82770 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Sydney

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
21.10.2017
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 7 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Vedere din Sydney


Atunci când ajungi pentru prima oară într-un colț îndepărtat de lume, începi să faci primii pași cu grija unei pisici ce trece printre tufișuri de cactuși., ca apoi să deschizi paginile unei cărți și lași poveștile să se târască în interior după ordinea lor naturală..

Sydney, capitala ce adăposteşte o treime din populaţia ţării, este, fără îndoială, una dintre cele mai sofisticate aşezări cosmopolite din lume. Oraşul este modelat pe conturul lui Jakson Harbour, un vechi port al Pacificului, unde, în fiecare dimineață, valurile blânde mângîie plaja tivită cu argintul răsăritului...la un semnal, câțiva căluți de mare, creveți fantomă, crabi și alte viețuitoare maritime multiforme se unduiesc precum rochiile dansatoarelor spaniole..o florăreasă de la marginea unui părculeț apropiat își așează ultima buclă de păr, cu nonșalanța unei primadone, semn că oamenii își vor recuceri curând teritoriile.

Zona care personalizează cel mai mult locul este Circular Quay, unde îţi fură privirea un triunghi edilic de o rară frumuseţe. Opera, o suprapunere ingenioasă de scoici gigantice armonizate într-o geometrie cubică ce sfideză toate legile fizicii, dezvăluie în plan imediat Harbour Bridge, podul lucrat în filigran metalic, cu arcada mare cât un curcubeu, iar în plan mai îndepărtat, un Manhattann de zgârie nori, ce simbolizează forţa şi spiritul temerar al australianului... fundalul de un albastru transparent al Pacificului completează un tablou ce se opreşte la limita dintre vis şi real. O asemenea privelişte este cartea de vizită a unui popor liniştit şi tenace, cum rar mi-a fost dat să văd.

Cu doi ani în urmă, pacea proverbială a celor din Sydney a fost tulburată de o ploaie cu grindină de mărimea unei mingi de fotbal (vădit mirat, cer lămuriri asupra dimensiunilor grindinei crezând că nu am înţeles bine, dar totul se reconfirmă), care a distrus acoperişurile şi maşinile din sudul metropolei. Cum asigurările sunt aici la fel de fireşti ca și mersul punctual la slujbă sau mâncarea ieftină, nimeni nu şi-a făcut probleme. Cei mai inspiraţi au pus bilele uriaşe la congelator pentru a le arăta urmaşilor.

Mă fascinează de fiecare dată, expresia senină a feţei şi zâmbetul politicos al australianului. Din când în când, în mulţimea sttrăzilor, distingi câte un cap întunecat, cu ochi negri, care te privesc parcă din preistorie. Aborigenii, crescuţi sub deplina libertate a cerului, se împacă mai greu cu rigorile cotidiene şi cu legile scrise de om. La muzeul Australiei, văd o ceremonie de iniţiere în bșrbăție a copiilor de 14 ani dintr-un trib de pe lângă Alice Spring. După câteva dansuri rituale care alungă spiritele rele, un dinte din față este extras live, cu ajutorul unui cleşte de mărimea unui bumerang. Dintele rămâne în custodia şefului de trib, ca simbol al supunerii şi loialităţii. «Un dinte pentru preşedinte», ar putea spune urmaşii lor moderni.

Pe Plaja Bondi, la fel de celebră ca Miami Beach, suntem invitaţi la o partidă de pescuit pui de rechin. Curajul meu de pescar format la Brădişor, în Vâlcea, şi perspectiva parcurgerii a încă jumătate din glob până acasă mă îndeamnă la circumspecţie: «Mulţumesc, sir. Ştiţi, noi în România, nu prindem peşti mai mari decât omul».

În sfârşit, la Aspect Sydney, primesc cea mai tentantă ofertă de lucru de până acum, un contract, deocamdată de doi ani, la un colegiu din Sydney, cu statutul de «visiting professor». Accept încântat propunerea, cu o condiţie: să mă lase să-mi aduc şi familia. Şi părinţii. Şi casa. Şi prietenii, şi elevii mei din Râmnic, de care nu cred că m-aş putea despărţi acum.

Din avionul ce mă duce spre Noua Zeelandă, unde sper să-mi mai notez câte ceva despre australieni, arunc o ultimă privire spre Australia, cu bucuria şi uimirea că, într-o lume atât de frământată de patimi vechi sau mai noi, cu economii în derivă şi perspective sumbre, cu războaie fratricide şi intoleranțe de tot felul, Dumnezeu ne-a lăsat să întrevedem raiul.

Dracula – ««bad boy»»

Sydney ne primeşte într-o iarnă liniştită de iulie, cu temperaturi ce scad rar sub 10 grade Celsius. Aerul de metropolă, deseori decretată «cel mai frumos oraş din lume», te domină din primele ore. Se circulă pe stânga, nu se mănâncă pâine la masă, casele nu au nevoie de încălzire centrală, iar diferenţa de fus poarte ţine treaz de la ora trei a dimineţii – sunt constatări pe care le faci de unul singur. Australianul plăteşte impozit pe venit de 48%, iar salariul mediu este de 4 000 de dolari australieni, aproape 2 600 dolari americani. Chiria înghite 500 de dolari pe săptămână, deci, este mai bine să îţi cumperi casă în rate lunare 36 de ani, cu un împrumut la bancă cu 5% dobândă.

Prin 1820, în lipsă de spaţiu, Coroana Britanică a expulzat 20 000 de deţinuţi, care, încet dar sigur, s-au integrat în viaţa unui continent cu resurse naturale imense şi propice creşterii animalelor.

Cele mai importante comunităţi de descendenţă europeană sunt ale englezilor, italienilor şi grecilor, structurate pe diferite sectoare din economie. Renumiţii aborigeni suspectaţi şi astăzi de apucături canibalice, doar 2% s-au retras spre ţinuturile muntoase.

Laburiştii şi liberarlii, cele două partide politice, nu au programe diferite, iar acum, înainte de alegeri, noii mei prieteni australieni mi se plâng că nu ştiu pe cine să voteze. Mai mult, laburiştii au tendinţe de dreapta, iar liberalii, de stânga. «Curat murdar, nene Iancule»!

Atmosfera şcolii engleze Aspect din Sydney pare mai aproape de cea românească, decât cea de la Toronto şi Los Angeles. Chiar dacă au mari reţineri la folosirea tehnicii în predare, profesorii sunt mult mai motivaţi şi mai bine pregătiţi. Întâlnesc elevi din Cehia, Polonia şi Ungaria. În una din orele de curs la care asistăm, se spune că prinţul român de Transilvania, Dracula, ar fi torturat 2 500 000 de turci. Băiat rău, Dracula ăsta! Mă gândesc că, materialul lemnos necesar unui asemenea demers, trebuie să fi provocat un tadevărat dezastru ecologic. Din sală simt îndreptându-se spre mine priviri pline de groază sau admiraţie. În sfârşit, sunt invitat să vorbesc despre vajnicul prinţ român. Mă suflec până la coate și spun că am nevoie de un voluntar..după o puază de murmur general și zumzete de uimire, urmează un râs eliberator... lipsa conotaţiilor vampirice ale lui Vlad Ţepeş provoacă o uşoară dezamăgire în auditoriu.

De la istorie trecem la turism şi de la turism la sport, fiindcă aici, în Australia, atleţii români vor avea un cuvânt greu de spus la Olimpiadă.

Dacă fiecare colţişor din Sydney nu ar fi luminat, la 17.15 ar fi întuneric beznă, iar vampirii şi-ar face de cap cu miile de australieni paşnici, pe care îi văd grăbiţi dar ordonaţi ca nişte roiuri de furnici, pe scările rulante de la staţiile de metrou. Aerul lor optimist şi prietenos, parcă, îţi spune că «şi mâine va fi o zi».

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 21.10.2017 17:45:03

Validat / Publicat: 21.10.17 19:29:11


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z.
VIZUALIZĂRI: 1243


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  26300 PMA (din 28 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[21.10.17 19:27:25]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sydney, SYDNEY" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[21.10.17 19:54:06]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dana2008
[22.10.17 08:13:29]
» mesaj pers

   Felicitari pentru articol!

   Am început ziua cu o lectură plăcută și interesantă, pentru care îți mulțumesc frumos! Da, eu îți mulțumesc pentru împărtășirea experienței tale interesante de pe unde te afli... în general în locuri în care puțini oameni se încumeta să meargă datorită distanței mari față de România.

   Ai cam dezamăgit elevii cu Vampirul Dracula din România pentru care probabil și-ar fi cumpărat bilete să ajungă și ei la rândul lor în România. Și ai refuzat să rămâi doi ani acolo? Ce o fi fost în mintea ta?

   Călătorii plăcute!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- glcitizen
[22.10.17 19:22:55]
» mesaj pers

   @Dana2008:

   Multumesc, Dana. Atunci mergeam in jurul lumii sa vizitez niste Scoli Aspect International-altfel nu puteam lua viza in citeva tari.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[23.10.17 08:18:47]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Este o mare plăcere pentru mine să-ți citesc articolele. Mă întreb dacă ai deja începută o carte de călătorii, nu de alta dar să mai am și eu timp să o citesc până-mi expiră mandatul!

   Mi-a plăcut faza cu socotitul pomilor folosiți la țepe de Vlad dar n-ai aflat că se refoloseau după ce se dezinfectau bine și se mai ascuțeau din când în când?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- glcitizen
[23.10.17 10:14:37]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Multumesc, elviramvio. Cu siguranta, vei avea timp sa le citesti si sa le recitesti, mai ales ca se contureaza, la incurajarea prietenilor de pe AFA si ideea unor carti, pe care le vei primi cu dedicatie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.10.17 10:17:16]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Revin, spunindu-ti ca gestul meu neasteptat de a cere o teapă, i-a lasat cu gura cascata si au urmat vreo doua zile tare hazoase. La urmatoarea situatie similara, voi cere si dezinfectant-multumesc pt idee.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[23.10.17 10:34:25]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Cu multa placere, sa stii ca pentru idei sunt buna, acum vezi sa nu ma treci la categoria bancuri 😂😂

   Astept noi articole.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.10.17 10:45:58]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Nu, fii linistita. Orice idee buna este de apreciat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[23.10.17 18:05:14]
» mesaj pers

   @glcitizen: Malimu, o destinație interesantă, dar am o curiozitate.

   Spune-mi, sigur pozele sunt de acum șase ani? Atât de tare te-au apăsat anii in cei șanse ani?:(

   M-ai făcut să-mi privesc pozele de acum șase ani și parcă nu e mare diferența, nu e ca la tine :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[23.10.17 19:47:19]
» mesaj pers

   @krisstinna:

   Da, cu aproximatie, sincer, cam pe atunci am fost.

   La tine, explicatia este mai interesanta-pur si simplu nu imbatrinesti pt ca esti vesnic vesela.

   La barbati, se simt si anii de munca. La catedra e greu, daca vrei sa ai rezultate si ceva bani dupa orele de serviciu, natural.

   In alta ordine de idei, in mod paradoxal, am avut mai multe neplaceri aratind bine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mishu
[24.10.17 19:35:15]
» mesaj pers

   @glcitizen: Plina de invidie pe tine si pentru aceasta destinatie minunata si cred ca in final ei au gresit ca nu te-au relocat acolo cu tot orasul, dar in felul acesta norocul nostru.

   E de prisos sa mai spun cat de mult mi-a placut si acest articol (si acum te rofg sa nu comentezi ca daca imi placea il citeam mai devreme, incerc si eu sa ajung cu cititul la zi), dar am sa o spun cu un vot acordat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[25.10.17 10:06:01]
» mesaj pers

   @mishu:

   Multumesc, Mishule. Crede-ma ca am vazut locuri unde as mai sta o luna, doua (Canada, Usa, Anglia, Noua Zeelanda, Tarile Nordice), apoi nu as mai rezista... trebuie sa ai o suparare prea mare ca sa renunti la tot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 • Descopera Sydney (Dec.2010) - punctaj satisfactie: 10.00 (scris in 19.11.11 de grecudoina din BRAșOV) - RECOMANDĂ
 • Descopera Sydney (Dec.2010) - punctaj satisfactie: 9.88 (scris in 16.11.11 de grecudoina din BRAșOV) - RECOMANDĂ
 • No Worries Mate, it's Sydney! (Oct.2005) - punctaj satisfactie: 9.67 (scris in 16.12.10 de badge® din BUCURESTI) - RECOMANDĂ
  [Selectat ca MINI-GHID AmFostAcolo ptr această destinaţie]
 • N.B.: Recomandarile evidenţiate (pe fond galben) aparţin unor autori cu statut de membru GOLD sau superior

 • Vezi MG AFA pentru această destinaţie
 • INFO:
 • PUNCTE SATISFACŢIE MEDIE pentru acest obiectiv: 9.96
 • GRAD RECOMANDARE: 100.00%
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[7] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2011] Podul Portuar din Sydney, simbol al cutezanței poporului australian. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913752">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913752"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913752">Şterge vot</a></div><span id="v9913752" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913752)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913752Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913752MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2011] Podul Portuar din Sydney, simbol al cutezanței poporului australian.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2011] Viktor, noul meu prieten aborigen. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913753">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913753"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913753">Şterge vot</a></div><span id="v9913753" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913753)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913753Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913753MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2011] Viktor, noul meu prieten aborigen.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2011] dans ritual aborigen. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913754">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913754"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913754">Şterge vot</a></div><span id="v9913754" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913754)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913754Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913754MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2011] dans ritual aborigen.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2011] Opera din Sydney, concepută de un arhitect olandez vizionar. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913755">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913755"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913755">Şterge vot</a></div><span id="v9913755" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913755)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913755Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913755MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2011] Opera din Sydney, concepută de un arhitect olandez vizionar.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2011] Reportaj de călătorie din Sydney, scris pentru un ziar local. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913756">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913756"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913756">Şterge vot</a></div><span id="v9913756" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913756)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913756Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913756MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2011] Reportaj de călătorie din Sydney, scris pentru un ziar local.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2011] Doi pui Koala la o grădină zoologică din capitala Australiei. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913757">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913757"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913757">Şterge vot</a></div><span id="v9913757" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913757)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913757Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913757MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2011] Doi pui Koala la o grădină zoologică din capitala Australiei.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2011] Senzația copleșitoare a distanțelor la primul tur în jurul lumii. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 21.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913758">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913758"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913758">Şterge vot</a></div><span id="v9913758" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913758)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913758Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913758MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2011] Senzația copleșitoare a distanțelor la primul tur în jurul lumii.
foto glcitizen [21.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[7] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.111124038696 sec