83059 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Filozofări... turistice

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.11.2017
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2017

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
N/A

   

NOTĂ: ARTICOL OFFTOPIC

Textul de mai jos face parte din categoria discuții libere, off-topic sau "de interes turistic TEMPORAR ori restrâns" - eventualele voturi sunt simbolice (+1/-1 PMA)

Când vrei să te doară capul, sau poate nu, folosești aplicații de travel!

[Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele]

 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

De-a lungul anilor călătoriile noastre în țară sau în afara ei devin tot mai simple din anumite privințe - exceptând timpul, banii, sănătatea și pacea lumii - pentru că, undeva acolo în lumea nevăzută din telefoanele sau tabletele noastre sunt niște “spiriduși” care simplifică sau rezolvă cu brio marile probleme care ne-au dat cândva unora mai vechi în ale hoinărelii, multe bătăi de cap. Erau alți ani, alte vremuri, altă tehnică.

Ciudat este că și astăzi, posesori de iphone de ultimă generație, turiști cu neuroni tineri, se plâng că au avut mari probleme în nu știu ce țară, ce mare oraș european, că nu au găsit un obiectiv turistic, un loc de parcare, n-au știut ce au voie să treacă prin vamă, n-au putut să se înțeleagă cu un localnic ce vorbește doar limba lui nativă, obraznicul de el, plus câte altele.

Cum multe din aceste probleme le-am întâmpinat și eu de-a lungul anilor, încet, încet, pe măsură ce m-am obișnuit puțin cu tehnica, am învățat că stresul unor situații neplăcute în vacanțe poate fi ușor și cam trei sferturi evitat dacă am grijă să-mi descarc pe telefon, înainte de plecare, câteva aplicații considerate folositoare, în funcție de zona unde merg și de necesitățile mele de acolo.

De aceea m-am gândit că n-ar fi rău să ne informăm ce aplicații folosim, să primim sfaturi de la aceia dintre voi care sunteți experți, într-un cuvânt să ne pregătim cumva pentru vacanțele lui 2018. Și încep prin a vă spune câteva din aplicațiile pe care le am eu pe telefoane când plec în vacanțe și mă aștept să aflu despre altele noi de la cei ce vor completa articolul meu.

Ca hărți, folosesc Waze, Here, Maps. me și desigur Goagăl (nu-mi stricați plăcerea să-l scrieți corect, sună atât de sector 5 București că mor de drag!).

Waze, o aplicație pe care sunt convinsă că o știți majoritatea și mulți o folosesc. În primul rând, înainte de a o lăuda, trebuie să spun că e fomistă rău, trăiește doar cu net ceea ce în multe țări o face de neutilizat (Serbia de exemplu). Dar acolo unde costurile sunt mici în roaming și dacă vă știți vitezomani, merită (nu contați totuși pe ea în totalitate, acum câteva zile sper că doar o frână a celui din fața noastră să ne fi scutit de ochiul dracului care ne-ar putea lua ceva de pe card, 😭) !

În Bulgaria și Grecia ne-a ajutat, altfel azi aveam două procese verbale de transformat în bani! Plus că în Bulgaria ne-a indicat din timp un drum în lucru și l-am putut evita fără dureri de cap.

Here, o folosim de ceva ani și pot spune că suntem mulțumiți de ea. Are o singură pretenție pentru a ne scuti de costuri, planificarea și alegerea traseului optim online la hotel sau un restaurant, benzinărie ceva unde internetul este free apoi totul decurge bine offline. Mulțumiți și de ea, folosită bine în Serbia și alte țări balcanice. Ca recomandare importantă, nu uitați să vă descărcați de acasă hărțile zonelor de vreți să le colindați, altfel e degeaba sau contra cost.

Google maps, excelentă, cu indicarea chiar și a celor mai apropiate parcări de hotelul rezervat dar pretențioasă pentru exactitatea datelor, vrea net! Cred că nu are rost să mai spun ceva, toți o știți și pentru funcția street view.

Maps. me, am folosit-o mai rar, funcționează bine și offline și m-a atras pentru că îmi indică nu doar strada ci și numărul casei. Condiția sine qua non, descărcați hărțile zonei/țării când aveți net gratis, cel mai bine de acasă, înainte de vacanță.

Parkopedia, o aplicație care anul acesta ne-a scutit de multe dureri de cap, am găsit parcarea dorită, prețul și chiar dimensiunile garajelor subterane, unele chiar cu poze. Foarte necesare informațiile când nu mergi în vacanță cu o buburuză pe care o poți parca ușor, doar liber să fie. Mi-e tare dragă Parkopedia asta!

Fuel prices în Greece este singura aplicație privind prețul benzinei pe care o folosim. Are avantajul că ești informat la timp unde este o benzinărie mai ieftină, distanța și tipul de combustibil dorit. Pentru alte țări n-am folosit aplicația. Pentru calcularea unei sume necesare înainte de plecarea peste graniță, de bază iau Cargopedia, acolo unde media prețurilor pe țări este actualizată zilnic.

Și pentru că vorbim de greci, există și o aplicație pentru calcularea costurilor pe autostrăzile grecești, cu informații asupra punctelor de taxare, sumelor și posibilitățile avute la fiecare (service auto, baby rooms, mic restaurant, posibilitate de duș, wc, etc.). Se poate calcula suma totală de plată pentru cât se merge pe autostradă, în funcție de tipul auto folosit. Aplicația se numește Greek Tolls și este mereu actualizată.

Meteo, chiar așa se numește aplicația mea favorită pentru vreme. Majoritatea cunoștințelor mele folosesc însă Weather sau WeatherPRO. Sunt multe aplicații despre vreme, chiar cu indicarea temperaturii apei mării dar nu m-au interesat.

Unde sunt? o altă aplicație pe care am folosit-o când ne-am învârtit aiurea, chiar și în Zagreb. Îmi indică strada și numărul, coordonatele, pot să salvez locația pe telefonul meu, să o distribui sau să-mi creez de la acel punct un traseu pe hartă. Și îmi arată și o hartă a condițiilor meteo din punctul unde mă aflu, asta pentru cazul că nu simt pe pielea mea cum e vremea. Consumă net însă.

Eart Map live GPS, altă aplicație pe care o mai folosesc uneori și prin București când am treabă prin locuri total necunoscute mie. Îmi indică strada și numărul, coordonatele, codul poștal și țara, nu cumva să fi trecut vama prin loc nepermis, Doamne feri!

Traducător instant, o aplicație pe care o am de câțiva ani, am folosit-o în Bulgaria și Croația, bulgarul chiar a fost încântat când am “conversat”, mi-a zis că o încarcă și el să-i fie mai ușor cu clienții. Atunci nu existau aplicațiile traducerilor vocale, pe acelea nu le-am încercat.

QR Scanner, o aplicație pe care o folosesc nu doar în vacanțe ci și în țară de multe ori când nu găsesc informații despre un produs în magazine, atunci îi scanez codul de bare și automat îmi dă o trimitere la google unde am multe date, inclusiv magazinele unde se găsește.

Flush, o altă aplicație care a fost folosită în vacanțe și nu numai. Am testat-o prima dată în București, noroc că a fost doar testare “la rece” căci în capitala noastră acea cameră intimă regală, publică, poate fi și la 3 km distanță de locul unde te afli!! Mi-am amintit, la cald 🤣, de aplicație în Split deși nasul putea să o suplinească cu brio în acel oraș, acolo au funcționat atât aplicația cât și senzorul olfactiv propriu! Sunt aplicații pentru marile orașe, dacă le căutați, cu indicarea unor toalete pentru persoane cu handicap sau pentru cei ce au bebeluși dar momentan nu m-au interesat.

Călătorește în siguranță
, o aplicație gratuită M. A. E., se activează la trecerea frontierei. Deși am avut noroc să nu am nevoie de ea, consider că este utilă pentru că pot primi alerte despre țara în care sunt, informații, accesarea site-ului misiunii românești cea mai apropiată (aici cred că e și chestie de noroc să-ți răspundă funcționarii de acolo), oricum aplicația pare bună și consider că merită să o am activată când plec.

City Mapper, sunt ghiduri pentru un număr mare de orașe turistice europene. Am avut descărcat Thesaloniki dar la fața locului ne-am descurcat ușor așa că am șters-o fără să-mi dau seama dacă e de ajutor sau nu.

Multe din aceste aplicații sunt permanent pe telefoanele noastre, unele le încarc doar când plec în vacanță. Nu am aplicații pentru conversie valutară, pentru calcularea cheltuielilor căci aici cea mai bună aplicație e neuronul meu, nici despre zboruri, aeroporturi pentru că nu ne deplasăm decât foarte rar așa.

Am avut o aplicație despre drumurile naționale pe care am anulat-o pentru că nu-mi arăta gratis decât timpii de trecere a frontierei în punctele vamale de la noi. Nu avea rost să-mi țin memoria telefonului ocupată când o simplă vizită pe pagina poliției de frontieră mă ajută cu acest lucru. Unele aplicații necesită și puțin exercițiu înainte de a deveni stăpânul lor, altfel pleci la Stambul și ajungi la Roma, de aceea cred că e momentul să facem un schimb de cunoștințe.

Sper ca ecourile voastre să completeze anemicul meu articol și să ne bucurăm în vacanțe de facilitățile tehnologiei dacă de natura cu adevărat sălbatică și curată, încet dar sigur, nu prea!

Webmaster, te rog youtube.com/watch?v=MXJG990Cn6I / Toamna, N. Wagner Mulțumesc.

---
Impresii încărcate de elviramvio in 09.11.2017 15:04:18

Validat / Publicat: 09.11.17 20:29:54


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în zSTRATOSFERA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1897

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 4 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  64 PMA (din 64 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- AZE
[09.11.17 20:49:28]
» mesaj pers

   @elviramvio: Vot maxim de la mine (chiar daca simbolic) online sau offline orice nu conteaza doar sa functioneze aplicatiile. Din vara 2017 este mai usor in majoritatea tarilor UE folosesti resursele abonamentului de acasa de ex daca ai 10Gb/abonament atat ai si in restul tarilor unde poti folosi aceste resurse (exista totusi o limita se numeste utilizare rezonabila dar care nu afecteaza buna functionare ale aplicatiilor descrise in articol)

   Si ar mai fi ceva: in cazul calatoriilor cu masina este foarte bine venit sa ai adaptoarele necesare pentru dispozitivele pe care le detii pentru a le incarca la priza de 12V (bricheta)

   In mare parte aplicatiile descrise de tine le folosesc atat in tara cat si in afara tarii. Multumim pentru articol!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- arcrom
[09.11.17 20:51:43]
» mesaj pers

   @elviramvio: Multumesc frumos pentru idee si articol. Sunt convinsa ca multora, ca si mie de altfel, li se va parea un articol util si on lectura placuta. M-a amuzat comentariul "indicarea unor toalete pentru persoane cu handicap sau pentru cei ce au bebeluși dar momentan nu m-au interesat". Daca nu "momentan", la care dintre cele doua situaii te gandesti sa-ti fie utila aplicatia mai tarziu?

   Ca si tine, am crezut ca waze-ul nu vrea sa-si "impartaseasca" cunostintele cu tine decat conectat la internet, dar am aflat ca functioneaza la fel de bine si fara conexiune. Asa ca "just to be on the safe side", cand plec de la hotel dimineata ii setez "azimutul" pentru ziua respectiva, iar el continua sa ma ajute si off line, daca e cazul.

   In rest, memorie disponibila sa avem, ca aplicatii utile apar "ca ciupercile dupa ploaie". Cand voi avea ceva mai mult timp si voi termina cu povestile din concediul recent, o sa scriu despre niste deplasari prin Croatia, Serbia, Bosnia, Kosovo, in timpul si imediat dupa razboi, fara nici o aplicatie si fara prea mare experienta pe acele taramuri. Acum cand imi aduc aminte mi se pare comic, dar atunci cred ca mi-ar fi fost foarte utila aplicatia Flush, ca am facut pe mine de frica de cateva ori! (la figurat vorbind :p... sau nu:(()

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 7 PMA1 (din 7 voturi)]
- Zoazore
[09.11.17 21:02:36]
» mesaj pers

   @elviramvio: Din păcate, noi avem, încă, telefoane ”cu manivelă”, așa că nu pot folosi niciuna dintre aplicațiile indicate de tine.

   Ca lux suprem, avem GPS-ul cu care ne rătăcim oricum, că”Ioana habar n-are unde este”, deși el cu mânuța lui i-a așezat ultimile variante de hărți în ”poșetuță”.

   Dar cum drumul până la Albena se face aproape pe pilot automat...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 7 PMA1 (din 7 voturi)]
- Dabator
[09.11.17 21:14:10]
» mesaj pers

   O idee excelentă, o idee lăudabilă. Să știi că vreo 2 din aplicații nu le-am folosit deși îmi par interesante.

   Profit de ocazie să întreb dacă cineva știe o aplicație bună pentru drumeții montane. Nu că aș merge foarte des pe munte :), dar anul acesta tare mi-ar fi fost de folos o astfel de aplicație.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- arcrom
[09.11.17 21:34:29]
» mesaj pers

   @Dabator: Ai aici un link cu cele mai utile apps-uri pentru drumetii montane emunte.ro/top-5-aplicatii ... rumetii-montane

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- traian.leuca
[09.11.17 21:37:20]
» mesaj pers

   Lăudabilă ideea! O să experimentez și eu cele câteva aplicații, de care nici nu am auzit până să citesc acest review.

   Felicitări și vot cu ambele mâini!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dragos
[09.11.17 22:00:17]
» mesaj pers

   @elviramvio: un articol util, mai ales celor din generația 50+. Cei sub 35 sunt deja de mulți ani robii tehnologiei... ;)

   Am scris și eu, cam la fiecare dintre ultimele mele articole de călătorie și ce anume aplicații utile am avut ca ajutor în excursia respectivă. Pentru că sunt foarte multe care nu sunt la fel de generale precum un navigator, dar nu mai puțin utile - de exemplu aplicația firmei de transport public locală.

   @Dabator:

Profit de ocazie să întreb dacă cineva știe o aplicație bună pentru drumeții montane.

   Tizule - eu am pe telefon „Maps with me” și e perfect pe platoul Bucegilor. Prin alți munți încă nu am fost cu el (cu o mică excepție, despre care încă nu am ajuns să scriu, o excursie la Piatra Tomii), dar e util chiar și prin orașe, ca pieton.

   @arcrom:

Ca si tine, am crezut ca waze-ul nu vrea sa-si "impartaseasca" cunostintele cu tine decat conectat la internet, dar am aflat ca functioneaza la fel de bine si fara conexiune.

   Nu chiar la fel de bine - se pierd informațiile despre „incidentele din trafic” (localizare echipaje de poliție, radare etc.)

   În plus, a fost una dintre puținele aplicații pe care am dezinstalat-o la doar cinci minute după ce am descărcat-o - practic îmi omora telefonul; mănâncă resurse la greu!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- elviramvio
[09.11.17 22:05:59]
» mesaj pers

   @AZE:

   Mulțumesc pentru tot. Așa este, să funcționeze, uneori ești în situația de a nu te mai uita cât costă doar să te descurci cumva. În Serbia e durere cu internetul, spun ca pățită - nu rău, doar ușor ciupită -de aceea mare grijă.

   Am și adaptoare dar și niște baterii externe pentru orice situație și sunt și atentă când grohăie telefonul după ce am trecut granița și firmele de telefonie ne anunță, elegant 🤣 cum e cu aritmetica lor dacă cumva avem de gând să-i folosim!!

   O seară bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- AZE
[09.11.17 22:14:43]
» mesaj pers

   @Dragos: sustin ce scrii despre waze, mi-a placut la inceput, folosesc si acum, notific pericole de pe drum dar... mananca memoria din dispozitiv, iar offline de fapt... nu prea merge

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[09.11.17 22:15:54]
» mesaj pers

   @arcrom:

   Păi la acel /momentan/ de mă întrebi, nu prea pot răspunde exact, cred că mai repede ar fi toalete pentru moși și babe că nu vreu să depășesc vre-o mamă cu recorduri de vârstă de pe la noi și să am tripleți!

   Cu waze, a răspuns Dragoș, dacă nu are net gras, nici n-o mai trezește șoferul că nu-i spune unde, cine, cum pândește! De fapt pentru asta o folosește cel mai mult și cam 90% a fost cu informația la secundă! Dar da, mănâncă de rupe!

   Cu Flush, ei da, aștept! Deși cred că prin locurile alea, atunci, cred că preferai să nu cobori din mașină orice se întâmpla, cred eu după povești auzite, tu să ne spui mai multe!

   Spor la scris!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- elviramvio
[09.11.17 22:21:38]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Ce m-ai făcut să râd! Avem prieteni gălățeni, au două, 2 GPS, se încăpățânează să le folosească băbește de ani de zile. Au greșit drumul venind la noi și nu era prima vizită iar la bulgari au depășit pur și simplu Nesebar, atenți la GPS au ignorat și panourile!! Dar am și alte aventuri cu ei, de tot râsul!

   Fă o cerere la moși pentru un telefon galactic, nu de alta dar păcat de ecouri la articol dacă ție nu-ți folosesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- AZE
[09.11.17 22:21:51]
» mesaj pers

   @Zoazore: Mi-a placut cand ai scris ca a ajunge la Albena nu mai avem nevoie de nici o aplicatie. Caruta mea de masina cu nume dacic daca era cal iar eu baut, ma ducea pana la Albena fara nici o aplicatie a fost de destule ori pe acolo ca sa invete drumul...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mihai18
[09.11.17 22:23:59]
» mesaj pers

   Părerea mea este că acest review este foarte util celor care fac drumeții europene cu autoturismul.

    GPS-ul uneori a fost foarte bun, alteori m-a dezamăgit

    Astfel

    - în față, drumul este drept cât vezi cu ochii, harta de pe ecran îți indică mers înainte și ghidul vocal îți cere să virezi imediat dreapta, unde sunt doar culturi agricole

    - în Munichen, mă apropiasem de o intersecție cu posibilități de deplasare stânga, înainte ori dreapta, începeau dungile continui și GPS-ul tăcea. Mă încadram la întâmplarepe una din benzile separate cu dungi continui și tocmai după aceea îmi indica direcția dar era prea târziu

    - GPS-ul nu ține seama de semnele de circulație și culoarea semaforului

    - în Istanbul, cu rezervare la hotelul Grand Yavuz. GPS-ul mi-a artătat că am ajuns la destinație cu cca. 300 m. mai înainte. Hotelul l-am găsit mergând pe jos, apoi am adus și masina acolo

    - uneori, când GPS-ul nu știe drumul, se face o simbioză GPS-laptoc, în sensul că totdeauna si sigur GPS-ul ne arată locul unde suntem iar laptocul ne arată harta și continuăm circulând, „la vedere”

    Dar recunosc că uneori și eu pot fi vinovat că nu-l folosesc la parametrii săi.

    În concluzie

    - GPS-ul în procent ce cca. 90% este sigur

    - excursiile în străinătate cu autoturismul sunt grele.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 6 PMA1 (din 6 voturi)]
- elviramvio
[09.11.17 22:26:09]
» mesaj pers

   @Dabator:

   Mulțumesc. Eu am prostul obicei prin stații de tramvai sau pe unde aștept, să caut aplicații noi care mă interesează. Pe unele le descarc dacă-mi par interesante și apoi văd cu ce rămân. Până la parkopedia de exemplu, am încercat mai multe dar n-am fost mulțumiți. Asta a mers șnur, până acum.

   O seară bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[09.11.17 22:28:17]
» mesaj pers

   @traian. leuca:

   Mulțumesc mult. Să auzim cum vor merge pe telefoanele de le aveți și mai ales prin zonele alea de le știu eu că le umblați!

   Numai bine vă doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[09.11.17 22:40:45]
» mesaj pers

   @Dragos:

   Mulțumesc Dragoș. Știu că tu vii mereu cu ceva interesant și util. Și așa este, Waze e bun de informator dar e și consumator de lux.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[09.11.17 22:44:40]
» mesaj pers

   @AZE:

   Sau dacă vizitiul mai are în memorie și o hartă, un pic de orientare în spațiu și mai e atent și la indicatoare. Anul trecut am avut probleme cu un telefon - încărcat suficient, firma n-a recunoscut decît după 6 sau 7 zile, apoi un alt aparat, Sophia a leșinat și a fost inutilă tot concediul așa că ne-am descurcat bine după metode ante 89!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- elviramvio
[09.11.17 22:56:27]
» mesaj pers

   @Mihai18:

   Nici un sistem nu-i perfect sau nu știm noi să-l folosim. Aplicațiile ne ajută mult dar trebuie să le și cunoști.

   Vacanțe frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- arcrom
[09.11.17 23:05:08]
» mesaj pers

   @elviramvio: in ceea ce priveste waze-ul avrti toti dreptate, consuma in prostie, dar daca telefonul este in priza masinii, nu e o problema. Iar informatia referitoare la radare, etc, nu ma intereseaza. Eu il folosesc pentru traseu, iar pentru asta e foarte bun si off line. Dar, stiti cum e, iubirea e oarba. Eu il iubesc, chiar si mare consumator de resurse!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- Michi
[10.11.17 00:32:08]
» mesaj pers

   Felicitări Elvira, felicitări, felicitări! Să ştii că am citit tot- notiţe nu mi-am luat- dar mi-am dat seama cât de multe ştiţi. Ai deschis o altă lume pe care n-o bănuiam. Nu că aş descărca ceva mai ales că nu mai avem maşină. Aveam şi noi GPS, Google maps, Weather şi în Bucureşti Star Taxi. Ce vrei? Prăpastia dintre generaţii. Dacă nu te obişnuieşti din mers, mai târziu este foarte greu să asimilezi mental noutăţile. Te felicit încă odată Elvira că eşti atât de tânără.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- elviramvio
[10.11.17 06:37:14]
» mesaj pers

   @Michi:

   Săru mâna! Dar am ajuns să le folosesc pur și simplu de nevoie, m-am învățat cu multe din ele - chiar am devenit dependentă, de, boala incurabilă a momentului. Sunt foarte folositoare dar atenție că unele sunt mari consumatoare de baterie - o baterie mică externă e ideală în cazul ăsta - alte aplicații generează costuri mari prin folosirea internetului. Câteva din ele vă pot fi necesare în unele excursii, în anumite țări, chiar dacă nu mai conduce soțul mașina.

   Și pentru că ați spus de tinerețe bat-o vina, ea a zburat de ceva timp din viața mea, vă spun un secret: când ești copilot mai copt așa ca mine, trebuie să fii în pas cu tehnica cât de cât, altfel riști să fii concediat😜👵

   O zi bună vă doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- webmaster
[10.11.17 07:54:27]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- arcrom
[10.11.17 08:16:52]
» mesaj pers

   @elviramvio: Tineretea nu tine de varsta, ci de atitudine. Stai linistita, tineretea nu a plecat deloc de la tine. Am vazut si tineri de 80 ani, la fel cum am vazut si babe si mosnegi de 20-30 ani!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[10.11.17 08:57:19]
» mesaj pers

   @webmaster:

   Mulțumesc. O zi buna!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[10.11.17 08:59:22]
» mesaj pers

   @arcrom:

   Of, pentru ultimii!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[10.11.17 09:52:26]
» mesaj pers

   @elviramvio & @AZE: Despre asta vorbesc!

   Dac-ati sti voi cate intamplari cu ratacitul aveeemm!

   Ca e setat cum trebuie, dar cine s-asculte ce zice biata fatuca? Zice si ea ceva acolo, ca d-aia-i in priza! =))

   @elviramvio: Fata, mi-am prins urechile intr-unu d-asta. Acum sta incuiat in dulap, drept pedeapsa! Pe scurt: NU ma descurc cu ele si-s prea mari!

   Articolul mi-e util sa fac eu caterinca de mine! :p

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[10.11.17 10:48:49]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Pedeapsa e la tine, nu la bietul apărățel! Păi ce-i așa extraterestru la el?! Chiar m-ai dezamăgit! Tocmai spunea Mama Michi ceva în ecou, ia vezi, tu în ce categorie ești!

   Și pune mâna, scoate-l de la naftalină, alintă-l, nu da cu el de pământ, eventual dă cu tine și se rezolvă!

   Aștept să-mi spui, pardon, să-mi arăți că ai ambâț!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- abancor
[10.11.17 23:24:43]
» mesaj pers

   Dacă așa stă treaba cu tehnologia și tinerețea, mă declar vetust, în plină senectute :D, întrucît mă feresc cît pot de aparate de genul navigației auto și alte asemenea softuri care îți spun pe unde să mergi și ce să faci.

   Mă aflu cumva într-o minoritate, probabil, dar pe mine frenezia asta tehnologică mă face melancolic, dacă nu depresiv de-a dreptul. Omul tre să controleze uneltele, or lucrurile, de ceva vreme, au început să se cam răstoarne în privința asta. Acu mă tem că uneltele ne controlează pe noi. Și că multe dintre ele sînt de fapt mofturi.

   N-am nimic împotriva ideii de informație, dar lasă-mă să mi-o prelucrez singur, și să iau singur decizii. Altfel, creierul și intelectul se relaxează.

   În cazul particular al călătoriilor, eu sînt printre „victimele” acestei democratizări a turismului. Mă descurcam foarte bine înainte de epoca informatizării galopante a individului, cu hărți și ghiduri turistice. Acum oricine, cu un telefon în mînă, se mișcă rapid în peisaj. Problema e că tot rătăcit te numești, exact cum telecabina nu te face alpinist, nici google - înțelept.

   Așa că e și un soi de bosumflare pizmașă la mijloc.

   Eu văd problema astfel: cedăm deciziile către mașini și ne pierdem unele abilități. De pildă, pe aceea de a ne orienta. Și asta cu zîmbetul pe buze și impresia că progresăm. Că doar ne facem viața mai ușoară. Chestia e că nu e neapărat un lucru bun să-ți faci viața ușoară.

   În plus, cred că oricine, dacă judecă la rece, poate conchide că nu e nevoie neapărat de toate programele și uneltele astea informatice. Nu ne aduc de fapt nimic vital în plus. Doar diversifică modurile de distracție, atîta tot.

   După mine, progresul tre să se manifeste către comunicații mai bune, sănătate, ecologie, drepturile omului. Nu către ecrane cît mai mici pe care să vedem filme gîndite pentru ecrane cît mai mari.

   Scuze pentru lungimea mesajului, am vrut să mă explic, ca să nu pară că am vreo obsesie gratuită. Sau poate am reușit fix opusul, să par mai smintit decît sînt.

   Mai pe scurt: nu vreau să mă doară capul, așa că nu folosesc aplicații de travel.

   Și dacă tot veni vorba de aplicații, vă las cu o strofă din Balada unei stele mici, de Topîrceanu:

   Ţii minte ce fior străin/Trecu atunci, din constelaţii, /Prin bluza ta de crepe-de-Chine/Cu aplicaţii?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 7 PMA1 (din 7 voturi)]
- Dragos
[11.11.17 09:09:06]
» mesaj pers

   @abancor: un ecou de nota douăzeci - din păcate limita e doar de + unu...

N-am nimic împotriva ideii de informație, dar lasă-mă să mi-o prelucrez singur, și să iau singur decizii.

   Și cine te oprește, chiar și în cazul aplicațiilor?

   Cineva râdea de mine că m-am rătăcit cu navigatoru-n geam... dar era noapte neagră și niciunul dintre reperele vizuale nu mai erau... vizibile. Iar coordonatele setate erau în afara șoselei de care știa programul... :)

   În fine, voiam de fapt să spun altceva: de cele mai multe ori, navigația mea are rolul majoritar de a-mi arăta cu câteva clipe mai devreme cum este șoseaua din fața mea, în special dacă urmează vreo curbă periculoasă, sau - dacă suntem în zonă de serpentine și stau în spatele unui camion - să mă anunțe din vreme când urmează o linie dreaptă unde aș putea depăși dacă și restul condițiilor sunt îndeplinite.

În cazul particular al călătoriilor, eu sînt printre „victimele” acestei democratizări a turismului. Mă descurcam foarte bine înainte de epoca informatizării galopante a individului, cu hărți și ghiduri turistice.

   Pe de altă parte - dacă ne luăm informația din ghiduri tipărite, google sau alte saituri online, nu tot noi cu mintea noastră trebuie să alegem, sintetizăm etc. ?

   Pe urmă - am găsit de pildă pentru Madrid o aplicație care mi-a arătat câteva locuri inedite, care nu apar pe niciun ghid. Dacă nu cunoști un localnic să ți le arate, nu prea ai de unde afla de ele dacă nu apelezi la tehnologie. E doar un exemplu, nu un îndemn, și trebuie privit ca atare.

   Dar așa cum spui și tu - nu trebuie să devenim robii lor și să nu ne mai folosim mintea deloc. Mai ales că eu chiar recunosc: de când cu noile telefoane cu multă memorie, habar nu mai am de numerele de telefon chiar ale celor apropiați...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- Zoazore
[11.11.17 09:26:34]
» mesaj pers

   @abancor: Ce bine că nu-s singura!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[11.11.17 10:02:18]
» mesaj pers

   @elviramvio: Foarte fain articol, am aflat multe! Adevărul e că noi nu suntem atât de "atașați" de tehnica modernă, câteodată chiar ne place să ne mai rătăcim puțin! ;)

   Lăsând gluma la o parte, acolo unde se poate (adică unde nu ne costă cât nu face) golosim GoogleMap, inclusiv pt a căuta cele mai apropiate benzinării sau restaurante. Când nu avem net la discreție, o mai consultam și pe Helga, GPS-a noastră (deși dispozitivul s-a tot schimbat, numele i-a rămas același, de la prima excursie în care l-am folosit, looong time ago, și în care am tranzitat Germania). La un moment dat, aveam chiar 2 Helga, dar uneori se cam contraziceau între ele și mai tare ne încurcau.

   Ce să zic, câteodată o hartă bună și detaliată face cât 10 GPS-uri...

   Hei, dar chiar în dimineața asta butonam pe net și am dat de o aplicație interesantă, pe care mi-am și descărcat-o pe telefon și abia aștept să o testez. Se cheamă questo, a fost creată de niște tineri români și propune trasee (pietonale) mai puțin turistice prin câteva orașe de la noi și din afară. Probabil că va fi îmbogățită pe măsură ce va trece timpul, dar mi s-a părut deja ceva inedit și demn de împărtășit.

   În rest... felicitări încă o dată, Elvira și vacanțe fructuoase tuturor! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- abancor
[12.11.17 18:00:05]
» mesaj pers

   @Dragos:

Și cine te oprește, chiar și în cazul aplicațiilor?

   Nimeni. Io chiar asta încerc să fac :D

   În „diatriba” de mai sus am amestecat motivele mele de a nu folosi aplicații cu motive pentru care cred că în general (ab) uzul de tehnologie e nociv.

   Un criteriu ar putea fi ăsta: în ce punct al procesului decizional folosim tehnologia? Avem așa: colectare date - calcule - analiză rezultate - decizie. Pînă acum cîțiva ani, informatica ne ajuta cu colectarea și calculele. Acu s-a băgat și peste analiză și, mai grav, peste decizii. Mie aici mi se pare că trebe trasă linia.

   În plus, sînt convins că acu 100 de ani, linia s-ar fi tras în altă parte. Și că generația următoare deja va găsi normal să se poarte, în unele privințe, ca niște maimuțe dresate, care doar execută comenzi. Ceea ce pentru noi e o trăsătură proprie unui adult (capacitatea de a nu te rătăci în propriul oraș, ca un copil), probabil pentru ei va fi un obicei trecut, ca purtatul pălăriei sau sărutatul mîinii. Știu că e doar o cîrcoteală de boșorog, dar îmi asum rolul. Și încerc să mă păzesc de ce nu îmi place.

   Alt criteriu pentru trasat linia ar putea fi întrebarea: ce e pentru mine softul ăsta, unealtă sau cîrjă? Unealta presupune un om capabil, cîrja - un om cu handicap. Dacă poți răspunde sincer, poate e bine să arunci cîrjele cît colo, cît încă mai ai putirință.

   Mă rog, discuția e ramificată, și nu e loc aici.

   Personal, un fapt concret care mă deranjează, mai bine zis mă jenează, la hărțile electronice, adică afișate pe ecrane mici, este chiar dimensiunea, din cauza căreia nu poți vedea decît o bucățică din traseu. Sau, dacă vezi mai mult, nu ai detalii. Eu sînt obișnuit cu hărți normale, pe care le deschid și văd întreg ansamblul. Să mă pui să merg după o hartă care îmi arată numai parțial traseul, și care se descoperă pas cu pas, e ca și cum m-ai pune să merg din aproape în aproape, sau ca și cum mi-ai pune mîna peste ochi și ai lăsa numai o mică fantă prin care să văd pe unde calc. E o îngustare a cîmpului vizual care mă deranjează aproape fizic. Ca noaptea în pădure, cînd lanterna îți arată numai ce e în preajmă, și nu știi ce e mai departe de cîțiva metri. Sînt obișnuit de mic să știu unde mă aflu, și numai o hartă normală mă ajută în direcția asta. Un ecran electronic îmi decupează orizontul.

   Alt efect nedorit (de către mine) al informatizării e utilizarea din ce în ce mai largă a rezervărilor la orice, de la cazări la bilete. Asta te obligă, dacă vrei să ții pasul, să îți planifici cît mai exact excursiile, și cu cît mai multă vreme înainte, nelăsînd loc pentru prea multe surprize și spontaneitate. Sau admiți, cu bună știință, că e posibil să nu vizitezi, sau să ai de stat la cozi infernale la cutare și cutare obiectiv.

   Sigur că surprizele ar putea fi și neplăcute, așa că nu e rău să știi dinainte cum arată hotelul, sau unde tre să parchezi ca să vizitezi cutare cetate. Dar supriza de a vedea cu ochii ceva ce doar îți imaginaseși, în urma unor lecturi, e o senzație pe cale de dispariție. Acu te duci să bifezi la fața locului un peisaj pe care deja îl cunoști în detaliu.

   Oricum, e un fapt răs-discutat că trăim o schimbare de paradigmă, iar eu nu sînt echipat intelectualicește să intru în detalii. Inclusiv economia se schimbă, cu tot cu relațiile interumane, și asta se înscrie în tendința deja prezentă în cultură de evacuare a umanului din om. Pe mine asta mă face melancolic. Renunțarea la uman, dezumanizarea. Anti-umanul. Voioșia cu care abia așteptăm să avem cît mai puține contacte cu ceilalți. Mai toate facilitățile oferite de internet așa se prezintă: nu mai e nevoie să te deplasezi la magazin, nu mai e nevoie să conversezi cu șoferul, nu mai e nevoie să ții o carte în mînă... Am auzit și o reclamă zguduitoare vara asta, la un complex turistic cu zonă pentru copii: „vacanța asta uiți că ai copii!”, zicea reclama. Adică alea cîteva zile pe care ar trebui să ți le petreci cu familia, tre să uiți de familie. Au ajuns turiștii să reclame că cutare hotel nu le-a distrat suficient copiii. Păi, mă bucur că am amintiri din copilărie în care mă jucam cu tata, și nu cu un nene de la hotel. Și că fie-mea poate să spună același lucru. Care e de fapt ținta, să ai tot timpul din lume ca să... ce? Să te izolezi? Majoritatea înghit pe nemestecate toate aceste sugestii, aud oameni vorbind că gata, anu ăsta nu mai iau brad de Crăciun, pierd vremea cu împodobitul, face ace... Lucrurile care de fapt îți umplu viața au ajuns acu, cică, să ți-o golească, să fie pierdere de vreme. Printre altele, de vină e faptul că oamenii aderă ușor la lozinci și ideologii, fără să reflecteze la ce li se cere nici măcar un minut, cronometrat pe ceas.

   De aia am și vrut să recuperez în final umanul și am trimis către o poezie. Cu aplicații, ca să fie în temă;)

   Scuze pentru „confiscarea” subiectului, dar e interesant de discutat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- arcrom
[12.11.17 19:15:16]
» mesaj pers

   @abancor: NICIODATA

"Renunțarea la uman, dezumanizarea"

   Citesc si ma minunez! Daca plecam de la romanescul "Unde dai si unde crapa" am mai citit o data postarea initiala a Elvirei. Nu era nici o pledoarie pentru, nici impotriva tehnologiei.

   Era pur si simplu o postare a unor aplicatii folosite de ea, de unele fiind mai mult, de altele mai putin multumita, postare care incita la contributii si din partea altora, fie sub forma de sugestii de alte aplicatii, fie de comentarii referitoare la cele descrise de ea.

   Am vazut postari ale celor reticenti la folosirea aplicatiilor si postari ale celor care le folosesc intr-o masura mai mare sau mai mica, dar nici o postare a cuiva care sa fie "sclavul" tehnologiei".

   De aceea cred ca vizunea dezumanizarii este una catastrofista, fortat SF si extem de putin probabila.

   Si cu astea fiind zise, vreau sa trec putin in latura anecdotica, tenta pe care si Elvira a dat-o unora dintre comentariile ei.

    Imi aduc aminte de un comentariu al profesorului meu de istorie din liceu (acum vreo 45 ani... ;) "Care este diferenta dintre POSIBIL si PROBABIL? Totul este posibil, dar asta este putin probabil! ".

   La inceputul anilor '90, profesoara fiind si avand mult timp liber, am inceput sa fac voluntariat pentru o fundatie americana. Intr-o discutie cu presedinta fundatiei, avand de facut niste calcule, la un moment dat a trebuit sa extragen radacina patrata a unui numar.

   Spre surprinderea mea, mi-a zis ca fara calculator nu se descurca motivand ca ce rost are sa-si aduca aminte cum se calculeaza un radical, daca are calculator! Degeaba i-am spus ca bateriile se pot termina, calculatorul se poate strica...

   Tot pe atunci, facand o vizita in America, m-am mirat ca nimeni nu face inghetata sau prajiturile in casa ci le cumpara de la supermarket, ca nimeni nu mai foloseste numerar, iar copiii invata la scoala sa scrie cecuri si sa faca plati online cu card, etc... Ma gandeam ca n-as mai fi "gospodina" daca as cumpara inghetata cu galetusa.

   Si uite ca dupa 25 ani suntem si noi ca ei, dar nu cred ca ne-am dezumanizat. Eu folosesc tehnologia si sunt avida sa invat tot ce apare nou, cu sau fara voia mea lumea evolueaza, iar eu refuz sa ma las depasita de vremuri. Asta nu inseamna ca nu mai am suflet, ca nu plang sau rad zilnic uitandu-ma la filme de Craciun (pentru Cristi si pentru mine luna asta dinainte de Craciun este chiar o "cura de sensibilizare", cu fiecare zi care trece si fiecare film pe care il vedem/revedem intram din ce in ce mai mult in "spiritul Craciunului".

   Ce are tehnologia cu prefectura? Extreme si extremisti sunt peste tot. Cei care nu mananca alimente preparate la foc, cei care nu mananca nici un fel de proteine animale, cei care refuza sa isi cumpere telefoane inteligente, cei care se retrag in pustietate, ... Fiecare are motivele lui, iar noi trebuie sa fim toleranti, sa ne traim viata cum vrem si sa-i lasam si pe altii sa o traiasca pe a lor cum vor.

   Nu stiu cine ne "baga pe gat" deciziile unor aparate, dar eu aici, pe AFA, am gasit aproape in exclusivitate, oameni cu suflet mare, deloc dezumanizati, desi sunt convinsa ca majoritate folosesc tot felul de gadgeturi.

   Eu imi iubesc aspiratorul, masina de spalat vase si rufe, telefonul inteligent, laptopul si tableta, comenzile pe volan, PM3 playerul, il iubesc pe "Gurita" (asta este Helga noastra! =)) ), etc... Si va jur ca nu ma simt deloc dezumanizata. Toata aceasta tehnologie imi da mai mult timp sa gandesc, sa citesc, sa vad filme, sa ma plimb, sa-i ajut pe altii, intr-un cuvant sa fiu OM.

   Tehnologia este si va ramane totdeauna o unealta, iar noi nu ne vom putea dezumaniza din cauza ei, as cum ea nu se va putea umaniza datorita noua!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 5 PMA1 (din 5 voturi)]
- Dragos
[12.11.17 21:23:20]
» mesaj pers

   @arcrom: poate ar fi timpul să vezi filmul „Idiocracy” și să te întrebi câte lucruri de acolo le vedem deja în jurul nostru...

   Problema (așa cum o sesizează colegul nostru) NU este în existența aplicațiilor și a celor care le folosesc, ci în faptul că mulți nu se mai pot descurca FĂRĂ ele. Așa cum ziceam că deja pățesc io cu numerele de telefon.

   În ziua când „mașinile” nu vor mai merge, vom reveni la epoca de piatră... sau cel puțin majoritatea celor născuți după 1990.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- arcrom
[12.11.17 22:27:11]
» mesaj pers

   @Dragos: Daca "multi" cum spui tu nu se mai pot descurca fara tehnologie, nu este vina tehnologiei, ci a lor. Credeam ca ai inteles parabola "radacinii patrate". Iubesc tehnologia, dar totdeauna imi place sa am si solutii de back-up "ca pe vremea bunicii". Cei "multi" (desi eu nu sunt convinsa ca sunt chiar atatia!) sunt cei care n-au auzit de zicala "sa nu-ti pui toate ouale intr-un singur cos". Imi place electricitatea, dar am intotdeauna in casa lumanari, chiar si lampa cu petrol, cand plec in concedii am totdeauna si harti "hard copy", si carnetel cu telefoane de prima necesitate si numerar...

   Dupa ce am postat ecoul anterior stateam si ma gandeam, oare ne dezumanizeaza si tehnologia care uneori ne tine pe noi sau pe cei dragi noua in viata?

   A propos, ce te face sa crezi ca nu am vazut filmul? Dar tocmai asta vream sa spun: de la o nevinovata discutie despre gadgeturi si appsuri folosite in concediu s-a ajuns la "dezumanizare" si "idiocracy". Nu e cam "out of proportions"?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dragos
[12.11.17 22:37:03]
» mesaj pers

   @arcrom:

ce te face sa crezi ca nu am vazut filmul?

   atunci, reformulez: „poate e timpul să revezi filmul... ”;)

Nu e cam "out of proportions"?

   Având în vedere că rubrica se cheamă „Filozofări... ” și faptul că se polemizează totuși pe aceeași temă (a topicului), aș îndrăzni să răspund cu „NU” la întrebarea asta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- abancor
[13.11.17 01:43:38]
» mesaj pers

   @arcrom: Față de textul reviewului, comentariul meu pe care îl citezi e exagerat. Dar eu nu am comentat textul Elvirei, ci am continuat discuția din ecourile anterioare. (Printre altele, am plecat chiar de la replica ta cu tinerețea, dar nu am luat-o decît ca pretext, în glumă). De altfel, am admis expres divagarea de la subiectul inițial, în finalul ecoului, unde îmi și cer scuze pentru asta. Nu am vrut să scriu, sec, „io nu folosesc aplicații, că nu-mi trebe”, am preferat să dezvolt nițel, să flecăresc oleacă.

   Dar dez-umaniarea, excesul de scientism și tehnicism, alienarea, abuzul de tehnologie (și nu mă refer la aspiratoare, după cum am fost foarte clar cînd am zis unde aș trage eu linia, ci la aparatele „inteligente”) sînt fenomene certe, studiate și discutate de ani de zile de sociologi, antropologi, psihologi, oameni de cultură etc. Nu le-am scornit eu, sînt concrete și, potențial, dăunătoare.

   Da, sîntem sclavii confortului, chiar dacă nu ne simțim ca atare. Nu mai putem locui în natură, de pildă. Știm cu toții, fără să fie nevoie de demonstrații sau studii de specialitate, că folosirea uneltelor care au înlocuit (sau ne-au ajutat la) munca fizică ne-a diminuat capacitatea de efort, adăposturile ne-au scăzut adaptarea la mediu, deci, pe scurt, fizic sîntem mai slabi decît strămoșii noștri. Sau cei sedentari sînt mai slabi decît cei activi.

   Exact în același mod, folosirea de unelte care înlocuiesc (sau ajută la) muncile intelectuale ne slăbește abilitățile intelectuale. E studiat și demonstrat. Cam de asta mă tem eu. Fără să fug neapărat de tehnologie, dar o folosesc cu parcimonie. Dragoș a rezumat bine ce vreau să zic.

   Cred că toți sîntem de acord că un copil crescut în puf are șanse mai mici să fie zdravăn, pe picioarele lui, ca adult. Sau un animal crescut la zoo, dacă preferi - șansele sale de supraviețuire în natură sînt zero. Cam așa văd eu treaba. E bine să cedăm cît mai rar ispitei de a ne face gîndirea ușoară. Exact cum e bine să urcăm pe scări de cîte ori avem ocazia.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- arcrom
[13.11.17 01:59:01]
» mesaj pers

   @abancor: Pai se pare ca sustinem acelasi lucru, dar vorbim, hai sa nu zic limbi, dialecte diferite. Pai nu poti sa vinzi castraveti gradinarului! Eu tocmai ce am terminat de greblat (manual) frunzele de pe mai bine de jumatate de hectar! Asta spuneam si in ecoul anterior. Este alegerea noastra cat si cum si cand folosim tehnologia. Iata inca o alta diferenta! Noi putem decide daca si cand sa folosim tehnologia, in timp ce tehnologia nu poate decide nimic pentru noi. Raman la ideea ca scenariile care ne descriu un viitor subru de zombi dependenti de tehnologie sunt nerealiste. Si sa stii, ca si aspiratoarele sunt deja "inteligente": Se conecteaza si se deconecteaza singure, isi aleg traseul, recunosc pe unde au mai trecut (ca sa nu iroseasca timp si energie!)...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- elviramvio
[13.11.17 11:16:03]
» mesaj pers

   Dragii mei prieteni, sa nu credeți că am abandonat subiectul sau, și mai rău, AFA! V-am citit parte din ecouri și voi răspunde curand la fiecare. Deocamdată sunt într-o "aplicație" neplăcută a vieții și pe de altă parte urăsc să scriu pe un ecran mic de telefon. O săptămână frumoasă va doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dana.S
[13.11.17 12:25:53]
» mesaj pers

   Buna idee cu acest articol. Am vrut sa atrag si eu atentia asupra catorva aspecte legate de calatoria cu masina pentru ca m-am lovit de niste lucruri nu tocmai placute anul asta in concediu. Din pacate am devenit mai comoda in ale scrisului asa ca "profit" de articolul tau sa povestesc :)

   Mare atentie la tarile care nu fac parte din UE, tarifele pentru internet sunt extrem de mari. Majoritatea aplicatiilor folosesc internet. Chiar daca sunt aplicatii care, odata descarcata harta, functioneaza si offline, daca se intampla sa gresesti intrarea pe un traseu, aplicatia trebuie sa reconfigureze si pentru asta e nevoie de net. Anul asta in Macedonia, pentru ca nu gaseam hotelul, am folosit google maps. Pentru un minut de internet si un traseu foarte scurt descarcat, am platit 45 de euro costuri suplimentare de internet. Enorm! In Albania, pentru ca am fost doar in tranzit catre portul din Durres unde urma sa ma imbarc, nu am avut cazare, deci nici internet gratis pe nicaieri. Fara GPS nu ne-am prea descurcat pentru ca, la fel, netul este paralizant de scump acolo.

   Sotul meu este fan waze, pentru ca deh, e cam vitezoman. Din pacate aplicatia nu este foarte precisa, sunt locuri pe care nu le "stie" si are prostul obicei de a te baga pe tot felul de stradute de te trezesti uneori pe niste coclauri de ti-e si frica sa opresti masina. Am patit-o de multe ori, in Elvetia m-am trezit odata in curtea unui nene :) Daca ratezi o iesire dintr-un sens giratoriu, sau o intrare pe o strada, aplicatia trebuie sa reconfigureze traseul, deci este nevoie de net, altfel s-a "ratacit" si ea si nu mai este utila :)

   Mi s-a intamplat, chiar si in tari considerate foarte dezvoltate, sa ajung in zone in care n-am avut nici semnal la telefon, nu mai vorbesc de internet. Aici iar am simtit nevoia unui GPS, care, dupa parerea mea, e musai de avut prin tari straine.

   Anul asta am incercat sa folosesc si eu parkopedia. Ori nu am stiut eu sa o folosesc cum trebuie, ori nu e foarte bine pusa la punct, cert este ca in marile orase (Napoli, Florenta, Catania, Palermo etc...) nu am reusit sa gasesc parcare cu ajutorul aplicatiei, ma trimitea pe coclauri sau imi dadea adrese care nu existau. Pana la urma tot "clasic' ne-am descurcat, cu ajutorul indicatoarelor :)

   Pentru harti, de departe cel mai bun mi se pare google maps, nu a dat gres niciodata si mi-a gasit chiar si ultima pietricica de pe traseu :)

   O alta aplicatie care mie imi este de ajutor este Via Michelin pe care o folosesc atat in planificarea excursiei, cat si ulterior. O am descarcata pe telefon si ma ajuta in stabilirea traseului, imi spune costurile cu autostrazile, cu carburantul, iti indica obiectivele turistice de pe traseu, benzinariile, hotelurile etc... Mie mi se pare foarte buna, o folosesc intens si este foarte exacta, cat imi spune ca ma costa, atat e.

   Mai folosesc TripAdvisor, aplicatie descarcata pe telefon pentru restaurante, booking, tot aplicatie pe telefon pentru cazari, google translate, aplicatie, ca sa ma inteleg cu localnicii. Am incercat si alte cateva aplicatii pe telefon (CityMaps, Detour) pentru harti, trasee, etc, dar nu mi s-au parut la fel de bune ca google maps.

   Ma rog, fiecare cu obiceiurile si preferintele lui :) Cum spuneam, sotul meu e fan waze, eu nu ma omor dupa ea...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 5 PMA1 (din 5 voturi)]
- Dana.S
[13.11.17 13:34:19]
» mesaj pers

   Ah, da, am uitat - iata ce poti pati cand te bazezi doar pe o aplicatie, cu hartile descarcate la hotel ca sa ajungi in punctul X. Bine, banuiesc ca asta li se intampla "cascatilor", asa ca noi cand suntem in concediu :)

   Daca pana acum ni s-a mai intamplat sa gresim cate o strada, o adresa, ceva in genul asta, anul asta am facut-o lata, am gresit... tara! :)) )

   Ideea concediului a fost "ocolul Siciliei in... 3 saptamani" cu masina personala :) Am hotarat sa mergem catre Sicilia pe un alt traseu decat cel clasic: Bucuresti - Bulgaria (tranzit) - Skopje, Macedonia o noapte cazare - Durres, Albania unde ne-am imbarcat - o noapte pe vapor - debarcare in Bari in dimineata urmatoare - un pic din coasta de est - Alberobello - Villa San Giovani (imbarcare pentru Sicilia) - Sicilia.

   Traseul cel mai scurt din Macedonia catre Durres, indicat de toate aplicatiile, este prin Kosovo, adica Skopje - Kosovo - Albania. In Kosovo insa este nevoie de pasaport pentru a intra in tara iar noi le aveam expirate cand am plecat in concediu si n-am prea avut timp sa le schimbam. Am ales asadar sa mergem pe un traseu ceva mai lung, doar prin Albania. La Skopje, la hotel, sotul meu a descarcat harta pentru waze si am inchis netul pentru ca, asa cum spuneam, este foarte scump (10,71 euro/MB).

   Am banuit eu ceva ca, avand in vedere obiceiul aplicatiei waze de a te baga pe cel mai scurt drum, traseul va fi prin Kosovo, dar sotul meu ca nu si nu, el merge cu waze.

   Plecam de la hotel, mergem ce mergem si la un moment dat ne trezim la granita. Iesim din Macedonia, iar la cativa metri era punctul de intrare intr-o tara pe care noi o credeam a fi Albania. Curios lucru, vama respectiva nu avea niciun insemn al vreunei tari, nici numele, niciun steag, nimic. sau poate erau asa de mici ca nu le-am vazut noi.

   Dam sa intram in tara si ne trezim ca granicerii ne cer pasapoartele. Le dam cartile de identitate, dar aia continuau sa ceara pasapoartele. Dau sa le explic ca intre tarile noastre exista un acord si ca nu ne trebuie pasapoarte, dar nimic, o tineau pe a lor, nu pasaport, nu intri. Am intrat usor in panica, ma gandeam ca pierd vaporul pentru care avem biletul deja platit. Ma rog, ca sa nu o lungesc, a iesit un pic de agitatie la granita. La un moment dat, aducandu-mi eu aminte de obiceiul waze de a te baga pe cel mai scurt drum, am intrebat:"da' aici nu e Albania? " "Nu, aici e Kosovo", a venit raspunsul. Mda, gresisem tara :)) ))

   A trebuit sa ne intoarcem, din fericire, fata prevazatoare, scosesem la imprimanta de acasa traseul dat de Via Michelin, cu harti si tot ce trebuie, aveam un ditai dosarul pentru excursie. Internetul fiind scump, nu ne-am permis sa reconfiguram traseul, asa ca am mers dupa hartiile mele si am ajuns pana la urma unde trebuia :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- Costi
[13.11.17 14:49:02]
» mesaj pers

   @arcrom:

   Total de acord! Noi chiar avem un aspirator pe care-l pun și umblă în tot spațiul, până îl opresc sau i se termină bateria.

   Soția este foarte încântată de el.

   Sunt de aceeași părere și în privința celorlalte lucruri pe care le-ai spus.

   @all:

   Legat de tehnologie, softuri și dispozitive de navigat: un GPS sau orice alt dispozitiv nu poate fi mai inteligent decât cel care îl folosește!

   Dacă GPS-ul vă „bagă pe coclauri”, nu e vina lui, ci a celui care nu a știut să-l seteze.

   Nu vă așteptați ca un GPS să facă minuni, el nu poate să ghicească ce vreți de la el.

   Și pe lângă setările necesare (asta implică și citirea cărții tehnice a produsului!), mai contează și hărțile. Iar asta depinde de actualizarea lor, dar și de cât de precise sunt ele. Puteți să vă dați seama de asta după mărimea fișierului cu harta respectivă. De exemplu, la aplicația GPS (Here), care a venit preinstalată pe telefonul meu, fișierul cu harta Franței are peste 1 GB, în timp ce cea a Turciei este de doar500 GB, iar a României doar puțin peste 200 MB. E drept, contează foarte mult suprafața țării, lungimea totală a drumurilor, dar mai sunt și alte informații care, uneori lipsesc, sau sunt vechi și neactualizate.

   De exemplu, hărțile GPS nu găsesc întotdeauna adresa exactă, la nivel de stradă și, mai ales, de număr. Asta nu e întotdeauna prea grav, dar uneori, cu informația respectivă, GPS-ul te duce destul de departe față de locul căutat. De regulă, oricând este posibil, eu folosesc coordonatele GPS, pe care le aflu folosind Google Maps. Cu coordonatele GPS fixate, nu greșesc niciodată.

   Apoi, contează foarte mult ce setări aleg, mai ales în privința tipurilor de drum. Dacă GPS-ul e setat pe „drumul cel mai scurt”, cu siguranță te va duce „pe coclauri”, pentru că va căuta scurtături.

   Cel mai sigur este să-ți faci traseul de acasă (cu Google Maps, sau orice altă aplicație preferați) și apoi, dacă traseul este mai lung, să nu dați GPS-ului destinația finală, ci pe etape, folosind puncte intermediare pe unde v-ați stabilit traseul. În felul acesta evitați ca GPS-ul să „o ia razna” și să vă ducă pe alt traseu.

   De asemenea, selectați și tipul de drum acceptat, de exemplu, dacă vreți să evitați plata taxelor de autostradă (dacă nu vă grăbiți :) ).

   Ce mă surprinde este că s-a tot discutat aici despre Waze și alte aplicații gratuite, dar nu s-a amintit de cele mai importante și serioase. Sunt trei, la număr: iGo, Navigon și Here. Niciuna din aceste aplicații nu este gratuită, dar știți că oricum, nimic nu e gratis în lumea asta... :))

   Sfatul meu este că, dacă vreți să nu aveți probleme și bătăi de cap, renunțați la aplicațiile „gratis” și achiziționați un GPS dedicat (sau o mașină cu sistem de navigare :p). Și, bineînțeles, citiți și instrucțiunile de folosire.

   Eu am folosit un GPS încă din 2008, unul care nu avea decât 1 GB memorie acceptată (card SD), așa că încărcam doar hărțile de care aveam nevoie și le schimbam după necesități. Acest prim GPS (și următoarele două) erau cu softul iGo, cel mai utilizat și dezvoltat la vremea respectivă. Apoi, când mi-am luat un smartphone mai acătării, cu Android, am instalat pe el Navigon (program nemțesc, achiziționat între timp de Garmin). Softul de navigare este gratuit, dar ca să descarci hărți, trebuie să plătești. Am folosit sistemul până acum vreo trei ani și am fost foarte mulțumit de el. Între timp, am trecut la alt navigator, aplicația Here, venită gata instalată pe telefonul Nokia cu SO Windows Phone 8. Hărțile trebuie descărcate (în funcție de nevoi), dar asta se face gratuit. Din păcate, de când Nokia s-a despărțit de Microsoft, aplicația Here nu mai vine preinstalată pe noile telefoane Microsoft, cu mai noul SO Windows Mobile.

   De vreun an, de când mi-am cumpărat un Sandero cu navigație încorporată, am revenit la iGO, dar, când plec fără mașină folosesc în continuare Here, pe telefonul mobil.

   Concluzia mea este că toate cele trei sisteme (iGO, Navigon, Here) sunt foarte bune. Bineînțeles, fiecare are limitele sale, dar de fiecare dată, indiferent ce am folosit, am ajuns la destinație, pentru că mi-am pregătit de acasă cele necesare. De altfel, cei care mi-au citit review-urile, au constatat că în multe din ele dau și coordonatele GPS ale obiectivelor, tocmai pentru că ele sunt modul cel mai sigur pentru a ajunge unde dorești. Eu folosesc acest sistem chiar și când merg pe jos, iar din acest punct de vedere, consider că cel mai bun navigator este Here, care are o parte concepută special în acest scop. Cu această aplicație, m-am descurcat foarte bine în orașe precum Roma, și, recent, Valencia.

   Trebuie să precizez că aceste aplicații instalate pe telefon, de care am amintit (Navigon, Here) nu au nevoie de conexiune la internet și nici de conexiune la vreo rețea telefonică (precum Waze); telefonul funcționează exact ca un sistem GPS de sine stătător, doar pe baza semnalelor recepționate de la unul sau mai mulți sateliți ai sistemului GPS american (sau mai nou, GLONASS, rusesc și, de la sfârșitul lui 2016, Galileo, european).

   În concluzie, repet: faceți o investiție inițială și cumpărați un sistem GPS reliable, care vă va scuti de multe necazuri, precum cele amintite în ecourile de mai sus.

   Cât privește opinia pesimistă a lui abancor, mă situez pe o poziție categoric diferită. Mergând pe raționamentul lui, ar trebui să ne întoarcem la epoca de piatră. Ceea ce a inventat omul nu reprezintă decât o prelungire a capacităților sale și nicidecum ceva rău, care ne dezumanizează sau ne alienează, cu condiția, evident, să le vedem doar ca ceea ce sunt și să nu le acordăm alte atribute (un bun exercițiu în acest sens sunt povestirile SF din seria I, Robot, ale marelui om de știință american, provenit din emigrația ruso-evreiască, Isaac Asimov).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 6 PMA1 (din 6 voturi)]
- Dana.S
[13.11.17 15:11:31]
» mesaj pers

   @Costi: Exact asta sustineam si eu, GPS-ul mi se pare sfant, nu te poti baza pe aplicatii care utilizeaza netul. Mi s-a intamplat ca, atunci cand cautam o anumita pensiune, sa nu o gasesc cu google maps sau alta aplicatie. Cand am bagat insa coordonatele GPS, am ajuns fix in fata portii.

   Cat priveste setarile waze, de exemplu, sotul meu stie prea bine cum sa le foloseasca, ba chiar prea bine pentru ca anul trecut, in loc sa facem o ora pe autostrada intre Verona si Venetia, am facut 4 ore pe drumuri laturalnice, setase aplicatia pe "evita drumurile cu taxa" :)

   Si sa stii ca waze tot pe coclauri are tendinta sa te bage, indiferent de cum setezi tu aplicatia, daca i se pare ca autostrada, de exemplu, este cam aglomerata, te baga pe rute ocolitoare. Ni s-a intamplat anul asta venind de la... Pitesti spre Bucuresti :) Sau anul trecut cand cautam o pensiune in Elvetia, undeva in varf de munte si ne-am trezit in curtea unui nene, ca pe acolo i s-a parut waze-ului ca trece drumul mai "bun":)) )

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- Nasshu
[13.11.17 15:20:38]
» mesaj pers

   @Dana. S: Waze este foarte bun în orașele super aglomerate cum este Bucureștiul, te bagă pe coclauri dar se învârte roata :) nu stai ca fraierul în trafic.

   În rest Igo the best - cu hărți actualizate evident și cu ceva net, acolo unde se poate, a început să mergă și TMC (avertizările de blocaje, lucrări etc) inclusiv pe Romania.

   Btw Igo merge cel mai bine cu hărțile de la Here, dar nu alea ''moca'' care le descarcă @Costi. Sunt mult mai complete cele de la HERE/pe bani (chipurile).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- Dana.S
[13.11.17 15:39:51]
» mesaj pers

   @Nasshu: Poate ii explici si sotului meu ca waze nu e prea grozav in afara ca m-a capiat cu aplicatia asta. Si la paine se duce cu ea pornita :)) Bine, el e vitezomanu' Gica si se cam stie cu musca pe caciula, waze-ul l-a scutit de ceva banuti de amenda. Cu toate astea, tot am "furat" vreo doua radare, unul in Elvetia si unul in Italia :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- Costi
[13.11.17 17:45:25]
» mesaj pers

   @Nasshu:

dar nu alea ''moca'' care le descarcă @Costi

   Păi exact asta spuneam: nu sunt „moca”. Când am cumpărat telefonul, am plătit și sistemul de operare (Windows Phone 8) și unele aplicații preinstalate, printre care și Here. De asta nu mă costă nimic când descarc o hartă, iar harta este completă!

   Noile telefoane cu Windows 10 Mobile nu mai vin cu aplicația Here preinstalată. Am un coleg pe care „l-a mâncat undeva” și a făcut upgrade de la Windows Phone 8 la Windows 10 Mobile. Toate bune, dar când a căutat navigatorul Here, ia-l de unde nu-i!

   În momentul de față, aplicația Here nici nu se mai găsește în Microsoft Store, magazinul de aplicații pentru sistemul de operare Windows. În schimb, se găsește în Google Play, pentru Android și în magazinul pentru IPhone. În loc, Microsoft propune acum Sygic, disponibil și pe celelalte sisteme de operare.

   Cât despre Here, dezvoltat de Nokia încă de când lucrau cu Symbian, am deja o experiență vastă și pot spune că este foarte bun. Nu am lucrat cu hărțile „proaste”, de care spui tu, nici nu știam că există.

   În altă ordine de idei, pot spune că hărțile Here reprezintă și o alternativă foarte bună la Google Maps. Se pot accesa la wego.here.com.

   De asemenea, pentru aceleași scopuri se pot folosi, la fel de bine, bing.com/maps, viamichelin.com și altele.

   Toate acestea însă, pentru a putea fi folosite în timp real, au nevoie de conexiune la internet.

   Cum aceasta nu e disponibilă oricum și fără costuri, tot mai bun este un sistem de navigare bazat pe semnalul (gratuit) de la sateliții GPS, fie că acest sistem este de sine stătător, fie că el este emulat pe un smartphone.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3 PMA1 (din 3 voturi)]
- Nasshu
[13.11.17 18:55:58]
» mesaj pers

   @Costi: doar mă știi :) uneori sunt pe repede înainte, nu am fost atent că se descarcă pe bani :)

   Oricum mi se par cele mai complete hărți în acest moment (pentru autoturisme) !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nickro
[14.11.17 20:28:55]
» mesaj pers

   @Costi:

   Total de acord cu tine, foarte buna argumentatie! Iar articolele tale sunt excelente si pentru ca sunt precise, in sensul ca precizezi coordonatele. Eu am telefon pe Android si ma bazez pe Igo, cu harti actualizate si atentie la setari, dar mai am si Here (gratuit pe Android) si Sygic (cumparat cu 10 de Euro, la oferta, foarte bun si el, are o aplicatie adiacenta Sygic Travel cu care iti poti contura foarte usor un traseu). Cand plec in vacanta am ghiduri, harti, downloadate pe telefon dar si harti tiparite, cumparate sau printate acasa, cu localizarea obiectivelor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- Mihai18
[14.11.17 21:16:27]
» mesaj pers

   Când @Elviramvio a scris acest review, nu bănuia că va genera atât de multe ecouri, 48 și cu acesta 49.

    Apreciez în mod deosebit ecoul colegului nostru @Costi scris la 13 nov. 2017 ora 14.49.02 care lămurește foarte bine lucrurile.

    Iată o gafă a mea pe care nu am uitat-o. Am intrat în Bulgaria, venind din Turcia și am văzut indicatorul „spre Ruse” care indica o distanță mult mai scurtă, dar pe un drum secundar pe care trebuia să merg cu viteză redusă. După ce am rătăcit peste 8o km. și cu ajutorul unui sofer bulgar, am revenit la traseul clasic. Greșeala mi-a aparținut pentru că am setat GPS-ul pe drumul cel mai scurt dar mult anevoios și accidentat.

    Părerea mea. GPS-ul este mai sigur deoarece funcționează cu semnal de satelit care are o mare acoperire față de semnalul de antenă al telefonului mobil.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- fra
[17.11.17 22:21:50]
» mesaj pers

   @abancor:

Asta te obligă, dacă vrei să ții pasul, să îți planifici cît mai exact excursiile, și cu cît mai multă vreme înainte, nelăsînd loc pentru prea multe surprize și spontaneitate. Sau admiți, cu bună știință, că e posibil să nu vizitezi, sau să ai de stat la cozi infernale la cutare și cutare obiectiv.

   S-a tot discutat despre ideile dumneavoastră, dar eu m-aș referi strict la citatul de mai sus... Da, e adevărat că am ajuns să-mi planific cu aproape un an înainte vacanța într-un an, dar în urmă cu aproape două săptămâni datorită internetului și informațiilor disponibile am reușit să luăm bilete pentru Iordania, deși nu a fost niciodată un obiectiv al meu (tocmai pentru că era prea de neatins) ! Și am reușit să ne facem mai multe vacanțe într-un an cu aceeași bani. Nicio cunoștință a mea nu a mai fost Iordania și sincer nici la agenții de turism nu știu ce mi-ar putea recomanda. Revenind la tema articolului: dacă nu aș avea aplicații (că, dacă vreți să mă credeți, nu aș găsi în orașul meu poate nici la biblioteca municipală hărți sau informații tipărite), cum aș putea vizita țara asta vreodată în viață?! Sau poate dumneavoastră v-ar place unele țări sau destinații să rămână rezervate doar pentru cei cu o anumită situație financiară sau socială??? Chiar și cu toate informațiile acestea disponibile, nu toți "stiu" să profite de ele și poate de aceea suntem un pic în urmă și ca națiune... Mă opresc aici că deja schimb prea tare direcția...

   

   P. s. tocmai pentru că mă informez temeinic înainte de o vacanță, pot atunci când sunt într-un oraș ca Barcelona de exemplu să bântui pe străzi și să mă pierd prin mulțime și să fiu uimită de ceea ce văd/simt, pentru că știu exact unde sunt sau unde trebuie să ajung... Altfel nu aș fi putut simți orașul, rătăcită sau grăbită să ajung nu știu unde ca apoi să constat că obiectivul era oricum închis. Sau să nimeresc la vreo terasă nasoală și să-mi stric vacanța. Oricum lucruri de felul acesta se întâmplă. Dacă nu le controlăm Deloc nici pe acelea pe care putem, cum va fi atunci??? Spun lucrurile acestea strict din punct de vedere al vacanței sau turistic. Și să știți că încă n-am 30 de ani, nu sunt stilul care să dorm in cort, dar am reușit să vizitez și cam toată țara asta și vreo alte câteva țări, fără să fi probat încă sistemul all-inclusive (am stat de la cabană la hotel de 4 stele)... Am avut mult timp salariul minim pe economie, și nu aș fi reușit să văd toate astea și să mă bucur atât de fiecare vacanță dacă nu aveam tehnologia asta, bat-o vina!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- fra
[17.11.17 22:58:40]
» mesaj pers

   Deci eu, în vacanța propriu-zisa, sincer nu folosesc extrem de multe aplicații, în mare ce s-a spus deja, dar folosesc aplicații înainte 😉

   Pentru rezervări bilete de avion, folosesc vola (care de fapt e și agenție, dar eu nu o folosesc pentru achiziționare, ci pentru informare), skyscanner, momondo etc. Sunt multe, ca și cele pentru cazare.

   Instalez de obicei aplicatii pentru fiecare destinație în parte, pe care apoi le dezinstalez că îmi fac o părere despre ce și cum, gen visit a city...

   Dar mă mir că nu a zis nimeni nimic de aplicații de căutat wireless gratis sau alte aplicații de genul ăsta. Nu am încercat nici eu prea multe, de aceea pun aici un Link spre un site care face câteva recomandări. Nu vreau să fac reclamă, dar nici să dau copy-paste nu mi se pare corect: https://travelator.ro/vanatorii-de-wi-fi-cum-sa-ai-internet-gratuit-in-vacanta/#more-8019. Plus că suntem într-o zonă mai liberă a site-ului.

   De exemplu recent, pentru următoarea mea destinație, am primit recomandarea să accesez site-ul numbeo.com ca să-mi pot face o idee cu privire la bugetul necesar meselor sau altor cheltuieli locale.

   Eu personal citesc și ghiduri de la bibliotecă și chiar mi-am cumpărat pentru Barcelona de exemplu. Îmi scot liste pe telefon și le bifez Chiar pe măsură ce le ating în timpul vacanței; mă uit la filmulețe pe YouTube pentru destinația respectivă să mă obișnuiesc cu mersul lucrurilor acolo ș.a.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- abancor
[18.11.17 23:56:06]
» mesaj pers

   @fra: Nu asta mă deranjează la planificare, ci ideea de a avea un program de vacanță cu ore fixe. Nu e cazul încă, dar încolo se pare că mergem. Nu îmi place să am prea multe activități strict programate. Vreau să am libertatea de a întîrzia într-o vizită, dacă îmi place ce văd, sau de a mă lăsa deturnat de la traseu de vreo idee venită pe moment. N-aș vrea să ajungă vacanțele să fie mai stricte decît zilele la serviciu, cam asta e ideea.

   Cît despre accesibilitatea largă a unor țări sau orașe, nu mă deranjează cînd unele locuri devin mai accesibile, dar mă deranjează cînd altele devin prea accesibile. Și de la o vreme îi deranjează și pe localnici. Vezi Barcelona, Roma, Veneția. În orice domeniu, prea mult strică. Există posibilitatea de a exista prea mult turism, prea multă informație, prea multă conectare globală. Prea multul e o realitate.

   Dimensiunea subiectiv-egoistă a chestiunii am recunoscut-o deja. Mie îmi convenea de minune cum stăteau lucrurile acum 10 - 15 ani. Nu simțeam deloc nevoia unor aparate sau softuri. Și încă nu văd ce mari avantaje mi-a adus tehnologia. Să zicem că poți afla mai ușor despre locuri mai puțin umblate, sau informații practice legate de biletele de autobuz etc. Văd ceva dezavantaje, în schimb, printre care unul important e creșterea aglomerației. Cam asta e tot. Cei mai „nedescurcăreți” puteau călători și înainte, de asta existau agenții de turism și ghizi turistici.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- Mitica49
[20.11.17 15:29:22]
» mesaj pers

   @arcrom:

Ca si tine, am crezut ca waze-ul nu vrea sa-si "impartaseasca" cunostintele cu tine decat conectat la internet, dar am aflat ca functioneaza la fel de bine si fara conexiune.

   Adevărat? Waze funcționează și fără internet? De câte ori l-am încercat n-a vrut fără conexiune. Am să revin cu tatonările ca să văd cum răspunde.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- Nasshu
[20.11.17 21:57:58]
» mesaj pers

   @Mitica49:

Waze funcționează și fără internet?

   Da și nu!

   Are nevoie de conexiune la internet pentru stabilirea destinației, după ce apeși ''condu'' poți să o ''tai'', dar nu mai beneficiezi de averitizări și (re) calculări de rute funcție de aglomerație!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]
- Mitica49
[23.11.17 14:26:26]
» mesaj pers

   @Nasshu: Mulțumesc mult pentru răspuns!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[4] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [NOV-2017] Vechiul codru al Vlăsiei sau ce a rămas din el, între Târgoviște și București.  -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919387">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919387"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919387">Şterge vot</a></div><span id="v9919387" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919387)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919387Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e919387MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [NOV-2017] Vechiul codru al Vlăsiei sau ce a rămas din el, între Târgoviște și București.
foto elviramvio [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [NOV-2017] Până să închidă soțul poarta, mi-am luat rămas bun de la culorile toamnei argeșene.  -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919388">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919388"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919388">Şterge vot</a></div><span id="v9919388" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919388)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919388Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e919388MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [NOV-2017] Până să închidă soțul poarta, mi-am luat rămas bun de la culorile toamnei argeșene.
foto elviramvio [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [NOV-2017] Mânăstirea Cetățuia, sus pe munte.  -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919389">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919389"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919389">Şterge vot</a></div><span id="v9919389" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919389)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919389Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e919389MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [NOV-2017] Mânăstirea Cetățuia, sus pe munte.
foto elviramvio [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [NOV-2017] Ultimul meu trandafir argeșan!  -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 09.11.17] - <span class="allrVotedi" id="av919390">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv919390"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=919390">Şterge vot</a></div><span id="v9919390" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(919390)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f919390Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e919390MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [NOV-2017] Ultimul meu trandafir argeșan!
foto elviramvio [09.11.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[4] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.173038959503 sec