82735 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Viscri

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
19.10.2017
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Viscri – un sat „pierdut” printre colinele Transilvaniei


Ultimul două decenii au adus micii localități săsești o publicitate intensă, o promovare continuă, o dezvoltare (încă) mult așteptată. „Vinovatul” principal pentru scoaterea la lumină a așezării transilvane este prințul Charles de Wales al Marii Britanii. Achiziționarea unei gospodării săsești în Viscri a declanșat cu adevărat dezvoltarea brandului turistic rural, aflat și în Patrimoniul Mondial Unesco: Situl rural Viscri. O mulțime de vizitatori, străini și români, au alergat să descopere așezarea săsească din apropierea orașului Rupea. Dar astfel de sate, la fel de frumoase, stau și ele ascunse printre dealuri așteptând un prinț să le descopere. Nu contest frumusețea zonei, autenticitatea și arhitectura gospodăriilor, valoarea bisericii fortificate, aerul rural-tradițional din sat, dar eu nu am fost așa extaziat văzând așezarea. Cred că mulți români cunosc foarte bine viața dintr-o localitate rurală: ulițe neasfaltate/pietruite, gospodării arhaice, dar temeinice, grădini bogate, de multe ori lucrate în stil vechi, animale de tot felul – noi suntem obișnuiți cu viața rurală de la noi. Poate de aceea nici nu am fost așa impresionat. Bine, bine, e o așezare săsească ridicată în jurul unei biserici fortificate, după reguli precise și obiceiuri specifice. Dar lăsând la o parte entuziasmul meu scăzut în ceea ce privește Viscri să vă povestesc ce am văzut acolo.

Drumuri de acces. De ani de zile turiștii se plâng de calitatea șoselelor care merg către Viscri și „legenda” conform căreia autoritățile „ocrotesc” starea naturală a satului în fața puhoiului de vizitatori, pentru liniștea prințului Charles (variantă care acoperă nepăsarea conducătorilor locali). Există două căi de acces către sat; le-am încercat pe ambele, una la dus, una la întors. Prima variantă: Din DN 13 (E60), în localitatea Bunești, urmând indicatoarele, se intră pe DJ 104L. Dacă la început calitatea asfaltului e ok, făcându-ne să ne întrebăm dacă cele citite despre drum sunt adevărate, după mai multe sute de metri am început să întâlnim celebrele gropi, a căror desime și adâncime nu mai poate fi ignorată. Viteza de deplasare scade simțitor, un atu pentru pasager să admire colinele domoale. La intrarea în sat asfaltul dispare cu desăvârșire, pentru păstrarea autenticității e ok așa. A doua variantă: Pentru drumul de întoarcere alegem direcția opusă, luându-ne după o mașină de curierat care a dispărut rapid într-un nor de praf. Am urmat același DJ 104L până în localitatea Dacia pe o distanță de circa 7 km. Șoseaua e neasfaltată (pământ/nisip/pietriș tasat), calitatea ar fi ok dacă mii de adâncituri/gropi de mici dimensiuni nu ar împiedica deplasarea normală, fără zdruncinături în fiecare clipă. Din localitatea Dacia intrăm pe DJ 105A, pe asfalt, virăm la stânga (pe indicatorul rutier nu se mai observă indicațiile) și ne îndreptăm spre Rupea (5 km). Concluzia: drumurile nu sunt chiar așa de speriat, dar aș alege pentru ambele variante (dus-întors) porțiunea „asfaltată” dinspre/spre Bunești.

Satul Viscri. Așezare colonizată de germani în secolul al XII-lea, apare în actele scrise două sute de ani mai târziu, datorită izolării sale. Și azi ulița principală a satului se înfundă într-o văiugă împădurită, iar ulițe laterale nu există decât spre biserica fortificată. Am mers cu autoturismul până în zona care părea a fi centrul satului și l-am lăsat pe marginea drumului, alături de alte câteva mașini. Am privit spre frontul de case colorate care acoperă ambele părți ale șoselei, în spatele porților masive desfășurându-se gospodării întinse. Obloane de lemn, vopsite sau nu, protejează în dublu sens casele: contra intemperiilor și prădătorilor. Casele săsești sunt solide, încăpătoare, de dimensiuni mari, adevărata lor deschidere fiind spre curtea închisă. Frontoanele dinspre stradă ne arată ici-colo vechimea acestor construcții, peste unele trecând chiar și 300 de ani. Felurite simboluri (religioase, solare, vegetale) împodobesc pereții caselor, acoperișurile ori porțile de lemn. Am urcat per-pedes pe o uliță pavată cu pietre de râu spre cetate și am privit textilele înșirate în fața câtorva porți; zecile de culori ale împletiturilor ne bucură ochii, câteva femei chiar îndeletnicindu-se cu această ocupație pe o bancă de lemn. Există chiar și vreo două magazinașe cu asemenea suveniruri, pe lângă multe altfel de obiecte și preparate alimentare, care atrag vizitatorii prin decoruri interesante. După vizitarea fortificației am coborât pe cealaltă uliță a satului unde am și degustat din bucătăria locală, moment pe care l-am apreciat maxim în timpul acestei incursiuni și despre care am povestit în alt articol (vezi impresii).

Biserica fortificată din Viscri. Punctul de atracție al satului Alba ecclesia îl constituie cetatea țărănească și biserica dinlăuntrul zidurilor. Situată pe o mică înălțime, fortificația are drept punct de plecare donjonul unui greav (conducător) local și capela de secol al XII-lea existentă pe această înălțime care domină așezarea. Urmăm poteca și brusc dintre copaci apar zidurile albe și turnurile cetății; un câine leneș păzește păzește ușa laterală, de lângă turnul de acces, prin care cetele de vizitatori de azi intră în cetate. Achităm 8 lei/adult (4 lei/elevi, studenți și gratuit copiii) și ne bucurăm că nu am ajuns în timpul pauzei de prânz când timp de o oră cetatea se închide. În extrasezon programul de vizitare este: 10.00-13.00/14.00-18.00. De la intrare puteți cumpăra ilustrate și materiale informative; doamna ne indică de unde să începem vizita și care e traseul de urmat.

Cetatea țărănească Viscri a fost refăcută, modificată și restaurată de mai multe ori de-a lungul veacurilor (date istorice citiți în acest articol: historia.ro/sectiune/trav ... ara-transilvana). Noi am început vizita cu muzeul etnografic care este găzduit de mai multe camere aflate în turnuri de apărare și pe lângă zid. Nu lipsește din acest tur o vizită în turnul slăninii – „frigiderul” cu acces săptămânal al sașilor. Clădirea-bastion din stânga intrării ne prezintă diverse exponate: costume populare săsești, lăzi de zestre pictate, mobilier pictat, documente, podoabe, vase, fotografii. La etaj sunt expuse obiecte ce au legătură cu diverse meșteșuguri: tâmplărie, țesătorie, fierărie, confecționat cahle. Galeria deschisă de lemn ne prilejuiește prima întâlnire cu priveliștile din jurul cetății, dar adăpostește și câteva exponate de mari dimensiuni din lemn (ex. lăzi pentru făină).

Interesantă mi s-au părut aspectele privind instituția „vecinătății” la sași, reflectată în muzeu prin lăzile de vecinătate. Este vorba despre o formă de organizare teritorială a comunității săsești, o vecinătate fiind alcătuită din mai mulți vecini sau mai multe gospodării situate pe străzi alăturate. Membrii vecinătății se ajutau reciproc la muncile câmpului, participau la toate evenimentele din ciclul vieții, împărțeau unelte agricole, contribuiau la întreținerea străzilor, la îngrijirea șanțurilor și curățarea fântânilor etc. Vecinătatea era condusă de un bărbat însurat, numit „tatăl” sau „părintele”, ales pe o perioadă de doi ani. El supraveghea și organiza toate lucrările care trebuiau efectuate de membrii vecinătății și, de asemenea, avea în grijă „lada de vecinătate” unde se păstrau toate documentele organizației și caietele cu evidența muncilor efectuate. Deviza vecinătăților era: Fă bine ca să îți fie bine. Parțial, această formă de întrajutorare teritorială într-o așezare rurală săsească poate fi comparată cu șezătoarea românească.

Ocolim biserica pe lângă ziduri și turnuri de apărare (în care și pătrundem, deși nu sunt amenajate); lemn, piatră, cărămidă și olane sunt prezente în ansamblul fortificat – o istorie a fortificațiilor cițiți în articolul de pe Wikipedia (ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 4%83_din_Viscri). Biserica-sală este simplă, nu foarte ornamentată, cu orga amplasată deasupra altarului. O serie de panouri colorate în stil popular decorează galeria de sus, dar și balustrada de lângă bănci. Ne atrage ușa cu ancadrament ascuțit de piatră pe unde bănuim că se urcă în turn. Pe proprie răspundere, accedem către înălțimi, mai întâi pe un culoar îngust, pe trepte din lespezi de piatră, apoi urcând mai multe scări de lemn pe platforme succesive. Galeria de apărare deschisă ne oferă priveliști spre cele patru puncte cardinale. Observăm acoperișurile roșii ascuțite, frumos aliniate la stradă, dealurile care înconjoară localitatea, terenurile agricole, pădurea din apropiere.

Am ieșit din fortificație prin aceeași ușă îngustă, am traversat cea de-a doua incintă fortificată și am ieșit pe o uliță paralelă cu prima. Aici am descoperit cele două locuri unde se poate mânca și bea câte ceva, în mod cât mai tradițional posibil (vezi impresii). Pâinea rotundă de 2,5 kg (și era printre cele mai mici din raft) a fost delicioasă.

Mă pot lăuda acum că am vizitat Viscri – satul Unesco unde prințul Charles are o proprietate. Însă mai sunt asemenea sate minunate (săsești) în Transilvania. Felicitări asociațiilor și ong-urilor care se luptă să păstreze autenticul săsesc din satele transilvane. Biserica fortificată din Viscri a fost clasată pe locul 5 în topul celor mai frumoase edificii de cult din lume (din 23 de poziții) de către publicația britanică The Telegraph, secțiunea Travel (telegraph.co.uk/travel/ar ... utiful-churches). Vizitați așezările săsești din Transilvania, cât mai există! .

---
Impresii încărcate de tata123 in 19.10.2017 14:31:09

Validat / Publicat: 19.10.17 17:27:30


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1762


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  36650 PMA (din 39 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Dana2008
[20.10.17 06:41:32]
» mesaj pers

   FELICITĂRI pentru articol și fotografii!

   Din ceea ce am citit în acest articol, satul Viscri seamănă cu Saschizul, o altă așezare

   săsească învecinată. Probabil locuitorii din Viscri și-au depozitat la rândul lor alimentele în Cetatea Țărănească Saschiz. Afirmația mea se bazează pe ceea ce am auzit despre întrajutorarea și înfrățirea cu localitățile învecinate care se practică și în cazul Saschizului.

   In ceea ce privește extazierea la vizita acestui sat, m-am întrebat și eu la rândul meu ce are față de altele de a fost ales de Prințul Charles?

   Toate au același farmec arhaic care este încă prezent în România, conservat de drumurile neasfaltate...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- maryka
[20.10.17 08:40:01]
» mesaj pers

   Foarte frumos! Putem fi mândri că mai avem aşa ceva, ceva autentic! şi oameni care să scrie despre asta. Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[20.10.17 09:06:33]
» mesaj pers

   @Dana2008: Toate satele săsești s-au construit după aceleași reguli și au funcționat după regulamente specifice acestei comunități. Instituția „vecinătăților” constituie o formă de organizare care a condus la dezvoltarea comunităților de sași și la unitatea familiilor din aceste așezări.

   Cetatea de refugiu de la Saschiz a fost construită cu ajutorul locuitorilor din 7 sate (din care azi mai există doar cinci: Saschiz, Cloașterf, Criț, Daia și Archita). Viscri e ceva mai departe, mai izolat, și beneficia de propria fortificație. Bineînțeles, în vremuri de mare primejdie, e posibil ca familii de sași să meargă la Saschiz.

   Mulțumesc pentru aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[20.10.17 09:09:11]
» mesaj pers

   @maryka: Mi-a plăcut Viscri și cetatea sa, nu am fost entuziasmat (așa cum am mai citit pe bloguri) fiindcă am mai văzut sate săsești, unele la fel de frumoase. Dar o vizită în satul Viscri și la biserica fortificată puteți face dacă vă aflați în zonă. Izolarea așezării a condus către o conservare benefică a gospodăriilor și fortificației ce o guvernează. Mulțumesc pentru aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mishu
[23.10.17 20:31:38]
» mesaj pers

   @tata123: Intradevar localitatea Viscri a fost facuta celebra de printul Charles, dar la fel de bine cred ca oricare alta localitate ar fi devenit la fel de celebra si cred ca multe locuri ar trebui puse in valoare pentru ca merita.

   Felicitari, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- adrianaglogo
[20.07.18 19:51:27]
» mesaj pers

   @tata123: Peste o saptamana dam si noi o fuga in Viscri, nu de alta dar sa vedem care varianta de drum e mai buna.

   Folositor articolul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[23.07.18 09:26:15]
» mesaj pers

   @adrianaglogo: Călătorie frumoasă! Chiar dacă șoselele nu sunt în cea mai bună formă (sau cel puțin nu erau în toamna lui 2017) peisajele naturale și frumusețea satului săsesc transilvan compensează acest neajuns. Rulând cu grijă și viteză mică veți ajunge la destinație: satul Viscri (deși acest lucru nu e normal într-o țară care se pretinde europeană).

   Vizitați biserica fortificată, mâncați la una din locantele rurale din sat, cumpărați o pâine de la brutăria tradițională (vezi impresii).

   Vacanță frumoasă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[23] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2017] În drum spre Viscri, pe DJ 104 L. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913122">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913122"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913122">Şterge vot</a></div><span id="v9913122" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913122)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913122Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913122MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2017] În drum spre Viscri, pe DJ 104 L.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2017] Colinele din jurul satului Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913123">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913123"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913123">Şterge vot</a></div><span id="v9913123" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913123)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913123Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913123MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2017] Colinele din jurul satului Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2017] La orizont apare biserica fortificată din Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913124">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913124"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913124">Şterge vot</a></div><span id="v9913124" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913124)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913124Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913124MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2017] La orizont apare biserica fortificată din Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2017] Urcăm spre biserica fortificată pe o uliță pietruită - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913125">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913125"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913125">Şterge vot</a></div><span id="v9913125" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913125)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913125Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913125MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2017] Urcăm spre biserica fortificată pe o uliță pietruită - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2017] Mici afaceri locale - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913126">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913126"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913126">Şterge vot</a></div><span id="v9913126" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913126)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913126Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913126MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2017] Mici afaceri locale - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2017] Fortificația albă din Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913127">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913127"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913127">Şterge vot</a></div><span id="v9913127" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913127)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913127Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913127MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2017] Fortificația albă din Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2017] Muzeul etnografic din cetate - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913128">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913128"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913128">Şterge vot</a></div><span id="v9913128" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913128)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913128Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913128MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2017] Muzeul etnografic din cetate - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2017] Ladă de vecinătate - Muzeul etnografic din cetate - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913129">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913129"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913129">Şterge vot</a></div><span id="v9913129" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913129)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913129Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913129MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2017] Ladă de vecinătate - Muzeul etnografic din cetate - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2017] Exponate în muzeul etnografic din cetate - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913130">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913130"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913130">Şterge vot</a></div><span id="v9913130" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913130)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913130Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913130MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2017] Exponate în muzeul etnografic din cetate - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2017] Sala meșteșugurilor - Muzeul etnografic din cetate - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913131">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913131"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913131">Şterge vot</a></div><span id="v9913131" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913131)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913131Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913131MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2017] Sala meșteșugurilor - Muzeul etnografic din cetate - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2017] Exponate în galeria de lemn a bastionului - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913132">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913132"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913132">Şterge vot</a></div><span id="v9913132" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913132)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913132Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913132MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2017] Exponate în galeria de lemn a bastionului - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2017] Solzi de pește - acoperișul zidurilor - vedere din bastion - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913133">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913133"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913133">Şterge vot</a></div><span id="v9913133" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913133)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913133Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913133MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2017] Solzi de pește - acoperișul zidurilor - vedere din bastion - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2017] Crenel de supraveghere și apărare - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913134">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913134"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913134">Şterge vot</a></div><span id="v9913134" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913134)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913134Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913134MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2017] Crenel de supraveghere și apărare - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2017] Altar - biserica fortificată Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913135">Şterge vot</a></div><span id="v9913135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2017] Altar - biserica fortificată Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2017] Ușă acces turn biserică - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913136">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913136"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913136">Şterge vot</a></div><span id="v9913136" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913136)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913136Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913136MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2017] Ușă acces turn biserică - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2017] Prima parte a ascensiunii în turnul bisericii - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913137">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913137"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913137">Şterge vot</a></div><span id="v9913137" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913137)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913137Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913137MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2017] Prima parte a ascensiunii în turnul bisericii - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2017] Satul Viscri văzut din turnul bisericii fortificate. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913138">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913138"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913138">Şterge vot</a></div><span id="v9913138" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913138)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913138Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913138MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2017] Satul Viscri văzut din turnul bisericii fortificate.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2017] Turnul de poartă și bastionul-muzeu etnografic - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913139">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913139"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913139">Şterge vot</a></div><span id="v9913139" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913139)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913139Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913139MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2017] Turnul de poartă și bastionul-muzeu etnografic - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2017] Casă restaurată în Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913140">Şterge vot</a></div><span id="v9913140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2017] Casă restaurată în Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2017] Pe ulița principală în Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913141">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913141"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913141">Şterge vot</a></div><span id="v9913141" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913141)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913141Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913141MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2017] Pe ulița principală în Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2017] Un pridvor cu flori - Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913142">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913142"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913142">Şterge vot</a></div><span id="v9913142" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913142)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913142Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913142MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2017] Un pridvor cu flori - Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [SEP-2017] Drumul neasfaltat către localitatea Dacia. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913143">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913143"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913143">Şterge vot</a></div><span id="v9913143" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913143)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913143Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913143MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [SEP-2017] Drumul neasfaltat către localitatea Dacia.
foto tata123 [19.10.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [SEP-2017] Brândușe de toamnă, în fundal se zărește biserica fortificată din Viscri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 19.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av913144">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv913144"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=913144">Şterge vot</a></div><span id="v9913144" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(913144)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f913144Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e913144MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [SEP-2017] Brândușe de toamnă, în fundal se zărește biserica fortificată din Viscri.
foto tata123 [19.10.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[23] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.136512041092 sec