ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.12.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Festivalul Lalelelor la Istanbul

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Lalelele s-au nascut in Turcia

M-am intors recent din Turcia si vreau sa va spun o poveste pe care cred ca putina lume o cunoaste. Povestea lalelelor si a Festivalului Lalelelor din Istanbul.

Multa lume traieste cu impresia ca Olanda este “ Tara Lalelelor”. , dar cu cateva sute de ani inainte ca acolo sa se cultive prima floare, in Turcia exista un cult al acestei flori. Insasi cuvantul lalea, inseamna in limba turca turban.

Primul care a adus aceste flori la rang de mandrie nationala, a fost sultanul Suleiman, pe la 1500. Ii placeau atat de mult aceste flori, care se cultivau pe campuri intregi in zona calda a Turciei de azi, incat a hotarat ca la palat si peste tot pe unde va ajunge el, sa intalneasca doar lalele. Si obiceiul a continuat. Tot mai multe flori se cultivau, pentru placerea sultanilor si a familiilor acestora.

Apoi, doua sute de ani mai tarziu, un alt sultan, Ahmed al III-lea, de dragul acestor flori, a hotarat ca simbolul bogatiei imperiului Otoman sa fie laleaua. Erau atat de pretuite si de protejate, la Istanbul, incat se spune ca valorau greutatea lor in aur, . Perioada in care a condus imperiul Ahmed, este cunoscuta in istoria Turciei ca “ Era Lalelelor”. Daca cineva era prins ca distrugea o lalea era aspru pedepsit. La acea vreme, Istanbulul detinea monopolul cultivarii si vanzarii lor. Erau simbolul orasului ca si capitala de imperiu, dar si mandria personala a sultanului.

Pe la 1700 s-a dat “ tonul” Festivalului Lalelelor in Istanbul. In fiecare primavara, la Palatul Sultanului (Topkapy) se organizau noaptea, la lumina lumanarilor, spectacole cu muzica, dans si poezie, toate inchinate superbelor flori.

Primul care a reusit sa obtina cativa bulbi, dar mai ales sa afle secretul inmultirii laleleor, a fost ingrijitorul gradinilor Regale din Praga, care mai traziu a fugit in Olanda, unde ani de zile a plantat aceste flori cu un egoism rar intalnit, refuzand sa le vanda sau sa daruiasca macar o floare. Desigur cineva a reusit pana la urama sa i le fure si de atunci s-au raspandit in toata Olanda.

Dar revenind la Istanbul; si acum, dupa trei sute de ani, fara intrerupere, in fiecare primavara, la sfarsitul lunii aprilie, la Istanbul se organizeaza Festivalul Lalelelor, care trebuie sa fie in plina desfasurare, de Ziua Independentei (23 Aprilie). Pregatirile incep cu cel putin o luna si jumatate inainte, asa ca am avut bucuria sa gasesc un oras imens imbracat de sarbatoare. La tot pasul, ronduri si scuare pline cu minunate lalele; simple sau batute; albe, roz, rosii, mov si galbene, mi-au incatat privirea. Cu petale simple sau dantelate, aceste mici turbanne de catifea, acopera orasul ca un imens covor.


[fb]
---
Trimis de Maria Smeu in 18.04.10 18:30:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8663 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maria Smeu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aranjament floral din gradina palatului Dolmabache
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9550 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

Diaura* [18.04.10 19:10:03] »

Epoca Lalelei nu se refera doar la cultivarea pe scara larga la Istanbul a acestor flori, ca simbol al bunastarii sultanilor.

Este vorba de prima mare incercare a otomanilor de a tine pasul cu lumea occidentala, (fata de care din punct de vedere tehhnic era mult in urma) prin crearea consulatelor care sa permita schimburi culturale. A fost prima oara in istoria Imperiului otoman, cand un sultan a recunoscut ca doar din incasarea birurilor nu poate sustine o tara, ci trebuie ca si poporul sau sa isi asigure hrana. Dar cum mijloacele tehnice erau rudimentare, era nevoie de “ cumparearea de tehnologie” si pentru asta trebuia mai intai sa creeze legaturi si schimburi culturale.

In acea perioada au fost primele desfiintari ale breslelor cu mici mestesugari care munceau doar cu mainile si cu unelte foarte putine si simple (deci produceau putin, greu si in timp indelungat) si trecerea spre activitati mult mai mecanizate.

Dar cum urmatorii sultani, nu au dus ideea mai departe, si s-au multumit doar cu mandria si frumusetea lalelelor, imperiul a ramas mult in urma si a fost depasit de Europa care a intrat in epoca industrializarii.

Asadar Epoca Lalelelor a fost si o perioada de inflorire economica, cam scurta, ca si perioada de inflorire a lalelelor. A rams pana azi marea dragoste pentru aceste flori si festivalul de care ai amintit. Desi sunt la tot pasul prin oras, pretul unui fir variaza intre 3 - 10 TL.

In Romania, Pitesti-ul este denumit “ orasul lalelelor “, anual desfasurandu-se acolo un festival numit “ Simfonia lalelelor”.

Cristian_h* [18.04.10 20:16:45] »

fiindca m-a interesat subiectul am verificat din nou nu se poate spune cu exactitate cine a introdus in Europa aceste flori care cresc spontan in mari portiuni din Asia, foarte probabil este vorba de Ogier Ghiselin de Busbecq ambasadorul imparatului habsburg Ferdinant I un herbatolog impatimit care mentiona pentru prima data intr-o scrisoare din anul 1554 despre aceste flori, patru ani mai tarziu Conad Gessner un alt botanist face o descriere a acestor flori care cresteau intr-o gradina din Augsburg Bavaria.

O alta varianta ar fi Lopo Vaz de Sampayo , guvernator al posesiunilor portugheze din India despre care se spune ca la intoarcerea in tara a adus cativa bulbi din Sri Lanka, insa Sri lanka nu face parte din arealul endemic al lalelelor.

Ce este foarte interesant este faptul ca initial toate lalelele erau rosii, apoi au aparut cele bicolore ai caror bulbi la inceput valorau greutatea lor in aur, fara sa se stie ca acestea erau de fapt bulbi bolnavi si infectati cu un virus care era responsabil de lipsa pigmentului rosu pe anumite portiuni!

oricum frumoase randuri, multumim!

Maria Smeu [18.04.10 21:22:18] »

Va multumesc pentru completarile documentate, care ne imbogatesc pe toti, tineri sau maturi. Este grozav ca invatam permanent unii de la altii.

webmaster13 [18.04.10 23:32:40] »

am atasat aceasta melodie pe care daca doreste Maria Smeu o putem schimba!

presario [19.04.10 09:21:25] »

Cred ca fiecare tara are un "oras al lalelelor"

biancuta [19.04.10 09:22:02] »

Din nou despre aceste flori minunate! Ai si votul meu!

Maria Smeu [19.04.10 10:27:05] »

Multumesc Webmaster13! Nu schimba, ca e frumoasa.

pepsi70ro [19.04.10 10:35:13] »

Felicitari pentru review, desi am fost de mai multe ori in Istanbul niciodata nu l-am vazut "zugravit" in culorile lalelelor, pozele tale sunt cu adevarat frumoase.

monica1971 [19.04.10 18:20:37] »

Bravo.Ma duc prima oara la Istanbul dar ce scrieti tu si Diaura ma fac sa simt ca ma duc in locuri cunoscute.

Maria Smeu [19.04.10 23:03:44] »

Dragut spus Monica! Mergi cu inima plina si precis o sa-ti placa. Astept cu nerabdare impresiile tale "de dupa". Presimt ca vei avea o vacanta inedita!

presario [20.04.10 09:09:38] »

monica1971 - daca tot mergi la Istanbul si daca ai timp, nu rata o cina unica in mijlocul Bosforului la Maiden's Tower (unul din simbolurile Istanbulului).

Detalii click aici

Admin [04.05.10 09:26:00] »

mutat la rubrica 'Excursie la portile Orientului - Istanbul', sectiune in care ne propunem sa grupam toate recomandarile de calatorie din acest oras si din imprejurimile sale

adi_diabllo [06.05.10 15:01:17] »

Si eu pana acum stiam ca Olanda este "Tara Lalelelor", insa dupa cele spuse de voi aici, mai tai o informatie eronata din cultura mea generala )) si o introduc pe cea corecta

Multumiri!!

kmy [15.05.10 22:29:20] »

Desi am citit acest revew, mi-a placut si astfel ai si votul meu

adrian2010 [07.08.10 22:10:01] »

Un review exceptional! Cred ca ai avut o emotie neexplicabila atunci cand te-ai intalnit cu minunatele lalele!

400 PMA alaturi de o lalea!

Maria Smeu [08.08.10 21:36:28] »

Multumesc frumos, ioncsovadrian! Consider ca mi-ai oferit un imens buchet dec 4o1 lalele! Cat despre emotii...coplesitoare! Recunosc ca la intoarcerea in Bucuresti, in perioada urmatoare, cand am vazut si la noi "frumoasele mele lalele" ma opream extaziata in fata rondurilor inflorite retraind emotiile pe care si tu le-ai intuit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adi_diabllo, adrian2010, biancuta, Diaura*, domidoc, kmy, Maria Smeu, monica1971
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056137084960938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1