ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Prima plimbare prin Munții Măcinului... sigur nu și ultima!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De mai multă vreme plănuiam o plimbare prin Munţii Măcinului, însă timpul a tot trecut și nu am reușit să ne îndeplinim această dorință. Bine, am tranzitat de câteva ori zona în drum spre Delta Dunării sau spre mare, însă nu ne-am oprit, nici măcar pentru câteva minute, pe acele meleaguri dominate de culmile teşite ale străvechilor munţi. Într-o zi călduroasă de la finalul lunii august ne-am hotărât să schimbăm acest lucru. Gata, era momentul pentru o scurtă escapadă în Munţii Măcinului!

Nu am fost prea matinali, aşa că abia pe la ora 12.00 am ajuns la Brăila, orientându-ne prin oraş către punctul de traversare a Dunării cu bacul. Nu a fost prima experienţă de acest fel, însă am aşteptat cu nerăbdare ca traversarea să înceapă. După câteva minute, puntea s-a umplut de maşini, aşa că am pornit către malul celălalt, loc unde am debarcat după vreo 15 minute. Am avut totuşi timp suficient să admirăm Dunărea şi să facem nişte fotografii cu bărcile pescarilor care pluteau aproape de mal în aşteptarea unei capturi de poveste. Pentru traversare am achitat 22,4 lei (20,9 lei pentru maşină şi 1,5 lei pentru un pasager; şoferul şi copilul au traversat gratis :)).

Imediat ce am coborât de pe bac în localitatea Smârdan, am continuat pe DN 22/E87; drumul era destul de liber. În faţa noastră, pe partea stângă, se contura tot mai clar o parte din creasta zimţată a bătrânilor munţi, întocmai ca spinarea solzoasă a unui balaur uriaş. Oraşul Măcin a apărut şi el la orizont şi în câteva minute l-am şi traversat. Ne apropiam de prima noastră ţintă. Stabilisem de acasă că vom face un scurt popas la Fântâna de Leac, o zonă pe care doream să o vizităm neapărat. Motivul? Citisem prin diferite prezentări că acolo este unul dintre locurile special amenajate pentru campare din perimetrul Parcului Naţional Munţii Măcinului. Nu eram interesaţi să campăm de această dată, nici nu eram pregătiţi pentru asta (a doua zi aveam treabă acasă). Informaţiile însă nu strică niciodată, mai ales că plănuim să revenim acolo, poate chiar la primăvară.

Pentru a ajunge la Fântâna de Leac, am urmat un drum pietruit care s-a desprins spre stânga din drumul naţional. Această cale secundară de acces măsoară cam 4 kilometri şi trece pe lângă o carieră de piatră, pentru a ajunge apoi în dreptul unei mănăstiri; piatra de temelie a acestui lăcaş de cult a fost aşezată în anul 2005 şi în prezent pictura interioară nu este terminată. Am vizitat mica mănăstire cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, însă nu aş putea spune că am găsit ceva deosebit, ceva care să ne îndemne să mai revenim. În fine... Să nu uit, o informaţie ce poate fi utilă pentru cei care vor ajunge acolo – în curtea mănăstirii sunt crescuţi nişte câini care sunt lăsaţi liberi şi care au un comportament dubios! Aveţi grijă la ei!

Dincolo de gardul lăcaşului de cult se află o pădurice de salcâm. Acela este locul de campare, însă în acea zi nu erau instalate corturi acolo, ci erau doar câteva persoane care se bucurau de un picnic în aer liber la umbra copacilor. Există câteva vetre amenajate pentru foc, dar şi vreo două băncuţe de lemn. Locul este atrăgător mai ales pentru umbra deasă, dar nu ne-a plăcut faptul că tomberonul amplasat în apropierea pădurii se umpluse de multă vreme, iar gunoiul era întins pe iarba din jur.

O plimbare scurtă prin păduricea de la poalele muntelui ne-a condus la troiţa de la Fântâna de Leac, iar de acolo am intrat pentru câteva minute pe traseul tematic cu acelaşi nume. Ajunsesem într-o lume a pietrei, o lume locuită de lăcuste, fluturi şi de şopârle colorate. Soarele strălucea cu putere, aşa că plimbarea noastră a fost una scurtă. Mai trebuie spus că tot pe acolo se intră în traseul „Culmea Pricopanului” cu o lungime de 8 kilometri; acest traseu –marcat cu bandă albastră- este spectaculos pentru faptul că îţi poartă paşii printre stânci vechi de sute de milioane de ani, iar zona de creastă oferă panorame frumoase de jur-împrejur. Probabil că acest traseu va fi principalul nostru motiv de revenire în Munţii Măcinului.

Pe la ora 14.00 am plecat de la Fântâna de Leac către un alt loc pe care voiam să îl vizităm; este vorba despre lacul Iacobdeal. Am continuat pe drumul naţional şi am trecut de intersecţia cu drumul secundar către satul Greci (DJ 222K), iar după vreo 3-4 kilometri am ajuns la o altă intersecţie - spre dreapta, către localitatea Turcoaia (pe DJ 222H). Înainte de intrarea în acest sat se desprinde spre stânga un drum pietruit (cam denivelat); acolo se poate observa un indicator realizat pe o piatră „Spre lac”, iar inscripţia mai apare ceva mai departe încă o dată. O porţiune scurtă de urcuş ne-a condus pe malul lacului, unde se mai aflau alte câteva maşini. Aveam să remarcăm imediat că ceilalţi vizitatori veniseră la scăldat. Adevărul este că apa de culoarea smaraldului parcă ne îmbia la o scurtă bălăceală însă, drept să vă spun, ne-a fost cam teamă de apa lacului (un loc necunoscut pentru noi; şi adânc, pe deasupra). Aşa că ne-am mulţumit să ne plimbăm pe mal şi să-i admirăm pe ceilalţi curajoşi care plonjau spectaculos în apă de pe o stâncă din apropiere, dar şi peştişorii care înotau destul de aproape de suprafaţă. Există o cărare oarecum circulară care înconjoară lacul, însă noi nu am parcurs-o decât aproximativ pe jumătate. Pe partea opusă şi în stânga lacului cărarea era cam abruptă, aşa că respectivele porţiuni nu le-am abordat, ci ne-am păstrat forţele pentru vârful Ţuţuiatu pe care ne propusesem să îl cucerim în aceeaşi zi.

Interesant este şi modul în care s-a format lacul Iacobdeal! Căldarea lacului este locul unde a existat o exploatare de granit; în timpul unei dinamitări, apa din pânza freatică a ţâşnit la suprafaţă şi a inundat treptat toată acea cavitate. Lacul nu are vreo legătură cu apele curgătoare din zonă şi se alimentează doar din izvoare subterane şi din ploi sau din zăpezi.

După vreo jumătate de oră în care am zăbovit pe malul lacului unde am făcut numeroase fotografii, ne-am urcat în maşină şi am pornit spre localitatea Greci. Satul aflat la poalele munţilor Măcinului era locul de unde ne propusesem „să atacăm” vârful Ţuţuiatu.

Era aproximativ ora 15.00 când am ajuns la Greci şi înainte de a căuta intrarea în traseul spre Ţuţuiatu ne-am mai plimbat pentru câteva minute cu maşina pe uliţele satului. Plimbare de recunoaştere! :)

Ştiam că la intrarea în sat, pe partea stângă, se află un camping amenajat în livada unui sătean – Turtle Camp; am oprit să aruncăm o privire din drum. Erau amplasate dincolo de gard vreo două-trei corturi şi spaţiul era cât se poate de aerisit. Ne-a plăcut ce am văzut acolo, locaţia va reprezenta principala noastră opţiune de campare atunci când vom reveni în zonă!

Am trecut apoi prin zona centrală a satului (locul unde se află câteva magazine) şi am continuat pe strada asfaltată până am ajuns aproape de ieşirea din localitate, lângă Centrul de vizitare a Parcului Naţional Munţii Măcinului. Acolo am avut parte de o surpriză cât se poate de plăcută: deşi programul se încheiase de câteva minute (la ora 15.00), am fost invitaţi de către un ranger să vizităm centrul muzeal! Şi respectivul bărbat a stat cu noi şi ne-a oferit multe informaţii despre exponatele de acolo; a fost un lucru deosebit pentru care i-am mulţumit acolo -„la faţa locului”- şi îi mulţumesc încă o dată pe această cale!

Puştiul nostru a fost foarte încântat de dioramele care pun în valoare flora şi fauna specifică acestui areal. Dintre multele alte exponate interesante pe care le-am admirat acolo, pot aminti unelte şi obiecte din gospodăriile tradiţionale (car, plug, coşuri, război de ţesut, broderii, ştergare), dar şi o superbă colecţie de costume populare care evidenţiază cele 13 comunităţi care convieţuiesc în această parte a Dobrogei. Am admirat picturi care prezintă diverse peisaje dobrogene, apoi am fost invitaţi în curtea interioară a centrului, unde sunt expuse diferite roci cu vechimi impresionante. Ghidul nostru părea că ştie povestea fiecărei pietricele din aceşti munţi, cu atât de multă pasiune ne-a vorbit despre exponate!

Mai trebuie spus că la intrarea în centrul de vizitare se află câte o scurtă prezentare a fiecărui traseu turistic amenajat în incinta Parcului Naţional Munţii Măcinului, dar şi informaţii având caracter general. Dintre acestea din urmă, merită amintit că „Munţii Măcinului au o importanţă deosebită între munţii ţării, fiind cei mai vechi munţi din România, interesul cercetătorilor fiind orientat, datorită numeroaselor vestigii istorice, către săpăturile arheologice, dar în egală măsură şi către cercetarea ştiinţifică a vastului tezaur natural existent aici – geologic, botanic, zoologic.

Pe diferitele etaje de vegetaţie, între 7 şi 467 de metri (vârful Ţuţuiatu), vom întâlni peisaje unice de stepă la baza versanţilor, urmate de păduri cu gorun, mojdrean şi cărpiniţă, stejar pufos, ajungându-se la tufişuri pe culmi şi stâncării, apoi pajişti de stepă cu aspect de gol alpin. Pe teritoriul parcului există una dintre cele mai vechi, interesante şi cunoscute rezervaţii din ţara noastră – Rezervaţia Naturală Valea Fagilor. Aceasta se remarcă prin prezenţa unică şi viguroasă a fagului taunic ce prezintă caractere intermediare între fagul autohton şi fagul oriental şi a florei de subarboret, unică în Dobrogea şi asemănătoare făgetelor din Crimeeea. (...) ”

Am plecat încântaţi de la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Munţii Măcinului, singurul regret fiind acela că nu am putut face rost de o hartă a acestui areal. Însă pentru ceea ce ne mai propusesem noi în acea zi nu era neapărat necesar! Ţuţuiatu este un vârf vizibil şi accesibil din satul Greci, cu toate că până nu ajungi acolo sus nu prea îţi dai seama care ar fi poziţionarea exactă a celui mai înalt loc din Munţii Măcinului.

Vârful Ţuţuiatu – ultimul nostru obiectiv pentru ziua respectivă, locul pe care doream „să îl cucerim” de câţiva ani! Am ales să urcăm pe Ţuţuiatu după-amiază, întrucât ziua era foarte călduroasă, iar o parte importantă a traseului urma să o abordăm prin locuri fără pic de umbră. Aşa că abia la ora 17.00 intram pe strada Ţuţuiatu din localitatea Greci, adică uliţa care avea să ne conducă repejor la intrarea pe traseu. Din loc în loc, pe stâlpii de electricitate din sat apare câte o săgeată albastră, acesta fiind semnul pe care l-am urmat pentru a găsi locul de unde începe traseul. Ajunşi în apropiere, am observat şi câte un triunghi albastru (marcajul traseului către vârful Ţuţuiatu) , astfel că am trecut de ultimele case şi am ajuns lângă o clădire dărăpănată. Pe iarbă, în vecinătate, erau parcate câteva maşini şi ne-am bucurat văzând asta deoarece ne-am dat seama că nu vom fi singuri pe traseu.

Prima parte a traseului ne-a cam stors de puteri, nu pentru că urcuşul ar fi fost foarte abrupt, ci pentru că soarele încă strălucea cu generozitate! Mai apare din loc în loc câte un tufiş care se încăpăţânează să reziste prin acele locuri aride, însă de o umbră cât de cât serioasă nu am avut parte decât după vreo 40 de minute, adică atunci când am ajuns la primul izvor de pe traseu. Această primă parte a traseului trece prin apropierea câtorva stâne, aşa că este bine să priviţi din când în când în jur, pentru a nu vă surprinde neplăcut vreun dulău. Când am urcat noi probabil că şi căţeii erau toropiţi de căldură!

Primul izvor ne-a prilejuit şi un prim popas mai serios (adică vreo 10 minute de stat pe iarbă, la umbra unui copac din apropiere). La acest izvor apa abia picura, însă noi am avut 2,5 litri în rucsac, aşa că nu am reîmprospătat apa aici. Din acest loc am observat că marcajul pleacă spre stânga şi poteca suie printre copaci, în timp ce spre dreapta se desprindea poteca pentru traseul cicloturistic (marcat cu un C albastru pe fond alb).

Am pornit din nou la drum, am ocolit doi copaci prăbuşiţi chiar pe potecă şi două vreo 20 de minute am ajuns la al doilea izvor – Izvorul Italienilor (după cum am aflat din diferite surse că s-ar numi). Acest izvor amenajat are un debit bun, iar apa rece ca gheaţa ne-a răcorit binişor şi ne-a oferit forţe proaspete pentru ultima bucată a traseului. Tot aici am refăcut şi provizia de apă. În zona izvorului se află un mic platou, apoi poteca a început să urce tot mai pronunţat, însă nu ne-am dat bătuţi, deşi –drept să vă spun- eram deja cam obosiţi! Căldura specifică zilei de august fost la urcare principalul nostru oponent. Ne-am mai oprit pentru a ne trage sufletul lângă nişte roci impresionante, apoi am pus din nou picioarele la treabă şi după circa o oră şi 40 de minute am ajuns pe vârful Ţuţuiatu!

Priveliştea de acolo de sus e grozavă şi am putut admira o bucăţică din pădurea care îmbracă munţii pe partea opusă, câmpia pârjolită de căldură, Dunărea în depărtare, dar şi oraşele Măcin, Brăila sau Galaţi + Culmea Pricopanului şi alte vârfuri din acest lanţ muntos ale căror denumiri nu le cunosc... încă!

Acolo sus am zăbovit vreo jumătate de oră şi am făcut numeroase fotografii. Există un grup de câteva stânci care au înscrisă denumirea de „Vârful Ţuţuiatu, 467 de metri”, dar şi o bornă de beton care arată că ai ajuns pe acoperişul Dobrogei.

La un moment dat, au urcat din partea opusă un grup de tineri şi ne-a plăcut faptul că aceştia erau pregătiţi să campeze chiar acolo sus, la vreo câţiva metri de vârf. Am schimbat câteva cuvinte şi am aflat că nu erau la prima experienţă de acest fel, iar cu o noapte înainte campaseră chiar la Fântâna de Leac, adică locul pe care îl vizitasem noi mai devreme. Tot de la ei am aflat că putem coborî în direcţia opusă celei pe unde venisem, iar la un moment dat vom observa cărări pe lângă fosta carieră de piatră care ne vor conduce tot în locul unde lăsasem maşina.

Chiar asta am făcut şi nu am regretat deloc, poteca şerpuind pe lângă nişte locuri de unde în trecut a fost extras granit, iar în craterele rămase am putut vedea blocuri de stâncă de dimensiuni apreciabile. După vreo jumătate de oră de coborât am părăsit poteca şi am urmat o cărare care ne-a condus mai repede către baza muntelui, unde am ajuns chiar cu vreo câteva minute înainte de a se înnopta. Timpul nostru la coborârea de pe vârful Ţuţuiatu – o oră şi 15 minute.

Să urcăm pe Ţuţuiatu a fost o experienţă grozavă, pe care aş mai repeta-o oricând. Mi-ar face plăcere să revenim acolo la începutul verii, atunci când vegetaţia decorează câmpiile din jur şi nici căldura nu este aşa de mare! Cine ştie, vom vedea...

Am ajuns la maşină şi a mai durat câteva minute până ne-am pregătit de drum. Nu am plecat totuşi imediat din localitatea Greci (chiar dacă între timp venise noaptea), ci am făcut un popas în centrul localităţii. Nu se cădea să părăsim acele meleaguri şi să nu oprim şi noi la Cofetăria Angelo din satul Greci, loc despre care am tot citit atunci când mă documentam pentru această plimbare. Am cumpărat prăjituri şi sucuri, pe care le-am savurat în tihnă la o masă înăuntru. Preţurile din magazin mi s-au părut rezonabile, iar la plecare ne-a făcut cu ochiul şi un borcănel cu zacuscă de somn pentru care am plătit parcă 15 lei. Aşa cum vă recomand să vizitaţi toate punctele de interes din zonă, tot aşa vă recomand să faceţi şi o oprire pentru o prăjitură la Angelo! :)

Când am ieşit din magazin, am observat că în apropiere există un monument pe lângă care trecusem şi mai devreme – este vorba despre un monument care îi omagiază pe eroii din localitatea Greci căzuţi în Războiul pentru Reîntregirea Neamului! Pe soclu sunt amintiţi cei care s-au jertfit pentru binele patriei, dar şi cei care au contribuit prin donaţiile lor la ridicarea monumentului.

Ar mai fi util (cred eu) de menţionat că la intrarea în magazinul Angelo este amplasat un bancomat, aşa că –la nevoie- există un loc de unde pot fi scoşi bani de pe card. O altă astfel de posibilitate există în zonă în oraşul Măcin.

Am plecat de la Greci în jurul orei 21.00, fiind destul de obosiţi, dar şi încântaţi de faptul că am reuşit să vizităm atâtea locuri interesante într-o singură zi! Singurul nostru regret a fost faptul că nu am putut petrece o noapte în zonă, însă a doua zi aveam treburi programate acasă. Asta e, pentru Munţii Măcinului va exista în mod cert o dată viitoare! Aaa, ar mai fi un mic regret – faptul că nu ne-am intersectat cu nicio ţestoasă dobrogeană! Cu şarpele balaur nu suntem curioşi să facem cunoştinţă! :)

La plecare am avut din nou noroc la traversarea cu bacul, întrucât după ce noi am ajuns acolo bacul s-a pus în mişcare în câteva minute. Aceasta a fost o noutate pentru noi – nu mai traversasem Dunărea cu bacul pe timpul nopţii! Răcoarea oferită de apele fluviului a fost ca o desfătare pentru corpurile noastre obosite şi arse de soare, aşa că am alungat pentru moment oboseala şi ne-am hotărât să facem un scurt popas la Brăila. Aveam şi un motiv pentru care am vrut să oprim: voiam să vedem noaptea Fântâna Cinetică, pe care o știam doar de pe internet (ne-a vorbit şi Zoazore despre ea la întâlnirea AFA din luna martie).

Întrucât cunoaştem destul de bine municipiul Brăila, am ajuns repejor pe Calea Călăraşilor şi am parcat în apropierea fântânii. Pe platoul respectiv sunt de fapt mai multe fântâni arteziene şi toate funcţionau, încântându-ne cu jocurile lor de apă, culori, lumini şi umbre. Fântâna Cinetică surprinde prin designul ei neobişnuit, iar mişcările braţelor, jeturile de apă şi luminile mereu în schimbare ne-au convins să luăm loc pe o bancă în apropiere şi să o admirăm preţ de vreo 20 de minute. Deşi era aproape ora 23.00, am coborât treptele şi ne-am mai plimbat puţin pe faleză, unde am savurat câte o îngheţată (mai erau câţiva comercianţi care încă nu trăseseră obloanele).

Obosiţi, dar relaxaţi, ne-am îndreptat apoi agale spre locul unde parcasem maşina şi am condus cu atenţie către casă, ajungând la Râmnicu Sărat aproape de ora 01.00. După un duş fierbinte am pierdut repejor lupta cu oboseala, însă am rămas cu amintiri frumoase pe care nu ni le poate lua nimeni.

Ajuns la final de articol, recomand tuturor o plimbare prin Munţii Măcinului, mai ales că traseele sunt bine marcate (din ceea ce am putut vedea la faţa locului) şi sunt destul de accesibile, iar din zonele de creastă se deschid perspective grozave asupra împrejurimilor!

Informaţii pentru plimbarea noastră am cules de pe internet, dar şi din articolele excelente postate pe AFA de către Aurici (impresii aici), Chloe (aici) şi Qvadratvus (aici).

Călătorii plăcute tuturor! Numai bine!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 12.10.17 14:28:26
Validat / Publicat: 12.10.17 16:42:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 3873 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Partenerii mei de drumeţie admirau lacul de la înălţime. :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53750 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

Aurici
[12.10.17 17:06:30]
»

@Crazy_Mouse: Absolut peste tot pe unde ne-ai povestit am trecut și noi și ce mult mi-a plăcut să revăd, dar știu că sunteți curajoși. Când i-am spus dlui Matetovici că vrem să revenim prin vară, pentru că la fel ca și voi am rămas impresionați de zonă, ne-a zis: "Nu, iulie și august nu este de venit la Greci". Noi îi spusesem că vrem să mai facem un traseu prin Munții Măcinului, dar ne-a spus că vara soarele pîrjolește totul pe acolo. Dar dacă voi ați fost și ați și ajuns pînă sus, pe Țuțuiatu, poate că nu este chiar așa rău. Și noi ne-am propus să revenim. Să vedem în primăvară dacă ne ținem de cuvînt.

Dan&Ema
[12.10.17 18:41:33]
»

@Crazy_Mouse:

Superb! Trebuie sa ajung si eu aici!

Felicitari pentru drumetie si articol!

crismis
[12.10.17 19:44:34]
»

@Crazy_Mouse: Bine ați venit "pe teritoriul meu" și să știi că eu nu mă supăr că ne-ai invadat precum ar face-o... un prieten comun!

Am mai spus-o și o repet: Dobrogea are în ea o magie aparte; nu știu de unde i se trage, poate din presimțirea atâtor ape care o înconjoară, poate din istoria straveche... În fine, nici nu contează, în fond n-o să încerc eu să explic un lucru atât de complicat cum e magia ("nimeni n-o să îți explice ce e dragostea... ", vorba poetului).

Cred că am comentat și la articolul lui Aurici, AmFostAcolo și noi, la un început de iunie, în căutarea bujorilor de munte (pe care nu i-am găsit totuși, deci va trebui să perseveram). Centrul de Informatii Turistice era de-abia construit, l-am găsit inchis (dar înțeleg că s-a transformat într-un frumos muzeu, numai pt costumele acelea populare și tot trebuie să revin!).

Cumva, noi am combinat 2 trasee, la recomandarea unuia dintre rangeri, pe care Tati îl cunoaște și... am reușit performanța de a ne rătăci în pădure. Până la urmă tot rangerul cu pricina ne-a "scos" la liman, noroc însă și cu funcția de busolă de pe telefonul lui Tati. Lucrul cel mai grav a fost însă că am ratat cele 2 izvoare și, în baza lor, nu ne luaserăm prea multă apă la noi. (Nu-ti povestesc cum ne-am repezit la prima fântână din Greci când am coborât de pe Tutuiatu!!!).

În schimb, am fost mai norocoși ca voi, am întâlnit câteva țestoase dobrogene! Balauri nu, nici noi, slavă Cerului!

Frumoasă excursie, ce să mai zic (a voastră, dar nici cu a noastră nu mi-e rușine, deși la momentul respectiv nu mi s-a părut că aș avea cine stie ce de zis)! Să mai veniți pe la noi, vă așteptăm cu drag!

elviramvio
[12.10.17 20:39:34]
»

@Crazy_Mouse:

Foarte frumoasa drumeție, felicitări! Dobrogea sălbatică mi-e mai putin cunoscuta - candva naveta iarna/vara intre Galați si Constanta și de puține ori ca turista, din pacate.

Plimbari multe si rodnice!

Floryn81AUTOR REVIEW
[12.10.17 22:21:49]
»

@Aurici: Mulțumesc frumos pentru lectură şi ecou! Să ştii că mă gândeam atunci când am fost acolo că suntem pe urmele voastre, chiar dacă la o distanță de câteva luni! Articolul tău a fost extrem de folositor pentru noi, așa că aveam temele făcute atunci când am plecat de acasă, acesta fiind și motivul pentru care am reușit să vizităm atâtea locuri într-o singură zi! Şi noi vom reveni, sperăm primăvara - după cum s-ar vedea pentru anul viitor, există vreo două weekenduri prelungite la finalul lunii mai (zi liberă de Rusalii şi zi liberă pentru 1 iunie); acestea ar fi nişte "ferestre" bune pentru o nouă drumeţie în Munţii Măcinului! Vom vedea...

Floryn81AUTOR REVIEW
[12.10.17 22:27:45]
»

@Dan&Ema: Îţi doresc să ajungi în Munţii Măcinului, cel mai bine ar fi primăvara! Să vezi de sus -de pe vârful Ţuţuiatu- lanurile de grâu colorate cu rapiţă şi maci cred că ar fi ceva cu adevărat memorabil! În Munţii Măcinului sunt trasee destul de accesibile, astfel că îl poţi antrena pe flăcăul tău în drumeţii frumoase!

Şi nu uita, e musai să faci o vizită şi la Centrul de vizitare a Parcului Naţional Munţii Măcinului! E un muzeu modern şi foarte frumos realizat (pe lângă muncă multă se pune suflet acolo) !

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[12.10.17 22:42:33]
»

@crismis: Să ştii că magia Dobrogei ne-a prins şi pe noi! Anul acesta am explorat sudul Dobrogei în vacanţa de Rusalii, iar la finalul lui august am mers în Munţii Măcinului! În plus, am fost de mai multe ori la mare, aşa că avem cu ce ne lăuda! Şi să nu uit, Gura Portiţei a fost cireaşa de pe tort, după cum se spune!

Lipsa apei într-o drumeţie îţi oferă "senzaţii tari, româneşti! " Noi am avut apă suficientă deoarece era foarte cald şi ne-a fost teamă să plecăm cu provizii puţine!

Am un mic regret că nu ne-am întâlnit cu nicio ţestoasă, însă sunt sigur că data viitoare tot muntele va fi plin de ţestoase! Ne vor organiza comitet de primire acolo!

Vom mai veni în Munţii Măcinului, mulţumim de invitaţie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[12.10.17 22:48:08]
»

@elviramvio: Mulţumesc frumos pentru lectură şi ecou! Niciodată nu e târziu pentru a explora Dobrogea! Patru-cinci zile în zonă cu două-trei cazări diferite ar fi suficiente pentru a vizita multe dintre locurile de poveste ale Dobrogei!

Floryn81AUTOR REVIEW
[12.10.17 22:51:17]
»

O rugăminte pentru web - rog ataşarea următoarei ilustraţii muzicale: youtube

Mulţumesc!

webmaster45
[12.10.17 22:57:48]
»

@Crazy_Mouse:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[13.10.17 09:28:18]
»

@Crazy_Mouse: Felicitări pentru excursie și noul statut.

Munții Măcinului sunt descriși de geograful Ion Simionescu la 1928 într-o conferință la Universitate: … dacă munții Măcinului poartă acest nume, fie din causa înfățișării, fie din a originii, înălțimile lor nu obosesc din cale afară. Am spus că se poate vorbi de pământuri bătrâne, ca și de ape vechi, care abia pot să curgă, față de o apă tânără, care gâlgâie și se zvârcolește din bolovan în bolovan. Ei bine, regiunea aceasta este o regiune bătrână. Nu sânt înălțimi mai mari de 600 m., totuși simți greutatea urcușului de munte, printre stâncile goale de care te cațeri ca să ajungi în vârf. Partea aceasta nordică fiind temelia unor munți vechi, în preajma lor zbuciumul pământesc a fost intens. Urmarea este o varietate infinită de peisagii, în legătură cu împletitura diferitelor lave, porfiruri roșii, verzi, garnituri cu alte soiuri de pietre, care, în lupta cu mediul, dau înfățișări deosebite reliefului. Bucățica de pământ care se întinde până la Babadag îți procură în miniatură, ca din aeroplan, priveliști variate, pe care aiurea le întâlnești pe suprafeți mult mai întinse.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Chloe
[13.10.17 11:28:50]
»

Mare pacat ca nu vi s-a aratat deloc fauna locului. Ar fi intregit de minune o experienta turistica frumoasa, iar kinderul singur ar fi fost super-incantat.

A fost una din iesirile mele preferate si iti multumesc ca mi-ai trezit amintiri frumoase!

Frumos review! Votat cu mare placere!

Qvadratvus
[13.10.17 18:36:47]
»

La mai multe ture - prin Munții Măcinului!

Apropo de mers vara în iulie și august, trebuie să ai baftă de vreme mai răcoroasă, altfel te coci până intri în pădure de-ți iese pe nas... Acum nu că ar fi căldura în sine cea mai mare problemă, dar ai de pierdut din punct de vedre turistic, foarte mult. Alergând spre adăpostul pădurii, ratezi peisaje, senzații și obiective importante, dintre cele care se află în bătaia directă a razelor solare. De bine de rău când ajungi sus pe culme mai bate vântul și te mai răcorește, dar în rest...

Un obiectiv interesant și accesibil: Dealul Consul

Floryn81AUTOR REVIEW
[13.10.17 21:43:00]
»

@tata123: Avea perfectă dreptate geograful Ion Simionescu! Chiar dacă am urcat doar până la 467 de metri (înălţimea maximă a Munţilor Măcinului, de altfel), nu a fost deloc uşor! Pe de o parte căldura "muşca" zdravăn din puterile noastre, pe de altă parte pantele (mai ales către vârf) au fost destul de pronunţate. Oricum, a meritat cu vârf şi îndesat fiecare pas pe care l-am făcut în lumea de piatră a străvechilor munţi de pe meleagurile dobrogene!

Îţi mulţumesc pentru ecou şi pentru aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[13.10.17 21:49:08]
»

@Chloe: Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase! În ceea ce priveşte fauna, sunt sigur că data viitoare vom fi mai norocoşi! Oricum, data viitoare mă gândesc să abordăm ascensiunea pe Ţuţuiatu dinspre Valea Fagilor, prin pădure. Şi atunci, pe potecă, poate va apărea ţestoasa dobrogeană, vedeta acestui areal!

@Qvadratvus: Mulţumesc pentru lectură şi ecou! O să ţin cont de recomandarea ta şi o să mă documentez mai mult şi pentru alte zone din Dobrogea ce merită a fi explorate. Mă mai gândesc şi la Cheile şi Gura Dobrogei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[13.10.17 23:12:30]
»

Felicitări pentru drumeţie şi review. Poate nu ştii că sub impresia reviewurilor tale despre mănăstirile ei acum un an am fost şi noi pentru prima oară în Dobrogea. Deşi am vizitat-o cinci zile, munţii Măcinului nu am apucat să-i vedem decât pe unde ne-a dus şoseaua. Pentru mine înainte de acea excursie, Dobrogea însemna mare şi deltă. Abia atunci mi-am dat seama cât de fascinantă este Dobrogea continentală.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[14.10.17 21:10:10]
»

@Michi: Așa este, Dobrogea este o regiune fascinantă. Mă bucur să aflu că unele dintre articolele mele v-au folosit la planificarea unui sejur în zona Dobrogei!

Până în urmă cu câțiva ani și noi gândeam la fel - prin Dobrogea nu prea ai ce face, doar să o traversezi repede în drum spre mare ori către deltă. Însă m-am mai documentat şi încet-încet meleagurile dobrogene au început să ne îndemne să le explorăm. Aşa că vom reveni în următorii ani, fie pentru Culmea Pricopanului sau Cheile Chediului din Munţii Măcinului, fie pentru Cheile Dobrogei, Cetăţile Histria sau Enisala (locuri unde noi nu am ajuns până acum).

Mulţumesc pentru lectură şi ecou şi aprecieri! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[16.10.17 19:23:21]
»

@Crazy_Mouse: La un moment dat este bine sa nu fii printre primii atunci cand citesti un articol si acesta se inscrie in aceasta situatie si asta pentru ecourile minunate care au venit in completarea articolului.

Normal, am vazut intai pozele si apoi am asteptat cu mare nerabdare sa si citesc articolul iar mai apoi am citit si ecourile (normal, intre timp am si votat... sper ) si ma minunez in continuare de frumusetile patriei si imi doresc si eu ca la un anume moment sa le pot vedea si eu.

Felicitari si pentru articol si pentru statut, votat cu mare drag.

Floryn81AUTOR REVIEW
[16.10.17 19:48:04]
»

@mishu: Să știi că traseele din Munții Măcinului pot fi abordate indiferent de vârstă sau de condiția fizică. Există şi posibilitatea de a ajunge cu maşina până aproape de intrarea pe trasee, aşa că vă puteţi bucura repede de peisajele specifice zonei. Iar Centrul de vizitare a Parcului Naţional Munţii Măcinului din localitatea Greci este un obiectiv de neratat; s-a pus suflet acolo în realizarea expoziţiilor!

Îţi mulţumesc pentru lectură, ecou şi aprecieri! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[17.10.17 12:29:16]
»

@Crazy_Mouse: Wooow! Citeam si parca mai citisem! Traseul semana si cu-al lui Aurici, dar si cu-al lui @crismis!

Auguste prieten, ma bucur si c-ai trecut prin Braila si-ai vazut fantanile colorate. M-a distrat faza cu "soferul si copilul-gratis, sotia si masina se platesc! " E un adevar!)

Felicitari! Albastrul te prinde bine!

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.10.17 14:17:57]
»

@Zoazore: Mulțumesc! Albastrul e culoarea mea preferată! Iar fântânile de la Brăila sunt superbe, vom mai trece cândva să le revedem...

wolf2001*
[19.03.18 16:37:00]
»

@Aurici: Salutare! Ma intereseaza o cazare decenta in zona Greci-Macin pt cateva nopti. Ceva sfaturi utile??

Aurici
[19.03.18 17:04:43]
»

@wolf2001: Păi la Greci, singura pensiune este a lui nea Matetovici, dacă nu a apărut altceva de anul trecut până acum. Caut un nr de telefon al omului că aveam și ti-l transmit prin pm. Este vorbăreț, dornic să te ajute, îi place șprițul și e haios. Noi doar am mâncat la el pentru că avea pensiunea ocupată cu un grup, dar ne-a rezolvat la o soră de-a lui. Dacă sunteți amatori de campare toată curtea lui era plină de corturi. Pentru traseele din Munții Măcinului cel mai bine este să te așezi în Greci. Revin cu numarul de telefon.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
wolf2001*
[19.03.18 17:08:03]
»

@Aurici: Merci de info. Despre aceasta locatie am mai auzit si din alte surse. Se pare ca o sa ii fim oaspeti domnului in primavara aceasta.

Aurici
[19.03.18 17:14:51]
»

@wolf2001: Daca il gasiti liber. Anul trecut pentru noi a fost prea târziu, era full. Dar ne-a rezolvat la soru-sa unde am fost mulțumiți. Imposibil să nu vă rezolve nea Matetovici.

Dan&Ema
[02.11.18 17:42:53]
»

@Crazy_Mouse:

Stii ca am recitit de-a fur a apar acest articol! Si am zoomat pozele una cate una? Si stii de ce?

Floryn81AUTOR REVIEW
[03.11.18 15:06:28]
»

@Dan&Ema: Habar nu am. De ce oare?! Ia să vezi că avem noroc de vreme bună. Sigur, poate că va adia vântul, dar presimt că 18 noiembrie va fi o zi excepțională Iar dacă nu va fi așa, nu aruncați cu pietre!

Dan&Ema
[03.11.18 16:02:47]
»

@Crazy_Mouse:

☀️☀️☀️

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Chloe, crismis, Dan&Ema, elviramvio, Michi, mishu, Qvadratvus, tata123 🔱, wolf2001*, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Măcinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076975107192993 sec
    ecranul dvs: 1 x 1