81842 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Albania

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.09.2017
DE
Avatar crismis
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Galați
înscris/ă în 27.07.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Moscopole, „nivindicată arană”...


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Stabilisem deja traseul pe care aveam să-l urmăm în Albania, dar mai erau încă destule luni până când el se va fi materializat. În mare, cam știam ce aveam de făcut: plajă și bălăceală în turcoazul lichid al Mării Ionice (câteva fotografii cu plajele din Ksamil fuseseră de fapt cele pe „scheletul” cărora se închegase întreaga vacanță). Dar știți cum e: suntem turiști cu vechime de acum, nu plecăm așa, în neant, ne mai documentăm și noi un pic... Și cu cât ne documentăm mai mult, cu atât descoperim mai multe lucruri...

De exemplu, că Albania e departe de a însemna doar peisaje sălbatice, extrem de frumoase (mare și munte deopotrivă). Că mai înseamnă istorie și că o frântură din istoria asta e despre niște oameni al cărui ADN se intersectează simțitor cu cel cu care m-a dotat Doamne-Doamne: e vorba despre aromâni.

Citeam despre Moscopole, impresionanta capitală medievală a aromânilor din Balcani și pe măsură ce citeam, simțeam tot mai mult dorința de a mă duce acolo, de a vedea cu ochii mei acest loc fabulos. L-am căutat pe hartă și inițial mi s-a părut că e mult înafara oricăror trasee turistice; „Altădată! ”, mi-am zis, cu amărăciune... Pe urmă, a venit rândul Gjirokaster-ului să-mi aprindă neuronii și... s-a confirmat încă o dată teoria genialului nostru prof de mate din liceu: „Dacă o problemă te preocupă suficient de mult, este imposibil să nu-i găsești soluția! ”

Okeeei... De la Pogradec, din sudul Lacului Ohrid, toate programele de simulare a traseului către Gjirokastër (unde părea că merită să facem popas o noapte) ne spuneau s-o luăm spre vest: Elbasan - Fier - Tepelenë - Gjirokastër (aproape 300 km, 4 ore și 40 de minute). Dar... ce-ar fi dacă am lua-o spre est?! Până la Korçë sunt 40 km, apoi ne-am putea abate spre vest spre Moscopole (doar 18 km!), pe urmă ne-am întoarce și am avea 2 variante: să revenim în Pogradec și să parcurgem traseul descris (cam 400 km în total, aproape 8 ore) sau să continuăm urmând aproximativ granița cu Grecia (260km, cam 6 ore). Evident că ultima variantă părea cea optimă. Am încercat să ne interesăm despre starea drumurilor, dar singurele informații pe care am reușit să le obținem au fost oarecum la fața locului; Kristina, ghida macedoneană pe care am avut-o în excursia pe lac, nici nu ne-a încurajat, nici nu ne-a descurajat să urmăm varianta B („până la Korçë drumul este bun, dar de acolo, e așa și așa, mai cu gropi, mai fără”), pe când un albanez pe care Tati l-a abordat la o benzinărie, ne-a zis că nu-i nicio problemă, se poate merge, n-are rost să ocolim o sută și ceva de km...

Ce-a ieșit... v-am povestit deja în articolul introductiv și sintetizez din nou: a fost unul dintre cele mai periculoase drumuri pe care le-am parcurs vreodată, dar și unul dintre cele mai frumoase! Dar să ne întoarcem la Moscopole...

Scurtă istorie

E greu de zis cu certitudine când anume a fost înființat Voshopole („orașul vlahilor”). Unii zic că pe la 1300 și ceva, alții devansează cu încă vreun secol în urmă... Se pare că a fost unul din multele locuri unde oierii vlahi au găsit iarbă grasă și izvoare limpezi pentru animalele pe care le păstoreau, precum și adăpost în căușul muntelui, la o altitudine de 1100 m, pentru familiile lor. Așezarea a prosperat încetul cu încetul, oierii erau oameni harnici și înțelepți și curând au început să caute soluții pentru a-și vinde prinosul de produse pe care le furniza meseria lor. Astfel s-a dovedit că erau și buni negustori, îi ajuta și situarea în apropierea unor importante drumuri comerciale europene, printre care Via Egnatia, construită încă de pe vremea romanilor spre a lega anticul oraș Dyrrachium (Durres-ul albanez de azi) de Byzantium (zis Constantinopole mai târziu, zis Istanbul până în zilele noastre).

Vlahii noștri, care se mai autointitulau și aromâni, vorbeau o limbă mult asemănătoare cu limba vlahilor nord-dunăreni. Deși în curând a venit năpasta otomană peste micul lor târg (ca peste întregi Balcanii), acesta s-a transformat încetul cu încetul într-o adevărată urbe, una dintre cele mai bogate și mai frumoase din întreaga regiune! Apogeul dezvoltării Voshopole-lui se pare că a fost pe la mijlocul sec. 18, grație deschiderii către alte și alte căi comerciale, precum cele dinspre nord, cu Pesta, Viena și unele orașe germane. Există multe izvoare scrise care atestă faptul că la acea dată, Voshopole era un oraș înfloritor, în care trăiau 70000 de oameni, toți armeni (în vremea aceea Atena număra cam 10000 de suflete, dintre care doar 3000 greci). Existau 12 cartiere, cu străzi pietruite și cu trotuare, cu case construite din piatră și placate cu marmură și în jur de 70 de biserici, pe jumătate săpate în pământ, ca să nu atragă mânia stăpânirii turcești (toate ortodoxe, iar slujba se ținea în limba greacă, considerată pe atunci limbă de circulație balcanică). Erau bănci la care se împrumutau cu încredere negustorii din toată zona, vreo 20 de bresle, biblioteci (Voshopole deținea tiparniță, a doua după cea din Constantinopole, lucru nemaipomenit pentru acele vremuri). Exista un soi de apeduct dublat pe interior cu olane de ceramică, asemenea celor de pe vremea romanilor, prin care se aducea laptele de la stânile din munte până la fabricile de prelucrare din oraș.

În 1744, a luat ființă și o universitate, numită Noua Academie, limba de predare fiind tot greaca. Aici s-a redactat un dicționar aromân/grec/bulgar/albanez, primul în regiune, de o mare importanță istorică. La Academie au predat aromâni ridicați din popor, școliți în vestul Europei; întorși acasă, aici au început a răspândi ideile iluminismului european, lucru care a stat la temelia viitoarelor revolte antiotomane.

Desigur că turcii nu vedeau cu ochi buni o asemenea înflorire orașului, nici puzderia de biserici creștine, nici erudiția învățaților aromâni, nici averile considerabile ale negustorilor aromâni. Pe la 1769 au început represaliile din partea lui Mehmet Pașa, tatăl lui Ali Pașa. Istoricul Valeriu Papahagi, care a studiat arhivele vremurilor, a scris la 1935 o carte intitulată „Aromânii moscopoleni și comerțul venețian în secolele XVII-XVIII” (prefațată de N. Iorga), în care povestește că, la început, turcii jefuiau caravanele care ajungeau în Moscopole. Mai apoi, „beii din Muzachia, sub pretext a ajuta, au pus garnizoană în oraș”, dar apărătorii s-au transformat ușor-ușor în călăi. După nenumărate atacuri care s-au desfășurat pe parcursul a peste 10 ani, orașul a decăzut încetul cu încetul. Lovitura de grație a dat-o crudul Ali Pașa în 1788; Moscopole a ars atunci zile la rând, în urmă rămânând doar praf și cenușă... Un alt cronicar al vremii, Pouqueville, consul al lui Napoleon la Ali Pașa, în Ianina (Ioannina de azi), concluzionează: „Invidia și fanatismul se uniră pentru a distruge opera înțelepciunii!”

Negustorii armeni s-au răspândit în tot acest răstimp în toate colțurile Europei, care pe unde avea rude sau cunoștințe de afaceri. Mulți au ajuns la nord de Dunăre, în Constanța, Brăila, Galați, București, alții la Atena, alții la Viena sau Budapesta. Câțiva îndărătnici au rămas acasă, să-și apere vatra și biserica lor creștină, iar puținii care au supraviețuit atacurilor barbare au scuturat mai apoi pietrele de cenușă și și-au ridicat alte adăposturi. Așezarea n-a mai ajuns niciodată la înflorirea de dinainte, dar a supraviețuit. În 1905, statul român a hotărât înființarea unei școli cu predare în limba română în Korçë; aceasta a funcționat până în 1946 și majoritatea aromânilor din zonă au putut învăța aici 4 clase.

Gurile rele zic că asta nu le-a folosit la nimic, că după-aceea, oriunde s-ar fi dus erau considerați analfabeți, nestudiind limba albaneză. Cu alte cuvinte, s-a cam ales praful de vechea strălucire a metropolei armenilor din Balcani! Preotul Dumitrache Veriga, ce slujește la Biserica „Schimbarea la Față” din Korçë, are o explicație simplă: asta ar fi pedeapsa lui Dumnezeu pentru faptul că armenii s-au lepădat cândva de limba strămoșească în favoarea celei grecești, așa cum zice, dealtfel, un cântec vechi de-al lor: „Blestem mare s-aibă-n casă/Cari di limba lui s-alasă”...

În prezent, Voskopojë este un sat ce poate fi abordat din Korçë, spre vest, pe un drum care până nu de mult era neasfaltat. Din vechi, au mai rămas ruinele unui pod și 6 biserici, din care 5 sunt declarate de Ministerul Culturii din Albania, din anul 2002, „Monumente pe cale de dispariție”...

Experiența noastră

Indicatorul către Voskopojë l-am dibuit oarecum întâmplător, căci GPS-ul nostru era de părere că ar fi fost cazul să mai mergem un pic înainte și apoi s-o luăm la dreapta sau la stânga, nu mai știu. Cei 18 km i-am străbătut pe un drum asfaltat, într-adevăr, dar găurit pe ici, pe colo. Pe măsură ce înaintam spre munte, peisajul devenea din ce în ce mai spectaculos, blânde coline împădurite, poienițe pline de flori și căpițe de fân ne încântau privirile. Pentru o clipă, am avut senzația că ne aflăm undeva, în Bucovina noastră.

Am intrat în sat și în curând am ajuns în ceea ce părea a fi centrul său. Am oprit să ne lămurim încotro s-o apucăm. Nu era nimeni prin preajmă, în afara unor muncitori care lucrau la pavarea cu piatră a drumului. Centrul de Informații Turistice era pustiu, probabil că solicitările către el erau sporadice. Am înregistrat pe retină și pe camera foto un monument de factură comunistă, judecând după steaua de pe creștet; n-am înțeles înscrisurile (care erau, evident, în limba albaneză), dar cred că era dedicat celor jertfiți în - probabil - al doilea război mondial (erau și 5 coloane cu nume alături, pe o placă mare de marmură; hmm... nu prea îmi sunau aromâne...).

Am descoperit însă un panou turistic cu o hartă și câteva fraze în albaneză, dar și în engleză. Am remarcat că era ceva distanță între vechile biserici armenești; eu eram dispusă s-o luăm pe jos, dar Tati a insistat să mergem cu mașina, fiind deja destul de cald afară. Am cotit-o în stânga, urmând niște indicatoare turistice, din acelea maronii.

Prima pe care am descoperit-o a fost Biserica Sf. Nicolae. În fața ei era o movilă mare de nisip, iar de dincolo de gardul înalt și compact de piatră răzbăteau zgomote, ca și cum acolo se lucra; dealtfel, de-a lungul zidurilor bisericii erau ridicate schele. Pe ușa simplă de lemn a clopotniței am găsit o inscripție pe fond galben și, atunci când am putut s-o traduc, am realizat că am înțeles bine, scria: „Atenție, aici se lucrează! ” Alături era o alta, în albaneză, dar și în engleză: „Free Entry, No Photo”. Ușa era însă ferecată cu lacăt, deci cel de-al doilea anunț nu mai era de actualitate. M-am întristat, căci speram să putem intra, să admirăm vechile fresce, să respirăm un pic aerul istoriei...

Ne-am mulțumit să studiem imaginea gravurii datate 1742, care prezintă orașul medieval (pe care o mai văzusem cu ocazia documentării mele anterioare), fixată și ea alături, pe zidul clopotniței și să citim informațiile bilingve (albaneză/engleză) prezentate pe un panou. Am aflat că biserica datează din sec. 18, că frescele interioare au fost realizate în 1726 de un pictor celebru, David Selenica, împreună cu discipolii săi, Konstantin și Kristo, fiind considerate adevărate opere de artă bizantină la acea dată. Iconostasul de lemn sculptat al bisericii ar fi fost terminat în 1743. Locașul a suferit repetate distrugeri, cele mai recente datând din 1916 și 1943. M-am bucurat că în prezent se lucrează la renovarea ei, asta înseamnă că poate într-o zi o să am șansa s-o admir în adevărata ei splendoare, pe care azi doar o intuiesc... Dacă nu eu, atunci poate copiii sau nepoții mei...

Ne-am urcat în mașină și am continuat în aceeași direcție, către care reținusem că ar fi trebuit să dăm de încă două biserici. Drumul s-a făcut curând drum de pământ, dar paralel cu el se lucra asiduu la un altul, supraînălțat, pavat cu piatră. Dincolo de acesta ne-a întâmpinat silueta masivă a Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. Poarta la fel de încuiată ca dincolo, iar pe ea același anunț: „Free Entry, No Photo”. Am pozat la greu pe dinafară, dar n-am intrat...

Biserica Sf. Atanasie se zărea și ea în depărtare, dar drumul de pământ devenea din ce în ce mai neprietenos, așa că am renunțat, bănuind că acolo ne-ar aștepta un alt lacăt și o altă întristare. Ne-am întors așadar și am cotit-o pe alt drum (asfaltat), către celelalte biserici și către „vechiul drum al caravanelor”. Drumul n-a stat asfaltat multă vreme, s-a transformat curând într-unul de pământ, destul de desfundat, care i-a dat mari emoții șoferului, mai ales că și urca destul de abrupt. Aici satul părea că se cam termină (drumul continua însă, vechea cale pe care plecau caravanele încărcate cu lână și cu brânză), începeau niște coline superbe, iar dincolo de ele se ghiceau munții cei mari. Am oprit lângă un buncăr (rămășiță a paranoiei comuniste, Albania e plină de așa ceva), pe urmă am luat-o per pedes în direcția turlei care se zărea la oarecare distanță.

Greu am găsit o inscripție care să-mi spună că e vorba despre Biserica Sf. Profet Ilie. Aici am putut intra în curtea largă, parțial acoperită cu iarbă crescută în dezordine; zidul care delimitează acest spațiu are o bortă largă, probabil aici a fost (sau va fi) cândva poarta. Într-o parte, zidul este întrerupt de clopotnița simplă, de piatră, cu 3 niveluri; și pe sub ea s-ar fi putut pătrunde în incintă. Biserica are baza dreptunghiulară, iar fațada sa este un trapez turtit; deasupra se mai suprapune încă un corp turtit, cu acoperiș cu pantă mică. În partea dreaptă a bisericii, pe o distanță mică, este alipită o capelă închisă pe 3 laturi. Ferestrele sunt mici și puține, cu partea superioară ovală, înăuntru trebuie să fie destul de întuneric. Ușa din față este complet zidită, dar există în lateral o ușă de lemn; pe ea - ați ghicit! - scrie: „Free Entry, No Photo”.

O cruce de piatră ciobită zace stingheră într-un colț... Peste tot sunt materiale de construcție, grămezi de nisip, vreo 2 scări stau sprijinite de zidurile de piatră ale bisericii, semn că și aici au început lucrările de renovare. La plecare, descopăr dealtfel pe partea interioară a zidului de incintă un panou care confirmă acest lucru; înțeleg că lucrările au început în toamna trecută, iar la 19 sep 2017 vor fi gata; o fi și la ei ca la noi, să se prelungească termenul final până la calendele grecești?!... Să sperăm că nu.

Ne-am întors spre centru și am decis că ar cam fi vremea mesei de prânz. Eu eram destul de stresată de faptul că nu găsiserăm pe nicăieri să schimbăm ceva bani, aveam doar euro și card, dar Tati nu s-a descurajat. Am parcat pe o străduță liniștită, plină cu case frumoase de piatră, cu grădini îngrijite și înflorate. Pe o parte era un guesthouse numit Joshua, iar vis a vis o superbă poartă metalică în stil art deco, pe care scria: „Vila Falo, Bar-Restorant-Hotel”. Tati a făcut vorbele cu un tânăr ospătar, care ne-a asigurat că putem plăti în euro, urmând ca restul să-l primim în leka.

Vila are o curte mare, cu o grădină frumoasă în față, gătită cu zeci de flori, organizată ca terasă a restaurantului. Nu erau decât vreo 2-3 mese ocupate, așa că nu ne-a fost greu să ne găsim un locșor idilic, la umbra unui copac. Am primit rapid meniurile bilingve și, la cererea nostră, imediat după asta, câte o bere (fără alcool pentru șofer, săracu'). Am răsfoit și nu prea meniul, l-am rugat pe ospătar să ne recomande ceva tradițional. El a zis de un fel de plăcintă cu brânză și spanac, porție pentru 2 persoane, ceea ce pentru noi a sunat perfect. „Dar o să dureze un pic, că o preparăm pe loc! ” „Cât? ” „30 de minute, probabil! ” „Ok! ”

Plăcinta a venit aburindă și aromată, într-o tigaie măricică. Aluatul clasic era înlocuit de niște clătite mai grosuțe. Extrem de bună această plăcintă, iar porția imensă pentru noi doi! Oricât ne-am străduit (și ne-am străduit, că eram destul de flămânzi), n-am reușit să dovedim decât vreo două treimi. Restul am luat la pachet (ceea ce avea să ne prindă bine la cină, căci pensiunea din Gjirokastër era cocoțată la cucurigu și n-am mai fost în stare să ne mai urnim de acolo după ce am ajuns). Am păstrat un pic de loc și pentru un desert de care ne era dor, iaurt cu miere și nuci (am șeruit cu Tati o porție). Când a venit nota de plată, am rămas amândoi cu gurile căscate: totaliza fabuloasa sumă de... 8 euro! I-am spus tinerei noastre gazde să păstreze 10 euro, iar restul să-i schimbe în moneda locală. Recomand Vila Falo, evident!

Am hotărât să sistăm căutarea altor obiective istorice, eram destul de lămuriți că poate ar fi bine să revenim peste câțiva ani și, în plus, mai aveam o grămadă de drum de făcut (nici nu visam ce avea să ne aștepte!). N-am putut însă să nu ne oprim câteva minute și în dreptul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, care ne-a ieșit fix în cale. Turlă pătrată cu 4 niveluri, zid de incintă, panou care anunța renovarea locașului. Ușa de lemn a clopotniței era însă descuiată și am putut pătrunde în curtea umbroasă. Biserica respectă același tipar, bază dreptunghiulară și un pridvor exterior terminat cu o cupolă pictată pe interior. Doar primul și ultimul stâlp mai erau în picioare, din ceilalți rămăseseră doar niște cioturi. Plafonul era sprijinit de proptele metalice, iar acoperișul protejat cu o plasă.

Greu de crezut totuși ce am citit pe panourile explicative! Biserica a avut cândva statul de catedrală, fiind una dintre cele mai mari basilici din zonă (38m/15,3m, putea să adăpostească aproximativ 1000 de enoriași). A fost supranumită „Sf. Sofia a Albaniei”. În curte a mai existat o capelă dedicată Sf. Cosma și Damian, iar în exterior, lipită de zidul nordic al catedralei, o altă bisericuță închinată Sf. Marina. O icoană ferecată în aur și argint înfățișând-o pe Maica Domnului, a făcut celebră biserica în întregi Balcanii, mai ales că era făcătoare de minuni; se zice că un ostaș turc a vrut s-o distrugă cu toporul, dar a murit fulgerat pe loc.

... Am părăsit Moscopole cu sentimente amestecate: amărăciune că n-am putut vedea mare lucru, bucurie că am fost totuși acolo și, mai ales, că lucrurile se mișcă și istoria nu va fi uitată. Mi-a plăcut că peste tot se construiește, am văzut 3-4 puncte de lucru în micuța localitate, iar prețioasele biserici nu sunt lăsate de izbeliște. Mi-ar fi plăcut să fiu întâmpinată în graiul aromân, pe care sunt sigură că l-aș fi înțeles în mare parte, dar secolele au trecut și cu mare probabilitate structura etnică a populației este mult schimbată. Îmi doresc să revin cândva, peste câțiva ani, să luăm și cazare 2-3 nopți în zonă, să colindăm văile și colinele alea frumoase (măcar cu privirile...).

Închei transcriind un citat dintr-un articol pe care l-am citit întru documentare și care aparține lui George M. Grigore, invitându-vă să cugetați măcar un pic la sensul acestor cuvinte, poate în timp ce ascultați frumosul cântec pe care web va avea bunătatea să-l atașeze articolului meu: „Martiriul aromânilor, precum și rugăciunile lor fierbinți în care au crezut atât de mult vor face ca aceștia să nu dispară. [... ] Vom da glas, să se știe că Geții de Aur primordiali renasc și prin acești păstrători de tradiții și credință strămoșească, prin acești vlahi sau aromâni moscopoleni, ce au avut perioada lor de glorie, de care trebuie să fim mândri. Noi nu trebuie să-i uităm! Noi trebuie să ne amintim istoria noastră adevărată, a Pomului Vieții pe care strămoșii noștri l-au crescut. ”

Rog web să atașeze: https://www.youtube.com/watch?v=rlS942NM4AM

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de crismis in 09.09.2017 15:38:17

Validat / Publicat: 09.09.17 18:04:20


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în ALBANIA
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1824

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  60500 PMA (din 45 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster87
[09.09.17 18:02:30]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[09.09.17 18:49:57]
» mesaj pers

   @webmaster87: Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[09.09.17 18:55:50]
» mesaj pers

   @crismis: Foarte, foarte interesant! Felicitări și mulțumesc pentru această veritabilă lecție de istorie.

   Am o nelămurire: în review faci de mai multe ori referire la armeni?!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[09.09.17 18:58:28]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[09.09.17 18:58:36]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Din ce am citit, locuitorii vechiului Moscopole erau, aproape în întregime, aromâni, una din ramurile vlahilor care s-au stabilit la sud de Dunăre. Nu știu dacă înseamnă același lucru cu armeni, cred că nu, dar uite, mi-ai dat o temă de studiu!

   Mulțumesc și eu pt vizită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[09.09.17 19:16:57]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc, web, onorată! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Floria
[09.09.17 19:28:00]
» mesaj pers

   @crismis: Populatia Moscopolei era alcatuita aproape in intregime din aromani despre care Petre Tutea ne spune ca sunt"superromani, romani absoluti", fara legatura cu armenii, un alt popor prigonit de-a lungul istoriei.

   La 1788, impreuna cu Moscopole, toate cetatile aromanesti din zona au fost distruse, intreaga regiune de la raul Devol pana in apropiere de Berat a fost transformata in cenusa iar populatia a luat calea unei dureroase bejanii. Dincolo de munti, in Grecia se afla o alta cetate la fel de mandra si de bogata ca Moscopole, Gramostea, care a avut aceeasi trista soarta. Daca la Moscopole mai traiesc cele cateva biserici de piatra, la Gramostea nimic nu mai aminteste de infloritoarea cetate aromaneasca, astazi pe locul ei se afla doar o mica asezare granicereasca.

   Pe 23 Mai, Ziua Aromanilor de Pretutindeni. se strang in centrul Moscopolei de astazi aromani risipiti in lumea intreaga, urmasi ai celor care au plecat din cea mai mare si mai frumoasa cetate pe care au avut-o aromanii in trista si zbuciumata lor istorie.

   Am fost la Moscopole... m-au incercat acolo sentimente pe care nu cred ca le pot reda, poate voi incerca intr-o zi... Nu stiu daca tatal strabunicului meu care a trecut Dunarea cu turmele de oi pentru a ierna intr-un sat ascuns intre dealurile Valcei se trage de la Moscopole ori poate de la Gramostea dar in acele locuri am simtit ca am revenit cumva acasa...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2700 PMA1 (din 9 voturi)]
- Costi
[09.09.17 19:28:21]
» mesaj pers

   @crismis:

   Excelent articol, cu o frumoasă lecție de istorie...

   E de admirat insistența cu care ai căutat informații și ai mers să vezi locurile. Majoritatea dintre noi ar fi renunțat rapid, mai ales că nici nu sunt niște obiective care să concureze cu Acropole sau Colosseum...

   Felicitări pentru asta, dar și pentru frumoasa incursiune în istoria românilor, istorie care, din păcate, este deseori terfelită chiar de către unii dintre noi. Spun asta aducându-mi aminte de demersurile făcute de câțiva armâni în frunte cu unul care a fost parlamentar și al cărui nume nu vreau să-l scriu aici (nu merită!), dar rimează cu lacheu, demersuri care urmăreau, vezi Doamne, acordarea statutului de minoritate etnică românilor proveniți de la sudul Dunării.

   Și pentru că am folosit aici termenul de armâni, trebuie să subliniez faptul că așa își spun macedo-românii, sau aromânii. De aceea, termenul de armeni, folosit de tine de mai multe ori în text, nu este potrivit, pentru că se crează confuzie cu armenii, popor din Caucaz, cunoscuți și ei pe la noi ca buni comercianți.

   Închei spunând că, printr-o coincidență, acum câteva zile am descoperit Wikipedia pi Armâneaști.

   Au și pagină de Facebook!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- crismis
[09.09.17 19:43:06]
» mesaj pers

   @Floria: Excelente completări, bine că mi-ai zis că la Gramostea n-a mai rămas nimic, că eram în stare să mă duc și acolo!

   Am citit și eu despre sărbătoarea aromânilor de pretutindeni care se ține pe 23 mai în Moscopole și am citit multe alte lucruri despre aceste locuri atât de oropsite de istorie! Am citit că sunt multe alte enclave de aromânism în zonă, că Lacul Ohrid a fost supranumit la un moment dat "un fel de mare vlahă".

   @Costi: Mulțumesc pt aprecieri! Am recitit textul și am constatat că am folosit în mod greșit de vreo 2-3 ori termenul "armeni" în loc de aromâni! Îmi asum eroarea și îmi cer scuze pt ea! Nici când a intervenit Carmen n-am realizat. Nu, categoric e vorba de aromâni, nu de armeni (care provin de pe teritoriul actualei Armenii)!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Alex_Macedo
[10.09.17 02:07:47]
» mesaj pers

   ... măcar ai sheruit cu Tati, sireacul!

   Să simtă și el ceva acolo... de'o măslină...

   Frumoasa incursiune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- AZE
[10.09.17 08:39:28]
» mesaj pers

   @crismis: Foarte interesant.

   Un articol complet si fotografii frumoase.

   Felicitari si pentru excursie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[10.09.17 08:58:41]
» mesaj pers

   @crismis: M-a impresionat acest articol foarte bine scris, îmbinând informațiile istorice cu experiențele personale. Mulțumesc pentru această dimineață de emoție și de amintiri frumoase!

"Blestem mare s-aibă-n casă/Cari di limba lui s-alasă"...

   În primii ani de serviciu am avut mai mulți colegi macedoneni și uneori îi surprindeam discutând între ei în limba lor. Cu două dintre fele m-am înțeles foarte bine. Când una dintre ele s-a logodit (la ei logodna și nunta sunt petreceri distincte, fiecare cu ceremonialul ei) am fost invitată la Călărași, acolo unde locuia mama sa (tată nu mai avea) și majoritatea celorlalte rude. Știind că la petrecerile lor se cântă foarte mult, colega mea a vrut să le facă o surpriză rugându-mă pe mine (româncă 100%) să cânt un cântec popular - "Fată cu ochi măslinii" - în varianta macedoneană. Bineînțeles că mă instruise bine înainte, făcusem cu ea exerciții de pronunție… Când am cântat, m-au ascultat macedonenii cu atâta respect și cu atâta plăcere că îmi dau lacrimile și acum când îmi amintesc.

   Despre melodia atașată articolului - profundă, emoționantă și plină de înțelesuri - ce mai pot spune?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Costi
[10.09.17 10:13:22]
» mesaj pers

   @iulianic:

În primii ani de serviciu am avut mai mulți colegi macedoneni și uneori îi surprindeam discutând între ei în limba lor.

   Adică în limba noastră cea română.

   De data asta însă nu ești chiar așa pe lângă subiect, ca atunci cu „limba moldovenească”, asta pentru că ce vorbesc armânii este unul din dialectele limbii române, cel macedo-român sau aromân sau, cum spun ei, armân. Oricum, este vorba de un dialect și nu de o limbă distinctă. Este părerea marii majorități a lingviștilor, fie ei români sau străini. :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- iulianic
[10.09.17 12:02:06]
» mesaj pers

   @Costi: Iar te iei de incultura mea? Nu vezi că am vrut doar să mă laud că am cântat pe macedonește?

   Ceea ce spui tu știu din clasa a V-a. Cred că pe viitor trebuie să fiu mai atentă la exprimare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[10.09.17 14:22:26]
» mesaj pers

   @crismis: M-am întâlnit cu vlahii în Metsovo pe 27 iunie 2017 vezi impresii. Dacă la Moscopole pe 23 mai se serbează Ziua Aromanilor de Pretutindeni, la Metsovo am prins Festivalul Vlahilor de pretutindeni (am asistat şi noi la una din cele trei zile îjn care se desfăşura).

   Am vorbit cu mulţi vlahi din acest sat (orăşel) din munţii Pindului, m-a impresionat istoria lor şi de atunci citesc tot ce prind despre ei.

   A doua zi am vizitat oraşul Ioannina, cetatea şi muzeul Ali Paşa, paşa otoman de origine albaneză (Tepelene), care a cucerit şi distrus în secolul XVIII înfloritorul şi grandiosul oraş al Vlahilor, Moscopole.:(

   Deşi am fost de două ori în Albania, am ratat, deşi îmi propusesem să fac asta, de fiecare data o vizită în acest loc cu o istorie aşa de tristă. :(

   Un vot dat cu două mâini pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- crismis
[10.09.17 14:28:45]
» mesaj pers

   @Alex_Macedo: Lui Tati nu-i plac dulciurile, așa să știi. Și nici mie în mod deosebit (burticile ne sunt de la bere, categoric! :) ). Dar ne mai prostim și noi așa, din când în când... Dacă mă gândesc bine, suntem amândoi gurmanzi, nu contează cantitatea, cât calitatea...

   Bre, da' ce-i mai porți de grijă lu' "sireacu" Tati?! Să știi că a remarcat și el, mă întreabă când mai postez câte un review: "Da' baiatu' ăla drăguț ce-a mai zis de mine?"

   @iulianic: Am căutat piesa de care vorbești, nu știam decât varianta cu "fată dobrogeană". Am găsit-o și în dialectul aromân, e foarte frumoasă. Mi-ar plăcea să te fi auzit cântând-o... Poate la viitoarea întâlnire AFA?!

   @AZE: Mulțumesc pt cuvintele frumoase!

   @traian.leuca: Am citit tot ce ați scris pe această temă (și, cel puțin în ultima vreme, tot ce ați scris). N-am intenționat asta, dar cumva excursia noastră s-a învârtit în jurul lui Ali Pașa. La Girokaster ne-am întâlnit din nou cu el, la castelul din Sarande (Albania e toata plină de castelele lui, dar noi deocamdată aici am fost), la Ioanina. Brrr...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Alex_Macedo
[10.09.17 14:42:17]
» mesaj pers

    :)... :)... :)... Mare figură ești, Dna. doctor!

   Mi-a plăcut mult! Hahaha! 😂😂😃😃😃😃😃

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[10.09.17 14:56:28]
» mesaj pers

   @Alex_Macedo:;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[10.09.17 17:34:50]
» mesaj pers

   @crismis:

   Super articol, ca mereu cand este vorba de cele scrise de tine. L-am trecut la favorite. Fara sa stiu la inceputul acestui an ce traseu ai tu, mi-am propus ca vacanta mare din 2018 sa fie vacanta balcanica adevarata, deci iar mi-ai venit in ajutor cu informatii bune. Si stiu ca ai trait cu mult patos acele zile si te-ai pregatit intens pentru vizite.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- crismis
[10.09.17 17:47:58]
» mesaj pers

   @elviramvio: Mulțumesc, mă bucură alegerea voastră! Și noi dorim o revenire în Balcani, ne-au rămas multe de văzut, dar deocamdată ne vom îndrepta în alte direcții. Ca niciodată, nu sunt foarte sigură care vor fi ele, am doar o idee, în linii mari! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[10.09.17 17:54:12]
» mesaj pers

   @crismis:

   Pai si eu am zis ca mi-am propus! Acum sa vedem daca nu râde Dumnezeu de mine sau nu ma trimite in alte zone, iarna asta dam cu zarul!! 😘

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[10.09.17 23:26:44]
» mesaj pers

   @crismis: Am sa spun doar SUPERB, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[10.09.17 23:47:53]
» mesaj pers

   @mishu: Mulțumesc, cu mare drag și eu!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[16.09.17 17:44:11]
» mesaj pers

   @crismis: Am citit TOT-TOT! Mi s-a zbarlit pielea, atat de frumos ai povestit despre noi, cei de la sud... Am ochii umezi!

   Uite, iti fac un mic dar!

   video1

   video2

   Pacat ca gramostenii n-au mai incercat refacerea Gramostei. Dar mai putem spera!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[45] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2017] În drum spre Voskopojë -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899637">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899637"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899637">Şterge vot</a></div><span id="v9899637" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899637)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899637Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899637MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2017] În drum spre Voskopojë
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2017] Deja se vede satul în căușul munților -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899639">Şterge vot</a></div><span id="v9899639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2017] Deja se vede satul în căușul munților
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2017] Gata, am ajuns! -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899640">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899640"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899640">Şterge vot</a></div><span id="v9899640" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899640)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899640Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899640MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2017] Gata, am ajuns!
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUN-2017] Monumentul comunist din centrul localității -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899641">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899641"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899641">Şterge vot</a></div><span id="v9899641" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899641)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899641Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899641MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2017] Monumentul comunist din centrul localității
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2017] Panoul cu informații turistice și cu amplasarea pe hartă a obiectivelor -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899643">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899643"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899643">Şterge vot</a></div><span id="v9899643" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899643)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899643Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899643MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2017] Panoul cu informații turistice și cu amplasarea pe hartă a obiectivelor
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2017] Biserica Sf. Nicolae -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899644">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899644"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899644">Şterge vot</a></div><span id="v9899644" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899644)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899644Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899644MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2017] Biserica Sf. Nicolae
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2017] Intrarea la Biserica Sf. Nicolae, parțial acoperită de o grămadă de nisip și oricum încuiată cu lacătul -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899645">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899645"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899645">Şterge vot</a></div><span id="v9899645" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899645)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899645Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899645MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2017] Intrarea la Biserica Sf. Nicolae, parțial acoperită de o grămadă de nisip și oricum încuiată cu lacătul
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2017] Gravură ce prezintă orașul Moscopole la 1742, în deplinătatea înfloririi sale -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899647">Şterge vot</a></div><span id="v9899647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2017] Gravură ce prezintă orașul Moscopole la 1742, în deplinătatea înfloririi sale
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2017] Biserica Sf. Arhangheli; se vede cât de înalt se construiește drumul cel nou, de piatră -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899649">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899649"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899649">Şterge vot</a></div><span id="v9899649" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899649)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899649Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899649MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2017] Biserica Sf. Arhangheli; se vede cât de înalt se construiește drumul cel nou, de piatră
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2017] Biserica Sf. Arhangheli, văzută de pe drumul cel nou, pietruit -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899650">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899650"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899650">Şterge vot</a></div><span id="v9899650" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899650)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899650Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899650MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2017] Biserica Sf. Arhangheli, văzută de pe drumul cel nou, pietruit
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2017] Biserica Sf. Arhangheli -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899651">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899651"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899651">Şterge vot</a></div><span id="v9899651" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899651)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899651Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899651MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2017] Biserica Sf. Arhangheli
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2017] Indicatoare turistice în Voskopojë -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899652">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899652"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899652">Şterge vot</a></div><span id="v9899652" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899652)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899652Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899652MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2017] Indicatoare turistice în Voskopojë
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2017] Peste tot se construiește, se pavează drumurile cu piatră, ca pe vremuri -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899653">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899653"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899653">Şterge vot</a></div><span id="v9899653" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899653)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899653Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899653MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2017] Peste tot se construiește, se pavează drumurile cu piatră, ca pe vremuri
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2017] Aici se termină satul; vechiul drum al caravanelor -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899654">Şterge vot</a></div><span id="v9899654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2017] Aici se termină satul; vechiul drum al caravanelor
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2017] Să lipsească martie din post?! sau buncărul din Voskopojë?! -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899655">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899655"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899655">Şterge vot</a></div><span id="v9899655" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899655)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899655Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899655MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2017] Să lipsească martie din post?! sau buncărul din Voskopojë?!
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2017] Nu seamănă cu un peisaj de pe la noi?! -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899656">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899656"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899656">Şterge vot</a></div><span id="v9899656" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899656)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899656Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899656MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2017] Nu seamănă cu un peisaj de pe la noi?!
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2017] Intrăm în incinta Bisericii Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899657">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899657"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899657">Şterge vot</a></div><span id="v9899657" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899657)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899657Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899657MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2017] Intrăm în incinta Bisericii Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899658">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899658"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899658">Şterge vot</a></div><span id="v9899658" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899658)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899658Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899658MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2017] Clopotnița Bisericii Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899659">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899659"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899659">Şterge vot</a></div><span id="v9899659" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899659)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899659Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899659MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2017] Clopotnița Bisericii Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2017] Ușa de intrare în Biserica Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899660">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899660"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899660">Şterge vot</a></div><span id="v9899660" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899660)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899660Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899660MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2017] Ușa de intrare în Biserica Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899661">Şterge vot</a></div><span id="v9899661" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899661)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899661Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899661MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899662">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899662"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899662">Şterge vot</a></div><span id="v9899662" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899662)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899662Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899662MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899663">Şterge vot</a></div><span id="v9899663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUN-2017] Biserica Sf. Profet Ilie
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [JUN-2017] În curând se termină renovarea! -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899664">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899664"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899664">Şterge vot</a></div><span id="v9899664" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899664)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899664Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899664MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JUN-2017] În curând se termină renovarea!
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JUN-2017] Și încă o privire spre frumoasele împrejurimi -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899665">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899665"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899665">Şterge vot</a></div><span id="v9899665" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899665)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899665Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899665MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUN-2017] Și încă o privire spre frumoasele împrejurimi
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [JUN-2017] Vis a vis de Vila Falo, o altă pensiune -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899666">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899666"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899666">Şterge vot</a></div><span id="v9899666" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899666)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899666Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899666MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [JUN-2017] Vis a vis de Vila Falo, o altă pensiune
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [JUN-2017] Frumoasa intrare la Vila Falo -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899667">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899667"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899667">Şterge vot</a></div><span id="v9899667" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899667)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899667Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899667MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [JUN-2017] Frumoasa intrare la Vila Falo
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [JUN-2017] Grădina Vilei Falo, terasă pt restaurant -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899668">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899668"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899668">Şterge vot</a></div><span id="v9899668" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899668)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899668Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899668MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [JUN-2017] Grădina Vilei Falo, terasă pt restaurant
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [JUN-2017] Dacă vă interesează să vă cazați la Vila Falo -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899669">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899669"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899669">Şterge vot</a></div><span id="v9899669" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899669)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899669Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899669MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [JUN-2017] Dacă vă interesează să vă cazați la Vila Falo
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [JUN-2017] Spicuim din meniu... -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899670">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899670"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899670">Şterge vot</a></div><span id="v9899670" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899670)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899670Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899670MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [JUN-2017] Spicuim din meniu...
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [JUN-2017] Și încă spicuim din meniu -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 09.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av899671">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv899671"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=899671">Şterge vot</a></div><span id="v9899671" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(899671)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f899671Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e899671MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [JUN-2017] Și încă spicuim din meniu
foto crismis [09.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[45] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.293528079987 sec