ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 35 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 2

TIPĂREȘTE URM de aici

PARACAS

Cand mi-am facut planul de bataie pentru acest circuit am stiut ca voi avea de facut in Peru cinci calatorii cu autobuzul, deoarece calea ferata aproape ca nu exista, iar cu avionul… hmm, era putin cam mult. Urma sa calatorim de la Lima la Paracas, apoi de la Paracas la Nasca, Nasca – Arequipa, Arequipa – Puno si Puno – Cusco.

Am cautat, am citit mai multe pareri si am ajuns la concluzia ca voi folosi serviciile companiei Cruz del Sur, care acopera tot Peru si are chiar si curse spre Ecuador si Columbia. Au autobuze noi, moderne, cu doua nivele, la primul nivel 12 locuri cu scaune rabatabile la 170 de grade, iar la al doilea nivel 36 de locuri cu scaune ceva mai inguste si rabatabile la 135 de grade. In tetiera scaunului din fata au LCD de 10 inci, cu filme, muzica si niste jocuri, le fel ca in avioanele mari. Se serveste o masa sau o gustare, in functie de lungimea drumului, au insotitor de bord si doi soferi care se schimba ziua dupa cinci ore, iar noaptea dupa patru ore de condus. Au terminale proprii in Lima, Nasca si Cusco, iar in Paracas, Arequipa si Puno au spatiu inchiriat in principalul terminal al orasului. Se face check-in ca la aeroport, se predau bagajele, la urcarea in autobuz se verifica pasaportul, biletul si esti supus controlului corporal cu detectorul de metale. Diferenta de pret intre primul si al doilea nivel nu este foarte mare, insa diferenta de confort este, asa ca am preferat sa rezerv bilete la primul nivel pentru toate cele cinci calatorii, mai ales ca una urma sa fie de 10 ore si pe timpul noptii.

Luni, 4 septembrie, la ora 13.30 am parasit Lima, iar dupa trei ore si jumatate si aproape 254 km am ajuns la Paracas. Ne-am cazat, am fugit repede sa rezervam cele doua tururi pentru a doua zi, iar apoi am alergat pe plaja sa prindem un apus de soare la Pacific. Ne-am bagat putin piciarele in apa oceanului, care era destul de calda pentru acea ora, am facut cateva poze si cateva filmulete si apoi am mers sa mancam.

Ce poti manca pe malul Pacificului? Celebrul Ceviche, una dintre mancarurile traditionale din Peru. Portia este enorma, este foarte foarte buna mancarea si cum pestele trebuie sa inoate, am asortat Chevice cu doua beri Cusquena, berea pe care o gasesti oriunde in Peru (n-am incercat la farmacie, dar nu m-ar mira sa gasesti si acolo). Sotia mea a vrut un peste la gratar, si-a ales singura pestele de pe o taraba unde pestele tremura la gheata de cateva ore si a fost foarte incantata desi habar n-avem ce peste a fost.

Dimineata am servit micul dejun pe terasa de pe acoperisul hotelului, cu o priveliste asupra unui ocean Pacific mai calm decat Presedintele Johannis :).

Apoi am fost condusi in port unde ne-am imbarcat pe o salupa rapida (pentru cunoscatori, este echipata cu doua motoare de 200 HP fiecare), ne-am echipat cu vestele de salvare din dotare si am plecat spre Islas Ballestas, sau Galapagosul saracului, asa cum foarte bine le-a descris Buterfly.

Prima oprire pentru poze a fost la o insulita unde poposisera mii de pelicani negri peruani, apoi ne-am indepartat in tromba catre Candelabru.

Dupa parerea unora ar reprezenta tridentul lui Viracocha, dupa parerea altora ar fi un simbol franc-masonic. Ba ca ar fi un simbol al Marelui Zeu, ba ca ar fi un semn pe care marinarii sa-l vada de la peste 12 km. Ghidul nu mai prididea cu explicatiile. Sincer sa fiu, nu stiu daca e intr-un fel sau daca e altfel. Eu stiu ca e spectaculos.

Are aproape 180 de metri inaltime si aproape 120 latime. Este sapat 60 de centimetri in sol si rezista, nu se stie de cand, tuturor intemperiilor si furtunilor. In jurul lui s-au gasit obiecte de ceramica ce dateaza din anul 200 i.e.n.

Am stat cateva minute sa-l admiram si sa-l fotografiem si apoi am plecat catre grupul de insulite care formeaza ceea ce se numeste Islas Balestas. Este un loc declarat rezervatie naturala, unde traiesc zeci de specii de pasari, mii, daca nu zeci de mii de pinguini Humboldt care migreaza din Tara de Foc pana aici si invers, lei de mare si “prietenii” lor, orcile. Imi este foarte greu sa descriu in cuvinte ce traiesti in cele 40-45 de minute cat te plimba barca pe-acolo. Pozele descriu intr-o mica masura ce este acolo. Trebuie sa vezi si sa simti locul.

Nu se coboara pe insule, iar programul tururilor este pana cel tarziu la ora pranzului, dupa aceea fiind interzis sa mai deranjezi acest habitat. De aici se exploateaza guano (mai pe romaneste gainatul pasaretului), statul Peru castigand aproape 100 de milioane de dolari pe an din exploatarea celui mai fertil ingrasamant natural din lume. Exploatarea nu se face insa haotic, ci s-a impartit insula in sapte fasii, deoarece au masurat si odata la sapte ani stratul de guano atinge grosimea de 60 de centimetri, aceasta fiind grosimea optima la care poate fi exploatat.

Pentru mine, atractia principala a locului au fost leii de mare, care, atunci cand simt ca sunt fotografiati se simt adevarate vedete, cu tot cu fitele de rigoare :).

Timpul trece foarte repede aici, asa ca a trebuit sa ne intoarcem in port dupa aproape doua ore de la plecare.

De-aici, ne-a luat in primire tipul de la care am rezervat excursiile, ne-am suit in buggy, eu cu sotia mea intr-unul si ghidul in altul si am plecat sa vizitam Rezervatia Naturala Paracas, situata ceva mai la sud de oras. Practic este un circuit de vreo 30 de km pe care il parcurgi in buggy, in ATV sa chiar pe bicicleta, cu trei opriri principale.

Prima oprire a fost la ceea ce se numeste Catedrala. De pe malul marii se poate admira o formatiune stancoasa de forma unei biserici — in fine… trebuie sa ai putina imaginatie ca sa o asemeni cu o biserica :) care s-a format in urma unui cutremur, atunci cand puntea ce lega aceasta formatiune stancoasa de tarm s-a daramat si s-a scufundat in mare.

Cateva poze, ceva aerosoli, o tigara fumata in graba si am plecat mai departe. Plaja Yumaque este foarte, foarte mare. Este o plaja salbatica, cu nisip destul de fin unde sotia mea n-a gasit altceva de cuviinta decat sa se apuce sa-si caute scoici , melcisori si alte relicve marine pentru bolul pe care il face in fiecare concediu care are o mica legatura cu marea. A trebuit sa se limiteze la o punguta mica pentru ca stia foarte bine ca bagajul de cala trebuie sa aiba maximum 23 de kilograme :). In timpul acesta am vorbit cu ghidul intr-o romano-englezo-spaniola despre rezervatie si despre zona in care-si traieste viata.

Am plecat mai departe si dupa vreo 15 minute am ajuns la Plaja Rosie, ultima “statie” a acestei excursii. Este o plaja micuta, nisipul nu e chiar rosu, ci mai degraba grena, culoare formata evident in urma amestecului dintre nisip si minerale de origine feroasa. Este absolut interzisa exploatarea acestui nisip.

Din nou cateva poze, apoi ne-am indreptat catre Paracas. Normal trebuia sa existe si o a patra oprire, la o insulita plina de flamingo, insa in septembrie este perioada in care depun oua si nu e voie sa mergi acolo. I-am vazut de departe si-atat.

La ora 13 am terminat si cu a doua excursie de la Paracas si pana la plecarea autobuzului catre Nasca mai ramasesesra patru ore, timp suficient pentru pranz si pentru un mic raid printre tarabele cu suveniruri. Ne-am luat clasicii magneti, apoi am plecat la terminalul Cruz del Sur pentru al doilea autobuz ce urma sa ne duca la Nasca.

Din cat am citit, majoritatea turistilor si a agentiilor de turism care organizeaza tururi in Peru ocolesc Paracas. Mare pacat. Merita o zi in plus. Pentru iubitorii de natura este extraordinar, atat la Islas Ballestas cat si in Rezervatia Naturala. Nu pot sa nu observ din nou cu cata grija isi pun in valoare obiectivele turistice. Totul bine semnalizat, locuri amenajate cu pasarele de lemn sau metalice si acces pentru persoanele cu dizabilitati, curatenie exemplara peste tot. Poate un mic minus la spatiile de cazare, insa nu cred ca pentru o singura noapte asta chiar este un mare impediment.

Pentru iubitorii de mancare pe baza de peste si fructe de mare, Paracas cred ca reprezinta raiul. Orice vrei, totul proaspat la preturi foarte aceesibile. Nu m-am putut abtine sa nu fotografiez farfuria cu Cheviche. Ce vedeti in farfurie a costat in banii nostri vreo 60 de lei. O fi mult, o fi putin? Nu stiu. Dar stiu ca la un restaurant din Bucuresti sau din Mamaia o asemenea farfurie costa mult peste 100 de lei. Si nici nu pot pune mana in foc ca ce mi se pune in farfurie este proaspat.

Cam atat despre Paracas. Sper ca fotografiile postate sa va spuna mai multe decat m-am priceput eu sa va descriu in cuvinte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 29.10.17 10:23:46
Validat / Publicat: 29.10.17 12:04:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 2445 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Candelabrul - la fel ca si geoglifele de la Nasca plin de mister
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.10.17 12:02:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Paracas, PARACAS & I. BALLESTAS" (nou-creată pe sait)

webmaster
[29.10.17 12:35:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianaglogo
[29.10.17 18:04:04]
»

@ghisor: Ce mi-au placut articolele tale!

Si ce te mai invidiez, crede-ma! De-atata invidie am setat

sa-ti urmaresc articolele, de frica sa nu pierd vreun episod!

Pe langa faptul ca ne arati locuri prin care nu ajungem prea multi de pe AFA, mai scrii si frumos, cu umor, astfel incat eu una ma inveselesc citindu-te!

Dar ma contrazic, parca muream de invide?!

Celelalte articole le-am citit de pe telefon, ma intorc la ele pt poze, sa le vad si sa le votez.

Felicitari!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[29.10.17 20:36:40]
»

@adrianaglogo: Multumesc frumos, atat pentru ecou cat si pentru cuvintele frumoase.

Pe de alta parte ma simt si incurajat, pentru ca voi avea cel putin un cititor la viitoarele impresii despre acest circuit

krisstinna
[29.10.17 22:21:56]
»

@ghisor: Super tare!

Ești haios, ți-am văzut picioarele

Fumatul dăunează grav sau nu îți spune o fumătoare.

Nu fi răutăcios, și eu fur pietre și scoici.

Cum te-ai descurcat cu țigările? Sunt scumpe acolo sau ai avut rezerve?

Amuzanti leii de mare, amuzante comentariile tale la fiecare poză.

Mi-a plăcut totul, felicitări!

PS: și zici că indiferent de specie, femelele sunt guralive ???

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[30.10.17 19:57:44]
»

@krisstinna: Stiu ca fumatul dauneaza. Scrie pe toate pachetele. Citesc foarte atent pe pachete cand le cumpar si intotdeauna le refuz pe cele cu... impotenta. Mai bine iau de-alea cu cancer .

Am avut 20 de pachete la mine si am mai cumparat de-acolo. In Peru nu sunt preturi fixe si am gasit de la 15 la 25 de lei pachetul. In Argentina si in Brazilia au preturi fixe si costa 16, respectiv 11 lei.

Cat despre guralive... eu n-am scris asa ceva — nici macar n-am avut indrazneala sa gandesc . Am spus ca era galagie. Poate discutau despre vreo reteta de peste macerat in gusa cu mai stiu eu ce condimente. Sau poate discutau de telenovela de c-o seara mai 'nainte in care femela flamingo ramasese embarasada.

adri-nico
[01.11.17 12:18:10]
»

Embarasada, ha? Si mai zici ca nu stii spaniola. Daca te uitai frumusel la o telenovea din momentul in care iti faceai Xcel sau Xel... ca nu stiu nici cum se zice, nici cum se scrie... ca cuvintu' asta nu e prin telenovele... zic ca iti scuteai miinile de la vorba cu bastinasii.

Am o intrebare... cocoana lu' matale a luat la borcanel si nisip din ala rosu de care zici ca e interzis sa se exporte|? Zi acilea ca nu spun numanui, jur!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[02.11.17 00:30:42]
»

@adri-nico: N-a luat nisip de-ala. I-am promis ca din dragoste pentru ea voi stropi cu sangele meu niscai nisip adus de-aci de langa Ploiesti, de pe Teleajen sau de pe Prahova.

N-ai cum sa calci pe plaja aia. Te fluiera rangerii imediat si cred ca-ti iei si-un cartonas rosu instant.

mishu
[03.11.17 20:57:23]
»

@ghisor: Super dragut articolul. Am savurat pozele, mi-ai starnit curiozitatea cu una dinte poze si te-am "verificat" - sorry, si am sa revin. Am citit apoi si articolul si mi-a placut la fel de mult precum pozele, povestesti frumos si relaxant astfel incat este o placere sa-ti citesc articolele.

Revin la prima parte, a pomenit de guano si eu am auzit prima data de guano de la un ghid in zona Petrosani si care ne spunea ca din pestera Cioclovina uscata s-au scos tone de guano (produse de lilieci) exportate fara mila pentru ca altii sa se bucure de acest ingrasamant si apeland la prietenul wiki am aflat ca acest guano este produs de pasrile marine si lilieci, asa ca m-am linistit.

Felicitari inca o data, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[03.11.17 21:46:22]
»

@mishu: Multumesc frumos.

E posibil sa fac si greseli. Am primit o cantitate imensa de informatii intr-un timp relativ scurt, asa ca... pot aparea si rateuri. Seara imi notam cateva chestii de peste zi, asa... un mic rezumat si acum le mai folosesc in timpul redactarii.

Sau am filmat cand am avut ghid si acum revad filmele si mi-aduc aminte multe amanunte.

Insa nu pot sa ma abtin. Am zis ca n-o scriu pe-asta, da'nu pot sa ma abtin. Chiar nu pot... explodez daca n-o zic...

Ai valente de soacra, ce sa mai . Parca te si vad cum racai cu unghiuta farfuria spalata de nora/ginere sa vezi daca n-a ramas ceva pe-acolo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[03.11.17 21:53:45]
»

@ghisor: psstt!!! e soacra cu 2 nurori, dar sa nu mai spui la nimeni.

crismis
[04.11.17 12:27:43]
»

@ghisor: Și zici că la plaja roșie nu poți să te scalzi?! Bine, m-am supărat, nu mă mai duc!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[04.11.17 16:21:54]
»

@crismis: Adevarul e ca si mie imi venea sa las totul balta si sa ma-ntorc acasa cand am vazut ca nu ne lasa sa facem baie. ))

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianaglogo, crismis, mishu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Paracas:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062346935272217 sec
    ecranul dvs: 1 x 1