ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul George Severeanu – pasiunea unui doctor

TIPĂREȘTE

Un muzeu este destinat, prin colecționarea celor mai frumoase, caracteristice și instructive obiecte, să perpetueze roadele științelor, literelor și artelor, păstrând și clasificând rațional cele mai strălucite vestigii ale trecutului. Prin aceasta el nu înlesnește numai examinarea acestor vestigii ci urmărește să infiltreze publicului cultul nobil al frumosului și cultul trecutului artistic în vederea realizărilor pentru viitor. Cei ce lucrează în aceste așezăminte nu trebuie să stea ascunși, împreună cu bogățiile ce le-au fost încredințate spre păstrare. Dimpotrivă trebuie să pună la dispoziția vizitatorilor toate colecțiile selectate, clasificate, etichetate și descrise științific, trebuie să explice, să învețe publicul să interpreteze ce este expus, spunea dr. George Severeanu într-un articol de ziar din 1931.

Evenimentul anual „Noaptea Muzeelor 2017” desfășurat în București și multiplele opțiuni de vizitare a unor instituții muzeale m-au îndemnat să ies din casă în acea noapte călduță de primăvară. Am urmărit să vizitez obiective pe care nu le mai văzusem până atunci sau locuri nou deschise. Astfel am vizitat cu acea ocazie Muzeul Național al Literaturii Române din București mutat într-un nou sediu situat pe str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (vezi impresii); aș fi dorit să văd și clădirea restaurată a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” dar coada de oameni înșirați pe lângă gard m-a descurajat. Cum în apropiere se afla altă instituție muzeală interesantă m-am îndreptat într-acolo. În nici două minute mă aflam în fața Muzeului George Severeanu, unde nu am găsit foarte multe persoane.

Dr. George Severeanu. Născut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, medicul Severeanu este unul din întemeiatorii radiologiei medicale din țara noastră și, se pare, unul din primii medici radiologi ai Capitalei. El a profesat în același timp cu dr. Dimitrie Gerota, alt pionier al radiologiei românești. De altfel, în România primul aparat cu raze Röentgen a fost construit de chirurgul Constantin Dimitrescu-Severeanu (împreună cu un asistent și un mecanic) la Spitalul Colțea în 1896, l-a doar un an de la descoperirea radiațiilor X.

Doctorul George Severeanu a iubit istoria devenind un împătimit colecționar de artefacte și obiecte vechi, datând din multe perioade istorice, dar și un entuziast numismat. Având în vedere pasiunile sale medicul se implică în fondarea Societății Numismatice Române, fiind timp de aproape 20 de ani secretar general al acestei organizații, dar și director al „Buletinului” editat de Societate. Colecționarul dr. George Severeanu este primul director al Muzeului Municipal București, inaugurat efectiv în 1931.

Poziționarea muzeului și scurt istoric. Muzeul este situat pe străduțele pline de case impozante ale sectorului 1, și anume pe str. Henri Coandă nr. 26, un cvartal de clădiri „prinse” între Bulevardul Dacia și Bulevardul Lascăr Catargiu. Clădirea în stil eclectic, cu accente baroce, a fost construită pe la 1870, fiind adusă ca zestre în cadrul căsătoriei de soția medicului, Maria. Cei doi soți locuiesc peste două decenii în acest imobil, la moartea doctorului (1939) Maria Severeanu donează Muzeului Municipal o parte a colecțiilor. În 1949 este donată (?) și casa, plus restul colecțiilor aduse de la Bruxelles, clădirea devenind muzeu abia în 1956. La câțiva ani distanță de la evenimentele din decembrie 1989 muzeul se închide deoarece clădirea se degradase foarte mult. Vor trece 10 ani până la efectuarea lucrărilor de restaurare și alți ani până la redeschiderea muzeului.

Vizita la Muzeul George Severeanu. Impozanta clădire este așezată la intersecția străzilor Nicolae Iorga cu Henri Coandă, accesul în curte și casă efectuându-se pe artera cea din urmă amintită. O firmă și un panou informativ luminat sunt amplasate pe gardul casei; pătrundem în curtea care mai găzduiește un garaj cu două locuri (e vorba despre fostul grajd, prevăzut cu fânar deasupra). Admirăm ancadramentele ferestrelor, bogat ornamentate, dar și portalul de la intrare prevăzut cu apărătoare de ploaie.

Suntem plăcut surprinși de parterul casei, singurul vizitabil (la etaj sunt spații administrative), de arhitectura specifică reședințelor oamenilor înstăriți de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Restaurările din anii 2000 au reușit să pună în lumină decorații originale, stucaturi și lambriuri deosebite. Printre piesele originale salvate de la dispariție se numără: candelabre, oglinzi, piese de mobilier, sobe, tavane casetate din lemn sau ipsos, vitralii.

Spațiile expoziționale sunt organizate în holul de acces al casei, biroul dr. Severeanu, sufragerie, sala cu oglinzi, salonul de muzică. În momentul vizitei mele existau în muzeu două expoziții care prezentau obiecte aparținând colecțiilor de antichități și monede ale medicului radiolog: Obiecte preistorice din colecția Severeanu și Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi.

În primele încăperi am privit cu atenție monedele și bancnotele expuse în vitrine, o parte din ele provenind din colecția numismatică a dr. Severeanu care numără peste 9000 de piese, restul din celelalte colecții ale Muzeului Municipiului București. Citim textele informative și plăcuțele din zona tezaurelor descoperite în București pe Calea Plevnei, în zona Colțea, Sala Palatului sau Curtea Veche.

Interesante mi s-au părut obiectele preistorice care acoperă epoci istorice pornind din paleolitic, până în epoca fierului. Exponatele provin atât de pe teritoriul românesc, cât și din țări îndepărtate ori de pe alte continente. Artefactele preistorice constituie doar o parte din cele 3000 de piese arheologice adunate cu mari sacrificii pecuniare de către medicul radiolog. Am privit cu atenție măiestria cu care au fost realizate spadele și pumnalele din epocile preistorice. Altă categorie fascinantă de exponate sunt idolii din lut și figurinele antropomorfe; suntem impresionați și de vasele de ceramică, fragmente de lut ars, topoare de silex sau bronz. Sunt prezentate și mici obiecte metalice, inventare funerare descoperite pe teritoriul românesc sau bulgăresc – piese de harnașament (zăbale de exemplu), dar și obiecte decorative (pandantive, inele spiralate).

Am fost atras de scaunele din lemn cu tapițerie din piele presată, decorată cu motive vegetale, soba bogat ornată, masivele oglinzi de la sfârșitul veacului al XIX-lea care creează impresia de spațiu mult mai larg și multe alte modele de scaune, cu piele țintuită de Cordoba și decoruri interesante (piese originale). Din stradă se observă foarte bine vitraliile superbe care împodobesc ferestrele sufrageriei, stilul neorenașterii germane se ghicește în personajele care sunt animate de lumina din interior: femei și bărbați într-un local, stau la masă, consumă băuturi și ascultă cântările unui menestrel.

În această vară expozițiile temporare au fost rearanjate, colecția doctorului George Severeanu oferind o multitudine de subiecte tematice. Săptămâna viitoare, pe 29 noiembrie la ora 18.00, va fi deschisă expoziția permanentă, intitulată Pe urmele trecutului. „Colecția Maria și dr. George Severeanu” (pe FB).

Vizita la Muzeul George Severeanu este o incursiune în trecutul orașului București, prin intermediul arhitecturii clădirii construite în secolul al XIX-lea, dar și o vizită în lumea arheologiei și a istoriei banilor. Peste câteva zile puteți intra în această lume pășind pe podelele Muzeului Dr. George Severeanu.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.11.17 11:09:34
Validat / Publicat: 24.11.17 12:21:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1952 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Scaun de la începutul secolului al XX-lea - Muzeul George Severeanu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.11.17 19:06:34]
»

@tata123: Un muzeu foarte interesant atat prin exponate cat si prin casa in sine. Asa cum este renovata acum ea arata bine si din afara insa la interior surpriza este cu atat mai mare.

O astfel de surpriza am avut cand anul trecut ajungand si eu sa particip la Noaptea Muzeelor stand la coada la Muzeul Th Aman peste drum am vazut o casa de licitatii - Artmark si am zis sa intram sa vedem ce este acolo si am descoperit Casa Cesianu Racovita (au detinut si Cladirile Academiei Romane si cazinoul Victoria).

Casa este o bijuterie in sine iar exponatele erau de asemenea de exceptie, lucrari care purtau semnatura lui Aman, Grigorescu, Bancila si altii, lucrari scoase din pinacoteca special pentru aceasta seara si care a doua zi urmau sa fie puse iar la pastrare.

Felicitari pentru articol, votat cu placere.

ioan marinescu
[26.11.17 08:40:06]
»

@tata123: Nu stiam de existenta acestui muzeu, de aceea am citit rewiewul cu ineres si l-am votat cu placere!

webmaster
[26.11.17 08:49:50]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[26.11.17 09:56:02]
»

@tata123: O casă boierească, superbă! Mi-au plăcut obiectele de mobilier bine conservate și recondiționate (?!). Plafoanele din lemn, casetate, pereții lambrisați, soba originală (am mai văzut sobe foarte frumoase, originale, de culoare albă cu ornamente florale colorate, în apartamentele lui Bragadiru, transformate în birourile administrative ale fabricii de bere Rahova), fotoliile și scaunele îmbrăcare în piele, totul vorbește despre bunul gust al intelectualului român, din sec. XX.

Felicitări pentru articol, am votat pentru că mi-a plăcut!

Am să merg și eu să văd acest muzeu.

Mi-a plăcut și am votat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.11.17 10:33:12]
»

@mishu: Sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le descoperim... Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

@ioan marinescu: Întotdeauna găsim lucruri captivante în jurul nostru, trebuie doar să căutăm. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

@doinafil: Muzeul se redeschide pe data de 29 noiembrie, e un prilej excelent de a merge la reinaugurare, se pot face fotografii fără altă taxa suplimentară. Obiectele originale din această reședință de sfârșit de secol al XIX-lea sunt superbe. Mulțumesc pentru interes și lectură.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, ioan marinescu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072011232376099 sec
    ecranul dvs: 1 x 1