80448 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Cetatea Hotin [Hotin]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
10.08.2017
DE
Avatar marimag
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Piatra-Neamţ
înscris/ă în 07.09.15
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 5

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Cetatea Hotin - impresii istorice


Drumul de la Cernăuţi la Hotin – 48 km – se parcurge relativ uşor pentru că, chiar dacă nu este în regim expres, nu trece prin multe localităţi.

Imediat la ieşirea din oraş este localitatea Mahala în care a locuit Aniţa Nandriş Cudla, care a fost deportată de autorităţile sovietice în Siberia în anul 1941 împreună cu cei trei copii ai ei, cu doar zece zile înaintea eliberării Bucovinei de Nord de către trupele române. Tot chinul prin care a trecut de la arestarea ei până la reîntoarcerea în sat – unde nu a putut locui în propria casă pentru că fusese atribuită unei familii de ucraineni, din cele aduse pentru a anihila măsurile de „românizare” a provinciei luate de autorităţile române după 1918 – este relatat în cartea sa „20 de ani în Siberia” apărută la noi la Editura Humanitas în anul 2006.

Drumul trece prin alte două localităţi româneşti renumite prin specificul lor – Boian prin faptul că localnicii confecţionează porţi din fier forjat şi copertine pentru fântâni, şi Holobova, prin faptul că toate gardurile dintre proprietăţi sunt construite din piatră de râu.

Potrivit unei teorii, numele oraşului Hotin ar deriva de la Cotiso, un rege din sec. III al dacilor liberi de prin aceste locuri. Prima sa atestare documentară datează de la 22 septembrie 1002, când aparţinea Rusiei kievene. Practic, Hotinul este prima localitate de pe teritoriul Principatelor Române atestată documentar.

Primele fortificaţii din incinta cetăţii Hotin datează din sec. XI, când cneazul kievean Vladimir I dispune ridicarea unei fortificaţii din lemn pe malul drept al Nistrului, pe axa drumului comercial ce trecea prin Cernăuţi şi cobora spre Dunăre de-a lungul Siretului. De altfel, în hrisovul din 8 octombrie 1408 prin care Cernăuţiul a fost atestat documentar, este menţionat şi Hotinul ca punct vamal: „Iar cine va duce cai sau iepe la Cameniţa va da... la Hotin ce ar fi avut să deal la Cernăuţi... de fiecare cal câte doi groşi”.

Fortificaţiile din lemn au fost distruse şi reconstruite de câteva ori, astfel că paternitatea cetăţii din piatră – construită în anul 1325 – este disputată între unguri, polonezi, moldoveni şi genovezi, aceştia din urmă stabilindu-se aici în sec. XIII. Cert este că pe la 1340 era stăpânită de voievodul maramureşean Dragoş iar pe la 1375 a intrat în posesia domnitorilor moldoveni, dar stăpânirea acestora avea să cunoască în timp dese perioade de întrerupere. Astfel, Iliaş, fiul lui Alexandru cel Bun, predă cetatea polonezilor în anul1436; Petru Aron o redobândeşte în 1455, dar polonezii o preiau la scurt timp, pentru ca Ştefan cel Mare să o recucerească în anul 1949, după doi ani de asediu. Tot el dispune extinderea considerabilă a cetăţii, construirea unor turnuri şi a unor ziduri noi, de 40 m înălţime şi de 5-6 m grosime, precum şi amenajarea curţii interioare în 2 incinte: voievodală şi a oştenilor. În acelaşi timp s-a dezvoltat şi oraşul, care găzduia unul din cele mai mari iarmaroace din Moldova, care contribuia la visteria ţării cu 10.000 de galbeni anual.

Ulterior cetatea a fost ocupată pentru scurte perioade de timp de poloni, turci şi cazaci zaporojeni. În anul 1673, când Jan Sobieski a asediat cetatea Neamţului, el cucerise deja Hotinul, care atunci era stăpânit de turci. Prin pacea de la Karlowitz din anul 1699 Hotinul a fost restituit Moldovei, dar în fapt a fost reocupat de turci care îl şi transformă în raia în anul 1715. Drept contramăsură, polonezii dezvoltă fortificaţiile Cameniţei, ajungându-se astfel la o escaladare a măsurilor defensive între cele două mari puteri. În această perioadă turcii adaugă zidurile externe care măresc considerabil incinta fortificată, soluţia impunându-se pentru că cetatea a fost transformată în garnizoană dar şi pentru că este situată într-o depresiune şi era vulnerabilă la tirurile de artilerie, care putea trage acum la distanţe mult mai mari.

Hotinul şi-a păstrat statutul de raia până în anul 1812, când Basarabia a fost atribuită Rusiei (ţinutul făcea parte din această provincie şi nu din Bucovina, cum am fi tentaţi să credem). În timpul ocupaţiei ruseşti cetatea îşi pierde importanţa militară dar, în schimb, se dezvoltă oraşul, în care se stabilesc evrei, ucraineni şi ruşi.

În partea finală a primului război mondial oraşul a fost ocupat de trupele austro-ungare, astfel că a fost incorporat României abia în noiembrie 1918, când ocupanţii au plecat şi a fost luat în stăpânire de trupele române. Dar aceasta nu a însemnat şi restaurarea păcii – în ianuarie 1919 izbucneşte ceea ce istoriografia ucraineană numeşte „Răscoala de la Hotin”, care s-a răspândit şi în alte 100 de sate locuite majoritar de ucraineni. Timp de 10 zile s-au dus lupte grele între armata română şi răsculaţi care, înfrânţi în cele din urmă, cei rămaşi în viaţă sunt arestaţi. Se bucură însă de simpatie internaţională, aşa că la proces sunt apăraţi de celebrul socialist francez Henri Barbusse.

După acest eveniment statul român a adoptat măsuri de întărire a elementului românesc în oraş care, potrivit recensământului din anul 1930 avea 15.287 locuitori (cam cât Râmnicul Sărat) din care doar 8,8% erau români, preponderenţi fiind evreii – 37,7%, ruşii – 36,6% şi ucrainenii – 14,8%. Totodată, oraşul Hotin era cea mai nordică localitate a României Mari.

În prezent oraşul mai are doar 7.292 locuitori, în marea lor majoritate ucraineni, iar cetatea arată aproximativ aşa cum era la preluarea ei de către ruşi în 1812, care au construit însă în apropierea ei o biserică în stil baroc, încă funcţională, în care se oficiază în special căsătorii.

Cetatea are o suprafaţă de aprox. 870 mp şi 5 turnuri, din care 3 ridicate în timpul lui Ştefan cel Mare, inclusiv cel rectangular de la intrare, la care se accede pe un pod asemănător celor de la cetăţile Neamţului şi Sucevei. În cetate poate fi vizitat paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului, reşedinţa domnească – pentru că domnul moldovean Bogdan Lăpuşneanu a stat mai mult aici decât la Suceava – cazarma, fântâna, expoziţia de arme, armuri şi costume de epocă iar pe coridoare este o galerie întreagă de tablouri cu personalităţi care au avut, de-a lungul timpului, vreo legătură cu cetatea – între care Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Vasile Lupu şi Mihai Viteazu. Desigur, la subsol este nelipsita expoziţie cu instrumente de tortură, mult mai multe decât la Cetatea Albă, însoţite de ilustraţii şi de explicaţii în ucraineană şi engleză.

Deşi vestigiile de astăzi datează în special din timpul lui Ştefan cel Mare şi al ocupaţiei otomane, cetatea Hotin a fost declarată în anul 2000 rezervaţie naţională de arhitectură ucraineană iar din anul 2007 este considerată una din cele 7 minuni de artă arhitecturală ale Ucrainei.

Pentru ca istoria cetăţii să fie integrată cât mai mult în istoria Ucrainei în apropierea acesteia a fost amplasat un uriaş monument al hatmanului Petro Sahaidacinâi, participant la bătălia de la Hotin din septembrie-octombrie 1621 în cadrul unei ample coaliţii moldo-polono-cazace care l-a învins pe sultanul Osman al II-lea, care venise cu peste 100.000 de soldaţi. Nicăieri însă nu se face vreo referire la Bogdan Petriceicu Hajdeu, născut într-un sat din apropiere.

Cu aşa zestre arhitecturală nu este de mirare că, de-a lungul timpului, în cetate au fost filmate scene din filme occidentale celebre (Vipera, Săgeata lui Robin Hood, D, Artagnan şi cei trei muschetari, Balada despre Viteazul Ivanhoe etc.) – în care a reprezentat diverse castele ori incinte fortificate englezeşti şi franţuzeşti. În legătură cu cetatea există şi câteva legende, cele mai interesante privind pata neagră de pe unul din zidurile ei, despre care se spune că ar fi lacrimile unei fete – Oksana – care ar fi fost îngropată de vie de turci în incinta cetăţii.

Pe drumul de întoarcere am mai parcurs un episod din seria celor trăite în Odessa şi Cernăuţi (de care am vorbit în impresiile despre aceste destinaţii) în care localnicii folosesc bariera lingvistică în interes propriu.

Am vrut să cumpărăm cireşe de la cei care le vindeau pe marginea drumului, din faţa porţii, şi am gândit că ar trebui să fie mult mai ieftine decât la aprozarurile din Cernăuţi. Cum nu am înţeles nimic din ce ne-a răspuns o femeie atunci când am întrebat de preţul unui kg, i-am arătat banii iar ea a indicat o bancnotă de 10 grivne (cam 1,65 lei), preţ pe care noi l-am considerat firesc, dat fiind nivelul veniturilor din Ucraina. Dar, după ce fiecare familie şi-a cântărit şi şi-a pus suficiente cireşe în sacoşe femeia ne-a dat de înţeles că trebuie să mai scoatem bani din buzunar iar alte două femei din preajmă, care practicau acelaşi negoţ, i-au întărit spusele. Bineînţeles că, pentru a evita o scenă, am dat preţul cerut – 30 de grivne per kg, adică preţul maxim practicat de aprozarurile din Cernăuţi. Am considerat-o şi pe aceasta o experienţă – acum ţinutul Hotinului face parte din ţara lor, îşi pot stabili ce preţuri vor pentru produsele lor, ca şi strategiile de marketing.

---
Impresii încărcate de marimag in 10.08.2017 15:22:18

Validat / Publicat: 10.08.17 17:51:24


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în UCRAINA.
VIZUALIZĂRI: 239

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (marimag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  12150 PMA (din 14 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[10.08.17 17:38:58]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Cetatea Hotin [Hotin], CERNĂUȚI" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- sunflower
[11.08.17 08:13:49]
» mesaj pers

   Remarcabil, mi a plăcut foarte mult! Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- marimag
[14.08.17 22:07:45]
» mesaj pers

   @sunflower: Mulțumesc pentru apreciere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- lucia66
[15.08.17 13:33:46]
» mesaj pers

   @marimag: Buna ziua.

   

   Am dori sa stam cateva zile la Cernauti.

   Mama sotului meu s-a nascut acolo.

   Eu am oarecare retineri privind siguranta noastra.

   Nu am mai fost si nu stim exact ce trebuie sa facem.

   Pe unde ar fi mai bine sa trecem frontiera?

   Ce taxe se achita si unde anume?

   Unde ar fi mai bine sa schimbam banii? Exista o taxa de drum? Exista o suma minima pe care trebuie sa dovedesti ca o ai asupra ta? Etc.

   Din pagina Ambasadei Ucrainei m-am cam speriat.

   Sper ca zona de risc se refera doar la partea estica.

   Orice informatie reala ne-ar fi de un mare folos.

   Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri
Dacă aveți deja un cont pe AmFostAcolo, vă puteți autentifica mai jos
UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Probleme autentificare? / Recuperare date cont"

Dacă nu aveți cont pe sait, vă puteți crea unul în 2-3 minute făcând click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici TOP

 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[16] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] 1. 	Vedere generală asupra cetăţii -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887718">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887718"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887718">Şterge vot</a></div><span id="v9887718" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887718)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887718Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887718MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] 1. Vedere generală asupra cetăţii
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] 2. 	Intrarea în cetate -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887719">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887719"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887719">Şterge vot</a></div><span id="v9887719" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887719)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887719Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887719MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] 2. Intrarea în cetate
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] Intrarea în cetate - detaliu -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887720">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887720"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887720">Şterge vot</a></div><span id="v9887720" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887720)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887720Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887720MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Intrarea în cetate - detaliu
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Turnul cel mare rotund -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887721">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887721"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887721">Şterge vot</a></div><span id="v9887721" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887721)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887721Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887721MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Turnul cel mare rotund
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Turnul cel mic rotund, cazarma şi reședința domnească -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887723">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887723"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887723">Şterge vot</a></div><span id="v9887723" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887723)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887723Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887723MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Turnul cel mic rotund, cazarma şi reședința domnească
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] 6. 	Fântâna cetăţii -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887724">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887724"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887724">Şterge vot</a></div><span id="v9887724" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887724)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887724Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887724MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] 6. Fântâna cetăţii
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Nistrul văzut printr-o ambrazură -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887725">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887725"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887725">Şterge vot</a></div><span id="v9887725" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887725)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887725Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887725MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Nistrul văzut printr-o ambrazură
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Vedere a cetăţii şi a Nistrului din afara incintei -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887727">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887727"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887727">Şterge vot</a></div><span id="v9887727" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887727)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887727Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887727MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Vedere a cetăţii şi a Nistrului din afara incintei
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] 9. 	Legendara pată de pe zidul cetăţii -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887728">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887728"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887728">Şterge vot</a></div><span id="v9887728" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887728)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887728Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887728MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] 9. Legendara pată de pe zidul cetăţii
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Vedere dinspre malul Nistrului -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887729">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887729"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887729">Şterge vot</a></div><span id="v9887729" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887729)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887729Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887729MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Vedere dinspre malul Nistrului
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2017] Portretul lui Ştefan cel Mare -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887730">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887730"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887730">Şterge vot</a></div><span id="v9887730" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887730)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887730Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887730MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Portretul lui Ştefan cel Mare
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Imagine din sala de arme -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887731">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887731"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887731">Şterge vot</a></div><span id="v9887731" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887731)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887731Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887731MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Imagine din sala de arme
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2017] Costume de nobili ucraineni din sec. XIV-XVII -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887732">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887732"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887732">Şterge vot</a></div><span id="v9887732" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887732)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887732Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887732MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017] Costume de nobili ucraineni din sec. XIV-XVII
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2017] Zidurile incintei fortificate, construite în perioada stăpânirii otomane -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887733">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887733"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887733">Şterge vot</a></div><span id="v9887733" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887733)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887733Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887733MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Zidurile incintei fortificate, construite în perioada stăpânirii otomane
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] Biserica în stil baroc construită în timpul stăpânirii ruseşti -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887734">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887734"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887734">Şterge vot</a></div><span id="v9887734" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887734)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887734Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887734MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Biserica în stil baroc construită în timpul stăpânirii ruseşti
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] Monumentul hatmanului Petro Sahaidacinâi -- foto by <b>marimag</b> [uploaded 10.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av887735">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv887735"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=887735">Şterge vot</a></div><span id="v9887735" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(887735)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f887735Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e887735MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] Monumentul hatmanului Petro Sahaidacinâi
foto marimag [10.08.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[16] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2017 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2017 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.695978879929 sec