ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Hunedoara
ÎNSCRIS: 09.04.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Calator cu Muresul

TIPĂREȘTE

Muresul, element existential pentru numerosii sai riverani, vrea parca sa impresioneze calatorul ocazional. Vazut de pe ambele maluri, desi acelasi, pare a avea doua identitati. Calatorind de placere dinspre Deva catre Timisoara, la ceas aproape matinal, el te insoteste cuminte, apoi te lasa sa te indepartezi (optezi pentru intersectia Faget dar nu spre Timisoara), pentru ca sa ti se alature din nou, aproape de Lipova. Ai timp pana la reintalnire sa admiri padurea primavara, sa te bucuri de primele branduse, sa te impresioneza palcurile de salcii, care sub mana experimentata a locuitorilor din satele vecine devin cosuri impletite cu maiestrie, ce servesc nevoilor casnice -am vrut si eu un cos pentru zilele petrecute la tara (aceeasi tara a noastra, dar “tara” mea este in sens invers, spre izvorul Muresului, pe traseu paralel cu Oltul). Soseaua, buna in cea mai mare parte, se deruleaza sub rotile autoturismului, strabatand sate de oameni gospodari, asa cum sunt banatenii, cu ulite largi si case ingrijite, primenite cu saptamani bune inaintea marii sarbatori crestine-Pastele. De Florii, ograzile si gradinile s-au gatit cu flori ce amintesc de tinuturi calde, mediteraneene. Poti vedea totul in tihna, caci nu este prea mare circulatie in acea zona. Lucrurile se schimba insa, de indata ce ai traversat Muresul pe un pod solid (nu poti sa nu-ti amintesti de paginile citite in scoala despre Mara lui Slavici) si te afli brusc pe o sosea foarte circulata, cea care face legatura intre Arad, Deva si multe alte localitati aflate mai spre inima Ardealului. Poti lasa fara regret soseaua aglomerata sa-si vada de treaba ei (in stare buna, dar cu portiuni in modernizare), pentru ca Radna iti ofera prilej de popas la Manastirea Maria-Radna.

Se renoveaza si aici, dar asta nu stirbeste cu nimic farmecul locului. Un lacas impunator, dar prietenos, cu inscriptii pentru calatorii de diferite etnii, este de altfel si locul de cult al mai multor etnii, loc incercat de vicisitudinile vremurilor (icoana din lemn a Sfintei Marii este singura ce a scapat dintr-un parjol).

La intrare, spre stanga, daca esti grabit poti sa o ratezi, este usa ce te invita spre galeria de icoane. Te astepti la o expozitie obisnuita, dar constati cu placuta uimire ca este un coridor ingust, intesat pe ambele laturi cu icoane si tablouri religioase sau moralizatoare. Multe dinte ele au rame ce le atesta vechimea considerabila, altele au cate un bilet cu numele celui ce le-a donat. Nu ne-am permis sa le fotografiem in detaliu, ne-am sfiit sa tropaim prin durerea multor suflete; erau scene ce redau accidente rutiere, de cale ferate, de la munca agricola; cei ce au pierdut persoane dragi le-au depus aici cu piosenie.

Manastirea este un loc de reculegere nu doar prin biserica sa, daca ai aflat sau ai stiut dinainte (caci nu sunt indicatoare) ocolind biserica prin dreapta, descoperi cu uimire un loc simplu, dar atat de frumos, misterios si promitor. Din loc in loc vezi mici monumente de piatra, carora le descoperi curand rostul, sunt popasuri din Drumul Crucii, insiruite pe alei de padure, strajuite pe alocuri de banci de piatra, ce poarte numele familiei care le-a cladit. Nu simti nevoia sa te manifesti prin sunete, sufletul vibreaza in tacere, te asezi pe o banca simpla si te reculegi. Nu ai nevoie de mai mult. Foarte important, nu gasesti gunoaie de-ale turistilor, locul prin sine impune decenta.

Nu uitam de tovarasul de calatorie, Muresul, se zareste la o oarecare departare. Noi am decis sa facem drumul in sens invers urmand soseaua cea aglomerata Arad-Deva, dar curand am poposit din nou, la mica distanta, pe dealurile din stanga soselei se zaresc niste ruine. Aici se inalta candva o falnica cetate, acum doar niste ziduri in ruina, aparent netentante.

Cetatea Soimos este strajerul din vechime, astazi loc de picnic pentru mici si mari; dupa ce urci dealul cu nu prea mare efort, ajungi pe un platou, loc bun pentru camping, si cu un pic de curaj (pentru cei ce nu stau prea bine cu tensiunea arteriala), pe o potecuta ingusta, nu poti sa te sprijini de nimic, urci in cetate. Trebuie sa faci abstractie de “suvenirurile “ lasate de calatorii precedenti.

Prin golurile generoase, odinioara ziduri, Muresul iti aminteste de ireversibila sa curgere, de aici doar o panglica albastruie, aflata dincolo de o alta panglica cenusie, soseaua, serpuind, sau inaintand drept, cu vitejie, pentru a da piept cu multimea de tiruri circuland spre, sau dinspre granita maghiara, tiruri ce iti fac viata amara- nu prea au nimic in comun cu viteza regulamentara-si te fac sa uiti de tihna soferului de pe cealalta parte a Muresului. Nu mai ai ochi decat pentru sosea, poate reusesti sa arunci o privire spre stanga, sa zaresti la Savarsin castelul resedinta a Regelui Mihai.

Daca esti excursionistul caruia sa-i placa locurile tihnite, ai o varianta ocolitoare, ce duce spre Deva: Radna, Paulis (loc de aducere aminte a vitejiei ostasilor romani in cel de-al II-lea Razboi Mondial), Minis (cu vestitele podgorii). Aici poti sa te bucuri de sate cu sosele si trotuare, pietonii nu iti mai sunt inamici, sa admiri stilul locului, ba chiar sa cumperi direct de la producatori din roadele diferitelor anotimpuri; ajungi la Brad fara stres, daca nu te hotarasti sa dai o fuga in Bihor, te indrepti spre Deva, apoi mai departe, spre alte locuri pitoresti, destinatii de minivacante sau concedii, poate chiar in sus pe Mures, caci apele sale te pot indrepta spre nebanuite oaze de liniste si odihna sufleteasca.


[fb]
---
Trimis de adria in 21.04.10 19:32:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2566 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Maria-Radna, Statuia Sfintei Barbara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Costi
[21.04.10 20:12:20]
»

Review-ul tău mi-a răscolit amintirile de când am făcut scurta mea armată (6 luni) la Lipova. Unitatea militară este gard în gard cu mănăstirea de care poveşteşti (locul de recluziune a Persidei, fiica Marei), iar podul peste Mureş, care leagă cele două localităţi, Radna şi Lipova îmi aduce aminte de momente comice petrecute în acea vreme.

La monumentul de la Păuliş am făcut de gardă, lucru de care mi-am adus aminte chiar vara trecută, când am trecut pe-acolo şi l-am revăzut din goana maşinii, la fel cum am văzut şi cetatea Şoimuş şi Castelul Regal de la Săvârşin.

Ai dreptate, dacă eşti la volan, toate acestea abia le zăreşti, pentru că traficul este deosebit de aglomerat şi toată atenţia îţi este concentrată pe drum.

Mulţumesc pentru răscolirea amintirilor, pentru care îţi acord şi un vot.

Admin
[21.04.10 20:14:20]
»

si eu am facut tot acolo armata, costi -- posibil cam in aceeasi perioada ('86, parca, in cazul meu)

[apropo: ecoul tau nu a fost vizibil timp de cateva minute -- l-am repus eu "in drepturi" -- pentru ca: autoarea a trimis doua impresii indentice despre acest subiect; am facut un pic ordine, stergand unul din exemplare; fara sa observ ca intre timp tu apucasesi sa scrii un ecou taman la cel sters...]

adriaAUTOR REVIEW
[21.04.10 20:35:20]
»

Se vorbeste de "norocul incepatorului" - la prima mea incercare am fost categoric "grijulia neglijenta", de aceea am lucrat cu dubluri; rog master-ul sa scoata poza dublura, cea fara comentariu, in virtutea dictonului "erare humanum est" invocat drept scuza; multumesc

Admin
[21.04.10 23:12:12]
»

Hei, e dincolo de Mures, deci nu-i in Banat... Ii fi eu banatean prin adoptie (de aproape 30 de ani), dar tot [ardelean "ma tin", asa ca...

Mutat rubrica nou-creata la regiunea Ardeal/Crisana.

--

Dincolo de asta, un review frumos, mult suflet pus in randurile-i -- felicitari & multumiri @adria

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adria, Costi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Lipova-Păuliș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047540187835693 sec
    ecranul dvs: 1 x 1