ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 06.04.10
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2008
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muntele Olimp, salasul zeilor

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Ati fost in Grecia? Probabil raspunsul foarte multor romani este un “daaaa! ” satisfacut de amintiri si nostalgie. Grecia isi traieste viata cum ne-o traim si noi, romanii, cand mai bine, cand mai rau. Temperamentul mediteranian ne caracterizeaza si pe noi in buna parte. Iar apartenenta la spatiul balcanic ne-a rezervat o traiectorie istorica oarecum similara. Nu este de mirare deci ca in Grecia ne simtim ca acasa cand vine vorba de distractie, ca o preferam ca destinatie de vacanta, ajungand sa-i cunoastem bine drumurile, asezarile si traditiile. Atena, Salonic, Meteora, puzderia de isulele si statiuni litorale, au devenit pentru multi romani itinerarii binecunoscute.

In acest decor familiar va propun sa rememoram impreuna o destinatie greceasca mai putin frecventata si mai putin cunoscuta, desi toata lumea a auzit de ea: muntele Olimp.

Fie ca va aflati intr-un sejur la Paralia Katerini, fie ca sunteti in drum spre Salonic, Atena sau alte destinatii, sau pur si simplu v-ati propus ca unic tel al calatoriei cunoasterea muntelui mitic, osteneala de a fi mai aproape de salasul zeilor se merita cu prisosinta.

Muntele Olimp este un masiv muntos al carui cel mai înalt vârf, Mytikas (Nasul) atinge 2. 917 m. Este localizat in centrul Greciei Continentale, la aproximativ 100 km de Salonic si la cca 20 km de Paralia Katerini, despartind provincia Macedonia de provincia Thessalia.

Dat fiind faptul că poalele sale sunt plasate la nivelul mării, Muntele Olimp este din punct de vedere topometric (diferenţa relativă dintre vârf şi poale), nu numai cel mai important munte al Greciei ci si unul dintre cei mai înalţi munţi din Europa. Muntele Olimp este de asemenea, primul Parc National al tarii, ce adaposteste un biositem cu specii rare de plante, multe din ele intalnite numai aici. Flora, fauna şi caracteristicile formaţiilor geologice deosebite, au determinat UNESCO să declare această regiune rezervaţie biologică.

Denumirea „Olimp” este destul de populară. În afară de muntele din Grecia, mai există munti cu acelaşi nume în Cipru, în Utah, Washington şi lângă San Francisco (SUA).

Pentru greci insa, Olimpul nu este numai un munte, ci si izvorul mitologiei si lacasul zeilor, cu toate ca este greu de spus ce însemna cu adevărat „Olimpul” în vremurile vechii Elade. In Iliada, Homer spune că Olimpul se află mult deasupra tuturor munţilor, nefiind însă vorba de paradis, iar Zeus vorbeşte zeilor de „cel mai înalt vârf al Olimpului cu multe vârfuri”, ceea ce ar sugera că Olimpul era nu numai un varf ci un intreg masiv muntos. Tot in epopeea lui Homer, Poseidon aminteşte de faptul că el este stăpânul mărilor, Hades al morţii, iar Zeus al cerurilor, dar Olimpul este comun celor trei.

Îndiferent de natura sa, intrarea către Olimp era străjuită, ca si astazi, de o mare poartă de nori. Zeii trăiau în acest locaş, mâncau ambrozie, beau nectar şi ascultau muzica divină a lirei lui Apolo, tesand destine pentru lumea muritorilor de pe pamant, alaturi de care coborau uneori vremelnic.

Cand am pornit sa cunoastem poarta zeilor de pe muntele Olimp era o dimineata frumoasa de toamna, usor rece, dar proaspata si inmiresmata de parfumul sarat al Marii Egee.

De la Paralia Katerini am parcurs cu autocarul drumul de cca. 20 km pana la poalele muntelui Olimp si am poposit pentru 20 de minute in cetatea de la Dion, locul unei cazarme in care Alexandru Macedon isi gazduia si isi instruia trupele inainte de plecarea in magnifica lui expeditie spre Orient.

Ne-am continuat drumul urcand cu autocarul pe serpentinele Olimpului, pana la un popas care oferea privelistea perfecta spre varful Mitykas. Am avut norocul, efemer din pacate, de a-l zari pentru vreo 10 minute, apoi un alt munte, de data asta de nori si ceata , a pus zavor privirilor noastre incantate de maretia acelei privelisti. Neavand altceva mai bun de facut in acel loc, candva pesemne foarte frecventat, caci ne aflam in vecinatatea unei cabane impunatoare dar parasite, ne-am multumit sa facem fotografii, sa urcam pe cateva coline de unde speram sa surprindem si alte imagini inedite (cum s-a si intamplat), sa facem cativa pasi mai sus pe serpentine, strabatand cateva sute de metri pe o sosea foarte asemanatoare cu soseaua noastra spre Paltinis, marginita de multa vegetatie: foioase, conifere, ierburi inalte, dar si flora tipic mediteraniana (leandri, chiparosi, maslini salbatici).

In cele din urma ne-am adunat cu totii la autocar pentru drumul de intoarcere. Pe parcurs am mai facut un popas pe munte, in zona manastirii Sf. Dionissios, intr-un loc cu o impresionanta panorama spre localitatile din vale si spre marea Egee, pe care ne-am bucurat s-o imortalizam pe camerele foto. Fiind o zi insorita, vizibilitatea era deplina: in zare privelistea stralucea in albastrul deschis al cerului, albastrul intunecat al marii, verdele plantatiilor de maslini, albul si galbenul localitatilor presarate pana spre baza muntelui. O incantare, ce mai!

Am coborat apoi cu autocarul la poalele muntelui, in orasul Litochoro. Trecusem pe acolo si la venire, dar acum toti am gasit de cuviinta ca e momentul sa facem un scurt popas pentru a ne rehidrata (cu apa minerala, sucuri sau cafea) si chiar pentru a lua o mica gustare intrunul din localurile cochete din vecinatatea parcarii.

Am pornit apoi pe jos de-a lungul canionului raului Enipeas ce margineste orasul, pana la cascada pe care acesta o formeaza intre stanci, cunoscuta sub numele de ‘’Cada lui Zeus’’. Cum era si de asteptat, traseul era amenajat exemplar, cu pavaj in cea mai mare parte, balustrade de protectie, containere pentru gunoaie si banci din loc in loc pentru odihna celor osteniti. Ca impresie generala, canionul parea foarte colorat in lumina acelei zile blande de toamna, pentru ca frunzele deja incepusera sa capete nuante de rosu, cafeniu, auriu si galben, metamorfoza a naturii pe care nu o sesizaseram sus, pe serpentinele muntelui Olimp. Aceeasi impresie am avut-o si la scaldatoarea lui Zeus, pentru ca roca din care erau alcatuite stancile avea o frumoasa culoare maronie, satirata cu galben si verde. Am stat putin la coada in acel loc pentru a admira si a face fotografii, intrucat mai multe grupuri de turisti ajunsesera inaintea noastra, iar accesul nu era posibil decat in sir indian.

Pe drumul de intoarcere, ghidul ne-a condus, unde credeti? La cimitirul localitatii! Era intradevar un loc inedit de vizitat, pentru frumusetea monumentelor funerare, pentru sarguinta si de ce nu, dragostea cu care erau ingrijite aceste locuri de veci, bogatia florilor si curatenia desavarsita.

Trecuse de ora 14 cand am ajuns iarasi la autocar. Eram cu totii suficient de obositi incat urmatorul popas, cel de la biserica Sf. Pantelimon din mica localitate veche de mai mult de 500 ani, Paleos Panteleimonas, sa-l scurtam la numai 10 minute.

Totusi, se vede treaba ca nu eram cu totul dornici de odihna si nici chiar asa de obositi, pentru ca pe drumul de intoarcere, in unaminitate s-a votat o escala la unul din supermarketurile din zona orasului Katerini, iar la Paralia Katerini am ajuns abia pe la orele 18. Era chiar timpul sa servim cina, de care ne-am bucurat ca niste copii infometati.

Asa s-a sfarsit periplul nostru de o zi pe muntele zeilor, Olimp! Cineva din grup, care mai calatorise de multe ori in Grecia si sub pretextul ca “stie Grecia ca pe propria casa” se codise mult timp sa se inscrie la aceasta excursie, a recunoscut la intoarcere: ” mi-ar fi parut tare rau sa nu vad aceste locuri “. Asa este! Desi nu sunt deosebit de spectaculoase, itinerariile spre muntele Olimp sunt de neuitat pentru ca te fac partas la mitologia greaca. In ce ma priveste, vazusem Atena si Delphi, locuri cu parfum mitic, dar nu simtisem dorinta de a rememora legendele Olimpului. Dupa vizita la Muntele Olimp, am cumparat o editie ilustrata (in limba romana) a acestor povesti despre zei si eroi, chiar daca pretul nu mi s-a parut prea convenabil (17 euro). Am citit-o cu placere, pentru ca este o naratiune cu acelasi subiect dar sub o alta prezentare decat versiunea lui Alexandru Mitru. Lectura acestei carti v-o recomand cu caldura, asa cum va recomand si excursia la Muntele Olimp.


[fb]
---
Trimis de mariana.olaru in 20.04.10 18:32:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15571 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere panoramica spre muntele Olimp
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8750 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

12 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[20.04.10 19:12:25]
»

Team-Building in Grecia? Frumos.

Chiar n-as fi vrut sa scriu inaintea lui domn' profesor (@ionescunic), dar impresiile sunt foarte frumoase, in acelasi timp foarte utile pentru mine care ma pregatesc de o vacanta acolo. Felicitari @mariana.olaru. Super!

biancuta
[20.04.10 19:56:52]
»

Am facut si eu o plimbare pe M. Olimp. Panorama asupra Paralia Katerini este superba. (vezi review-ul meu "Ratacind prin Grecia"). Mie mi-a placut ca era ceva mai racoare pe munte. Fetita mea a adunat o galetusa intreaga cu pietre care, in gandirea ei, erau ciudate si a tinut mortis sa le aduca acasa. Cu greu am scapat de ele. Un vot si de la mine.

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.04.10 20:08:58]
»

pepsi70ro

Multumesc pentru tot! Vezi dar ca nu am intarziat mult cu al doilea review pe tema care te intereseaza. Sper sa te bucuri de aceleasi impresii ca ale mele atunci cand vei fi tu insuti oaspetele meleagurilor grecesti.

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.04.10 20:15:13]
»

biancuta

Multumesc mult pentru vot si ma bucur ca ti-am prilejuit amintiri placute. Fetitei tale cred ca i-ar fi placut sa pastrezi pietricelele cu pricina, chiar daca mare fiind, ar fi decis singura sa le arunce. Asa ca musai trebuie sa-i faci rost de alte amintiri din Grecia. Si asta inseamna ca un proiect de calatorie spre Grecia, prin locurile in care n-ai fost data trecuta, ar fi binevenit! Spun asta pentru ca am citit review-ul mentionat de tine, mi-a placut si mi-ar placea sa mai citesc o reeditare a acestor impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[20.04.10 20:28:23]
»

mariana, sper sa-ti placa melodia atasata, daca nu schimbam!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.04.10 20:41:35]
»

webmaster13

Imi place melodia! Ramane asa.

Pot sa te mai rog ceva? Fotografia P08 a fost incarcata, din greseala. de doua ori. Poti sa stergi una din ele? Multumesc mult!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[20.04.10 20:44:02]
»

mai exact muntele Olimp cu al sau varf Mytikas este al II-lea ca inaltime din peninsula balcanica dupa Varful Moussala 2925m din masivul Rila in Bulgaria!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.04.10 20:51:24]
»

Cristian_h

Multumesc pentru completare. Foarte exacta si perfect orientativa pentru maretia muntelui Olimp, la propriu si la figurat...

magdalena
[20.04.10 20:54:55]
»

Mariana, uite cum incet-incet imi vine sa revad Grecia, dupa prima experienta in care am spus ca nu as mai reveni...

krondia*
[20.04.10 21:49:12]
»

Muntele Olimp este singurul care m-ar face sa revin in zona Katerini. Multumesc pentru ca l-ai adus mai aproape! Ma bucur ca votul meu iti aduce superbonusul.

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[21.04.10 06:41:06]
»

Ce pot sa spun decat felicitari, alt review excelent.

Ce vreau sa subliniez: diferenta intre excursia organizata cu autocarul si excursia pe cont propriu.

Mariana Olaru a fost cu autocarul, a beneficiat de ghid profesionist, a vizitat mai multe locuri ca mine si a primit o tona de informatii pe care eu nu le-am avut la dispozitie. Pe de alta parte eu am mers cu masina mea, confortabil, am urcat pe munte pana la 2100, n-am primit nici o info pe drum, insa pe scurt am facut ce am vrut. In mod normal mi-ar fi placut sa merg si in excursia cu autocarul dar erau la rand in trei zile consecutive cu Skiathos si Meteorele si am ales sa mai facem si pauza. Deci pe scurt o excursie cu autocarul merita din plin, nu mai dati credit carcotasilor amatori, la Meteore e chiar pacat sa nu beneficiezi de informatii valoroase despre acele locuri superbe.

Observati gradul de civilizatie si bogatie materiala si spirituala se reflecta si in cimitirele lor mult mai curate si frumos randuite.

Alex197019
[29.07.13 19:27:30]
»

Buna ziua,

Poate sa imi spuna cineva unde se afla exact cada lui Zeus?

Trebuie mers pe jos si cat (din parcare) ? Mersi

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex197019, biancuta, domidoc, ionescunic, krondia*, magdalena, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Muntele Olimp:

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055506944656372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1