ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.83%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica cu draci - biserica ortodoxa de lemn din Corund. Tara Codrului.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De ce am fost acolo?

Povestea incepe aici vezi impresii. O provocare lansata de @tata123. Cu multa amabilitate, colegul de sait, mi-a furnizat o serie de surse de informatii suplimentare despre Tara Caodrului. Acestea mi-au starnit si mai mult interesul si am facut ce am facut si am ajuns sa va spuns ca am fost acolo in Tara Codrului, in judetul Satu Mare, comuna Bogdand, satul Corund.

Cazare si acces

Am dormit la Pensiunea Bradet din Corund (SM) vezi impresii intr-un loc administrat de OAMENI (cu litere mari). Ospitalitate si bunatate ca cote maxime.

Dar cum puteti ajunge in aceasta zona mai putin batuta de pasii turistilor sau de rotile turismelor lor, cu atat mai putin de ale autocarelor.

In afara variantei descrise in articoiulul de pe link, La Corund se ajunge cel mai usor parasind DN Zalau – Satu Mare catre dreapta in localitatea Supuru de Jos. Veti parcurge apoi unde drum plin de cratere catre destinatia noastra.

Atentie! Nu este suficient sa bateti unul din drumurile amintite daca vreti sa si vizitati acest obiectiv aparte. Acesta este de regula incuiat! Cheia se gaseste la loc sigur. Daca intrebati satenii sau la Pensiunea Bradet veti fi ajutati sa obtineti cheia si sa fiti insotiti intr-o vizita... intunecoasa si misterioasa.

Cheia se gaseste la sotia preotului care locuieste in vecinatate.

Biserica de lemn din Corund

Obiectivul nostru poarta hramul sfintilor arhangheli Mihail si Gavril. Biserica de lemn din Corund (SM) este catalogata ca si monument istoric si considerata cel mai reprezentativ monument de arhitectura populara din lemn din Tara Codrului.

Conform panoului informativ, biserica dateaza din anul 1723. Initial a fost ridicata in mijlocul cimitirului, pe un deal, in estul satului, la Paraului Fagului. In anul 1868 a fost mutata aproximativ 300 metri impreuna cu vatra satului. In acest sens s-au folosit trunchiuri de copaci (durgalaua) care au fost trase de boi. Nu imi imaginez cum, dar in toate sursele informative parcurse asa scrie. Actiunea de mutare a durat doi ani (sursele dau informatii diferite aici).

Comuna bisericilor codrenesti este reprezentarea muncilor iadului, dominata de figuri de draci si demoni. Fiecare dintre pacate (minciuna, calomnia, lenevia, lacomia, betia, furtul, zgarcenia, gelozia, mandria, mania, uciderea, necuraţia, adulterul, sodomia, erezia, necredinta, nemilostivirea) este cantarit de Lucifer.

Vizitarea si descrierea bisericii

Pasim in curtea bisericii „Sf. Arh. Mihail si Gavril”. Intrarea se face printr-o poarta veche din lemn acoperita.

Biserica are forma dreptunghiulara cu abisda pentagonala, cu prispa pe doua laturi (sud si vest). Intrarea este situata pe latura vestica.

Intuneric si mister! Biserica nu este iluminata! Vizita noastra devine pasionanta. Parca exploram o pestera noua. Mai rau caci nu avem alte surse de lumina decat cele de la telefoane. Lumina naturala nu exista la ora vizitei noastre caci aceasta s-a petrecut seara tarziu.

Biserica se compune din naos, pronaos si un altar poligonal. Din pronaos se inalta un turn semet, cu galerie si coif ascutit, incadrat la baza de patru turnulete mai mici. In poze se remarca foarte bine. Este de altfel elementul care da personaliatatea constructiei.

Pronaosul este considerat „biserica femeilor” si naosul „biserica barbatilor”. Acestea comunica printr-o usa fara canat, amenajata in peretele despartitor. Iconostasul (la est) este impodobit cu trei registre de icoane.

In interior remarcam la lumina telefoanelor pictura peretilor. Naosul expune prezentari ale Sfintei Treimi, ale Arhanghelului Mihail, figuri de prooroci, sfinti mucenici si Ciclul Patimilor lui Isus, iar pronaosul, Judecata de Apoi (pe vest), Pilda celor cinci fete intelepte, si figuri de sfinte mucenite. In dreapta intrarii este pictat Diavolul stand pe butuc.

Pictura exprima in egala masura desprinderea de canoanele iconografice anterioare, dar si capacitatea de surprindere a istoriei din acea vreme. Numele pictorilor a ramas necunoscut. Pictura s-a realizat cu grund din nisip pe fasii din panza.

Toata constructia este ridicata din barne de lemn fatuite din topor. La imbinari s-au folosit cuie din lemn. Acoperisul este din sindrila. In poze veti remarca un brau avand drept model funia impletita, motiv care inconjoara biserica.

Revenim in pridvor.

-Oare se poate ajunge si acolo sus? intreb pe insotitorul nostru, un satean amabil.

-Daca va incumetati si sunteti atenti cand urcati si cand coboriti scara... – vine din intuneric raspunsul misterios.

Urcam in turla pe o scara lunga si inalta din lemn. Speram sa fie suficient de solida, sa nu cedeze sub greutatile noastre. De sus privim printr-o plasa de sarma care imbraca balustrada veche din lemn. Privim ulita principala, satul, dealurile din jur.

Uau! A fost misterios in biserica, in intuneric, surprinzator cand am luminat picturile cu draci, iar acum ametitor.

Din documentatie am mai aflat ca lacasul de cult pastreaza cateva carti vechi religioase din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

In aceeasi curte se gaseste si biserica cea noua a satului. Ridicata in anul 1975 cu contributia fratilor Gheorghe.

&&&&

Alte obiective din Tara Codrului

Pentru cei ce doresc sa ajunga in aceasta zona va prezint si alte obiective din imprejurimi.

Sa spunem mai intai ca Tara Codrului se intinde pe raza a 3 judete: Satu Mare, Maramures si Salaj.

Unul din proiectele cele mai interesante demarate aici, dar care are nevoie de sustinere pentru a foi continuat, caci s-a realizat in mare parte cu eforturile unor oameni sufletisti este “Luminile Codrului”. In cadrul acestui proiect exista 3 centrre culturale, unul fiind situate in Corund

Centrul cultural “Luminile Codrului” – Corund

Este situat la 700 m de Pensiunea Bradet dupa ce treceti de biserica de lemn, in locul numit scoala veche.

Proiectul cultural “Luminile Codrului” este finantat de Administrația Fondului Cultural National și implementat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, in parteneriat cu Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures și Asociatia de Dezvoltare „Pro Maja” din Bogdand, judetul Satu Mare. Acesta a urmarit cercetarea și punerea in valoare a arealului etnofolcloric Tara Codrului. Unul dintre demersurile proiectului a fost diversificarea ofertei cultural-turistice locale prin organizarea a trei puncte de informare culturala cu caracter muzeal in trei judete, oferind vizitatorilor un circuit reprezentativ pentru Tara Codrului:

• Clubul Copiilor, Cehu Silvaniei, Strada Trandafirilor nr. 29, jud. Sălaj

• Școala Veche, Corund nr. 201, comuna Bogdand, jud. Satu Mare

• Casa Memorială "George Pop de Băsești", Băsești, jud. Maramuerș

Alta posibila tura de vizitare in Tara Codrului

Corund (SM) – 28 km - Nadis (SJ) – 7 km - Motis (SJ) – 16 km - Oarta de Sus (MM) – 24 km - Corund (SM). Durata 2 ore deplasare plus timp vizitare. Important! Asigurati-va inainte ca la destinatiile amintite veti intalni mesterii populari care se incapataneaza sa pastreze vii niste meserii pe cale de disparitie. Astfel la Nadis il puteti intalni pe Ioan Oros - tamplar, dulgher si dogar; la Motis pe Ildiko Zoicas – ultima impletitoare din nuiele din zona, iar la Oarta de Sus pe Vasile Covaci – fierar si potcovar.

Si daca ajungeti la Oarta de Sus, aici puteti vizita:

Tumulii de la Oarta de Sus

Pe cursul superior al unei vai din preajma satului Oarta de Sus (spre Bicaz), sunt amplasati, in forma de arc solar, 33 de tumuli, care adapostesc morminte presupuse a fi apartinut regilor daci din zona, zona apropiata de Porolissumul roman. „Piramidele” dacice sunt de marimi impresionante, tinand cont de materialul din care erau construite dar si de miile de ani asternute peste ele (unele dintre ele au la baza aproximativ 30 m).

Pe internet puteti gasi mai multe articole despre acestia, de ex aici:

gazetademaramures.ro/vale ... -codrului-16769

si video

transilvania-tv.ro/pirami ... e-din-maramures

Un mare minus pentru Tara Codrului - nu este deloc promovata.

Rog inserare video youtube

Multumesc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 31.08.17 22:12:04
Validat / Publicat: 01.09.17 08:47:46

VIZUALIZĂRI: 2214 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica de lemn din Corund
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [01.09.17 08:47:15] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema [01.09.17 09:06:08] »

@webmaster26: multumesc

doinafil [01.09.17 10:25:15] »

@Dan&Ema:

Foarte bun, articolul, Dane, ca de obicei!

Ai scris lucruri interesante, despre care nu știam. În zona aceea n-am ajuns, din păcate, până acum. O singură dată am ajuns la Satu Mare, într-o delegație, pe vremea lui Ceașcă. Aveam ceva de proiectat la „fabrica de bere” de acolo. (s-o mai face bere la Satu Mare?! - habar n-am!!!)

Felicitări și... la mai multe călătorii!

(Dacă pentru anul ăsta s-a cam terminat vacanța, urarea este valabilă și pentru vara viitoare).

Am votat cu drag!

Denisa13 [01.09.17 12:41:32] »

Felicirari Dan pentru articol si pentru alegerea facuta! Nici noi n-am ajuns in aceasta zona a tarii si speram sa o facem cat mai curand.

Dan&Ema [01.09.17 13:15:04] »

@doinafil:

Vacanta s-a terminat, dar un weekend / city break la Roma ar trebui inghesuit in profram mai ales ca acum voi ne-ati umplut de documentatie valoroasa.

Cu putin timp in urma am auzit comentarii despre mici, acum tu intrebi de bere. Prin urmare am ales meniul de weekend! ????????

Multumesc de aprecieri si de lectura!

Numai de bine!

Si plimbari faine si voua!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [01.09.17 13:18:42] »

@Denisa13:

Mergeti pe urmele noastre chiar daca nu au ramas intiparite in noroi. Ca nu era noroi!

Este o zona in care nu am intalnit turisti, o zona in care daca iti place sa cauti, sa bati pe usile oamenilor, sa intrebi, iti va placea.

Depinde de gusturi. Cine asteapta turism organizat nu il va gasi in Tara Codrului.

Si musai sa mergeti in biserica cu draci!

Numai de bine si salutari intregii familii!

????‍????‍????

tata123 🔱 [05.09.17 14:47:57] »

@Dan&Ema: Mă bucur că articolul meu de anul trecut te-a „provocat” în a descoperi un ținut frumos, mai puțin umblat de turiști, ocazie cu care ai cunoscut și Oameni adevărați.

Ai reușit să vezi și imaginile pictate în biserica de lemn, pe un „întuneric ca smoala” . Astfel de imagini sunt ceva mai neobișnuite în bisericile noastre, dar nu lipsesc cu desăvârșire. Mai există localități în țară unde pe pereții bisericii și-au găsit loc caznele la care sunt supuși păcătoșii. Se pare că aceste fresce aveau rol educativ .

Dan&Ema [05.09.17 19:41:51] »

@tata123:

Prima data cand m-am documentat, am primit informatia ca biserica aceasta este unicat prin pictura scenelor " cu draci ". Apoi am aflat ca di la Ipotesti exista asemenea scene pictate.

Mai curand am citit ca in mai multe biserici din Tara Codrului se regasesc asemenea scene.

Nu am vizitat si alte biserici in zona desi m-ai imbogatit cu material informativ dupa primul meu articol.

Nu credeam ca pozele din bezna bisericii facute cu telefonul sa iasa cat de cat sa se inteleaga picturile. Practic am vazut mai bine in poze decat in realitate. Noroc ca am fost cu un localnic care ne indruma cevpereti sa fotografiem pentru a poza scenele atat de controversate. Dar prezentate cum ai previzat, cu scop educativ.

Am ramas cu lucruri noi din aceasta vizita desi nu am atins nici un sfert din ce doream sa cunosc.

Multumesc mult pentru deschiderea acestui drum!

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny* [06.09.17 00:41:24] »

@Dan&Ema: “Prima data cand m-am documentat, am primit informatia ca biserica aceasta este unicat prin pictura scenelor " cu draci ". Apoi am aflat ca di la Ipotesti exista asemenea scene pictate. “

Care Ipotești, de unde?

Da' biserică cu draci există și în orașul Suceava, o cheamă Sfântu Dumitru și este prin centru, undeva prin spate, pe aleile ce duc spre piața mare,

Dracii sunt în hol, pe tavan, e un tavan înalt acolo, boltit…

Nu știu cine și de ce a executat aceste picturi murale dar sunt multe scene de groază în acea biserică, m-am cam cutremurat, sunt și multe scene de decapitare, m-a cam luat cu frisoane…

Despre asta, wiki spune: “Pictura murală interioară a fost restaurată în anii 1996-2004 de către prof. univ. Nicolae Sava din București, pictor restaurator, "în spiritul unui total dispreț față de momentul istoric", fresca fiind grav alterată prin integrări cromatice masive și repictãri. “

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [06.09.17 07:21:21] »

@danaeldreny:

Tot mai multi draci! Eu propun un recensamant. Daca e prea scump, atunci sa declare popii pe proprie raspundere ce draci au in primarie. Pardon, parohie!

Era Ipotesti de Botosani, vatra marelui nostru Eminescu.

Prin urmare, avem mai multe, e la plural!

Mie nu mi se par " de groaza". Mai misterios era intunericul din biserica neluminata.

M-a captivat vizita asta.

Si urcarea pe scara cu scart pe intuneric in balconul situat la inaltime, a fost mai palpitant.

Deh! Nu se compara cu placerea cuceririi unui varf de munte, dar avea o emotie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny* [06.09.17 13:12:53] »

@Dan&Ema: Eu tot la Ipotești am copilărit dar cel de lângă Suceava, de asta întrebam că din ce știu eu, în sat la mama nu-s draci, cel puțin nu la vedere…

La Sfântu Dumitru nu dracii sunt de groază ci celelalte scene pictate în sala principală a bisericii, alte scene horror și prea puțin evlavioase…

Dracii-s pe hol, pe tavan, sunt supli, au siluetă de învidiat, par veseli (o fi buna dispoziție de condamnat… ??? ...) și plutesc așa… în imponderabilitate, par să leviteze – or fi maeștri esoterici…

Nu mai știu sigur dar parcă tot pe acolo pe lângă draci sunt și ceva simboluri precreștine, parcă…

În schimb în Biserica Neagră e o picture ce evidențiază explicit ceakra inimii – unii prelați ar putea țipa: blesfamie!!! …

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, danaeldreny*, doinafil, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Corund și 'Țara Codrului':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060573101043701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1