83068 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Soroca și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.11.2017
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
20 EU
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Cetatea Soroca, bijuterie a arhitecturii medievale


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Vizita cetăţii Soroca şi a altor obiective din apropiere a fost o excursie opţională pe care în niciun caz n-aş fi vrut s-o pierd. Excursia propriuzisă a costat 20 eu la care s-au adăugat 5 lei moldoveneşti (1.2 RON) taxa de intrare în cetate.

Soroca

Este un oraş cu mai puţin de 40000 locuitori, aşezat în nord-estul republicii pe malul fluviului Nistru la frontiera cu Ucraina. Distanţa faţă de Chişinău este de 160 km. Prospecţiuni arheologice au identificat în arealul Sorocăi urme de aşezări omeneşti, unelte de cremene, vase de lut datând din 5000-4000 î. Hr. din cultura Cucuteni.

Actualul oraş era numit de bizantini Alciona, fiind un important centru comercial aşezat în vadul Nistrului. Până în 1812 când a avut loc cedarea Basarabiei către ruşi, populaţia majoritară a fost de moldoveni. Ulterior au imigrat ruşi, ucraineni şi evrei astfel încât ponderea românească s-a diminuat.

Chiar după Marea Unire numărul ruşilor a crescut din cauza transfugilor de peste Nistru care voiau să scape de colectivizarea sovietică. În anii 1940-1941, apoi după terminarea celui de al doilea război mondial au avut loc deportări masive ale populaţiei moldoveneşti (chiaburi, preoţi, intelectuali, românofili) în Siberia.

În Soroca la fel ca şi în restul Basarabiei foametea din 1946-47 a secerat vieţile a mii de oameni. După declararea independenţei republicii în 1990 populaţia Sorocei a scăzut conform datelor statistice cu cca 27% în 15 ani, din cauza migrării forţei de muncă spre occident, via România.

Astăzi Soroca este un orăşel liniştit, capitală de raion, curat, cu multe parcuri (Mihail Eminescu, Grigore Vieru, Doina Aldea şi Teodorovici), cu o priveliste superbă asupra Nistrului, cu un început de viaţă economică şi care în urma restaurării cetăţii a devenit un centru turistic important.

Lumânarea Recunoştinţei

Este un monument de la marginea oraşului Soroca. A fost ridicat în 2004 la iniţiativa scriitorului Ion Druţă. După unii este un simbol al rezistenţei moldovenilor în faţa vitregiei vremurilor, după alţii este închinat tuturor monumentelor distruse de comunişti. Se află pe coama unui deal până la care se urcă aproape 600 de trepte. A fost construit din piatră de Cosăuţi şi are o înălţime de 30m. Noaptea este iluminat şi văzut de la mari depărtări.

Cetatea Soroca

A fost înălţată de Stefan cel Mare pe vadul Nistrului, loc prin care năvăleau în Moldova hoardele barbare în special tătarii. A fost construită din lemn, se pare pe locul unui depozit genovez prin care se tranzitau mărfuri din Podolia, pe drumul dintre Cetatea Albă şi Suceava. Unii istorici printre care Nicolae Iorga au susţinut că înainte de Soroca, localitatea se numea Olchionia, oraş antic care data de dinaintea epocii creştine dar nu există dovezi scrise în acest sens.

Prima atestare documentară a cetăţii apare într-un hrisov din 1499 în care este este pomenit Coste, pârcălab de Soroca. Acesta a participat la luptele cu polonezii în care regele Ioan Albert a fost învins. Cetatea Soroca face parte din lanţul de cetăţi defensive de pe malul Nistrului şi deltă: Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Albă. Octavian Goga referindu-se la aceste cetăţi le-a numit ˝pumnii strânşi ai Europei˝ Acestea au rezistat în Evul Mediu atât popoarelor migratoare, cât şi expansiunilor otomane sau ţariste, delimitând graniţa civilizaţiei europene, graniţă care din 1812 s-a mutat de la Nistru la Prut.

Cetatea de piatră din Soroca a fost ridicată de Petru Rareş în a doua domnie a sa în jurul anului 1543. Legenda cetăţii: se spune că Petru Rareş mergând la vânătoare a văzut cum un uliu urmărea două berze. A întins arcul să omoare uliul dar calul mişcându-se, săgeata a nimerit una din berze. S-a hotărât ca în locul în care a căzut barza să construiască o cetate cu piatră din satul Căsuţa (astăzi Cosăuţi).

Se păstrează un document prin care domnitorul cerea să vină meşteri din Bistriţa care s-o construiască. Este o cetate mică, circulară, diametrul interior al curţii fiind de 100 de paşi (30.5 m). Planul ei este asemănător cu al altor cetăţi medievale vest-europene având similitudini cu Castel del Monte din Italia, Restormel, Comber şi Queenbrough din Anglia. Are cinci turnuri din care patru circulare şi unul prismatic la intrarea în cetate. Turnul prismatic orientat spre Nistru era prevăzut cu două porţi masive de lemn între care era o barbacană. Deasupra portalului se păstrează încă emblema moldoveană capul de bour. Deasupra intrării la nivelul întâi se afla paraclisul cetăţii.

Zidurile au o grosime de 3 m şi o înălţime de 21 m de la sol cu o fundaţie de încă 7 m până la roca dură. De jur împrejurul zidurilor sunt trei galerii de lemn prin care apărătorii cetăţii ajungeau la ambrazurile de tragere plasate dealungul zidurilor. Pe drumul de strajă se găseau încăperile cu armament şi muniţie. În curtea interioară erau săpate două fântâni necesare în caz de asediu.

O altă legendă populară spune că în timpul unui asediu, moldovenii baricadaţi în cetate terminaseră rezervele de hrană. Le-au venit în ajutor un stol de berze albe care au aruncat în curtea cetăţii ciorchini de struguri. Faţă de planul original al cetăţii la sfârşitul sec. XVII au fost aduse modificări la interioare, printre care construirea a 13 încăperi pentru păstrarea prafului de puşcă, altele pentru cazare şi înconjurarea cetăţii cu un şanţ şi un val de pământ.

Cetatea Soroca a trecut prin invazii tătare, polone, ale cazacilor zaporojeni, a lui Bogdan Hmielniţki, Jan Sobietski, campania lui Petru cel Mare. După fiecare agresiune a fost incendiată dar nu a putut fi distrusă rămânând printre puţinele monumente istorice care şi-a păstrat forma iniţială. Restaurarea ei cu respectarea formei originale a avut loc între anii 2013-2015 din fonduri europene în cadrul proiectului transfrontalier Bijuterii Medievale care a cuprins cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava.

Vizita cetăţii

Deşi iniţial am crezut că n-am să pot urca scara până la palierul trei, restaurarea a fost bine făcută cu o scară în spirală acceptabilă şi trepte de înălţime moderată. Hai! Hai! Şi am ajuns sus. Priveliştea asupra Nistrului văzută prin spărtura unei ambrazuri este de neuitat. Am vizitat şi capela mică în care au mai rămas doar câteva icoane. Am intrat în camerele întunecoase în care se păstra muniţia. Am privit oamenii din curtea interioară. La coborârea scărilor a fost mai greu dar cu grijă şi Doamne Ajută! am ajuns jos. Părăsind cetatea Soroca mi-am adus aminte de Doina lui Eminescu:

Stefane, Măria Ta
Tu la Putna nu mai sta

… Te înalţă din mormânt
Să te aud din corn sunând
Şi Moldova adunând
De-i suna din corn odată
Ai s-aduni Moldova toată
De-i suna de două ori
Îti vin codri-n ajutor
De-i suna a treia oară
Toţi duşmanii or să piară

WEB, dacă se poate

https://www.youtube.com/watch?v=YiUa1mjU1T8

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Michi in 09.11.2017 22:29:31

Validat / Publicat: 10.11.17 02:48:01


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1710


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  25850 PMA (din 27 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster39
[10.11.17 02:46:11]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[10.11.17 07:53:41]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[10.11.17 09:21:27]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulţumesc pentru selecţie

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[28] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2017] Lumânarea recunoştinţei văzută din autocar -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919468">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919468"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919468">Şterge vot</a></div><span id="v9919468" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919468)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919468Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919468MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2017] Lumânarea recunoştinţei văzută din autocar
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2017] Cetatea Soroca văzută din parc -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919471">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919471"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919471">Şterge vot</a></div><span id="v9919471" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919471)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919471Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919471MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2017] Cetatea Soroca văzută din parc
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2017] Spre intrarea în cetate -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919472">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919472"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919472">Şterge vot</a></div><span id="v9919472" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919472)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919472Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919472MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2017] Spre intrarea în cetate
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2017] Panou cu lucrările de reabilitare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919474">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919474"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919474">Şterge vot</a></div><span id="v9919474" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919474)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919474Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919474MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2017] Panou cu lucrările de reabilitare
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2017] Vadul Nistrului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919476">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919476"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919476">Şterge vot</a></div><span id="v9919476" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919476)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919476Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919476MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2017] Vadul Nistrului
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [SEP-2017] La poarta cetăţii -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919478">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919478"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919478">Şterge vot</a></div><span id="v9919478" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919478)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919478Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919478MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2017] La poarta cetăţii
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2017] În curtea interioară -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919481">Şterge vot</a></div><span id="v9919481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2017] În curtea interioară
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2017] Intrarea- turnul trapezoidal -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919482">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919482"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919482">Şterge vot</a></div><span id="v9919482" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919482)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919482Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919482MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2017] Intrarea- turnul trapezoidal
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2017] Din curtea interioară -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919484">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919484"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919484">Şterge vot</a></div><span id="v9919484" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919484)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919484Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919484MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2017] Din curtea interioară
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2017] Explicaţiile ghidului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919487">Şterge vot</a></div><span id="v9919487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2017] Explicaţiile ghidului
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2017] Palierul întâi -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919488">Şterge vot</a></div><span id="v9919488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2017] Palierul întâi
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2017] LUCRĂRI DE PROTECŢIE -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919490">Şterge vot</a></div><span id="v9919490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2017] LUCRĂRI DE PROTECŢIE
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2017] Spărtură în zid -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919492">Şterge vot</a></div><span id="v9919492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2017] Spărtură în zid
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2017] Fântâna circulară văzută de sus -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919494">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919494"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919494">Şterge vot</a></div><span id="v9919494" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919494)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919494Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919494MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2017] Fântâna circulară văzută de sus
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2017] VEDERE DIN INTERIOR SPRE GALERIE -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919496">Şterge vot</a></div><span id="v9919496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2017] VEDERE DIN INTERIOR SPRE GALERIE
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2017] Superbă vedere asupra Nistrului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919498">Şterge vot</a></div><span id="v9919498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2017] Superbă vedere asupra Nistrului
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2017] Superbă vedere asupra Nistrului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919501">Şterge vot</a></div><span id="v9919501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2017] Superbă vedere asupra Nistrului
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2017] Superbă vedere asupra Nistrului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919502">Şterge vot</a></div><span id="v9919502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2017] Superbă vedere asupra Nistrului
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2017] Vedere asupra oraşului Soroca -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919503">Şterge vot</a></div><span id="v9919503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2017] Vedere asupra oraşului Soroca
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2017] Am urcat pe această scară, vai de capul meu! -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919505">Şterge vot</a></div><span id="v9919505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2017] Am urcat pe această scară, vai de capul meu!
foto Michi [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2017] Interior cetatea Soroca -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919507">Şterge vot</a></div><span id="v9919507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e919507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2017] Interior cetatea Soroca
foto Michi [09.11.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[28] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.112360954285 sec