ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2- ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Blagoevgrad, pași prin Varoșa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Blagoevgrad, ultimul loc unde am poposit în plimbările din vara aceasta, a fost ales de nevoie pentru că nu găseam ceva mai bun prin zonă dar a sfârșit prin a ne surprinde plăcut. Câteva ore, prea puține, prin centrul orașului și zona veche aveau să ne schimbe părerea despre reședința regiunii Blagoevgrad, o zonă măricică din sud-estul Bulgariei care cuprinde printre altele și comunele Sandanski, Bansko, Melnik, Kulata dar și satul Babei Vanga prin care ne tot ocoleau în anii trecuți când mergeam spre greci. Deși de ceva ani ne-am propus să ne abatem și pe la casa Vangăi poate aflăm ceva de bine despre politica autohtonă, am găsit mereu câte ceva mai interesant, anul acesta la fel.

Despre cum am intrat în Blagoevgrad v-am povestit în articolul trecut legat de cazare. Prima impresie a fost a unui orășel mic, de provincie, destul de pustiu duminica trecută, cu multe magazine și restaurante închise, nu părăsite ci doar închise pentru o zi de sărbătoare când clienții nu dau buzna așa cum se întâmplă în cursul săptămânii.

Întorși flămânzi din vizita la Rila, am căutat în disperare un loc unde să luăm un prânz decent, eventual la răcoare, afară fiind temperaturi de peste 35 grade. Așa am ajuns să trecem unul din podurile peste Bistritsa - sunt mai multe, noi am numărat trei foarte apropiate - și am ajuns în zona pietonală, o stradă largă cu pomi bătrâni ce-și împreunau coroanele și între care era un număr impresionant de umbreluțe albe, roșii și verzi. Din păcate aproape toate terasele de pe această stradă erau închise, așa că până la urmă am mâncat la un restaurant modern, Raffy Bar & Gelato aflat la parterul unei frumoase case din timpul Renașterii, de pe str. Dimitr Talev, am stat la răcoare și am fost în final mulțumiți de gustoasele pizze, soțul de rachia bulgărească parfumată și vinul bun dar și de servire. Rezolvată problema mesei am plecat la pas să descoperim câteva locuri trecute ca interesante pe pagina de la booking.com, principalul fiind cartierul istoric Varoșa. De la restaurant am luat-o în stânga spre podul cu emblema orașului Blagoevgrad, calul, am traversat bulevardul de la capătul podului și ne-am oprit puțin la Monumentul Voluntarilor din Piața Mite Markov.

Am mers câțiva pași de-a lungul apei Bistritsei și destul de aproape am văzut casele vechi ale cartierului așa că am luat-o în dreapta și prima clădire pe care ne-a căzut privirea a fost chiar biserica superbă. Era o nuntă, slujba tocmai se termina, așa că, după ce mirii au ieșit din biserică, ne-am strecurat și noi și sincer, ne-a impresionat.

Biserica Sveta Bogorodisa / Sfânta Fecioară este aparte, mie mi-a părut mai veselă și mai apropiată de pământeni, mai umană. Am dat ocol pridvorului lăsând nuntașii să-și vadă de ale lor. Un pridvor cu tavan de lemn pictat cu flori, soare și lună dar și cu sfinții între care Chiril și Metodiu ocupă un loc important căci s-au bucurat de mult respect din partea bulgarilor. În stânga intrării este mormântul mitropolitului Boris, interesant loc și modernistă lucrarea în marmură neagră care nu prea se potrivește bisericii. Apoi când lumea s-a retras în curte, am intrat în biserica mică și ne-am minunat de căldura pe care o degaja, parcă știai locul de când lumea. Un iconostas vechi frumos lucrat, câteva icoane și cărți luminau cupolele și coloanele înnegrite de fum, atât de negre încât inițial am crezut că de la un incendiu, de fapt de la lumânări. Întreb dacă putem face câteva poze și răspunsul aprobator a venit rapid, împreună cu scuza că lumina nu ne ajută și nu au cum să o facă mai puternică. Ieșim iar la soare, curtea se mai golise așa că dăm ocol bisericii. Fața seamănă puțin cu mânăstirea Rila, același stil, de fapt este modelul tipic al bisericilor din zonă ce au fost ridicate în perioada Renașterii Bulgare. Și această biserică a fost ridicată între 1840 și 1844 pe locul unei vechi bisericuțe de lemn unde se spune că stătea un pusnic. Lucrarea a fost făcută cu aprobarea scrisă a sultanului. Se zice că pentru ridicarea ei toată populația micului cartier de ortodocși a muncit, chiar femeile cărau pietrele pentru ziduri. Ridicată și pictată de meșterii școlii din Bansko, specialiștii spun că la ea au lucrat pictorii din perioada de apus a Renașterii. Picturile din interiorul și exteriorul bisericii redau scene din Biblie dar și “roata vieții” cu cele 4 anotimpuri, sunt pictați muzicanți locali cu mandoline, costume populare și obiceiuri din zonă. Din păcate degradarea face ca multe picturi să fie șterse aproape deși biserica este declarată monument național. În curtea bisericii a funcționat încă de la început o școală pentru copiii bulgari. În curte este și mormântul comandantului militar care a scos orașul, pentru puțin timp, din mâinile otomanilor în 1876 și care a murit chiar aici, maiorul rus Ivan Pavlovici Orlinsky. Tot aici este un mic mormânt-osuar, Delchev, realizat în 1980, pe care sunt redate scene din lupta lor de eliberare. Turnul clopotniță așa cum este azi a fost ridicat în 1965.

Ieșim din curtea bisericii, ne răcorim la fântâna din fața porții și pornim pe pantele pietruite spre casele vechi renovate, din care două sunt proprietate privată, locuințe, restul sunt încă ale statului. Trecem pe lângă o grădiniță ce păstrează stilul vechi doar locul de joacă este modern, apoi pe lângă o filială a bibliotecii locale într-o clădire cam dărăpănată, cu etajul distrus și cu un pomișor crescut în balcon de parcă ar fi Piața Romană din București acum 1 an. Pe ultimul rând de case, cu vedere spre oraș și spatele una cu muntele se află Administrația Parcului Național Rila, cel mai mare parc național al Bulgariei. Trecem prin terasa hotelului Kristo, un loc foarte frumos - hotelul nu are parcare și e în pantă strada- și ajungem la o altă casă veche, filiala Muzeului Studiilor Macedonene cu sediul central la Sofia. Urmează casa unui matematician, deși poarta deschisă casa părea cam părăsită, apoi ajungem iar în poarta bisericii și în bulevardul de unde încercăm să fotografiem statuile de pe partea opusă. Nu înainte de a părăsi colțișorul istoric mai aruncăm o privire spre casa George Izmirliev Makedoncheto, revoluționar de seamă în 1876, azi muzeu, cu toate exponatele autentice, refăcută în 1976, la 100 de ani de la moartea sa. Din păcate nici aceasta nu se poate vizita decât în grup mai mare și cu programare. Am sperat degeaba să o vedem, mașina care i-a blocat poarta aducea clienți la o mehana.

În drum spre hotelul nostru - cam 400 m de la Varoșa - ne-am oprit să vedem tunurile vechi, aflate lângă ultima casă istorică.

“Monumentul voluntarilor din Macedonia- Adrianopol”, un monument interesant care este dedicat luptei voluntarilor afiliați armatei bulgare în războiul împotriva otomanilor este ]n drumul nostru. Această “armată” a fost constituită imediat după declararea mobilizării generale din 1912 și se adresa tuturor imigranților ce nu aveau obligații militare, chemați la luptă pe baza așa zisei “frății caritabile”. Se spune că în câteva ore s-au adunat deja 5000 de voluntari din toate categoriile sociale, apoi au venit și din afara țării voluntari - printre care mulți români și chiar un englez. Cel mai tânăr voluntar acceptat a avut 15 ani, Minko sau Milko Minkov, figura lui este sculptată pe monumentul plasat aici în 1976. Un fapt istoric interesant despre care am citit abia după ce am văzut monumentul și vreau să spun că merită să aflați toată povestea acestei grupări paramilitare dar organizată și instruită ca o armată legală, despre actele de vitejie și dăruire ale celor ce au făcut parte din rândurile ei, indiferent cărei nații i-au aparținut.

Varoșa din Blagoevgrad (cei ce iubesc Bulgaria și o vizitează știu că aproape toate orașele vechi au câte un cartier Varoșa și care, într-una din multele interpretări înseamnă “oraș vechi”) este cartierul micuț în care inițial locuiau mulți turci, apoi treptat a devenit locul creștinilor bulgari, cam 150 - 200 familii în sec. XIX. Inițial casele au fost micuțe, în sec. XVII au avut doar un etaj și sunt construite după arhitectura otomană ce a influențat mult zona balcanică ocupată. Zona aceasta a fost lăsată în paragină până în anii 1980 când s-a hotărât refacerea ei spre a deveni zonă turistică cu ateliere meșteșugărești și mici magazine tradiționale.

Blagoevgrad este o localitate cu ceva istorie de peste 3000 de ani în spate. Fostă așezare tracă, Skaptopara, este ocupată de romanii atrași de relieful propice așezărilor militare dar și de izvoarele termale din zonă (se zice că astăzi 40 % din totalul izvoarelor termale bulgărești sunt în această regiune), apoi vin slavii și mai târziu vin turcii care dezvoltă zona și localitatea ce se va numi, printre altele, Banya (baia), apoi Cuma, deja cu statut de oraș în 1500. Creștinii rămân izolați oarecum în micul lor cartier dar în sec XX orașul este redat Bulgariei și după schimbul forțat de populații aici se mută mulți dintre bulgarii alungați din Grecia și Turcia. Din Cuma numele se schimbă în Blagoevgrad în 1950, după Dimitar Blagoev, fondatorul Partidului Social Democrat iar din 1994 devine capitala regiunii Blagoevgrad. Dintre vechile ocupații, cea legată de cultivarea tutunului încă se practică, am văzut la câteva case mărginașe șirurile de frunze de tutun puse la uscat, asemeni satelor din Teleormanul de altă dată.

În oraș sunt câteva parcuri frumoase, unul foarte mare unde n-am urcat - sunt ceva trepte - este o grădină zoologică și un aquaparc (despre acesta chiar nu pot spune dacă merită sau nu reclama).

Stema orașului pe care o veți vedea peste tot prin oraș, chiar de pe E79, este un cal. A fost aleasă pentru a se pierde din memorie istoria turcă a orașului și are la bază legenda care povestește că atunci când aici erau doar sate mici, unui bulgar i s-a îmbolnăvit calul, era aproape să moară dar având în apropiere un izvor, stăpânul care-l iubea nespus, l-a spălat și adăpat cu acea apă pentru a-i alina ultimele clipe de viață. Se pare că apa era vindecătoare, calul s-a făcut bine și a slujit mulți ani bulgarului. Acesta a dus vestea mai departe și încet aici s-a încropit mica stațiune a celor ce veneau la băi.

Timpul nostru a fost limitat pentru vizitarea acestui orășel, mai ales după ce am pierdut ceva timp la Mânăstirea Rila pe care am făcut greșeala să o programăm pentru vizitare duminica!

Astăzi Blagoevgrad este un destul de mare centru universitar, a fost cel mai mare o vreme, are două universități, Universitatea Americană din Bulgaria și cea locală, Neofit Rilsky. Numărul studenților reprezintă un sfert din populația locală și lor li se datorează bogata viață de noapte din cluburi, în lunile de activitate universitară.

Orașul dispune de multe spații de cazare, fiind un oraș de tranzit spre Grecia și chiar este un loc pe care-l pot recomanda pentru 1 - 2 nopți. Este lângă E79 și foarte aproape de viitoarea porțiune A3. Porțiunea de aici până dincolo de Cheile Kresna este în lucru dar duminică după amiază se muncea intens, deci sperăm să fie gata pentru vara lui 2018.

Este oarecum aproape de punctul de trecere spre Makedonia/ FYROM, la aprox. 45 km (48 până în vama macedoneană), sunt aprox. 100 km până la Sofia și 83 km până la Kulata. Sunt 38 - 41 km până la mânăstirea Rila sau 55 km dacă vă abateți din drum să vedeți și piramidele de la Stob. Pe E79, sensul spre Sofia este o benzinărie OMV de la care am alimentat.

Dacă vreți un popas de o noapte sau doar de 1-2 ore pentru o masă sau cafea, intrați în oraș spre zona istorică Varoșa, aveți de la sensul giratoriu cam 5.5 km, trecând pe lângă Metro și eventual Billa sau Lidl. Fără vizitarea muzeelor, timpul vă ajunge să vedeți biserica și micul cartier istoric și să beți o cafea la terasa hotelului Kristo de unde puteți admira orașul, eventual strada pietonală din apropiere.

Webmaster, te rog atașează youtube

Mulțumesc.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 04.09.17 13:56:22
Validat / Publicat: 04.09.17 15:24:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3629 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Strada pietonală cu multe magazine, majoritatea ănchise duminică după prânz.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[04.09.17 14:40:26]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.09.17 14:43:33]
»

@webmaster26:

Mulțumesc.

O zi frumoasă!

webmaster
[04.09.17 15:25:16]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.09.17 15:29:21]
»

@webmaster:

Mulțumesc. O zi frumoasa!

maryka
[04.09.17 15:42:19]
»

Foarte frumos! Deși nu știm despre multe locuri sau avem impresia că nu ar avea suficient potențial turistic, aproape peste tot putem găsi frumosul sau plăcutul, un loc cât de mic care ne rămâne în memorie! Mie mi-a plăcut ce-am văzut, felicitări că nu l-ați ocolit! Chiar mi-au plăcut casele, aleile pietruite, aleea pietonală cu umbreluțe! Frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[04.09.17 16:30:19]
»

@maryka:

A fost o surpriza si pentru noi. De Varoșa stiam cate ceva dar nu atat cat sa ne dorim sa poposim acolo. S-a dovedit interesant, orasul are si alte surprize dar de departe cartierul vechi este cel mai placut. Pana la urma a fost bine ca a trebuit sa schimb datele sejurului si locul de cazare caci asa am fost aproape de zona istorica si nu de autostrada, o distanta pe care n-o mai faceam la pas, dupa Rila.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[04.09.17 20:50:07]
»

@elviramvio: Și uite cum Varoșa ți-a adus SB-ul (bine, Zâna Zbanghie). M-ai învățat rău cu etno-... astea frumoase! Mai vreau!

crismis
[04.09.17 21:06:18]
»

@elviramvio: Frumos! Îmi amintește de Tryavna sau de Veliko!

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.09.17 06:54:26]
»

@Zoazore:

Te cred ca mai vrei, te-ai dat la etno si nu-ti scoate nimeni asta! Nu promit nimic, surprize, surprize!!!

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.09.17 06:57:07]
»

@crismis:

Da doar ca aici este foarte mic, din cativa pasi ai trecut prin tot. Stai mai mult la biserica sa admiri pictura si cred ca muzeul macedonean ne-ar fi luat mai mult timp.

mishu
[10.09.17 22:07:16]
»

@elviramvio: Am deschis articolul dimineata insa cineva m-a deturnat din drum. Acum insa nu-mi pot incheia seara fara sa citesc articolul. Am citit si mi-a placut, insa cel mai mult mi-au placut pozele, mai ales ulitele cu case peste care trece timpul insa le sporeste farmecul.

Nou si vechi impletite intr-o frumoasa armonie.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[12.09.17 09:37:30]
»

@mishu: ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, maryka, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Blagoevgrad:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083239078521729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1