o cameră pentru distracţia celor mai mici turişti.

Mi-a plăcut Hisarya înveşmântată în haine colorate de toamnă... Însoritul orăşel balnear în care ceaţa e doar o întâmplare mi-a părut un mare parc cu hoteluri şi pensiuni cochete, construite alături de zidurile celei mai bine conservate cetăţi romane din Bulgaria. Până la Plovdiv, viitoare capitală culturală europeană în anul 2019, cel mai frumos oraş mare din Bulgaria după părerea mea, sunt doar 42km. În apropirea Hisaryei, la Starosel, am vizitat una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Bulgaria, templul tracic din sec. V-IV î. Hr. după care am participat la o degustare de vinuri la Crama Starosel. Am vizitat şi Muzeul de Istorie din Panagyurishte, un orăşel situat la vreo 50 km. de Hisarya care a devenit cunoscut în lumea întreagă datorită impresionantului tezaur tracic din aur pur descoperit în anul 1949. Acest tezaur se află în prezent la Sofia, la muzeul din Panagyurishte fiind expusă o copie foarte bine realizată.

La hotelul Augusta Spa aş reveni în sezonul cald când este deschisă piscina exterioară cu apă termală. Sunt multe oferte speciale, cele mai avantajoase fiind cele cu demipensiune şi proceduri de tratament incluse dar în extrasezon apar şi oferte pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun şi acces la piscină, sala de fitness, saună. Sunt multe obiective turistice în apropierea Hisaryei, o zonă frumoasă a Bulgariei cu ape termale, vinuri bune şi legende despre traci şi romani care aşteaptă să fie descoperite.


[fb]
---
Trimis de Floria in 26.11.17 17:41:38
Validat / Publicat: 26.11.17 19:40:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2387 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hotel Augusta Spa, Hisarya
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63100 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[26.11.17 19:41:47]
»

@Floria: Start vot! ????

webmaster26
[26.11.17 19:42:10]
»

@Floria: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Augusta Spa Hotel [Hissar], KAZANLAK / KALOFER" (nou-creată pe sait)

webmaster
[26.11.17 19:55:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

FloriaAUTOR REVIEW
[26.11.17 20:06:43]
»

@webmaster26: Este foarte bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[27.11.17 10:12:36]
»

@Floria: Un articol detaliat despre o unitate de cazare care ar putea constitui o opțiune pentru cei care merg în zonă. Îmi place zona în care e situat hotelul, parcul și ruinele străvechi sunt locuri bune de plimbat. Apreciez și interesul proprietarilor pentru istoria zonei, micul muzeu amenajat pe holurile hotelului e un exemplu demn de urmat de mulți hotelieri.

mishu
[03.12.17 13:09:59]
»

@Floria: Felicitari, votat cu placere.

FloriaAUTOR REVIEW
[03.12.17 14:56:17]
»

@mishu: Mulţumesc, Mishu! Mă bucur din tot sufletul că eşti bine. Îţi doresc sănătate, să-ţi meargă totul din plin la noul tău loc de muncă, departe de casă. Eşti o curajoasă, te admir sincer... ştiu că nu-ţi este uşor departe de familia ta.

Te îmbrăţişez cu drag!

ioan marinescu
[02.01.18 10:54:14]
»

@Floria: Plăcut, notat, votat!

În treaba cu halatul de baie 6 L și pe noi ne-au jupuit bulgarii la Sunny Beach de 12 E (25L) pentru două sezlonguri și o umbrelă, în fiecare zi. Mai scump ca în Grecia sau Muntenegru. Banii aceștia mai bine i-am fi băut, noroc că eram cu AI!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Floria, ioan marinescu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAugusta Spa Hotel:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045473098754883 sec
    ecranul dvs: 1 x 1