ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 35 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 9

TIPĂREȘTE URM de aici

IN DRUM SPRE MACHU PICCHU

M-am trezit cu noaptea-n cap in dimineata zilei de 17 septembrie. Pana s-a trezit si Doamna, am impachetat cateva lucruri in doi rucsacei pentru ca urma sa stam o noapte la Aguas Calientes, sau Machu Picchu Pueblo, cum am vazut ca au rebotezat acest mic orasel. In jurul orei 8 am plecat catre Calle Pavitos, strada de unde pleaca microbuzele (colectivos) catre Ollantaytambo.

M-asteptam sa gasesc ceva cam ca-n Lima, niste darapanaturi de microbuze, dar imi asumasem acest risc de cand am plecat de-acasa.

E destul de scump taxiul pentru 70 de kilometri :). Insa, surpriza… microbuze destul de noi, cu 16 locuri, dichisite, soferul, un tip OK, imbracat cu camasa alba, tuns, ras si frezat. Opa! Hai ca-i bine. A zis ca pleaca cu minimum cinci calatori. Noi am fost primii doi, iar in momentul cand s-a facut numarul, a pornit motorul si-a plecat.

O ora si jumatate am facut pana la

Ollantaytambo

Drumul e bun insa e aglomerat, asa ca viteza medie nu sare de 50 de km/h. Am baut o cafea inainte sa intram in situl arheologic (nu beti cafea daca ajungeti acolo, este execrabila) si am intrat.

Cu vreo 50-60 de ani inainte sa vina spaniolii, Pachacutec, cel despre care v-am povestit cate ceva acu’ vreo … 2 episoade, cucerea teritorii si facea ca Imperiul Inca sa creasca. Printre cuceririle lui s-a numarat si Ollantaytambo, oras pe care l-a transformat in resedinta pentru el si pentru familia lui si pe care l-a reconstruit din temelii, printre altele “taind” un munte intreg si transformandu-l in terase agricole pe care le iriga cu apa din raul Urubamba.

Apoi, dupa ce spaniolii au cucerit Cusco, Manco Inca s-a retras la Ollantaytambo si a mutat capitala Imperiului aici. A obtinut chiar o mare victorie impotriva spaniolilor aici, asta dupa ce a completat lucrarile facute de predecesorul sau si transformand Ollanta (cum ii spun peruanii) intr-o cetate fortificata greu de cucerit.

Astazi, pe langa faptul ca este o atractie turistica majora, Ollantaytambo este si locul din care porneste celebrul Inca Trail, un drum de patru zile care se termina cu intrarea in Machu Picchu prin celebra Poarta a Soarelui, locul prin care incasii patrundeau odinioara in orasul lor sfant. Am citit cateva review-uri despre acest traseu. Toata lumea spune ca este destul de dificil, insa plin de satisfactii.

Peisaje superbe, urcusuri si coborasuri si finalul apoteotic cu rasaritul soarelui la intrarea in Machu Picchu.

Cum va spuneam… am intrat in sit. La intrare e un zid maaaaare de tot si un panou care prezinta cele 3 trasee ce se pot face: cel scurt marcat cu albastru, cel mediu care este marcat cu negru si circuitul complet schitat cu rosu. Ma scotea din sarite peretele-ala pentru ca nu puteam sa vad nimic de el si-mi venea sa strig ca la emisiunea aceea de la Pro TV … muta autocaruuuu’, muta autocaruuu’. Eeeeee si in momentul in care am trecut de peretele ala… am amutit.

Credeti-ma ca e greu, e foarte greu sa ma faci sa raman asa… ca proasta-n targ, sa raman fara cuvinte sau fara replica, sa amutesc instant si sa am un nod imens in gat. Nu puteam sa vorbesc, am ramas asa… lemn-Tanase vreo cateva minute si ma minunam fara sa pot scoate un cuvant.

Noroc cu dracusorul ala din mine care-mi soptea “Gogule… dai din pedale ca peste patru ore pleaca trenul spre Machu Picchu. Nu te uita asa… ca curca-n lemne, baga carbuni pe foc si ia-o la deal ca mai trebuie sa si cobori “.

Trepte… fara numar. La 20 de trepte o terasa. La cateva terase, pauze scurte pentru odihna si pentru fotografii. De sus, de unde se termina terasele, privelistea iti taie respiratia. Pe muntele de vis-à-vis sclipesc in soare constructiile care reprezinta hambarele pentru cereale. Puse strategic, departe de drum pentru ca eventualii dusmani sa nu ajunga la ele.

Jos in vale, oamenii se vad ca niste furnici. Pffff, acum o jumatate de ora eram si noi niste furnici pentru altii care au fost mai vrednici ca noi. In jurul nostru se auzea numai wonderful, precioso, wunderbar, merveilleuse. Mi-e tare greu sa exprim in cuvinte ce simti cand esti acolo. Te uiti in jur si te intrebi cum a fost posibil sa se construiasca asa ceva. Cu toate tehnologiile din ziua de astazi eu cred ca e o mare provocare sa realizezi un asemenea ansamblu. As fi stat asa mult si bine, doar sa privesc peisajul, dar timpul… timpul nu te lasa.

Stabilisem sa facem circuitul mediu, asa ca am inceput sa vizitam partea fortificata a sitului, fosta cetate construita de Manco Inca, atunci cand s-a retras din calea spaniolilor. Construita acolo sus, deasupra teraselor, cu nelipsitul Templu al Soarelui, care nu lipseste din niciun sit arheologic. Din nou acele pietre uriase, perfect slefuite, asamblate intr-un tot unitar indestructibil de timp, cutremure si intemperii. A cata oara m-am intrebat cum au adus pietrele-alea aici, cum au carat bucati de cateva tone, ca eu m-am carat doar pe mine insumi si mi-a iesit sufletul?

Apoi am intrat in zona militara cu cateva forturi si turnuri. Aici se vede clar ca au fost facute in graba. Pietre mai mici, puse mai de-a valma, insa iata ca si asa au rezistat vremii. Insa privelistea peste Valea Urubamba tot superba ramane.

De-aici se putea continua si mai sus, spre “balcoane”. Insa am zis pas. Poteca se ingusta vizibil, cu muntele intr-o parte si hau in partea cealalta. Am trecut de multisor de varsta la care faceam astfel de “arogante” si m-am multumit doar sa vad cativa tineri care faceau echilibristica pe-acolo. Am constatat ca trecusera vreo doua ore de cand intrasem in sit. Dar cand trecusera oare? Parca eram de doar cateva minute acolo. Asa ca venise vremea s-o luam de vale dar nu inainte de a face inca cateva zeci de poze in toate directiile.

Am coborat usurel, usurel, pe alta parte, tot cu pauze pentru fotografii si pentru a ne intipari pe retina privelistea. Va spun sincer ca mi-a parut rau cand am ajuns jos, dar ce sa-i faci… tot ce e frumos se termina repede si tot ce e bun ingrasa. Lasasem pentru sfarsit partea de … oras, partea care a reprezentat resedinta lui Pachacuti si apoi a lui Manco Inca.

Cel mai bine s-a pastrat templul dedicat apei unde apa inca mai curge prin apeductele create atunci, unde inca exista o fantana din piatra in care apa ajunge prin mici cascade. In rest se mai pot vedea doar ruinele fostelor locuinte imperiale si o mica piata unde probabil se adunau locuitorii vremii pentru ceremonialele religioase.

Cu greu m-am lasat dus de-acolo, dar trebuia s-ajungem la gara din Ollanta cu cel putin o jumatate de ora inainte de plecarea trenului. Pana la gara e de mers cam un kilometru, asa ca in 15-20 de minute am ajuns. La intrare, cele doua companii care deservesc calea ferata pana la Machu Picchu, adica Inca Rail si Peru Rail, au birouri de informatii, case de bilete si cate un mic barulet unde se poate bea, gratuit, un ceai sau o cafea. Noi am ales Inca Rail, doar din review-uri. Cele doua companii au preturi sensibil apropiate. Difera confortul in tren si aici Inca Rail a castigat. Nu c-ar conta foarte mult pentru o ora si ceva cat dureaza calatoria, dar daca tot am de ales, de ce sa nu-mi exercit acest atribut? :).

Rezervasem din februarie calatoriile cu trenul si biletele la Mahu Picchu. In Cusco am fost la biroul lor de-acolo si am schimbat voucherele primite la momentul rezervarii cu biletele de tren. A fost totul OK (la dus … pentru ca la intors am avut o surpriza… dar mai e putin pana acolo), a tras trenul la peron, ne-am ocupat locurile si am plecat. Vagoanele au acoperisul partial din sticla, asa ca se pot vedea si muntii care marginesc Valea Urubamba. Insotitoarele de vagon ne-au servit cu niste biscuitei si un pahar de suc si dupa o ora si patruzeci de minute am ajuns la Agua Calientes (Machu Picchu Pueblo) unde ne-am intalnit chiar in gara cu cineva de la hotelul unde rezervasem o noapte de cazare.

Aguas Calientes este un orasel care traieste 100% din turism. Zilnic pleaca de-aici 2,000 de turisti si sosesc alte 2,000. Practic se afla ca intr-o galeata, de jur imprejur fiind munti. Noi ne-am indragostit de acest orasel. Intr-o jumatate de ora il parcurgi de la un capat la altul. Gasesti doar hosteluri, restaurante, magazine si o mica piata cu o fantana arteziana si cu cateva statui reprezentand personaje inca, cu care toata lumea isi face poze.

Dupa ce ne-am cazat am mers in statia de autobuz de unde pleaca autobuzele catre Machu Picchu si ne-am luat bilete pentru a doua zi. Stiam din documentarile de-acasa ca e mai bine sa le iei de seara, pentru ca dimineata e foarte aglomerat. Si chiar asa a fost.

Am avut si un moment hazliu la restaurantul la care am mancat. Mancarea a fost excelenta, problema a fost cu nota de plata. In Peru nu se baga in nota de plata servicii. In Argentina si Brazilia, da. Cand ma uit pe nota de plata vad pe ultimul rand o suma care era cam 20% din valoare si la care nu scria nimic. Mai cu trei cuvinte ale lui in engleza, mai cu trei ale mele in spaniola am priceput ca era taxa pentru servicii. I-am zis ca n-o platesc, el a zis ca trebuie. Si-atunci m-am ridicat de pe scaun… asa ca sa ma dezmortesc putin, nu cu ganduri criminale :). Cu o fata care spunea ceva de genul… “ uite mama, pomul“, si-a adus aminte ca stie si ceva engleza si mi-a zis “OK sir, don’t pay it “. Si ne-am despartit prieteni. De altfel, a doua zi dupa ce ne-am intors de la Machu Picchu am mancat tot acolo si a fost perfect.

Oboseala de peste zi isi spunea cuvantul. Asa ca … la somn. A doua zi urma sa-mi implinesc un vis vechi de … 36 de ani. Urma sa vad Machu Picchu. Urma sa calc pe urmele incasilor si cine stie, poate nu doar ale lor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 19.11.17 08:54:26
Validat / Publicat: 19.11.17 10:13:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 3464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Loc pentru lunetisti :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX [19.11.17 10:10:19] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Peru, #Excursii PERU" (deja existentă pe sait)

ANILU [19.11.17 17:47:50] »

@ghisor: Am rămas fără cuvinte... ca și tine când ai trecut de zidul acela gros!!!

Foarte, foarte interesant. Cum au putut oare să construiască pe vremurile alea fără tehnologia de astăzi.

Peruanii sunt de apreciat că au conservat tot ce au moștenit și acum profită.

Ce bine arată trenul!!!

Urmează cireasa de pe tort...

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianaglogo [19.11.17 19:25:14] »

@ghisor: Si azi am amanat citirea articolului tau, dar acum a meritat, ca am nimerit superbonusul.

Sa stii ca traiesc niste emotii deosebite citindu-te!

Cred ca si altii. Eu una astept un episod nou asa cum astept un episod nou din serialele preferate!

Pușcașu Marin [19.11.17 21:17:32] »

@ANILU: Multumesc frumos.

Cand ti-am raspuns la ecoul de la episodul anterior eram atat de obosit incat ti-am urat la sfarsit o seara fumoasa in turca. Problema nu e urarea si faptul ca n-am realizat ca ecoul e de la tine si nu de la @Aurici. . Asa ca-mi cer scuze, nu pentru urare ci pentru confuzie.

Da, peruanii sunt isteti. Da, au realizat ca se pot scoate bani frumosi din turism. Bravo lor.

Eu tot o tin pe-a mea ca au mai fost si "altii" cu logistica pe-acolo. Mi-ar place sa traiesc si sa apuc sa-i vad (daca intr-adevar au fost).

Urmeaza Machu Picchu, e adevarat . Astazi m-am chinuit toata ziua sa scot cateva fraze din mine, dar nu pot. Cred ca o sa o rog pe sotia mea sa scrie ea un articol. E mult mai realista decat mine. Sau poate facem o co-productie

Pușcașu Marin [19.11.17 21:26:11] »

@adrianaglogo: Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase.

Sper ca emotiile sunt constructive, altfel nu mai scriu .

Sincer si pe mine ma mai apuca asa... cate-un tremur mic cand revad pozele. Parca tot nu-mi vine sa cred c-am fost acolo, desi am fost, pe cuvant de pionier .

adrianaglogo [19.11.17 21:34:01] »

@ghisor: Constructive, stai linistit!

Si apropo de raspunsul catre @ANILU. monoproductie, co-productie, sa fie oricum, doar sa vina Machu Picchu!

Cum tu ai asteptat sa fii acolo, asa asteptam sa citim despre cum a fost acolo.

Spor la scris.

mishu [21.11.17 12:24:59] »

@ghisor: De duminica aman articolul tau si asta pentru ca merita citit pe indelete. Ai povestit atat de frumos incat totul trebuia savurat. Recunosc cinstit ca mi-ar fi placut sa vad poze cel putin de 2-3 ori mai mult, asa de frumoase sunt locurile, dar si felul in care ai fotografiat a fost unul inspirit.

Minunat totul, astept continuarea precum un copil prajitura, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu Marin [21.11.17 19:06:35] »

@mishu: Multumesc frumos.

Nu prea e meritul meu cu pozele. Eu sunt amator in materie de fotografii. "De vina" sunt locurile de-acolo. Oriunde te-ntorci si orice ai poza iese frumos. Natura si incasii au toate meritele. Noi... mare lucru sa apasam pe un buton.

Cat priveste numarul pozelor incarcate... aici e o problema. Sunt mari ca dimensiune si dureaza destul de mult sa le incarc. Aleg si eu ce mi se pare mai reprezentativ si... cam asta e

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico [22.11.17 18:52:05] »

Cind mai plecati pe undeva sa va luati o sfoara, sa o legati la o camera de filmat mica, o aruncai peste gard ca pe undita, asteptati citeva secunde si cind o trageti, vedeti si leoparul, nu numai gardul.

ce, mai! frumos!

PS: io daca nu intreb, nu ma simt bine. cu cite kile mai putine ati venit acasa? avind in vedere hectarele de scari pe care ati urcat...

Pușcașu Marin [22.11.17 19:35:57] »

@adri-nico: Admir oamenii cu simtul umorului si chiar imi plac ecourile tale . De obicei incerc sa raspund la fel, nu stiu daca-mi iese de fiecare data, insa incerc sa-ti raspund si la intrebari.

Referitor la "leoparzi ", niciodata nu-i vad in vacanta. Chiar daca sunt cat muntele, tot nu-i vad. Nu vreau sa vad asa ceva in vacante. Decat sa ma duc sa vad asa ceva in vacante, mai bine stau acasa. Acolo... indiferent unde este acel acolo, ma duc sa vad numai lucrurile frumoase.

Acu'... cu kilele... sa stii ca "investitiile" noastre sunt solide, bazate pe "analize" temeinice desfasurate pe termen lung. Asa ca ne-am intors acasa tot cam pe-acolo... poate cateva sute de grame mai putin

Aaaa, sa nu uit... multumesc pentru ecou .

danielamaria [03.02.18 16:23:43] »

Buna ziua, minunate articole! Este visul meu de o viata sa merg la Machu Picchu, in mod paradoxal numele meu de familie este Piciu. Este confortabil pentru o femeie sa mearga singura in Peru?

Pușcașu Marin [03.02.18 19:25:05] »

@danielamaria: Multumesc pentru ecou.

Noua ni s-a parut sigur in Peru. Evident trebuie sa ai grija, ca peste tot de altfel, la borseta, camera foto, etc., dar in rest, e OK. Am vazut femei singure. Banuiesc ca trebuie sa ai o limita mai mare de suportabilitate la "atentiile" localnicilor.

danielamaria [03.02.18 20:03:39] »

@ghisor: Multumesc pentru raspuns. Am citit articolele de mai multe ori azi si incep un plan de vacanta, pentru anul viitor. Am urmarit si programe ale agentiilor dar mi se pare ca se parcurg foarte repede locurile si nici nu acopera tot. Cu cat inainte ati luat biletele de avion?

Pușcașu Marin [03.02.18 20:30:00] »

@danielamaria: Am rezervat cam tot ce era de rezervat pe la mijlocul lui februarie. Si biletele de avion si cazarile si biletele la Machu Pichhu, ma rog, aproape tot. Am gasit cele mai bune bilete cu plecare din Roma, muuult mai ieftin decat cu plecare din Bucuresti.

Intr-devar, agentiile de turism parcurg pe repede inainte totul. Noi am stat la Cusco 6 zile, agentiile de turism am vazut ca aloca doar 3 zile (maximum).

Iti raspund cu placere la orice alte intrebari, dar cred ca e mai bine sa mi le trimiti prin mailul intern.

Succes la cautari

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [20.02.18 11:36:39] »

@ghisor:

Superbe pozele, norocul meu că nu sunt muște acum când le-am văzut! Și iar vă invidiez puțin!

(Ecou scurt căci trebuie să fug la veterinar să schimb carnetul, din Piciu să treacă Picchu!)

Pușcașu Marin [20.02.18 18:45:14] »

@elviramvio: Multumesc.

Chiar il cheama Piciu pe animalut?

elviramvio [20.02.18 19:06:37] »

@ghisor:

Da, e mic și foaaarte rău! Moartea șerpilor vara!! Are o poză pe aici pe AFA, de acum doi ani cred.

travelworld [07.07.19 19:19:11] »

Sunt impresionata de felul in care ati organizat aceasta calatorie.

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianaglogo, ANILU, danielamaria, elviramvio, mishu, Pușcașu Marin, travelworld
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Peru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076008081436157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1