ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 06.04.10
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Complexul Muzeal Goleşti [jud. Arges]

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Complexul Muzeal Goleşti se află pe malul stâng al Râului Doamnei, la 10 km depărtare de Piteşti, pe drumul naţional D. N. 7 Bucureşti - Piteşti, în orasul Ştefăneşti.

A fost deschis in anul 1966, la 8 ani dupa ce Conacul Golestilor fusese declarat muzeu. Initial ocupa o suprafata de cca. 10 ha, astazi extinzandu-se pe mai mult de 14 ha.

Complexul muzeal Golesti este structurat pe doua mari sectiuni:

1. Muzeul de Istorie – Etnografie, care cuprinde patru expozitii permanente: expoziţia memorială Conacul Goleştilor; secţiunea pedagogică (Şcoala din Goleşti) ; secţiunea de istorie a Golestilor; secţiunea de etnografie şi artă populară a judeţului Argeş.

Expozitia memoriala Conacul Goleştilor include un complex ansamblu arhitectural format dintrun conac fortificat, o biserica si o cruce de pomenire. Are ca element central conacul construit intre 1641-1642 de catre mesterul Stoica din ordinul marelui vistier Stroe Leurdeanu. Biserica, construita in 1646 de acelasi mester si purtand hramul Sfanta Treime, imbina cu finete elemente arhitectonice muntenesti, moldovenesti, armenesti si turcesti. In aceasta biserica au fost inmormantati ulterior membrii familiei Golescu.

Intreg ansamblul a intrat in posesia familiei Golescu, recunoscuta pentru activitatea culturala deosebita, vizionara prin participarea ei la miscarea revolutionara din 1848. Golestii dispun intarirea conacului si construirea de ziduri de aparare cu metereze, contraforturi si patru turnuri rotunde din caramida. Ulterior, conacul este reamenajat prin grija banului Radu Golescu care dispune pastrarea formei sale originale, forma pe care o putem admira si astazi. In interior sunt expuse piese originale de mobilier si tapiterie, tablouri originale avandu-i ca protagonisti pe membrii familiei Golescu, precum si o expozitie de icoane pictate pe sticla.

Intre aceste ziduri Dinicu Golescu a infiintat prima “scoala sloboda obsteasca” in limba romana din Tara Romanesca. Aici puteau invata fara plata atat copiii boierilor si ai arendasilor, cat si copiii satenilor. S-au folosit pentru prima data manuale gratuite si tot pentru prima data fetele puteau studia alaturi de baieti.

Tot Dinicu Golescu a amenajat o baie turceasca care este singura de acest fel din tara pastrata aproape integral.

In prezent, in cadrul Muzeului de Istorie-Etnografie sunt amenajate si cateva sali distincte dedicate miscarii din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, marele revolutionar care vremelnic si-a stabilit tabara la Golesti, dar a cazut prada complotului pus la cale de membrii Eteriei in complicitate cu cativa din pandurii sai . A fost capturat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti chiar intre zidurile conacului. Pe drumul spre Targoviste unde urma sa fie judecat, Tudor Vladimirescu a cazut victima unui rusinos asasinat, trupul fiindu-i aruncat intr-o fantana.

De jur imprejurul conacului se afla parcul Golestilor, marginit si el de Muzeul etnografiei si artei populare argesene. Parcul mai pastreaza inca aerul vremurilor de demult datorita arborilor seculari si elesteului peste care candva trecea un pod din lemn de mesteacan. Intrucat nu mai prezenta siguranta la traversare , nu de mult podul a fost inlocuit in intregime, iar malurile elesteului au fost cimentate.

2. Muzeul viticulturii si pomiculturii in aer liber din Romania face parte din categoria muzeelor specializate şi este considerat unul dintre cele mai mari şi mai importante muzee etnografice din tara noastra, intaiul dedicat ocupatiilor poporului roman, fiind realizat in corelatie cu harta geografica si istorica a Romaniei. De asemenea, prin profilul tematic, Muzeul viticulturii si pomiculturii este unic în Europa.

Organizarea muzeului a fost proiectata pe trei sectoare complementare:

- primul si cel mai important sector il constituie gospodariile taranesti aduse din principalele zone viticole si pomicole ale tarii, grupate sub forma unui sat romanesc care urmeaza conturul tarii si inlantuirea provinciilor istorice nationale. Fiecare gospodarie viticola sau pomicola inglobeaza in cadrul ei atat casa de locuit, toate dependintele aferente , cat si uneltele de lucru specifice celor doua ocupatii principale, dar si celor aferente ca agricultura, cresterea animalelor, albinaritul, etc.

-al doilea sector este constituit din instalatiile si instrumentarul specific ocupatiilor principale care se afla in afara gospodariilor, cum sunt: cramele, conacele de deal, povernele etc.

-cel de-al treilea sector se doreste a fi unul dedicat cercetarii si explorarii istorice, in cadrul unui pavilion ce va fi construit special pentru a infatisa istoria viticulturii si pomiculturii din Romania din cele mai vechi timpuri pana in prezent, pe baza dovezilor arheologice, numismatice, epigrafice, documente istorice.

Din anul 1966 pana in prezent au fost amenajate cca. 30 de gospodarii complexe , viticole si pomicole, cuprinzand fiecare intre 3 si 7 constructii anexe, precum si un numar de 14 constructii din sectorul de instalatii din afara gospodariilor, care impreuna cu casele si celelalte constructii gospodaresti, depasesc cifra de 140 constructii.

Complexul muzeal Golesti se constituie astfel atat intrun obiectiv turistic atractiv, cat si intrun important centru de studii si cercetare pe tematica ce l-a consacrat.

Fiind atat de aproape de Pitesti, l-am vizitat de multe ori, fara a avea vreodata sentimentul neutru si plictisitor de déjà-vu. I-am admirat de fiecare data vesmintele adecvate fiecarui anotimp si am fost incantata ca aici mereu se schimba cate ceva, apar exponate noi, muzeul nu are un aer prafuit si statut, ci dimpotriva, domina impresia de prospetime, grija pentru ordine si curatenie.

Ultima data cand am vizitat complexul muzeal Golesti a fost mijlocul lunii septembrie 2009, cand aici s-au desfasurat ceremoniile de inchidere a ciclului de manifestari cultural-artistice si stiintifice reunite sub titulatura “Sarbatorile Argesului si Muscelului – editia a III-a 2009” Cu acest prilej, sub patronajul Consiliului Judetean Arges, in peisajul incantator al satului vechi romanesc, dupa acordarea titlului şi a distincţiei de “fiu/fiica al/a Argesului şi de Cetatean de onoare al judetului Arges, s-a organizat o adevarata sarbatoare campeneasca, cu bautura si mancare gratuita si pe saturate (ciorba de vacuta, ciolan afumat cu fasole boabe si un pahar de vin rosu pentru fiecare persoana!! ), cu spectacol de dansuri si cantece populare sustinute de formatii reprezentative din judet, dar si cu spectacole de muzica dance si hip-hop. Au fost invitati si ne-au cantat Elena Gheorghe si ConectR, iar tinerii nu s-au sfiit sa urce pe ringul de dans. La final, participantii sositi din tot judetul au asistat chiar si la parada fetelor frumoase, din randul carora publicul a ales Miss Sarbatorile Argesului si Muscelului.

Distractia a continuat si dupa ce soarele a apus, dar pentru mine si familia mea a fost momentul sa punem punct pe la orele 21. Ne-am intoars acasa obositi, pentru ca pentru noi vizita la Golesti a insemnat si revizitarea spatiului muzeal, dar si deplin incantati de petrecerea unei zile foarte frumoase, pe care o puteti gusta si voi daca veti veni la Golesti cand e zi de sarbatoare argesana. In restul zilelor nu veti avea parte de distractie, dar va veti delecta din plin cu parfumul vremurilor trecute.

Programul de vizitare

Zilnic, între orele 8 şi 16 (luni închis)


[fb]
---
Trimis de mariana.olaru in 19.04.10 15:26:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Muzeul Golesti - scoala taraneasca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8950 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

magdalena [19.04.10 15:43:49] »

Foarte completa descrierea! Sper sa ajung si eu aici.

mariana.olaru [19.04.10 16:55:19] »

Pentru magdalena

Stiu ca venirea ta aici e conditionata de confortul bebelusei tale. Asa ca pe moment poti sa-ti satisfaci curiozitatea pe seama fotografiilor. Pentru conacul Golescu va trebui insa sa faci , cand vei putea , un drum la fata locului , caci nu am avut permisiunea sa fotografiez in interior.

Astept si eu review-ul tau despre Curtea de Arges !

magdalena [19.04.10 17:33:06] »

Ce-i drept, a fost foarte cuminte mititica... E pe drum review-u!!! Deocamdata am povestit unde am fost cazata, respectiv la Hanul lui Simion, o buna alegere. Il recomand cu caldura!

Absolut superbe fotografiile!

webmaster13 [19.04.10 20:37:10] »

foarte interesante aceste randuri, un vot si din partea mea si o propunere muzicala!

krondia* [19.04.10 22:25:36] »

Ma bucur cand descopar locuri atat de frumoase si bine ingrijite si la noi. Un review ingrijit, scris cu migala si atentie la detalii. Fotografiile sunt foarte reusite. Felicitari!

mariana.olaru [20.04.10 12:23:26] »

krondia

Multumesac Krondia ! Si mie mi-a placut review-ul tau despre Budapesta , asa incat l-am votat din toata inima.

mariana.olaru [20.04.10 14:24:37] »

webmaster13

Melodia e foarte frumoasa. Chiar ma gandeam la un solo de nai. Iti multumesc, ca si pentru vot.

zangela69 [22.04.10 15:59:51] »

inca un obiectiv de punctat pe lista mea. sper sa gasesc deschis duminica viitoare, cand ne intoarcem din excursia de la bran. Un vot binemeritat. Aici s-au turnat si scenele din serialul Aniela? cele referitoare la Conacul Stefanesti?

mariana.olaru [22.04.10 16:14:53] »

zangela69

Daca vii dinspre Bran prin Campulung este bine de stiut ca pentru a ajunge la Golesti nu este nevoie sa mai intri in Pitesti: cand ajungeti la intersectia care faciliteaza accesul spre autostrada (reper: statia Petrom de la podul de peste raul Doamnei, sau mai simplu Euromall) faceti stanga spre Stefanesti, vechea sosea care duce la Bucuresti. Dupa vreo 10 km urmariti indicatorul de Golesti pe partea dreapta a soselei. Duminica muzeul sigur este deschis, dar accesul nu e permis mai tarziu de ora 16, 00. Vizitatorii aflati deja in incinta muzeului, mai pot zabovi cam o ora dupa ora inchiderii. Iti doresc sa ai satisfactia acestei vizite si-ti multumesc pentru vot.

p. s. Din cate stiu, da, secvente din serialul Aniela s-au turnat la conacul si in parcul conacului de la Golesti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zangela69 [22.04.10 16:16:19] »

multumesc f mult

kmy [23.05.10 23:27:13] »

Foarte interesant ce ai scris. Am ajuns si eu pe acolo, dar din pacate era dupa ora 16 si nu am putut intra. Citind impresiile tale, deja simt ca am intrat acolo. Un vot si din partea mea.

mariana.olaru [25.05.10 12:05:38] »

kmy

Multumesc foarte mult!

Pacat ca ai fost atat de aproape si n-ai reusit sa vezi complexul muzeal. Dar cum de la Bucuresti la Golesti nu-s decat cca. 110 km. , poti da o fuga alta data, daca vrei sa faci o deplasare scurta si relaxanta. In zona mai poti vizita Vila Florica de la Stefanesti (a apartinut familiei Bratianu) si complexul turistic de la Micesti (un vechi conac boieresc transformat la vremea respectiva in resedinta a familiei Ceausescu).

CalinGerard [25.02.11 12:53:40] »

În atenţia doamnei Mariana Olaru

Am citit cu interes textele postate pe acest site.

Va multumim pentru impresiile frumoase scrise despre Muzeul Viticulturii si Pomiculturii-Golesti.

Va stam la dispozitie cu noi informatii despre Muzeul Golesti, pentru completarea si dezvoltarea site-ului.

De asemenea, pentru informarea cat mai corecta a cititorilor, notam:

- Muzel Golesti a fost infiintat in anul 1939, prin Legea nr. 296/ 7 iunie, promulgata prin decret regal semnat de Carol al II-lea;

- Conacul Golestilor a fost construit in anul 1640, de catre Stroe Leurdeanu si Visa din Golesti;

--Baia turceasca a fost construita de catre banul Radu Golescu, la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Este singura constructie de acest tip, din tara, care se pastreaza in intregime

- Sectia in aer liber, dedicata celor doua ocupatii milenare ale poporului roman, viticultura si pomicultura, a fost deschisa in anul 1966;

- Conceput ca un sat romanesc de secol XIX, muzeul etnografic de la Golesti valorifică traditiile si obiceiurile legate de practicarea viticulturii si pomiculturii, prin expunerea in aer liber a gospodariilor si instalatiilor tehnice taranesti fiind întaiul muzeu dedicat acestor ocupatii stravechi ale romanilor. Gospodariile sunt grupate pe provincii istorice, fiecare dintre acestea insumand toate constructiile: casa, anexele, instrumentarul pomi-viticol, precum si piesele de interior si de port specifice zonelor de provenienta.

De asemenea, va putem oferi informatii, suplimentare, despre fotografiile expuse.

In ultima fotografie (P28) este infatisata Moara de apa cu roata verticala, din Mustesti-Arad.

Mai multe informatii gasiti si pe site-ul Muzeului, facand click aici

Ne puteti contacta la nr. de tel. : 0248/266364

Cu respect,

Calin Gerard, muzeograf.

webmaster0 [25.02.11 13:15:19] »

Am facut cuvenita rectificare in textul P28. Va multumim pentru precizarile deosebit de utile si amanuntele interesante prezentate.

Si, de ce nu, va mai asteptam pe site-ul nostru si in calitate de turist, nu doar de muzeograf.

Oricum, felicitari!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [25.02.11 13:21:15] »

CalinGerard

Sunt onorată de atenția dumneavoastră și vă mulțumesc pentru prețioasele precizări și completări. Mi-ar plăcea să completez și explicațiile fotografiilor, care într-adevăr, sunt seci și puțin explicite, dar din păcate nu cred că tehnic ar fi posibil. La momentul când le-am realizat nu eram membră a site-ului AFA și nici nu visam să-mi postez și să-mi ilustrez impresiile pe vreundeva, așa încât nu mi-am notat cu acuratețe explicațiile legate de fiecare locație. Cum însă nu trece an fără să vin la Muzeul Golești, sper că la proxima ocazie să vă întâlnesc și să abuzez de bunăvoința dumneavoastră în a mă informa cât mai exact și mai deplin. Încă o dată vă mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [06.05.15 20:22:39] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Complexul Muzeal Goleşti" (nou creată pe sait)

ccbg [06.09.15 17:09:23] »

Foarte complicat sa ajungi sa scrii pe site!

Am fost la conacul Golestilor in acest sfarsit de saptamana si as fi apreciat sa gasesc pe oricare site - mi se parea normal ca pe al lor sa fie neaparat postata aceasta informatie- faptul ca se afla in renovare. Se lucra la zidul exterior, curtea din fata era distrusa, in conac evident ca nu am avut acces- era cu acoperisul si plafonul demolate. Cand am intrebat de ghid, pentru ca citisem ca se ofera, doamna de la bilete a ramas dezorientata, dar ne-a insotit o femeie care mai mult ne-a pazit, fara sa spuna ceva, in timp ce ceilalti turisti erau lasati singuri. Nu toate gospodariile din muzeul in aer liber erau deschise, iar constructiile complet renovate, dintre vechile cladiri, nu puteau fi vizitate. Parcul era aproape distrus de traffic si uscaciune, iar biserica de peste drum era si ea inchisa vizitatorilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [06.09.15 19:28:34] »

ccbg

Foarte complicat sa ajungi sa scrii pe site!

Nu-i deloc complicat. Trebuie doar sa să fii membru al site-ului (deci să ai cont de utilizator) și din acel moment poți scrie review-uri sau comentarii (ecouri), fie la articolele publicate de ceilalți membri, fie la problemele discutate pe forum. În acest sens, o citire mai atentă a regulamentului este absolut necesară. Așa încât, ecoul de mai sus ar fi putut face foarte bine obiectul unui mic review, iar publicarea lui sub această formă cred că ar fi fost de interes și pentru alți useri, pentru că review-urile se adresează tuturor cititorilor, pe când un ecou va fi citit doar de adresant și eventual de cei care au scris și ei ecouri despre review-ul în discuție.

În altă ordine de idei, îmi pare sincer rău că ai venit la... pomul lăudat și ai rămas dezamăgită. Într-adevăr, ar fi fost corect ca pagina de internet a complexului muzeal să conțină și anunțuri de actualitate, fie privind expozițiile temporare pe care le găzduiește, fie privind condițiile de vizitare în timpul derulării Proiectului de reabilitare, conservare și punere în valoare, finantat prin Programul Operational Regional DMI 5.1 "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe". Punerea în aplicare a proiectului a început încă de anul trecut și din cîte știu, are termen de finalizare anul 2016. Pe parcursul lucrărilor, vizitarea muzeului nu a fost îngrădită, orarul de vizitare a rămas același, avându-se în vedere probabil nerenunțarea la niște venituri utile funcționării. Și cum muzeul nu e închis, iar administrarea site-ului propriu în sensul actualizării periodice, a fost probabil abandonată, nu e de mirare că vizitatorii vin și pleacă dezamăgiți. La vremea debutului lucrării s-au făcut anunțurile de rigoare în presă și la televiziunea locală, așa m-am informat și eu. Dar pentru că nu am mai fost pe acolo de multă vreme, subiectul nu m-a preocupat și nici nu m-am simțit datoare să-l inserez ca ecou la review-ul meu despre Complexul Muzeal Golești. Așa încât, ca una ce tocmai ai fost acolo, iar impresiile turistice sunt, iată de mare actualitate, mai ales dacă le ilustrezi și cu fotografii adecvate, poate binevoiești să scrii un articol mai amănunțit și să-l publici ca să-l citească cât mai multă lume. Sigur informațiile tale le vor fi utile, dacă vor dori să poposească la Conacul Golești.

PS: impresiile, criticile, observațiile și recomandările le puteai consemna în Cartea vizitatorilor de la Muzeul Golești. Sigur există o asemenea carte de impresii, pentru că și eu am scris în ea. Poate astfel sunai ”clopoțelul” care să-i facă pe funcționarii de la muzeu să-și amintească că informarea este mama publicității, iar publicitatea, mama reușitei în afaceri

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Stefan [06.11.15 17:39:55] »

Buna ziua. In parcul Goleștilor sunt înmormântați Alexandru Golescu (supranumit Albu, fiul lui Dinicu Golescu) împreună cu cumnatul lui Alexandru Racoviță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Stefan, CalinGerard, ccbg, domidoc, magdalena, mariana.olaru, zangela69
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Muzeal Golești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08029317855835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1