ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valea Latoriței - un tărâm de vis

TIPĂREȘTE

Într-una din zilele caniculare ale lunii iunie am pornit spre un loc umbros, unde nu am mai fost demult, pe Valea Latoriței spre lacurile Petrimanu și Galbenu.

Ne-am pornit la drum pe trasul Râmnicu Vâlcea- Brezoi de aici am virat la stânga spre Voineasa pe drumul național DN 7A pe care am circulat până în localitatea Mălaia. Peisajul pe acest traseu este superb, merge în mare parte paralel cu valea Lotrului, printre munți stâncoși, traversează baraje (brajul Brădișor) sau merge paralel cu alt baraj cel de la Mălaia.

La ieșirea din Mălaia, după ce se trece podul peste Latorița virați iarăși la stânga și mergeți spre o lume de vis pe Valea Latoriței. Locul unde virați la stânga se numește ”Gura Latoriței” este locul unde se varsă Latorița în Lotru.

Legat de acest loc unde se unesc cele două râuri s-a născut o legendă care vorbește despre iubirea dintre un haiduc pe nume Lotru și o ciobăniță pe nume ei Latorița. Cei doi merg o mare bucată de drum paralel prin munții și nu se întâlnesc decât aici în ”Gura Latoriței” de unde merg mai departe împreună într-o lume de vis.

După ce ați virat la stânga, pe valea Latoriței, ajungeți în localitatea Ciunget, aici se află cea mai mare hidrocentrală pe râurile interne ale țării. Hidrocentrala este construită la 140 de metri sub pământ.

Drumul de acces la hidrocentrală este săpat în stâncă. Se ajunge la hidrocentrală cu ajutorul microbuzelor care duc muncitorii la hidrocentrală. Am avut ocazia de două ori să ajung în acest loc, dar mai demult prin 2003 și 2005. Prima dată am rămas cu gura căscată, nu puteam crede că există așa ceva la noi în țară. Am ceva poze din aceea perioadă, dar sunt pe suport de hârtie, dăcă îmi permite webmasterul o să fotografiez acele poze cu aparatul acum.

Am parcurs aproximativ 2 kilometri cu microbuzul pe sub pământ apoi am ajuns în hala centrală a hidrocentralei. Aici când am ajuns, cei de la hidrocentrală ne-au arătat ce au ei acolo sub pământ. Ne-au explicat că apa vine de la barajul Vidra pe conducte până la Castelul de Apă al hidrocentralei. De aici din Castelul de apă, apa cade prin conducte din beton săpate în stâncă direct pe paleții tubinelor, iar acestea produc curentul electric. Ne-au lăsat cu gura căscată și când au luminat tavanul halei unde ne aflam. S-au aprins sute de beculețe, iar ăn centrul tavanului e stema hidroelectricii.

Lucrările la hidrocentrală au început în anul 1966 iar primul grup energetic a fost pus în funcțiune în anul 1972. De ce insist atât cu acestă hidrocentrală, pentru că are o legătură foarte mare cu lacul Petrimanu, lacul Galbenu sau cu lacul Vidra. Ca să ajungețe la Castelul de Apă, ănainte de a ajunge la Hidrocentală virași la dreapta și urcați pe muntele Vânăta (1467 metri). De aici priveliștea este de vis, dacă doriți să vă cazați sunt și două pensiuni sus pe deal.

Valea Latoriței, chiar dacă nu este adânc este extrem de puternică pe unele porțiuni, a avut puterea de a sparge stâncile, pentru ași creea drum spre Lotru. Imediat după hidrocentrala Chiunget încep Cheile Latoriței. Cheile au o lungime de 5 kilometri. Primul sector este cel mai îngust, mașina își face loc cu greu printre stâncile gata să se prăvălească la vale.

Drumul este destul de bun, nu mă așteptam la așa ceva, este asfaltat pe în mare parte, cu asfalt vechi de vreo 20 de ani, sunt și gropi, mai găsiți și bolovani în mijlocul drumului, dar farmecul locului trece peste toate acestea și te bucuri de frumusețile naturii care parcă toate s-au strâns în aceste locuri. Drumul s-a mai lărgit, stâncile s-au îndepărtat de drum, Latorița este mai liniștită, dar nu pentru mult timp, pentru că defileul iarăși se strâmtează, apare o stâncă pe care curge un firicel de apă, pe o pancardă scrie ”Cascada Apa Spânzurată” Cascada are o înălțime de 35 de metri. Am oprit mașina și am coborât imediat pentru a admira acestă frumusețe a naturii. Cascada este situată pe pârâul Turcinu Mare care prin acestă cascadă, se varsă în Latorița.

Am lăsat mașina pe marginea drumului și am pornit la pas, pe vale în sus. Peisajul este desprins din povești, Latorița trece cu grație peste stâncile, pe care le-a șlefuit de-a lungul anilor asfel încât acestea aproape strălucesc.

Am ajuns la o altă minunăție a naturii. O serie de cascade, înalte de vreo 10 metri, pline de mușchi, prin care apa cristalină se scurge la vale. Este un loc ideal pentru a ne răcorii. Prima mea vizită în zonă a fost în luna ianuarie a anului 2003, acel an a fost foarte friguros, aici la munte și mai friguros, toate aceste cascade erau înghețate, iar tabloul creat de natură ne-a lăsat cu gura căscată pe toți. Am făcut poze atunci, sunt pe hârtie, o să le pun și pe acestea să vedeți o iarnă adevărată.

Pornind mai departe am ajuns la Barajul Petrimanul. Aici dacă doriți există o pensiune unde vă puteți caza. Înainte de a ajunge la pensiune sunt două construcții începute și din păcate abandonate. Una din ele aparține Ministerului Educației, aici au vrut să facă o tabără școlară și după ce au construit în proporție de 60 % au abandonat lucrările, acestea s-au deteriorat iar acum cred că nu mai nimic bun. Când am fost eu prima dată în 2003 arătau mai bine, acum e dezastru.

Dar să lăsăm în urmă ce e rău și să ne bucurăm de lac și de priveliște. Aici poți trăi în armonie cu natura, să asculți ciripitul păsărelelor, să vezi o capră neagră care coboară să bea apă din lac, să uiți de tine la pescuit, să uiți de tot.

Toate cele bune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 24.10.17 08:59:29
Validat / Publicat: 24.10.17 10:44:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 4855 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 valea Latoriței - este mirifică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [24.10.17 14:29:07] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Cheile Latoriţei, VOINEASA / VALEA LOTRULUI" (deja existentă pe sait)

zlatna [24.10.17 14:29:35] »

@webmaster26: OK.

liviu49 [24.10.17 18:13:56] »

@zlatna: " Si tu, Brutus? " Asa imi vine sa-ti spun dupa citirera acestui articol. In 2008, am fost o saptamana in concediu la Voineasa, la hotelul Lotru, iar din statiune se organizau, zilnic, excursii cu microbuzul in diferite locuri din zona. Una din ele era pe valea Latoritei, pana la lacul Butimanu, sau cat se putea merge mai sus. Pentru ca in apropierea hotelului aveam unde drumeti pe munte, am amanat pentru alta data drumul pe valea Latoritei.

Anul trecut, colegul @puiutea m-a necajit cu articolele sale din zona Voineasa, inclusiv valea Latoritei. Am inghitit in sec, ca am avut o ocazie si nu am profitat de ea. Acum ma mai zgandare si motul devenit oltean cu aceasi vale a Latoritei. Eu ce sa mai zic? Ca ati fost foarte norocosi ca ati putut vedea locuri ata de frumoase si pentru articol si pentru poze felicitarile mele.

In acel concediu am reusit totusi ceva ce nu ati reusiti nici unul din voi. Am drumetit pe valea Voinesitei, in Voineasa, drum care nu e cu nimic mai prejos decat alte drumuri prezentate aici.

Numai bine si calatorii placute!

PS. 29 de voturi si nici un ecou ? Eheeeei, daca ar fi fost vorba de un restaurant cu niste farfurii de mancare, sau macar o pensiune cu 4 camere, ce mai inghesuiala la ecouri ar fi fost !!!!!

zlatna [25.10.17 09:56:21] »

@liviu49: Mulțumesc pentru vizită și vot.

Am citit anul trecut articolele domnului @Puiutea despre zonă, atunci am hotărât că ar fi cazul să revizităm zona. Zona oferă peisaje fantastice. Dacă mai ajungeți în zonă să nu mai ratați o vizită pe valea Latoriței.

Sunt sigur că și valea Voinesiței este spectaculoasă, nu am vizitat-o încă, dar e o ideea pentru viitor.

Toate cele bune.

mishu [25.10.17 14:53:10] »

@zlatna: Am ajuns si eu pe aici, cu votul 35 si pot spune ca si eu ma mir ca nu prea au fost ecouri, poate de invidie ca ai vazut locuri atat de frumoase .

Avem intradevar cu ce ne mandri (pozele sunt superbe), iar cele ce nu sunt reusite ar trebui sa ne fie lectii, insa nu prea mai vrem sa invatam.

O iesire in natura minunata, felicitari, votat cu mare drag.

zlatna [25.10.17 15:01:39] »

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și vot.

”Avem intradevar cu ce ne mandri (pozele sunt superbe) ” - avem cu ce ne mâmdri, aici e o zonă întradevăr frumoasă, dacă se zice că o poză face cât o mie de cuvinte, eu zic că ce vezi cu ochii tăi face căt o mie de poze. Din poze zona e frumoasă, dar în realitate e și mai frumoasă. Ca să te convingi trebuie să ajungi în zonă.

Toate cele bune.

liviu49 [05.11.17 12:31:17] »

@zlatna: Am recitit, cu aceasi placere, articolul si mi-am adus aminte de o completare la articol. Stiam, din auzite de existenta unui drum peste muntii Capatanii, care ajunge la Polovragi. In urma cu cateva zile, un fost coleg de serviciu, care a calatorit toti muntii din tara, mi-a comfirmat existenta acestuia, el mergand pe acel drum, cu mai multi motociclisti de la lacul Petrimanu pana la pestera Polovragi, prin cheile Oltetului, vorbindu-mi despre frumusetea unui varf de peste 2000 de metri, vf. Nedeii. Acum fac legatura cu spusele unor oieri pe care i-am intalnit pe valea Voinesitei, care imi spuneau ca multi ciobani din zona Polovragi, Vaideeni ajungeau pe valea Oltetului, valea Voinesitei, peste muntii Lotrului, pana in valea Sadului. Dar cine sa mai faca, acum aceste drumuri?

Numai bine si calatorii placute!

zlatna [06.11.17 10:43:34] »

@liviu49: Am fost pe drumul dintre Petrimanu și Polovragi pâna la Curmătura Oltețului. Până la Curmătură în mare parte se poate parcurge și cu mașina (garda puțin mai ridicată), noi am fost cu o Solenza, dar cineva era cu Octavia și nu a avut mari probleme. Am lșsat mașinile apoi am pornit în căutarea Bujorilor de Munte. Am urcat și pe vârful Nedeii, noi eram pe munte, în vale nu putem vedea din cauza norilor care erau sub noi. Șcena a fost superbă.

Prin zonă circulă un zvon cum că s-ar dorii construirea unui drum denumit Transcăpățânii care să lege Horezu de Mălaia, peisajul ar fi superb pe acest traseu.

Toate cele bune.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Latoriței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088315010070801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1