ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 10 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Obiective turistice China - ceva mai comerciale...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Orice sejur standard sau excursie organizată în îndepărtata Chină are inclusă vizite la obiective turistice ceva mai comerciale, menționate mai mult sau mai puțin în program. Acestea sînt de regulă vizite organizate și ghidate în anumite firme cu desfacere care produc obiecte decorative sau utilitare și care au legătură cu cultura Chinei. Din cele 6 vizite aproximativ 3 au fost menționate în programul sejurului iar încă au fost surpriză, ce-i drept una plăcută deoarece am mai văzut ceva în plus.

Prima vizită: Atelier de prelucrare a jadului, muzeu și magazin de prezentare

Jadul este o piatră semiprețioasă, exploatată de mii de ani în China (dar și în Europa) datorită durității s-a folosit și ca materie primă pentru arme, dar cel mai des s-a folosit (și se folosește și acum) pentru confecționare bijuterii, obiecte de artă și obiecte decorative. Culoarea cea mai des întâlnită este de la alb la verde deschis spre închis. În China este și obiect de cult considerată o piatră sacră.

Vizita magazinului a fost programată după excursia la Mormintele Ming și înainte de a urca pe Zidul Chinezesc. Magazinul atelier se află undeva la periferia Beijingului iar cladirea de 2 etaje are o parcare mare în față. Atelierul demonstrativ pentru turiști, muzeul și magazinul în sine se află la parter iar birourile și fabrica propriu zisă la etaje. Imediat după intrarea păzită cu 2 lei de piatră ajungem într-un hol superb unde tronează o fântână arteziană din jad bineînțeles cu apă, pești decorativi păziți tot de catre 2 lei din jad. Aici ne-a preluat ghidul local (adică ghidul magazinului) și ne-a explicat pe rând începând cu istoria jadului continuând cu prelucrarea ei până la formele finale în care poate ajunge. Atelierul demonstrativ am gasit-o foarte interesantă, nu am vazut până acum așa ceva. Pe urmă urmând un hol lung și decorat cu obiecte foarte reușite făcute din această piatră intram pe rând în niște încăperi cu tot felul de exponate de la piatra brută așa cum este exploatată pînă la obiecte de artă prelucrate cu precizie. Nu lipsesc leii, personajele și animalele mitice, caii, cămilele, dragonii, șerpii, balaurii, vulturii, corabiile, figurine umane, chiar și mobilier.

Ajuns însfârșit în incinta mgazinului de pezentare în care toate sînt expuse foarte artistic iar lumina este una excelentă numai bună să pună în valoare absolut tot și să ademenească turiștii să cumpere. Bineînțeles că nimeni nu te pune cu forța să cumperi un obiect care începe de la 20$ (o minusculă bijuterie) și se termină cu zeci de mii de $. Dar vânzătoarele știu foarte bine în engleză, te abordează elegant, te întreabă dacă ești cu doamna sau nu, dacă ai soție sau nu, sincer cel mai periculos este când ești cu doamna nu scapi fără cheltuială. Deci pentru cumpărat găsim toate bijuteriile posibile din jad, toate figurinele posibile, partea proastă este că pentru cumpărături ne trebuie un portofel gros, partea bună este că obiectele luate nu sănt contrafăcute. Deci din tărg poți lua jad contrafăcut care e de fapt plastic (asa-i și prețul) dar aici nu.

Această vizită era una menționată în programul sejurului.

A doua vizită: Casa ceaiului

După vizita la Piața Tien anmen, Orașul Interzis și Palatul de Vară din Beijing ghidul a considerat că cel mai bine e dacă terminăm ziua degustănd luănd parte la o ceremonie a ceaiului (a se citi: prezentarea produselor într-un mod irezistibil pentru a determina turiștii să cumpere) Sincer mi-a plăcut prezentarea, am degustat din toate, dar ceai tot n-am cumpărat.

Deci urcănd la ceainărie am observat că este amenajat la etajul unui bloc de locuințe și am ajuns într-un hol amenajat foarte frumos cu fântâni arteziene, pești, broaște țestoase și alte obiecte decorative. Tot aici este și un fel de recepție de unde te îndrumă unde-i sala de servit, unde-i magazinu, etc și tot aici achiți dacă ai cumpărat ceva. O doamnă foarte amabilă vorbitoare de engleză la perfecție ne-a luat în primire și ne-a dus la una din mesele pe care era deja pregătit tot arsenalul folosit la prezentare. Ceșcuțele sînt mici dar așa sînt făcute pentru degustare, mai ales că a trebuit să gustăm multe feluri de ceai. Am gustat ceai verde, ceai negru, ceai de iasomie, ginseng, tian qi, de fructe, și încă câteva feluri de care nu îmi aduc aminte. Dar de ceea ce îmi aduc aminte este băiețelul de ceramică care se pișă, de fapt este un instrument de preparare a ceaiului iar atunci când recipientul a ajuns la temperatura optimă apa fiartă iasă acolo, și îl cheamă pi pi boy. Ca și bonus la o anumită cantitate de ceai cumpărată se dau accesorii printre care si pipiboyul ăsta. Toată prezentarea a durat cca ½ oră în timp ce cânta o muzică ambientală după care toată lumea a fost invitată în incinta magazinului. Ceaiul este ambalat de 100-200 grame pană la 0,5-1 kg, ia prețul este pe măsură, de exemplu 500 gr ceai în funcție de sortiment 200-250 rmb (120-150 ron) Un ceai vechi cantitate de peste 1kg cu certificat de autenticitate (exista și așa ceva) ajunge și la 500-600 rmb (300-360 ron) în acest magazin. Dacă bei mult ceai ajungi ca pipiboy, deci ceainăria are și o toaletă la dreapta de la zona de recepție.

Vizita la casa ceaiului nu a fost menționată în program.

A treia vizită: China Academy of Chinese Medical Sciences

Tot în Beijing am fost duși la o academie medicală unde se folosește medicina tradițională chineză. După ce am admirat holul elegant, am intrat într-o sală de prezentare amenajată și pentru videoproiecții. După o prezentare scurtă despre istoria medicinei chinezești tradiționale imediat au intrat doi doctori renumiți (la care și bunicii și străbunicii tot doctori au fost) cu traducătoarele lor și ne-au consultat (după ce au întrebat în prealabil) pipăind doar încheietura mâinii. Când au ajuns la mine doctorul chinez a cam dat din cap iar traducătoarea mi-a dat de înțeles că am probleme de sănătate și nu mai am prea mult de trăit. Am mulțumit pentru această examinare așa de precisă, am promis că o să-mi fac testamentul (dar nu înainte să mai vizitez încă câteva sute de locuri pe acest pământ) și am părăsit incinta cu doctori cu tot, dar nu înainte să refuz anumite investigații la sume destul de mari. Bineînțeles că nici vizita asta nu era menționată în program.

A patra vizită: Magazin de prezentare bijuterii din perle naturale

Perlele naturale rotunde din sidef provin din cochilia stridiilor care trăiesc în oceanul Indian, marea Roșie, golful Persic, oceanul Atlantic și Pacific. Ghidul din Beijing considerând probabil că încă nu am cheltuit destul ne-a dus la un magazin de prezentare de bijuterii la care materia primă sînt perlele naturale. Binînțeles că și aici s-a început cu o lecție de biologie în cadrul căruia a fost pescuită o sciocă și tăiată în două pentru am putea observa perlele din interior. A urmat întrebarea câte perle poate avea o scoică, unii au zis o bucată alții 3, în fine în interior am observat 23 buc (se vede în poza atașată)

În vitrinele magazinului frumos iluminate stau perlele la niște prețuri mai mult decăt prohibitive. Prețul afișat era la fel ca și la celelalte magazine în dolari. O bijuterie minuscula și la ofertă 15$, dacă vrei ceva ca lumea scoți sute/mii de $ dar măcar nu sînt contrafăcute.

Și această vizită a fost ne-menționată în program

A cincea vizită: Fabrica de teracotă

Ajuns în Xian înainte să ajungem la celebra Armată de Teracotă am ajuns să vizităm armata actuală de teracotă din prezent fabricată într-una din atelierele cu desfacere din această zonă. Vizita am început-o în curte acolo unde se află cuptoarele pentru a arde ceramica. Pe urmă am intrat în încăperea unde se formează figurinele de toate felurile inclusiv selfie după chipul turistului (la cerere)

Datorită diversității acest magazin mi-a plăcut foarte mult. De la figurine de ceramică de toate felurile și toate mărimile (poți să-ți cumperi propria armată de teracotă) se gasesc și multe obiecte de jad, arme, mobilier, covoare, vaze și multe alte obiecte decorative sau utile de uz casnic. Înainte de ieșire se vor găsi și obiecte ieftine pentru turistul sărac constănd în magneti, vaze, figurine, și multe alte chestii care se găsesc de regulă pe la tarabele exterioare. Un exemplu de preț la o figurină de teracotă soldat de ex în mărime naturală 13000-14000 rmb (cca 8000 ron) figurine mai mici (soldați și cai) 20-55cm între 200-2000 rmb (120-1200 ron) Sînt mii de prduse aici, vizita a durat 1,5 ore.

A fost o vizită programată de către agenție.

A șasea vizită: Fabrica cu desfacere prelucrare mătase naturală

Ultima vizită turistico-comercială a avut loc în Shanghai, la o fabrică și magazin de prezentare a mătăsii naturale. A început cu o vizită ghidată în care s-au prezentat proveniența, transportul mătăsii (drumul mătăsii) naturale, ora de biologie despre aceste animăluțe simpatice pe nume fluturi de mătase după care am ajuns într-o incintă cu niște utilaje industriale de extracție a firului de mâtase. Cred ca erau numai pentru prezentare dar totuși funcționale se pot obține din cocon până la doi km de fir de mătase. Intrănd în magazinul de prezentare am rămas surprins de varietatea felurilor în care se poate folosi mătasea naturală. Câteva exemple de preț la pilote ar fi 150x210 cm 580 rmb (348 ron) 200x220 cm 730 rmb (438 ron) Dar sînt foarte multe obiecte de îmbrăcăminte și multe alte accesorii din mătase naturală. Referitor la lenjeria de pat, ni s-a aratat cum se poate compacta ambalajul în așa fel ca să mai intre în bagajul decală și să nu ocupe loc (doar ca să cumperi)

În final pot spune că merită făcute căteva cumpărături din China, nu mergem prea des pe acolo câteva chestii chiar nu se găsesc pe la noi, iar alte câteva chestii sînt chiar ieftine pe acolo. Așa că luați cardurile și spor la shopping.

Acesta a fost chiar ultimul articol despre China (oricum v-am plictisit destul) pentru altele mai trebuie... o vizită. Rog WM sa ataseze, multumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 24.07.17 23:39:53
Validat / Publicat: 25.07.17 08:34:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 2862 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Shanghai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.07.17 06:33:16] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [25.07.17 08:50:27] »

@AZE: Start vot! si ma bucur pentru asta si stii foarte bine ca destinatia este una speciala pentru mine. Chiar daca ma atrag pozele nu pot sa nu scriu mai intai un comentariu avand in vedere ca unele experiente din cele traite de tine mai sus au fost experimentate si de mine.

Fabrica de jad, cred ca este aceeasi vazuta si mime si tot intre mormintele dinastiei Ming si Marele Zid Chinezesc.

Intradevar mi s-a parut extraordinar totul acolo, plecand de la prezentarea profesionista (ceea ce a reprezentat un plus deoarece am aflat lucruri deosebite) si pana la bucuria de a vedea niste obiecte adevarate.

Mi-a placut ca prin geam puteam vedea chiar si mesterii la lucru, care nu se prea sinchiseau de noi.

Al doilea "obiectiv" vizitat insa cu acea ocazie a fost o fabrica de matase naturala si sa stii ca desi am fost sfatuita de prietena mea din China sa nu cumpar nimic de la aceste demonstratii si acum imi pare rau ca nu mi-am luat o pilota adevarata de acolo (nu era mai mare decat o geanta diplomat), iar pretul nu era chiar asa un dezastru, da, era ceva mai scumpa, insa de calitate foarte buna.

Cam acestea au fost obiectivele comerciale vizitate, am avut insa perte de o ceremonie a ceaiului in privat (asa ca sa ne impresioneze) intr-o camera speciala aflata in hotelul in care stateam si care pot spune ca a fost deosebita, nu era facuta astfel incat sa iasa in evidenta aspectul comercial, ci ca sa ne incante pe noi, si nu era greu, acestea fiind ceremonii pe care le admiram la televizor.

Si in continuare spun, mie imi place tare mult ceaiul de iasomie.

Acum merg sa vad fuguta si pozele, felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱 [25.07.17 08:57:07] »

@AZE: Parcă ai trecut printr-un fel de emisiune: „How is made? ”

Toate aceste vizite te introduc în cultura și civilizația chinezească, în definitiv le putem considera o promovare a valorilor chinezești. Chiar dacă unele produse erau prea scumpe, doar simpla vizionare a procesului de fabricație și a produselor finite provoacă admirație.

Pe la noi prin România în puține locuri se practică un astfel de turism îmbinat cu partea comercială. Și îmi vin în minte acum doar atelierele de ceramică de la Marginea (Suceava) și fabrica de cărămidă și țiglă de la Viscri (produsele finite nefiind totuși niște chestii ornamentale )

Felicitări pentru acest articol-sinteză.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [25.07.17 20:58:25] »

@mishu: Multumesc

Si pentru mine este o destinatie speciala, asta cred ca se vede si dupa numarul de articole, dar asta chiar este ultimul scris.

In mod sigur magazinul si fabrica de prelucrare a jadului este acelasi vizitat de tine, dupa decorul din interior dar si dupa amplasare asa cum ai scris.

Si la celelalte obiective oferta a fost bogata,fiecare isi gaseste ceva daca cauta bine(chiar si in aceste magazine sint ceva oferte cu preturi simtite si nu nesimtite)

Dar cum eu am facut deja sacrificii financiare sa ajung pana acolo mi-am luat tot ce am vrut doar pe lentila aparatului de fotografiat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [25.07.17 21:21:48] »

@tata123: Multumesc

Daca detaliam putin si scriam un singur articol/obiectiv iesea si un fel de how is made doar asa se putea descrie mai amanuntit cum se face...

Pana la urma vizitele respective nu sint deranjante, nu este reclama agresiva, turistul vede ceva nou, comerciantul are ocazia sa incerce sa-si vanda marfa dar nu la modul agresiv, avantaje sint de ambele parti, turistul invata cate ceva in plus despre valorile chinezesti, poate si gaseste ceva care chiar ii place poate e mai ieftin decat in Romania poate nu gaseste asa ceva in Romania.

La anumite obiecte de arta achizitionate turistul poate avea probleme la iesirea din tara.

Cred ca n-ar strica nici in Romania asa ceva, cateva exemple idei pentru a prezenta turistului strain (chiar si chinez) as putea sa dau acum: decoratiuni si alte obiecte din sare in preajma salinelor, magazine de desfacere icoane sau alte obiecte bisericesti in Moldova dar nu numai, magazine olarit, magazine care comercializeaza obiecte medievale in preajma cetatilor ruinelor medievale, obiecte decoratiuni cu specific montan in zonele respective, si idei ar mai fi cu miile...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044685840606689 sec
    ecranul dvs: 1 x 1