80938 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Sfaturi utile pentru vacanța în New York

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
19.08.2017
DE
Avatar DanCld
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Dublin
înscris/ă în 28.07.08
MEMBRU: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 7 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
4000 euro
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

New York 2017 (detalii practice)


Un oraș în care nimeni nu se simte străin, dar în care e greu să trăiești; e diferit, dar în același timp nu suficient de străin pentru a te simți precum sălbaticul aterizat pentru prima dată în civilizație.

E o colecție de impresii puternice care trebuie digerată – trebuie să stai câteva zile doar pentru a te obișnui cu ritmul alert în care curge viața acolo iar apoi încă niște zile pentru a te bucura pur și simplu de locul în care ai ajuns.

În termeni practici, sunt câteva detalii care trebuie cunoscute și acceptate înainte de a merge la ambasadă pentru viză (sau a cumpăra biletul de avion).

New York este un oraș scump inclusiv pentru vest europeni sau pentru americanii din alte state (exceptând poate anumite zone mai bogate).

Camerele de hotel pornesc de la 200$ pe noapte în Manhattan iar o sticlă de apă e greu de găsit sub 3$.

O vacanță de o săptămână pentru 2 persoane poate depăși ușor 5000$ (incluzând avion și cazare), chiar fără excese sau cumpărături scumpe.

Toate prețurile afișate sunt pe principiul "that’s what we charge you"; la casă pe bon apar și diverse taxe locale (sales tax, city tax etc), diferite în funcție de produsul sau serviciul cumpărat (estimativ cam 14% la băuturi și mâncare).

Distanțele dintre obiective sunt foarte mari și nu toate obiectivele sunt aproape de metrou. Autobuzele sunt lente și se blochează frecvent în trafic, de asemenea nici taxiurile nu sunt uneori o opțiune bună din cauza traficului intens. Orașul „se simte” cel mai bine mergând pe jos, dar asta poate presupune chiar și 4-5km pe zi.

Mâncarea este foarte scumpă și mai mult de tip fast food. O masă cu 2 feluri și băuturi gen cola pentru 2 persoane undeva la „împinge tava” depășește ușor 50$. La restaurant trebuie lăsat și tip-ul cvasi-obligatoriu de 15-18%; ținând cont că toate prețurile din meniu sunt "before tax", se poate ajunge imediat ca o friptură amărâtă de 30$ din meniu să îți scoată de fapt 45$ din buzunar.

Diferența de fus orar este semnificativă (5-7 ore față de Europa) și poate cauza probleme de metabolism, nu atât din întârzierea orelor de somn cât din schimbarea orelor de masă. Revenirea acasă e mult mai dureroasă din acest punct de vedere fiindcă nu poți pur și simplu să aterizezi duminică și să te duci luni la servici.

Aerul condiționat este prezent în toate spațiile închise și e reglat la cea mai mică temperatură posibilă (pare ceva cultural). Unii oameni ar putea să se simtă inconfortabil atât în căldura de afară cât și la frigul din magazine, restaurante sau muzee, în timp ce alții sunt pe principiul că „nu există frig ci doar haine nepotrivite”.

Excepția o constituie stațiile de metrou care sunt un mix de cuptor și saună din cauza aerisirii deficitare (trenurile au aer condiționat).

New York este un oraș aglomerat; sunt cozi la absolut orice și nimeni nu se plânge. Pe stradă la absolut orice oră din zi sau din noapte sunt oameni, uneori zeci, alteori sute, care merg în aceeași direcție și vor să facă același lucru ca și tine. La muzee cozile sunt mai mici dimineața imediat după deschidere; spre prânz și după-amiaza la toate obiectivele importante (gen Empire State Building, The Met, cursele către Statuia Libertății) coada începe din stradă. La „Statuie” se pot cumpăra în avans bilete cu rezervare la o anumită oră, dar asta garantează doar că vei sta la o coadă ceva mai mică.

Intrările la muzee sunt în zona 25-30$ de persoană dacă te duci direct la casa de bilete. Majoritatea au sisteme de rezervări online, aranjamente cu cupoane de reducere sau "passes" care asigură intrarea la un număr de obiective pentru o sumă fixă plătită în avans. Per total reducerile sunt minore, comparat la costul total al excursiei, dar și al intrării respective (de exemplu economisești 5-10$ la intrare dar vei cumpăra sigur o amintire sau poate ceva chiar util de 30$ de la magazinul muzeului).

Spectacolele de pe Broadway se rezervă cu săptămâni bune înainte, majoritatea rulează cu casa închisă. Se aplică un preț per scaun, în funcție de locul în sală, independent de ziua / ora spectacolului. Costurile încep de pe la 100$ pentru un loc cu vizibilitate obturată și urcă până la cer. O vacanță la New York nu poate fi însă completă fără vizionarea unui musical pe Broadway.

Securitate: în ciuda zvonurilor și a filmelor de la Hollywood, New York este un oraș foarte sigur. Poliția este prezentă peste tot, inclusiv sub formă de trupe speciale cu degetul pe trăgaciul puștii automate. Toate zonele aglomerate sunt prevăzute cu blocuri de beton care separă carosabilul de trotuar, de asemenea intrarea în toate obiectivele se face cu filtru de securitate, uneori ca la aeroport, alteori doar cu verificarea sumară a bagajului de mână.

Concluzie: este o experiență "WOW", de trăit măcar o dată în viață. Poate cam scump de trăit de 2 ori, totuși, dar cine sunt eu să judec...

---
Impresii încărcate de DanCld in 19.08.2017 19:13:15

Validat / Publicat: 19.08.17 20:16:57

VIZUALIZĂRI: 2510


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  24700 PMA (din 19 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[19.08.17 19:43:22]
» mesaj pers

   Bun revenit, cu impresii, după o pauză semnificativă.

   Cu un review util, aș remarca

   Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în New York, NEW YORK CITY" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- adri-nico
[19.08.17 20:24:19]
» mesaj pers

   Un review foare util si bine structurat. Odata... hat, demult, am avut in plan sa vizitez America dar mi-a trecut.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[19.08.17 21:36:26]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[20.08.17 08:18:03]
» mesaj pers

   @DanCld:

   amazing!

   New York e fascinant! Eu am ramas indragostit de aceasta metropola. Probabil va fi greu sa revin.

   Eu am gasit in New York notiunea de libertate!

   Felicitari pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- grecudoina CONS. ONORIFIC AFA / AMERICA DE NORD
[24.08.17 21:54:48]
» mesaj pers

   Câteva recomandări când vizitezi NY-ul:

   - sticla cu apa daca o cumperi din statiile de metrou de la chioșcuri, costa 1$ nu 3$

    - la muzee biletul de 25-30$ e recomandat (chiar așa scrie la coadă de bilete), dar poți plati numai minim 5$ (exemplu: Metropolitan Cloister, unde daca mergi in aceeași zi cu acel bilet de la metropolitan de 5$ poti intra fara sa mai cumperi altul).

   Intradevar aceste amănunte un turist nu le știe, dar cu câteva informații de la conaționalii noștri, le poți afla-

    - sunt si locuri unde se mănâncă bine fara a plati țipa la pret de 15-20$ exemplu la Lenny's pe av8 intre str. 56-57, tot acolo peste drum este un magazin alimentar care are la intrare câteva mese si poți servi mâncare gen plimba tava la prețuri f. bune 10-15$.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Nicholas23
[17.09.17 09:58:45]
» mesaj pers

   New York este o metropola care te va uimi in toate sensurile. Am fost in urma cu doi ani acolo si pot spune ca am si acum viie in minte vibratia orasului.

   Trei persoane, doua saptamani in perioada sarbatorilor de iarna, cazare la un hotel in Brooklyn (Greenpoint), a costat 28000 lei.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[17.09.17 10:51:29]
» mesaj pers

   @Nicholas23: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ioan marinescu
[06.12.17 19:46:38]
» mesaj pers

   @grecudoina: De acord cu ecoul tău. Am stat și anul acesta la New York, timp de aproape 2 luni și te aprob!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ioan marinescu
[06.12.17 19:48:52]
» mesaj pers

   @DanCld: Notat și votat. A fost rândul meu ca în septembrie și octombrie a. c. să hălăduiesc prin New York!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[7] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2017] Pe stradă în Manhattan -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891800">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891800"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891800">Şterge vot</a></div><span id="v9891800" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891800)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891800Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891800MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2017] Pe stradă în Manhattan
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2017] Din Empire State Building (et. 86) spre sud-vest - unde au fost turnurile gemene și unde se vede statuia Libertății -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891801">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891801"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891801">Şterge vot</a></div><span id="v9891801" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891801)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891801Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891801MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2017] Din Empire State Building (et. 86) spre sud-vest - unde au fost turnurile gemene și unde se vede statuia Libertății
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2017] Times Square -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891802">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891802"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891802">Şterge vot</a></div><span id="v9891802" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891802)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891802Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891802MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2017] Times Square
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [AUG-2017] Empire State Building la răsărit -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891803">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891803"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891803">Şterge vot</a></div><span id="v9891803" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891803)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891803Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891803MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2017] Empire State Building la răsărit
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2017] Statuia Libertății din vapor -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891804">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891804"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891804">Şterge vot</a></div><span id="v9891804" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891804)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891804Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891804MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2017] Statuia Libertății din vapor
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2017] Noapte în Manhattan -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891805">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891805"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891805">Şterge vot</a></div><span id="v9891805" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891805)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891805Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891805MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2017] Noapte în Manhattan
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2017] Central Park -- foto by <b>DanCld</b> [uploaded 19.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av891806">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv891806"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=891806">Şterge vot</a></div><span id="v9891806" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(891806)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f891806Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e891806MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2017] Central Park
foto DanCld [19.08.17]
# [50 PMA, fara bonus]

[7] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0983228683472 sec