82064 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Atena

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.09.2017
DE
Avatar Maria Cata
--- F ---
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra-Neamţ
înscris/ă în 10.09.17
MEMBRU: SILVER
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 9 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
1400
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Hoinărind prin Atena și Santorini (1): Atena


Spre deosebire de alte călătorii, în care încercam să bifăm obiectivele ghidului, respectând până și ordinea :), de această dată, ne-am lăsat pașii să hoinărească prin locurile care ne-au încântat privirile. Am avut nouă zile la dispoziție, dintre care patru, pentru Atena, alte patru, pentru Santorini și una, pentru Aegina.

Am început și închis cercul călătoriei noastre în Atena, un oraș cu un farmec aparte, pe care vă sfătuim să-l vizitați. În prima zi, am făcut un tur al centrului istoric/turistic, bucurându-ne câte puțin de fiecare loc – faimoasa „triadă arhitecturală” formată din Biblioteca Națională, Universitatea și Academia Atenei, Parlamentul Atenei, Acropola, bazarul, străduțele însuflețite etc.

În cea de-a doua zi dedicată Atenei, am pornit de dimineață spre Acropolă, locul care amintește și va aminti mereu de măreția poporului grec. Biletele ne-au costat 40 de euro, câte 20 de persoană. Fiind cu arheologul lângă mine (iubitul :) ), am avut parte de o adevărată lecție de istorie.

Am vizitat și admirat Templele Erehteion și Partenon, Teatrul lui Dionysos Eleuthereos, Odeonul lui Herodes Atticus, Templul Atenei Nike, Sanctuarul lui Asclepius etc. (1). Am recunoscut stilul doric și ionic, volutele și capitelele, arhitravele și metopele grecești... Lecția de istorie a fost lungă și predată cu mult patos, dar, din păcate, nu am reușit să rețin toate denumirile. :)

Termenii - mult mai accesibili mie :) - cu care aș descrie Acropola ar fi: cultură, civilizație, splendoare, încântare, încărcătură, istorie.

Am coborât prin partea opusă celei prin care am urcat, din dorința de a descoperi piatra de pe care ar fi cuvântat Sf. Pavel. Nu știm cu exactitate dacă am reușit să o identificăm, dar ne-am oprit pe „o stâncă”, de pe care am făcut multe poze (2).

Făcând o digresiune, am respectat sfatul celor care au scris înaintea noastră și ne-am încălțat adecvat, pentru a nu aluneca și pentru a nu combina transpirația cu praful. Am mers pe principiul că este mai bine să învățăm din greșelile altora. :)

Încă de cum am ajuns în Atena, am constatat că acesta este un oraș cu vegetație aridă, excepție făcând câteva „pădurici”, pe care grecii le-au valorificat. Una dintre ele adăpostește chiar „Grădinile Naționale”, un parc frumos, în care merită să faceți o promenadă.

Astfel, după ce ne-am bucurat de Acropolă, am decis să mergem în căutarea răcorii și să ne ascundem, la umbra copacilor, de soarele încă foarte puternic de la începutul lunii septembrie. Pe lângă evadarea din mijlocul toropelii și farmecul plimbării în sine, ne-am bucurat să descoperim o micuță grădină zoologică, o varietate de specii de copaci și plante, plus două lacuri mici în care conviețuiau foarte multe broaște țestoase, unele dintre ele fiind chiar mari „dansatoare”, după cum veți vedea și în poze (3). :) Dacă veți auzi foșnete prin tufișuri, să nu vă așteptați să iasă, ca la noi, vreun cățel sau vreo pisică. Veți fi surprinși de câte o broscuță țestoasă, care își cară alene carapacea.

Tot în Grădinile Naționale, există și o Grădină Botanică, pe care noi însă nu am găsit-o deschisă. Nu am avut același ghinion și la cafeneaua cochetă :), unde am savurat o cafea grecească și un freddoccino, o băutură de care m-am îndrăgostit la prima vedere și despre care am aflat că a fost inventată de un grec. (Am încercat să mă bucur în fiecare zi de câte un minunat freddoccino.)

După ce ne-am răcorit, am căpătat energie de la cele două băuturi și ne-am bucurat de frumusețea Grădinilor Naționale, ne-am făcut curaj să reluăm drumul prin căldură. Și pentru că ceasul arăta ora 18.30, ne-am gândit să ne îndreptăm spre Lycabettus Hill, despre care citisem că oferă imaginea unui apus spectaculos. De la ieșirea din Grădinile Naționale, am făcut în jur de 20 de minute până în vârf. Urcușul a fost foarte plăcut, vegetația (cactuși, aloe, arbuști pitici etc.) încântându-ne privirea.

La punctul de belvedere, nu erau prea multe persoane, în momentul în care am ajuns. Cu puțin timp înainte de a apune soarele, au apărut însă, de nicăieri, zeci de oameni. Eram toți atât de dornici să imortalizăm apusul, încât s-au creat câteva clipe în care soarele părea o frigăruie străpunsă, din toate părțile, de bețele care ajutau la fotografiat...

Chiar și așa, ne-am îndrăgostit de acel loc, pe care am decis să-l revedem, în liniște, a doua zi dimineață, când lumina se anunța favorabilă fotografiilor (4).

Ne-am încheiat astfel ziua, dar nu înainte de a ne plimba pe străduțele pline de viață din centru. Erau atât de fermecătoare la lumina stâlpilor și animate de oamenii plini de energie, încât ne-au îndemnat seară de seară să le simțim pulsul.

Într-o altă zi, am urcat pe Philopappou sau Dealul Muzelor, de unde am descoperit o panoramă încântătoare asupra Acropolei. Ne-am mai plimbat prin bazarul din apropierea stației de metrou Monastiraki, de unde am achiziționat nelipsiții magneți și alte suvenire.

Am avut norocul să prindem, într-o duminică, la ora 10.45, schimbarea gărzii, cu tot alaiul cel vestit, acompaniat de fanfară. Circulația se blochează timp de o jumătate de oră, cât are loc parada, iar apoi revine totul la normal. Schimbarea gărzii se desfășoară diferit doar duminica, lucru pe care l-am aflat chiar atunci și de care am profitat. :)

 

Înainte de a descrie minunata escapadă la Santorini, voi deschide un subiect foarte drag mie – cel referitor la mâncare. În această vacanță, ne-am îndrăgostit iremediabil de tzatziki, kalamaki și freddoccino. Le-am adăugat, fără să stăm pe gânduri, în lista mâncărurilor care ne fac să ne simțim ca-n rai. :)

Urmând recomandare de pe acest site, am ajuns la Restaurantul Lionti (5), aflat la câțiva pași de stația de metrou Acropoli. Citisem că acolo lucrează o româncă. Nu mică ne-a fost însă mirarea să constatăm că, în bucătăria restaurantului, lucrează două românce drăguțe, din același județ cu noi, una fiind chiar și din același cartier. :) Întreg personalul a fost extrem de amabil și prietenos. Am petrecut trei seri reușite pe terasa acestui restaurant cu specific grecesc. Am aflat că Lionti este, de fapt, numele satului din care se trag patronii. Tot de acolo „se trag” și legumele delicioase, și vinul. Chiar în acea perioadă, patronii se aflau la cules de struguri.

Cu 12 euro de persoană, ne-am bucurat de mâncărurile lor tradiționale, la care s-au adăugat gratuit vinul și apa. Chef-ul ne-a propus de fiecare dată să ne lăsăm pe mâna lui și bine am făcut că l-am ascultat. Prima dată, am mâncat o salată grecească (cu faimoasă bucată mare de brânză în mijloc), pita, tzatziki (primul fel) și musaca, brânză prăjită, chiftele din legume (felul al doilea), plus trei prăjiturele care însoțeau nota.

A doua oară, am început tot cu o salată grecească, pita și tzatziki. Am continuat cu pastisio (un fel de musaca cu paste), iar apoi am primit un souvlaki mare într-un castron de lut.

În ultima seară, ne-am răsfățat cu un meniu mai scump, în care au fost incluse fructe de mare (creveți, calamari, caracatițe) și un pește delicios.

În timpul zilei, am mai mâncat și la „To Ɵɛїkόv” (în apropierea stației de metrou Sintagma), unde am savurat câte un souvlaki și un kalamaki, plus o porție delicioasă de prăjitură tradițională - bougatsa. Deși personalul nu a fost la fel de prietenos ca la Lionti, a fost amabil și prompt.

 

[by webm:] Despre partea a 2-a a excursiei, alocată insulei Santorini, puteți citi aici: vezi impresii

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Maria Cata in 16.09.2017 19:50:22

Validat / Publicat: 16.09.17 22:07:42


  • A fost prima sa vizită/vacanţă în GRECIA
VIZUALIZĂRI: 2543

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Maria Cata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  17100 PMA (din 19 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[16.09.17 22:00:55]
» mesaj pers

   @Maria Cata: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

    Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

   --

   Cum rubrica de față este dedicată ATENEI (și cum aici intră premoninat cei interesați în *această destinație*), am mutat ”segmentul„ referitor la Santorini, am mutat-o într-un review distinct, în rubrica SANTORINI (mai precis aici.

   Această ”segmentare” - (mai) utilă și (mai) practică - recomand s-o ai eventual în vedere și pe viitor, la alte eventuale reviews-uri despre excursii (viitoare sau din trecut).

   -

   Pozele referitoare la Santorini vor fi și ele mutate (manual) la review-ul cu acest subiect

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[17.09.17 12:33:51]
» mesaj pers

   @Maria Cata: Am citit cu plăcere despre excursia ta în Atena. Ți-am văzut și pozele care întregesc reviewul! Frumos totul!

   Mi-am reamintit de Atena pe care am văzut-o cu foarte mulți ani în urmă dar care m-a impresionat plăcut! Inima Greciei are atâtea de oferit!...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Ioan Raita
[17.09.17 13:34:31]
» mesaj pers

   Foarte frumos articolul. Trezește amintiri de neuitat. Foarte frumoasă P 06. Mă întreb de unde este prissă imaginea. Cumva de pe Colina Philopappos?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Maria Cata
[26.09.17 20:06:17]
» mesaj pers

   @mprofeanu: Mă bucur că am stârnit amintiri frumoase. :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Maria Cata
[26.09.17 20:08:41]
» mesaj pers

   @Ioan Raita: Mulțumesc pentru aprecieri! :) Fotografia a fost făcută de pe Lycabettus Hill.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[7] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2017] 1a -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901985">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901985"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901985">Şterge vot</a></div><span id="v9901985" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901985)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901985Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901985MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2017] 1a
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P02 [SEP-2017] 1b -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901986">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901986"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901986">Şterge vot</a></div><span id="v9901986" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901986)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901986Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901986MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2017] 1b
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [SEP-2017] 1c -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901987">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901987"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901987">Şterge vot</a></div><span id="v9901987" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901987)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901987Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901987MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2017] 1c
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [SEP-2017] 2 -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901988">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901988"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901988">Şterge vot</a></div><span id="v9901988" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901988)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901988Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901988MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2017] 2
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [SEP-2017] 3 -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901989">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901989"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901989">Şterge vot</a></div><span id="v9901989" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901989)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901989Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901989MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2017] 3
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [SEP-2017] 4 -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901990">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901990"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901990">Şterge vot</a></div><span id="v9901990" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901990)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901990Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901990MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2017] 4
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [SEP-2017] 5 -- foto by <b>Maria Cata</b> [uploaded 16.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av901991">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv901991"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=901991">Şterge vot</a></div><span id="v9901991" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(901991)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f901991Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e901991MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2017] 5
foto Maria Cata [16.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

[7] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0923659801483 sec