ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
colegi
80 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Cu Diana in Tara Luanei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

21.10.2017. In sfarsit! Dupa o amanare de 2 saptamani din motive meteo coroborate cu disponibilitate ghid local Diana, in ziua amintita am purces catre mult asteptata drumetie in Tara Luanei, alaturi de alti AFA-isti care au raspuns invitatiei mele: @zlatna si @tata123. Multumesc Cornel pentru pinn-uirea invitatiei pe homepage AFA in perioada premergatoare excursiei. Grupul AFA de 8 membri s-a alaturat altor grupuri inscrise pe alte surse, si astfel am ajuns sa ne strangem vreo 80, din ce mi-a spus ghida noastra de exceptie Diana.

Punctul de intalnire intre noi grupul AFA si Diana a fost in parcarea Muzeului Chihlimbarului din Colti (BZ), unde Diana este si muzeograf. Despre Diana, despre muzeu si despre un alt obiectiv din zona – Babele de la Ulmet - am scris mai multe aici vezi impresii.

Traseul parcurs pana la Colti: 6:45 plecare din Bucuresti catre Ploiesti via DN1, apoi pe centura de vest, cativa km pe DN1B (centura de nord a Ploiestiului) pana in Blejoi de unde am continuat pe DN1A pana dupa Lipanesti, dreapta pe DJ100L, apoi DJ102M, DJ100M pe langa Manastirea Ianculesti, DJ102B, intram in judetul Buzau si ne infigem stanga in DN10 intre Cislau si Maruntisu pentru numai 8 km. Din orasul Patarlagele dreapta dupa indicatorul de Colti pe DC68 peste apa Buzaului si imediat apoi stanga pe DC69 inca 8 km. La 9:01 eram la locul de intalnire, unde @zlatna deja ne astepta, iar cu @tata123 ma intalnisem deja pe ultima portiune de drum. Drumurile judetene in general bune, cu vreo 3-4 exceptii pe sectoare scurte neasfaltate (cumulate sub 1 km).

Cu o mica intarziere, la orele 10, ne-am urnit inca 5 km pe DC71 cu masinile pe un drum solicitant pentru amortizoare pana in fata Ansamblului rupestru Alunis. Intram in curte unde admiram mai intai bisericuta albastra, sapata in Stanca Martirei. Aceasta poarta hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul. Are naos si altar si inauntru remarcam cateva icoane. Se pare ca exista o atestare din anul 1274 a bisericii. Langa biserica sunt si cateva chilii din care una mai “”generoasa”” cu 2 incaperi, in care se gasesc si ceva inscriptii, inclusiv simbolul crucii de la Malta. Crucea de Malta atesta existent vietii crestine in secolele IV – VI in acest teritoriu. Prima incapere a avut rol de bucatarie avand o vatra, care trimite caldura printr-un orificiu intr-o a doua soba al carei camin este in a doua incapere, care avea si un loc de odihna. Si iata ca asa am inceput vizita noastra la primele vestigii rupestre, de care vom tot avea parte peste zi. In bisericuta inca se tin slujbe, chiar in ziua vizitei noastre urma un asemenea moment.

Legenda spune ca doi ciobani pasteau oile in zona. Unul din ei a auzit in somn o voce care il indemna sa sape in stanca, pentru ca astfel va gasi icoana Maicii Domnului. Urmand crezul lor, acesta impreuna cu confratele sau si alti sateni au sapat in locul indicat in vis si iata ca visul s-a adeverit. Asa s-a ridicat in acest loc bisericuta sapata in stanca dupa o legenda asemanatoare celei de la Namaesti. Numele celor doi ciobani, Vlad si Simion, sunt daltuite in altar. Biserica prezinta asemanari cu schitul Agaton si cu Bisericuta lui Iosif, cu care ne vom intalni mai tarziu.

Si acum, la drum! Coborim cativa metri prin sat, apoi urmam ulita de pamant catre stanga, pana intr-un loc de ghida stiut si nemarcat, unde parasim acest drum, intram intr-o curte cu livada, pe care o traversam in sir indian. Totul este fain, frumos, lejer, placut. Deocamdata! Pentru ca dupa putin timp ne intampina primul urcus. Prin padure, pe un covor aramiu, de fapt multicolor de frunze de toamna. Fain frumos in continuare, dar incepem sa gafaim putin. Deh! Lispa de antrenament. Marcaje, oha! Dar nu ne pasa, suntem in grup cu ghid. De fapt as vrea sa spun ca orientarea nu este tocmai usoara in zona fara ghid. Dupa urcus, ce credeti ca urmeaza? Bingo, un coboris!

Ajungem intr-un loc de basm, numit Poiana Cozanei. Suntem pe muntele Ivanet, de fapt sunt mai mult dealuri. Aici gasim si indicatoare mari si o prezentarea diferitelor trasee din zona. In acest punct se poate ajunge si cu masina pe DC85, care se formeaza in Bozioru din DJ203L. Calitatea drumului este foarte proasta. Oricum antrenamentul per pedes pana aici ne-a prins bine pentru ce avea sa ne mai astepte. Pauza si gustare si explicatiille ghidei. Suntem in centrul zonei cu asezari rupestre. Localitatile cele mai apropiate sunt Nucu, Bozioru, Alunis, Colti. Poiana este intinsa si gazduieste “dupa fiecare colt” de stanca ce rasare din ea, cate ceva pentru turistii curiosi. Despre culorile toamnei, cerul curat, far pic de nor las pozele sa vorbeasca. Locul este si un centru energetic, acest lucru dand idei autoritatilor comuniste din secolul trecut. Langa noi se afla o stanca pe care remarcam o figura bien conturata. I se mai spune Nefertiti buzoiana. Ocolim stanca din fata pe stanga ca sa admiram un portal natural semicircular. Te intrebi cum a putut natura sa slefuiasca si sa decupeze in stanca aceasat forma tot din stanca? Continuam in urcus usor si inconjuram formatiunea stancoasa, ajungand la locul care a generat cel mai lung poaps dorit sau nedorit al drumetiei noastre.

Suntem la Chilia lui Dionisie Torcatorul. Se spune ca pustnicul isi castiga existent tircand lana, de unde supranumele primit. De ce am zabovit aici mai mult? Pentru ca sapatura in stanca este situata la 4 – 5 metri deasupra solului. Pentru ca accesul in chilie se face pe o succesiune de 2 scari abrupte si in chilie incap doar cateva persoane. Aceasta a presupus formarea unei cozi de asteptare importante. Sa spunem ca acest loc era si un bun punct de observatie. Regasim si aici crucea malteza daltuita in stanca. Adapostul se pare ca dateaza din secolele III – IV, iar Dionisie ar fi sihastrit aici 30 de ani in secolul XIV. Chilia este atestata documentar in anul 1639.

Ne mai invartim putin in acelasi perimetru si ajungem la Pestera sau Fundul Pesterii. Pestera a fost folosita ca si locuinta si lacas cu rol magico-religios, scrie la intrare. Peretii sunt bogati in inscriptii foarte valoroase realizate prin incizie si zgariere, motiv pentru care accesul este obturat de un grilaj din fier. Sunt reprezentate arme specifice perioadei presitorice, figuri antropomorfe, figuri geometrice, o scara, litere / semne ciudate. Pe langa acestea sunt multe alte dovezi din epoca bronzului si fierului, dar si din epoca feudala. Aceastea atesta faptul ca aceasta chilie a fost locuita inca din acele vremuri. Este considerata un templu al fertilitatii. Mai meritam un popas, il primim si pe acesta, si din nou la drum….

Un urcus chinuitor pe final ne conduce catre o constructie uluitoare: Bisericuta lui Iosif. Suntem in fata unei stanci verticale de vreo 100 si ceva de metri inaltime, slefuita, rasarita de nu stii unde in mijlocul padurii. In aceasta este sculptata la baza intrarea in bisericuta care are si o fereastra sculptata in stanca. Deasupra intrarii se vad urmele foarte clare ramase in stanca de la probabil niste grinzi imbinate in stanca care ar fi adapostit un acoperis astfel ca in acest loc cautat si de localnici sa poata fi tinute slujbele la sarbatorile importante si nu numai, existand crezul ca acesta este un loc benefic pentru implinirea rugilor credinciosilor. Interiorul bisericii este destul de larg pentru o grota sapata in stanca. Inauntru se gasesc mai multe icoane. Ca si constructie aceasta este bisericuta in piatra cea mai impozanta din acest areal. Ea este nealterata. Deasupra intrarii este incrustat semnul pestelui, insemn paleocrestin. Orientarea ei este N-S (ca si a altora din zona), in contradictie cu ce stim noi despre asezarea locului de rugaciune catre Est. Desi pare a fi o singura incapere, se pare ca aceasta a rezultat din unirea a doua. Peretii sunt lutuiti. Deasupra scobiturilor de la intrare si fereastra sunt daltuite mici santuri astfel ca apa sa se scurga prin acestea si sa nu inunde incaperea. A fost folosita si drept adapost. Exista si varianta denumirii rusesti a bisericii si anume a lui Ioan Bogoslov. In dreptul intrarii se remarca un brad secular dar si singular in padurea de fag. Obiectivul este atestat documentar in anul 1587. Bisericuta lui Iosif este cea mai bine pastrata asezara rupestra din teritoriul vizitat, exceptand Alunisul.

Punct de cumpana aici. Datorita grupului numeros, a starii de oboseala si puterilor fizice in ale drumetiei ale fiecaruia, dar si a orei tarzii, la Bisericuta lui Iosif fiecare a putut decide daca face cale intoarsa din acest punct cu ghidul adjunct sau daca se incumeta pana la capat, informati fiind ca ne va prinde intunericul.

Am hotarit impreuna cu tatal meu, care m-a insotit in calatorie, sa continuam turul complet. Nu pot sa nu remarc cu uimire si mandrie conditia fizica excelenta a tatalui meu! Cu ce continuam? Cu inca un urcus! Mai sus, in padure ne sunt dirijate privirile catre o stanca cu chip de dac. Poze si din nou la drum!

Urmatorul obiectiv atins se numeste Schitul Agatonul Vechi sau Daramatura. Este o veche bisericuta in piatra daramata cand in urma miscarilor pamantului peretii s-au departat, rezultand prabusirea tavanului. Te poti catara pe stanci, poti admira jilturi largi in piatra, te intrebi apoi pe unde poti cobori inapoi in poteca, admire peisajele superbe si... la drum!

In curand ne vom opri la Schitul Agatonul Nousau Bisericuta. Aici este o constructie naturala din piatra daltuita cu 4 incaperi si un beci, din care s-au pastrat acoperisul, podeaua, altarul si o chilie. Sunt si cateva inscriptii in limba slavona care pomenesc intre altele numele lui Neagoe Basarab si al arhiepiscopului de Buzau si al monahului Agaton, dupa care si-a luat numele si care a locuit aici in secolul XVI. Sub biserica se afla un beci cu rol de ascunzatoare asemuit bineinteles cu comori ascunse, iar in lateral este construit un tobogan din piatra. Citim in acest sens relatarea lui Aricescu:

Pe la finele domniei lui Bibescu detronat
Vizitara asta grota trei boieri de la Focsani.
Trei zile dupa aceea, trecand p-aici doi ciobani,
Un loc gol gasira-n piatra, locul unei mari comori,
Ridicata, se-nntelege, de-acei boieri calatori. ””

Pentru ca nu am urcat destul, vom continua pe poteca din padure pana intr-un varf. Suntem la altitudinea de (doar) 980 metri, in locul numit Crucea lui Agaton sau Crucea Spatarului, atestata documentar in anul 1524. Crucea este una masiva, din piatra fosilifera de Ciuta. Dimensiunea ei originala atingea 2 metri inaltime. Este deteriorata in partea superioara si putin pe brate. Are ca motiv cercul sau soarele si o inscriptie ilizibila se pare in limba slavona.

Legenda spune ca spatarul Cristea a scapat de turci refugiindu-se aici cu familia si avutul, salvandu-le de inamic. Ca recunostinta a adus crucea cu 12 bivoli. Bineinteles ca nici pana asatzi nu s-a gasit comoara, asa ca aviz amatorilor! Sau profesionistilor! Privelistea de aici si de la urmatoarele puncta de belvedere este coplesitoare. In zare se vede Varful Penteleu 1772 metri alt.

Cei ce sunt obositi sau doresc sa scurteze traseul pot sari urmatorul pasaj de drum, dar vor regreta. Coborim abrupt pana intr-un punct de belvedere cu perspectiva mai buna decta varful impadurit de la cruce. Aici perspectiva este larga, deschsia de pe cateva stanci imense. Au urmat cele mai frumoase peisaje pe care le-am admirat pe parcursul drumetiei. Toamna, culori, cer senin, paduri, dealuri, munti, rasfoiti pozele…. Punctul de belvedere cel mai bun va urma putin mai incolo dupa un urcus nu prea greu pe un pinten stancos. Este Varful Turtudui – 1030 metri altitudine, un varf pyramidal de munte unde se gaseste o aglomeratie de stanci, unele inscriptii inca nedescifrate fiind de gasit aici... Am citit pe un site ca sa se spune ca aici se gasea candva o piramida unde ar fi aterizat OZN-uri.

Ne intoarcem pana sub cruce de unde schimbam directia printr-o padure foarte deasa, un hatis de crengi prin care poti rataci usor poteca. Marcaje zero, ca mai toata ziua. Mirosim si culegem cateva frunze de menta salbatica. Padurea de fag se transforma intr-una de mesteacan.

Mergem mai mult din inertie. Am depasit punctul acela critic. Ne uitam pe ceas. Se pare ca mai prindem un obiectiv de vizitat pe lumina. Si asa a fost. Piatra Ingaurita este o asezare scobita in stanca a carei vechime pare a fi tocmai in secolele III – IV. A fost locuinta, a fost adapost din calea invadatorilor. Functia ei religioasa se recunoaste dupa altar. Din nou orientat pe Nord. Legendele amintesc de tuneluri subterane care duc pana la Targoviste (!) si de adaposturi subterane. Din nou fascineaza deschiderea larga si peretii boltiti sapati in stanca si scrijeliti. In interior cateva icoane. Crucea de Malta sta marturie si aici.

Se schimba culoarea cerului. Rosul isi face loc pe cer, galbenul si el printre brazi, umbre tot mai multe, padurea devine tot mai intunecoasa. S-a intunecat de-adevaratelea. Aprindem lanternele. Am fost prevazator si am luat doua anticipand ca vor fi unii fara lumina in dotare dupa asfintit. Ne grupam o lanterna la 2 -3 insi. Traseul din acest moment a fost unul foarte usor. Cativa km de parcurs pe un drum in curs de latire, dar de parcurs pe intuneric. Imaginea sirului indian cu luminite este superba. Trebuei sa mergem mai compact. Frunzele fosnesc sub incaltarile noastre, asa cum au facut-o toata ziua. Atentie la noroi, se aude din cand in cand.

Poteca devine drum forestier. Este drumul pe care incepusem plimbarea noastra de o zi. O zi plina. O zi deosebita. Orele 20 ne gaeste din nou langa masina.

18,1 km spune aplicatia de pe mobil ca am parcurs si echivalentul a 158 de etaje. Scadeti-le Dvs pe cele 2 de la bloc! Un exercitiu de sanatate, de anduranta, de inspirat aer curat intr-o zi perfecta pentru scopul propus. Am invatat atatea lucruri noi si o parte vi le-am impartasit si Dumneavoastra. Respect si admiratie pentru tata. Oare eu voi fi in stare sa fac o Tara Luanei cand voi avea etatea de acum a tatalui meu?

Sfaturi

Nu ca sunt eu in masura sa dau sfaturi, dar e bine de stiut:

Marcajele sunt atat de rare, incat nu poti conta pe ele.

Este bine sa pornesti cand mai devreme in drumetie.

Echipamentul necesar este cel specific drumetiilor de munte, chiar daca altitudinile atinse nu sunt impresionante: bocanci, imbracaminte care sa permita pielii sa respire, pelerina, lanterna, fes, apa 1-2 litri, gustari pentru o tura de 10 ore

Harta buna, detaliata, cu curbe de nivel

Preferabil excursie ghidata

Recomand excursie ghidata cu Diana, un ghid de exceptie, care a fost aplaudata de grup in mai multe randuri

Timp intermediari

10:10 – 10:40 vizitarea ansamblului de la Alunis
10:40 – 12:10 Alunis – Poiana Cozanei
12:30 – 12:45 Poiana Cozanei – Chilia lui Dionisie
13:25 – 13:40 Chilia lui Dionisie – Pestera
14:00 – 14:15 Pestera – Bisericuta lui Iosif
15:10 – 15:45 Bisericuta lui Iosif – Agatonul Vechi
16:00 – 16:10 Agatonul Vechi – Agatonul Nou
16:25 – 16:40 Agatonul Nou – Crucea lui Agaton
16:45 – 17:00 Crucea lui Agaton – Varful Turtudui
17:15 – 18:15 Varful Turtudui – Piatra Ingaurita
18:30 – 20:00 Piatra Ingaurita – Alunis

Se remarca pauzele lungi si dese, explicabile prin marimea grupului. De mentionat ca dupa Bisericuta lui Iosif strocul a crescut.

Recomand din suflet sa ajungeti in Tara Luanei. Puteti vizita 10 sau 2 obiective sau puteti sta si admira toata ziua peisajul. Incarcati-va cu energie din Tara Luanei!

 

rog inserare https://www.youtube.com/watch?v=3Vbp6Qof5ak

multumesc


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 25.10.17 21:40:28
Validat / Publicat: 26.10.17 08:28:35

VIZUALIZĂRI: 3496 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

31 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 @zlatna, @tata123, @Dan&Ema de la stanga la dreapta - AFA-isti in Tara Luanei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50600 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

31 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 31
elviramvio [26.10.17 08:59:59] »

@Dan&Ema:

Superb! Felicitări!

Testosu' [26.10.17 09:34:54] »

@Dan&Ema: Felicitari intregii echipe, pentru dorinta, placere, efort.

Stiu ca nu este un traseu dificil, tehnic, dar nici "floare la ureche".

Componenta de dificultate i-o da mai mult lungimea sa, peste vai si dealuri.

Pentru cineva neavizat, care s-a bazat ca il va plimba ghidul pe colo si pe colo (dar nu in cârcă), dar care nu a studiat un picut de acasa cam ce inseamna distantele dintre obiective, va fi o mica (sau mare) surpriza cand va constata pe propria piele ca va merge pe jos 15-20km, urcand si coborand cateva pante de dealuri.

De aceea aveti inca odata admiratia mea!

Ce nu mi-ar fi placut in aceasta excursie, numarul extrem de mare de participanti, ce genereaza aglomeratie si parca strica un pic "imaginea", cadrul natural, linistea si peisajul.

Daca de aglomeratie am scapat, am avut noroc sa fim doar vreo 10-12 persoane, dar de intarziere nici noi nu am scapat.

Aurici [26.10.17 09:41:34] »

@Dan&Ema: Super tata, bravo! Așa să ne ajute Dumnezeu și nouă!

Lucien [26.10.17 10:13:23] »

O drumeție excepțională, locuri superbe și atât de interesante, însoțite de fotografii și impresii de zile mari!

mprofeanu [26.10.17 10:41:21] »

@Dan&Ema: Frumoasă excursie despre care am mai citit în reviewul lui @tata123! Frumoase și pozele! Felicitări pentru exemplul dat de tatăl tău!

Ați avut și o vreme deosebit de frumoasă! Să mergi îmbrăcat în tricou în octombrie este ceva!

webmaster [26.10.17 11:20:51] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [26.10.17 13:03:39] »

@webmaster: multumesc

doinafil [26.10.17 15:48:27] »

@Dan&Ema:

Felicitări pentru voi, băieții AFA-iști, dar și pentru taică-tu, Dane!!! Ați văzut lucruri interesante, despre care eu auzisem, doar. Acum, că am văzut poze și am și citit câte ceva despre ele, nu pot decât să-ți mulțumesc!

Vei putea și tu, în mod sigur, când vei fi de vârsta tatălui tău (bănuiesc că are spre 60 de ani), să urci munți și să faci trasee atât de lungi, ca și dânsul acum.

Am citit și votat cu drag!

Dan&Ema [26.10.17 17:05:24] »

@elviramvio:

Este un articol de suflet pentru mine, un loc sau locuri care mi-a ramas la inima, o ghida de exceptie!

Ma bucur ca am facut fata turei care a fost solicitanta mai ales datorita lungimii ei si a lipsei de antrenament.

Pentru cei care drumetesc mai putin, ar fo fost bine sa spun ca se poate ajunge cu masina de teren pana in Poaina Cozanei si acolo pe o suprafata miac sunt concentrate deja cateva obiective precum Chilia lui Donisie, Fundul Pesterii, iar Bisericuta lui Iosif nu e chiar departe, dar la ultima chiar e piutin mai pieptis de urcat.

Multumesc de lectura si aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [26.10.17 17:11:46] »

@Testosu :

Iata ca functioneaza in sfarsit ecourile le ecourile tale! Vezi ce probleme ai ridicat cu virgulite si apostroafe incluse in username-ul tau. Dar acum e ok.

Despre grup trebuie sa spun ca fost o surpriza totala marimea lui. Nu imi amintesc de vreo alta excursie cu o asa participare. E drept ca in imensa majorotate eu sunt organizator si ghid, acum insa am apelat la randul meu la ghida Diana.

Ma gandeam ca vom fi vreo 10 in grup, cu o seara inainte am mai aflat ca ne vom cupla cu alte doua grupuri si ca vom fi vreo 20 - 30. Dar pana la 80... Si mie mi se pare prea mult prea numeros un asemenea grup si greu de gestionat, mai ales daca apar probleme.

Traseul si eu l-am perceput ca unul fara dificultati tehnice, dar istovitor datorita lungimii coroborata cu lipsa de antrenament. Marcajele sunt insa o problema.

Excelenta excursie. Multumesc pentru ecou si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13 [26.10.17 17:14:39] »

Felicitari Dan pentru excursie si implicare si iti multumim ca ai impartasit si cu noi aceasta experienta.

Dan&Ema [26.10.17 17:18:22] »

@Aurici:

Sunt mandru de forma in care se tine. El (si cu mama) mi-au deschis apetitul pentru drumetii de cand eram copil. Odata microbul instalat, m-am lasat invadat de el, si am ridicat stacheta drumetiilor din copilarie de la level 1 la level 2. Nici mama nu e mult mai prejos, pana acum doi ani mergea anual in cate 1 - 2 drumetii pe an, mai soft e drept, dar altii tineri nu se incumeta nici macar asa de incercare.

Acum cat m-or tine pe mine bateriile, ramane de vazut, Mai sunt si balamalele de luat in seama, caci acum sincer imi fortez putin norocul mergand cu toate ca am restrictie de la medicul ortoped pe motiv de balamale subrede. E greu sa ma abtin caci microbul ma trage catre inaltimi.

Incerc sa ma limitez la excursii putin peste incadrarea "soft".

Doamne-ajuta! Si mai trag ceva energii pozitive de prin zone de incarcare a bateriilor, cat pot.

Multumesc de vizita si aprecieri!

Dan&Ema [26.10.17 17:24:33] »

@Lucien:

Aseara cand am finalizat articolul, eram pe plaiuri harghitene, ciucane!

Multumesc pentru randurile frumoase si laudative. Ma bucur ca s-a transmis catre cititori, macar catre unii, bucuria mea, implinirea mea si daca am reusit sa provoc ca si altii sa treaca asemenea destinatie la "must see".

Asezarile rupestre sunt obiective "mai altfel" si daca voi ajunge o a doua oara candva pe aceste meleaguri, voi incerca sa ma concentrez pe un loc ales sau maxim doua, unde sa raman, sa simt, sa meditez, sa ma concentrez si sa imi imaginez cu adevarat cum era candva de mult sa traiesti acolo.

Ar fi o noua provocare in acelasi loc!

Multumesc de aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [26.10.17 17:30:43] »

@mprofeanu:

Multumesc in numele tatalui pentru felicitarile adresate lui! Nu vreau sa il fac vedeta, dar vad ca atrage ecouri prezenta lui in articolul meu. Si in poze. I-am propus candva sa activeze pe AFA, caci si el este un calator prin definitie, iar acum ca si pensionar presteaza. Este si un om foarte informat, de altfel de la el am invatat sa ma documentez si sa ma oragnizez in excursii.

Superba zi insorita de octombrie a fost un dar de la Dumnezeu intr-o zona mirifica.

E placut sa drumetesti in tricou in octombrie cand vremea iti permite. Totusi diminmeata in drum spre locul de intalnire pe colinele subcarpatilor prahoveni erau doar 2 grade! Si un praf de bruma!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [26.10.17 17:34:53] »

@doinafil:

Acum, că am văzut poze și am și citit câte ceva despre ele, nu pot decât să-ți mulțumesc!

Cu placere! Si alta data! Ma bucur sa iau in tura si calatori virtuali!

Poate la urmatoarea invitatie se strang mai multi AFA-isti, macar 5 - 6 cu insotitori. Si sper sa pot sa il iau si pe Emi, ca de dsata asta a ratat tura ca a avut excursie cu clasa.

Tata are 73! Oricum m-ai facut fara sa vrei mai tanar decat sunt, sarut mana!

Numai de bine si calatorii minunate peste tot! Abia astept Roma!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [26.10.17 17:49:15] »

@Denisa13:

Data viitoare va vreau in grup!

Alegem ceva soft sa vien si Stefania, ce spui?

Uite tocmai ce am citit de Voina - Cuca sau nu demult de Secaria - Valea Doftanei. Alte propuneri? Tamina, Sapte Scari? Ciucas?

Hai ca daca ma pornesc, devine periculos...

Multumesc pentru aprecieri si lectura, va pupam cu drag pe toti, ganduri bune de la noi tioti sa ne revedem sanatosi!

Si " o saptamana altfel " cum v-o doriti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Denisa13 [26.10.17 18:29:08] »

@Dan&Ema: Cred ca 7 scari ar fi un inceput ok. Chiar era pe lista dar am ratat-o inlocuind-o cu alta drumetie. Sambata am fost la nunta dar duminica am facut o plimbare prin padure de vreo 5 ore. Am cules si ghebe Speram ca data viitoare sa fim in grup.

Va pupam si nu vrem sa te opresti.

liviu49 [26.10.17 18:57:11] »

@Dan&Ema: Dupa un asemenea articol, dupa asemenea poze, dupa asemenea ecouri, eu ce as mai putea adauga? Regretul ca nu am putut merge si eu si am mai ratat o ocazie de a vedea zona. Multele evenimente din familie in aceasta luna au blocat orice intentie de a ma gandi la o eventula plecare de acasa. Se pare ca facerea de bine, intareste proverbul vechi cu mama. Asa ca singura nadejde de a mai putea merge undeva ramane CFR-ul. Dar felul in care circula acum trenurile ma face sa-l regret pe nea Nicu' si epoca sa, cand trenurile mergeau mai repede, erau mai multe si circulau in mai multe directii. Acele trenuri m-au ajutat sa vad multe din locurile frumoase ale acestei tari. Acum... Bine ca nu mai am prea mult timp pentru regrete.

Dar prea multe lucruri triste cand articolul ne prezinta asemenea frumuseti. Felicitari pentru aceasta drumetie!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi [26.10.17 19:05:20] »

Felicitări că aţi reuşit! Citind reviewul parcă am fost şi eu acolo. Am mai spus, măcar 30 de ani să fi avut mai puţin şi ne prindeam şi noi. Apropo de balamale în special pentru că eşti atins de morbul drumeţiilor, fă-ţi nişte radiografii şi mergi la ortoped. Rezultate bune dă şi fizioterapia. Până atunci, genunchiere la drum. Îţi spun pentru că două operaţii totale de genunchi făcute acum şapte ani, aş putea să-mi dau doctoratul în gonartroză (glumesc)

Parcă am trăit reviewul, de poze ce să mai zic? Splendide. L-am văzut şi pe Zlatna că pe Tata îl ştiu bine.

Dan&Ema [26.10.17 19:30:30] »

@Denisa13: ????

Dan&Ema [26.10.17 19:36:52] »

@liviu49:

Pe vremea cand mergeam saptamanal in drumetii trenurile erau de baza. Si erau multe si mergeau mai bine. Aveam si mersul trenurilir an de an.

Mai mergeam si cu ratele, mai cu o caruta saun tractor, rar cu catevo ocazie.

Dar de cele mai multe ori faceam km intregi numai la pas.

Daca te intereseaza o plimbare comuna la munte acum ofer in limira locurilor disponibile transport auto gratuit!

Multimesc pentru aprecieri si vizita. Sanatate si ganduri de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema [26.10.17 19:42:11] »

@Michi: de cativa ani incoace ajung anual cel putin o data la ortoped ☹️

Poate e cazul sa consider serios sfatul cu genuncherele.

Ma bucur ca v-ati plimbat cu noi.

spiritul tanar pe care il aratati mereu v-a calauzit prin atatea locuri faine.

O drumetie care va ramane in memoria mea la favorite desi e inghesuiala acolo.

Va pupam cu drag! Sanatate si ganduri de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [27.10.17 21:38:50] »

@Dan&Ema: Superba excursia, superb articolul!

Dar... doar voi trei ati fost AFA-isti?

Cat curaj pe tatal tau! Felicitari!

Va aplaud si eu. Si pe voi, dar si pe Diana!

Dan&Ema [28.10.17 10:33:32] »

@Zoazore:

Cat curaj pe tatal tau!

Forta si vigoare mai degraba. Conditie fizica.

Curaj e cand merge pe lanturi cand traverseaza canionul prin apa, cand exploreaza pesteri neiluminate. Atunci este o doza de adrenalina in joc. Dar cu respectarea regulilor de munte, echipamentul corect, busola, harta, etc si din nou forta si vigoare, se parcurg toate. Important e ca fiecare sa isi adapteze traseele la posibilitati.

Pe drum l-am intrebat in 2 puncte daca vrea inainte sau inapoi.

AFA-isti cu username furam 3 cum a scris si @tata123. Fiecare a mai adus apartinatori / apropiati. Restul din alte surse.

As fi putut povesti si peripetii dar nu am intentionat sa deturnez de la lumea magica a Luanei.

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [30.10.17 16:16:42] »

@Dan&Ema: Felicitări pentru parcurgerea întregului traseu; într-o altă zi de vară am să mă întorc pe meleguri buzoine să văd și restul obiectivelor săpate în piatră. Cuvintele Dianei strângea grupul excursioniștilor în jurul ei, informațiile istorice și legendele se împleteau în mod armonios, anumite „povești” stârnind hohote de râs. Interpretările asupra anumitor obiective sau forme de relief crează veselie sau mister. A fost o excursie frumoasă în plină toamnă colorată, cu o vreme care a ținut cu noi, cu soare sclipitor și cer de un albastru pur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [30.10.17 17:02:38] »

@tata123:

Astazi cineva care a cochetat sa vina cu noi si nu a putut, mi-a cerut datele de contact ale Dianei ca sa ajunga titusi in zona. Acum si tu!

Mie mi-a placut ce am vazut si sunt interesat sa revin in zona extinsa a Muntilor Buzaului.

Mai am in plan Platoul Medelic, Focurile Vii de la Terca, si cate ceva prin Tara Luanei care nu a incaput in program.

Si poate o zi de relas total intr-o zona de pe langa Poiana Cozanei sa vad cu alti ochi totul, sa imi imaginez cum aratau vietile celor care au trait pe aioci cu sute si mii de ani in urma.

Iti urez sa revii pe aceste meleaguri minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [30.10.17 21:17:06] »

@Dan&Ema: Cu ceva intarziere am ajuns si eu la acest articol. Am reusit dimineata sa vad pozele iar acum sa citesc si articolul dar si ecourile.

Ma asteptam sa fie minunat dat fiind dragul cu care te-ai ocupat de aceasta excursie, reclama pe care i-ai facut-o Dianei dar si felul in care a percutat lumea la aceasta idee.

Felicitari si tatalui tau, este minunat sa faci asta si sa transmiti si altora aceasta pasiune.

Felicitari, votat cu mare drag.

Zoazore [30.10.17 22:39:34] »

@Dan&Ema: Dane, am uitat să te-ntreb: pe Emi l-ai luat cu voi în excursia asta?

mishu [30.10.17 22:41:48] »

@Zoazore: Daca citeai ecourile vedeai ca a avut o alta activitate, a avut excursie cu clasa, fii mai atenta te rog .

Zoazore [30.10.17 22:45:19] »

@mishu: Țeles, să trăiți! Di la țuică, di la spătar...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, Denisa13, doinafil, elviramvio, liviu49, Lucien, Michi, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeriplu prin frumuseţile Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.50439095497131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1