ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dordrecht, un popas în Olanda cea adevărată

TIPĂREȘTE

Văzut pe hartă oraşul Dordrecht poate fi asemănat cu Piața Victoriei din Bucureşti, mai precis arată ca un loc către care converg o mulțime de artere. Desigur, vorbind despre Olanda arterele sunt navigabile.

Aici îşi întâlnesc apele Oude Maas, Beneden Merwede, Nieuwe Merwede, Hollands Diep, Noord şi Dordtsche Kil. Sună complicat dar este vorba de brațe ale Rinului, olandezii botezând diversele sectoare ale fluviului cu nume mai mult sau mai puțin diferite.

Mulțumită situării sale oraşul s-a dezvoltat ca centru comercial încă de acum un mileniu. Dar cunoscut a devenit în urma primei adunări a reprezentanților Provinciilor Unite în 1572, adunare ținută la Statenzaal, în clădirea unei vechi abații, loc care există şi astăzi. Atunci s-a hotărât eliberarea de sub tutela spaniolă şi a fost ales drept lider Willem de Orania, cunoscut sub numele de Willem Taciturnul.

Partea cea mai interesantă a oraşului este în jurul vechiului Port al vinului, Wijnhaven, unde încă se află fostele depozite ale negustorilor de altădată. Având acum destinații total diferite de cele inițiale, ele păstrează totuşi aceeaşi înfățişare, cu ferestre protejate de obloane viu colorate şi cu inscripții cu denumiri germane, urmare a comercializării intense a produselor din țara vecină.

Nici municipalitatea nu a lăsat în urmă trecutul şi de-a lungul străzilor sau canalelor vei vedea stâlpi de iluminat având forma de acum o sută de ani, care se potrivesc perfect cu clădirile caracterizate de frontonul bogat ornamentat, precum în Secolul de aur al Olandei. Canalele sunt în general umbroase, căci imobilele care le mărginesc au mai multe etaje, indiferent de perioada de construcție.

Hoinărind pe străzile pietruite care mărginesc portul de odinioară începi să pierzi noțiunea de timp, să nu-ți dai seama în ce perioadă istorică a Olandei ai aterizat. Bătrâne vapoare cu coşurile negre înălțându-se semeț lângă timonerie şi corăbii obosite cu parâmele aşezate ordonat pe cavile îşi împart frățeşte dana de acostare cu iahturi moderne pline de tehnologie de navigație de ultimă oră.

Am ajuns de mai multe ori în oraş astfel că am avut ocazia să-l văd pe îndelete şi să-i vizitez punctele de interes.

Muzeul Dordrechtului este specializat în artă şi i-am trecut pragul într-o duminică ploioasă. Nu m-am mirat găsindu-l plin cu vizitatori, olandezii obişnuind să-şi petreacă week-end-urile prin astfel de locuri. Înființat în 1842 într-un fost ospiciu, el este dedicat pictorilor flamanzi din ultimii cinci sute de ani, în special celor care au imortalizat urbea. George Hendrik Breitner, Albert Cuyp, Jan van Goyen, Ferdinand Bol sunt nume cunoscute în Ţările de Jos şi legate de Dordrecht prin obârşie sau tablouri. Am reținut şi o lucrare semnată Vincent van Gogh, celebrul artist locuind în Dordrecht în primele luni ale anului 1877.

Pe atunci se pregătea să devină predicator şi chiar a vizitat de mai multe ori muzeul de artă. Impresiile referitoare la muzeu, unde a fost impresionat de picturile lui Ary Scheffer, şi la oraşul care i-a fost gazdă temporară pot fi aflate în scrisorile trimise fratelului său Theo, dar şi în "Mori de vânt la Dordrecht (Weeskinderdijk) ", operă care este expus la Muzeul Kroller-Műller de lângă Arnhem.

Lucrările lui Johan Barthold Jongkind cuprind mai ales peisaje şi pot fi apreciate în mai toate muzeele importante din lume. Din nefericire, găsindu-se în aceeaşi incintă cu picturi ale unor artişti mult mai faimoşi ele sunt în general neglijate. Aici însă i-am putut admira în linişte pânzele, două dintre ele fiind privelişti din Dordrecht-ul sec. al XIX-lea. Hendrik Willem Mesdag, un specialist al marinelor, a rămas cunoscut poate mai mult pentru Panorama Mesdag, o ambițioasă creație de dimensiuni impresionante, expusă astăzi la Haga. Din opera sa, rod al unei munci de aproape cinci decenii, şi muzeul de artă din Dordrecht deține câteva lucrări. Totuşi, la sfârşit, preferatele mele au fost "Vedere de pe Voorstraathaven" şi "Piața Ary Scheffer", imagini ale oraşului realizate de un pictor impresionist francez, Eugène Boudin. Fără a fi renumite precum peisajele lui Monet sau Pissarro, pânzele lui Boudin sunt expuse prin multe muzee, eu întâlnindu-le în ultima vreme la Lyon şi Kőln. Nu mai continui enumerarea pictorilor sau tablourilor din Dordrechts Museum, iubitorii de artă putând citi mai multe informații pe site-ul muzeului.

Pentru cei pasionați de istorie sau pentru cei interesați de modul de viață al olandezilor Muzeul Simon van Gijn este locul care nu trebuie trecut cu vederea. O casă elegantă, construită în prima jumătate a sec. al XVIII-lea lângă Nieuwe Haven, a fost cumpărată de acum 150 de ani de către Simon van Gijn, bancher şi colecționar. Aici el a adunat picturi şi tapiserii flamande, mobilă stil Ludovic al XIV-lea şi renascentistă, bijuterii din argint, porțelan din China şi Japonia, orologii, termometre şi barometre, instrumente muzicale, păpuşi şi alte jucării.

Departe de a alcătui un bazar, casa pare încremenită în timp, cu locatarii plecați într-o vizită prin apropiere. Biroul lui meneer van Gijn sau salonul lui mevrouw Cornelia Agatha Vriesendorp ne duc cu gândul la interioarele lui Vermeer, doar că lipsesc siluetele liniştite evocate de renumitul pictor din Delft. Iar mansarda rămâne un teritoriu al copiilor, fiind transformată într-un paradis al jucăriilor, dovedind că cei mici se distrau şi înainte de a apărea jocurile video sau tabletele.

Declarat oraş încă din 1220, Dordrecht se mândreşte cu o primărie istorică. Ridicată pe malul canalului Voorstraathaven prin veacul al XIV-lea, reconstruită şi înfrumusețată de mai multe ori, apare călătorului de azi ca un impozant edificiu neoclasicist. Desigur, acum serveşte ca loc de desfăşurare a diferitelor ceremonii, plicticoasa birocrație mutându-se într-un loc mai anost.

Pe mal, lângă locul unde Oude Maas, Beneden Merwede si Noord îşi unesc apele dăinuie încă Groothoofdspoort, o poartă renascentistă veche de multe secole. Deasupra intrării este înfățişată ca într-un desen de Gerrit Gerritsz Cuyp "fecioara din Dordrecht", ținând într-o mână o ramură de palmier şi-n cealaltă blazonul oraşului. De jur împrejur sunt blazoanele celor şaisprezece oraşe care s-au răsculat în timpul "războiului de opt ani" împotriva dominației spaniolilor. Dedesubt apare o inscripție în latină "Unitatea şi pacea sunt cea mai bună apărare a unui oraş. Dumnezeu să ne ocrotească". Vremurile liniştite şi decorul pitoresc au transformat poarta într-un hotel cu restaurant foarte apreciat.

Dintre lăcaşurile de cult se remarcă Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk, începută la sfârşitul sec. al XIII-lea şi terminată parțial două veacuri mai târziu, într-un stil specific zonei, gotic de Brabant. Terminată mai târziu înseamnă că turla masivă şi înclinată s-a oprit la doar 65 de metri, dar se mândreşte cu cel mai greu clopot din Olanda. Paradoxal, cea mai veche biserică din oraş se numeşte Biserica nouă (Nieuwkerk), construită un secol mai devreme.

Şi dacă tot ați ajuns până la Dordrecht nu părăsiți zona înainte de a vedea Kinderdijk, cea mai extinsă şi fascinantă colecție de mori de vânt, un adevărat tărâm al unor uriaşi cu câte patru brațe. Se ajunge uşor de la debarcaderele din port, folosind transportul în comun olandez, adica hidrobuzele.

Dordrecht reprezintă doar un punct în mijlocul hărții Olandei, dar un loc care caracterizează perfect această țară. Aici veți descoperi cheiuri îmbătrânite unde sunt amarate veliere ieşite la pensie, depozite părăsite şi remodelate în locuințe sau magazine, case elegante care l-au văzut pe Albert Cuyp trecând cu un tablou sub braț sau pe van Gogh rătăcind în aflarea unui ideal. Vă va încânta un muzeu care a fost vizitat chiar şi de unii din actualii expozanți şi veți intra în biserici unde care s-a auzit slujba în timpuri când pe locul unor metropole de acum era doar pădure virgină sau pustiu.

Dacă doriți să cunoaşteți cu adevărat Olanda, Dordrecht este unul din locurile care nu trebuie ocolite.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 31.10.17 14:18:10
Validat / Publicat: 31.10.17 16:52:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 1461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Imagine din Dordrecht-ul vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.10.17 16:46:50]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Dordrecht, DORDRECHT" (nou-creată pe sait)

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.10.17 17:18:03]
»

@webmasterX: Daca a aparut rubrica "Descopera Dordrecht", review-ul despre Kinderdijk ar trebui inclus aici (Kinderdijk, tara uriasilor cu patru brate)

Mitica49
[31.10.17 17:23:18]
»

@Radu Tudoran: Frumoasă prezentare. Întru-cât nu cred că voi ajunge pe meleagurile acelea, îmi clătesc privirea și-mi încânt spiritul cu ce-mi oferă articolul, fotografiile sau internetul.

Votat cu plăcere!

tata123 🔱
[31.10.17 17:29:22]
»

@Radu Tudoran: Din nou un articol interesant, felicitări! Îmi plac foarte mult peisajele acestea care includ arhitectură veche, canale și ambarcațiuni. Civilizația olandeză are un parcurs interesant în istorie și ne poate învăța câte ceva în vremurile de azi

Am văzut filmul „Michiel de Ruyter” (tradus sub forma „Amiralul”, 2015), m-a impresionat.

webmasterX
[31.10.17 17:38:58]
»

@Radu Tudoran:

Daca a aparut rubrica "Descopera Dordrecht", review-ul despre Kinderdijk ar trebui inclus aici (Kinderdijk, tara uriasilor cu patru brate)

Review-ul respectiv a fost mutat și el în noua rubrică.

Mulțam de sesizare

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[31.10.17 18:41:03]
»

@Radu Tudoran: e o placere sa -mi reimprospatez prin articolul tau amintirile despre orasul dintre ape... coincidenta... am terminat azi de scris Dordrecht astazi, e pe drum la validare seara aceasta...

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.10.17 21:48:15]
»

@Mitica49: Niciodata sa nu spui niciodata. O excursie in Olanda nu-i chiar o aventura.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.10.17 22:54:49]
»

@mireille: Mie mi s-a intamplat de doua ori sa arunc un review la Recycle Bin. Dar vazusem ca nu este nimic scris despre oras si nici nu se duce lumea in concediu toamna la Dordrecht, asa ca l-am trimis. Dar promit ca pana la sfarsitul anului, cand se termina cursa pentru augusti, sa scriu din Olanda doar despre castele anodine si muzee necunoscute.

Vacante frumoase in continuare si cand ajungi in Olanda iarasi da un semn de viata (SMS, e-mail, semnale cu fum ca indienii) si cafeaua este din partea mea. Stiu ca mai datorez si un pahar de vin.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.10.17 22:59:20]
»

@tata123: La olandezi stau casele vechi langa cele noi si nu este nici o discrepanta. Sunt cladiri total diferite care alaturate arata ca un intreg. Fara indoiala au avut si au arhitecti talentati. Si cum peisajul citadin poate deveni monoton mai sapa si cate un canal si nu stii ce sa fotografiezi mai repede.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[01.11.17 00:03:39]
»

@nicole33: Am inteles. AFA trebuie sa se mentina in aria Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, eventual Spania. Nici o problema.

webmaster
[01.11.17 00:09:44]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[01.11.17 00:13:28]
»

@Radu Tudoran: nu e nici cum spui tu, nici cum spune nicole33.

În cazul ei e de înțeles - așa gândește ea, m-am resemnat în timp. De la tine am însă alte așteptări. Să realizezi, mai pe românește, că (mai) important pentru tine ar trebui să fie ce spun eu, nu că mă contrează nicole33.

Reviews-urile despre „muzee necunoscute, castele anodine” (de ex) sunt și vor rămâne apreciate SUPLIMENTAR de AFA. Mai mult, în unele cazuri chiar imens mai mult decât cele despre muzeele, castelele din destinațiile bătătorite, arhicunoscute.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[01.11.17 00:32:21]
»

@webmaster: Sincer, nu ma asteptam la mesajul acesta. Ma pregateam sa ma retrag in liniste.

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[01.11.17 10:03:00]
»

@Radu Tudoran: de ce sa arunci la recycle bin? câti ochi noi, tot atătea povesti, competitia e deschisa și site-ul are de câstigat, e loc sub soare pentru fiecare (numai ca în Olanda ploua mult, dupa cum stii...).

Promit că dau mesaj privat vara viitoare... paharul de vin de la tine, eu cafeaua, că am devenit pensionar...

krisstinna
[01.11.17 12:22:10]
»

@Radu Tudoran: Nu prea am comunicat noi doi.

Am sa sparg gheața, să îți spun un secret: aș merge sa vizitez Olanda dar ar trebui sa îmi cheltuiesc bugetul alocat mării și nu sunt dispusă . Încă.

Și... din punct de vedere turistic, eu și soțul meu suntem TOTAL diferiți, in sensul că eu vreau mare, stânci, muzee, cascade, peșteri, cazări ieftine și zile multe de vacanță, iar el vrea cazări luxoase, multe cafele, de două ori pe zi la restaurante fițoase, nu merge pe jos, nu vrea sa viziteze nimic.

Uite, in Malta am fost la Ghar Dalam, știi că-i interesant. La cripta Agatha la fel. Nu vrei sa știi ce mi-au auzit urechile, m-a bombănit.

Îl ignor, eu îmi văd de vacanță, de planuri.

Ce bine că suntem diferiți, altfel ne-am plictisi, ne-am îmbulzi toți la aceleași obiective sau la aceleași hoteluri “stelare”.

Concluzia: sunt mulți ca tine, mulți ca domnul C, mulți ca mine. Fiecare alege de pe AFA doar ceea ce se pliază cu profilul său.

Cât despre competiție: fiecare zi din viață trebuie să fie o competiție, să vrem să fim mai buni, mai muncitori, mai amabili, mai zâmbareti.

Faptul că ȘI pe AFA există competiție nu poate decât să ne stimuleze și să ne bucurăm că oamenii ne oferă o frimitură din timpul lor pentru a scrie, a povesti, a ne împărtăși trăirile lor.

Fiecare scrie despre ceea ce vrea, poate cuiva îi este sau îi va fi de folos vreodată. Dacă un singur om va fi ajutat de impresiile tale, atunci scopul va fi atins.

Să ne bucurăm de competiție, e constructivă, eu așa zic.

În rest, să ne auzim cu bine, poate vom ciocni vreodată un pahar cu vorbe, ar fi interesant.

Succes!

elviramvio
[01.11.17 13:33:25]
»

@krisstinna:

M-ai scutit de un ecou care ar fi fost destul de acid azi când am o zi încârcată rău, atât fizic cât și psihic. Un sms m-a facut sa intru pe AFA acum desi nu era in plan la ora asta și-ți mulțumesc pentru ecoul foarte echilibrat și corect care exprimă de fapt spiritul AFA și ceea ce ne unește pe unii dintre noi- și ecoul ar fi urmat după o altă surpriză total neplăcută aseară!! O zi bună să ai! Si multumesc pentru eleganță!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[01.11.17 13:45:05]
»

@krisstinna: Am vazut (citit) ca ati fost in Malta. Sa sofezi acolo mi s-a parut sport extrem. Si cu masina inchiriata? Mai bine ma duc la raliu. Macar am o sansa sa supravietuiesc. Eu am inchiriat masina doar prin Italia, Portugalia, unde n-aveam parte de autobuz sau tren. Ca prefer la pranz un pahar de vin in loc de apa plata. Nu ma arunc la restaurante de fite, prefer unde este inghesuiala. Acolo se mananca bine. Si eu am parte de nazuri prin excursii, ca din muzeu in muzeu si din castel in castel este obositor.

Competitie? Nu intru

Prefer sa scriu despre ce vreau.

Daca ne vom gasi la un pahar am avea ce discuta, doar calatoriile sunt un subiect inepuizabil.

Vacante frumoase. Sezonul de schi e pe aproape.

krisstinna
[01.11.17 14:03:31]
»

@Radu Tudoran: Am citit ce ai scris despre Malta, nu am ratat.

Vezi? Asta-i frumos aici: rămâne totul scris, dincolo de competiții și ambiții lăudabile, rămâne esența: informația valoroasă, indiferent de obiectiv.

Eu nu schiez, merg pe pârtie, fumez, beau vin fiert, ingheț ca un om de zăpadă, dar sunt fericită că trăiesc și ca sunt sănătoasă.

Of, ce-aș vrea să am și eu timp să scriu, tare îmi e drag

Scrieți voi, citesc și eu când pot, mai scriu câteva ecouri și mă bucur pentru voi.

Te salut, mulțumesc!

mishu
[05.11.17 15:57:16]
»

@Radu Tudoran:

Dacă doriți să cunoaşteți cu adevărat Olanda, Dordrecht este unul din locurile care nu trebuie ocolite

o iau ca pe o invitatie. Nu stiu cand voi ajunge pe acolo, avand insa in vedere entuziasmul cu care cel mare s-a intors in tara dupa o mica incursiune frumosul Amsterdam (el se exteriorizeaza foarte rar), e clar ca trebuie sa ajung si pe acolo.

Mi-a placut articolul, despre poze nici nu mai spun, felicitari, votat cu mare placere.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[05.11.17 17:49:00]
»

@mishu: Poti sa ajungi mai ieftin prin Eindhoven cu un low-cost. Iar de acolo, cu trenul, ai Olanda la dispozitie. Dar fii atenta, nu doar Amsterdam-ul este Olanda. Mai ales daca ceri opinia vreunui localnic

Eu ma retrag un pic, cred ca mai lung, sa ma pregatesc pentru o ultima "aventura".

Sa nu uit, felicitari pentru apropiatul titlu. Il meriti pe deplin, caci ai umblat mult si ai scris cat pentru un roman. Iti voi citi review-urile in continuare si astept unul din Olanda. Sa discutam ca intre "cunoscatori".

mishu
[05.11.17 18:23:48]
»

@Radu Tudoran: Multumesc frumos pentru gandurile bune insa si eu in curand voi face un pas mare si destinatiile mele vor capata un alt contur, insa despre asta la sfarsitul lunii.

Iti doresc sa-ti fie drumurile asa cum le gandesti si astept sa citesc despre ceea ce vei face in continuare (chiar daca uneori voi mai intarzia).

mihaelavoicu
[16.12.17 09:30:03]
»

A fost o încântare să citesc cest review.

Am văzut puțin din Olanda, dar Dordrecht pare ca desprins dintr-o poveste frumoasă.

Ideea cu Eindhoven dată lui Mishu poate fi împrumutată!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mihaelavoicu, mireille, mishu, Mitica49, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dordrecht:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088750123977661 sec
    ecranul dvs: 1 x 1