81965 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Hoinar prin Dobrogea

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.09.2017
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 40-50 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
O tură de volan+1 oră+cîteva sute de m de mers
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 3 -- varsta: 9, 13, 16

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Peregrin prin Dobrogea – zâmbetul sfinților de la mănăstirea Sfântul Apostol Filip (Adamclisi)


Urmare de aici

Ce m-a frapat încă de la intrarea în Dobrogea sudică, observând arhitectura precum și ambianța mănăstirii Dervent, a fost estetica subtilă asociată bunului gust. Intrarea în casa lui Dumnezeu nu se face astfel într-un templu sumbru sau sobru, ci într-un ansamblu arhitectural aflat în armonie atât constructivă cât și în ceea ce privește decorațiunile sau concepția aranjamentelor arbustive ori floricole. Surprinderea simțită la Dervent avea să crească în mod plăcut lângă Adamclisi, unde o mănăstirea nouă închinata Sfântului Apostol Filip, avea să ne încânte cu arhitectura sa și cu picturile ei pline de lumină.

Poate n-aș fi vizitat acest ansamblu, dar venid dinspre Ostrov în fuga mașinii spre panta de la intrarea în Adamclisi, am remarcat un petic interesant colorat, suit în depărtare pe partea dreaptă a drumului. Aflat vis-a-vis de cetatea romană de pe aceste locuri, petecul - ca de lumină, se proiecta pe arămiul dealului. Am frânat și am întors volanul, oprind surprins lângă un ansamblu căruia deja îi văzusem fugar câteva fotografii, fără să știu că este vorba tocmai despre acesta. În sinea mea jinduisem să văd locul din imagini, dar un calcul de timp, dăduse înapoi dorința de a explora alte posibilități suplimentare de extensie a traseului turistic propus prin Dobrogea de sud.

Lăcaș de cult recent ridicat (2007-2008), se află încă în stadiul de finisare, având o pictură murală atât exterioară cât și interioară deosebit de frumoasă și cu o simbolistică aparte. Încă de la intrare în biserică, fațada te întâmpină cu scara Sfântului Ioan Scărarul și cu imaginea apostolilor Petru, Pavel, Andrei și Filip. Dincolo de aceasta, arhitectura este și aici frumoasă și plină de bun gust. Curtea interioară este de fapt un atrium delimitat de două rânduri de coloane, legate prin arcade și decorate cu piatră. Piatra decorativă este folosită și în paraclisul de la demisolul bisericii, precum și la structurile de legătură între aceasta și restul ansamblului. Câțiva arbuști ornează exteriorul, lor adăugându-li-se un brâu de ulcioare în tonuri calme.

La interior, sculptura lemnului catapeteasmei și scaunelor se integrează discret picturilor, printre care se regăsesc în pronaos unele cu un iz specific de istorie națională. Tot la interior, separația dintre naos și pronaos se face cu arce sprijinite pe un stâlp care pare de marmură. Florile apar peste tot, lângă altar, la colțuri, în decorațiunile prelungirilor arcelor de boltă, în centura verde care înconjoară mănăstirea. Candelabrele sunt lucrate cu migală, obiectele de cult fiind și ele plăcute ochiului.

Contextul antic este suținut de atât de desenul structurii centrale a bisericii, cât și de rândurile de coloane ale curții, precum și de brâul de ulcioare exterioare. Piatra aduce legătura cu piatra cetății romane, iar în tot acest amestec se află picături de Orient, savant dozate și amestecate cu gust într-un parfum de Bizanț.

La demisol se află un paraclis în formă de criptă, decorat - la fel, cu piatră.

De parcă estetica nu ar fi fost de ajuns ca să te năucească, sfinții din picturi au un zâmbet aparte. Leii de la baza scaunului arhieresc, până și ei, par că au un zâmbet discret, fiind figurați cu gurile închise, blânzi și supuși. Picturile sunt pline de lumină, îndemnând oamenii să vină la sfântul lăcaș cu pace în inimi, iar zâmbetele sfinților îi întâmpină cu bucurie.

Nu am mai văzut nicăieri până aici atâta lumină și deschidere în pictura murală cultică ortodoxă, iar surprinderea mea a fost mare în fața melanjului de ortodoxie, Bizanț, Orient și Antichitate. Am cerut așadar o explicație părintelui care se afla acolo și am primit un răspuns: oameni trebuie să vină la Biserică cu bucurie... Nu m-aș fi gândit că această explicație simplă poate sta la baza ideilor care au stat la baza concepției arhitecturale și stilistice a acestui lăcaș, dar iată că se poate.

Așada consumați o oră din timpul vostru pentru a vizita această mînăstire și admirați-o prin toți porii, pentru că aveți ce vedea. Nu este încă terminată și de lucrat se mai lucrează la ea – atât la structură cât și la finisaje, precum și la pictura exterioară. Vizitați-o ACUM și revizitați-o pentru a fi din nou surprinși, peste 3 sau poate peste 5 ani, când va fi terminată.

Petreceți timp încercând să înțelegeți simbolistica picturilor de pe tavanul pronaosului, petreceți timp dând roată exteriorului și petreceți timp încercând să înțelegeți mesajul zâmbetului sfinților zugrăviți pe pereți în naos sau la exterior.

P.S.

- Pictura a fost realizată de o echipă coordonată de Sergiu Ivas, care a pictat și catedrala mănăstirii Sf. Mironosiţe Marta și Maria din Hagimus, raionul Căușeni, Republica Moldova.

- Pe mine personal nu m-a interesat în mod deosebit funcția cultică a lăcașului, dar pentru cei pe care îi interesează în special acest lucru, menționez că aici se află moaștele a 5 sfinți dobrogeni. Acestea sunt preluate dintr-o criptă descoperită în anii '70 ai secolului XX, sub altarul bisericii mari din cetatea Adamclisi. În ceea ce privește autenticitatea moaștelor există încă îndoieli, discutate de teologi și de către arheologi cu argumente și contraargumente.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 12.09.2017 18:39:00

Validat / Publicat: 12.09.17 22:05:38


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2679


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  19100 PMA (din 20 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- crismis
[13.09.17 22:35:11]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: Deosebită această biserică! Multumesc pentru recomandare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Qvadratvus
[14.09.17 20:36:50]
» mesaj pers

   Cu plăcere.

   Tot în Dobrogea, picturi absolut fascinante (pe mine unul m-au lăsat cu gura căscată - la figurat), găsiți de asemenea la mănăstirea de maici pe rit vechi Vovidenia, de la Slava Rusă. Este mai greu de intrat acolo și îmbrăcămintea trebuie să fie foarte strictă, dar se poate...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[14.09.17 21:06:23]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: De-ai ști de câte ori am ocolit-o! :) Aștept să se facă mai frig și mă duc negreșit! Mulțam din nou!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[15.09.17 11:22:42]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: Într-adevăr un loc deosebit prin pitorescul arhitecturii din piatră care urmărește integrarea ansamblului monahal în stilul caracteristic ținutului dobrogean. De fiecare dată când am vizitat ruinele cetății Tropaeum Traiani am observat mănăstirea de pe coasta dealului de vis-a-vis. Mulțumim pentru semnalare și pentru îndemnul de a vizita acest loc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Qvadratvus
[15.09.17 17:15:21]
» mesaj pers

   @crismis: Câteva recomandări pentru Vovodenia și mai ales pentru Uspenia, când vă veți duce:

   * neapărat îmbrăcăminte adecvată, altfel riscați să nu puteți intra

   * Trebuie multă răbdare și un buget de timp elastic, pentru a găsi pe cineva care să vă deschidă bisericile (motivele le veți afla la fața locului). De obicei se folosesc paraclisele și nu bisericile propriu-zise, pentru slujbe. Cel mai probabil pe maici și pe călugări le/îi veți putea găsi în perioada slujbelor de peste zi.

   * încercați neapărat la Vovidenia să vizitați și paraclisul. Veți avea ocazia să vedeți lucruri unice (garantez)

   * personal sugerez să NU postați fotografii pe internet cu ce veți vedea în paraclisul de la Vovidenia (asta în caz că veți primi permisiunea să fotografiați ceva de pe acolo). Explic: știu un caz real în care un grup de... conlocuitori de pe la Agnita, văzând pozele icoanelor din bisericile de lemn din zonele apropiate - cărora un coleg de pe Wikipedia le-a făcut articole - din plin garnisite cu imagini, a dat spargeri furând multe icoane de patrimoniu. Până au fost prinși, o parte din acele inestimabile valori plecaseră deja peste graniță. Trecând peste faptul că acel coleg a trebuit să vină ca martor la tribunal, împotriva unui grup infracțional organizat, a parte dintre valorile respective au fost pierdute de România, poate definitiv.

   Cel mai cuminte și mai sigur va fi să vedeți ce e de văzut și să păstrați pentru dv., ceea ce veți vedea. Părerea mea...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2017] Intrarea în atrium. Coloanele și arcadele sunt placate cu piatră, pentru a se încadra contextului cetății și - evident, contextului arhitectural cultic dobrogean. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900837">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900837"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900837">Şterge vot</a></div><span id="v9900837" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900837)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900837Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900837MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2017] Intrarea în atrium. Coloanele și arcadele sunt placate cu piatră, pentru a se încadra contextului cetății și - evident, contextului arhitectural cultic dobrogean.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2017] Frontoanele mai așteaptă probabil noi decorațiuni sau - cel mai probabil picturi. Sper că le voi vedea puse la locul lor, în câțiva ani. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900838">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900838"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900838">Şterge vot</a></div><span id="v9900838" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900838)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900838Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900838MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2017] Frontoanele mai așteaptă probabil noi decorațiuni sau - cel mai probabil picturi. Sper că le voi vedea puse la locul lor, în câțiva ani.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2017] Fațada bisericii are în stânga scara Sfântului Ioan Scărarul și în dreapta (am senzația) imaginea apostolilor Petru, Pavel, Andrei și Filip. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900841">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900841"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900841">Şterge vot</a></div><span id="v9900841" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900841)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900841Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900841MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2017] Fațada bisericii are în stânga scara Sfântului Ioan Scărarul și în dreapta (am senzația) imaginea apostolilor Petru, Pavel, Andrei și Filip.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2017] Exteriorul bisericii: detalii picturale pe peretele din spate al bisericii... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900844">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900844"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900844">Şterge vot</a></div><span id="v9900844" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900844)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900844Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900844MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2017] Exteriorul bisericii: detalii picturale pe peretele din spate al bisericii...
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2017] ... acum integrat ansamblului. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900850">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900850"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900850">Şterge vot</a></div><span id="v9900850" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900850)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900850Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900850MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2017] ... acum integrat ansamblului.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2017] Intrarea secundară în atrium. De aici încep atât brâul de ulcioare cât și decorațiunile naturale, arbustive. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900851">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900851"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900851">Şterge vot</a></div><span id="v9900851" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900851)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900851Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900851MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2017] Intrarea secundară în atrium. De aici încep atât brâul de ulcioare cât și decorațiunile naturale, arbustive.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2017] Partea mănăstirii dinspre DN3. Parcarea se află în spatele obiectivului. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900853">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900853"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900853">Şterge vot</a></div><span id="v9900853" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900853)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900853Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900853MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2017] Partea mănăstirii dinspre DN3. Parcarea se află în spatele obiectivului.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2017] Cripta de la demisol, în fapt un paraclis. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900854">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900854"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900854">Şterge vot</a></div><span id="v9900854" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900854)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900854Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900854MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2017] Cripta de la demisol, în fapt un paraclis.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2017] Detalii din naos. Decorațiuni florale se observă pe stâlpii care sprijină arcele. Lemnul, este la catapeteasmă și scaune prilej de exprimare a virtuozității sculpturale. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900856">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900856"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900856">Şterge vot</a></div><span id="v9900856" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900856)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900856Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900856MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2017] Detalii din naos. Decorațiuni florale se observă pe stâlpii care sprijină arcele. Lemnul, este la catapeteasmă și scaune prilej de exprimare a virtuozității sculpturale.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2017] Detalii din absida laterală dreaptă. La baza scaunului arhieresc, până și leii îmblânziți par că au un zâmbet discret. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900858">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900858"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900858">Şterge vot</a></div><span id="v9900858" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900858)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900858Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900858MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2017] Detalii din absida laterală dreaptă. La baza scaunului arhieresc, până și leii îmblânziți par că au un zâmbet discret.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2017] Vaza cu flori este o picătură de Orient (amestecat discret și în decorațiuni). -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900862">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900862"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900862">Şterge vot</a></div><span id="v9900862" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900862)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900862Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900862MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2017] Vaza cu flori este o picătură de Orient (amestecat discret și în decorațiuni).
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2017] Și aici frontoanele așteaptă fie echipa de pictori să termine de zugrăvit exteriorul bisericii, fie echipa de decoratori. 
Un pic de Bizanț se ghicește din structura ansamblului... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900865">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900865"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900865">Şterge vot</a></div><span id="v9900865" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900865)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900865Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900865MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2017] Și aici frontoanele așteaptă fie echipa de pictori să termine de zugrăvit exteriorul bisericii, fie echipa de decoratori. Un pic de Bizanț se ghicește din structura ansamblului...
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2017] Pronaosul, cu încărcătură istorică națională (aceasta se exprimă și pe peretele de la intrare, neprins în imagine). Stâlpul central pare de marmură. Tavanul am uitat să-l fotografiez, din păcate, simbolistica pictată fiind acolo structurată din elemente destul de rar întâlnite. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900871">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900871"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900871">Şterge vot</a></div><span id="v9900871" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900871)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900871Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900871MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2017] Pronaosul, cu încărcătură istorică națională (aceasta se exprimă și pe peretele de la intrare, neprins în imagine). Stâlpul central pare de marmură. Tavanul am uitat să-l fotografiez, din păcate, simbolistica pictată fiind acolo structurată din elemente destul de rar întâlnite.
foto Qvadratvus [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.105376005173 sec